|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Oznakowanie przystanków tramwajowych
onyx - Sob Lut 13, 2016 12:06 pm Temat postu: Oznakowanie przystanków tramwajowych Witam serdecznie !!
Poszukuję zdjęć pętli tramwajowej na przedwojennych Stogach . Szukam jednego elementu z przystanku , znaku .
pozdrawiam
Karol
onyx - Sob Lut 13, 2016 1:49 pm
Dodam tylko że interesują mnie takie fotki ponieważ w dniu dzisiejszym znalazłem przy pętli tramwajowej ten oto znak z przystanku !! Ma kółko z nr linii 4 - wszystko się zgadza ;)
"4" jest przestrzelona , dostał też odłamkami.
Chciałbym go znaleźć na zdjęciu z epoki
pozdrawiam
Krzysztof - Sob Lut 13, 2016 8:11 pm
Jest kilka zdjęć na Fotopolsce. Na przykład to: http://fotopolska.eu/818591,foto.html?o=b136094
ale takiego znaku nie zauważyłem na żadnym
Wiercipietek - Sob Lut 13, 2016 9:24 pm
Bo to chyba znak trakcyjny (podwieszony do trakcji), oznaczający ograniczenie prędkości. A może przystanek też ...
renekk - Sob Lut 13, 2016 9:54 pm
To chyba po prostu oznaczenie granicy strefy taryfowej.
onyx - Sob Lut 13, 2016 9:54 pm
taki znak do dziś jest używany do dziś w Germanii , H oznacza przystanek tramwajowy , a Zahlgrenze oznacza granice określonej taryfy za przejazd . 4 w kółku wiadomo - nr linii .
Znaku nie znajdziemy na powojennych fotach , został wykopany razem z wojskowymi gratami , w dziurze "smieciowej" między innymi był hełm niemiecki , nogi od singera i duperele .
Odkrycie było kilkanaście metrów od przystanku .
Szukamy dalej ;)
Sabaoth - Sob Lut 13, 2016 9:59 pm
Tak wyglądały znaki przystankowe. Nie mam zdjęcia znaku ze Stogów ale można porównać go ze znakiem przystankowym z Targu Węglowego.
onyx - Sob Lut 13, 2016 11:09 pm
dziękuje kolego za zdjęcie. Przypuszczam że mój z napisem był z racji przystanku Początkowego/Końcowego . Może kiedyś trafi się fota na ebay np. Dokładnie z tym moim.
Mam szczęście do Stogów. Od 10 lat szukałem śladu po porcelanie ze Strandhalle , 2 lata temu udało mi się namierzyć śmietnik z dziesiątkami filiżanek , kubków , mleczników i innej porcelany z tej hali - wcześniej nieznanych .
Wiercipietek - Nie Lut 14, 2016 10:13 am
Cytat: | Znaku nie znajdziemy na powojennych fotach |
A kto by szukał niemieckich napisów na powojennych fotach
Tak czy siak blacha została zidentyfikowana. Zastanowiło mnie tylko, że na kilku znanych, dość wyraźnych zdjęciach hojbudzkiej pętli, nie widać żadnych znaków, ani podwieszonych ani na słupkach.
slowfoot - Wto Mar 01, 2016 11:30 am
Koledze onyx-owi dziękuję za gotowość rozstania się z "blachą". Zapewniam wszystkich forumowiczów, że trafiła w dobre ręce i wkrótce będzie dostępna do obejrzenia w pewnym godnym miejscu
Dla kontynuacji wątku: przystanek znaleziony na fejsie Gdańsk Historyczny
Miro - Pią Maj 06, 2016 11:21 am
Przystanek gdzieś przy Ostseestraße.
Miro
pumeks - Pią Maj 06, 2016 12:17 pm
Sądząc z tego co widać, stawiam raczej na Max-Halbe-Platz. Budynek widoczny po prawej to chyba ten który dziś ma adres Legionów 1A/1B/1C (przy pomniku bł. Bronisława Komorowskiego)
slowfoot - Pią Maj 06, 2016 2:02 pm
Czy admin mógłby zmienić nazwę wątku tak aby swobodnie kontynuować temat innych przystanków, ich zdjęć i nazw? Co reszta na to?
Mikołaj - Sob Maj 07, 2016 9:07 am
slowfoot napisał/a: | Czy admin mógłby zmienić nazwę wątku tak aby swobodnie kontynuować temat innych przystanków, ich zdjęć i nazw? Co reszta na to? |
możecie i bez tego jaka będzie odpowiednia?
Jarek z Wrzeszcza - Nie Maj 08, 2016 10:29 am
Miro napisał/a: | Przystanek gdzieś przy Ostseestraße.
Miro |
To rzeczywiście jest przy pl. Komorowskiego, jak sugeruje Pumeks.
slowfoot - Wto Maj 17, 2016 12:53 pm
Przystanek Sabaoth'a na Targu Węglowym widziany z drugiej strony
slowfoot - Pią Maj 20, 2016 2:36 pm
Jeszcze jeden
pumeks - Pią Maj 20, 2016 5:20 pm
slowfoot napisał/a: | Jeszcze jeden | Fajny
slowfoot - Pon Maj 23, 2016 3:14 pm
Na forum Militarno - historyczne obrazki z Gdańska
znalazłem takie zdjęcie:
Niech spece powiedzą gdzie to.
Wiercipietek - Pon Maj 23, 2016 8:48 pm
Na Wrzyszcz to wygląda : Grunwaldzka X Do Studzienki.
Jeśli tak, to dwie pierwsze na zdjęciu kamienice, chociaż najwyraźniej przetrwały odbijanie miasta w przyzwoitym stanie, nie istnieją - zastąpione modernklockiem.
Miro - Wto Maj 24, 2016 9:31 am
ul. Długa.
Miro
slowfoot - Wto Maj 24, 2016 9:45 am
Jaki jest numer taborowy tego Heubudera 251 czy 261?
discus - Pon Cze 06, 2016 12:13 pm
Przystanek przy Katowni.
Miro - Sob Lip 02, 2016 7:49 pm
Przystanek na wysokości Dworu Artusa.
Miro
pumeks - Wto Lip 05, 2016 8:36 pm
Miro napisał/a: | Następne ciekawe zdjęcie z 1953 roku, z przystankiem tramwajowym na Zielonym Moście. |
Miro - Sro Lip 13, 2016 1:55 pm
Przystanek na Targu Węglowym.
Miro
slowfoot - Czw Lip 14, 2016 3:00 pm
Powyższe zdjęcie jest na początku tej strony choć trochę przeze mnie przycięte. I druga sprawa. Skoro dbasz aby "Twoje" zdjęcia posiadały"znak wodny" to wypada podać źródło oryginału bo z tego co wiem to zdjęcie należy do kogoś innego. Wiem, bo kupiłem skan tego zdjęcia.
Miro - Czw Lip 14, 2016 3:15 pm
Skoro wiesz do kogo należy to napisz.... bo ja nie wiem.
Aukcja internetowa jest dla mnie żadnym źródłem.
Miro
slowfoot - Czw Lip 14, 2016 3:57 pm
Jeśli zamieszczam zdjęcie z aukcji to tym piszę choć zgadzam się, że nie jest to konieczne. Moim zdaniem nie wypada materiałów znalezionych w sieci ("bezpańskich", powszechnie upublicznionych, np. aukcyjnych) opatrywać własnym logiem, sugerując tym posiadanie jakichś praw do tego materiału. EOT.
Miro - Czw Lip 14, 2016 5:05 pm
slowfoot napisał/a: | Moim zdaniem nie wypada |
I bardzo dobrze, szanuję Twoje zdanie, ale ja też lubię mieć swoje zdanie i nie koniecznie
musi sie ono pokrywać z Twoim.
Miro
Fotomemoria - Czw Lip 14, 2016 8:53 pm
Pogodzę Was.
Ten sam przystanek z 1958 roku.
slowfoot - Pon Lip 25, 2016 10:56 am
Ten sam przystanek nieco wcześniej . Zastanawia mnie ta konstrukcja z literą "H". Czyżby nietypowe oznaczenie przystanku w formie reklamy?
Zdjęcie z moich zbiorów. Można do woli kopiować, ale nie należy oznaczać własnym logo
pumeks - Wto Sie 23, 2016 11:17 pm
Porównując ze zdjęciem które parę lat temu wstawiłem TUTAJ widzi się, że powierzchnia poniżej litery H to jakiś przodek dzisiejszych "citylightów" z wymienialnymi treściami.
Fragment fotografii z archiwum Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
Miro - Czw Paź 06, 2016 4:12 pm
Jeszcze raz to somo miejsce.
Miro
slowfoot - Wto Paź 18, 2016 12:36 pm
Jeszcze raz, tym razem z ebay'a, 1933 r.
Miro - Pon Paź 24, 2016 12:20 pm
Do kolekcji przystanek z ul. Długiej.
Miro
pumeks - Pon Paź 24, 2016 6:37 pm
Ten sam przystanek widziany od drugiej strony (fragment zdjęcia z serwisu Fotopolska)
slowfoot - Pią Paź 28, 2016 4:34 pm
Facebook Gdańsk Historyczny, ul.Stągiewna, dwa oznaczenia przystanków - po jednym dla każdego kierunku
Miro - Nie Lut 26, 2017 1:19 pm
ul.Długa..
Miro
slowfoot - Pon Mar 27, 2017 2:44 pm
Przystanek na Długim Targu
Miro - Pią Maj 19, 2017 9:20 am
Przystanek na tej samej wysokości co wyżej tylko, że po drugiej stronie ulicy.
Miro
|
|