|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku
Dru - Sob Wrz 10, 2011 8:35 pm Temat postu: dawne drogi / inwestycje drogowe z XX wieku Witam
Jestem tu nowy mam takie pytanie do Was.
Mam w zamyśle stworzenie strony o Trójmiejskich drogach, tych współczesnych jak i tych przedwojennych. Moja prośba do Was jest taka, czy możecie mi wypisać wszystkie przed wojenne znaczące inwestycje drogowe jakie były prowadzone przed wojną lub w PRL, a które nie zostały ukończone lub zostały ukończone częściowo?
Z mojej wiedzy takie inwestycje to:
- Droga Krajowa nr 20 od Obwodnicy do zajezdni autobusowej PKM - Miała to być Polska przedwojenna autostrada, która miała łączyć Gdynię z Południem kraju. Powstał fragment, drogi dwujezdniowej przeważnie bez skrzyżowań na tym odcinku.
- Zachodnia Obwodnica Gdańska budowana przez Niemców, która miała mieć zjazd do ulicy studzienki i dalej Legionów.
Interesują mnie też drogowe przejścia graniczne. Ja znam jedynie przejście graniczne Polsko - Gdańskie w kolibkach.
Za pomoc w rozwinięciu tego tematu bardzo dziękuję, a jeśli już taki temat istnieje to przepraszam i proszę o skierowanie do właściwego wątku.
Dostojny Wieśniak - Sob Wrz 10, 2011 11:13 pm
Witamy i zapraszamy do wątku powitalnego Naduś A o drogach sporo się pisze Wyszukiwarka
Dru - Sob Wrz 10, 2011 11:41 pm
Ale o to chodzi, że nawet nie wiem co mam wpisać w wyszukiwarce bo nawet nie wiem jakie drogi wtedy istniały ;). jak wpisze po prostu drogi, droga to pojawia się multum wątków nie związanych bezpośrednio z tym o co mi chodzi.
Wystarczy jeśli mi ktoś napisze spis dróg bez opisów, bym wiedział co wpisać w google czy w wyszukiwarce tutaj na forum i wgłębić się w temat
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2011 10:53 am
Jeśli sam się nie odezwie w tym wątku, to Ty się do niego zgłoś:
Bartosz B., który od lat się zajmuje tematem dróg, jest m.in. autorem strony o Berlince
Popytaj, zobacz co już zrobił, bo czasem nie ma co wyważać otwartych drzwi.
Dru - Nie Wrz 11, 2011 1:09 pm
Znam Bartosza, współpracuje z nim i zrobiłem dla niego nową szatę graficzną strony ;) Ale na tamtejszym forum też ani On, ani nikt mi nie odpowiedział na mojego posta :( A jeśli przez parę dni nie odpowiedział to wnioskuje, że chyba też nie wie....
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2011 9:29 pm
Jak Bartosz ani nikt inny się nie odezwie, to nie pozostaje nic innego jak metody tradycyjne biblioteki i archiwa, książki, artykuły i podane w nich bibliografie
przejrzyj "30 dni", było o drogach nie raz
z książek na start: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny - oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia
Colonel - Pon Wrz 12, 2011 11:27 am
Do moderacji: tytuł wątku jest trochę mylący, ja uznałem, że chodzi od trakty sprzed kilkuset lat, wciąż jeszcze "istniejące" w obecnym układzie drogowym. A tu chodzi o "inwestycje drogowe z XX wieku".
[ Komentarz dodany przez: Mikołaj: Pon Wrz 12, 2011 10:44 am ]
ja też
autor się nie obrazi z powodu małej poprawki
Bartosz B. - Pon Wrz 12, 2011 1:02 pm
Warto wspomnieć o wątku: "Przedwojenne i gierkowskie plany komunikacyjne" http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3135 gdzie próbowałem uzyskać co się da w tym temacie. Chyba jest tam dość dużo informacji. Wciąż jednak brakuje jakieś porzadnej i dokładnej mapy a to z planami niemieckimi, a to z gierkowskimi. A tym mógłby ktoś książkę napisać. Plany gierkowskie wciąż się realizuje, ergo zamknięcie ul. Słowackiego przy lotnisku. Gdyby wiedza o tych planach była przystępna, łatwiej byłoby krytykować niektóre inwestycje i pomysły. A czem może i poprzeć.
W kwestii granicy jest wątek " Przejścia graniczne?" http://www.forum.dawnygda...p?t=341&start=0
Bartosz B. - Pon Wrz 12, 2011 5:57 pm
Ja nawet o tym nie pamiętałem, może jakieś faux pas zrobiłem.
Colonel - Wto Wrz 13, 2011 2:21 pm
Nie widzę żadnego faux-pas.
NAtomiast odsądzając od czci (kórej rzeczywiscie nie posiadali) i wiary (ciekawe w co wierzyli) komusnityczne władze latwo zapominamy, że na stanowiskach planistów pracowali zwyczajni ludzie, którzy w dobrej wierze starali się projektować przestrzeń, w tym układy komunikacyjne, jak najlepiej. Jesli im na to pozwalano, to rodzily się dość dalekosiężne koncepcje, które do dzis realizujemy.
Niektóre z nich sa mądrzejsze, inne głupsze. Pamietajmy również, że jeśli chodzi o układy drogowe, to nikt chyba w najśmielszych marzeniach nie wyobrażał sobie takiego wzrostu ilości, ciężaru i ruchu pojazdów, jaki nastąpił po zmianie ustroju.
Ale gdyby sobie wyobrażano, to pewnie okazaloby sie to "nieprawomyśłne".
Bartosz B. - Sro Wrz 14, 2011 2:54 pm
Colonel napisał/a: | Nie widzę żadnego faux-pas. |
Wyleciały posty których ta wypowiedź dotyczyła. Teraz jest bez sensu.
Colonel - Sro Wrz 14, 2011 2:57 pm
JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens?
Bartosz B. - Sro Wrz 14, 2011 3:33 pm
Colonel napisał/a: | JA tych postów nie wycinałem, natomiast po za tym króciutkim zdaniem (jeśli nie ma faux-pas to i widzieć nie mogę) cała reszta mojej wypowiedzi chyba ma sens? |
Jak najbardziej. Rozwinięcie bardzo mile widziane. Tu lub w tamtym wątku.
Dru - Nie Wrz 18, 2011 1:37 am
Hmmm mój wcześniejszy post tez zniknął....
W każdym razie dziękuję za pomoc, ale co do tych książek: J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny i powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia i czasopismo 30 dni - gdzie ja mogę to dostać? Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto. Rozumiem, że są to jakieś stare książki i nie są tak po prostu do kupienia? Czy pozostaje mi iść do biblioteki i stamtąd wypożyczyć ?
Colonel - Nie Wrz 18, 2011 11:21 am
Zacząłbym oczywiście od biblioteki, to może byc najłatwiejsze.
Mikołaj - Nie Wrz 18, 2011 11:58 am
Dru napisał/a: | Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto |
wiem, że trudno w to uwierzyć, ale są jeszcze rzeczy na świecie, których nie ma na allegro i których nie zeskanowało google
Dru napisał/a: | Czy pozostaje mi iść do biblioteki |
nie obraź się, ale przy tym stopniu samodzielności i zorientowania w temacie, to chyba szkoda pary na to, zrób stronę o czymś, na czym już się znasz
ps porządki z postami to oczywiście moja sprawka
Inga - Nie Wrz 18, 2011 12:27 pm
Dru napisał/a: | Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto. |
Jak to pusto na allegro, Stankiewicz und Szermer jest tutaj - jakieś 10 sekund szukania
Jarek z Wrzeszcza - Nie Wrz 18, 2011 1:06 pm
Mikołaj napisał/a: | Dru napisał/a: | Patrzałem w google to nic nie ma, patrzałem na allegro też pusto |
wiem, że trudno w to uwierzyć, ale są jeszcze rzeczy na świecie, których nie ma na allegro i których nie zeskanowało google
|
Co zrobić, takie nam wyrosło pokolenie...
Dru - Nie Wrz 18, 2011 8:35 pm
Mikołaj napisał/a: | wiem, że trudno w to uwierzyć, ale są jeszcze rzeczy na świecie, których nie ma na allegro i których nie zeskanowało google |
Nie wątpię w to ;) Chociaż nie ukrywam, że to wygoda wpisanie czegoś w wyszukiwarkę i pokazanie natychmiastowych tematów, których dokładnie szukam
Mikołaj napisał/a: | nie obraź się, ale przy tym stopniu samodzielności i zorientowania w temacie, to chyba szkoda pary na to, zrób stronę o czymś, na czym już się znasz |
Samodzielność nie ma tu nic do rzeczy, po co wyważać otwarte drzwi jeśli mogę po prostu spytać znawców tematu. Co do strony to nie ma ona traktować tylko o starych drogach, a głównie o nowych, a o których pojęcie mam. Jednakże ciekawią mnie stare drogi o których mało wiem, a przy okazji chciałbym się co nieco o nich dowiedzieć i zweryfikować wiedzę. Także myślałem, że jest ktoś zorientowany w temacie by mi pomóc, ale widzę, że nadal muszę sam szukać poszlak, ale dziękuję chociaż za informacje, gdzie mogę je znaleźć
Inga napisał/a: | Jak to pusto na allegro, Stankiewicz und Szermer jest tutaj - jakieś 10 sekund szukania |
W takim razie zostałem wprowadzony w błąd Na allegro jest podany tytuł "GDAŃSK" Jerzy Stankiewicz, Bohdan Szermer. A ja wpisywałem cały tytuł tak jak mi podano, czyli : "Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny"
Pozdrawiam ;)
Jarek z Wrzeszcza - Nie Wrz 18, 2011 10:15 pm
Dru napisał/a: | Inga napisał/a: | Jak to pusto na allegro, Stankiewicz und Szermer jest tutaj - jakieś 10 sekund szukania |
W takim razie zostałem wprowadzony w błąd Na allegro jest podany tytuł "GDAŃSK" Jerzy Stankiewicz, Bohdan Szermer. A ja wpisywałem cały tytuł tak jak mi podano, czyli : "Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny" |
No bo z Googli i Allegro trzeba umieć korzystać...
|
|