|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Co to może być?
fazi - Wto Maj 29, 2007 12:16 am Temat postu: Co to może być? Witam. W naszym przymorskim lasku znajdują się takie betonowe konstrukcje, które sfotografowałem przy okazji rowerowej przejażdzki. Czy ktoś ma jakiś pomysł czym to mogło kiedyś być?
beaviso - Wto Maj 29, 2007 1:58 am
Co do 2., to toczyła się niedawno dyskusja, bez konkretnych wniosków.
Zaś co do 1. - ta betonowa "szczelina" jest definitywnie tworem sprzed 1945. roku, bowiem nosi ślady ostrzału (także wewnątrz - z broni maszynowej). Przeznaczenie nieznane, choć oglądali ją fachowcy od niemieckich fortyfikacji. Kawałek od niej w stronę plaży jest jeszcze betonowy sześcian. Identyczny znajduje się na Stogach. Pozwala to sądzić, że konstrukcje mają coś wspólnego z systemem artylerii nadbrzeżnej z początku XX w. lub art. plot. z okresu WMG. Niedaleko od tego obiektu, na południe - w stronę działek, znajdują się 4 podstawy pod armaty. Też niezwykle nietypowe. Jedną z nich kiedyś porządnie oczyściliśmy, dzięki czemu widoczny jest wieniec 30 śrub. Wg mnie posadowiona tam była jakaś platforma, a dopiero na niej armata.
M.
kwidzin - Wto Maj 29, 2007 6:28 am
Takie luźne skojarzenie. Mnie to przypomina twory znajdujące się przy ul. Brzegi, na wysokości cmentarza Salwator.
Corzano - Wto Maj 29, 2007 7:48 am
W do lat 60-ch te budowle znajdowały na terenie zamkniętym przez wojsko (niedaleko znajdował się "poligon"). Lokalsi opowiadają działających w tym miejscu jednostkach... no właśnie... nie wiem jak je nazwać. Chodzi chyba o radiowców. We wspomnieniach pojawiają się radia, anteny i takie tam.
fazi - Wto Maj 29, 2007 9:15 am
Cytat: | w stronę działek, znajdują się 4 podstawy pod armaty. |
Cztery?? Jestem stamtąd, ale dotychcas byłem przekonany że tylko jedna
Corzano - Wto Maj 29, 2007 9:37 am
http://www.brzezno.net/slady/fortyfikacje.php
Na samym dole.
tobocian - Wto Cze 05, 2007 11:39 am
Podobne "budowle" znajdują się na Wisloujściu(dawno temu je widzialem)...jak będę to pofocę
fazi - Wto Cze 05, 2007 4:55 pm
tobocian napisał/a: | Podobne "budowle" znajdują się na Wisloujściu |
A dokładnie to gdzie? Jakaś lokalizacja?
tobocian - Sro Cze 06, 2007 10:12 am
fazi napisał/a: | tobocian napisał/a: | Podobne "budowle" znajdują się na Wisloujściu |
A dokładnie to gdzie? Jakaś lokalizacja? |
teren między ul.Ku ujściu,Pokładowa,Charpentiera...
|
|