|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Brama Siedlecka
Grima - Czw Cze 11, 2009 1:38 pm Temat postu: Brama Siedlecka Witam wszystkich miłośników Gdańska i okolic. Poszukuję zdjęć, rycin Bramy Siedleckiej i jej najbliższego otoczenia - fosy.
wodnik88 - Czw Cze 11, 2009 9:46 pm
Temat już był: http://forum.dawnygdansk....brama+siedlicka
Grima - Pią Cze 12, 2009 4:42 pm
Tak wiem, te zdjęcia już obejżałem, jednak nie dają one odpowiedzi na zagatkę, którą muszę rozwiązać dla konserwatora zabytków. Najleprze było by zdjęcie lotnicze lub jakaś mapka. Konserwator twierdzi iż istniejący cypelek w zbiormiku fosy od strony ul Nowe Ogrody jest elementem zabytkowym, my że raczej techniczny. Stąd temat do rozwiązania.
Orka - Pią Cze 12, 2009 5:55 pm
Grima napisał/a: | obejżałem... na zagatkę... Najleprze... |
O matko...czy to jakaś prowokacja?
Remington1 - Pią Cze 12, 2009 7:09 pm
Proponuję Grima, byś zrobił fotkę ów cypelka i wrzucił na forum.
Nie mam czasu jechać do gdańska i tego szukać, a z chęcią bym to zobaczył i pomógł w identyfikacji.
feyg - Pią Cze 12, 2009 7:39 pm
Remington1 napisał/a: | Proponuję Grima, byś zrobił fotkę owego cypelka i wrzucił na forum.
Nie mam czasu jechać do gdańska i tego szukać, a z chęcią bym to zobaczył i pomógł w identyfikacji. |
Chyba to o ten cypel chodzi?
Grima - Pią Cze 12, 2009 8:02 pm
Tak dokładnie o ten cypelek chodzi, który jest widoczny na zdjeciu załączonym przez feyga.
Grima - Pią Lip 24, 2009 8:19 am
Rozwiazanie zagatki:
Pierwotny krztałt fosy biegł nad cypelkiem, zakręcając do ul. Nowe Ogrody. Cypelek powstał na 99% z powodu wykonania dodatkowego upustu wody ze zbiornika, istniejący juz układ sieci podziemnych wymusił takie usytuowanie budowli upustoej do której trzeba było wykonać wąski przekop na wskótek czgo powstał ów CYPELEK.
Dzięki z pomoc. Jak pojawią się jesze jakieś zagadki to ogłosze na forum.
Grima - Pią Lip 24, 2009 8:27 am
SORKI: Rozwiązanie ZAGADKI
Pepo - Pon Sie 24, 2009 12:59 pm
Grima napisał/a: |
Cypelek powstał na 99% z powodu wykonania dodatkowego upustu wody ze zbiornika, istniejący juz układ sieci podziemnych wymusił takie usytuowanie budowli upustoej do której trzeba było wykonać wąski przekop na wskótek czgo powstał ów CYPELEK.
|
Hmm...masz na myśli przebudowę układu sieci gazowniczej i wodociągowej przy Bramie Siedleckiej w 1916 r.? Czy późniejszą? Jeśli tak, to kiedy?
Mikołaj - Pon Sie 24, 2009 4:19 pm
Do tematu mój post wiele nie wniesie, ale Grima zlituj się i zacznij dbać o ortografię.
Firefox sam koryguje błędy, w ostateczności masz worda.
|
|