Dawny Gdañsk

Na papierze, ekranie i w Mie¶cie - Z³odzieje z³omu ukradli tablice upamiêtniaj±ce budowniczych

Marcin - Sro Lip 07, 2004 10:10 pm
Temat postu: Z³odzieje z³omu ukradli tablice upamiêtniaj±ce budowniczych
Z³odzieje z³omu ukradli tablice upamiêtniaj±ce budowniczych pomnika Jana Paw³a II w Gdañsku
Niech teraz siê zajm± Krzy¿em Milenijnym. :wink:

Barabasz - Sro Lip 07, 2004 10:24 pm

Policja powinna te¿ zaj±æ siê tymi co tez z³om skupuj±...

I porz±dnie ich i oczywi¶cie z³omiarzy :g³upi_ty:

Petelka - Sro Lip 07, 2004 10:28 pm

Ja jestem tylko ciekawa kto skupuje rzeczy, co do których juz na pierwszy rzut oka widaæ, ¿e pochodz± z kradzie¿y? Niedawno rozmawia³am ze znajomym, ktory prowadzi skup z³omu i opowiada³ on, ¿e juz parê razy pogna³ delikwentów, ktorzy zjawiali siê z takimi ewidentnymi 'znaleziskami'. Wiem, wiem - on nie kupi³, to poszli do nastêpnego, który mia³ mniej wra¿liwe sumienie. :II Ale wydaje mi siê, ¿e regularne kontrolowanie z³omowisk i karanie nieuczciwych prowadz±cych by³oby ³atwiejszym i bardziej skutecznym rozwi±zaniem ni¿ ¶ciganie pojedyñczych z³omiarzy (?)
Barabasz - Sro Lip 07, 2004 10:41 pm

Racja! Wszyscy mówi± o z³omiarzach a ma³o kto o tych, którzy ten z³om skupuj±. :roll:
Miko³aj - Pon Lip 12, 2004 1:36 am

Musimy zorganizowaæ spo³eczne patrole skupów z³omu
rispetto - Pon Lip 12, 2004 9:21 am

Dlaczego nie nazywa siê ich po prostu z³odziejami, tylko eufemistycznie "z³omiarzami" ? To tak samo jak bandziorów na stadionach nazywa siê "pseudokibicami". Paranoja jaka¶.
Zoppoter - Pon Lip 12, 2004 11:02 am

rispetto napisa³/a:
Dlaczego nie nazywa siê ich po prostu z³odziejami, tylko eufemistycznie "z³omiarzami" ? To tak samo jak bandziorów na stadionach nazywa siê "pseudokibicami". Paranoja jaka¶.

To jest bogactwo jêzyka polskiego. Z³odzieje s± zwani równie¿ zwi±zkowcami, urzêdnikami, politykami, pos³ami, bezrobotnymi, funkcjonariuszami. Niestety, te nazwy w jednakowy sposób okre¶laja zarówno z³odziei jak uczciwych przedstawicieli poszczególnych grup. I w ten sposób powstaje ogólny bur... chcia³em powiedzieæ ogólne nieporozumienie.

alberht - Pon Lip 12, 2004 3:11 pm

wydaje mi siê, ¿e takie kontrole nieiwle by pomog³y, bo albo schowa t± tablice gdzie¶ schowa, albo potnie czy przerobi tak, ¿e nie bêdzie mo¿na jej poznaæ... :/
Barabasz - Pon Lip 12, 2004 5:50 pm

Miko³aj napisa³/a:
Musimy zorganizowaæ spo³eczne patrole skupów z³omu

Chyba bym siê do tego nie nadawa³... Jeszcze bym kogo¶ :bang:

:hihi: