|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Masoneria w Gdańsku, dawniej i przede wszystkim DZIŚ :-)
Ebenezer - Pon Maj 20, 2013 3:42 pm Temat postu: Masoneria w Gdańsku, dawniej i przede wszystkim DZIŚ :-) Witam,
mam taką małą prośbę.. Szukam gdzie mogę (wujcio Google, inne fora), ale może na Dawnym znajdę odpowiedź.
Chodzi o masonów, zwanych także wolnomularzami. Interesuję się ich historią już od pewnego czasu - a dokładniej od lektury i filmu kodu Leonarda autorstwa Dana Browna. Zawsze wydawało mi się, że te historie rozgrywają się "gdzieś daleko" i dlatego dużym zaskoczeniem było dla mnie, że w Gdańsku, a konkretnie w jednej uczelni zorganizowano wystawę masońską. Wystawa była połączona z wykładem - jeśli kogoś to interesuje, to w sieci można do dziś znaleźć reportaż:
Reportaż "Uczelnia gdańska otworzyła sie na masonów"
Na wystawie zaprezentowane prace artystów (ale nie masonów, a szkoda ), ale najciekawsza była ta prezentacja przed wystawą. Facet, który ją prowadził sporo opowiadał o historii wolnomularstwa i mówił też o Gdańsku.
Parę dni później miałem trochę wolnego i w sumie trochę z nudów, a trochę z ciekawości stwierdziłem, że trzeba poszukać czegoś więcej. Zacząłem guglać. Jest parę fajnych artykułów róznych "gdańskofili" - polecam zwłaszcza Akademię Rzygaczy:
Artykuł o przeszłości masonów w Gdańsku
Ale prawdziwą sensację google odpalił mi dopiero potem. Otóż znalazłem informację, że w Gdańsku WSPÓŁCZEŚNIE działa loża masońska Wielkiego Wschodu Polski!!! Mało tego, mają swoją oficjalną stronę internetową! Ściśle rzecz biorąc - to oni są "gościnnie" na serwerze innej loży, działającej w Bydgoszczy, ale mimo to wyraźnie piszą, że są z Gdańska! Loża nazywa się (a może "jest pod wezwaniem") Heweliusza:
Strona współczesnej gdańskiej LOŻY MASOŃSKIEJ
I tu mam pytanie (a właściwie kilka) do Gdańszczan:
Czy na strona jest prawdziwa? To znaczy - czy masoni w Gdańsku naprawdę działają? W końcu ja mogę stworzyć stronę filii Uniwersytetu Hogwart w Trójmieście, nie?
Czy Loża Heweliusz ma jakieś powiązania z dawną masonerią z Gdańska? Nie piszą o sobie za wiele - w sumie tylko, że należą do Wielkiego Wschodu Polski... Może mieszczą się w jednej z lokalizacji starych komórek masonerii?
Czy lożę można zwiedzić? A jeśli tak, to jaki jest jej adres. Pytanie może naiwne ("hmmmm.... gdzie tu się można zapisać do organizacji rządzącej światem"), ale od znajomych w USA wiem, że loże u nich są w najważniejszych punktach miasta, mają często niezwykle wystawne lokale, w których odbywają się prezentacje i odczyty dla "niemasonów".
Ewentualnie - gdzie można jeszcze poszukać informacji o masonach w Gdańsku?
pozdrawiam i dziękuję z góry,
E.
Dostojny Wieśniak - Pon Maj 20, 2013 11:08 pm
Tak na skróty wolisz? Proponuję zacząć od tego miejsca. Rytuał taki wstępny polecam.
|
|