Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Wodociąg przy kaplicy Królewskiej

Marcin - Wto Lis 02, 2004 10:14 pm
Temat postu: Wodociąg przy kaplicy Królewskiej
Wodociąg przy kaplicy Królewskiej
Mikołaj - Wto Lis 02, 2004 10:20 pm

Cytat:
Rury doprowadzały wodę do tzw. Ław Mięsnych, które przez kilka stuleci działały między kościołem Mariackim a kaplicą Królewską

a to ciekawostka!

Marcin - Wto Lis 02, 2004 10:29 pm

"Prasa kłamie!" - jak się okazuje to hasło sprzed kilkudziesięciu lat nadal jest aktualne. :hihi:
pumeks - Sro Lis 03, 2004 9:56 am

Pan Netka z Dziennika Bałtyckiego jest jeszcze lepszy :hihi: :
Główne Miasto. Odkrycie archeologiczne

Kasia_57 - Sro Lis 03, 2004 10:00 am

No to - biorąc pod uwagę, fakt, że zaglądają tu także "niefachowcy" to może warto udzielić paru informacji w tzw. temacie. Niekoniecznie tutaj, może w innym watku.
Prawda???????????????? :%

pumeks - Sro Lis 03, 2004 10:06 am

Kasia_57 napisał/a:
No to - biorąc pod uwagę, fakt, że zaglądają tu także "niefachowcy" to może warto udzielić paru informacji w tzw. temacie. Niekoniecznie tutaj, może w innym watku.
Prawda???????????????? :%

Ale o czym? o tym że między Mariackim a kaplicą jest plebania, a nie Ławy mięsne? czy o tym, że Ławy powstały z górą 300 lat wcześniej niż owa kaplica? a może o tym że Monika Kasprzak nie ma na imię Małgorzata? :lol:

Kasia_57 - Sro Lis 03, 2004 4:45 pm

o tym, co nas najbradziej może interesować, a co dla nas jest na razie niedostępne. Notatka prasowa, jak pewnie się domyśliłeś, była pretekstem. :%
pumeks - Czw Lis 04, 2004 9:36 am

Kasia_57 napisał/a:
o tym, co nas najbradziej może interesować, a co dla nas jest na razie niedostępne.

???????????

Kasia_57 - Czw Lis 04, 2004 10:12 am

no cóż... :% nie wiadomo co nas może intersować :lol: prawda?
Kasia_57 - Czw Lis 04, 2004 10:19 am

Wybacz, ale wyobrażałam sobie, że od czasu do czasu "puścisz farbę" co sie dzieje na "wykopkach" - tak jak to robiła "Warszawka". Trudno jest latać i za każdym razem prosić o wstęp i zawracać głowę ludziom tam pracującym. mam nadzieję, że teraz wiesz o co mi chodzi. Bo chyab zrozumiałeś, ze enuncjacje prasowe to był tylko pretekst do ruszenia sprawy, o której kiedyś wposminałam, że bardzo mi zależy na wejściu na teren, i posłuchaniu. Nawet o bzdurach - według kopiących.
pumeks - Czw Lis 04, 2004 11:02 am

sorry ale to co wiedziałem napisałem pod koniec sierpnia tutaj, a od tego czasu z tego co wiem nie wydarzyło się zbyt wiele - rutynowe odgrzebywanie piwnic.
Mikołaj - Czw Lis 04, 2004 11:05 am

Kasiu, mój kolega (student) tam kopie, jeśli chcesz, to albo was umówię, albo dam znać, kiedy sam się będę wybierał. Jesteś zainteresowana?
Kasia_57 - Pon Lis 08, 2004 3:12 pm

Przepraszam Was Panowie za brak odzewu - nie zaglądałam tu czas jakiś...
Jestem zainteresowana wszystkim:)
Nawet zwykłym odgrzebywaniem piwnic:) i wybraniuem się tam:) Łykam wszystko.
Musiałam "missnąć" opis z sierpnia. Właśnie doczytałam. I tymbardziej piszę się na taki wypad!!!!!
i oczywiście już z góry sie na to cieszę!

Kasia_57 - Pon Lis 29, 2004 11:16 am

Mikołaj napisał/a:
Kasiu, mój kolega (student) tam kopie, jeśli chcesz, to albo was umówię, albo dam znać, kiedy sam się będę wybierał. Jesteś zainteresowana?

Czy to jest nadal aktualne???
(przyszły tydzień mam nieco spokojniejszy)

Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 2:15 pm

Jest, co prawda od tamtego czasu się z nim nie kontaktowałem, ale jak podasz mi dokładny termin, to mogę spróbować.
Kasia_57 - Wto Lis 30, 2004 7:01 pm

hm... wiesz, ja już oduczyłam się podawać jakiegokolwiek terminy. Ale w przyszłym tygodniu zapowiada się że zajęty mam czwartek i weekend. Więc - dostosuję się.