|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Stary cmentarz ewangelicki w Osowie Leśnym
Sabaoth - Sro Sie 12, 2009 10:18 pm Temat postu: Stary cmentarz ewangelicki w Osowie Leśnym W czasie wakacji miałem okazję obejrzeć (nie poraz pierwszy ale pierwszy raz z cyfrówką) stary, ewangelicki cmentarz w Osowie Leśnym. Większość nagrobków poprzewracana od wielu lat, tablice z nazwiskami na drzewach życia potłuczone... Jest też światełko w tunelu, kilka lat temu na cmentarzu postawiono nowy krzyż z informacją kiedy i kogo chowano na tym cmentarzu.
Godne pochwały
Dostojny Wieśniak - Sro Sie 12, 2009 11:40 pm
Mam nadzieję, że nie przesadzam. Nasze forum ma w tym pewne zasługi. Swoje zrobiła akcja Klubu Nowodworskiego (szkoda, że jednorazowa). Jest kilka miejsc, w których wydobywa się spod sterty gruzu stare nagrobki. Umówieni jesteśmy na trzymanie tego pod kloszem do momentu podjęcia ostatecznych decyzji co do ich dalszych losów. Faktycznie jest jakby lepiej.
AnWe - Czw Sie 13, 2009 12:09 am
i goździk wąsaty wyrósł sobie.... (na ostatnim zdjęciu)
zdenka - Czw Sie 13, 2009 4:37 pm
AnWe napisał/a: | i goździk wąsaty wyrósł sobie.... (na ostatnim zdjęciu) |
to taki pozytyw, światełko tunelu
groszek - Czw Sie 20, 2009 7:43 pm
Otwieram forum i pozytyw na "dzień dobry" dzięki Saab za dobra wiadomość
danziger - Pon Sie 24, 2009 1:25 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Swoje zrobiła akcja Klubu Nowodworskiego (szkoda, że jednorazowa). |
Myślę, że dla ogólnego pozytywnego klimatu wobec starych cmentarzy dużo dobrego zrobiła też coroczna "Akcja Znicz" Akademii Rzygaczy i FDG.
|
|