|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Skorupy z Hotelu i Restauracji "Waldhäuschen"
villaoliva - Czw Maj 11, 2006 9:38 pm Temat postu: Skorupy z Hotelu i Restauracji "Waldhäuschen" Końcówka marca 1945 nie była szczęśliwa dla okolic Pachołka w Oliwie.
23 marca niemieccy saperzy wysadzili w powietrze wieżę na wzgórzu.
Dzień później Rosjanie podpalili znajdujący się poniżej hotel i restaurację "Waldhäuschen".
Nie gaszony, wypalał sie jeszcze 25 marca.
Po wojnie ruiny rozebrano dla pozyskania deficytowego materiału budowlanego
villaoliva - Czw Maj 11, 2006 10:01 pm
Podobnie jak opisywałem wcześniej znalezienie szczątków wieży tak i teraz wzruszenie ziemi przez ciężki sprzęt przy okazji rozbudowy
ul. Spacerowej odkryło histrorię tego miejsca.
Oto co znalazłem.....
Tu trochę sygnatur Krister Porcellan Manufaktur
PAULUS MAZUR - Czw Maj 11, 2006 10:30 pm
Villaoliva -śliczne znaleziątka!!!
seestrasse - Czw Maj 11, 2006 10:31 pm
a ta główka... super!
villaoliva - Czw Maj 11, 2006 10:36 pm
Jak lubicie takie poszukiwania to się wybierzcie tam, może ziemia znów coś odkryła
Cały czas teren jeszcze nie jest zagrabiony i zasiany nową trawką
jayms - Sob Maj 13, 2006 3:51 pm
Byłem tam dzisiaj z synkiem,ale wygląda na to że Villaoliva wszystko "wyczochrał"
Znalazłem tylko kawałek filiżanki i monetę.
villaoliva - Sob Maj 13, 2006 5:18 pm
No jak widać nie wszystko wyczochrane
A jaka jest data na monecie?
jayms - Sob Maj 13, 2006 5:51 pm
villaoliva napisał/a: | No jak widać nie wszystko wyczochrane
A jaka jest data na monecie? |
Najwyraźniej to widać "hackenkreuza" , bo data trochę zatarta, ale to na pewno 1942 r.
villaoliva - Sob Maj 13, 2006 6:13 pm
Ale czy to nie super?
Idziesz sobie....... i znajdujesz pieniążek
jayms - Sob Maj 13, 2006 6:33 pm
Pewnie ,że super! Tylko panowie budowlańcy troszkę przeszkadzali.Bardzo mnie martwi praca spychacza na terenie hotelu.Z jednej strony moze coś odkryje, a z drugiej może coś bezpowrotnie zasypać(nawet jeśli są to tylko skorupki)
Makabunda - Nie Maj 14, 2006 2:20 pm
Nie to że jestem upierdliwy ale ta maszyna zdjęciu to nie spychacz (prawidłowo spycharka) ale koparko-ładowarka.
danziger - Nie Maj 14, 2006 3:36 pm
hmm. Ja tam widzę zwykłą ciężarówkę (no, może nie zwykłą, bo to chyba "wywrotka")
Corzano - Nie Maj 14, 2006 3:53 pm
Makabunda napisał/a: | to nie spychacz (prawidłowo spycharka) |
Feministki już zadziałały.
seestrasse - Nie Maj 14, 2006 8:20 pm
nareszcie mam na stanie oryginalnego Rosenthala...
Makabunda - Nie Maj 14, 2006 8:25 pm
Teraz moja kolej tym razem na merytoryczną część. Wróciłem z spaceru nazywanego u mnie w domu "Wyprawą Rzygaczową". Odwiedziłem miejsce po dawnym hotelu i nie tylko. Oto mała relacja i znaleziska.
villaoliva - Pon Maj 15, 2006 12:32 am
seestrasse napisał/a: | nareszcie mam na stanie oryginalnego Rosenthala... |
Znaleziony tam?
seestrasse - Pon Maj 15, 2006 1:04 am
tak
trafiliśmy jeszcze ze dwie całe butelki, ale bez żadnych literek
Corzano - Pon Maj 15, 2006 7:28 am
Makabunda napisał/a: | Na tej pryźmie znalazłem fragment nagrobka |
Makabunda, to jest coś! Czy wobec powyższych znalezisk, prace nie powinny być wstrzymane do czasu przeprowadzenia ekshumacji? Właśnie, tam były groby, czy tylko fragmenty nagrobków, które przywędrowały nie wiadomo jak?
Makabunda - Pon Maj 15, 2006 7:54 am
Cytat: | Czy wobec powyższych znalezisk, prace nie powinny być wstrzymane do czasu przeprowadzenia ekschumacji? Właśnie, tam były groby, czy tylko fragmenty nagrobków, które przywędrowały nie wiadomo jak? |
Może Was zdziwię ale moim zdaniem nie trzeba wstrzymywać robót. Te fragmenty nagrobków pochodzą najprawdopodobniej z okolicy ul. Kościerskiej niedaleko ZOO gdzie po wojnie zwożono nagrobki z całego Gdańska. Może tylko jakieś dokładniejsze przeszukanie i wywóz fragmentów nagrobków do jakiegoś lapidarium lub czegoś na ten kształt.
Nie wstrzymujmy robót i niech już chłopaki skończą tą Spacerową.
seestrasse - Pon Maj 15, 2006 10:32 am
spokojnie, Corzi było o tym kilka lat temu w 30 Dniach
villaoliva - Pon Maj 15, 2006 12:04 pm
seestrasse napisał/a: | tak
trafiliśmy jeszcze ze dwie całe butelki, ale bez żadnych literek |
No bravo, wspaniałe znalezisko i extra sygnatura
Makabunda napisał/a: | Cytat: | Czy wobec powyższych znalezisk, prace nie powinny być wstrzymane do czasu przeprowadzenia ekschumacji? Właśnie, tam były groby, czy tylko fragmenty nagrobków, które przywędrowały nie wiadomo jak? |
Może Was zdziwię ale moim zdaniem nie trzeba wstrzymywać robót. Te fragmenty nagrobków pochodzą najprawdopodobniej z okolicy ul. Kościerskiej niedaleko ZOO gdzie po wojnie zwożono nagrobki z całego Gdańska. Może tylko jakieś dokładniejsze przeszukanie i wywóz fragmentów nagrobków do jakiegoś lapidarium lub czegoś na ten kształt.
Nie wstrzymujmy robót i niech już chłopaki skończą tą Spacerową. |
Dodładnie, te kawałki są z Kościerskiej. Pisał kiedys o tym Czesiek w tym temacie. Tam dorzuciłem kilka zdjęć nagrobków które zostały już gdzieś wywiezione.
villaoliva - Sro Maj 17, 2006 12:40 pm
Wygląda na to, że przyszła funkcja miejsca pozostanie taka jak przed wojną.
Cytat: |
Położenie:
Gdańsk-Oliwa przy ul. Spacerowej, dz. 166/9, 167/9
Numer działki:
166/9, 167/9
Powierzchnia:
5.236m2
Przeznaczenie:
usługi gastronomii, turystyki, kultury, sportu, nauki, parking, funkcja mieszkaniowa integralnie związana z prowadzoną działalnością gospodarczą.
|
Cała oferta
Dobrze, że nikt nie wpadł na postawienie tam np. stacji benzynowej
Przetarg 8 czerwca.
Ciekawy czy i kto to kupi
|
|