Dawny Gdańsk

Gdańszczanie - choćby duchem - Kasia w akcji

Mikołaj - Wto Wrz 07, 2004 7:55 pm
Temat postu: Kasia w akcji
Przebraliśmy się dziś za turystów i poszliśmy zwiedzać starowkę. Byliśmy w tym dużym kościele z niedokończoną wieżą i chcieliśmy podczepić się do jakiejś wycieczki, a tu patrzymy - nasza Kasia! Gdybyście słyszeli jak pięknie mówi w jezyku obcym angielskim!
Kasia_57 - Wto Wrz 07, 2004 8:08 pm

o matko jedyna! :oops:
A serio - to mi się raźniej na duszy zrobiło, jak Was zobaczyłam.

bassa - Wto Wrz 07, 2004 11:43 pm

:== sie wszystkie dziewczyny zapisza na kurs przewodnicki, obejrzawszy TE Kasi foty!!!
Własnie PTTK na Długiej 45 przyjmuje zapisy..zajecia sob niedz przez 9 mcy.

lucy - Sro Wrz 08, 2004 12:50 pm

No wreszcie Kasię zobaczyłam w akcji, hi, hi :hiphip:
Też sobie obiecuję, ze Ją kiedyś zaskoczę i dołączę do Jej wycieczki :^^

Marek Z - Sro Wrz 08, 2004 11:01 pm

Cytat:
Przebraliśmy się dziś za turystów i poszliśmy zwiedzać starowkę.

Zaraz, zaraz, co poszliście zwiedzać ? ...i czemu to nie jest na żółto ? :hihi:

Mikołaj - Sro Wrz 08, 2004 11:17 pm

bo to nie STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) tylko starowka :^^
Grün - Sro Wrz 08, 2004 11:30 pm

To jest typowe obchodzenie przepisów :) czyli działanie in fraudem legis :)
A swoją drogą to jak Kasia pięknie gestykuluje... I jaki ma na sobie sprytny device!

knovak - Czw Wrz 09, 2004 9:57 pm

9 miesięcy to wersja optymistyczna, wciskana naiwnym kursantom na początku kursu :haha:
Zwykle jednak od pierwszego spotkania do egzaminów państwowych mija tych miesięcy kilkanaście, edycja z lat 2002/2003 (start: październik 2002) finiszowała w styczniu i kwietniu br. (czyli po 15 i 18 miesiącach).
Następnemu rocznikowi (03/04) obiecywano to samo, wręcz egzaminy w czerwcu - o ile wiem, też są daleko w lesie :mur:
Trzeba wielkiej cierpliwości i zawziętości... :hiihihi:
Prawda Kasiu?
:wink:

parker - Sob Wrz 11, 2004 9:31 am

A ja tam się wolę podczepiac pod wycieczki kursu na przewodnika.
Zamiast ślęczeć na wykladach, bo oprowadzać i tak nie zamierzam.
W tym roku byłam 2 razy ;-)

bassa - Nie Wrz 12, 2004 9:36 pm

heh...a nie da rady robic uprawnien zawęzonych ? np tylko do Wrzeszcza.... :^^
Najlepiej przyznawanych za publikowanie tekstow na www.wrzeszcz.gda.pl i prace organiczna w Stow G.Grassa... :OO plus pisemna rekomendacja w 5 jezykach od Rechtóra Gruena.....

Kasia_57 - Nie Wrz 12, 2004 10:17 pm

Cytat:
Trzeba wielkiej cierpliwości i zawziętości

A i tak co i rusz jakis cymbał z władz najmądrzejszych uważa, że sam wie lepiej, i usiłuje skrócić kursy i egzaminy ograniczyć do wyłącznie testów (powinny obowiązywac wśród tych mądrali - ale na inteligencję)...

Corzano - Wto Lis 30, 2004 12:59 pm

A ile taki kurs kosztuje?
bassa - Wto Lis 30, 2004 8:28 pm

Corzano, mógłbys byc rzecznikiem uruchomienia e-kursu przewodnickiego ehm...z pisaniem prac pod okiem Profesorstwa i Rektorstwa A Rz. i od razu do publikacji...

Toc egzamin państwowy i tak trza zdac, a kurs jeno przygotowuje.Albo najlepiej łaczyc i kurs i FDG -nałogowo, rzecz jasna.Najblizsze Studium ktore ,,daje,, kwity państwowe praktycznie w ramach zajec--zaoczne-jest w Bydgoszczy, u nas tylko kursy.
PTTK i WSM w Gdyni- no i jak sadze, Wyzsza Szkoła Hotelarstwa i Turystyki ? na Miszewskiego 18 Wrzeszcz ? (ale tego nie wiem na pewno).

Corzano - Sro Gru 01, 2004 8:27 am

A czego się uczy na takim kursie przewodnika? Przewodzenia czy historii?
:)

knovak - Sro Gru 01, 2004 1:17 pm

I historii i przewodzenia i historii sztuki i architektury i geografii i jeszcze paru innych tematów. Samych wykładów z historii jest kilkadziesiąt godzin.
Nowa edycja kursu chyba już się zaczęła, ale na pewno można jeszcze się przyłączyć, wystarczy podejść w czwartek na 16.30 do PTTKu na Długiej.

seestrasse - Czw Gru 02, 2004 12:51 am

...no i slono zaplacic :hmmm:
lusinek1 - Czw Gru 02, 2004 12:58 am

Z czystej ciekawości powtórzę pytanko, które padło już wcześniej i pozostało bez odpowiedzi: ile kosztuje taki kurs? :-)
seestrasse - Czw Gru 02, 2004 1:54 am

o ile sie nie myle, to kurs na przewodnika kosztuje ok. 1600 zl :%
knovak - Czw Gru 02, 2004 7:12 am

Dużo. Ale - odpisywalne od podatku :hihi:

A tak serio - jeśli podejść do tego serio, ukończyć i zdać egzaminy, to ta kwota dość szybko się zwraca. Prawda Kasiu? :wink:
Sam zaś kurs to rok bardzo ciekawej zabawy, przede wszystkim zajęcia w terenie.

Kasia_57 - Czw Gru 02, 2004 9:30 am

Fakt, jeśli patrzymy wyłącznie w kategoriach zwracania się kosztów, to staje się to błyskawicznie. Ja oprowadzam nie tylko w języku polskim. To ma dodaktowy atut.
Ale jak już mówimy o nauce... to naprawdę ciężka nauka, dla tych oczywiście, którzy do tego podchodzą uczciwie. Zresztą nie na darmo panuje przsekonanie, że przewodnik to ten, który wie wszystko to, czego nie douczył się nauczyciel, historyk, heraldyk, architekt...itp (niepotrzebne skreślić) No i muszę przyznać, że jak podsłuchiwałam przewodników w Krakowie, to w Gdańsku absolutnie nie mamy się czego wstydzić. Takich "kocopołów" jak tam, nie słyszałam, jak żyję.
No i w sprawie historii - to historia Pomorza, i do tego Rosji, "Niemcowa", Szwecji, Danii, Niderlandów... To dla tych, ktrzy chcą uczciwie ten zawód wykonywać. Bowiem trafiają sie i tacy, co to mają w nosie uważając, że kłapnie sobie ozorem to, co "stoi w przewodnikach" i wystarczy... na ostatnim egzaminie taki delikwent wmawiał nam w komisji, że Piękna Madonna to jest późny Renesans w stylu Madonn na Lwie. Ciężkie coś mnie trafiło.
O heraldyce i genealogii nie wspominam, ale jeśli ktoś się tym nei zajmował nigdy to może mieć problemy :wink:
Ja aktualnie szukam materiałów z wykładów z teologii. Nie stać mnie niestety na studia, więc tak krążę po temacie. Aczkolwiek na ostatnim egzaminie ktoś zapytał "ale po co?" nie ma na to odpowiedzi.
to tyle - w skrócie.

Corzano - Czw Gru 02, 2004 9:33 am

A ile kosztuje wynajęcie przewodnika? Załóżmy, że polskojęzycznego.
Kasia_57 - Czw Gru 02, 2004 9:35 am

Stawki są na stronie PTTK-u
Corzano - Czw Gru 02, 2004 9:48 am

Kasia_57 napisał/a:
Stawki są na stronie PTTK-u

Może jestem za mało bystry, jak na stronę http://www.pttk-gdansk.pl ale znalazłem tylko to "Oferta specjalna dla szkół od listopada 2004 do marca 2005. Zwiedzanie Gdańska z przewodnikiem 120 zł brutto."
Poważnie nie możesz podać kwoty?

Kasia_57 - Czw Gru 02, 2004 9:52 am

No masz przecież kwotę :hmmm:
Nie potrafię Ci podać ceny polskich grup, bo rzadko mi się trafiają polskie grupy, a jeśli je mam to mam zlecienia z biur podróży. I to są ich stawki.

Pietrucha - Pon Gru 06, 2004 8:04 pm

A jakie Ci się trafiają?
Corzano - Wto Gru 07, 2004 10:05 am

Kasia_57 napisał/a:
No masz przecież kwotę :hmmm:

Gdzie? Tę dla szkół? Trochę czasu minęło jak skończyłem szkoły, a nauczycielem nie jestem. Chodziło mi o normalną stawkę. No, ale jak nie wiesz, to trudno.

Mikołaj - Wto Gru 07, 2004 3:06 pm

Dżentelmeni o takie rzeczy nie pytają.
Kasia_57 - Wto Gru 07, 2004 9:24 pm

Cytat:
Chodziło mi o normalną stawkę

A nie prościej zadzwonić do PTTK-u???

knovak - Sro Gru 08, 2004 8:32 pm

Grupa nie-szkolna płaci zdaje się 150 zł za 3-godzinną trasę (w gdańskim PTTKu). Gdzie indziej może być taniej lub drożej.