Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Bitwa o Ardeny

fazi - Wto Sty 17, 2012 1:57 pm
Temat postu: Bitwa o Ardeny
Witam.Muzeum II ww organizuje "Bitwę o Ardeny" która odbędzie się gdzieś w lasach oliwskich. Zoba tu , ale... załapało się tylko 140 szczęściarzy :II Wczoraj informacja ukazała się na stronie Trójmiasta o 21 a dziś o 13.30 już jest za póżno, nie ma zapisów, limit wyczerpany :???: Dla mnie taka inscenizacja to miód-malina, w związku z tym pytanie mam: bierze ktoś od nas z forum w tym udział? ma jakieś wtyki do podczepienia ponadprogramowego widza?
tobocian - Wto Sty 17, 2012 3:12 pm

:szczena: o rzesz kurde...
szkoda że tylko 140 ludzików...
szczęściarze...
pewnikiem to sami znajomi rekonstruktorów :^^
może by tak wytropić miejsce i z daleka luknąć? :hmm:

fazi - Wto Sty 17, 2012 4:41 pm

No można by się zasadzić za węgłem i tropić gdzie jadą, tylko napisane jest ,że cała szopka na prywatnym terenie odbyć się ma...Hmmm las oliwski i prywatny teren, może to na terenie dawnego szpitala gruźliczego granica Gdańsk/Sopot :hmm: Tam teren prywatny jest
Feldfebel - Wto Sty 17, 2012 7:14 pm

Sprawa jak dla mnie troche dziwna . Czasem organizuje sie imprezy dla samych rekonstruktorów-ale robia to oni sami dla siebie , tak żeby odpocząc od gawiedzi. Ten limit 140 osób jest lekko mówiąc absurdlany. Skoro pisze sie o wydarzeniu to raczaj kązdy powinien mieć możliwośc obejrzenia, Jeśli to impreza zamknięta to po co drażnić chcących obejrzeć ???
fazi - Wto Sty 17, 2012 7:25 pm

No ta, i godziny jakieś dziwne, 9.45-15.30. Takie rekonstrukcje to raczej z pół godziny do godziny trwają, co oni będą przez 5 godzin czołgać się po śniegu i obrzucać kamieniami ku uciesze 140 osób :hmm: ? Coś tu nie halo...Kurde ktoś od nas z forum albo z Wolnego Forum robił za Niemca w rekonstrukcjach tylko nie pamiętam teraz kto to taki, może on by coś wiedział.
slowik45 - Wto Sty 17, 2012 8:11 pm

A dlaczego nie obrona Oksywia , Helu , zdobywanie Gdańska , tylko Ardeny ? Pomysł z du....szy , promujmy nasz region a nie Ardeny , notabene ciekawe którą z ofensyw poprzez Ardeny będą rekonstruować ? a mają trzy do wyboru :hihi:
Feldfebel - Wto Sty 17, 2012 9:23 pm

Przypuszczam, że po prostu reosntruktorzy odtwarzający amerykanów z 2 wojny (z reszta fjanie ludzie ) chcieli miec tez impreze dla siebie.
Voit - Sro Sty 18, 2012 11:20 am

...Tylko dlaczego Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku organizuje zamkniętą imprezę dla 140 osób?
Mocno niefajnie.

fazi - Sro Sty 18, 2012 4:13 pm

"Odkrywcy" wyczaili miejsce tej ustawki Amerykańsko-Niemieckiej Lookaj tu
tobocian - Sro Sty 18, 2012 4:45 pm

:braawo:
fazi - Sro Sty 18, 2012 8:57 pm

Tobocian, a czy masz odpowiednie prześcieradło ,które nadawało by się na kamuflaż? bo ja mam tylko w kwiatki, więc się nie ukryję przed ochroną :II Za to mogę załatwić karabiny od dzieciaków z podwórka, tak żebyśmy nie podpadli. Jak by co , to możemy mówić że nie :bang: bo jesteśmy dezerterami. Takie rzeczy trzeba obgadać już teraz , potem będzie za późno :%
Voit - Sro Sty 18, 2012 9:41 pm

fazi napisał/a:
"Odkrywcy" wyczaili miejsce tej ustawki Amerykańsko-Niemieckiej Lookaj tu

Lookam, ale nic się wyświetla.

Nie mam zezwoleń... :???:

fazi - Sro Sty 18, 2012 10:21 pm

Jeśli Ci się nie wyświetla - dwie najważniejsze informacje z tamtego forum to:
-"Okazuje się że terenem będzie tzw FORT LEGAN, czyli dawne miejsce gdzie stało grodzisko zbudowane przez swojakow w Chwaszczynie/Osowej. Czyli z Osowy ul. Gnieźnieńska w górę.
Będzie ochrona i osoby postronne będą wypraszane... Więc na własne ryzyko wejście moi drodzy."-
oraz lokalizacja w Googlu Mapka

feyg - Sro Sty 18, 2012 10:42 pm

Bo trzeba się zalogować :wink: Obstawiam że autobusy zapewne wysadzą gości na pętli przy zajezdni autobusowej w Kaczych Bukach.
Voit - Sro Sty 18, 2012 10:56 pm

fazi napisał/a:
Jeśli Ci się nie wyświetla - dwie najważniejsze informacje z tamtego forum to:
-"Okazuje się że terenem będzie tzw FORT LEGAN, czyli dawne miejsce gdzie stało grodzisko zbudowane przez swojakow w Chwaszczynie/Osowej. Czyli z Osowy ul. Gnieźnieńska w górę.
Będzie ochrona i osoby postronne będą wypraszane... Więc na własne ryzyko wejście moi drodzy."-
(...)

Dziękuję.
Chyba znam to miejsce.
Jeśli to tam gdzie myślę, to chyba głównym kryterium wyboru była możliwość wypraszania osób postronnych.

feyg napisał/a:
Bo trzeba się zalogować :wink: (...)

...Jestem zalogowany :hmm:

Mikołaj - Czw Sty 19, 2012 12:11 am

Teraz to miejsce bardziej wygląda jak tor dla quadów/enduro, jeździłem tam na rowerze jesienią, nie pomyślałem, że to ma być grodzisko.
Ampersand - Czw Sty 19, 2012 11:17 am

Voit napisał/a:

Jeśli to tam gdzie myślę, to chyba głównym kryterium wyboru była możliwość wypraszania osób postronnych.

Z mapki leśnej wynika, że las otaczający teren od płn. i wsch. wchodzi już w skład nadleśnictwa. Wątpię żeby był dzierżawiony komukolwiek. Niewykluczone, że "teren prywatny" to tylko te okopy na odsłoniętym terenie.
Z kolei z planu miejscowego Gdyni 1703 dla Kaczych zBuków wynikałoby, że dróżka dotykająca do tej działki od zachodu to droga publiczna (152 KD-X) - ciąg pieszo-rowerowy min.5m szerokości. Natomiast 074 i 073 to usługi sportowe, więc niewykluczone, że to tereny prywatne (z zapisów dla tych kart terenów wynika, że sportów motorowych nie będzie można tam organizować, więc StuGi mogą być co najwyżej kartonowo-gipsowe... )
Potwierdza to gdyńska geodezja, z której jednak wynika, że te drogi jeszcze nie zostały wydzielone i na razie to "Grunty gospodarstw rolnych osób fizycznych" na jednej dużej działce (78/23). Od zachodu widać tylko jakąś działkę (3) mniej więcej pokrywającą się przebiegiem tej projektowanej drogi pieszo-rowerowej, ale to wygląda mało przekonująco. Z kolei droga dochodząca od południa przebiega przez "Zasób gruntów gminy" (działka 2/2) i wg mnie to najlepsze nieprywatne miejsce na obserwację całości.

Mikołaj - Czw Sty 19, 2012 11:40 am

Tam nic nie jest ogrodzone, są górki, nie ma problemu z dojściem czy dojazdem rowerem, od biedy nawet samochodem, bo tam wcześniej jest na odludziu jeden dom.
tobocian - Sob Sty 21, 2012 12:39 pm

fazi napisał/a:
Tobocian, a czy masz odpowiednie prześcieradło ,które nadawało by się na kamuflaż? bo ja mam tylko w kwiatki,

Biorąc pod uwagę panujące warunki gdzie śniegu "nie ma widać" lepsze będzie Twoje w kwiatki :mrgreen: udaję się na poszukiwania wiosennej pościeli do Jyska lub Ikei :wink:

fazi - Sob Sty 21, 2012 6:46 pm

Trochę kłamałem, ja mam w żyrafki a nie w kwiatki :II
Dostojny Wieśniak - Nie Sty 22, 2012 1:54 am

Cytat:
Trochę kłamałem, ja mam w żyrafki a nie w kwiatki :II
Nie zmarnuje się!!! Poczekaj na rekonstrukcje walk Afrika Korps. :mrgreen: Ja mam podusię w łódki. Przyda się jak nic na lądowanie Aliantów na normandzkich plażach Stegny albo w czasie topienia Bismarcka na zatoce. :wink: Ilość miejsc widokowych siłą rzeczy będzie ograniczona. :D
fazi - Pon Sty 30, 2012 5:21 pm

Był ktoś? Jakieś fotki? A Ty Tobocian coś tak zamilkł :D I gadaj tu zaraz jakie to miałeś prześcieradło w końcu.
tobocian - Wto Sty 31, 2012 10:52 am

Tobociek nie znalazł prześcieradła i miał robić za misia ale przestraszył się leśniczego z okolicznych lasów :^^ :

niestety przeciwności losu chciały inaczej i być nie mogłem... :II
pozostaje nam relacja oficjalnych pstrykaczy kliku myku
Pozdro! :zgooda:

fazi - Wto Sty 31, 2012 6:55 pm

Info dla fanów, za jakiś czas na stronie muzeum 2 wś znajdzie się film nakręcony specjalnie dla tych co nie mogli.
PS ładny ten misiu :D

orłoś - Pią Lut 03, 2012 11:32 am

http://www.tvp.pl/gdansk/...-ardeny/6355101
To powinno banglać.

tobocian - Pią Lut 03, 2012 11:37 am

orłoś, link nie "bangla"
EwkaW - Pią Lut 03, 2012 4:57 pm

tobocian napisał/a:
panujące warunki gdzie śniegu "nie ma widać"

Ha, a więc nie tylko ja jestem urzeczona tym "nie ma widać'. Sam smaczek, ja to obserwuję w okolicach Kościerzyny, a Ty, Tobocianie gdzie? :D

tobocian - Sob Lut 04, 2012 11:32 am

Hehe no słyszę prawie codziennie śpiewne kaszubskie teksty w porcie gdzie jest brygada sztauerska w połowie z Kaszubów złożona :zgooda: