|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - kolejowe linie w Trójmieście
turecki - Pon Lis 14, 2005 8:10 pm Temat postu: kolejowe linie w Trójmieście Ostatni weekend pomimo Święta Niepodległości był pełny pracy dla drogowców.Podczas ich działań zniknęły szyny przejazdu kolejowego na ul Morskiej około nr 112 w Gdyni.czy ktoś z Was jest w stanie napisać coś na temat owej bocznicy? Zdjęcia mile widziane.
seestrasse - Pon Lis 14, 2005 9:44 pm
bocznica do jednostki wojskowej w Grabówku, czy gdzieś niedaleko
Zoppoter - Pon Lis 14, 2005 9:50 pm
seestrasse napisał/a: | bocznica do jednostki wojskowej w Grabówku, czy gdzieś niedaleko |
I w zwiazku z tym bardzo tajemnicza, zeby Reagan nie trafił w nia bomba atomową.
Swoja drogą, jeszcze w latach 90-ych stałem przed tym przejazdem czekając az lokomotywa przetoczy kilka wagonów towarowych...
seestrasse - Pon Lis 14, 2005 9:56 pm
Zoppoter napisał/a: | I w zwiazku z tym bardzo tajemnicza, zeby Reagan nie trafił w nia bomba atomową. |
i dobrze, bo by trafił w mojego przyszłego teścia
turecki - Pon Lis 14, 2005 11:09 pm
czyli masz teścia kolejarza [albo wojskowego ]
turecki - Pon Lis 14, 2005 11:11 pm
a tak w temacie-jednostka była w TPK?[Trójmiejski Park Krajobrazowy]
seestrasse - Pon Lis 14, 2005 11:19 pm
a jak sądzisz?
turecki - Pon Lis 14, 2005 11:25 pm
raczej to drugie-a ja w armii to jedynie 7 dni zawodowo pracowałem[i to nie jako wojskowy]p.s. a czemu tak mało postów na tramwajowych wątkach?
Mikołaj - Pon Lis 14, 2005 11:42 pm
szkoda, bo kusiło mnie od dawna żeby je "zdjąć" i nie zdążyłem. Z drugiej strony, jako kierowcę, to strasznie mnie wkurzały!
turecki - Pon Lis 14, 2005 11:48 pm
ostatnio w tamtym tygodniu myślałem ile przetrwają.....lepiej o czymś nie myśleć tylko pstryknąć
Zoppoter - Wto Lis 15, 2005 7:49 am
Mikołaj napisał/a: | szkoda, bo kusiło mnie od dawna żeby je "zdjąć" i nie zdążyłem. Z drugiej strony, jako kierowcę, to strasznie mnie wkurzały! |
Bo sie nie kupuje w Polsce nisko zawieszonych samochodów sportowych...
A ta jednostka to chyba jest w lesie na wysokosci Demptowa, po zachodniej stronie obwodnicy. Nie wiem, czy bocznica nie sluzyla jeszcze jakims innym podmiotom przypadkiem.
Mikołaj - Wto Lis 15, 2005 9:42 am
Cytat: | samochodów sportowych |
nie przesadzajmy, jakich tam sportowych... on jest tylko żółty
Zoppoter - Wto Lis 15, 2005 10:17 am
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | samochodów sportowych |
nie przesadzajmy, jakich tam sportowych... on jest tylko żółty |
No, furgon to to nie jest o ile pamiętam...
knovak - Wto Lis 15, 2005 10:23 am
Zoppoter napisał/a: |
A ta jednostka to chyba jest w lesie na wysokosci Demptowa, po zachodniej stronie obwodnicy. Nie wiem, czy bocznica nie sluzyla jeszcze jakims innym podmiotom przypadkiem. |
To dwie różne jednostki, ta z Grabówka (z bocznicą) i ta z Demptowa (dojazd szosą od Demptowa, wiadukt pod obwodnicą i dalej w las...)
Vuki - Wto Lis 15, 2005 9:08 pm
Tyle wyczytałem kiedyś na grupie pl.misc.kolej:
Historia bocznicy sięga lat 20. gdy Gdynia byla jedynym
portowym rozwijającym się miastem polskim nad Bałtykiem. Linią tą
jechali imigranci do punktu imigracyjnego na Grabówku, aby odbyć
kwarantannę w pobliskim szpitalu (niedawano zlikwidowanego, a na jego
miejscu właśnie "rośnie" blokowisko). Po wojnie kursował po niej
pociąg z węglem dla jednostki (byłego punktu imigracyjnego). Ostatni
przejechał w latach 90.
Jeszcze mam taką fotkę, niestety nie znam jej autora. Zdjęcie zrobiono w roku 1997.
seestrasse - Wto Lis 15, 2005 9:33 pm
jesteś genialny...
Mikołaj - Wto Lis 15, 2005 9:41 pm
Szpital tam rzeczywiście niedawno był, klika lat temu odwiedzałem tam kumpla. Nazwa ulicy, przy której na końcu biegną tory może też nie jest przypadkowa.
A zdjęcie lokomotywy naprawdę niezłe!
seestrasse - Wto Lis 15, 2005 10:04 pm
Miki, a czemu Ty mapkę wklejasz do góry nogami? monitor se musiałam obrócić
Mikołaj - Wto Lis 15, 2005 10:14 pm
tak miałem w książce...
seestrasse - Wto Lis 15, 2005 10:24 pm
Sabaoth - Wto Lis 15, 2005 10:25 pm
Mikołajku, może trzeba było obrócić książkę, to by Zesztrasia nie musiała obracać monitora
A na poważnie, bardzo głupia ta mapa, napisy poustawiane we wszystkich możliwych kierunkach, żeby je odczytać trzeba kręcic mapą we wszystkie strony.
seestrasse - Wto Lis 15, 2005 10:27 pm
Sabaoth napisał/a: | A na poważnie, bardzo głupia ta mapa, napisy poustawiane we wszystkich możliwych kierunkach, żeby je odczytać trzeba kręcic mapą we wszystkie strony. |
no właśnie
turecki - Sro Lis 16, 2005 12:08 am
vuki-daj lepsze zdjęcie na emilka-jak masz- a mapy się nie czepiajcie-chyba ,że macie lepsze
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 12:35 am
turecki napisał/a: | a mapy się nie czepiajcie-chyba ,że macie lepsze |
pewnie że mamy lepsze
Cytat: | |
Mikołaj - Sro Lis 16, 2005 12:41 am
Zesztrasiu, nie zawsze nowsze jest lepsze
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 7:43 am
Vuki napisał/a: |
Jeszcze mam taką fotkę, niestety nie znam jej autora. Zdjęcie zrobiono w roku 1997. |
Ol49 w 1997 roku? I to akurat na tym torze?
On wtedy jezdzil w weekendy z pierwsza Costeriną, ale tu? Tez jakas okazjonalna jazda?
Vuki - Sro Lis 16, 2005 7:49 pm
Zoppoter napisał/a: | Ol49 w 1997 roku? I to akurat na tym torze?
On wtedy jezdzil w weekendy z pierwsza Costeriną, ale tu? Tez jakas okazjonalna jazda? |
Zatem utwierdzasz mnie w przekonaniu, że fotka była ustawiona. Skoro lok ciągnął Costerinę to pewnie namówili maszynistę aby podjechał na Morską do zdjęcia. Jednak tylko taką fotkę znalazłem na sieci.
turecki - Czw Gru 01, 2005 10:10 pm
a teraz tylko ślady po torach zostały ...co do tematu kolejowego-czy ma ktoś zdjęcia budynków należących do kolei w Sopocie?Chodzi mi o ten zlikwidowany w tym roku na wysokości zus-u i firmy gazela[nie wiem co się tam mieściło]
Zoppoter - Pią Gru 02, 2005 7:28 am
turecki napisał/a: | a teraz tylko ślady po torach zostały ...co do tematu kolejowego-czy ma ktoś zdjęcia budynków należących do kolei w Sopocie?Chodzi mi o ten zlikwidowany w tym roku na wysokości zus-u i firmy gazela[nie wiem co się tam mieściło] |
Śmiem powątpiewać. Sopockie koleje nie doczekały sie zbyt wielu fotografii.
turecki - Pią Gru 02, 2005 7:55 pm
temat z dzisiejszej wyprawy do Bąka-czy wie ktoś coś na temat linii kolejowej ze Skarszew do Pińczyna?czy była w planach -czy tylko z zapobiegliwości usypano w Skarszewach początek nasypu w stronę południowo -zachodnią od toru do Kościerzyny...?
janak - Sob Gru 03, 2005 12:11 pm
turecki napisał/a: | temat z dzisiejszej wyprawy do Bąka |
Tak na marginesie, co słychać w Bąku? Czy ta stacja jeszcze żyje? Kiedyś bardzo często z niej korzystałem! Jest bardzo fajna!!! A leży na strasznym odludziu (do wsi Bąk będzie dobrych pare kilometrów).
turecki - Sob Gru 03, 2005 10:36 pm
To fakt-no i trzeba mieć dobrą mapę aby ze stacji jechać do wsi-choć nie spotkałem pociągu stan szyn świadczy,że takowe jeszcze docierają...co do stacji to w innym temacie....
turecki - Nie Lis 19, 2006 12:21 pm
z ostatniego tygodnia-może wielu jest przeciw tej linii-ale kolej jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa...
penetrator - Nie Lis 19, 2006 6:48 pm
Zrobiono nawet nowe skrzyżowanie torów tramwajowych i kolejowych
na ulicy Marynarki Polskiej czyli kres tej lini nie jest taki bliski.
Strach - Nie Lis 19, 2006 7:16 pm
A mi się wydawało wczoraj że tory znikły
Corzano - Nie Lis 19, 2006 7:45 pm
No bo znikły: http://gdansk-nowy-port.m...r=asc&start=180
penetrator - Nie Lis 19, 2006 8:31 pm
A jednak rozebrali.
Strach - Wto Lis 21, 2006 12:12 am
Czyli to nie był sen
ubauba20 - Sob Sty 26, 2008 10:23 pm Temat postu: Szukam informacji o linii kol.nr 235 Gd.Osowa-Rębiechowo Witam,
Jestem studentem Politechniki Gdańskiej /Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska/. Właśnie piszę pracę dyplomową na temat rewitalizacji linii nr 235 odcinek Gdańsk Osowa – Rębiechowo, jestem bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami/materiałami dotyczącymi historii tej linii. Zbieram od dłuższego czasu informacje jej dotyczące ale ciągle mi mało. Jeżeli ktokolwiek może mi pomóc to zapraszam – oto mój adres pocztowy: backu@onet.eu
Zamieszczam pod tym adresem zdjęcia, które wykonałem na miejscu
http://rapidshare.com/fil..._linia.rar.html
Jak widać linia nie jest w najlepszym stanie trzeba cos z tym zrobić
Pozdrawiam
turecki - Nie Sty 27, 2008 10:57 pm
czy podobnie będzie wyglądać dworzec w Gdańsku Osowie? Pewnie nie...bo o kształtowych semaforach będzie można zapomnieć...
feyg - Pią Maj 23, 2008 12:29 pm
Fragment starego wykresu ruchu pociągów - odcinek Sopot - Gdańsk Główny z rozkładu ważnego od 1 maja 1907:
|
|