Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - STOWARZYSZENIE "WOLNE MIASTO GDAŃSK"

Remus - Wto Maj 15, 2012 11:19 am
Temat postu: STOWARZYSZENIE "WOLNE MIASTO GDAŃSK"
STOWARZYSZENIE "WOLNE MIASTO GDAŃSK"

DZIEŃ DOBRI, JEŻELI KTOŚ Z PAŃSTWA JEST ZAINTERESOWANY TO PROSZĘ PISAĆ DO MNIE NA PRIV, NIE ZALEŻNIE OD WIEKU, PŁCI, NARODOWOŚCI I WYZNANIA ;D. ZAPRASZAM I ZACHĘCAM WOLNYCH GDAŃSZCZAN. DA. POZDRAWIAM ;)

kwidzin - Wto Maj 15, 2012 12:17 pm

A komu, czemu i tak dalej?
ruda - Wto Maj 15, 2012 12:55 pm

Kiedy ktoś do kogoś wchodzi to mówi dzień dobry , chociaż, a nie kłapie ozorem, reklamując to i owo. :II
Remus - Wto Maj 15, 2012 12:55 pm

Jeżeli mogę prosić to niech Pan zapyta na privie, niech Pan rozwinie pytanie ;).
ruda - Wto Maj 15, 2012 12:56 pm

A czemuż to?
Remus - Wto Maj 15, 2012 12:57 pm

W zasadzie to poprzedni post byl do "kwidzyn" :D
ruda - Wto Maj 15, 2012 12:58 pm

A czemuż to , Kwidzyn ma pytać na priva?
Remus - Wto Maj 15, 2012 12:59 pm

Gdyż nie zrozumiałem pytania ;p
ruda - Wto Maj 15, 2012 1:01 pm

:biedactwo:
Remus - Wto Maj 15, 2012 1:03 pm

:zgooda:
ruda - Wto Maj 15, 2012 1:09 pm

Nadal nie wiadomo ki diabeł, to Stowarzyszenie, ale to Twoja sprawa.
P.S.Pomorze nie są całe kaszubskie.

Remus - Wto Maj 15, 2012 1:15 pm

Stowarzyszenie nie istnieje, lecz w planach jest założenie takowego, zostałem poproszony o puszczenie informacji, że planuje się założenie takiego stowarzyszenia, a dokładne cele są do wspólnego omówienia i ustalenia, ale głównie to z tego co wiem maiłoby to być coś w stylu klubu miłośników WMG.
Remus - Wto Maj 15, 2012 1:17 pm

"P.S.Pomorze nie są całe kaszubskie."

Pomorze to Kaszuby ;), fakt, że samo Pomorze, jest obecnie duuużo większe od samych Kaszub i teraz na Pomorzu są np. Kaszuby-rdenna ludność pomorska, Kociewie, Krajna... ;)

kwidzin - Wto Maj 15, 2012 1:28 pm

Czyli jednym słowem "zakładamy" stowarzyszenie, które nie wiadomo komu i czemu ma służyć. A klub "miłośników", o ile można tak nazwać tą szacowną instytucję, już istnieje. Nazywa się Towarzystwo Przyjaciół Gdańska.
Mikołaj - Wto Maj 15, 2012 1:37 pm

Remus napisał/a:
lecz w planach jest założenie takowego, zostałem poproszony o puszczenie informacji

w czyich planach i przez kogo zostałeś poproszony?
czym, oprócz istnienia, ma się stowarzyszenie zajmować?
orientujesz się jak założyć stowarzyszenie?

Remus - Wto Maj 15, 2012 1:39 pm

Tak samo uważam, ale jak ktoś prosi to nie wypada odmówić :D . Na celu ma mieć pobudzanie świadomości ludności zwłaszcza Gdańska na temat WMG, zapewne ze strefą Historyczną WMG bd organizowane różne imprezy itp.

Jak wcześniej wspomniałem piszę nie w swoim imieniu.

Owszem, wiem jak załozyć ;), ale ja nie mam zamiaru zakładać stoawrzyszenia w takim kształcie ;)

Mikołaj - Wto Maj 15, 2012 1:46 pm

To odezwij się, jak będzie gotowy statut i wniosek z kompletem dokumentów do KRS, a najlepiej jak będzie siedziba, księgowa, konto, nip, regon, plan działania i źródła dochodów.

A tak serio - jak chce się coś zrobić, to na początek żadnych struktur nie potrzeba, dopiero z czasem przychodzi (albo i nie) konieczność wprowadzenia ram prawnych.

Czym się mogą pochwalić osoby, które chcą założyć to stowarzyszenie? Z jakich działań możemy je znać?

Remus - Wto Maj 15, 2012 1:49 pm
Temat postu: .
Mają po 17 lat ;)
Mikołaj - Wto Maj 15, 2012 1:54 pm

nie o to pytałem, choć ta informacja w kontekście powoływania osoby prawnej ma akurat spore znaczenie :hihi:
Remus - Wto Maj 15, 2012 2:09 pm
Są też starsze osoby ;) Ja uważam, że takie stowarzyszenie co chcą założyć to jest bez sensu, ponieważ sami nie wiedzą jak ma wyglądać. Gdyby to miało być takie stowarzyszenie, które nawiązałoby np. współpracę ze Strefą Historyczną WMG i pielęgnowało historię DA to spoko. Są plany zburzenia LOT-u i postawienia tam czegoś innego. Dowiedzieć by sie mógł klub co ma tam stanąc i podjąć działania informacyjne itp. opcji jest wiele. Jest internet i można działać całkowicie za darmo ;), ale to tyle co ja myślę na ten temat :D
kwidzin - Wto Maj 15, 2012 2:49 pm

17-latki będą LOT wyburzać. :alenumer:
Remus - Wto Maj 15, 2012 3:00 pm

-.- xd. Nie 17-latki tylko władze miasta ;)
kwidzin - Wto Maj 15, 2012 3:03 pm

Powodzenia Charlie
danziger - Wto Maj 15, 2012 6:13 pm

Remus napisał/a:
Tak samo uważam, ale jak ktoś prosi to nie wypada odmówić :D .

To wpłać mi 50 tysięcy na konto, bardzo Cię proszę! Jeśli nie masz tyle, to wpłacaj ratami - po tyle, ile masz. Chyba mi nie odmówisz, przecież nie wypada, prawda?

bavar - Wto Maj 15, 2012 7:35 pm

A czy to aby nie ukryta opcja niemiecka??? :hiihihi:

:haha:

tobocian - Wto Maj 15, 2012 7:48 pm

O rety... :brake: na hymn niech "koledzy" wybiorą coś z repertuaru "Jarzębinek" :hiihihi:
Sabaoth - Wto Maj 15, 2012 8:29 pm

A dlaczego w herbie masz gryfy z Södermanland (rzut beretem ode mnie)?

Przeczytaj tu

seestrasse - Sro Maj 16, 2012 12:17 am

a w ogóle odczep się od budynku LOT-u :P
Remus - Sro Maj 16, 2012 7:05 am
Temat postu: ;
Eee ;), budynek LOT-u jest okropny ;), a co do sprawy pieniędzy to możemy się dogadać :skolowany:

:co_jest:

Remus - Sro Maj 16, 2012 7:07 am

To jest godło Kaszeb :D http://www.nawrocka44.republika.pl/miasto1.jpg
seestrasse - Sro Maj 16, 2012 7:20 pm
Temat postu: Re: ;
Remus napisał/a:
Eee ;), budynek LOT-u jest okropny ;)

jak kiedyś będziesz stary to docenisz proste formy :P

Colonel - Czw Maj 17, 2012 10:24 am

1. Remus juz na wejściu WRZESZCZY.
2. Remus chcąc nas zachęcić do czegośtam nie zadał sobie trudu, żeby pisać poprawnie po polsku.
3. Remus na nasze posty odpowiada malo sympatycznie i zniechęcajaco.
4. Remus wystepuje w imieniu anonimów, którzy boja sie/wstydzą (?) albo nie umieją (?) sami sie do nas zwrócic, co źle wróży stowarzyszeniu.
5. Wniosek: nie warto zainteresować tą się inicjatywą.

ruda - Czw Maj 17, 2012 12:42 pm

Colonel napisał/a:
Wniosek: nie warto zainteresować tą się inicjatywą.

Masz rację. :zgooda:

Remus - Czw Maj 17, 2012 4:35 pm

Pierwej mówiłem po kaszebsku proszę Pana, dopiero we szkole się nauczyłem po polsku. Podzielam Pański/stwa pogląd co do stowarzyszenia, ale jeśli mnie prosi kuzyn, to dlaczego mam nie spełnić prośby, skoruż ni ma jinternetu. Pozdrawiam :)
2xM - Czw Maj 17, 2012 10:20 pm

O ja pierdziu :skolowany: ... (Jak mawiał klasyk.)
danziger - Pią Maj 18, 2012 8:01 pm

Remus napisał/a:
Pierwej mówiłem po kaszebsku proszę Pana, dopiero we szkole się nauczyłem po polsku.

I z tego co widać nauczyłeś się perfekt, bo jak chcesz, to potrafisz coś napisać poprawnie.
Stosuj się więc do zasad języka polskiego, bo inaczej Twoja kariera tutaj zakończy się szybciej niż się zaczęła.

bassa - Wto Maj 22, 2012 12:30 am

:haha:

skrzydełka Młodym podcinacie a toć chodzi zapewne tylko o słówko WOLNY.
I wcale nie o WMG.

(Colonel mnie wywołał pisząc, że Remus Wrzeszcz-y !)

Dostojny Wieśniak - Wto Maj 22, 2012 12:53 am

Nie każdy, kto wyskakuje w górę albo rzuca się w przepaść jest godnym miana Ikara. :wink:
Colonel - Wto Maj 22, 2012 12:43 pm

bassa napisał/a:
Colonel mnie wywołał

Ale nie wołałem bassem ;)

AWRAHAM_DA - Sro Maj 23, 2012 7:25 am
Kolego odpuść sobie, można sobie pomyśleć, że po prostu robisz sobie jaja, żadnych szczegółów, nawet najmniejszych, nawet o działaniach nie powiedziałeś, no może po za wyburzaniem LOTU... Jeżeli już się bierzemy za takowe rzeczy to solidnie. Nie bierz tego pytania za wścibskość, ale w jakim stopniu znasz historię miasta? Bynajmniej samego Wolnego Miasta Gdańsk... Ja mam 16 lat, więc nie dziwię się, że tak się za tę sprawę wziąłeś, gdyż ludzie w Naszym wieku często działają impulsywnie. Pomysł fajny, ciekawy, ale nic po za tym. U mnie też był takowy pomysł z przyjacielem, ale jak na razie spalił na panewce (ludzie chyba sądzą w większości, że Wolnego Miasta już naprawdę nie ma). Pozdrawiam ;).
Remus - Sro Maj 30, 2012 7:17 am

Słuchaj, nie jestes odpowiednia osoba do zwracania mi uwagi, jezeli nie chcecie pamietac o ojczyznie to ok, konczymi z pisaniem pod tym postem, ale patriota trzeba byc, choc rozumiem, ze prawdziwych gdansczan juz prawie nie ma ;/. ogolnie trzeba byc polakiem, wszystkie ziemie sa tylko i wylacznie polsie, jest jednolity narod, bez rzadnych etnicznych czy regionalnych powiazan. pisalem o pomorzu, co by zwrocic panstwa uwage, ale widac, ze wiekszosc z was to wnukowie polskich kolonizatorow z kresow itp., ale ok :D . rozumiem, prawdziwych gdanszczan wysiedlona, razem z niemcami. tak juz wiec nikt po 'gdansku' chyba nie mowi itd.... niestety, ale armia czerwona i polsc zolnierze zrobili co zrobili... ( niemcy tez sie przyczynili do zniszczenia miasta). do 'uslyszeni' ;)

"jestem polakiem, a czy dumnym to sam uznasz. dumna polska."

kwidzin - Sro Maj 30, 2012 7:43 am

Chyba cię ponosi :brake:
Mikołaj - Sro Maj 30, 2012 8:34 am

Jak to często bywa, gdy się pojawiają kwestie pochodzenia i sprawy narodowe.
Temat zamykam, jak stowarzyszenie powstanie, chętnie odblokuję żeby porozmawiać o jego działalności :wink: