Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Królewskie "ukazy" dla Gdańska 1842?

Bożen - Sob Cze 18, 2011 6:22 pm
Temat postu: Królewskie "ukazy" dla Gdańska 1842?
Jako że z niemieckim jestem na bakier to chciałbym sie skonsultować czy idę dobrym torem. Takie papierzyska wpadły mi w łapy co o tym myślicie, sorki za foty jak to coś konkretnego to "obcykam" lepiej. Czyżby królewskie rozporzadzenia dla Gdańśka po przejściu miasta pod pruskie władanie?czy ewentualnie ktoś chciałby podjąć sie tłumaczenia?
pumeks - Sob Cze 18, 2011 8:24 pm

Na oko to jakieś typowe zarządzenia prezydenta rejencji, czyli raczej kogoś w rodzaju wojewody. No i 1842 akurat nie jest żadną szczególnie przełomową datą w historii Gdańska.
danziger - Nie Cze 19, 2011 11:22 pm

Amts Blatt i Offentlicher Anzeiger to publikatory urzędowe - w tym przypadku Miasta Gdańska, Rejencji Gdańskiej, bądź też Prowincji Prusy Zachodnie (nie wiem dokładnie) - czyli coś w rodzaju obecnych wojewódzkich dzienników urzędowych.
Bożen - Nie Cze 19, 2011 11:41 pm

Hmm czyli "nieśmiertelności" sobie za te papiery nie kupię przekazująć je np. do muzeum miejskiego :hihi: . Jak kogoś by zainteresowały oddam, tylko stan nie jest zbyt rewelacyjny, trzeba by wyczyścic i najlepiej potraktować środkiem grzybobójczym a potem np. krochmalem w sprayu.
Dostojny Wieśniak - Nie Cze 19, 2011 11:55 pm

Muzeum Miejskie pewnie chętnie przyjmie, ale przed odkażaniem, krochmaleniem i zalewaniem jakąś wymyślną żywicą. :wink: Na nieśmiertelności się nie znam za bardzo. Zawsze można sobie zażyczyć karteczki z nazwiskiem na ekspozycji. :mrgreen: