Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Oznakowanie przystanków tramwajowych

onyx - Sob Lut 13, 2016 12:06 pm
Temat postu: Oznakowanie przystanków tramwajowych
Witam serdecznie !!

Poszukuję zdjęć pętli tramwajowej na przedwojennych Stogach . Szukam jednego elementu z przystanku , znaku .

pozdrawiam
Karol

onyx - Sob Lut 13, 2016 1:49 pm

Dodam tylko że interesują mnie takie fotki ponieważ w dniu dzisiejszym znalazłem przy pętli tramwajowej ten oto znak z przystanku !! Ma kółko z nr linii 4 - wszystko się zgadza ;)

"4" jest przestrzelona , dostał też odłamkami.

Chciałbym go znaleźć na zdjęciu z epoki :)

pozdrawiam

Krzysztof - Sob Lut 13, 2016 8:11 pm

Jest kilka zdjęć na Fotopolsce. Na przykład to: http://fotopolska.eu/818591,foto.html?o=b136094
ale takiego znaku nie zauważyłem na żadnym :???:

Wiercipietek - Sob Lut 13, 2016 9:24 pm

Bo to chyba znak trakcyjny (podwieszony do trakcji), oznaczający ograniczenie prędkości. A może przystanek też ...
renekk - Sob Lut 13, 2016 9:54 pm

To chyba po prostu oznaczenie granicy strefy taryfowej.
onyx - Sob Lut 13, 2016 9:54 pm

taki znak do dziś jest używany do dziś w Germanii , H oznacza przystanek tramwajowy , a Zahlgrenze oznacza granice określonej taryfy za przejazd . 4 w kółku wiadomo - nr linii .

Znaku nie znajdziemy na powojennych fotach , został wykopany razem z wojskowymi gratami , w dziurze "smieciowej" między innymi był hełm niemiecki , nogi od singera i duperele .

Odkrycie było kilkanaście metrów od przystanku .

Szukamy dalej ;)

Sabaoth - Sob Lut 13, 2016 9:59 pm

Tak wyglądały znaki przystankowe. Nie mam zdjęcia znaku ze Stogów ale można porównać go ze znakiem przystankowym z Targu Węglowego.
onyx - Sob Lut 13, 2016 11:09 pm

dziękuje kolego za zdjęcie. Przypuszczam że mój z napisem był z racji przystanku Początkowego/Końcowego . Może kiedyś trafi się fota na ebay np. Dokładnie z tym moim.

Mam szczęście do Stogów. Od 10 lat szukałem śladu po porcelanie ze Strandhalle , 2 lata temu udało mi się namierzyć śmietnik z dziesiątkami filiżanek , kubków , mleczników i innej porcelany z tej hali - wcześniej nieznanych .

Wiercipietek - Nie Lut 14, 2016 10:13 am

Cytat:
Znaku nie znajdziemy na powojennych fotach

A kto by szukał niemieckich napisów na powojennych fotach :haha:

Tak czy siak blacha została zidentyfikowana. Zastanowiło mnie tylko, że na kilku znanych, dość wyraźnych zdjęciach hojbudzkiej pętli, nie widać żadnych znaków, ani podwieszonych ani na słupkach.

slowfoot - Wto Mar 01, 2016 11:30 am

Koledze onyx-owi dziękuję za gotowość rozstania się z "blachą". Zapewniam wszystkich forumowiczów, że trafiła w dobre ręce i wkrótce będzie dostępna do obejrzenia w pewnym godnym miejscu :wink:

Dla kontynuacji wątku: przystanek znaleziony na fejsie Gdańsk Historyczny

Miro - Pią Maj 06, 2016 11:21 am

Przystanek gdzieś przy Ostseestraße.

Miro

pumeks - Pią Maj 06, 2016 12:17 pm

Sądząc z tego co widać, stawiam raczej na Max-Halbe-Platz. Budynek widoczny po prawej to chyba ten który dziś ma adres Legionów 1A/1B/1C (przy pomniku bł. Bronisława Komorowskiego)
slowfoot - Pią Maj 06, 2016 2:02 pm

Czy admin mógłby zmienić nazwę wątku tak aby swobodnie kontynuować temat innych przystanków, ich zdjęć i nazw? Co reszta na to?
Mikołaj - Sob Maj 07, 2016 9:07 am

slowfoot napisał/a:
Czy admin mógłby zmienić nazwę wątku tak aby swobodnie kontynuować temat innych przystanków, ich zdjęć i nazw? Co reszta na to?

możecie i bez tego :wink: jaka będzie odpowiednia?

Jarek z Wrzeszcza - Nie Maj 08, 2016 10:29 am

Miro napisał/a:
Przystanek gdzieś przy Ostseestraße.

Miro

:==

To rzeczywiście jest przy pl. Komorowskiego, jak sugeruje Pumeks.

slowfoot - Wto Maj 17, 2016 12:53 pm

Przystanek Sabaoth'a na Targu Węglowym widziany z drugiej strony
slowfoot - Pią Maj 20, 2016 2:36 pm

Jeszcze jeden
pumeks - Pią Maj 20, 2016 5:20 pm

slowfoot napisał/a:
Jeszcze jeden
Fajny :zgooda:
slowfoot - Pon Maj 23, 2016 3:14 pm

Na forum Militarno - historyczne obrazki z Gdańska
znalazłem takie zdjęcie:

Niech spece powiedzą gdzie to.

Wiercipietek - Pon Maj 23, 2016 8:48 pm

Na Wrzyszcz to wygląda : Grunwaldzka X Do Studzienki.
Jeśli tak, to dwie pierwsze na zdjęciu kamienice, chociaż najwyraźniej przetrwały odbijanie miasta w przyzwoitym stanie, nie istnieją - zastąpione modernklockiem.

Miro - Wto Maj 24, 2016 9:31 am

ul. Długa.

Miro

slowfoot - Wto Maj 24, 2016 9:45 am

Jaki jest numer taborowy tego Heubudera 251 czy 261?
discus - Pon Cze 06, 2016 12:13 pm

Przystanek przy Katowni.
Miro - Sob Lip 02, 2016 7:49 pm

Przystanek na wysokości Dworu Artusa.

Miro

pumeks - Wto Lip 05, 2016 8:36 pm

Miro napisał/a:
Następne ciekawe zdjęcie z 1953 roku, z przystankiem tramwajowym na Zielonym Moście.

Miro - Sro Lip 13, 2016 1:55 pm

Przystanek na Targu Węglowym.

Miro

slowfoot - Czw Lip 14, 2016 3:00 pm

:kot: Powyższe zdjęcie jest na początku tej strony choć trochę przeze mnie przycięte. I druga sprawa. Skoro dbasz aby "Twoje" zdjęcia posiadały"znak wodny" to wypada podać źródło oryginału bo z tego co wiem to zdjęcie należy do kogoś innego. Wiem, bo kupiłem skan tego zdjęcia.
Miro - Czw Lip 14, 2016 3:15 pm

Skoro wiesz do kogo należy to napisz.... bo ja nie wiem.
Aukcja internetowa jest dla mnie żadnym źródłem.

Miro

slowfoot - Czw Lip 14, 2016 3:57 pm

Jeśli zamieszczam zdjęcie z aukcji to tym piszę choć zgadzam się, że nie jest to konieczne. Moim zdaniem nie wypada materiałów znalezionych w sieci ("bezpańskich", powszechnie upublicznionych, np. aukcyjnych) opatrywać własnym logiem, sugerując tym posiadanie jakichś praw do tego materiału. EOT.
Miro - Czw Lip 14, 2016 5:05 pm

slowfoot napisał/a:
Moim zdaniem nie wypada

I bardzo dobrze, szanuję Twoje zdanie, ale ja też lubię mieć swoje zdanie i nie koniecznie
musi sie ono pokrywać z Twoim.

Miro

Fotomemoria - Czw Lip 14, 2016 8:53 pm

Pogodzę Was.
Ten sam przystanek z 1958 roku.

slowfoot - Pon Lip 25, 2016 10:56 am

Ten sam przystanek nieco wcześniej :hiihihi: . Zastanawia mnie ta konstrukcja z literą "H". Czyżby nietypowe oznaczenie przystanku w formie reklamy?
Zdjęcie z moich zbiorów. Można do woli kopiować, ale nie należy oznaczać własnym logo :dziadek:

pumeks - Wto Sie 23, 2016 11:17 pm

Porównując ze zdjęciem które parę lat temu wstawiłem TUTAJ widzi się, że powierzchnia poniżej litery H to jakiś przodek dzisiejszych "citylightów" z wymienialnymi treściami.

Fragment fotografii z archiwum Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Miro - Czw Paź 06, 2016 4:12 pm

Jeszcze raz to somo miejsce.

Miro

slowfoot - Wto Paź 18, 2016 12:36 pm

Jeszcze raz, tym razem z ebay'a, 1933 r.

Miro - Pon Paź 24, 2016 12:20 pm

Do kolekcji przystanek z ul. Długiej.

Miro

pumeks - Pon Paź 24, 2016 6:37 pm

Ten sam przystanek widziany od drugiej strony (fragment zdjęcia z serwisu Fotopolska)
slowfoot - Pią Paź 28, 2016 4:34 pm

Facebook Gdańsk Historyczny, ul.Stągiewna, dwa oznaczenia przystanków - po jednym dla każdego kierunku

Miro - Nie Lut 26, 2017 1:19 pm

ul.Długa..

Miro

slowfoot - Pon Mar 27, 2017 2:44 pm

Przystanek na Długim Targu

Miro - Pią Maj 19, 2017 9:20 am

Przystanek na tej samej wysokości co wyżej tylko, że po drugiej stronie ulicy.

Miro