|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Haderschlieffs Gang
Galadhorn - Czw Gru 28, 2017 10:55 pm Temat postu: Haderschlieffs Gang W księgach parafialnych kościoła Zbawiciela w Peterszawie (Zaroślaku) w XVIII w. spotkałem tajemniczą nazwę. Chodzi o adres "Haderschlieffs Gang". Czy macie pomysł, o jaką część parafii Zbawiciela może chodzić?
Dieter - Sob Gru 30, 2017 12:07 am Temat postu: Re: Haderschlieffs Gang
Galadhorn napisał/a: | W księgach parafialnych kościoła Zbawiciela w Peterszawie (Zaroślaku) w XVIII w. spotkałem tajemniczą nazwę. Chodzi o adres "Haderschlieffs Gang". Czy macie pomysł, o jaką część parafii Zbawiciela może chodzić? |
Jest sporo napisane w recznie napisanych ksiegach historycznych Gdanska "Katalog der Handschriften der Danziger Stadtbibliothek" von August Bertling i Otto Günther..
Galadhorn - Sob Gru 30, 2017 12:14 am
Jeszcze jedna taka nazwa to "Baders Gang". Może chodzi o jakieś przejścia w zewnętrznym wale?
Galadhorn - Pią Sty 05, 2018 8:17 am
Już wszystko wiem! Dzięki analizie ksiąg parafialnych z kościoła Zbawiciela na Zaroślaku (z lat 1747-1777) widzę, że gdańsko-niemieckie "Gang" to 'wąska uliczka nazywana nazwiskiem mieszkańca'.
Zarówno Haderschlieffs Gang jak i Baders Gang to przejścia między domami na Zaroślaku Zewnętrznym. Nazwy pochodzą od nazwisk mieszkańców - Daniela Gottlieba Haderschlieffa (wzmiankowany jako świadek chrztu w 1766) i niejakiego Badera. W zasadzie dzięki porównywaniu wpisów mogę powiedzieć, że samo Haderschleffs Gang to uliczka między domem z długim dachem biegnącym wzdłuż drogi do Oruni (w spisie obywateli takie domy nazywają się "vor der Gaß") po lewej a kolejnym domkiem ustawionym szczytem do drogi.
Na rysunku Deischa widać w tle Bramę Nizinną i tzw. "Żubra".
Świetna mapa z 1807 pokazuje, że jeszcze istniały wtedy wszystkie te domy.
https://polona.pl/item/plan-von-der-gegend-um-danzig-im-anfange-des-jahres-1807,MzEwMjUxMzE/0/#item
pumeks - Pią Sty 05, 2018 8:51 am
Galadhorn napisał/a: | Świetna mapa z 1807 pokazuje, że jeszcze istniały wtedy wszystkie te domy. |
Oczywiście, cała ta zabudowa poszła z dymem dopiero w czasie ofensywy francuskiej wiosną 1807 r.
|
|