Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Jaśkowa Dolina - kto wie co to jest?

Eksploratorka - Sro Kwi 01, 2015 12:31 pm
Temat postu: Jaśkowa Dolina - kto wie co to jest?
Witam,

od jakiegoś czasu nurtuje mnie co to jest albo co to było?

Jak ktoś się orientuje to proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.

Pozdrawiam

Darczan - Czw Kwi 02, 2015 7:36 pm

Wygląda jak ścianka fontanny - podobna do tej przy skrzyżowaniu Jaśkowej z Grunwaldzką :)
Eksploratorka - Pią Kwi 03, 2015 1:44 pm

Faktycznie wygląda, że mogła to być jakaś fontanna. Ale czy na pewno?
Krzysztof - Pią Kwi 03, 2015 8:03 pm

Fontanna - morze. Jeśli dobrze kojarzę miejsce, to jest to mała architektura nad sadzawką (stawkiem). Już bez wody, ale jej niecka była jeszcze w latach 50, po prawej stronie.
Piotrp - Sob Kwi 04, 2015 12:05 am

Krzysztof napisał/a:
jej niecka była jeszcze w latach 50, po prawej stronie.

Zgadza się. W tej niecce (murowanej ale bez wody) w 1958 roku (na jesieni) zginęło dwóch moich kolegów z pierwszej klasy (szkoła była na Pniewskiego). Był jeszcze trzeci z nimi, i się pokłócili kto ma manipulować przy znalezionym granacie. Ten trzeci się obraził i sobie poszedł. Moment później - wybuch i tych dwóch zginęło na miejscu. Nazwisk, a nawet imion już nie pamiętam...

W tamtych czasach w okolicy było bardzo dużo niewypałów i niewybuchów. Raz (nie wiem jakim cudem) dorwała mnie moja babcia jak coś takiego w krzaki z kolegami targaliśmy. Dostałem porządnie w tylną część ciała (żanych szkód na psychice nie wyniosłem z tego wydarzenia :mrgreen: ) i odechciało mi się takich przygód. Zresztą jak miałem iść do drugiej klasy to wyprowadziliśmy się na Podwale Przedmiejskie. Tam już takich pokus było znacznie mniej.

Pozdrawiam Piotr