|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - W weekend ruszy pociąg retro Costerina
Marcin - Sro Sie 11, 2004 12:19 am Temat postu: W weekend ruszy pociąg retro Costerina W weekend ruszy pociąg retro Costerina
ISPI - Sro Sie 11, 2004 1:01 am
Aaaa! ciekawe ! Temat juz sie pojawiał przy okazji zjazdow kaszubskich ale to były imprezy raczej zamkniete...A tu - przyjazn gdyńsko-koscierska ?
Zoppoter - Sro Sie 11, 2004 8:57 am
bassa ISPI napisał/a: | Aaaa! ciekawe ! Temat juz sie pojawiał przy okazji zjazdow kaszubskich ale to były imprezy raczej zamkniete...A tu - przyjazn gdyńsko-koscierska ? |
Zjazdy kaszubskie sa obsługiwane przez pociągi specjalne kursujące w relacjach dostosowanych do miejsc tych zjazdów. Ale to są pociągi współczesne. To znaczy tabor ma od 15 do 30 lat, ale na PKP oznacza to współczesność.
Costerina, to zupełnie inna bajka. Jeśli rzeczywiście pojedzie przedwojenny parowóz Ok22 z zabytkowymi wagonami przedziałowymi, to byłaby to rewelacja w stosunku do Costeriny z lat 90-ych, która była zestawiona z parowozu powojennego Ol49 zamiennie z wagonem motorowym SN61 i bezprzedziałowych "ryflaków" z lat 60-ych.
pumeks - Sro Sie 11, 2004 11:36 am
Warto by rozstawić paparazzich na trasie przejazdu pociągu (może gdzieś w rejonie Barniewice-Rębiechowo-Pępowo) żeby uwiecznili ten zabytek dla potomnych...
Zoppoter - Sro Sie 11, 2004 11:39 am
pumeks napisał/a: | Warto by rozstawić paparazzich na trasie przejazdu pociągu (może gdzieś w rejonie Barniewice-Rębiechowo-Pępowo) żeby uwiecznili ten zabytek dla potomnych... |
Ja odpadam. Po pierwsze nie mam aparatu, po drugie zapewne będę pasażerem.
Ale pomysł jest doskonały, z tym że ja bym jeszcze sugerował stacje Gdynia Wielki Kack i Gdańsk Osowa (dawniej Osowa). Obydwie stacje prawie sie nie zmieniły "od przedwojny", więc stanowią doskonałe tło.
Mikołaj - Czw Sie 12, 2004 1:31 pm
Cytat: | warto by rozstawić paparazzich |
Cytat: | ja bym jeszcze sugerował stacje Gdynia Wielki Kack |
Jak nie będę pasażerem, to pstryknę, bo te tory widzę z okien, a to stacji mam jakieś 15 minut spacerkiem.
Zoppoter - Czw Sie 12, 2004 1:53 pm
Mikołaj napisał/a: |
Jak nie będę pasażerem, to pstryknę, bo te tory widzę z okien, a to stacji mam jakieś 15 minut spacerkiem. |
Ja planuję, że w sobotę pojadę, a w niedzielę skocze na Wielki Kack. Pożyczę sobie tę cyfrówkę.
Mam nadzieję, że ten plan sie powiedzie.
Widziałem na dworcu plakat reklamujący te jazdy. Na zdjęciu widnieje parowóz Ok22 i kilka wagonów "boczniaków". Boczniak to wagon z oddzielnymi wejściami do każdego przedizału, z okresu przed I Wojna Światową. Jeżeli ten skład będzie w ten weekend, to radze wszystkim to zobaczyć, te wagony w dobrym stanie to UNIKATY! Dwa takie w stanie rozkładu można zobaczyc na torze odstawczym w Kartuzach.
Parowóz Ok22 to polski parowóz z lat 20ych XX wieku, to też unikat!
Mikołaj - Sob Sie 14, 2004 10:29 am
Pufff...Puuuffff...!!!
Poranny telefon Zoppotera zmotywował mnie to wyjścia Costerinie na spotkanie. Zdjęcia zrobiłem niecałą godzinę temu na odcinku tuż przed stacją Gdynia - Wielki Kack, na której pociąg sie jednak nie zatrzymuje. Przyjrzyjcie się, moze widać tam gdzieś rozanieloną buźkę Zoppotera? Tak byłem przyejęty robieniem zdjęć, że niczym japoński turysta dopiero w domu zachwycam się tym co fotografowałem.
Marcin - Sob Sie 14, 2004 11:27 am
Ale jak widzę, wbrew zapowiedziom cały skład nie był złożony z "boczniaków".
I coś czuję, iż jutro (wbrew zamiarom) nie uda mi się wyrwać na ten przejazd.
Grün - Sob Sie 14, 2004 1:15 pm
Ale śliczna Zoppoter... relację do Kolejnictwa proszę
Marcin - Sob Sie 14, 2004 2:47 pm
A Zopp już pewnie w skansenie...
Grün - Sob Sie 14, 2004 4:03 pm
Zopp w skansenie? on jeszcze nie był taki stary...
Marcin - Sob Sie 14, 2004 4:21 pm
Mikołaj napisał/a: | Zdjęcia zrobiłem niecałą godzinę temu na odcinku tuż przed stacją Gdynia - Wielki Kack... |
Mikołaju a czy nie wybrałbyś się zrobić zdjęcia z powrotu? Masz najbliżej.
Mikołaj - Sob Sie 14, 2004 4:35 pm
raczej nie dam rady
poza tym myślę, że w powrotnej drodze będzie wygladała bardzo podobnie
Marcin - Sob Sie 14, 2004 4:38 pm
Ale w promieniach zachodzącego słońca...
Mikołaj - Sob Sie 14, 2004 6:31 pm
Oj Marcin, ja to muszę Cię lubić...
Zoppoter wysiadł w Kacku, pokazał mi 70 zdjęć, które zrobił i dał wskazówkę, aby ew. chętni stawili się jutro przynajmniej godzinę przed odjazdem, najlepiej już o 8 rano.
Barabasz - Sob Sie 14, 2004 6:38 pm
Fajne zdjęcia...
Marcin - Nie Sie 15, 2004 11:51 am
Cytat: | Oj Marcin, ja to muszę Cię lubić... |
I vice versa Mikołaju... Śliczne zdjęcia. Dziękuję - bo tylko na nie sobie popatrzę. Jak się domyślałem nie udało mi się dziś wyrwać... :(
lucy - Nie Sie 15, 2004 1:52 pm
Dlaczego ten Zoppcio sie nie wychylił?
Mielibyśmy go na zdjeciu
Zoppoter - Pon Sie 16, 2004 8:53 am
Grün napisał/a: | Ale śliczna Zoppoter... relację do Kolejnictwa proszę |
No nie chciałbym towarzystwa zanudzać...
Zoppoter - Pon Sie 16, 2004 11:21 am
Grün napisał/a: | Zopp w skansenie? on jeszcze nie był taki stary... |
No fakt. Prawie 60 lat młodszy od Ciebie. Toteż nie zostałem tam na stałe.
Marcin - Pią Sie 20, 2004 6:14 pm
Zoppie, czas już na jakąś (foto)relację.
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 8:29 am
Marcin napisał/a: | Zoppie, czas już na jakąś (foto)relację. |
Miałem weekend zajety następną wyprawą. Rajd zabytkowych aut organizujemy, trzeba było ponownie trasę objechać, bo sie zmieniła. Na szczęscie 2/3 trasy nadal wiedzie po Żuławach, ale meta jest na zachód od Gdańska. Albowiem ceny noclegów na campingu w Stegnie są wyższe niż w pensjonacie w Zakopanem.
No w kazdym razie, jeszcze nie miałem czasu nic napisać.
Marcin - Czw Wrz 09, 2004 10:34 pm
I opis przejazdu pociągiem ze strony Henryka Gwardaka.
POCIĄGIEM SPECJALNYM "COSTERINA" Z GDYNI DO KOŚCIERZYNY
Może na którymś ze zdjęć znajduje się Zoppoter? Tak jakby na jednym widzę go od tyłu.
pumeks - Pią Wrz 10, 2004 8:54 am
Marcin napisał/a: | Może na którymś ze zdjęć znajduje się Zoppoter? Tak jakby na jednym widzę go od tyłu. |
Myślisz o tym panu?
Zoppoter - Pią Wrz 10, 2004 8:55 am
Nie. To nie ja.
Marcin - Pią Wrz 10, 2004 9:01 am
Cytat: | Myślisz o tym panu? |
Tak, ale jak się okazało błędnie.
Grün - Pią Wrz 10, 2004 10:13 am
każdy może powiedzieć, że to nie on - to trzeba jeszcze udowodnić
Zoppoter - Pią Wrz 10, 2004 11:23 am
Grün napisał/a: | każdy może powiedzieć, że to nie on - to trzeba jeszcze udowodnić |
No, to akurat jest proste. Ten gość ze zdjęcia jest dwa razy szczuplejszy ode mnie. A jak ja wygladam miałeś nieprzyjemnosć widzieć w Bergmannie (ups, człowieku górskim).
Grün - Pią Wrz 10, 2004 11:28 am
A to Ty byłeś w Bergmanie?
Zoppoter - Pią Wrz 10, 2004 11:38 am
Grün napisał/a: | A to Ty byłeś w Bergmanie? |
A co, nie widziałeś, ze tramwaj z jednej strony jest mocno przechylony?
Grün - Pią Wrz 10, 2004 11:57 am
Widziałem, ale myślałem, że to żeby mi było łatwiej wskoczyć
Zoppoter - Pią Wrz 10, 2004 12:21 pm
Grün napisał/a: | Widziałem, ale myślałem, że to żeby mi było łatwiej wskoczyć |
I myslałeś, że to jakieś urządzenie objiżające zawieszenie w tramwaju? Nic z tego. To tylko ja...
knovak - Sob Wrz 11, 2004 12:41 pm
Sam!
To łon!!!
DarioB - Nie Lip 09, 2006 5:38 pm
Właśnie sobie przypomniałem o Costerinie.
Chyba warto się przejechać:
http://www.koscierzyna.gda.pl/473,artykul.html
parker - Nie Lip 09, 2006 6:48 pm
No właśnie ja też się zastanawiam, bo jeszcze tam nie byłam, tym bardziej, że chyba mogę skorzystać z ulgi SKM-owej?
seestrasse - Nie Lip 09, 2006 6:55 pm
parker napisał/a: | chyba mogę skorzystać z ulgi SKM-owej? |
sądzę, że wątpię przecież Costerina nie ma nic wspólnego z SKM...
parker - Nie Lip 09, 2006 7:18 pm
Ale na peronach SKM przy ogłoszeniu o Costerinie są cenniki i tam jest napisane, że właściciele biletów okresowych SKM mają zniżkę.
cenniki
Cytat: | CENY BILETÓW
Przejazd w jedną stronę *** bilet normalny - 13 zł.
bilet ulgowy - 6,50 zł.
Przejazd w dwie strony (powrotny) bilet normalny - 26 zł.
bilet ulgowy - 13 zł.
CENY BILETÓW DLA PASAŻERÓW PKP SKM - POSIADACZY BILETÓW CAŁODZIENNYCH LUB OKRESOWYCH
(bilety w poniżej podanych cenach można nabyć wyłącznie do biletu całodziennego lub okresowego
w kasach SKM Dworca Podmiejskiego na stacji Gdynia Główna Osobowa)
Przejazd w jedną stronę *** bilet normalny - 10 zł.
bilet ulgowy - 5 zł.
Przejazd w dwie strony
(powrotny) bilet normalny - 18 zł.
bilet ulgowy - 8 zł. |
seestrasse - Nie Lip 09, 2006 7:33 pm
a, to przepraszam no i fajnie!
DarioB - Sob Lip 22, 2006 11:13 pm
W końcu udało mi się zmobilizować i wybrać na tę przejażdżkę. Było na prawdę warto!! LINK
Tequilla - Nie Lip 23, 2006 12:36 am
Cytat: | Było na prawdę warto!! LINK |
Piękna relacja
Tequilla - Pon Lip 24, 2006 3:35 pm
Byłem tam w niedzielę też jestem pod wrażeniem tylko powrót mógłby być w puźniejszych godzinach
Grab - Sro Lip 26, 2006 11:42 pm
Ja Costeriną jechałem w tamtym roku, niezapomniane przeżycie. W tym roku jednakże postanowiłem fotografować ją na szlaku, oto moje zdjęcie na Railpictures.Net następne za niespełna dwa tygodnie... planuje udać się na stację w Osowej. Licze, że przy ruszaniu ze stacji wiecej dymu będzie
Strach - Sob Sie 05, 2006 12:49 pm
Wspomnienie...
Grzegorz - Nie Sie 13, 2006 5:27 pm
Pomimo "żeglarskiej" pogody 5 sierpnia 2006 r. "Costerina" kursowała zgodnie z rozkładem jazdy.
"Costerina" - Gdynia Główna Osobowa - Kościerzyna
MARTINEZ - Wto Lip 17, 2007 10:25 pm Temat postu: Retro pociąd Gdynia-Kościerzyna Polecam gorąco przejażdżkę retro składem do parowozowni w Kościerzynie. Wypawa odbywa się wagonami 3 klasy z 1921r zaprzągnientymi w parowóz. Super retro klimat.
feyg - Wto Lut 19, 2008 7:30 pm
Ja wiem że pisanie w tym wątku o tej porze roku jest co najmniej dziwne, gdyż do lata jeszcze baaardzo daleko, ale chciałbym nieśmiało zakomunikować że już jest znany rozkład Costeriny na rok 2008-y. Szczegóły:
http://parowozownia_koscierzyna.republika.pl/
|
|