Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - kochanka Kopernika?

villemo - Pią Sie 28, 2009 8:21 pm
Temat postu: kochanka Kopernika?
Byłam dzisiaj na spotkaniu w bibliotece na Mariackiej.Tematem był Kopernik i Anna Schilling, ponieważ w kamieniczce nr 1 odnaleziono fragment skrzyni, która prawdopodobnie należała do rzeczonej. Ciekawe, prawda? Jak to kanonik potrafił sobie zorganizować życie :lol:
Dostojny Wieśniak - Sob Sie 29, 2009 1:00 am

villemo napisał/a:
Ciekawe, prawda? Jak to kanonik potrafił sobie zorganizować życie :lol:

Eeeee tam. Znaczy, że kanonik i potrafił? A co w tym dziwnego albo nowego? :roll:

villemo - Sob Sie 29, 2009 9:29 am

To nic nie znaczy, tylko ciekawe, czy tak było naprawdę i która Anna (matka czy córka) była kochanką :lol:
groszek - Sob Sie 29, 2009 11:31 pm

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Znaczy, że kanonik i potrafił?
Noo na ten przykład proboszcz albo m n i ch ,ci to by potrafili,ale kanonik 8O :hihi: .
villemo napisał/a:
która Anna (matka czy córka) była kochanką
Jak sie urządził , to zapewne obydwie :haha: .
villemo - Nie Sie 30, 2009 9:12 am

No właśnie dlatego to jest takie ciekawe. Gdy Kopernik miał 65 lat Anna-matka miała 48 a Anna-córka 20 lat :wink: Oprócz tego Dantyszek był bardzo (delikatnie mówiąc) zdenerwowany miłosnymi manewrami Kopernika tym bardziej, że ta "nieobyczajna kobieta" miała uciec od swojego męża :hihi:
Kasia_57 - Nie Sie 30, 2009 11:54 am

Polecam lekturę choćby J. Sikorskiego "Prywatne życie Mikołaja Kopernika". Nic nowego - sprawa znana od wielu lat. Tak jak fakt utrzymanki Dantyszka. Takie były czasy i nie am czemu się dziwić. Ani czym podniecać. :???:
Przy tej okazji polecam życiorys Aleksandra Scultetiego :mrgreen:

bijouM - Nie Sie 30, 2009 12:56 pm

mnie się bardziej podoba pomysł/kolejny/ miłościwie nam panującego pana prezydenta Adamowicza

[quote=''Naszemiasto.pl'']
Historia romansu Mikołaja Kopernika i Anny Schiling będzie miała ciąg dalszy współcześnie. Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska, zaproponował, by organizować konkursy na następczynie sympatii słynnego astronoma. Współczesna Anna Schilling ma być wybierana spośród gdańszczanek noszących to imię. Szczegóły dotyczące przebiegu konkursu zostaną wkrótce sprecyzowane. [/quote]
:hihi:

villemo - Nie Sie 30, 2009 2:52 pm

Jedna nawet Anna na spotkaniu z Adamowiczem się zgłosiła-rudowłosa :wink:
villemo - Nie Sie 30, 2009 2:54 pm

A tak w ogóle to się niczym nie podniecam :hihi: , po prostu ciekawe, a czasy jakie były to każdemu wiadomo :wink:
princessita - Pon Sie 31, 2009 12:37 pm

8O 8O 8O
pumeks - Pon Sie 31, 2009 2:37 pm

Właściciel hotelu przy Mariackiej 1 usilnie pracuje nad ugruntowaniem legendy która ma wiązać jego kamieniczkę z Kopernikiem. Ma do tego oczywiście prawo... a że cała historia nie ma potwierdzenia w źródłach historycznych, cóż... podejrzewam, że stolem Tulllatsch, który zaszczycił pobliską wieżę mariacką swoim siedzeniem, też nie jest potwierdzony źródłowo :hiihihi:
Inga - Pon Sie 31, 2009 2:46 pm

pumeks napisał/a:
podejrzewam, że stolem Tulllatsch, który zaszczycił pobliską wieżę mariacką swoim siedzeniem, też nie jest potwierdzony źródłowo :hiihihi:

Pumeks, zlituj się, prawie spadłam z krzesła ze śmiechu :hiihihi: :haha: :hiihihi: :haha: :hiihihi:
bijouM napisał/a:
mnie się bardziej podoba pomysł/kolejny/ miłościwie nam panującego pana prezydenta Adamowicza

[quote=''Naszemiasto.pl'']
Historia romansu Mikołaja Kopernika i Anny Schiling będzie miała ciąg dalszy współcześnie. Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska, zaproponował, by organizować konkursy na następczynie sympatii słynnego astronoma. Współczesna Anna Schilling ma być wybierana spośród gdańszczanek noszących to imię. Szczegóły dotyczące przebiegu konkursu zostaną wkrótce sprecyzowane.

Za to z pomysłu Adamowicza - sama nie wiem, śmiać się czy płakać ?... :wink:

kwidzin - Pon Sie 31, 2009 4:15 pm

Inga napisał/a:
Za to z pomysłu Adamowicza - sama nie wiem, śmiać się czy płakać ?... :wink:

Ten pomysł jest zwyczajnie żenujący. :oops:

princessita - Pon Sie 31, 2009 5:34 pm

Myślę, ze Prezydent tego nie wymyślił, może to tylko plotka. 8O
bijouM - Pon Sie 31, 2009 6:59 pm

Coś namieszałam...

http://gdansk.naszemiasto...rnika,id,t.html tu cały link do artykułu. Ja sobie nawet nie chce wyobrażam co ta Anna ma robić. Nawet nie jest to śmieszne.

Inga - Pon Sie 31, 2009 7:27 pm

kwidzin napisał/a:
Ten pomysł jest zwyczajnie żenujący.

Kwidzin, masz rację - to jest żenujące po prostu...

bijouM napisał/a:
Ja sobie nawet nie chce wyobrażam co ta Anna ma robić. Nawet nie jest to śmieszne.

Mnie tam jeden pomysł przyszedł do głowy, ale nie napiszę, nie będę ordynarna... A takie "genialne" pomysly to chyba się rodzą niektórym z braku zajęcia... I koniec, nie będę pisać tego, co mi się na klawiaturę ciśnie, bo ja z zasady nie używam publicznie takich wyrazów... :wink:

villemo - Pon Sie 31, 2009 7:39 pm

princessita pisze:

Myślę, ze Prezydent tego nie wymyślił, może to tylko plotka.

Żadna plotka. Byłam, widziałam, słyszałam z ust Adamowicza a właściciel pensjonatu dodał, żeby zawęzić wybory do kobiet o imieniu Anna :)