Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Potrzebne zdjęcia

mac_kaw - Czw Mar 31, 2011 10:28 am
Temat postu: Potrzebne zdjęcia
Witajcie! Robie prezentację maturalną na temat Gdańska i potrzebuje zdjęc. Może ktoś w swych zbiorach posiada to, czego potrzebuję. Chodzi o zdjęcia z tego samego miejsca, ale z różnych lat, zbliżonych do : 1957, 1990, 2008. Te ostatnie to nie problem, można je zrobic właściwie też dziś. Ale ze starszymi mam kłopot.

Chodzi mi o następujące miejsca:
-Resztki wiaduktu kolejowy w ciągu ulicy Słowackiego (przed Niedźwiednikiem)
-Zajezdnia tramwajowa Wrzeszcz (Wita Stwosza)
-Lotnisko Zaspa (najlepiej widok od dzisiejszego wiaduktu Braci Lewoniewskich)
-Stacja SKM Gdańsk Zaspa
-ul. Długa, okolice Neptuna
-Kino ZNICZ
-skrzyżowanie Grunwaldzka x Słowackiego x Kościuszki
-skrzyżowanie 3 maja x Kartuska
-skrzyżowanie Hucisko
-brama ZOO w Oliwie
-Kościół Zmartwychwstańców (ul. Gomułki)
-Kościół i cmentarz przed nim MBNP (Słowackiego - Brętowo)
-Szpital psychiatryczny Srebrzysko (widok od ul. Słowackiego)
-Czołg-pomnik w okolicy Huciska (był wogóle takowy?)
-Opera Bałtycka
-Targ Węglowy

Bardzo liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością.

Mikołaj - Czw Mar 31, 2011 11:07 am

Wiele zdjęć i odpowiedzi na pytania znajdziesz sam w odpowiednich wątkach, trzeba poświecić trochę swojego :wink: czasu i poszukać...
na przykład:
mac_kaw napisał/a:
-Czołg-pomnik w okolicy Huciska (był wogóle takowy?)

wpisujesz do wyszukiwarki "czołg* hucisk*" (* zastępuje dowolny ciąg znaków), zaznaczasz "Szukaj wszystkich słów" oraz ew. "Pokaż wyniki jako: Posty" i masz odpowiedź:
http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=4947

pumeks - Czw Mar 31, 2011 11:14 am
Temat postu: Re: Potrzebne zdjęcia
No pięknie... niektóre z tych zdjęć już są na FDG, ale z większością będziesz miał problem.
A z drobnych uwag:
mac_kaw napisał/a:
-ul. Długa, okolice Neptuna
....................
-skrzyżowanie 3 maja x Kartuska
....................
-Kościół Zmartwychwstańców (ul. Gomułki)

Neptun (oczywiście, jeśli chodzi o tę zabytkową fontannę) nigdy nie był na ul. Długiej. No chyba, że chodzi o kino Neptun albo bar mleczny o tej nazwie.
Ulica 3 Maja nigdy nie krzyżowała się z Kartuską. Podejrzewam, że chodzi ci o skrzyżowanie z ul. Nowe Ogrody, d. Świerczewskiego.
Kościół Zmartwychwstańców to chyba ul. Gomółki (staropolskiego kompozytora), a nie Gomułki - I sekretarza KC PZPR.

Wiem, że się czepiam, ale może lepiej, jak ja to zrobię, a nie ten, kto będzie oceniał pracę maturalną? :wink:

ruda - Czw Mar 31, 2011 4:46 pm

Temat pracy chyba autora przerasta? :wink:
Bartosz B. - Czw Mar 31, 2011 6:33 pm

Ten wątek http://www.forum.dawnygda...r=asc&start=255 . Mam jeszcze sporo zdjęć z tego roku, ale nie chce mi się ich dodawać z braku czasu i sił.