|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - który kościół najlepszy do ślubu
adibadi33 - Pon Paź 06, 2008 6:27 pm Temat postu: który kościół najlepszy do ślubu Witam, temat trochę egzotyczny ale proszę forumiczów o podpowiedzi w wyborze kościoła w Gdańsku gdzie wraz z moją narzeczoną mogłbym "wstąpić" w związek malżeński. Szukamy jakiegoś malego, kameralnego i jednocześnie "z historią" kościółka w zasadzie w całym Gdańsku.
seestrasse - Pon Paź 06, 2008 7:50 pm
może Matarnia? Bożego Ciała też jest interesujący, ale polsko-katolicki
stolzenberger - Pon Paź 06, 2008 8:01 pm
Kościół św. Trójcy polecam też mam plany związane z tym kościołem i moją ukochaną Ma on coś w sobie, co bardzo mnie urzekło kiedy byłem tam pierwszy raz...
Dostojny Wieśniak - Pon Paź 06, 2008 10:39 pm
Przejedź się do Palczewa. Nawet jeżeli się nie zdecydujecie na to miejsce, to przeżycie będzie warte czasu, jaki na to poświęcicie. Kompletu dopełnia Pleban, góral przeflancowany na Żuławy. Równie klimatyczny kościół a w zasadzie cerkiew w Cyganku z czystym sumieniem mogę polecić.
seestrasse - Pon Paź 06, 2008 11:51 pm
skoro Żuławy to i Wróblewo
Dostojny Wieśniak - Wto Paź 07, 2008 2:29 am
A może ślub w gotyckich ruinach w Ostaszewie? Mogę to ustawić. Tyle, że kościół mały nie był, ale z drugiej strony jakie panie klimaty.
ruda - Wto Paź 07, 2008 7:21 am
oj, Palczewo!
knovak - Wto Paź 07, 2008 9:02 am
Oliwski Jakubek czyli św. Jakub przy Katedrze.
adibadi33 - Wto Paź 07, 2008 11:53 am
z tym ostaszewem to ciekawy pomysł moja mama pochodzi z niedalej\kiej wsi ale byłby problem z transportem ludzi do knajpy bo planujemy w gdańsky, kościół św. trójcy jest fajnym pomysłem tak samo jak kościółek w oliwie, wiem bo moja koleżanka tam brała ślub i było bardzo fajnie
Panbary - Wto Paź 07, 2008 2:51 pm
Może Pręgowo?
http://www.kolbudy.gd.pl/...owo&poz=kosciol
ruda - Sro Paź 08, 2008 9:54 am
Wiem, wiem ! Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub !
Corzano - Sro Paź 08, 2008 9:59 am
ruda napisał/a: | Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub ! |
Ech... kobiety.
tobocian - Sro Paź 08, 2008 10:14 am
ruda napisał/a: | Wiem, wiem ! Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub ! |
No ten zdecydowanie najładniejszy!
Jak chcecie "popełnić" małżeństwo to polecam św.Mikołaja w Gdańsku.
ruda - Sro Paź 08, 2008 10:25 am
tobocian napisał/a: | polecam św.Mikołaja w Gdańsku. |
Fakt
G. Drzycimski - Sro Paź 08, 2008 8:53 pm
Kościół św Jakuba w Gdańsku-Oliwie. Mały, kameralny, obok katedry.
danziger - Sro Paź 08, 2008 10:57 pm
Kościół św Jakuba IMHO niekoniecznie - byłem tam raz na ślubie kolegi - duchota nie do wytrzymania, pot lał się strumieniami. Ale to chyba wada wszystkich małych kościołów, jeśli wypełnione są większą ilością ludzi, a ślub odbywa się latem.
Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi - czyli w szczególności księdzem, bo w największej mierze od niego zależy jaka będzie atmosfera. Myśmy z Danzigerin tym właśnie kryterium się głównie kierowali i nie żałujemy.
Corzano - Czw Paź 09, 2008 7:26 am
danziger napisał/a: | Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi |
No to może nigdy nie dojść do ślubu kościelnego.
Łukasz - Czw Paź 09, 2008 12:18 pm
danziger napisał/a: | Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi - czyli w szczególności księdzem, bo w największej mierze od niego zależy jaka będzie atmosfera. |
Można też zabrać "własnego" księdza do "obcego" kościoła. My poprosiliśmy naszego księdza z Osowej, żeby udzielił nam ślubu w katedrze w Oliwie.
seestrasse - Czw Paź 09, 2008 3:51 pm
a ja tam bardzo miło wspominam cywilny w Ratuszu Staromiejskim
adibadi33 - Czw Paź 09, 2008 5:18 pm
cywilny juz mam, teraz czas na koscielny, wracajac do tematu ostazsewa tam chyba nie ma dachu w tych ruinach tego koscioła, a co jak zacznie padać?
Dostojny Wieśniak - Pią Paź 10, 2008 2:59 am
adibadi33 napisał/a: | wracajac do tematu ostazsewa tam chyba nie ma dachu w tych ruinach tego koscioła, a co jak zacznie padać? |
Jak to co? Zmokniecie. Na dach trzeba poczekać parę lat. Za to pochodnie, świce i takie tam nastroje... Wystaw Pan sobie te klimaty. Do tego Pleban, ale to inna historia. Knajpa to mały pikuś. Dzisiaj chyba już wszyscy mają rowery. W ostateczności można wynająć autobus dla tych niezroweryzowanych.
kotmonika - Nie Paź 12, 2008 10:33 pm
Wszystko zależy czego się oczekuje i co komu podoba. Ale zgadzam się z przedmówcami że wlaściwy ksiądz to 99 procent sukcesu. Z własnego doświadczenia mogę polecić kościół św. Jadwigi Śląskiej Gdańsk Nowy Port (ul. Ks. M. Góreckiego 18). Ale nam zależało akurat na Nowym Porcie. Niestety z tego co wiem ksiądz który udzielał nam ślubu już w tej parafii nie jest. Ale wspomnienia mamy jak najlepsze i nie mogliśmy trafić lepiej. Tylko, że zależy jak wielu gości się spodziewacie, nasz ślub był kameralny i mały kościół był w sam raz. W letni (potwornie uplany dzień) było tam przyjemnie. Pozdrawiam i powodzenia!
|
|