|
Dawny Gdańsk
|
 |
Bla bla bla - Butelka od piwa Nürnbergs Lager
Sabaoth - Pon Lut 13, 2006 8:26 pm Temat postu: Butelka od piwa Nürnbergs Lager Znalazłem dzisiaj na pewnym sztokholmskim strychu ciekawą butelkę. Trudno ocnić mi jej wartość, a nawet rok produkcji. Czy ktoś potrafi powiedzieć coś o tej butelce? Może Abernacka?
Butelka zamykana była na zwykły korkowy korek Pojemność wynosi 1/3 litra, a na denku wytłoczony ma numer 1900 7 ale nie wiem, czy to oznacza datę produkcji butelki, czy coś innego.
Sabaoth - Wto Lut 14, 2006 6:05 pm
No co? Nikt słowa nie napisze?
fritzek - Wto Lut 14, 2006 6:13 pm
Piękna etykieta
A bajdełejem, to co Ty Saab porabiasz na starych strychach?
Sabaoth - Wto Lut 14, 2006 6:16 pm
Cytat: | A bajdełejem, to co Ty Saab porabiasz na starych strychach? |
Kierownikuje Starych, szwedzkich gazet z lat 30-tych, których znaleźliśmy sporo, nie zbieram. Chociaż nad dwoma (z maja 1935) się zastanawiałem, w pierwszej był artykuł o procesji ze zwłokami Piłsudskiego, a w drugiej relacja z pogrzebu. O Gdańsku nic nie znalazłem.
Czy ktoś może się orientuje, ile taka butelka może być warta?
fritzek - Wto Lut 14, 2006 6:23 pm
Sabaoth napisał/a: |
Czy ktoś może się orientuje, ile taka butelka może być warta? |
Ty materialisto!!!
Namaluj posta na jakimś forumie birofilskim, może tam ktoś coś będzie wiedział. Ja sprawdziłam nawet w "Ilustrowanym leksykonie piwa", który dostałam od kotmoniki i nic nie znalazłam
Corzano - Wto Lut 14, 2006 6:29 pm
Sabaoth napisał/a: | O Gdańsku nic nie znalazłem. |
To po co tym Szwedom strychy?
Sabaoth - Wto Lut 14, 2006 7:03 pm
Corzano napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | O Gdańsku nic nie znalazłem. |
To po co tym Szwedom strychy? |
Na razie jeden zeksplorowałem
Zoppoter - Wto Lut 14, 2006 7:09 pm
Sabaoth napisał/a: | Kierownikuje Starych, szwedzkich gazet z lat 30-tych, których znaleźliśmy sporo, nie zbieram. Chociaż nad dwoma (z maja 1935) się zastanawiałem, w pierwszej był artykuł o procesji ze zwłokami Piłsudskiego, a w drugiej relacja z pogrzebu. O Gdańsku nic nie znalazłem.
|
A o samochodach? reklamy jakies albo co...?
Sabaoth - Wto Lut 14, 2006 10:05 pm
Reklamy samochodów? Jakiś Ford z 1935 chyba był, sprawdzę. A na forum piwnym dostałem odpowiedź, że butelka mogła być wyprodukowana w 1900 roku (według kształtu i zamknięcia).
danziger - Sro Lut 15, 2006 2:24 pm
Sabaoth napisał/a: | butelka mogła być wyprodukowana w 1900 roku (według kształtu i zamknięcia). |
A to specjaliści
Ja bym powiedział to samo biorąc pod uwagę datę wytłoczona na denku
Sabaoth - Sro Lut 15, 2006 7:03 pm
Danzi, ja to podejrzewałe ale nie byłem pewny, czy to na denku to data produkcji.
A jeśli chodzi o reklamy samochodów, niewiele znalazłem, jeszcze mniej (ze względu na stan gazet) nadaje się do skanowania. Postaram sie to poskanować i wrzucić jeszcze dzisiaj.
Sabaoth - Sro Lut 15, 2006 8:44 pm
Inne się rozsypały Ktoś może zna firmę REO? Wszystkie reklamy pochodzą z 1935 r.
Zoppoter - Sro Lut 15, 2006 9:59 pm
Sabaoth napisał/a: | Inne się rozsypały Ktoś może zna firmę REO? . |
Była taka firma. Amerykańska. Jak widzę szwedzkie fascynacje amerykańskim stylem zycia maja długie tradycje...
Sabaoth - Pią Lut 17, 2006 7:54 pm
Dzisiejsze znalezisko musiałem poskanować w 3D W pudełku były początkowo 4 zapałki, jedną wypróbowałem i zadziałała za pierwszym potarciem, dało sie od niej nawet odpalić papierosa Niestety drugie pudełko było puste.
fritzek - Pią Lut 17, 2006 11:31 pm
Sabaoth napisał/a: | W pudełku były początkowo 4 zapałki, jedną wypróbowałem i zadziałała za pierwszym potarciem, dało sie od niej nawet odpalić papierosa |
Znaczy się, że zostały 3 zapałki...TSA
A kto tego papierosa odpalał? Bo Ty, Saabi podobno rzuciłeś
Sabaoth - Pią Lut 17, 2006 11:37 pm
fritzek napisał/a: | A kto tego papierosa odpalał? Bo Ty, Saabi podobno rzuciłeś |
No, tego... poświęciłem się żeby sprawdzić czy zapałka zadziała
pumeks - Wto Lut 21, 2006 10:40 am
Zoppoter napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Ktoś może zna firmę REO? |
Była taka firma. Amerykańska. |
Kojarzę tylko zespół REO-Speedwagon, też amerykański, ale circa 50 lat późniejszy od tych reklam
Zoppoter - Wto Lut 21, 2006 10:55 am
pumeks napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Ktoś może zna firmę REO? |
Była taka firma. Amerykańska. |
Kojarzę tylko zespół REO-Speedwagon, też amerykański, ale circa 50 lat późniejszy od tych reklam |
Czadowo grali.
Sabaoth - Wto Mar 14, 2006 8:03 pm
Znalazłem dzisiaj kilkadziesiąt egzemplarzy Dagens Nyheter z lat 1922 - 1927, jeden z 1945 i jeden z 1946. Te z lat 40-tych wprost rozsypują się w rękach (chyba używano wtedy gorszego papieru). Z pozostałych standardowo wycinam reklamy dla Zoppcia
Zauważyłem, że w szwedzkiej prasie z lat 20-tych niewiele pojawiało się artykułów ze świata, gazeta była podzielona mniej więcej po równo na wiadomości krajowe i reklamy, tylko jedna strona przeznaczona była na notatki z zagranicy i jedna na sport.
Szkoda, że to Sztokholm a nie Gdańsk.
|
|