|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowa inwestycja we Wrzeszczu
pumeks - Sro Sie 18, 2004 9:48 am Temat postu: Nowa inwestycja we Wrzeszczu Ekskluzywny Wrzeszcz
I moja uwaga - w bezpośrednim sąsiedztwie tego miejsca znajduje się stary, opuszczony peron kolejowy - dawniej końcowy przystanek kolei, którą babcia Oskara Matzeratha przyjeżdżała na targ. Może należałoby zmienić nieco punkt 13 na Liście Grüna i wpisać tam nie tylko wiadukt nad Słowackiego (notabene chyba biją jego ostatnie godziny), ale w ogóle wszelkie ślady tej linii kolejowej ?
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 9:57 am Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
pumeks napisał/a: | Ekskluzywny Wrzeszcz
I moja uwaga - w bezpośrednim sąsiedztwie tego miejsca znajduje się stary, opuszczony peron kolejowy - dawniej końcowy przystanek kolei, którą babcia Oskara Matzeratha przyjeżdżała na targ. Może należałoby zmienić nieco punkt 13 na Liście Grüna i wpisać tam nie tylko wiadukt nad Słowackiego (notabene chyba biją jego ostatnie godziny), ale w ogóle wszelkie ślady tej linii kolejowej ? |
Zwłaszcza, że jest jeszcze lobby rowerowe, które chce na torowisko zrobić ścieżkę rowerową. Co byłoby ostatecznym wyrokiem na tę kolej. Co prawda i bez scieżki nie wygląda mi na to, zeby kolej miała powstac z popiołów, chociaż... Gdyby kolejami w Polsce zajęła sie jakaś normalna firma zamiast PKP, to kto wie...
Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:04 am
Cytat: | Może należałoby zmienić nieco punkt 13 na Liście Grüna |
I czym prędzej obforografować. Bo tylko patrzeć jak ogrodzą teren i rozpoczną budowę. :(
Marek Z - Sro Sie 18, 2004 3:26 pm
Cytat: | Ekskluzywny Wrzeszcz |
Ale swoją drogą jest to ciekawa propozycja, która być może ożywi tą część Wrzeszcza.
A peronu może nie ruszą, ponieważ owe centrum będzie się mieściło w budynkach po Mleczarni i Fazerze. No, chyba, że będzie inaczej.
Marcin - Sro Sie 18, 2004 3:58 pm
Cytat: | A peronu może nie ruszą, ponieważ owe centrum będzie się mieściło w budynkach po Mleczarni i Fazerze. |
Oby - ale z drugiej strony to właśnie tam byłaby idealna lokalizacja parkingu.
ISPI - Nie Sie 22, 2004 11:55 pm
Tak, to jest ten sliczny teren imprezowy- z widokiem z gory z wiaduktu na Kosciuszki...ktory za chwile stracimy.A idealnie tam mozna- i drezyny-wyscigi i zespoly muzyczne...takie letnie Rio de Janeiro wrzeszczanskie.Gdyby ciut w lewo Pumeksowi drgnal aparat, to by bylo...sliczna bocznica z dojazdem samochodem, peron- naglosnienie...prąd...to jest miejsce o ktorym mowilismy przy temacie Muzeum Kolejnictwa...na bocznicy zmiesci sie ho ho...nawet czolgi i skoty na ktore miejsca szuka Klub Rekin...sugeruja-org Muzeum Techniki...
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 8:36 am Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
pumeks napisał/a: | [I moja uwaga - w bezpośrednim sąsiedztwie tego miejsca znajduje się stary, opuszczony peron kolejowy - dawniej końcowy przystanek kolei, którą babcia Oskara Matzeratha przyjeżdżała na targ. |
Co prawda wcześniej temu nie przeczyłem, ale po prostu dawno mnie tam nie było. Jednakowoż wczoraj jechałem tamtędy kolejką i moje wątpliwości sie potwierdzają. Tam nie ma żadnego peronu. Jest tylko rampa dawnej ładowni publicznej.
Chyba, że coś przeoczyłem. Gdzie dokładnie ma byc ten peron Pumeksie?
pumeks - Pon Sie 23, 2004 8:57 am Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
Zoppoter napisał/a: | Jednakowoż wczoraj jechałem tamtędy kolejką i moje wątpliwości sie potwierdzają. Tam nie ma żadnego peronu. Jest tylko rampa dawnej ładowni publicznej.
Chyba, że coś przeoczyłem. Gdzie dokładnie ma byc ten peron Pumeksie? |
Hmm a ta rampa nie była uprzednio peronem? bo na moje oko to powinno być to własnie miejsce, i zawsze sądziłem ze to tutaj kończyła się kolej kaszubska. Ale może dałem się ponieść fantazji.
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 9:04 am Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
pumeks napisał/a: | Hmm a ta rampa nie była uprzednio peronem? bo na moje oko to powinno być to własnie miejsce, i zawsze sądziłem ze to tutaj kończyła się kolej kaszubska. Ale może dałem się ponieść fantazji. |
Na pewno nie. Rampa jest wysoka i ma nawierzchnię z ciężkich "kocich łbów" typową dla ładowni, wytrzymuje duże obciążenia.
Peron pasażerski byłby z całą pewnością niski (wysokie perony przed stu laty to raczej rzadkość, a juz na pewno nie występowały na kolejach lokalnych) a nawierzchnia byłaby albo gruntowa albo z drobnej kostki (jak w Oliwie i w Pruszczu) albo z małych płytek chodnikowych ułozonych skośnie.
seestrasse - Pon Sie 23, 2004 2:11 pm Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
pumeks napisał/a: | zawsze sądziłem ze to tutaj kończyła się kolej kaszubska |
a nie mogla konczyc sie po prostu na dworcu Langfuhr?
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 2:30 pm Temat postu: Re: Nowa inwestycja we Wrzeszczu
seestrasse napisał/a: | pumeks napisał/a: | zawsze sądziłem ze to tutaj kończyła się kolej kaszubska |
a nie mogla konczyc sie po prostu na dworcu Langfuhr? |
Się kończyła, ale ówczesny dworzec Langfuhr z dzisiejszym dworcem Wrzeszcz ma niewiele wspólnego. Co więcej informacje o specjalnym oddzielnym peronie dla kolei kaszubskiej mam potwierdzone w innych źródłach. I on był odrobinę przesunięty na północ w stosunku do peronu kolei tylnopomorskiej.
seestrasse - Pon Sie 23, 2004 3:00 pm
mam wrazenie, ze znowu rozmawiamy o peronach
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 3:05 pm
seestrasse napisał/a: | mam wrazenie, ze znowu rozmawiamy o peronach |
Taaak? Nie zauważyłem...
A swoją drogą mam pewne podejrzenia co do lokalizacji peronu kolei kaszubskiej. Ale musiałbym jednak dokładnie obejrzec teren i i przejrzeć szpargały. Szparagały to mogę przejrzeć, mam je w domu. Gorzej z wizja lokalną. Nadzwyczaj rzadko bywam w Gdańsku...
seestrasse - Pon Sie 23, 2004 3:11 pm
Zoppoter napisał/a: | Nadzwyczaj rzadko bywam w Gdańsku... |
nie mów tego glosno
ale przejrzyj swoje szpargaly koniecznie i daj znac co znalazles. osobny peron dla kolei kaszubskiej? bardzo mnie to interesuje
pumeks - Pon Sie 23, 2004 3:12 pm
To co pisze Zoppoter mimo wszystko potwierdza moją sugestie. Wydaje mi się że peron, a w każdym razie miejsce gdzie kończył bieg pociąg z Kaszub, był mniej więcej w rejonie tej "rampy" a przynajmniej jej części najbliższej obecnego budynku stacji Gdańsk-Wrzeszcz.
Zoppoter - Pon Sie 23, 2004 3:22 pm
pumeks napisał/a: | To co pisze Zoppoter mimo wszystko potwierdza moją sugestie. Wydaje mi się że peron, a w każdym razie miejsce gdzie kończył bieg pociąg z Kaszub, był mniej więcej w rejonie tej "rampy" a przynajmniej jej części najbliższej obecnego budynku stacji Gdańsk-Wrzeszcz. |
W poblizu zapewne był, ale z rampą nie miał nic wspólnego.
pumeks - Wto Sie 24, 2004 10:21 am
Zdjęcie rampy, która nie jest peronem, znalazłem na stronie Bartosza Bajków
Sabaoth - Wto Sie 24, 2004 10:51 am
To z tej rampy ladowano na pociagi czolgi i samochody niebieskich beretow, jak wybierali sie na poligon.
Zoppoter - Wto Sie 24, 2004 11:07 am
Sabaoth napisał/a: | To z tej rampy ladowano na pociagi czolgi i samochody niebieskich beretow, jak wybierali sie na poligon. |
Tudzież rozładowywano małe i duze Fiaty, których nabywcy poczynili przedpłaty 10 lat wczesniej...
bassa - Czw Wrz 02, 2004 12:03 am
Pewnie...miejsca a miejsca...imprezownia wspaniała i Muzeum Kolejnictwa....z widokiem z wiaduktu i z przejezdzajacych SKM-ek...Myslicie ze po ptakach ?Gdyby tak za tym pochodzic....moze by inwestor taki pomysl poparl i sfinansowal ??
Mikołaj - Czw Wrz 02, 2004 1:27 am
Proponuję zrzutkę po 1 zł za kazdy użyty zwrot w stylu "moglibyśmy", "a gdyby tak", "może by tak". Za pół roku nie będzie nam potrzeba żadnych inwestorów.
postman - Wto Wrz 07, 2004 9:47 pm
raczej sie nie doczekacie prawa strona a więc tam gdzie stoiją i straszą pozostałośći po mleczarni i fazerze ma zniknąć do stycznia 2005 ,oraz budynki firm na grunwaldzkiej 139 i 141.na tym wymarłym placu powstanie kompleks handlowo-usługowy/ fikcja?.Smutne ale prawdziwe a wystarczyło "troche kasy"i odtworzenie trasy kolejowej do Kartuz.
bassa - Wto Wrz 07, 2004 11:09 pm
A.....sie mi wyjasniła tajemnica ,,winnej złotówki,, ?? Ok. Z tym, ze ja naprawde chodzę i gadam - na idee ze brak w Gdansku prywatnej płatnej szkoly medialnej ,,wpadło,, w czasie niewinnych gadułek na Targach Czlowiek i Komputer kilku calkiem obiecujacych moich rozmowcow...
na wzor Rozbitka pod Poznaniem, gdzie polonus Kaczmarek rewitalizuje kompleks zabytkow na szkole mediow/filmowa/realiz.komp-z wykladowcami z Hollywood ( art w ogolnop GW)
Co komu szkodzi pogadac tak samo do developerow-inwestorow na impressie w sob i niedz w hali AWF na Wiejskiej 1 ?wstep wolny...a fotka przecie jest...duuuzo fotek na FDG...link wystarczy zapisac rozmowcy...(bo w te naklejki z Jestem stad i linkiem to jakos nie wierze)
Mikołaj - Wto Wrz 07, 2004 11:14 pm
Cytat: | bo w te naklejki z Jestem stad i linkiem to jakos nie wierze |
Nie trzeba w naklejki wierzyć, wystarczy je zrobić. Potrzebna drukarka i kartka A4 papieru-naklejki za kilka zł.
ISPI - Sob Wrz 18, 2004 12:25 am
Znaczy- mozna ? Mikołaj sie zgadza na priv wydruk naklejek ,,Jestem Stad,, ?? z linkiem do FDG ???
heh...az sie prosi uzycie na Swiecie Ulicy Wajdeloty 25 wrzesnia- sami miłosnicy magii miejsca i historii sie stawia w Kleinhammer Park...
Mikołaj - Sob Wrz 18, 2004 1:04 am
Cytat: | Mikołaj sie zgadza |
pierwsze primo: sam tego nie zrobiłem (ale Grün się domyślnie zgodził)
drugie primo: jest nasze właśnie po to, by wszyscy mogli pokazać "skąd są"
no i tradycjnie poproszę o złotówkę na wykupienie Wyspy Spichrzów, jeśli nic z tego nie wyjdzie
bassa - Pon Wrz 20, 2004 1:59 am
A tez na Miary mozna ? Sie zrzucac ???
Mikołaj - Pon Wrz 20, 2004 11:05 am
Na miary to się zrzuci społeczeństwo
Choć jak pamiętam z wersji nieocenzurowanej chłopaki chcieli sami
bassa - Pon Wrz 20, 2004 11:21 am Temat postu: ehm...poprosze o wsparcie artyleryjskie ! Uprzejmie Was prosze o wsparcie- odpowiednio ciezkimi działami -moga byc te z Zbrojowni....w watku inwestycje we Wrzeszczu na www.wrzeszcz.gda.pl w Forum pojawiły sie straszne Anty...no wręcz tłuczenie ciezkim młotem po resztkach urody i magii Miejsca.
help !!! hilfe !!!
Mikołaj - Pon Wrz 20, 2004 11:54 am
Na co tu działa wytaczać... toż to dwa skromne pościki. Dasz radę!
Marcin - Pon Wrz 20, 2004 12:12 pm
Basso walcz!
I jeszcze coś co mnie ubawiło.
Chris napisał/a: | Moim zdaniem park nalezaloby zabudowac, bo kompletnie niszczy obecna, w miare zwarta zabudowe. |
bassa - Pon Wrz 20, 2004 8:25 pm
Nio...dokładnie....jest tak jak Marcin napisał !!! a architekt...ARCHITEKT chwali tam nowe prostokatne i grafitowo oszklone City Forumy wepchniete gdzie sie da...na placyk na Ul Wybickiego ???? woooow..szczekac mi sie chce !!!
To nie sa zarty, młodzi sie zaraz dorwa do desek/inszych CAD-ow i zostana Wrzeszczanie z ręka w nocniku, znaczy- z wspomnieniami o pieknej dzielnicy ! Niskiej zabudowy, zieleni i urokliwych zakatków....
Walcze, ale co jedna mała bassa przeciw TAKIM facetom...
www.wrzeszcz.gda.pl forum
parker - Pon Wrz 20, 2004 9:08 pm
Cytat: | na idee ze brak w Gdansku prywatnej płatnej szkoly medialnej |
A co sie stało z ta szkołą, która była gdzieś w okolicach Żabiego Kruku?
Mikołaj - Pon Wrz 20, 2004 9:22 pm
Mam wrażenie po lekturze naszych dyskusji architektonicznych, że wszyscy rozmówcy błyskawicznie okopują się na swoich pozycjach i nie ma z takiej rozmowy żadnych wniosków oprócz takich, że A woli budynki nowoczesne a B nawiązujące.
Jeśli do tego wcale nie znasz tych osób (widziałem, że piszą tam "goście") to naprawdę na ma co języka strzępić (tzn. klawiatury wycierać).
bassa - Pon Wrz 20, 2004 10:20 pm Temat postu: szkoła dziennikarzy dla nowych mediów... parker pyta- bassa jojczy... Hih, brak -i tu długa litania...poczawszy od webmasterów i autorow tekstow dla Stow ( co jest wyzsza nieco forma komunikacji spol niz bycie rzecznikiem prasowym czy HR w firmie) az po scenarzystow, organizatorow imprez i targow, realizatorow form telewizyjnych i elektronicznych...Ba, kustoszem wystawy-tez sztuka i tez amatorzy sie ucza w praktyce...
Owszem, jest podypl Studium Dziennikarskie na UG (na Bielanskiej5) z wspanialymi wykladowcami...jest oddzial płatnej szk dziennik im wankowicza z wwy-w Gdyni (i powiedzmy, ze nie o to chodzi...;-))
sa pomaturalne-wysoko cenie Studium Animatorow Kultury z Polanki 124 i prof Piotra Bogdanowicza, warszawskie Studium Reklamy benta sama sciagnelam na Wybrzeze - bo to jednak staze w warsz prasie...ale ciagle mowimy o tradycyjnych mediach drukiem, nie o calkiem nowym swiecie komunikacji -animki, spam,reklamki...ehm.
No nie-przecie moze byc pieknie ! Jak na konkursie-warsztatach filmowych Jerzego Afanasjeffa w Sopocie ! Z uwiecznianiem Sopotu jako tematu...robia to od paru lat !
Miedzynar uczelnia na 3 tys osob...w Gdansku to -kapitalna promocja miasta(wprawki, studia...etiudy...scenariusze) i niebagatelne wpływy, akurat na kupno Wyspy Spichrzow z zysku udzialowcow...
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 7:33 am
Cytat: | Jeśli do tego wcale nie znasz tych osób (widziałem, że piszą tam "goście") to naprawdę na ma co języka strzępić (tzn. klawiatury wycierać). |
Tak, tak... Poza tym nie lubię romawiać z "dzikimi".
bassa - Sob Wrz 25, 2004 12:28 am
A materiałow o PG - biuletyny historyczne przecie wydaja...jak nie było na www.wrzeszcz.gda.pl tak nie ma...a w biuletynach- stare foty z Wrzeszcza !!! wspominki...historie...zdarzenia...super !
Marcin - Sob Wrz 25, 2004 9:44 am
Basso, weź się w garść i zamieść je.
Makabunda - Nie Wrz 26, 2004 2:21 am Temat postu: A czy o tym wiecie? Niedługo znikną hangary z zaspiańskiego lotniska. INPRO zbuduje tam jakąś "rezydencję". Ja już obfotografowałem obiekt i niniejszym o tym informuję.
Rzygacze bądźcie czujni!!
Nie pozwólmy aby coś zniknęło bez obfotografowania tak jak budynek karczmy w Złotej Karczmie.
Marek Z - Nie Wrz 26, 2004 9:13 am
Cytat: | INPRO zbuduje tam jakąś "rezydencję". |
Ciekawe jak będzie wyglądała. Może będzie to kształt samolotu ?
Makabunda - Nie Wrz 26, 2004 10:24 am
Tak to wygląda dzisiaj. Jak to będzie wyglądać można zobaczyć na wielkiej tablicy informacyjnej.
bassa - Nie Wrz 26, 2004 12:46 pm
Inpro zamierza tam apartamentowe osiedle Hynka- z netem w kazdym lokalu, monitoringiem i w ogole 22 wiek. Przybedzie korespondentow FDG ???
Sabaoth - Nie Wrz 26, 2004 12:50 pm
bassa napisał/a: | Inpro zamierza tam apartamentowe osiedle Hynka- z netem w kazdym lokalu, monitoringiem i w ogole 22 wiek. Przybedzie korespondentow FDG ??? |
No tego to bym nie był taki pewien. W takim osiedlu to storocie nikogo nie interesują. Chyba, że kupowane w Desie.
bassa - Wto Wrz 28, 2004 12:00 am
Ehm...zakładam, ze to tworcza inteligencja uzywa netu ??? rzecz w tym, ze juz nie beda musieli kuc stropow i wieszac pajeczyn sieci osiedlowej....Developer pomyslal !
parker - Wto Wrz 28, 2004 6:32 pm
Cytat: | Developer pomyslal |
Sieci kablówkowe i internetowe w nowobudowanych osiedlach to juz standard, a nie luksus - takie realia ;)
postman - Sob Paź 23, 2004 4:10 pm
pstrykacie zdjecia budowli które za chwile znikną ale czy ktoś zrobił zdjęcie nowego budynku na skrzyżowaniu kościuszki i grunwaldzkiej,tam na froncie od ulicy grunwaldzkiej STAŁA SOBIE BRAMA STARA,STAŁA do dzisiaj właśnie jechałem obok i już jej niema.Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie gdzie wywieżli trzy stare tranwaje które stały koło ZAKA we wrzeszczu
Grün - Pią Lis 19, 2004 7:42 pm
A to widzieliście? to też miał być Wrzeszcz... normalnie jak tacy ludzie kończą studia to ja nie wiem...
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 8:07 pm
Ja kiedyś studiowałem Automatykę i Robotykę na TH. Miałem taki przedmiot, który nazywał się Geometria Wykreślna. Pani prowadząca ćwiczenia twierdziła np., że dwie równoległe do siebie proste przecinają się (w nieskończoności), chociaż założenie normalnej geometrii jest takie, że linie równoległe właśnie się nie przecinają! To jest po prostu taka CHORA geometria. I właśnie w ramach tego przedmiotu było coś takiego jak przenikanie się różnych brył. Ten projekt jest dokładnie tym samym, brakuje tylko walca i stożka Ale nic straconego, zawsze można dodać jakiś krzywy komin.
To jest "akademicki" przykład debilizmu architektonicznego. Całkowity brak prostych ścian i prostych kątów. To jest po prostu coś, co ma szokować. Ciekawi mnie jeszcze jaką ideologię lub przesłanie dodano do tego projektu.
Mikołaj - Pią Lis 19, 2004 8:29 pm
Ciekawe który ze znajomych mojej Asi jest autorem..?
Grün - Pią Lis 19, 2004 8:32 pm
Może lepiej nie dociekać Bo znowu będzie awantura
parker - Pią Lis 19, 2004 8:34 pm
tego autora to ja też chyba nie znam... który to rocznik? ;)
Grün - Pią Lis 19, 2004 8:41 pm
Wygląda na pokolenie rapowe.
seestrasse - Pią Lis 19, 2004 10:57 pm
Sabaoth napisał/a: | Pani prowadząca ćwiczenia twierdziła np., że dwie równoległe do siebie proste przecinają się (w nieskończoności), chociaż założenie normalnej geometrii jest takie, że linie równoległe właśnie się nie przecinają! To jest po prostu taka CHORA geometria |
niekoniecznie o ile sie nie myle, tej pani chodzilo o geometrie riemannowska - i tak naprawde wlasnie ona podobno jest prawdziwa...
a ten domek jest po prostu brzydki
Grün - Pią Lis 19, 2004 11:00 pm
On nie jest brzydki, on jest niekonwencjonalny, nie powtarza bezmyślnie starych oklepanych wzorów, no i oczywiście nawiązuje do historycznej zabudowy
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 11:34 pm
Nie nawiązuje bo nie ma luster odbijających historyczną zabudowę.
Mikołaj - Sob Lis 20, 2004 12:09 am
Zlitujcie się... ileż można pisać o tych lustrach i że coś wyglada jak połączenie skoczni narciarskiej z wyrzutnią rakiet... Może za pierwszym, drugim razem było to zabawne i coś wnosiło. Teraz dobrze już wiemy, kto czego nie lubi, naprawdę nie ma sensu tego powtarzać za każdym razem, kiedy jest mowa o architekturze.
Grün - Sob Lis 20, 2004 1:35 am
Ale ja właśnie piszę nowy tekst do Galerii Niezrealizowanych Projektów i tutaj tak tylko żeby nie wyjść z wprawy
parker - Sob Lis 20, 2004 12:54 pm
Cytat: | naprawdę nie ma sensu tego powtarzać za każdym razem, kiedy jest mowa o architekturze. |
|
|