Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - ul.Chopina - Wrzeszcz

kkamila - Nie Maj 13, 2007 3:32 pm
Temat postu: ul.Chopina - Wrzeszcz
Witam, jestem tu nowa i od kilku miesięcy próbuję znaleźć gdziekolwiek jakieś informacje na temat ulicy, na której mieszkam, niestety skutki są marne :cry: Zaczynając od początku mieszkam w bloku na Chopina (niemalże przy Grunwaldzkiej), od ojca wiem tylko tyle że nasz blok wybudowano ok.1926 roku i że były w nim koszary, ale tego nie wiem na pewno bo ojciec po prostu od kogoś to kiedyś usłyszał. Wydaje mi się to absurdem gdyż koszary przecież były przy Grunwaldzkiej/Słowackiego/Szymanowskiego jednak z drugiej strony wydaje mi się to całkiem prawdopodobne ponieważ w bloku na przeciwko sąsiad remontując kilka lat temu piwnicę natknął się na arsenał zamurowany w ścianie i podłodze; sama jako dziecko grzebiąc w piachu na podwórku wykopywałam często łuski po nabojach..W elewacji budynków jest pełno dziur po kulach a na budynku stojącym przy Grunwaldzkiej, od strony podwórka są resztki zegara. Może znajdzie się ktoś kto uświadomi mnie gdzie mieszkam 8)

Wrzucam kilka fotek abyście wiedzieli o co dokładnie mi chodzi :]

pumeks - Nie Maj 13, 2007 4:31 pm

Hę... teren Wolnego Miasta Gdańska był zdemilitaryzowany i w 1926 r. raczej koszar żadnych nie wznoszono. Z tym, że koszary na Słowackiego służyły w tych czasach gdańskiej policji Schupo, i w okolicy powstawało trochę domów mieszkalnych dla policjantów. Ja słyszałem o tych na Chrzanowskiego, budowanych wcześniej, ok. 1921-22. Ale może z domami na Chopina było podobnie.
kkamila - Nie Maj 13, 2007 4:48 pm
Temat postu: w innym wątku
W wątku o dacie wybudowania bloków na Wojska Polskiego znalazłam taki wpis o Chopina(wstawiłabym linka ale teraz jak na złość nie mogę znaleźć tego wątku, zapisałam sobie tylko krótki text w notatniku): "Bronili się tam Niemcy. A dokładniej, kompanie z Grenadier Regiment 62 z 7. Infanterie Division wsparte zapewne oddziałami pomocniczymi, w tym także kilkudziesięcioma Fallschirmjaeger z oddziału zapasowego Hermann Goering (spadochroniarzami)." Z tym że i tak niewiele mi to mówi :???: Co tu robili Niemcy do diaska, skąd sie wzięli ? :hmmm: że byli w Gdańsku to jasne ale dlaczego akurat tutaj, na wygzwizdowiu...
pumeks - Nie Maj 13, 2007 4:52 pm

Hm skąd się wzięli Niemcy to jest dobre pytanie :haha: okupowali Gdańsk od 1939 r., a w tym czasie, o który pytasz, cofali się przed Sowietami którzy najpierw opanowali teren Kaszub, potem wbili się klinem do Sopotu i od strony Oliwy przez Wrzeszcz parli w kierunku Śródmieścia.
villaoliva - Nie Maj 13, 2007 5:40 pm

W ładnej okolicy mieszkasz :D
a co do "wyjscie_z_podworka_na_moniuszki.jpg" szkoda, że druga brama jest zamurowana. Przez to ten piekny placyk między budynkami stał się ciemnym podwórkiem :II

Piotr J. - Nie Maj 13, 2007 5:49 pm

http://www.fotosik.pl/pok...f62297333c.html - Skan z DE 1942 wskazuje, że na Chopina (Winterfeldtweg) mieszkali głównie urzędnicy, domy były w większości własnością spółek, bądź spółdzielni. Koszar tu z pewnością nie było.
kkamila - Nie Maj 13, 2007 6:03 pm
Temat postu: ;P
Wiedziałam, że znajdzie się ktoś kto zbrechta ze mnie jak pumeks :P
Z opowieści ojca wiem że bramy były zamykane przez dozorcę na wielkie kłódki a na Grunwaldzkiej podobno były piękne pergole, po których zostały do dzisiaj nawet "fundamenty" :) A że ponure podwórko jest to prawda, czarny zasyfiały piach i największa "ozdoba"na samym środku - śmietnik :|

Wielkie dzięki za skan :hurra:

roland - Nie Maj 13, 2007 6:05 pm

Twój domek z 1929 roku
kkamila - Nie Maj 13, 2007 6:08 pm
Temat postu: wow
o kurcze roland wielkie dzięki :D nie masz więcej? a przede wszystkim może mi podpowiesz gdzie takie fajne rzeczy można znaleźć :) ?
roland - Nie Maj 13, 2007 6:28 pm

Niestety w zbiorach posiadam tylko jedno zdjęcie tego budynku. :D
kkamila - Nie Maj 13, 2007 6:32 pm
Temat postu: :(
Dobre i to i bardzo miła niespodzianka :)
Piotr J. - Nie Maj 13, 2007 6:58 pm
Temat postu: Re: ;P
kkamila napisał/a:

Wielkie dzięki za skan :hurra:

Nie ma sprawy, to dla mnie przyjemność powitać na FDG sąsiadkę ze Strzyży :D :D :D ( ja mieszkam na ul. Ludowej) .Trochę szersze ujęcie Twojej okolicy jest na stronie Saba http://sabaoth.infoserve....ine/index2.html - Aleja Wojska Polskiego z przyległymi ulicami. :co_jest:

kkamila - Nie Maj 13, 2007 7:28 pm
Temat postu: :)
Witam sąsiada i zazdroszczę mieszkania pod lasem ;) Stronę sabaotha dobrze znam i wiele razy tam buszowałam :) muszę odświezyć poszukiwania bo póki co kojarzę tylko fotkę Wojska Polskiego i lotnisko na Zaspie ;) ach no tak...spojrzałam i sobie przypomniałam, m.in.Szymanowskiego :D
Sabaoth - Nie Maj 13, 2007 7:47 pm

Porada techniczna odnośnie zdjęć na mojej stronie:
Piotr J. napisał/a:
Trochę szersze ujęcie Twojej okolicy jest na stronie Saba http://sabaoth.infoserve....ine/index2.html - Aleja Wojska Polskiego z przyległymi ulicami.

Jakby co, to najlepiej kliknąć na obrazku prawym klawiszem, wybrać Właściwiści i skopiować link bezpośrednio do obrazka. Link w pasku adresu prowadzi zawsze do strony głównej.

Cypis - Nie Maj 13, 2007 8:08 pm

Witam.
I ja mieszkam w okolicy. Przy Wojska Polskiego 30. Przeniosłem się z Zaspy na dzielnicę młodości mojego ojca :D Już 3 lata tu urzęduję i bardzo mi się podoba więc chętnie zamienię moją kawalerkę na coś większego "na dzielnicy" Chętni zgłaszać się bo potomek w drodze i ciasno mi będzie :D

kkamila - Nie Maj 13, 2007 8:10 pm
Temat postu: uuuu
no to może się zaprzyjaźnimy i razem będziemy chodzić na spacerki z wózkami :wink: ?Zostało mi ok.półtora miesiąca do "wysypania" :] Na Chopina 3 była wolna chata ale od jakiegoś czasu już ją ktoś remontuje, proponuję rozwiesić kartki na drzewach i przystankach :wink:
Wracajmy do tematu i dowiedzmy się coś więcej o tej okolicy, moze jeszcze jakieś fotki okolicy ktoś ma, nie wierze że nie 8)

Cypis - Nie Maj 13, 2007 8:14 pm

Moja konkubina :haha: ma termin na wrzesień więc dopiero jesienią możemy się spotkać na wózki. Dobry masz pomysł z tymi ogłoszeniami :==
beaviso - Czw Maj 17, 2007 11:44 pm
Temat postu: Re: w innym wątku
kkamila napisał/a:
(wstawiłabym linka ale teraz jak na złość nie mogę znaleźć tego wątku, zapisałam sobie tylko krótki text w notatniku): "Bronili się tam Niemcy. A dokładniej, kompanie z Grenadier Regiment 62 z 7. Infanterie Division wsparte zapewne oddziałami pomocniczymi, w tym także kilkudziesięcioma Fallschirmjaeger z oddziału zapasowego Hermann Goering

Poznaję swój tekst :) Dodam jeszcze fotkę zrobioną równo 60 lat po tych wydarzeniach, czyli 26. marca 2005, ok. godz. 13. Stan elewacji budynku robi wrażenie...

M.

kkamila - Pią Maj 18, 2007 11:55 am
Temat postu: :)
no właśnie :) widzę, że oblatany w temacie więc może coś więcej mógłbyś o tym napisać :) ? albo chociaż pokieruj mnie gdzie znaleźć te info :wink:

Elewacja po dziś dzień jest tak samo urokliwa....

beaviso - Sob Maj 19, 2007 11:04 am
Temat postu: Re: :)
kkamila napisał/a:
no właśnie :) widzę, że oblatany w temacie więc może coś więcej mógłbyś o tym napisać :) ? albo chociaż pokieruj mnie gdzie znaleźć te info :wink:

Trudno napisać wiele więcej, bowiem niemieckie relacje z walk raczej nie mówią dokładnie kto, w jakim budynku i przez ile czasu zajmował pozycję. Gdzie znaleźć te info? Ja przez kilka lat składałem je powoli z różnych źródeł... I składam nadal.
Cytat:
Elewacja po dziś dzień jest tak samo urokliwa....

I całe szczęście :mrgreen: Szkoda będzie gdy któregoś dnia ją "upiększą".

M.

kkamila - Sob Maj 19, 2007 2:16 pm
Temat postu: :/
od strony Moniuszki upiększyli :II wrzucę foto w najbliższych dniach