|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kompleks budynków Akademii Medycznej (Neues Krankenhaus)
grzechuu - Nie Mar 07, 2010 4:50 pm Temat postu: Kompleks budynków Akademii Medycznej (Neues Krankenhaus) O Akademii (tzn teraz Uniwersytecie) jest na Forum w kilku miejscach, ale nigdzie nie pasuje tego przypiąć.
Nie wiem czy zauważyliście, że ze zdjęć niedawno pokazanych przez Sabaotha prawie można zrobić panoramkę kompleksu...
Brakuje milimetrów i są różnice wysokości, ale jak się uprzeć...
grzechuu - Nie Mar 07, 2010 4:53 pm
I jeszcze od razu zauważyłem, że te okrągłe alejki, to dość szybko zabudowano (2 duże, nowsze budynki poniżej), chociaż drzewa już trochę zdążyły wyrosnąć.
Sabaoth - Nie Mar 07, 2010 5:52 pm
W tym budynku z drugiego postu spędziłem na początku lat 70. ładnych parę miesięcy. I to dwukrotnie
groszek - Nie Mar 07, 2010 6:42 pm
Grzeeechuu pomysł doskonały Jeszcze niedawno na niektórych budynkach wisiały stare lampy..(i ja i moje dziecko spędzałyśmy w tych budynkach sporo czasu, a ja i teraz niestety)Na niektórych odziałach zachowały się stare zegary a w jednej łazience(przed remontem to było)uchwyty tak jak by hmm lamp?latarni ?pryszniców?pod sufitem haki takie malutkie na końcu rurek.Na budynkach tuz przy wejściu ślady po kulach ,kiedys znalazłam popalone szczątki H.CH dzieci z 1950.r.No a przeciez nie dawno odkryto grób masowy w miejscu gdzie teraz buduje się instytut medycyny inwazyjnej.Akademia interesowała mnie tez ze względu na to że pracował w niej W .von S.Fajnie by było gdyby więcej fotek i wiadomości umieścic ja niestety nie posiadam zadnych zdjęc (ani archiwalnych /współczesnych).
dandola - Pią Lis 11, 2011 11:19 am
Szczerze mówiąc nie wiem czy ta aukcyjna pocztówka tu pasuje i czy to ten Krankenhaus. Proszę o objaśnienie i lokalizację
Sabaoth - Pią Lis 11, 2011 2:24 pm
Ten sam.
Miro - Wto Lis 29, 2011 6:01 pm
To samo miejsce w trochę lepszym wydaniu.
Miro
|
|