Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Ożywić Wyspę Spichrzów i Motławę

Marcin - Pią Sie 13, 2004 10:32 am
Temat postu: Ożywić Wyspę Spichrzów i Motławę
Ożywić Wyspę Spichrzów i Motławę

Znając życie to pewnie i ten projekt pozostanie jedynie na etapie wizualizacji. :|

Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 10:44 am

Artykuly o takich tytulach ukazywaly sie juz od 1947 r. I glosno w nich trabiono, ze juz niedlugo Wyspa Spichrzow zakwitnie. Jak na razie zakwitaja tam kwiatki na ruinach 8))
Petelka - Pią Sie 13, 2004 1:43 pm

Cytat:
. I glosno w nich trabiono, ze juz niedlugo Wyspa Spichrzow zakwitnie.

No jeżeli ma tak zakwitnąć takimi pomysłami:
"Projekt zakłada powstanie budynku złożonego, zgodnie z historycznymi granicami, z pięciu spichrzów: dwóch historycznych i trzech współczesnych - tłumaczy Paweł Denert. - Dwa historyczne budynki: Biały Koń i Czerwony Lew, odbudowane zostałyby z tradycyjnych elementów ceramicznych. W opozycji do nich planuje się wybudowanie dwóch współczesnych spichrzów pokrytych w całości blachą tytanowo-cynkową. Pomiędzy spichrzami stalowymi i ceramicznymi stanąłby spichrz szklany będący łącznikiem tych dwóch elementów. W taki sposób w budynku skontrastowane zostałyby: architektura historyczna i współczesna. Spichrze były obiektami o funkcji magazynowej, miały prosty i surowy charakter, tak więc użycie blachy tytanowo-cynkowej, materiału odwołującego się do architektury przemysłowej a jednocześnie bardzo eleganckiego, jest tu w pełni uzasadnione."
..... to chyba wolę, żeby zostało to w sferze mrzonek. :II
A propos - jak wygląda blacha tytanowo-cynkowa i jak widziałaby się Wam w tym miejscu???

Grün - Pią Sie 13, 2004 1:44 pm

No trudno - jeśli będzie to miało kształt spichlerza, to jakoś to przeboleję
pumeks - Pią Sie 13, 2004 1:48 pm

Prawdą jest, że obecnie nie ma szans na odbudowanie chocby jednego spichlerza w dawnym kształcie. Jeżeli więc mogłyby powstać dwa "ceramiczne" (zgaduję, że oznacza to budowlę z cegieł?) za cenę tej blachy tytanowo-cynkowej w trzech innych, to gotów jestem to zaakceptować.
Mikołaj - Pią Sie 13, 2004 2:03 pm

Cytat:
to jakoś to przeboleję
Cytat:
jestem to zaakceptować

no to inwestor odetchnął z ulgą - droga to rozpoczęcia budowy otwarta! :wink:

Zoppoter - Pią Sie 13, 2004 2:18 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
to jakoś to przeboleję
Cytat:
jestem to zaakceptować

no to inwestor odetchnął z ulgą - droga to rozpoczęcia budowy otwarta! :wink:

Niemniej nie chiałbym przebywac w tym blaszanym w czasie upału...

Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 2:30 pm

A czy taki blaszany nie jest przypadkiem drozszy od "ceramicznego"? Bo moze zamiast dwoch blaszanych postawic cztery ceglane.
Grün - Pią Sie 13, 2004 2:40 pm

Możemy mu to dać na piśmie :)
Marek Z - Pią Sie 13, 2004 6:43 pm

Cytat:
planuje się wybudowanie dwóch współczesnych spichrzów pokrytych w całości blachą tytanowo-cynkową. Pomiędzy spichrzami stalowymi i ceramicznymi stanąłby spichrz szklany będący łącznikiem tych dwóch elementów. W taki sposób w budynku skontrastowane zostałyby: architektura historyczna i współczesna.

Podobnie jak kamienice przy Długich Ogrodach. Ja nie chcę, żeby tak wyglądała Wyspa Spichrzów... :II

Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 7:12 pm

Niech budują, taka blacha jest droga, a złomiarzy w Gdańsku nie brakuje. :hihi:
pumeks - Pią Sie 13, 2004 7:46 pm

Marek Z napisał/a:
Ja nie chcę, żeby tak wyglądała Wyspa Spichrzów... :II

Marek, bez paniki, to nie jest na razie projekt do realizacji - przynajmniej nie pada najmniejsza wzmianka, kto miałby na to dać pieniądze.
Nie chcesz żeby tak wyglądało - kup fragment Wyspy i zostań inwestorem :D

Petelka - Pią Sie 13, 2004 9:04 pm

Cytat:
Nie chcesz żeby tak wyglądało - kup fragment Wyspy i zostań inwestorem

Świetny pomysł. :lol: A może byśmy się tak złożyli i kupili sobie kawałek Wyspy? :wink:

Marek Z - Sob Sie 14, 2004 1:21 am

Cytat:
Nie chcesz żeby tak wyglądało - kup fragment Wyspy i zostań inwestorem

He, he gdybym mógł, wykupiłbym w Gdańsku wszystkie puste miejsca, ale trzeba mieć.
A kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi.. :P
Cytat:
A może byśmy się tak złożyli i kupili sobie kawałek Wyspy?

Ha, świetny pomysł. Mielibyśmy gdzie pogrillować. :hihi:
A tak a propos. Może odpalimy jakiegoś grilla na początku września ?

bassa - Sob Sie 14, 2004 1:42 am

Wcale nie jest nierealne...spoko mozna skorzystac z tzw partnerstwa publiczno-prywatnego, ktore zakłada mozliwosc zrzutki na konkretny projekt/sprawę/własnosc.
Drobny przykład- ludzie w Rumi zrzucili sie na infrastrukture osiedlowa w tym -droga droga (dojazd) .W dodatku nie w zywym pieniadzu, tylko w postaci oswiadczen o przeznaczeniu 1 % z podatku płaconego US - na ten konkretny projekt/sprawe...
Rzecz prowadzi Jacek Sojecki z www.sojeccy.pl w wspolpracy z lokalnymi stow pozytku publicznego- znaczy, jest kogo pytac czy nie zorganizował by tak samo sprawy rekonstrukcji Wyspy..czy chocby jednego spichrza.Duza rzecz...do zorg PRZED Swiatowym Zjazdem Gdanszczan !
Albo chociaz- browar na Kleinhammer na muzeum i szkole medialna.... :OO

Mikołaj - Sob Sie 14, 2004 1:56 am

Bassa, zlitujże się nad nami wszystkimi. Generalnie to miły chłopak jestem (wszyscy potwierdzą :OO ), ale już nie zdierżę dłużej. Ileż można pisać o tym, że coś tam by można zrobić, że trzeba sprawdzić pod adresem www.cośtam.pl i że można kogoś tam spytać. Przecież nikt nikogo potem nie pyta, nikt nie wchodzi na cośtam.pl i nikt się za sprawę nie bierze. Zresztą trudno sie dziwić, bo kawałek Wyspy Spichrzów to moglibyśmy sobie kupić tylko od tego faceta, co chciał kolumnę Zygmunta sprzedać.
Grün - Sob Sie 14, 2004 2:05 am

Ja potwierdzam :)