|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Bloki "rafineryjne" 80 lat wcześniej
adibadi33 - Sob Wrz 27, 2008 11:35 am Temat postu: Bloki "rafineryjne" 80 lat wcześniej Na poniższy zdjęciu prezentuję wygląd "Długich Ogrodów" z 1929 roku.
Hochstriess - Sob Wrz 27, 2008 11:43 am
Super zdjęcie!
adibadi33 - Sob Wrz 27, 2008 11:51 am Temat postu: bloki raf. cd. umieszczam drugie zdjecie z innej perspektywy
adibadi33 - Sob Wrz 27, 2008 11:53 am
a tak na marginesie czy ktoś wie co to może byc za dziura w tym budynku obok szkoły podstawowej nr 4 (madchen schule), ten budynek istniej do dziś ale mieszkam z nisko żeby sprawdzić co to z otwór
Hochstriess - Sob Wrz 27, 2008 1:30 pm
A może Dolne Miasto gdzieś masz? ;-)
Nie wiem co to za dziura, w ogóle sporo dziur jest.
adibadi33 - Sob Wrz 27, 2008 2:32 pm
która częśc Dolnego Miasta?
Hochstriess - Sob Wrz 27, 2008 2:56 pm
Najchętniej od dzisiejszej Akademii Muzycznej w strone szpitala i kościoła :-)
adibadi33 - Sob Wrz 27, 2008 3:17 pm
Dolnego Miasta nie mam zbyt wiele, raczej skupiam się na Długich Ogrodach, Szafarni, Angielskiej Grobli i Knipawie.
adibadi33 - Nie Wrz 28, 2008 12:16 am
ogrodów cd:
pumeks - Nie Wrz 28, 2008 12:21 am
O ile dobrze lokalizuję to miejsce, widać tu pałacyk rosyjskich konsulów
Ponury2 - Nie Wrz 28, 2008 10:28 am
Co to za marina na Odpływie Motławy zaraz koło obecnego stadionu żużlowego?
adibadi33 - Nie Wrz 28, 2008 11:20 am Temat postu: Marina Na powiększeniu i z innej perspektywy mi nie wygląda to na marine. Nie wiem co to może być, może przystanie dla kajaków albo dla pływających. Są on bezpośrednio połączone schodami z budynkiem kąpieliska. Jesli jest to jednak mairina to zdjęcie musiało byc robione w nieżeglownym okresie.
adibadi33 - Nie Wrz 28, 2008 11:26 am Temat postu: Pałacyk Też mi się wydaje że to Pałacyk Konsulów, zamieszczam zdjęcie dla wprawnego oka, na czerwono zaznaczyłem pałacyk na niebiesko Langgarten Tor
Ponury2 - Nie Wrz 28, 2008 11:30 am
Z tym stadionem ciekawa sprawa. Ten basen istnieje do dzisiaj, jeszcze 10 lat temu był to teren nieogrodzony, można było wejść i zobaczyć - zarośnięty i zniszczony. Nie wiedziałem że te obiekty są takie stare. Fundamenty kilku budynków także są, w tym WC. Potem GKS ogrodził także ten teren i nie ma tam przejścia. Chodziło się tam na skróty z przystanku autobusowego na działkę na Olszynkę. Jak się nie miało jeszcze samochodu
Co to był za stadion? Do jazdy konnej czy jak? Taki mały ?!
Hochstriess - Nie Wrz 28, 2008 12:27 pm
Kampfbahn Niederstadt - obiekty sportowe z kąpieliskiem. Pisze o nim Zwarra, dość dokładnie opisując kąpielisko w fosie.
Danzigerek - Nie Wrz 28, 2008 2:04 pm
Masz może jeszcze Kartuską z lotu ptaka
tak bardzie bliżej łostowickiej zależałoby mi na Szarej i okolicach
adibadi33 - Nie Wrz 28, 2008 4:48 pm
niestety nie mam
Ponury2 - Nie Wrz 28, 2008 4:53 pm
Jak rozumiem "bloki rafineryjne" były przeznaczone dla pracowników Rafinerii Gdańskiej?
adibadi33 - Nie Wrz 28, 2008 4:55 pm
tak, taka popularna wśród miejscowych nazwa, dalej w kierunku motławy, za ARTUS PARK są natomiast 'bloki kolejowe", ale nie wiem dlaczego je tak nazywają,
PLASER - Nie Wrz 28, 2008 7:25 pm
Furya napisał/a: | obiekty sportowe z kąpieliskiem. |
O, i nie ma jeszcze wieży do skoków do wody.
A tak poza tym fajne zdjęcia, patrząc od strony kolejowej. Kawałkami dworzec przy Toruńskiej, kawałek wąskotorówki i dość sporo bocznicy do rzeźni (ale nie wypatrzyłem niestety niczego na tych torach).
Jakbyś miał powiększenia tych motywów kolejowych, będę wdzięczny
Pozdrawiam
PLASER
adibadi33 - Pon Wrz 29, 2008 10:02 am
otwieram zatem podwątek kolejowy
feyg - Pon Wrz 29, 2008 12:01 pm
Piękne "kolejowe" zdjęcia dolnego Gdańska
I pomyśleć że Gdańsk Wąskotorowy pierwotnie leżał na grobli ...
Ponury2 - Sro Paź 01, 2008 6:11 pm
O kurde. Ale czadowe zdjęcia. Zainteresowały mnie te budyneczki na prawo od stacji Gdańsk Wąskotorowy, mniej więcej w okolicy dzisiejszej siedziby Straży Miejskiej za targowiskiem. Co to za osiedle? Może jedynie baraki przemysłowe ?!
adibadi33 - Czw Paź 02, 2008 6:23 pm
to są zabudowania knipawy w wiekszości budynki mieszkalne
Zdzislaw - Czw Paź 02, 2008 7:32 pm
Zastanawia mnie okres w jakim zrobione te zdjęcia. Gdańsk Wąskotorowy widoczny wraz z Bramą Żuławską istnieje jak "Placówka". Nie ma w okół niego żadnych zabudowań tak charakterystycznych obecnie dla zbiegu ulic. Długie Ogrody-Elbląska-Siennicka. W jakim okresie powstawaly te budynki? No i zaiste czadowe zdjęcie Dolnej Bramy i dzisiejszej Mostowej.... miodzio.
adibadi33 - Pią Paź 03, 2008 11:32 am
zdjecia pochodzą z 1929 roku, to fakt że obecnie ta okolica w niczym nie przypomina tej z 1929 roku,
PLASER - Pią Paź 03, 2008 11:20 pm
adibadi33 napisał/a: | to fakt że obecnie ta okolica w niczym nie przypomina tej z 1929 roku, |
Nie do końca, kościół, plebania są do dziś; układ drogowy zachowany w dużej części. Cudne!
Ten samolocik nie odwinął się w kierunku Przeróbki/Rudnik/Olszynki? Bo tam to dopiero torów było
Pozdrawiam
PLASER
adibadi33 - Sob Paź 04, 2008 11:12 am
trochę się zakręcił, co do przeróbka1 mogę wrzucic powiększenie tylko dajcie namiary na który fragment
Fasola_Gdańsk - Nie Paź 05, 2008 10:11 pm
Co to takiego i czemu juz nie istnieje?? Dziwnie ten budynek wyglada, taki samotny
adibadi33 - Nie Paź 05, 2008 10:58 pm
też mnie zaciekawił ten budynek, obok niego jest jakby ogród albo boisko, na posiadanych przez mnie mapach nie jest zaznaczony więc chyba nie jest obiektem użyteczności publicznej
Fasola_Gdańsk - Pon Paź 06, 2008 7:32 am
Nie jest to dzisiejsze przedszkole (nie to miejsce), a sam budynek swoja bryla nie przekonuje ze jest jakis wyjatkowo stary w moemncie robienia zdjecia, a na jego miejscu stoi teraz taki ceglany "szeregowiec", tez wyraznie przedwojenny, dzwine...
Sbigneus - Pon Paź 06, 2008 6:44 pm
Wspaniałe zdjęcia. adibadl33- ta długa ulica na zdjęciu Przeróka to obecnie ul.Przetoczna dalej skręcająca w ul.Ku Ujściu /droga na Westerplatte przez Wisłoujście/.Może Saboath będzie wiedział jak się nazywały te ulice przed II wojną. Ponadto piękna panorama przedwojennej dzielnicy Gdańka -Trojan i zakładów kolejowych.
PLASER - Pon Paź 06, 2008 8:09 pm
adibadi33 napisał/a: | trochę się zakręcił, co do przeróbka1 mogę wrzucic powiększenie tylko dajcie namiary na który fragment |
Olszynka w tym miejscu ma taki sam układ ulic jak dziś. Standard drogi do niedawna zresztą był podobny
A co do Przeróbki, to co ja mam napisać co powiększyć - wszystko
Najbardziej kolejowe zdjęcie ostatnich czasów.
1. w dolnej części pięknie ujęte bocznice późniejszego ciągu bocznicowego Grobla. Wreszcie mi się wyklarowało dlaczego były takie dziwne pazurki z tych torów. Teraz widzę płot i zabudowę zakładów - rozjaśniło się wszystko (wcześniejsze foty tego miejsca były dużo mniej dokładne).
2. przeskakujemy na samą górę, a tam otwarty most kolejowy (czy to ciemniejsze po prawej stronie to budynek?), stacje Przeróbka, Kanał Kaszubski oraz ZNTK...
Ale mnie zaintrygowało co innego:
Na wszystkich mapach z tego okresu (przed [np Pharus] i po [np plany portu]) "wyspa" (Kirrhaken) po zachodniej stronie torów jest pokazywana jako mały skrawek terenu - tak jak obecnie to wygląda.
A na tym zdjęciu zaczyna się na zakręcie rzeki - chyba, że ja widzę to czego na tej fotce nie ma
Pozdrawiam
PLASER
adibadi33 - Pon Paź 06, 2008 9:20 pm
hehe wszystko fajnie ale tak na dobrą sprawę nie za bardzo wiem o którym mówisz fragmencie, zaznacz mi to będe wiedział. wrzucę powiększenie wyspy i mostu kolejowego, tak na marginesie moi rodzice w latach 1985-94 mile tam działkę ( w okolicahc litewskiej) z tym że przy uprawie tej działki wyciągali same kamienie i nic ta nie chciało rosnąc, byłem tam w sobotę wszystko jest zapuszczone od przembudu w stronę zlomowiska. Z tego co tam mozna znależc można zrobić niezły szrot.
P.S.Według mnie Wisła rozlewała się wtedy szerzej, no i widać statki, zawsze zastanawialem się jak wyglądało nabrzeże retmanów.
PLASER - Wto Paź 07, 2008 12:55 am
adibadi33 napisał/a: | hehe wszystko fajnie |
Eeee, mniej fajnie, bo widzę że "wyspa" była taka jak ją na mapie malują - kolor czerwony
Tylko co to jest zaznaczone na żółto? Płycizny? Za linią kolejową wygląda jakby było coś w rodzaju falochronów.
No i pytanie ode mnie - to zielone - co to jest? Obecnie w tym miejscu jest nastawnia, ale według papierów powstała kilkadziesiąt lat później (cud jakiś?). Przy okazji na dole na niebiesko tory bocznicy, a przerywanie - gdzieś tam muszą też być tory
Pozdrawiam
PLASER
adibadi33 - Wto Paź 07, 2008 2:22 pm
może pogłębiarki, albo wybieranie piachu nabudowę, naprawdę nie wiem a patrzyłem na to na sporym zbliżeniu, między jedną taką "łachą" a drugą płynie statek więc musi być w miarę głęboko
Paramedic - Pią Gru 12, 2008 8:10 am
Witam wszystkich...
Zdjęcia Przeróbki, lub ulicy Głębokiej z kościołem, które zostały dodane są super!!!!
Nie mogę wyjść z podziwu. Obecnie te wszystkie tereny wyglądają inaczej.
Ja natrafiłem na takie zdjęcie - Przeróbki - bardzo podobne do tego dodanego wyżej...
Pozdrawiam... Paramedic
|
|