|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Opowieści o duchach
Ponury2 - Czw Gru 13, 2007 9:17 pm Temat postu: Opowieści o duchach Podczas pobytu na seansie tego oto filmu http://www.filmweb.pl/140...,Film,id=208687 (polecam na marginesie) pomyślałem sobie oczywiście jak zwykle o Dawnym Gdańsku Czy macie koleżanki i koledzy jakieś informacje na temat jakichkolwiek legend o duchach, zjawach itd. w starogdańskich hotelach, zajazdach, karczmach itd. ?
Wyobrażacie sobie taki numer jak w "1408" w Danziger Hof?
fritzek - Czw Gru 13, 2007 11:35 pm
Ja z duchami byłych mieszkańców mojej kamienicy żyję bardzo dobrze. Za pamięć i szacunek odwdzięczają mi się cudownie.
BillyBoy - Pią Gru 14, 2007 10:16 pm Temat postu: Re: Opowieści o duchach
Ponury2 napisał/a: | Czy macie koleżanki i koledzy jakieś informacje na temat jakichkolwiek legend o duchach, zjawach itd. w starogdańskich hotelach, zajazdach, karczmach itd. ?
|
Zapoznaj się z tą książeczką:
Giovanni - Sob Gru 15, 2007 5:08 pm
A można prosić o jej krótką recenzje?
gargoyle dfl - Sob Gru 15, 2007 8:01 pm
booo!
BillyBoy - Sob Gru 15, 2007 10:36 pm
Giovanni napisał/a: | A można prosić o jej krótką recenzje? |
Jest to cienka (tylko 12 str.) broszurka autorki, która nie od dzisiaj zajmuje się zjawami i miejscami nawiedzonymi. Jej klasyczna pozycja "Duchy polskie" została wydana w 1984 r.
W "Metafizycznych miejscach Gdańska" mamy krótkie opisy kilkunastu "uduchowionych" miejsc w Gdańsku i Sopocie. Niektóre z nich są nie tyle nawiedzone, co emitujące tajemniczą energię - coś jak Czakram na Wawelu. Najbardziej zaskakująca jest przytoczona teza pewnego niemieckiego filozofa o tym, że na terenie Twierdzy Wisłoujście znajduje się.... brama do innego wymiaru (!!!).
gargoyle dfl - Sob Gru 15, 2007 10:38 pm
a co ? moj skrot nie wystarczyl???
fritzek - Sob Gru 15, 2007 10:47 pm
BillyBoy napisał/a: | teza pewnego niemieckiego filozofa o tym, że na terenie Twierdzy Wisłoujście znajduje się.... brama do innego wymiaru (!!!).
|
Nooo, podobnie jak u mnie pod ogródkiem i kamienicą przebiega tajny tunel na Hel z werwolfami i bursztynową komnatą
kalinowski11 - Nie Gru 16, 2007 9:42 am
BillyBoy napisał/a: |
brama do innego wymiaru (!!!).
|
Znaczy coś jak gwiezdne wrota
BillyBoy - Nie Gru 16, 2007 11:00 am
kalinowski11 napisał/a: |
Znaczy coś jak gwiezdne wrota |
Raczej "doorway to another existence". Ja bym to raczej skojarzył z filmem "Piknik pod wiszącą skałą".
Gdynka - Pon Gru 17, 2007 3:00 pm
Cytat: | na terenie Twierdzy Wisłoujście znajduje się.... brama do innego wymiaru (!!!). |
to tłumaczy dlaczego jest zamknięta
Aniusia_1988 - Pią Paź 07, 2011 1:09 pm
a wiecie moze, czy mozna wjsc do tej willi na sobotki? http://www.trojmiasto.pl/...otu-n35437.html
trinnity2 - Wto Paź 25, 2011 8:09 am Temat postu: duchy W Muzeum Narodowym w nocy słychać jak ktoś pisze na maszynie...
pumeks - Wto Paź 25, 2011 9:10 am
Taaaa, a w Archeologicznym pomieszkuje jego założyciel i wieloletni dyrektor, Leon Jan Łuka ....
TOMB - Czw Lis 10, 2011 3:33 pm
Cytat z wyżej wspomnianego artykułu: "W jego wspomnieniach pojawia się także budynek przy al. Zwycięstwa 16/17 obecnie siedziba Naczelnego Sądu Administracyjnego. Podobno przestało w nim straszyć dopiero po gruntownym remoncie."
Nie pamiętam juz gdzie czytałem, ale tuz po II WŚ faktycznie tam "straszyło" - hałasy w nocy, błyskające światła. Kiedy po jakimś czasie wszystko ustało, okazało się że budynek został gruntownie przeszukany za pomocą zupełnie ziemskich młotów i kilofów. Może właśnie dlatego potrzebny był ten "gruntowny remont" żeby zatrzeć ślady pozostawione p[rzez "duchy". A swoją drogą to podobno miał tam mieć siedzibę konsulat Czechosłowacji. Nie wiem czy to prawda...
|
|