|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Willa Rexin
pablo-pablo - Wto Paź 13, 2009 10:35 pm Temat postu: Willa Rexin Pewnie część z Was widziała juz na Allegro ciekawe zdjęcie przedstawiające Willę Rexin - podobno w Sopocie. Udało sie komukolwiek ustalic gdzie owa willa stała? Moje poszukiwania do niczego mnie nie doprowadziły - łącznie z przeszukiwaniem książek adresowych. Ciekawym może być trop tabliczki na płocie - coś jakby W. Strehz
pablo-pablo - Sro Paź 14, 2009 9:33 am
jeszcze 1 zdjęcie z tego samego źródła - willa wydaje sie znajoma ale tez nie moge wpaśc na to gdzie ona stoi (stała?)
feyg - Sro Paź 14, 2009 3:21 pm Temat postu: Re: Willa Rexin
pablo-pablo napisał/a: | Pewnie część z Was widziała juz na Allegro ciekawe zdjęcie przedstawiające Willę Rexin - podobno w Sopocie. Udało sie komukolwiek ustalic gdzie owa willa stała? Moje poszukiwania do niczego mnie nie doprowadziły - łącznie z przeszukiwaniem książek adresowych. Ciekawym może być trop tabliczki na płocie - coś jakby W. Strehz |
A pod spodem coś jak "Der Ingenieur" (?)
pumeks - Sro Paź 14, 2009 3:28 pm
"Der" byłoby trochę dziwne. Może raczej "Dipl."?
didid - Pią Paź 16, 2009 9:12 pm
willa 1 to moze willa Maria (Zadowolenia) w której miejszkal Faltin ??
http://www.panoramio.com/photo/13459130
pablo-pablo - Pią Paź 16, 2009 10:14 pm
Oj chyba nie, z tego co pamietam to ta kamienica nie ma narożnej werandy; pondto Faltin uwiecznił tą wille na innej swojej fotografii i na poczatku wieku tez nie miała narożnej werandy.
Ponury2 - Pią Paź 16, 2009 10:25 pm
Po prawej dworzec?
pablo-pablo - Pią Paź 16, 2009 10:31 pm
Tak, po prawej widac dworzec. Kamienica stoi przy ul Kolejowej 2
didid - Nie Paź 18, 2009 11:07 pm
pablo-pablo napisał/a: | Oj chyba nie, z tego co pamietam to ta kamienica nie ma narożnej werandy; pondto Faltin uwiecznił tą wille na innej swojej fotografii i na poczatku wieku tez nie miała narożnej werandy. |
Chyba rzeczywiście...
Ze szczegółów ledwo zauważalna jest wieżyczka (kamienicy/kościoła?) (1)
W tle widoczna jest za to lampa oświetleniowa - wygląda na takiego samego typu jak te z ul. Morskiej (2)
Część zarysu budynku w tle przypomina nieco hełm gimnazjum realnego (3). Po lewej stronie widoczna następna wieża (4).
pablo-pablo - Nie Lis 29, 2009 7:54 pm
Mam zaszczyt oznajmić, iż tajemnica Willi Rexin została rozwiązana !! Otóż willa, która stanowiła zagadkę dla nas wszystkich stoi nadal, i ma się całkiem nieźle. Natknąłem się na nią podczas niedzielnego spaceru. Jej aktualny adres to Władysława Andersa 24. Sama bryła budynku praktycznie nie uległa zmianie – przebudowano jednak pomieszczenia na poddaszu zastępując trzy wystawki w dachu – jedną dużą.
Potwierdzenie wszystkiego można znaleźć w książce adresowej Sopotu z 1912r: willa pod nr 24 należała do Ludwiga Rexina – pracownika poczty, zaś pozostałymi mieszkańcami willi byli: Wilhelm Strehz – inżynier i Blanka Kries – nauczycielka. I tu pojawia się rozwiązanie kolejnej zagadki – napisu na tabliczce umieszczonej na płocie: W. Strehz Civil-Ingenieur.
W sumie to wystarczyło zajrzeć do książki adresowej i sprawdzić, gdzie mieszkał niejaki Rexin, ale ja niestety dysponuje tylko 1 rozdziałem owej książki ułożonej wg adresów, tzn. ulic a nie wg nazwisk. Dopiero po ustaleniu adresu potwierdziłem że will należała do Rexina.
Ja w każdym bądź razie czuje się w pełni usatysfakcjonowany: willa istnieje, stoi w Sopocie, adres udało się ustalić – ZAGADKA ROZWIĄZANA !!
Dynia-zoppot - Nie Lis 29, 2009 8:13 pm
Gratuluje rozwiazania zagadki,wytrwałosci i zawziecia
feyg - Nie Lis 29, 2009 8:14 pm
Gratulacje!!!
didid - Pon Lis 30, 2009 12:26 am
Brawo !! Gratulacje !!
|
|