|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Czy to rzeczywiście kościól Św. Bartłomieja ?
Mirekaszub - Wto Kwi 09, 2013 9:49 am Temat postu: Czy to rzeczywiście kościól Św. Bartłomieja ? Opisany jako kościół Św. Bartłomieja a mi się wydaje że to Św. Jakub. Jak jest na prawdę ?
EwkaW - Wto Kwi 09, 2013 10:23 am
Jakub
Mirekaszub - Wto Kwi 09, 2013 10:31 am
Dziękuję. Widocznie powojennym edytorom było wszystko jedno Bartłomiej, Jakub czy Wołodia.
Fotomemoria - Wto Kwi 09, 2013 10:51 am
Mirekaszub napisał/a: | Dziękuję. Widocznie powojennym edytorom było wszystko jedno Bartłomiej, Jakub czy Wołodia. |
Szanowny kolego, kpiąc nie wyjaśnisz historii.
Po pierwsze, kościół św. Jakuba stał się kościołem (abstrahuję od wcześniejszych jego losów) dopiero po 1945 r.
Po drugie, zdjęcie wykonano zapewne w 1947 roku, wówczas kościół św. Bartłomieja był zrujnowany, stąd zdroworozsądkowy wniosek, że w owym czasie mogła nastąpić zamiana patronów.
Ale tu potrzeba historycznego eksperta.
Fotomemoria - Wto Kwi 09, 2013 11:00 am
A oto kościół św. Bartłomieja z 1946 roku.
Mirekaszub - Wto Kwi 09, 2013 11:31 am
Fotomemoria napisał/a: | Mirekaszub napisał/a: | Dziękuję. Widocznie powojennym edytorom było wszystko jedno Bartłomiej, Jakub czy Wołodia. |
Szanowny kolego, kpiąc nie wyjaśnisz historii.
Po pierwsze, kościół św. Jakuba stał się kościołem (abstrahuję od wcześniejszych jego losów) dopiero po 1945 r.
Po drugie, zdjęcie wykonano zapewne w 1947 roku, wówczas kościół św. Bartłomieja był zrujnowany, stąd zdroworozsądkowy wniosek, że w owym czasie mogła nastąpić zamiana patronów.
Ale tu potrzeba historycznego eksperta. |
Szanowny kolego. Czy jest to aż tak poważny temat, że szczypta humory jest niesmaczna ? Relaks.
Co to znaczy, że "...kościół św. Jakuba stał się kościołem dopiero po 1945.." ? Chociażby wg. Wikipedii stało się to już znacznie wcześniej.
pumeks - Wto Kwi 09, 2013 12:52 pm
Nie było żadnej zmiany patronów, natomiast prawdą jest, że kościół św. Jakuba od czasów napoleońskich aż do 1945 r. nie był użytkowany jako kościół i np. na planach miasta opisywano go zgodnie z pełnioną w danym okresie funkcją, czyli w XIX wieku jako Bibliotekę Miejską, potem zdaje się Izbę Kupiecką (Handelskammer?).
A podpis pod pocztówką to oczywiście błąd wydawcy, zdarza się
Mirekaszub - Wto Kwi 09, 2013 12:53 pm
Dziękuję za wyjaśnienie
Fotomemoria - Wto Kwi 09, 2013 1:43 pm
[quote="pumeks"]Nie było żadnej zmiany patronów,
Nie zgadzam się z taką kategoryczna opinią, późniejszy kościół. św. Jakuba stanowił miejsce zarówno dla zawiadujących (odbudowujących) kościół św. Bartłomieja, jak i nowo powstałego kościoła św. Jakuba.
Ale problem ignorancji pozostaje otwarty, jak można powiedzieć (mimo późniejszego zdementowania), że kościół ma patrona w postaci imienia Wołodi.
pumeks - Wto Kwi 09, 2013 5:49 pm
Fotomemoria napisał/a: | Nie zgadzam się z taką kategoryczna opinią, późniejszy kościół. św. Jakuba stanowił miejsce zarówno dla zawiadujących (odbudowujących) kościół św. Bartłomieja, jak i nowo powstałego kościoła św. Jakuba.
|
Niestety, to nie jest prawda. Kościół św. Jakuba został poświęcony przez ks. bpa Andrzeja Wronkę 22 grudnia 1946 r. i po odbudowie otwarty przez tegoż biskupa 13 czerwca 1948 r. Natomiast kościół św. Bartłomieja został poświęcony 6 dni wcześniej, bo 16 grudnia 1946 r. (ze względu na zniszczenia wojenne, ceremonię odprawiono w zakrystii). Myślę że poza błędnie opisaną pocztówką, nie istnieje żadne źródło które świadczyłoby o patronacie św. Bartłomieja nad poszpitalnym kościołem przy Łagiewnikach.
|
|