|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kamienny drogowskaz
fazi - Pią Kwi 25, 2008 10:12 am Temat postu: Kamienny drogowskaz Witam. Szperając w necie na temat tras rowerowych znalazłem taką relację na temat Szlaku Królewskiego http://rowery.trojmiasto....?id_news=22391. W którymś miejscu tej relacji napisane jest: " Nieopodal krzyża leży jeden z dwóch zachowanych kamieni drogowskazów z wykutym napisem: "Präsidentenweg", Langfuhr (niem.-Wrzeszcz) i Oliva."
Jeden z dwóch, więc moje pytani brzmi: gdzie znajduję się drugi? Czy komuś wiadomo coś na ten temat? Będę dzwięczny za odzew.
Krzysztof - Pią Kwi 25, 2008 2:02 pm
Około 200 m od krzyża w stronę Wrzeszcza.
Krzysztof - Nie Maj 18, 2008 5:46 pm
Powyżej napisałem: Około 200 m od krzyża w stronę Wrzeszcza; i jest to prawda, ale nie cała.
Uściślam więc. Kamień leżał na skrzyżowaniu drogi Prezydenckiej i alei (dawniej) Brzozowej. To droga biegnąca grzbietem, pomiędzy Samborowem (ul. Abrahama), a niecką osiedla za VII dworem. Kamień został kiedyś sturlany ok. 25 m, po stromej skarpie na stronę Samborowa i leży ok. 15 m od ścieżki Prezydenckiej. Podejrzewam, że sturlali go jeńcy radzieccy, skoszarowani w obozie, na miejscu dzisiejszego osiedla, podczas kopania wzdłuż alei Brzozowej (i na samej tej drodze) rowu przeciwczołgowego. Za skrzyżowaniem, a zwłaszcza, przed nim są dobrze zachowane jego pozostałości. Była to wstępna linia obrony przeciwczołgowej, bo główna przebiegała nasypami kolejowymi od Przymorza w stronę Wrzeszcza, a od odejścia kolei do Kokoszek wzdłuż tej trasy do Brętowa, czyli głębiej (bliżej Gdańska).
Napis na kamieniu zastałem ledwo czytelny. Ale odrobina pudru i szmatka dały wspaniały efekt .
fazi - Nie Maj 18, 2008 7:30 pm
Wow super wygląda po popudrowaniu. Czyli kierować się mapką którą mi podesłałeś.
Piotr A. - Nie Lip 06, 2008 8:46 pm
Trochę w smętnym nastroju. Będąc ostatnio na Abrahama, zauważyłem, że znikł kamień z napisem. Na jego miejscu jest zwykły kamień polny. W załączeniu zdjątka oryginału (z maja br.) i z lipca już po zmianie. Czy ktoś wie coś na ten temat?
villaoliva - Nie Lip 06, 2008 10:00 pm
Kiedyś informacje o różnych kamieniach były na zamkniętej części forum.
Niestety internet podnosi "świadomość" wartości pewnych rzeczy. Wartości wymiennych zapewne na pieniądze
BillyBoy - Pon Lip 07, 2008 4:34 pm
villaoliva napisał/a: | Kiedyś informacje o różnych kamieniach były na zamkniętej części forum.
Niestety internet podnosi "świadomość" wartości pewnych rzeczy. Wartości wymiennych zapewne na pieniądze |
Chcesz powiedzieć, że wzmianka o tym kamieniu w ogólnodostępnej części forum sprawiła, że kamień zniknął ?
villaoliva - Pon Lip 07, 2008 4:47 pm
Niewykluczone.
Wcześniej wiedzieli o nim tylko ci którzy spacerowali w te okolice lub czytali np. przewodnik Marcina Wilgi.
Po prostu internet nakręca "koniunkturę". Zobacz co się dzieje na aukcjach z przedmiotami z napisem "Danzig"
Piotr A. - Pon Lip 07, 2008 8:46 pm Temat postu: Kamienny drogowskaz Może to co napiszę nie spodoba się niektórym czytelnikom, ale tak sobie myślę, że skoro jest tylu nieuczciwych ludzi, to należy pozostałe kamienne pamiątki zgromadzić w jednym, strzeżonym miejscu. Np pomnik narciarza, pozostałe kamienie drogowskazowe z Drogi Prezydenckiej itp. W przeciwnym razie, pisząc (w najlepszej wierze) o innych korzeniach Gdańska, ryzykujemy zarzut o ułatwianie pracy złodziejom i wszelkiej maści łajdakom. Dzisiaj, z przygotowywanej przezze mnie stronki wyrzuciłem galerię "Gdańskie kamienie".
|
|