|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Przedwojenna zabudowa obecnej Towarowej/Trubadurów Gdańsk
marek8 - Sob Maj 25, 2013 9:04 pm Temat postu: Przedwojenna zabudowa obecnej Towarowej/Trubadurów Gdańsk Witam Wszystkich
Cieszę się bardzo, ze znalazłem to super forum i bardzo będę wdzięczny za pomoc w małej sprawie (od razu też prosze o wyrozumialość jeżeli zamieściłem pytanie nie w tym dziale co trzeba ).
Otóż jako małe dziecko byłem świadkiem dużego pożaru nieistniejącego dziś budynku przy ulicy Trubadurów a jednocześnie w pamieci utkwiły mi podwójne nazwy na do dziś istniejących budynkach ulic Towarowa i Trubadurów (nie wiem dlaczego te nazwy były różne) właśnie.
W Gdańsku nie byłem już jakieś 15 lat ale ten pożar napędził mi niezłego strachu na ślepym odcinku tej uliczki a takie rzeczy się pamięta :( Wydawało mi sie, ze płonący budynek był ogromny
W zwiazku z tym mam prośbę - czy ktoś mógłby wstawić wycinek planu z zabudową tego rejonu z lat siedemdziesiątych (czyli daty tego pożaru) oraz - z czystej ciekawości z okresu lat trzydziestych lub czterdziestych? Nie mam postępu do żadnych map ale byłbym wdzięczny za pomoc w odtworzeniu dawnego charakteru zabudowy tej okolicy ( z przypadkowego ale bardzo niedokładnego planu, który widziałem wynikało, że jeden budynek był bardzo duży [ten który spłonął?] jeden jest jakby naprzeciw niego, a w miejscu trzeciego były dwa inne?). Z dawnych czasów dziwiło mnie, że stoją na pustkowiu tylko trzy spore domki.
Pozdrawiam
Marek
Krzysztof - Nie Maj 26, 2013 11:35 pm
Plan "radziecki" pokazuje stan z przełomu lat 60/70. Tu jest jeden większy budynek, na obecnym parkingu. Na planie z 40 r. nie ma go jeszcze. Z zakamarków pamięci wyłania mi się on jako jakiś obiekt techniczny (nie mieszkalny).
|
|