Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku

Dru - Sob Wrz 10, 2011 8:35 pm
Temat postu: dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku
Witam

Jestem tu nowy mam takie pytanie do Was.

Mam w zamyśle stworzenie strony o Trójmiejskich drogach, tych współczesnych jak i tych przedwojennych. Moja prośba do Was jest taka, czy możecie mi wypisać wszystkie przed wojenne znaczące inwestycje drogowe jakie były prowadzone przed wojną lub w PRL, a które nie zostały ukończone lub zostały ukończone częściowo?

Z mojej wiedzy takie inwestycje to:

- Droga Krajowa nr 20 od Obwodnicy do zajezdni autobusowej PKM - Miała to być Polska przedwojenna autostrada, która miała łączyć Gdynię z Południem kraju. Powstał fragment, drogi dwujezdniowej przeważnie bez skrzyżowań na tym odcinku.

- Zachodnia Obwodnica Gdańska budowana przez Niemców, która miała mieć zjazd do ulicy studzienki i dalej Legionów.

Interesują mnie też drogowe przejścia graniczne. Ja znam jedynie przejście graniczne Polsko - Gdańskie w kolibkach.

Za pomoc w rozwinięciu tego tematu bardzo dziękuję, a jeśli już taki temat istnieje to przepraszam i proszę o skierowanie do właściwego wątku.

Dostojny Wieśniak - Sob Wrz 10, 2011 11:13 pm

Witamy i zapraszamy do wątku powitalnego :arrow: Naduś A o drogach sporo się pisze :arrow: Wyszukiwarka :wink:
Dru - Sob Wrz 10, 2011 11:41 pm

Ale o to chodzi, że nawet nie wiem co mam wpisać w wyszukiwarce bo nawet nie wiem jakie drogi wtedy istniały ;). jak wpisze po prostu drogi, droga to pojawia się multum wątków nie związanych bezpośrednio z tym o co mi chodzi.

Wystarczy jeśli mi ktoś napisze spis dróg bez opisów, bym wiedział co wpisać w google czy w wyszukiwarce tutaj na forum i wgłębić się w temat :)

Mikołaj - Nie Wrz 11, 2011 10:53 am

Jeśli sam się nie odezwie w tym wątku, to Ty się do niego zgłoś:
Bartosz B., który od lat się zajmuje tematem dróg, jest m.in. autorem strony o Berlince
Popytaj, zobacz co już zrobił, bo czasem nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Dru - Nie Wrz 11, 2011 1:09 pm

Znam Bartosza, współpracuje z nim i zrobiłem dla niego nową szatę graficzną strony ;) Ale na tamtejszym forum też ani On, ani nikt mi nie odpowiedział na mojego posta :( A jeśli przez parę dni nie odpowiedział to wnioskuje, że chyba też nie wie....
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2011 9:29 pm

Jak Bartosz ani nikt inny się nie odezwie, to nie pozostaje nic innego jak metody tradycyjne :wink: biblioteki i archiwa, książki, artykuły i podane w nich bibliografie
przejrzyj "30 dni", było o drogach nie raz
z książek na start: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny - oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia

Colonel - Pon Wrz 12, 2011 11:27 am

Do moderacji: tytuł wątku jest trochę mylący, ja uznałem, że chodzi od trakty sprzed kilkuset lat, wciąż jeszcze "istniejące" w obecnym układzie drogowym. A tu chodzi o "inwestycje drogowe z XX wieku".

[ Komentarz dodany przez: Mikołaj: Pon Wrz 12, 2011 10:44 am ]
ja też :wink:
autor się nie obrazi z powodu małej poprawki

Bartosz B. - Pon Wrz 12, 2011 1:02 pm

Warto wspomnieć o wątku: "Przedwojenne i gierkowskie plany komunikacyjne" http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3135 gdzie próbowałem uzyskać co się da w tym temacie. Chyba jest tam dość dużo informacji. Wciąż jednak brakuje jakieś porzadnej i dokładnej mapy a to z planami niemieckimi, a to z gierkowskimi. A tym mógłby ktoś książkę napisać. Plany gierkowskie wciąż się realizuje, ergo zamknięcie ul. Słowackiego przy lotnisku. Gdyby wiedza o tych planach była przystępna, łatwiej byłoby krytykować niektóre inwestycje i pomysły. A czem może i poprzeć.

W kwestii granicy jest wątek " Przejścia graniczne?" http://www.forum.dawnygda...p?t=341&start=0

Bartosz B. - Pon Wrz 12, 2011 5:57 pm

Ja nawet o tym nie pamiętałem, może jakieś faux pas zrobiłem. :???:
Colonel - Wto Wrz 13, 2011 2:21 pm

Nie widzę żadnego faux-pas.
NAtomiast odsądzając od czci (kórej rzeczywiscie nie posiadali) i wiary (ciekawe w co wierzyli) komusnityczne władze latwo zapominamy, że na stanowiskach planistów pracowali zwyczajni ludzie, którzy w dobrej wierze starali się projektować przestrzeń, w tym układy komunikacyjne, jak najlepiej. Jesli im na to pozwalano, to rodzily się dość dalekosiężne koncepcje, które do dzis realizujemy.
Niektóre z nich sa mądrzejsze, inne głupsze. Pamietajmy również, że jeśli chodzi o układy drogowe, to nikt chyba w najśmielszych marzeniach nie wyobrażał sobie takiego wzrostu ilości, ciężaru i ruchu pojazdów, jaki nastąpił po zmianie ustroju.
Ale gdyby sobie wyobrażano, to pewnie okazaloby sie to "nieprawomyśłne".

Bartosz B. - Sro Wrz 14, 2011 2:54 pm

Colonel napisał/a:
Nie widzę żadnego faux-pas.

Wyleciały posty których ta wypowiedź dotyczyła. Teraz jest bez sensu.

Colonel - Sro Wrz 14, 2011 2:57 pm

JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens?
Bartosz B. - Sro Wrz 14, 2011 3:33 pm

Colonel napisał/a:
JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens?

Jak najbardziej. Rozwinięcie bardzo mile widziane. Tu lub w tamtym wątku.

Dru - Nie Wrz 18, 2011 1:37 am

Hmmm mój wcześniejszy post tez zniknął....

W każdym razie dziękuję za pomoc, ale co do tych książek: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny i powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia i czasopismo 30 dni - gdzie ja mogę to dostać? Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto. Rozumiem, że są to jakieś stare książki i nie są tak po prostu do kupienia? Czy pozostaje mi iść do biblioteki i stamtąd wypożyczyć ?

Colonel - Nie Wrz 18, 2011 11:21 am

Zacząłbym oczywiście od biblioteki, to może byc najłatwiejsze.
Mikołaj - Nie Wrz 18, 2011 11:58 am

Dru napisał/a:
Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto

wiem, że trudno w to uwierzyć, ale są jeszcze rzeczy na świecie, których nie ma na allegro i których nie zeskanowało google
Dru napisał/a:
Czy pozostaje mi iść do biblioteki

nie obraź się, ale przy tym stopniu samodzielności i zorientowania w temacie, to chyba szkoda pary na to, zrób stronę o czymś, na czym już się znasz

ps porządki z postami to oczywiście moja sprawka

Inga - Nie Wrz 18, 2011 12:27 pm

Dru napisał/a:
Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto.

Jak to pusto na allegro, Stankiewicz und Szermer jest tutaj - jakieś 10 sekund szukania :roll:

Jarek z Wrzeszcza - Nie Wrz 18, 2011 1:06 pm

Mikołaj napisał/a:
Dru napisał/a:
Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto

wiem, że trudno w to uwierzyć, ale są jeszcze rzeczy na świecie, których nie ma na allegro i których nie zeskanowało google

:haha:

Co zrobić, takie nam wyrosło pokolenie... :II

Dru - Nie Wrz 18, 2011 8:35 pm

Mikołaj napisał/a:

Nie wątpię w to ;) Chociaż nie ukrywam, że to wygoda wpisanie czegoś w wyszukiwarkę i pokazanie natychmiastowych tematów, których dokładnie szukam :P

Mikołaj napisał/a:
nie obraź się, ale przy tym stopniu samodzielności i zorientowania w temacie, to chyba szkoda pary na to, zrób stronę o czymś, na czym już się znasz

Samodzielność nie ma tu nic do rzeczy, po co wyważać otwarte drzwi jeśli mogę po prostu spytać znawców tematu. Co do strony to nie ma ona traktować tylko o starych drogach, a głównie o nowych, a o których pojęcie mam. Jednakże ciekawią mnie stare drogi o których mało wiem, a przy okazji chciałbym się co nieco o nich dowiedzieć i zweryfikować wiedzę. Także myślałem, że jest ktoś zorientowany w temacie by mi pomóc, ale widzę, że nadal muszę sam szukać poszlak, ale dziękuję chociaż za informacje, gdzie mogę je znaleźć :D

Inga napisał/a:
Jak to pusto na allegro, Stankiewicz und Szermer jest tutaj - jakieś 10 sekund szukania :roll:

W takim razie zostałem wprowadzony w błąd :???: Na allegro jest podany tytuł "GDAŃSK" Jerzy Stankiewicz, Bohdan Szermer. A ja wpisywałem cały tytuł tak jak mi podano, czyli : "Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny"

Pozdrawiam ;)

Jarek z Wrzeszcza - Nie Wrz 18, 2011 10:15 pm

Dru napisał/a:
Inga napisał/a:

W takim razie zostałem wprowadzony w błąd :???: Na allegro jest podany tytuł "GDAŃSK" Jerzy Stankiewicz, Bohdan Szermer. A ja wpisywałem cały tytuł tak jak mi podano, czyli : "Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny"

No bo z Googli i Allegro trzeba umieć korzystać... :roll: