Dawny Gdańsk

Nie-dawny Gdańsk - Samolot na osiedlu młodych

ptapi - Sro Lis 12, 2008 11:29 am
Temat postu: Samolot na osiedlu młodych
Witam,
Czy zna ktoś losy samolotu z osiedla młodych. Co sie z nim stało? Interesuje mnie jaki to był dokładnie model/produkcja i jak się tam kiedyś znalazł. Oczywiście interesuje mnie też co się z nim stało i dlaczego go usunięto...?

Pozdr,

Panbary - Sro Lis 12, 2008 7:55 pm

Może dysponuje ktoś zdjęciem tego samolotu?
żółtoskrzydły - Sro Lis 12, 2008 8:18 pm

Zerknij na tą stronę

http://skucz.myjalbum.net....Jask%C3%B3lski

(wybierz FOTO HISTORIA OSIEDLA .....) w górnym rzędzie na drugim zdjęciu jest ten samolot.

feyg - Sro Lis 12, 2008 9:20 pm

Samolot swego czasu był już omawiany w wątku Lotnisko Gdańsk-Zaspa

Jerzy Stankiewicz Bohdan Szermer Gdańsk - krajobraz i architektura zespołu miejskiego wyd. 1971

ze zbiorów Piotra J.

Ponury2 - Czw Lis 13, 2008 8:19 pm

Dzięki za link! Kapitalne zdjęcia :skolowany:
ptapi - Pią Lis 14, 2008 10:44 am

Dzieki za duże zainteresowanie tematem! Tez mysle ze to byl Yak-11
Bardzo mnie jednak ciekawi los tego samolotu..tez kiedys po nim skakalem.. Chyba nawet w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie nie ma takiego. Byloby to niepowetowana strata gdyby samolot ten byl rozszabrowany na zlom. Mam nadzieje, ze znalazl on miejsce w jakims muzeum lub pasjonata lotnictwa, ktory go odrestauruje. Czekam na kolejne informacje w tej sprawie.. Pozdrawiam

knovak - Pią Lis 14, 2008 1:47 pm

Cytat:
...to byl Yak-11

Nie żebym się jakoś czepiał, ale trochę razi zangielszczanie nazwy, funkcjonującej w języku polskim od najmniej 65 lat. Pierwsze samoloty konstrukcji Jakowlewa (Jak-3) trafiły do 1 PLM "Warszawa" jesienią 1943 r. i już wtedy nazywane i opisywane były Jakami (a nie Yakami). I jako Jaki funkcjonują do dziś, w języku potocznym czy w polskiej literaturze, nie tylko historycznej...
I na marginesie - Jak-11 to bezpośrednia kontynuacja - powojenne rozwinięcie myśliwca Jak-3 w wersję szkolno-treningową.

ptapi - Pią Lis 14, 2008 2:29 pm

No tak zgadza sie . Jak to Jak.. i niech tak zostanie. Ale jak na zlomie to nie Yak w powietrzu!
Fenix - Pią Lis 14, 2008 2:31 pm

A on nie miał czasami polskiej nazwy "Bies'.
rispetto - Pią Lis 14, 2008 3:35 pm

nie miał. To zupełnie inny samolot.
Voit - Pon Lis 17, 2008 6:47 pm

Świetne zdjęcia!
Pamiętam że właziłem kiedyś na ten samolot...
Byłem mniej więcej w wieku chłopca na zdjęciu z albumu p. Piotra J.

lupi - Nie Gru 07, 2008 11:27 pm

Ponury2 napisał/a:
Dzięki za link! Kapitalne zdjęcia :skolowany:

No może wypada dodać ze kolejne osiedle młodych było w rejonie Wejhera i tam równiez "zainstalowano" maszyny latające.
Na zdjeciu można znaleźć szybowiec, ale coś mi chodzi po głowie że był tam na krótko także samolot.

Sagapo8 - Nie Lip 17, 2011 5:53 pm
Temat postu: Samolot
Zdjęcia wygrzebane
sajmoon - Sro Paź 02, 2013 8:24 pm

Witam ponownie po bardzo długiej przerwie. Próbowałem dowiedzieć się więcej na temat Jaka-11 z Osiedla VII Dwór aca Osiedla Młodych. Wykonałem telefon do spółdzielni, próbowałem dokopać się do osiedlowych kronik, uzyskać informacje od p. Prezesa. Niestety wszystko na próżno. Nikt nie jest w stanie powiedzieć w jakich okolicznościach zniknął samolot ani połączyć tego z konkretną datą... Pojawia się najczęściej okres początku lat 90. Wiem również że niejako równolegle próbował informacje uzyskać P. Maciej Kosycarz zgłaszając się do P. Joanny Jakubowskiej -dyrektora Aeroklubu Gdańskiego. Wiem o tym ponieważ sam jestem związany z lotniczym światkiem i wpadłem na ten sam pomysł. Niestety w obszernej i rzetelnej kronice AG oraz wydanej w formie książkowej historii Aeroklubu informacji na temat samolotu nie ma. Jak dla mnie to samolot był wrzodem na tyłku spółdzielni, bo nie wiadomo było co z nim począć, więc sprawę załatwiono po cichu. Ni to zabytek, jakieś pewnie zagrożenie, bo coś się mogło oderwać, ktoś mógł spaść, więc pewnie do czyjejś kieszeni trafiły profity z cennej nierdzewnej blachy za przysługę uprzątnięcia "złomu". Zapewne spółdzielnia wie doskonale, ale oficjalnie nikt nie powie jak było naprawdę, wiec wszyscy nabierają wody w usta. W końcu to samolot, a nie puszka po whiskasie. Mam jeszcze jeden, ostatni pomysł. Gdańskie wydawnictwo Aviateam to grupa pasjonatów lotnictwa. Na ich stronie znalazłem artykuł http://aviateam.pl/historia/title;jakowlew-jak-11/ . Jak-11 ma korzenie wojskowe, więc być może od strony wojska udałoby się ustalić jakiś ślad. Spróbuje zainteresować tematem autora. Jeśli jednak i tak się nie uda, pozostanie zapytać mieszkańców których okna wychodziły na pagórek. To chyba ostatnia możliwość... Ktoś ma inny pomysł?
Fotomemoria - Pią Paź 04, 2013 8:43 am

Dołączam zdjęcie z 1979 r.
villaoliva - Pią Paź 04, 2013 9:27 pm

sajmoon napisał/a:
Ni to zabytek, jakieś pewnie zagrożenie, bo coś się mogło oderwać, ktoś mógł spaść, więc pewnie do czyjejś kieszeni trafiły profity z cennej nierdzewnej blachy za przysługę uprzątnięcia "złomu".

Pamiętam, że zanim samolot zniknął to był już bardzo zniszczony. Sam jako dziecko na niego się wspinałem aby wejść do środka. I takie jego zwiedzanie przez wiele lat przez dzieci mu nie służyło. W końcowym okresie samolot był niemal odarty z poszycia, kawałki blach odstawały i były bardzo ostre. Ogumienie było pocięte przez wandali.

To był już bardzo niebezpieczny złom.