Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Program Rewitalizacji Obszarów Zdegradowanych w Gdańsku

Corzano - Sro Sty 12, 2005 3:36 pm
Temat postu: Program Rewitalizacji Obszarów Zdegradowanych w Gdańsku
Konieczność rewitalizacji, czyli przywrócenia do życia społecznego, gospodarczego i kulturalnego, dużych obszarów Gdańska oraz pozyskiwanie na ten cel funduszy unijnych, było tematem międzynarodowej konferencji rewitalizacyjnej, która odbyła się 11 stycznia w Ratuszu Głównego Miasta.

Więcej na stronie gdansk.pl

Grün - Sro Kwi 06, 2005 8:21 pm

Najsampierw powinni ratować Głowne Miasto przed dewastacją przez inwestorów i architektów, a w szczególności przed obniżeniem poziomu wód gruntowych w wyniku czego może dojść do zawalenia się co większych budynków.
parker - Sro Kwi 06, 2005 8:40 pm

Ja to się musiałam dziś nasłuchać, jaki to głupi wymysł zachowywania podziałów okiennych na Głównym Mieście i tekstów pt. "co mi tu konserwator, to ja jestem właścicielem" :evil:

Ależ mnie język świerzbiał i ręce też :ej_ty:

Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 8:58 pm

Ta linia miałaby sens gdyby szybkie pojazdy szynowe jeździły do portu lotniczego w Rębiechowie zachaczając po drodze o Niedźwiednik i Morenę. Jest tylko jeden problem - pieniądze, nikt nie wyłoży OGROMNEJ kasy na odbudowę wiaduktów i połóżenie torów (i całej infrastruktury kolejowej) jeśli nie przyniosłoby to potencjalnych zysków. Mogliby korzystać z tej linii mieszkańcy Moreny i Niedźwiednika, ale do tego wystarczą istniejące linie autobusowe, no może jakiś tramwaj. A lotnisko Wałęsy, co by nie mówić, jest lotniskiem na zadupiu, skąd i do kąd są połączenia lotnicze Gdańska? Nawet Skavsta ostatnio nie wypaliła. Kopenhaga (nie wiem czy jeszcze funkcjonuje), Londyn (dla pracujących w Anglii Polaków) i Warszawa to trochę mało.
Grün - Czw Kwi 07, 2005 12:00 am

Tak? A ciekawe gdzie ta kasa...
parker - Czw Kwi 07, 2005 12:17 am

Pewnie gdzieś zakopana :hihi:
Grün - Czw Kwi 07, 2005 12:36 am

Kocham te mity o "OGROMNEJ kasie z Unii" :^^
parker - Czw Kwi 07, 2005 1:36 am

A co, może jej nie ma, co? :%
jahrek - Czw Kwi 07, 2005 2:00 am

Tę kasę widać....po wyjsciu z terminalu lotniska.....big polish "drewniana sypiąca się szopa" welcomes to Gdańsk...
parker - Czw Kwi 07, 2005 2:10 am

A co ma kasa z UE do szopy przy lotnisku? :wow:
jahrek - Czw Kwi 07, 2005 2:19 am

Bo władowano kupę kasy w modernizację portu lotniczego o marginalnym znaczeniu, obsługującego minimalną liczbę połączeń. Nazwano go wzniośle itd..A po wyjściu z niego widać zderzenie z realiami...mała dygresja-zamykam ją. Nie robię już OT.
Sabaoth - Czw Kwi 07, 2005 9:20 am

Kazdemu sie wydaje, ze Unia to worek bez dna co sypie kasa na prawo i lewo. Ale prawda jest taka, ze nawet jak sypie, to samemu tez trzeba cos dolozyc i to zazwyczaj niemalo. U mnie rozpoczynaja budowe tunelu pod centrum miasta, ktorym maja jezdzic kolejki podmiejskie. Obecny most i linia kolejowa nie sa w stanie obsluzyc juz wiekszej ilosci pociagow. Koszt przedsiewziecia jest ogromny - kilkukilometrowy tunel z dwoma nowymi przystankami. Nie wiemm dokladnie ile Unia doklada, ale miasto i budzet centralny wykladaja na to kupe kasy. Jak znajde jakies plany to podrzuce.
Corzano - Czw Kwi 07, 2005 9:22 am

Sabaoth, a widziałeś kampanię przedreferendalną w Polsce? Przecież tak mówili.
Marcin - Czw Kwi 07, 2005 9:23 am

Cytat:
A co, może jej nie ma, co?

Jest - ale nie tak jak to społeczeństwu wmówiono. Wygląda to raczej jak napisał Sabaoth.

Grün - Czw Kwi 07, 2005 9:40 am

A rozumków to bozia nie dała? Informacje były dostępne. Ciekawe, że jak trzeba w obcym języku sprawdzić parametry najnowszego modelu samochodu, czy innego bzdeta, to społeczeństwo nie ma trudności z uzyskaniem informacji.
Dla Polski nie utworzono żadnego nowego systemu dofinansowania. Wszystkie, z których obecnie się w Polsce korzysta (z wyjątkiem EFSów, które są nowe) funkcjonowały przed akcesją. Jeśli ktoś jest taki durny, że wierzy w to, że "Unia da" to czemu chciał obalenia komuny - oni też tak twierdzili.

Sabaoth - Czw Kwi 07, 2005 9:47 am

Tak, dostac, to mozna co najwyzej kopa w rzyc :^^ na wszystko inne trzeba zapracowac.

A wracajac do tunelu, wyglada to tak jak na obrazku ponizej. Gdyby kogos interesowal wiekszy plan mozna go znalezc (niestety mam blokade adresow z .se na tym Forum :II ): tu

I menu obrazka: niebieskie linie to obecny przebieg kolei (przerywane to linie podziemne), zolte to planowany przebieg linii kolejowej w tunelu.

P.S. Od tego roku do eksploatacji maja wejsc nowe sklady.

parker - Czw Kwi 07, 2005 10:25 am

Marcin napisał/a:
Cytat:
A co, może jej nie ma, co?

Jest - ale nie tak jak to społeczeństwu wmówiono. Wygląda to raczej jak napisał Sabaoth.

Ja akurat wiem (mniej więcej), jak to działa. To była ironia z mojej strony :wink: