|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - resocjalizacja na Żuławach
AnWe - Pon Lis 09, 2009 2:48 pm Temat postu: resocjalizacja na Żuławach zasłyszałam wczoraj od byłego mieszkańca Sztutowa / Stegny / Markus (oczywiście nie mieszkał równocześnie we wszystkich miejscowościach...), że po wojnie w ramach programów resocjalizacyjnych na Żuławy wywożono m. in. z Poznania i okolic prostytutki. Panie miały pracować m. in. przy kopaniu kanałów, pracach porządkowych po opadnięciu wody itp.
Czy ktoś z Was wie może coś więcej?????
Sielanka - Pon Lis 16, 2009 9:50 pm
Zasłyszałem, że było to w 1956 roku w PGR Gozdawa. Tyle, i nic więcej...
AnWe - Pon Lis 16, 2009 9:59 pm
ooooo, dzięki bardzo :-)
w tzw. miedzyczasie dowiedziałam się tylko tyle że do Biblioteki w Markusach zostały kiedyś tam przekazane teczki z wycinkami z gazet lokalnych nt. m. in. tej sprawy - ale jeszcze nie sprawdzałam :-)
Dostojny Wieśniak - Pon Lis 16, 2009 10:57 pm
AnWe napisał/a: | zasłyszałam wczoraj od byłego mieszkańca Sztutowa |
Kogoś pewnie zwożono. Ale kto to był i za co trafiał tu czy tam? Podobnie przedstawiano miejscowej ludności Polaków deportowanych na wschód. Z całym szacunkiem dla Byłego Mieszkańca, mogło być różnie. KL Stutthof w świadomości miejscowej ludności, był miejscem odosobnienia przestępców różnej maści. "Prostytutki" pewnie też tam były.
Ale komu ja to mówię.
Lumark - Sro Lis 25, 2009 11:05 pm
Wiekszych bzdur nie slyszalem od lat.
Dostojny Wieśniak - Pią Lis 27, 2009 1:15 am
Lumark napisał/a: | Wiekszych bzdur nie slyszalem od lat. |
Miło powitać recenzenta. Może zaczniesz od http://forum.dawnygdansk....1958&start=1665 ?
groszek - Pią Lis 27, 2009 1:24 am
Lumark napisał/a: | Wiekszych bzdur nie slyszalem od lat. | No to mało jeszcze słyszałeś.... .
|
|