|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dawne zdjęcia
Barabasz - Nie Lis 28, 2004 9:59 pm Temat postu: Dawne zdjęcia Kilka widoków, na które się ostatnio natknąłem
Marek Z - Nie Lis 28, 2004 10:25 pm
Zdjęcia bombowe ! Dzięki panie Fizyku miejski !
Sabaoth - Nie Lis 28, 2004 10:43 pm
Zwróćcie uwagę jak ciekawie nasadzane były krzaki na plaży w Jelitkowie po obu stronach mola.
Marcin - Nie Lis 28, 2004 10:49 pm
Ten układ częściowo przetrwał. Wzdłuż poziomej (na zdjęciu) lini krzaków wybudowano murek oporowy oddzielający deptak od wydm.
seestrasse - Nie Lis 28, 2004 11:18 pm
Barabaszu - za Jelitkowo WIELKIE DZIEKI
Marek Z - Pon Lis 29, 2004 12:01 am
Cytat: | Zwróćcie uwagę jak ciekawie nasadzane były krzaki na plaży w Jelitkowie po obu stronach mola. |
To na jasnym tle po obu stronach mola to nie krzaki, to ludzie !
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 2:13 am
Wspaniałe zdjecia!
Corzano - Pon Lis 29, 2004 8:11 am
Ja dziekuję za Ostrów. Który to rok? Lata 45-53?
pumeks - Pon Lis 29, 2004 9:30 am
Czy to co się nazywa PORT01 to nie jest przypadkiem ujście Motławy do Martwej Wisły, Polski Hak i początek Kanału Kaszubskiego? który to jest rok, jeżeli przed 1930 r. to mielibyśmy kawałek stoczni klawiterów.
rispetto - Pon Lis 29, 2004 10:27 am
pumeks napisał/a: | Czy to co się nazywa PORT01 to nie jest przypadkiem ujście Motławy do Martwej Wisły, Polski Hak i początek Kanału Kaszubskiego? który to jest rok, jeżeli przed 1930 r. to mielibyśmy kawałek stoczni klawiterów. |
Pumeks, mam pytanie, czy Twojemu Potomkowi wyrósł już jeden ząb (tylko czemu z boku ???), czy żuje gumę ?
Avatarek - pierwsza klasa. Od razu widać dumnego ojca
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 10:29 am
Marek Z napisał/a: | Cytat: | Zwróćcie uwagę jak ciekawie nasadzane były krzaki na plaży w Jelitkowie po obu stronach mola. |
To na jasnym tle po obu stronach mola to nie krzaki, to ludzie ! |
Ja jednak bede sie upieral, ze to krzaki, posadzone w ksztalcie krzyza.
pumeks - Pon Lis 29, 2004 10:41 am
rispetto napisał/a: | Pumeks, mam pytanie, czy Twojemu Potomkowi wyrósł już jeden ząb (tylko czemu z boku ???), czy żuje gumę ? |
To mleczko się ulało
Marcin - Pon Lis 29, 2004 10:43 am
Cytat: | Ja jednak bede sie upieral |
Też się będę upierał.
Corzano - Pon Lis 29, 2004 11:12 am
pumeks napisał/a: | Czy to co się nazywa PORT01 to nie jest przypadkiem ujście Motławy do Martwej Wisły, Polski Hak i początek Kanału Kaszubskiego? który to jest rok, jeżeli przed 1930 r. to mielibyśmy kawałek stoczni klawiterów. |
To dokładnie to (na pierwszym planie tereny obecnej Remontowej), ale nie jestem przekonany co do daty.
Zdjęcie aktualne:
Petelka - Pon Lis 29, 2004 12:30 pm
pumeks napisał/a: | rispetto napisał/a: | Pumeks, mam pytanie, czy Twojemu Potomkowi wyrósł już jeden ząb (tylko czemu z boku ???), czy żuje gumę ? |
To mleczko się ulało |
Hi hi hi, chciałam zapytać się o to samo.
pumeks - Pon Lis 29, 2004 2:06 pm
Corzano napisał/a: | To dokładnie to (na pierwszym planie tereny obecnej Remontowej), ale nie jestem przekonany co do daty. |
Ale Ty dałeś odpowiednik zdjęcia Nowy-4.jpg, a ja pytałem o zdjęcie PORT01.jpg
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 2:44 pm
Corzano, nie o to zdjęcie chodzi.
Moim zdaniem jak najbardziej jest to
Cytat: | ujście Motławy do Martwej Wisły, Polski Hak i początek Kanału Kaszubskiego |
pumeks - Pon Lis 29, 2004 2:48 pm
Mikołaj napisał/a: | Moim zdaniem jak najbardziej jest to
Cytat: | ujście Motławy do Martwej Wisły, Polski Hak i początek Kanału Kaszubskiego |
|
Tylko pytanie, kiedy sfotografowane...
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 3:07 pm
oto mapa inkryminowanego ;) obszaru
Marek Z - Pon Lis 29, 2004 3:08 pm
Cytat: | Ja jednak bede sie upieral, ze to krzaki, posadzone w ksztalcie krzyza. |
Cytat: | Też się będę upierał. |
Wy się upierajcie, a mnie chodziło o czarne punkciki na tla piasku. A krzaki, które wskazujesz faktycznie są posadzone w kształcie krzyża. I też się przy tym upieram.
pumeks - Pon Lis 29, 2004 3:16 pm
Mapa Mikołaja przekonuje mnie, że to co widac na Polskim Haku - zwłaszcza ten dok na Martwej Wiśle na wysokości większego budynku na lądzie - to jest stocznia Klawitterów, prawdopodobnie w latach dwudziestych. Ale poczekam, co powie Barabasz na temat daty wykonania zdjęcia.
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 3:31 pm
Mapa jest z 1927 r., choć ta informacja niewiele nam pomoże.
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 5:11 pm
Tą razę wrzucam zdjęcia tu, tak do kolekcji. To pierwsze przedstawia widok z Breitenbach Bruecke, drugie mikrobus prywatnej linii kursujący do Pruszcza.
Marcin - Pon Lis 29, 2004 5:29 pm
Cytat: | drugie mikrobus prywatnej linii kursujący do Pruszcza |
Do dziś na tej trasie kursują prywatne mikrobusy.
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 5:55 pm
Włąśnie tak sobie pomyślałem, ale chyba inne modele
Czesiek - Pon Lis 29, 2004 7:16 pm
może ja wam trochę pomogę moimi fotkami
1. widok na holm ( firma Holmholz S.zo.p. Ekspedycja i składnica drzewa 1929r
2.widok na stocznię gdańską w 1929r i jej reklama
Zoppoter - Wto Lis 30, 2004 9:15 am
Sabaoth napisał/a: | Tą razę wrzucam zdjęcia tu, tak do kolekcji. To pierwsze przedstawia widok z Breitenbach Bruecke, drugie mikrobus prywatnej linii kursujący do Pruszcza. |
W latach dwudziestych tak wyglądały pełnowymiarowe autobusy... To jest normalny autobus, a nie mikrobus.
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 9:24 am
Ale on taki jakis mikrusowaty
pumeks - Wto Lis 30, 2004 2:44 pm
Czesiek napisał/a: | może ja wam trochę pomogę moimi fotkami
1. widok na holm ( firma Holmholz S.zo.p. Ekspedycja i składnica drzewa 1929r
2.widok na stocznię gdańską w 1929r i jej reklama |
Nie wiem w czym chciałeś pomóc Ale czy ten drugi obrazek mógłbym wykorzystac w Akademii Rzygaczy?
Czesiek - Wto Lis 30, 2004 5:57 pm
chciałem pomóc - moje zdjęcie holmu to odpowiedź na zdjęcie tego samego ujęcia
na zdjęciu Nowe4.
tak możesz wykorzystać w Akaademii Rzygaczy- Pumeksie
pumeks - Sro Gru 01, 2004 9:20 am
Czesiek napisał/a: | chciałem pomóc - moje zdjęcie holmu to odpowiedź na zdjęcie tego samego ujęcia na zdjęciu Nowe4. |
Dzięki ale ja chyba już dwa razy pisałem, że interesuje mnie zdjęcie Port01 z Holmem nie miałem żadnych problemów
rispetto - Sro Gru 01, 2004 11:27 am
pumeks napisał/a: | Czesiek napisał/a: | chciałem pomóc - moje zdjęcie holmu to odpowiedź na zdjęcie tego samego ujęcia na zdjęciu Nowe4. |
Dzięki ale ja chyba już dwa razy pisałem, że interesuje mnie zdjęcie Port01 z Holmem nie miałem żadnych problemów |
Czytam teraz wszystkie Twoje posty po dwa razy. Nie tylko ze względu na treść, ale przede wszystkim ze względu na Twojego Avatarka
Rysiek - Pią Gru 03, 2004 5:53 pm
Mam problemik z namierzeniem ulicy przy której stał ten budynek.
Wiem tylko tyle, że był to budynek gdańskiej Policji i był już wybudowany przed I wojną światową.
Sabaoth - Pią Gru 03, 2004 6:02 pm
To jest Polizei Präsidium przy Karrenwall. Obecnie siedziba ABWery.
Rysiek - Pią Gru 03, 2004 6:08 pm
Zmyliły mnie te drzewka i trawniki
Ciężko przestawić "myślenie" o 100 lat do tyłu
Sabaoth - Pią Gru 03, 2004 6:13 pm
Tu masz inny widok, mniej więcej ze skrzyżowania Armii Krajowej z Okopową.
Mikołaj - Pią Gru 03, 2004 7:51 pm
Na samym budynku jeszcze można przeczytać, co się w nim niegdyś mieściło, spójrz tutaj
http://www.dawnygdansk.pl/gdansk/k45.htm
Grün - Pią Gru 03, 2004 8:27 pm
Full service
Zapytaj o cokolwiek, a zaraz dostaniesz dwugodzinny wykład z przeźroczami i wykresami
Sabaoth - Pią Gru 03, 2004 8:32 pm
Grün niepocieszony, bo inni ubiegli go z odpowiedziami A skoro ma być pełen service, to dorzucę jeszcze fragment mapki
Rysiek - Pią Gru 03, 2004 8:46 pm
A co tam za napis jest zapaćkany pod tym tynkiem, bo coś niedowidze.
POL....... ?
Mikołaj - Pią Gru 03, 2004 8:51 pm
Rysieeek... kliknij tam na LINK!!!
lusinek1 - Pią Gru 03, 2004 9:05 pm
Z tych fotek Polizeipraesidium na www.bildindex.de bardzo podoba mi się to:
Sabaoth - Pią Gru 03, 2004 9:39 pm
Znamy, znamy, nie kopiuj tu całego Bildindexu
Mikołaju, na stronie http://www.dawnygdansk.pl/gdansk/k45.htm powinno być chyba POLIZEIPRÄSIDIUM przez Eeee a nie przez Aaaa, popraw.
Grün - Pią Gru 03, 2004 9:41 pm
Normalnie drugi Pumeks...
Sabaoth - Pią Gru 03, 2004 9:44 pm
Nooo, bo się Pumeks jeszcze obrazi
Sabaoth - Sob Gru 04, 2004 12:38 am
To jeszcze jedno ciekawe ujęcie Polizei Präsidium, tym razem od strony Schwarzes Meer. Znaczy się po lewej jest Heumarkt. Na mapie nawet jest zaznaczona ścieżna na ukos przez trawnik.
Mikołaj - Sob Gru 04, 2004 1:00 am
A jaki piękny tunel na pierwszym planie!
Więc jednak istniały!
Mikołaj - Sob Gru 04, 2004 1:10 am
mam jedynie dwa klasyczne ujęcia:
Rysiek - Sob Gru 04, 2004 6:59 pm
Przeglądając wraz kolegą stare zdjęcia Gdańska, napotkaliśmy na budynek, którego nie możemy umiejscowić na mapie miasta.
Czy może ktoś z Was ma wiedzę o tym budynku i chciałby się ze mną nią podzielić?
Co się w nim znajdowało i przy jakiej ulicy mieścił/mieści się?
Sabaoth - Sob Gru 04, 2004 9:00 pm
Siedziba Volkstagu (odpowiednik sejmu w Wolnym Mieście). Volkstag składał się ze 120 posłów wybieranych w powszechnych, równych, bezpośrednich i tajnych wyborach, przez męskich i żeńskich obywateli, po ukończeniu 20 roku życia. Posłem mogła zostac osoba, która ukończyła 25 lat. Volkstag wybierany był na czteroletnią kadencję. Więcej w konstytucji FSD.
Budynek nawiązujący architektonicznie do istniejących w Gdańsku budowli historycznych mieścił się na rogu Nowych Ogrodów i 3-go Maja (Neugarten i Promenade), mniej więcej w miejscu dzisiejszego parkingu policji.
Rysiek - Nie Gru 05, 2004 4:31 pm
Dzięki serdeczne za pomoc.
Mam jeszcze jedną prośbę. Kiedyś przeglądając fotki Gdańska, mignął mi przed oczyma budynek senatu gdańskiego. Niestety nie pamiętam gdzie go widziałem i mam problem ze znalezieniem tego zdjęcia. Za pomocą powyższej mapki miasta /tu szacuneczek dla Sabaoth'a/ wnioskuję, że znajdował się na przeciwko Volkstagu.
Czy posiada ktoś może zdjęcia tegoż budynku?
Pozdrowionka
Marcin - Nie Gru 05, 2004 7:10 pm
Zdjęcie Senatu WMG (wcześniej Budynek Nadprezydentury) znajduje się w albumie "Gdańsk - dwa oblicza miasta" na 25 stronie.
Rysiek - Nie Gru 05, 2004 8:51 pm
Niestety nie posiadam tej książki. Posiada może ktoś z Was to zdjęcie w formie elektronicznej by mógł zaprezentować je na forum? Kiedyś takowe widziałem na jakieś stronce internetowej ale nie potrafie go teraz znaleźć.
lusinek1 - Nie Gru 05, 2004 9:43 pm
...to mi wygląda na fotkę Senatu... z bildindex.de
Mikołaj - Nie Gru 05, 2004 9:46 pm
Pierwszym miejscem (poza forum i stronami forumowiczów rzecz jasna ) gdzie bym tego szukał są albumy Był Sobie Gdańsk. Sprawdzałeś tam?
Oba poniższe zdjęcia stamtąd właśnie pochodzą.
Sabaoth - Nie Gru 05, 2004 9:47 pm
Pocztówka z budynkiem Senatu.
Grün - Nie Gru 05, 2004 9:55 pm
jak zwykle ;)
Sabaoth - Nie Gru 05, 2004 10:20 pm
Cała seria, ja się spóźniłem bo musiałem jeszcze ta pocztówke poskanować.
pumeks - Pon Gru 06, 2004 9:54 am
Sabaoth napisał/a: | Budynek nawiązujący architektonicznie do istniejących w Gdańsku budowli historycznych mieścił się na rogu Nowych Ogrodów i 3-go Maja (Neugarten i Promenade), mniej więcej w miejscu dzisiejszego parkingu policji. |
Ja bym powiedział, że nie tylko parkingu, ale tez dzisiejszej ulicy 3 Maja łącznie z torami tramwajowymi. Stara Promenade biegła kilkadziesiąt metrow dalej na wschód, tuż przy torach kolejowych, widać to jeszcze w układzie zachowanych drzew.
Sabaoth - Pon Gru 06, 2004 10:04 am
Pumeks, czepiasz sie. Jak napisze parking, to kazdy skojarzy mniej wiecej w ktorym to byo miejscu. Promenada biegla takim pieknym lukiem i jej naturalnym przedluzeniem byla Kleines Irrgarten (zwana czasami Krebsmarkt lub Promenade). A Senat byl mniej wiecej w miejscu dzisiejszego Urzedu Miejskiego i tez stal na ulicy
pumeks - Pon Gru 06, 2004 10:53 am
Zwłaszcza że jego fundamenty wypłukała powódź między obecną ulicą a torami kolejowymi.
Rysiek - Wto Gru 07, 2004 1:22 am
Przeglądając fotosy gdańska z czasów pruskich natrafiłem na takie zdjęcie:
Czy ktoś z Was potrafi określić co to za budynek i ulica?
Sabaoth - Wto Gru 07, 2004 8:59 am
A co tam jest w podpisie? Oprócz Gruss aus Danzig.
pumeks - Wto Gru 07, 2004 9:42 am
To jest plac Hanzy, pierzeja północna. A w budynku widocznym na zdjęciu mieściła się prywatna klinika doktora Wisselinka (Chirurgische- und Frauenklinik) (Hansaplatz 8 ).
lusinek1 - Wto Gru 07, 2004 9:56 am
...Frauenklinik... no proszę - a my z Żoną (9. m-c ciąży) chodzimy do doktora... Fiutowskiego
To dygresja taka...
Marcin - Wto Gru 07, 2004 10:00 am
Cytat: | chodzimy do doktora... Fiutowskiego |
Znany ginekolog. Nomen omen.
Sabaoth - Wto Gru 07, 2004 10:03 am
Nazwisko obiło mi się o uszy, chyba w związku z moimi córkami Zresztą trudno nie zapamiętać tak charakterystycznego nazwiska.
pumeks - Wto Gru 07, 2004 10:03 am
Zapomniałem dodać, że chyba to samo zdjęcie (albo bardzo podobne) jest w albumie "Był sobie Gdańsk" cz. 2, ale tak powiększone że na pierwszy rzut oka trudno skojarzyć, ze to to samo
lusinek1 - Wto Gru 07, 2004 10:03 am
Z takim nazwiskiem, to... dentystą raczej nie powinien zostawać...
Swoją drogą - b. sympatyczny i kompetentny facet.
lusinek1 - Wto Gru 07, 2004 10:05 am
Jejku... Pumeks... zadam pytanie retoryczne: czy jest jakieś zdjęcie w którymkolwiek albumie o Gdańsku, którego nie znałbyś na pamięć?
Sabaoth - Wto Gru 07, 2004 10:05 am
Moja żona potwierdza, doskonały fachowiec.
lusinek1 - Wto Gru 07, 2004 10:06 am
Respekt. Full respekt. Albo - szacun. Jak mówi młodzież ...
Corzano - Wto Gru 07, 2004 10:14 am
Sabaoth napisał/a: | Moja żona potwierdza, doskonały fachowiec. |
Pumeks? Fakt, niezły jest.
Marcin - Wto Gru 07, 2004 10:26 am
lusinek1 - Wto Gru 07, 2004 11:03 am
lucy - Sro Gru 08, 2004 12:42 pm
Pumeks to nasza encyklopedia
A jezeli mówimy już o nazwiskach ginekologów to znany mi nazywał się...Grzebuła i był świetnym fachowcem
pumeks - Czw Gru 09, 2004 2:38 pm
A mnie ostatnio zaszokowało jedno ze zdjęć w wirtualnej wycieczce Sabaotha:
Według podpisu jest to Zachodniopruski Zakład Ubezpieczeń przy ul. Hucisko (Silberhütte). Co prawda widziałem już tę budowlę w 5. części "Był sobie Gdańska", s. 64, ale myślałem, że chodzi o dzisiejszy budynek Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w budowie, a to dziwne zwieńczenie (attykę?) wziąłem za rusztowania. Teraz widzę, że tak wyglądała gotowa budowla, bardzo szpetna, co to ma być za styl? konstruktywizm jakiś? i gdzie ona dokładnie stała, w miejscu gdzie potem był czołg, a obecnie jest jakiś pomnik? a może ulica w lewo to już początek Dominikswall? kto coś wie, niech pisze.
Sabaoth - Czw Gru 09, 2004 5:01 pm
Zdjęcie pochodzi z książki o Bielfeldzie, i to on zaprojektował ten koszmarek. Budynek stał na rogu Huciska i Wałów Jagiellońskich. Otwarcie nastąpiło w lutym 1930 r.
Corzano - Pią Gru 10, 2004 8:46 am
pumeks napisał/a: | w miejscu gdzie potem był czołg, a obecnie jest jakiś pomnik? |
Ten "jakiś pomnik" w formie głazu z wmurowaną tablicą poświęcony jest pamięci żołnierzy Armii Krajowej.
pumeks - Pią Gru 10, 2004 8:59 am
Corzano napisał/a: | Ten "jakiś pomnik" w formie głazu z wmurowaną tablicą poświęcony jest pamięci żołnierzy Armii Krajowej. |
A co Gdańsk ma wspólnego z Armią Krajową?
Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 9:34 am
Cytat: | A co Gdańsk ma wspólnego z Armią Krajową? |
No jak to co? Armia Krajowa walczyla z okupantem hitlerowskim zeby Gdansk mogl wrocic do Macierzy
Grün - Pią Gru 10, 2004 9:46 am
Ściśle rzecz biorąc nie Armii Krajowej, tylko enigmatycznemu Polskiemu Państwu Podziemnemu (PPP).
Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 9:59 am
PPP tez walczylo, zeby Gdansk wrocil do Macierzy! Eeee, a co to jest to PPP?
rispetto - Pią Gru 10, 2004 11:51 am
Sabaoth napisał/a: | PPP tez walczylo, zeby Gdansk wrocil do Macierzy! Eeee, a co to jest to PPP? |
Od razu widać, że rzadko bywasz w Polsce, bo każdy polski internetowei wie, że to nazwa użytkownika i hasło do dial-up TePsy (0202122). Tylko że to jeszcze bardziej gmatwa sprawę pomnika
Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 1:36 pm
Moze oni laczyli Gdansk z Macierza telefonicznie. Jakas centrala czy co?
lusinek1 - Pią Gru 10, 2004 2:07 pm
...każdy, kto oglądał "Stawkę większą niz życie" wie, co to za "centrala"...
knovak - Pią Gru 10, 2004 8:07 pm
Gdańsk był na obszarze działania Okręgu Pomorze AK "Pomnik", więc coś wspólnego miał...
tomi - Pią Gru 10, 2004 8:15 pm
witam
mam prośbę poszukuję zdjęć wrzeszcza z okresu przed 1 wojny . Najbardziej interesuje mnie część wrzeszcza od strony koszar przy słowackiego. Z góry wielkie dzięki
pzdr
Mikołaj - Pią Gru 10, 2004 8:33 pm
zacznij od wyszukiwarki, wątku pocztówkowego i przejrzenia stron forumowiczów (choćby strony Sabaotha
pumeks - Pią Gru 10, 2004 8:49 pm
A to znacie?
Mikołaj - Pią Gru 10, 2004 8:51 pm
Sandgrube?
tomi - Pią Gru 10, 2004 9:23 pm
te wszystkie juz przejzałem i mam ale to jeszcze nie to chodzi mi dokładnie o Haupstrasse 135 i 137
Mikołaj - Pią Gru 10, 2004 9:30 pm
czyli o co? co tam było?
tomi - Pią Gru 10, 2004 9:36 pm
chodzmi o dzisiejsze budynki na wysepce.... sa tam piwnice bardzo duże pomieszczenia s 4m na dł. 7 i h ok 4m kiedys była tam dojrzewalnia serów. ale wygląda to na jakies inne przeznaczenie niektóre z pomieszczeń maja tak jakby wyszlifowane sciany. podejżewam ze był tam może jakis młyn albo browar ?? Niestety nie znalazłem zadnych informacji w necie i dlatego tez moja prosba....moze bedzie cos na zdjeciach
Grün - Pią Gru 10, 2004 9:50 pm
A możesz nam kiedyś pokazać te wnętrza?
tomi - Pią Gru 10, 2004 10:01 pm
musze porozmawiac z włascicielem ale nie ma raczej problemy ..a jednak cos znalazłem tak jak pisaliscie w postach forum ....tu cytat Pumeksa..........Na planie z 1899 r. (z Wystawy o Wrzeszczu) znalazłem nad Strzyżą nie tylko Actien Brauerei Kl. Hammer, ale też jakiś mały browarek (Vereins-Brauerei) w okolicy gdzie Strzyża przepływa pod dzisiejszą ul. Grunwaldzką. Musiał zaraz potem zniknąć, na planie z 1914 r. już go nie widać.
i jeszcze to ...
i to jest chyba to
pzdr
tomi
Marek Z - Sob Gru 11, 2004 12:37 am
Kurka wodna, Pumeks, męczy mnie zdjęcie, które zamieściłeś wyżej. Powiedz gdzie to jest lub daj jakąś podpowiedź...
pumeks - Sob Gru 11, 2004 2:51 pm
Marek Z napisał/a: | Kurka wodna, Pumeks, męczy mnie zdjęcie, które zamieściłeś wyżej. Powiedz gdzie to jest lub daj jakąś podpowiedź... |
To jest budynek administracyjny rzeźni miejskiej przy Angielskiej Grobli. Mam wrażenie, że co najmniej częsciowo zachowany do dziś...
tomi - Sro Kwi 19, 2006 4:46 pm
Cytat: | musze porozmawiac z włascicielem ale nie ma raczej problemy ..a jednak cos znalazłem tak jak pisaliscie w postach forum ....tu cytat Pumeksa..........Na planie z 1899 r. (z Wystawy o Wrzeszczu) znalazłem nad Strzyżą nie tylko Actien Brauerei Kl. Hammer, ale też jakiś mały browarek (Vereins-Brauerei) w okolicy gdzie Strzyża przepływa pod dzisiejszą ul. Grunwaldzką. Musiał zaraz potem zniknąć, na planie z 1914 r. już go nie widać. ...
... |
witam
Troche mineło czasu a moziwości zaraz nie bedzie i jak pisałem zapraszam wszystkich chętnych termin do ustalenia byc może sobota 29.05 czas akcji ok 2-3 godziny tu wiecej http://eksploracja.hosted...0f6b79fb7aa2a6b
wskazany ubiór niewyjściowy , jest tam mokro i mocno zakurzone pomieszczenia. Istnieje koniecznośc przeciskania sie przez zwęzenia korytarzy.
pzdr
Pietrucha - Czw Kwi 20, 2006 11:05 am
Cytat: | może sobota 29.05 [czwartek] |
Chyba chodzi o 29.04 [sobota] ?
Ja jak będę mógł, z chęcia bym się wybrał, czekam więc na szczególy
tomi - Czw Kwi 20, 2006 3:39 pm
a tak myslałem o tej sobocie czyli 29.04
Najpózniej 3-4 dni przed dam znać
pzdr
tomi - Czw Maj 04, 2006 3:54 pm
termin ustalony na 100%
6.05. sobota godz 15.15 kwadrans dla spóznialskich.
Rysiek - Czw Maj 04, 2006 9:26 pm
Z chęcią uczestniczyłbym w tej eksploracji ale niestety inne obowiązki mnie wzywają.
Tomi liczę na jakąś dokumentacje fotograficzną.
Ps. mam nadzieję, że wreszcie spotkami się i wypijemy browarka urodzinowego. A przy okazji opowiesz co odkryliście i jakie wnioski wysnuliście .
PZD
tomi - Pią Maj 05, 2006 8:47 am
Rysiek napisał/a: | mam nadzieję, że wreszcie spotkami się i wypijemy browarka urodzinowego. A przy okazji opowiesz co odkryliście i jakie wnioski wysnuliście .
PZD |
Rysio z toba zawsze hehe fotki beda podam potem stronke i pozdrowionka dla lepszej połowy
pzdr
DarioB - Pią Maj 05, 2006 2:29 pm
Czekamy na obszerną fotorelację.
tomi - Sob Maj 06, 2006 6:24 pm
witam
juz po eksploracji ;) zdjecia sa tu http://www.eksploracja.eu...ry.php?album=37 zapraszam
a i dwa na zachete
pzdr
Anna B. - Pon Maj 08, 2006 7:50 am
Super zdjęcia!!!! Gratuluje owocnej wyprawy!!!
postman - Wto Maj 09, 2006 8:37 pm
Super zdjecia,jestem tam kazdego dnia ale nigdy tam nie schodziłem.
tomi - Wto Maj 09, 2006 9:57 pm
Piwnice siegaja ( te z mozliwoscia dojścia) pod budynek po drugiej stronie torów. zasypane przejścia kierują sie jedno w strone byłych zakładów fazer(poziom nizszy) i 2 równiez pod torowisko ok 5 m za nimi kończy się zawałem 9poziom wyższy)
pzdr
Panbary - Wto Maj 09, 2006 10:50 pm
Takie piwnice są super. W bloku mojej babci też byly kiedys korytarze, teraz są zasypane niestety :(
Ponoć pod częścią boiska przy mojej szkole ( 2LO Wrzeszcz ) jest stary schron. Wejście do niego (przez piwnice szkoły) jest zamurowane i niekt nie wie nawet gdzie... a szkoda bo chętnie bym sobie tam pod ziemią połaził
http://2lo.sun.shl.pl/php...t.php?cat_id=12
druga, trzecia i zcwarta fotka z podziemia - reszta poddasze i dach
karlsson - Pon Paź 23, 2006 6:24 pm
Parę "Dawnych zdjęć" z moich zbiorów
Oczywiscie jeśli juz gdzie byly zamieszczone to sorki, ale watków i tematów tyle ze trudno wszystkie sprawdzić.
Sabaoth - Pon Paź 23, 2006 7:41 pm
Cytat: | Panorama Gdańska z Bramą Wyżynną.jpg |
O! To jedna z pierwszych pocztówek, jakie pojawiły się na mojej stronie, ma numer 7: http://www.danzig-online.pl/post/danzig/d07.jpg
Sagapo8 - Sob Lip 16, 2011 9:49 pm Temat postu: Panorama Wrzeszcza Niby nic takiego ale znalazłem i zamieszczam widok z okolic Akademii Medycznej
Krzysztof - Nie Lip 17, 2011 1:06 pm
To nie Akademia Medyczna, a Politechnika.
Na pierwszym planie budynki przy ul. Traugutta. Widoczny komin elektrowni i już nieistniejącą chłodnię kominową. Na dalszym planie wierze obydwu wrzeszczańskich kościołów.
Sagapo8 - Nie Lip 17, 2011 2:04 pm Temat postu: Opis Kochani. Wpadłem zza "małej wody" i piorunem molestowałem ojca o fotki. Najważniejsze jest zdjęcie i tak fachowcy z forum je dobrze opiszą.
Fenix - Wto Lip 19, 2011 7:15 pm
Takich chyba nie było:
Borgfelder - Wto Sty 22, 2013 10:20 pm
Od dawna zastanawiam się: Który fragment budynku Senatu WMG "ostał" się do dzisiaj?. Ni jak nie potrafię tego rozpoznać. Dzięki za odpowiedź.
Sabaoth - Wto Sty 22, 2013 10:59 pm
Żaden Dzisiaj w tym miejscu jest ul. 3-go Maja i budynek Urzędu Miasta.
Więcej na mojej stronie w menu: Sławne budynki / Budynki władz państwowych.
Na zdjęciu widać rozbiórkę budynku. Chociaż z drugiej strony... cegła rozbiórkowa to też część budynku, pewnie jest gdzieś w Warszawie.
bavar - Sro Sty 23, 2013 6:33 am
Na zdjęciu danz langf11.jpg przedstawionym powyżej przez Fenixa widać jak wyglądało przed wojną C.H. Manhattan. Porażające..
Borgfelder - Sro Sty 23, 2013 10:23 am
Sabaoth napisał/a: | Żaden Dzisiaj w tym miejscu jest ul. 3-go Maja i budynek Urzędu Miasta.
Więcej na mojej stronie w menu: Sławne budynki / Budynki władz państwowych.
Na zdjęciu widać rozbiórkę budynku. Chociaż z drugiej strony... cegła rozbiórkowa to też część budynku, pewnie jest gdzieś w Warszawie. |
Ale w tym artykule autor pisze zupełnie coś innego.
http://ibedeker.pl/relacj.../#axzz2ImxTNl7s
może jednak kawałeczek się ostał
pumeks - Sro Sty 23, 2013 10:32 am
Wierutna bzdura. Budynek przy Neugarten 7 nigdy nie był "fragmentem siedziby Senatu", co więcej, był od niej oddzielony budynkami nr 8, 9, 10 i 11, które też się nie zachowały
Borgfelder - Sro Sty 23, 2013 11:09 am
Dziękuję. Zawsze można na Ciebie liczyć.
Sabaoth - Sro Sty 23, 2013 4:21 pm
Tak jak napisał Pumeks powyżej (i ja wcześniej), z budynku Senatu nie zachowało się nic. Załączam przedwojenne ujęcie fragmentu Neugarten z budynkiem, który sie zachował. Senat był zdecydowanie bardziej w lewo, już poza kadrem.
Borgfelder - Sro Sty 23, 2013 4:52 pm
Bardzo dziękuję. Zdjęcie wyjaśnia wszystko.
djjack - Wto Lut 14, 2017 1:54 pm Temat postu: Pestalozzi Schule
Źródło - "Danziger Zeitung" z 8 stycznia 1928 roku.
djjack - Wto Lut 14, 2017 3:37 pm Temat postu: Sporthalle - Große Allee
Wnętrze hali sportowej na Alei Zwycięstwa.
Źródło - "Danziger Zeitung" z 11 stycznia 1928 roku.
seestrasse - Pią Lut 17, 2017 9:57 pm
Skądś znam te wnętrze Szanowna Opera Bałtycka, obecnie oczywiście.
|
|