|
Dawny Gdańsk
|
 |
Errata - Neufahrn, a nie Neufahrwasser
Sabaoth - Sro Lis 23, 2005 7:08 am
Co jest na tej pocztówce, bo z Nowym Portem mi się nie kojarzy i napis na budynku stacyjnym nie pasuje do Neufahrwasser:
Gdańsk - Nowy Port. Kościół, dworzec
Zoppoter - Sro Lis 23, 2005 7:25 am
Sabaoth napisał/a: | Co jest na tej pocztówce, bo z Nowym Portem mi się nie kojarzy i napis na budynku stacyjnym nie pasuje do Neufahrwasser:
|
Budynek dworca był chyba parterowy...?
Sabaoth - Sro Lis 23, 2005 7:31 am
Według innych pocztówek wyglądał tak:
rispetto - Sro Lis 23, 2005 7:49 am
No i chyba ten kościół jakiś taki Nie widać przy nim torów tramwajowych
Corzano - Sro Lis 23, 2005 8:13 am
A może to jest jakieś inne Neufahrwasser? Nie ma nigdzie indziej takiej miejscowości?
Sabaoth - Sro Lis 23, 2005 8:57 am
Kosciol tez nie taki jak w Nowym Porcie. Poczekamy na Pumeksa, on wie wszystko
pumeks - Sro Lis 23, 2005 11:13 am
Rzeczywiście zastanawiające, bo sprzedawca to raczej wytrawny kolekcjoner, powinien wiedzieć, co ma na pocztówce Mam podejrzenie, że wydawca pocztówki dał błędny podpis i te obiekty znajdują się w jakimś zupełnie innym mieście. Ale nie podejmuję się zgadnąć, w jakim.
Sabaoth - Sro Lis 23, 2005 11:22 am
Cytat: | Mam podejrzenie, że wydawca pocztówki dał błędny podpis i te obiekty znajdują się w jakimś zupełnie innym mieście. |
Z tym stwierdzeniem calkowicie sie zgadzam, prawdopodobnie pomylono podczas druku podpisy do zdjec. Teoretycznie daloby sie zidentyfikowac miasto po wiezy kosciola, ale liczba kosciolow do sprawdzenia bylaby duza, dodatkowo, kosciol moze dzis nie istniec. Jednego mozna byc pewnym, nie jest to Nowy Port.
seestrasse - Sro Lis 23, 2005 4:46 pm
ale na budynku tego dworca jest napis, zapewne nazwa stacji
Sabaoth - Sro Lis 23, 2005 5:38 pm
Tyle, że niewyraźna. Może napisać do sprzedawcy maila z prośbą o lepszy skan, chociaż tego fragmentu.
rispetto - Sro Lis 23, 2005 5:50 pm
Już napisałem
rispetto - Czw Lis 24, 2005 7:49 am
Sabaoth napisał/a: | Co jest na tej pocztówce, bo z Nowym Portem mi się nie kojarzy i napis na budynku stacyjnym nie pasuje do Neufahrwasser: |
Większy skan tej pocztówki niestety nic nie wnosi. Na dworcu jest napis: NEUFAHR" - resztę zasłaniają drzewa. Dodam tylko, że nie znam innej pocztówki z Gdańska tego wydawcy.
Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 7:53 am
Możesz wrzucić skan tego napisu, może ktoś go na negatywie dopisał ręcznie
Zoppoter - Czw Lis 24, 2005 7:55 am
rispetto napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Co jest na tej pocztówce, bo z Nowym Portem mi się nie kojarzy i napis na budynku stacyjnym nie pasuje do Neufahrwasser: |
Większy skan tej pocztówki niestety nic nie wnosi. Na dworcu jest napis: NEUFAHR" - resztę zasłaniają drzewa. Dodam tylko, że nie znam innej pocztówki z Gdańska tego wydawcy. |
W Bawarii istnieją dwie stacje kolejowe Neufahrn. Jedna obok Landshut, druga obok Freising. Zważywszy, że obydwie miejscowości sa w poblizu Monachium - gdzie wydano tę pocztówkę - to chyba pozostaje kwestia ustalenia, które to Neufahrn. Ale to juz chyba nie nasz interes.
rispetto - Czw Lis 24, 2005 7:59 am
Wydaje mi się, że trop Zoppotera jest właściwy. Świadczy o tym chociażby fakt, że napis Neufahrwasser nie byłby pośrodku ściany budynku (biorąc pod uwagę gdzie się zaczyna). Miejsce wydania pocztówki zdaje się to potwierdzać.
Zoppoter - Czw Lis 24, 2005 8:00 am
rispetto napisał/a: | Wydaje mi się, że trop Zoppotera jest właściwy. Świadczy o tym chociażby fakt, że napis Neufahrwasser nie byłby pośrodku ściany budynku (biorąc pod uwagę gdzie się zaczyna). Miejsce wydania pocztówki zdaje się to potwierdzać. |
No przecież widać to "N" na końcu napisu!
Cos mi sie wydaje, że ta cena 199 złotych będzie musiała nieco spaść...
Chyba, że gośc to puści na ebay.de.
Corzano - Czw Lis 24, 2005 8:05 am
Zoppoter napisał/a: | Cos mi sie wydaje, że ta cena 199 złotych będzie musiała nieco spaść... |
Ale właśnie przez tego byka stała się ciekawa, tylko nie wiem czy aż tak.
Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 9:01 am
No, na tym powiekszeniu napisu wszystko widac i teraz jest jasne, ze nie jest to zadne Neufahrwasser.
pumeks - Czw Lis 24, 2005 11:55 am
Tu jest kościół w Neufahrn bei Freising:
a tu aktualne zdjęcie dworca:
(trochę powiększyli okna na pierwszym piętrze).
|
|