Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Inscenizacja Oblężenie Gdańska 1807

Mikołaj - Pią Mar 25, 2005 1:31 am
Temat postu: Inscenizacja Oblężenie Gdańska 1807
Oblężenie Gdańska 1807

Park Kulturowy Fortyfikacji Miejskich "Twierdza Gdańsk" wspólnie z sekcją napoleońską Gdańskiego Klubu Kultury "Schron"

serdecznie zapraszają

do udziału w plenerowym widowisku historycznym pt. "Oblężenie Gdańska 1807", które odbędzie się w miejscach, gdzie 198 lat temu szturmowano fortyfikacje "Gibraltaru Północy".

Celem widowiska jest rekonstrukcja kilku wydarzeń z dziejów oblężonego Gdańska w 1807 roku. W ramach inscenizacji na Fortach Napoleońskich stanie obóz wojskowy, dojdzie do potyczki wojsk, a także do szturmu Bastionu Jerozolimskiego. W rolę prusko - rosyjskiego garnizonu oraz wojsk wielonarodowego 10. korpusu Wielkiej Armii wcielą się członkowie grup rekonstrukcji napoleońskich z kraju i zagranicy, w tym jako gospodarze fizylierzy 2-go Pułku Piechoty i kanonierzy Pułku Artyleryi Pieszey Xięstwa Warszawskiego.

Słyszeliście o tym?? :wow:

seestrasse - Pią Mar 25, 2005 1:32 am

może weźmy czynny udział :D
Mikołaj - Pią Mar 25, 2005 1:34 am

ten fragment planu jest rewelacyjny:
13.00 - 13.30 - Potyczka pod obozem wojsk oblężniczych
14.00 - Obiad

Już jestem wściekły, że nie będę mógł tego wszytskiego zobaczyć - wyjeżdżam...

seestrasse - Pią Mar 25, 2005 1:37 am

ciekawe, czy będą jakieś potrawy z epoki... :hmmm:
danziger - Pią Mar 25, 2005 1:48 am

seestrasse napisał/a:
ciekawe, czy będą jakieś potrawy z epoki... :hmmm:

Niee, no - nawet jeśli już wtedy robiono konserwy, to i tak mało prawdopodobne by zachowały przydatność do spożycia aż do dziś :hihi:

seestrasse - Pią Mar 25, 2005 1:51 am

nie, no nie muszą być oryginały - wystarczą mi dobrze wykonane kopie :hihi:
danziger - Pią Mar 25, 2005 1:56 am

Tylko kiedy to będzie? Organizatorzy piszą coś o dwudziestym dziewiątym kwietniu i pierwszym maju, ale o ile ja się orientuję, to mamy w tym roku tylko jeden kwiecień.....
Cytat:
Terminy inscenizacji w latach następnych

Rok 2005 - 29 kwiecień – 1 maj

Rok 2006 - 28 – 30 kwiecień

Rok 2007 – 27 – 29 kwiecień

Mikołaj - Pią Mar 25, 2005 1:59 am

ale na szczęście maj jest 1 :hihi:
Corzano - Pią Mar 25, 2005 7:09 am

danziger napisał/a:
Tylko kiedy to będzie? Organizatorzy piszą coś o dwudziestym dziewiątym kwietniu i pierwszym maju, ale o ile ja się orientuję, to mamy w tym roku tylko jeden kwiecień.....

To chodzi o ten ostatni kwiecień przed pierwszym majem. :P

Grün - Pią Mar 25, 2005 8:55 am

To fajnie, że to przywracają - myślałem że impreza umarła. Widziałem kiedyś pierwszą taką inscenizację na Hagelsbergu, nieco jeszcze biedną, ale w sumie ciekawą...
Zoppoter - Pią Mar 25, 2005 9:47 am

Grün napisał/a:
To fajnie, że to przywracają - myślałem że impreza umarła. Widziałem kiedyś pierwszą taką inscenizację na Hagelsbergu, nieco jeszcze biedną, ale w sumie ciekawą...

Czy to jest cos takiego, ze kilkudziesięciu żołnierzy w kolorowych mundurach udaje, że ze sobą walczy i nawet słychac strzały? Bo ja tez takie cos kilka lat temu widziałem, ale to chyba było we wrześniu? Albo jakoś tak...

Corzano - Pią Mar 25, 2005 10:27 am

W lipcu. Pod Grunwaldem. :%
Zoppoter - Pią Mar 25, 2005 10:36 am

Corzano napisał/a:
W lipcu. Pod Grunwaldem. :%

Ale pod jakim Grunwaldem. Na Hagelsbergu to było.

Gdanszczanin - Pią Mar 25, 2005 6:53 pm

Też to widziałem. Najlepsze było jak z powodu braków w oddziałach, zastrzeleni co pewien czas wstawali i wracali do walki :)
knovak - Sob Mar 26, 2005 12:32 pm

A ponoć w Gdańsku gardzi się gdańskimi rocznicami, nic ino św. Patryki i insze Walentynki... :D
mat - Sob Mar 26, 2005 3:00 pm

Mnie aż tak to nie bawi jeszcze legnę na polu walki . Cieszy fakt że Grodzisko żyje. :hurra:
Marcin - Sob Mar 26, 2005 10:01 pm

Bardzo "misie" pomysł tej imprezy podoba... :ok:
bassa - Pon Mar 28, 2005 7:55 pm

Ja tez się cieszę,ze Grodzisko żyje : choc z stronki www.grodzisko.pl zniknął tekst o arcyciekawym wydawcy pro-gdanskich materiałow -stowarzyszeniu miłosników architektury obronnej. I bibliografia tego,co wydali. Hmmm...moze jeszcze gdzieś w necie się znajdzie... :P
Horhe - Pią Kwi 22, 2005 3:58 am

W pewnym sensie jestem inicjatorem tegoż widowiska.Krótko mówiąc autorem scenariusza i komendatnem obozu. Serdecznie zapraszam.
Co do jedzenia, to bedzie jak najbardziej zbliżone temu z epoki.Kwestie zarzynania trzody sobie darujemy,a konserwy to się wcina na obozach harcerskich.
W ostatnich tygodniach strona imprezy www.1807.pl została wreszcie uzupełniona o brakujace elementy,acz jeszcze nie wszystkie.M.in. zmienił się ciut plan imprezy.
Kto tego nie zobaczy na żywo, to niech żałuje, bo przybędzie około 300 napoleońskich żołnierzy z róznych zakątków Europy.
Inscenizacja szturmu odbedzie się w fosie suchej przy Kaponierze Środkowej, w stronę Kaponiery Południowej.Bastion Jerozolimski poprzez blaszany krzyż i liczne krzaki kompletnie się nie nadaje na historyczną inscenizację. Ukazując tą historię na żywo nawiążemy do kwietniowych szturmów Góry Gradowej (Hagelsberg) z roku 1807 oraz do przejęcia tych fortyfikacji przez wojska X korpusu Wielkiej Armii 27 maja 1807 roku,po podpisaniu kapitulacji gdańskiej twierdzy (Gibraltaru Bałtyku).
Już za tydzień pojawią się na fortach żołnierze pruscy,rosyjscy,francuscy,polscy,sascy i inni w zrekonstruowanych mundurach z epoki napoleońskiej,zagrzmią działa i karabiny,a po okolicy rozlegnie się dźwięk werbli piechoty i żołnierskich okrzyków.
Dzięki temu, choć na kilka dni historia Fortów Napoleońskich ożywi to miejsce.
Także w ramach tej imprezy będziemy prowadzić akcję rekrutacyjną do grup rekonstrukcji historycznych okresu napoleońskiego
http://www.1807.pl/module...showpage&pid=28
Po prostu za dwa lata czeka nas okrągła 200. rocznica, z okazji której mamy zamiar zrobić coś wielkiego, a do tego potrzebna jest tak załoga twierdzy,jak i oblegający.
To dobry czas na start w tym hobby, jak kogoś interesują dawne techniki wojskowe, broń skałkowa, taktyka z epoki napoleońskiej itp. Sam załapałem bakcyla w 2000 roku....i tak mi już zostało.
Więcej na nasz temat można się dowiedzieć na:
www.poniatowski.org.pl
www.napoleon.gery.pl
www.schron.multicon.pl

Do zobaczenia za tydzień
Pozdrawiam
Horhe

annayo - Pią Kwi 22, 2005 10:48 am

Pokaz na Targu Węglowym

21 kwietnia 2005

Jednym z punktżw imprezy jest pokaz na Targu Węglowym (Stare Miasto w Gdańsku). Planowaliśmy dostać się w to miejsce maszerując głównymi ulicami miasta. Niestety, w związku z remontem, który rozpoczął się kilka dni temu na wiadukcie "Błędnik" i związanymi z tym zmianami organizacyjnymi w ruchu drogowym, Policja nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa ruchu i prawdopodobnie przemarszu nie będzie..

ale Targ Węglowy nie jest na Starym Mieście.....

Horhe - Pią Kwi 22, 2005 10:57 am

Ups, to nie ja pisałem :roll: ,ale jakoś na Targ Węglowy dojdziemy :co_jest:
Tylko kurcze 300 osob, to nie wycieczka szkolna :P

Marcin - Sob Kwi 23, 2005 7:08 pm

:wink: Znajoma twarz (vide avatar powyżej)... :D
Horhe - Sob Kwi 23, 2005 7:30 pm

Skąd taki banerek??Gdzie to było lub jest??
Akurat nie zgadłeś 8)) ,bo wszyscy mamy takie furażerki :P Po prostu atak klonów.
Ta fotka to z ostatniego festynu na fortach. :co_jest:

Co do naszej imprezy, to mam nadzieję, że watachy pijanych uczestników gdańskiego festynu piwnego nie zakłócą nam przebiegu inscenizacji i spokojnego obozowania.
Coś czuję,że na festynie piwnym będzie dym :== No...zobaczymy.

Marcin - Sob Kwi 23, 2005 7:37 pm

Cytat:
Skąd taki banerek??Gdzie to było lub jest??

Z http://www.grodzisko.pl
Cytat:
Akurat nie zgadłeś

Faktycznie - brak siwych wąsów... :wink: :D

Horhe - Pon Kwi 25, 2005 10:14 pm

O naszej imprezie na portalu "Trójmiasto"
http://www.trojmiasto.pl/...=61741&miesiac=

Dzisiaj poszła zajawka w RMFie na całą Polskę.

Marcin - Pon Kwi 25, 2005 10:19 pm

Za tydzień impreza "Forty w ogniu"
Marcin - Sro Kwi 27, 2005 5:50 pm

Forty w ogniu
Corzano - Sro Kwi 27, 2005 5:56 pm

A te skrzaty przed koniem to z jakiej armii? :hihi:
Horhe - Sro Kwi 27, 2005 6:44 pm

To artyleria koronna Wielkiego Księstwa Litewskiego z końca XVIII wieku.
Yyyyyyyy,ale to mroki,kiepska grupa. Ich nie będzie.
Na szczęście jeden z nich zrobił coś lepszego,przyjdźcie zobaczyć:)

Sabaoth - Sro Kwi 27, 2005 7:54 pm

Cytat:
To artyleria koronna Wielkiego Księstwa Litewskiego z końca XVIII wieku.

A wyglądają jak Hobbici :hihi:

Marcin - Czw Kwi 28, 2005 9:38 pm

Gdańskie forty w ogniu
Grün - Sob Kwi 30, 2005 1:33 pm

Obrazki z apelu poległych na Hagelsbergu.
Ciekawe to było widowisko. W takiej zgodzie ludzie w takich mundurach w tym miejscu rzadko stawają :)
Szkoda tylko, że była to impreza najeźdźców - Rosjanie, Prusacy, Francuzi... - Gdańska nic a nic...

parker - Sob Kwi 30, 2005 2:23 pm

Ten z aparatem najbardziej mi się podoba :hihi:
wrangla - Sob Kwi 30, 2005 6:29 pm

pierwsze foto-wrażenia z bitwy
Grün - Sob Kwi 30, 2005 7:03 pm

Bosko wyglądają na tym asfaltowym pawimencie :^^

I jeszcze pytanie do Horhe i Pepo - gdzie tym razem pochowani zostaną zabici? :%

Marcin - Sob Kwi 30, 2005 7:04 pm

To i moje "trzy grosze"... :wink:
parker - Sob Kwi 30, 2005 7:37 pm

A ja zaspałam i nie pojechałam pooglądać... :wink:
Corzano - Sob Kwi 30, 2005 7:38 pm

Grün napisał/a:
Szkoda tylko, że była to impreza najeźdźców - Rosjanie, Prusacy, Francuzi...

Niedobitki widziałem przed chwilą na plaży w Brzeźnie. :wink:

Grzegorz - Sob Kwi 30, 2005 7:54 pm

Przed szturmem.
Gdanszczanin - Sob Kwi 30, 2005 7:54 pm

Niezłą widziałem scenę : jeden drugiemu podkradał amunicję z torby podczas bitwy :)Niestety nie zdążyłem złapać tego na zdjęciu ..
Grün - Sob Kwi 30, 2005 8:50 pm

Wszędzie to złodziejstwo :^^
jahrek - Sob Kwi 30, 2005 9:00 pm

Po dłuższej przerwie [magisterka i awaria komp.] :II zagladam by pochwalic sie kilkoma ujęciami z dzisiejszej bitwy. Po zakończeniu walk obszedłem teren i znalazłem ciekawe pozostałości z przeszłości. Kolekcję wydrapanych w cegle podpisów [najstarszy z 1857r.] zamieszczę w odpowiednim wątku gdy znajdę kolejną wolną chwilę [a kiedy to będzie- to bym chciał sam wiedziec] :hmmm:
Marcin - Sob Kwi 30, 2005 9:29 pm

Hmmm... Całkiem sporo nas tam było - ale żadnej znajomej twarzy nie zauważyłem. :D
wrangla - Sob Kwi 30, 2005 9:58 pm

Marcin napisał/a:
Hmmm... Całkiem sporo nas tam było - ale żadnej znajomej twarzy nie zauważyłem. :D
Mnie widziałeś :mrgreen:
danziger - Sob Kwi 30, 2005 9:59 pm

A jak się wam podobało?
Bo jak dla mnie, to te walki były trochę zbyt mało realistyczne - praktycznie brak "trupów" mimo strzelania do siebie z odleglosci 50 m i mniejszej, podczas walki wręcz uczestnicy zwijający się nie od ciosów, tylko ze śmiechu, polski oficer opieprzający Rosjan, czy Prusaków (nie rozróżniam mundurów, ale w każdym razie chodziło o obrońców twierdzy) i przeganiający ich - bo chłopaki zaatakowały tak jakoś z boku i zapewne niezaplanowanie polski oddziałek, który strzelal do pruskich armat.....
W ogóle wg mnie to wyglądało jak fajna zabawa tych, którzy brali w niej udział, a z rekonstrukcją bitwy miało niewiele wspolnego........

Grün - Sob Kwi 30, 2005 10:02 pm

Na moje oko, to za dużo tam było "dowódców"... :%
jahrek - Sob Kwi 30, 2005 11:16 pm

a to widzieliście? "Olewam to wasze oblężenie!!!" :hihi:
Sabaoth - Nie Maj 01, 2005 8:18 am

Grün napisał/a:
Na moje oko, to za dużo tam było "dowódców"... :%

Bo każdy woli być dowódcą, a nie jakimś szeregowcem, którego wszyscy inni ganiaja w tą i we wtą :^^

Marcin - Nie Maj 01, 2005 10:40 am

wrangla napisał/a:
Marcin napisał/a:
Mnie widziałeś :mrgreen:

:oops: :oops: :oops: Wstyd się przyznać... ale nie... :oops:

Gdanszczanin - Nie Maj 01, 2005 12:43 pm

To też coś dodam od siebie , dla mnie najlepiej wyglądał ten z brodą .
A co do rekonstrukcji to ta i tak była lepsza niż np ta co była 2 lata temu . Z tego co pamiętam była wtedy nawet kawaleria ale w zasadzie walka toczyła się na otwartej przestrzeni , w ogóle nie wykorzystano fortyfikacji tym razem było inaczej.

Horhe - Nie Maj 01, 2005 3:06 pm

Wszystkim widzom dziękuję za przybycie. Za rok znowu zagrzmią działa na fortach.
Po tym wszystkim ledwo żyję, ale jestem zadowolony z imprezy. Faktycznie dowódców bylo za wielu, stąd osobiście musialem zainterweniować na pierwszej linii. Ja to ten w granatowym mundurze z żółtym kołnierzem w kapeluszu. Miastu Gdańsk zafundowaliśmy nadplanową paradę na Starym Mieście po pokazie na Targu Węglowym. Jakoś tak spontanicznie wyszło. :co_jest:
Białorusini tak pokochali nasze morze, że aż się pojechali wykąpać na Brzeźnie :==
Mam nadzieję, że nasz garnizon nieco się wzmocni po tym widowisku.
Zapraszam do naszych grup.
REKRUTACJA DO WOJSK NAPOLEOŃSKICH

Marcin - Nie Maj 01, 2005 4:48 pm

Cytat:
Ja to ten w granatowym mundurze z żółtym kołnierzem w kapeluszu.

? :wink:

wrangla - Nie Maj 01, 2005 4:53 pm

danziger napisał/a:
A jak się wam podobało?
Podobało się, podobało :D
Fajna sprawa z tą inscenizacją, do teraz huczą mi w uszach armaty... :D

Według mnie największym sukcesem tej imprezy było to, że przyciągnęła ona na Forty mnóstwo ludzi, którzy nigdy wcześniej tam nie byli, choć mieszkają w Gdańsku od dawna/od urodzenia.

wrangla - Nie Maj 01, 2005 5:20 pm

Horhe napisał/a:
Ja to ten w granatowym mundurze z żółtym kołnierzem w kapeluszu.

Wkradłeś się w mój kadr :D

Horhe - Nie Maj 01, 2005 8:06 pm

Jeśli ktoś ma ochotę o tym porozmawiać na żywo lub się zaciągnąć w nasze szeregi, to zapraszam jutro na wystawę na fortach. Będę tam od 10 rano do popołudnia,a może i wieczoru.
Z tego co widzę, to publiczność wiele zdjęć zrobiła. Wobec tego zwracam się z prośbą o udostępnienie Państwa materiału na CD.Zwrócę koszt płytki oczywiście.
nowe fotki:
http://wikings.pl/~archie/napoleony/index.htm

wrangla - Pon Maj 02, 2005 4:22 pm

Grodzisko w ogniu wystrzałów - tekst Grażyny Pilarczyk

Cytat:
Na Grodzisku zjawiło się około czterech tysięcy widzów. Spotkanie z żywą historią spotkało się ze sporym zainteresowaniem gdańszczan i turystów. Przybycie do Gdańska tylu wojaków w przepięknych mundurach i zawadiackich nakryciach głowy, to zasługa inicjatorów przedsięwzięcia, czyli 2.Pułku Piechoty Xięstwa Warszawskiego, działającego w ramach Gdańskiego Klubu Kultury „Schron”. Pośród współorganizatorów w mundurach warto wspomnieć o Piotrze Czerepaku, znanym jako „Horhe”, który z ogromnym zapałem współpracował z gospodarzem imprezy, czyli Parkiem Kulturowym Fortyfikacji Miejskich „Twierdza Gdańsk”. Ciekawostką jest fakt, że Horhe wciągnął w czasy napoleońskie swego tatę Tomasza, który podczas bitwy ostrzeliwał wroga z moździerza.

Marcin - Pon Maj 02, 2005 8:50 pm

Mimo pozytywnych ogólnych wrażeń muszę jednak dołożyć tę łyżkę dziegciu...
Zawiodła moim zdaniem częściowo organizacja. Nie wyznaczono jednoznacznie "sektorów" dla publiczności (piszę to z perspektywy oglądającej pokaz dokładnie na północ od galerii przeciwskarpowej Kaponiery Środkowej). A wystarczyłoby ogrodzić teren za pomocą taśmy. Przez około kwadrans sama Grażyna Pilarczyk (gdzie były jakiekolwiek służby porządkowe?) próbowała "ogarnąć tłum", lecz nie na wiele się to zdało.
Po drugie - niezbyt pozytywne wrażenie wywarło na mnie kilkadziesiąt (a może nawet znacznie więcej) walających się strzykawek wraz z igłami. :II Boję się nawet pomyśleć, iż ktoś mógł się zranić...

Horhe - Wto Maj 03, 2005 1:53 am

Taśma była, i to pod dostatkiem. Sam wytyczałem linie na taśmę i widziałem taśmy jeszcze kolo 15.00. Niestety publika w amoku ją zerwała. W tym kraju jak jest jakas przeszkoda lub barierka, to się ja przekracza lub niszczy. Żenada! Zakaz, to zakaz,a tu publika na miejscu inscenizacji, nie wspomnę o mediach :cisza:
Następnym razem postawi się zasieki :hmmm:

Sabaoth - Wto Maj 03, 2005 6:44 am

Cytat:
W tym kraju jak jest jakas przeszkoda lub barierka, to się ja przekracza lub niszczy.

Bo barierki i ograniczenia są zawsze dla INNYCH :^^

wrangla - Wto Maj 03, 2005 7:33 am

"ochroniarz", który stał przy taśmie w ogóle nie reagował, gdy ludzie zaczęli przez nią przełazić. Stał sobie spokojnie i NIC nie mówił. :evil:
lusinek1 - Wto Maj 03, 2005 9:22 am

wrangla napisał/a:
"ochroniarz", który stał przy taśmie w ogóle nie reagował, gdy ludzie zaczęli przez nią przełazić. Stał sobie spokojnie i NIC nie mówił. :evil:

Hmm... a w jakim stosunku była liczba "ochroniarzy" (czy może raczej - jednego "ochroniarza" :hihi: ) do liczby "ludzi-którzy-zaczęli-przełazić-przez-taśmę"?
Jeżeli "ochroniarz" był w znacznej mniejszości (...), a ludzie w przeważającej większości, a poczucie obowiązku i odwaga cywilna u "ochroniarza" były również "w mniejszości", to... to by tłumaczyło jego bierne zachowanie :%

Sabaoth - Wto Maj 03, 2005 10:24 am

Ale chyba ci ludzie maja przynajmniej podstawowe wyksztalcenie i chocby cien inteligencji. Jesli jest tasma albo barierka to oznacza to, ze nie nalezy za nia przechodzic :II
Horhe - Sro Maj 04, 2005 8:30 pm

Marcinowi dziękuje za udostępnienie CD z fotkami z imprezy.
Zdjęcia Olega i Igora z Rygi

Marcin - Sro Maj 04, 2005 9:11 pm

I na prośbę Horhe zamieszczam (zeskanowane) obwieszczenie. :wink:
bassa - Sro Maj 04, 2005 10:32 pm

:== :== :== czy bedzie jakas relacja filmowo-wystawowa takze ? Na przykład- wspominki poimprezowe jesienia ???Otwarte spotkanie na Fortach ???
Chwała Organizatorom- tam jest naprawde trudno zapanowac nad inscenizacją-i publiką,a teren az się prosi o tak wspaniałe wydarzenia...

parker - Czw Maj 05, 2005 1:17 pm

A do czego rekrutom potrzebne te przednie zęby? :wink:
Corzano - Czw Maj 05, 2005 1:21 pm

Co za pytanie?! Do otwierania konserw.
danziger - Czw Maj 05, 2005 1:26 pm

parker napisał/a:
A do czego rekrutom potrzebne te przednie zęby? :wink:

Do odgryzania kapsla papierowego naboju - bo takie wówczas były. W papier był owiniety pocisk i proch - cos tam trzeba było odgryźć, żeby to wsadzić do karabinu - szczegółów technicznych nie znam, wiem tyle, ze nie mogli tego wsadzić w całości do lufy (ładowało się odprzodowo).
Zdarzało się, że rekruci by uniknąć słuzby wybijali sobie przednie zęby (służba trwala kilkanaście lat)

parker - Pią Maj 06, 2005 2:15 pm

Rodzina Cesarza
Marcin - Wto Maj 10, 2005 10:05 pm

Napoleoński punkt widokowy
Byłem, widziałem... :D

Wygląda całkiem, całkiem... A wrażenie robi dość dokładnie odwzorowana mapa na stole.

Sabaoth - Wto Maj 10, 2005 10:13 pm

Długiego i szczęśliwego życia w takim miejscu nie wróżę, na pierwszy ogień pójdzie spraj :%
Grün - Sro Maj 11, 2005 10:05 pm

A ja się pewnie narażę - ale wcale mi się to coś nie podoba. To tak jakby przy zakręcie pięciu gwizdków postawić stół nawigacyjny i pół mostka ze Szlezwiga...
danziger - Sro Maj 11, 2005 10:14 pm

Grün napisał/a:
A ja się pewnie narażę - ale wcale mi się to coś nie podoba. To tak jakby przy zakręcie pięciu gwizdków postawić stół nawigacyjny i pół mostka ze Szlezwiga...

Słaba analogia - po pierwsze: taki stół z mapą mógł sobie na Hagelsbergu stać, natomiast sam mostek i stół nawigacyjny bez reszty Schlezwiga-Holsteina przy zakręcie 5 gwizdków wyglądałby co najmniej dziwnie;
po drugie: porównywanie Napoleona z hitlerowcami jest dość ryzykowne - owszem i on i oni cieszyli się w swoim czasie poparciem większości gdańszczan, i on i oni toczyli o Miasto walki, ale chyba na tym porównania "gdańskie" się kończą.........

Zoppoter - Czw Maj 12, 2005 8:23 am

danziger napisał/a:
Słaba analogia - po pierwsze: taki stół z mapą mógł sobie na Hagelsbergu stać, natomiast sam mostek i stół nawigacyjny bez reszty Schlezwiga-Holsteina przy zakręcie 5 gwizdków wyglądałby co najmniej dziwnie;
po drugie: porównywanie Napoleona z hitlerowcami jest dość ryzykowne - owszem i on i oni cieszyli się w swoim czasie poparciem większości gdańszczan, i on i oni toczyli o Miasto walki, ale chyba na tym porównania "gdańskie" się kończą.........

Po trzecie: i on i oni bardzo Gdańskowi zaszkodzili. Na miarę swoich czasów rzecz jasna. Wole nie myśleć, czego dokonałby Napoleon mając takie mozliwości techniczne jak Hitler...

Grün - Czw Maj 12, 2005 11:33 am

Zoppoter napisał/a:
Po trzecie: i on i oni bardzo Gdańskowi zaszkodzili. Na miarę swoich czasów rzecz jasna. Wole nie myśleć, czego dokonałby Napoleon mając takie mozliwości techniczne jak Hitler...

No właśnie dlatego mi się to nie podoba. Nie podoba mi się bowiem obstawianie Gdańska pamiątkami po najeźdźcach.

danziger - Czw Maj 12, 2005 12:01 pm

Grün napisał/a:
No właśnie dlatego mi się to nie podoba. Nie podoba mi się bowiem obstawianie Gdańska pamiątkami po najeźdźcach.

Biorąc pod uwagę, że Napoleon był przez większość gdańszczan wyczekiwany raczej z nadzieją niż obawą, to odpowiedniejszym słowem (bez żadnego sarkazmu) byłby "wyzwoliciel", podobnie zresztą było w 1939 r. - z punktu widzenia większości gdańszczan to było wyzwolenie spod panowania "dyktatu wersalskiego" i "powrót do Macierzy"......

Grün - Czw Maj 12, 2005 12:12 pm

Tak czy owak, niezależnie od tego co sądziła naiwna część (nawet jeśli większość) Gdańszczan, byli to najeźdźcy i dlatego upamiętnianie ich mi się wcale nie podoba, zwłaszcza, że gdańska historia leży jednocześnie odłogiem.
pumeks - Czw Maj 12, 2005 12:24 pm

O nastrojach Gdańszczan trudno coś rozstrzygającego powiedzieć, bo zarówno polscy jak i niemieccy historycy naginają fakty. Własnie wczoraj trafiłem na opis pewnego wydarzenia z 17/18 grudnia 1809 r.: do króla pruskiego, który po trzyletnim pobycie w Prusach Wschodnich (dokąd uciekł po klęsce pod Jeną/Auerstädt) postanowił wrócić do Berlina i po drodze zatrzymał się w Kwidzynie, przybyła delegacja senatu Gdańska. Wymienia się tu burmistrza Hufelanda oraz senatorów von Franziusa i Deeringa. Mieli oni zapewnić króla że Miasto darzy go głęboką czcią. Król z kolei podziękował im za wierność i przywiązanie, okazane w czasie oblężenia 1807 r.
Horhe - Czw Maj 12, 2005 2:39 pm

Grün napisał/a:
Zoppoter napisał/a:

Mam nadzieję, że żaden z Was nie traktuje wojsk napoleońskich jako najeźdźców, bo w ich składzie były również wojska polskie. Ponadto polecam zaznajomić się z tematem buntu w Gdańsku w 1793 roku i nad jego przyczynami oraz nad powszechną dezercją z gdańskiej twierdzy w 1807 roku. Do legii gen.Dąbrowskiego wstępowali nawet prusacy, bo mieli już dość służenia Fryderykowi Wilhelmowi III. Nie wybielam tutaj postaci Napoleona,ale nie raz śpiewamy "...dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy...".
Porównywanie Napoleona do Hitlera, to spadek po radzieckiej propagandzie, kiedy to uwidaczniano klęskę jednego i drugiego na skutek srogiej rosyjskiej zimy i wyzwoleńczej wojny ojczyźnianej.

Corzano - Czw Maj 12, 2005 2:42 pm

Horhe napisał/a:
nie raz śpiewamy "...dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy...".

:mrgreen: Kto śpiewa, ten śpiewa. :wink:

danziger - Czw Maj 12, 2005 2:46 pm

Corzano napisał/a:
Horhe napisał/a:
nie raz śpiewamy "...dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy...".

:mrgreen: Kto śpiewa, ten śpiewa. :wink:
:amen:
Zoppoter - Czw Maj 12, 2005 2:50 pm

Horhe napisał/a:
Mam nadzieję, że żaden z Was nie traktuje wojsk napoleońskich jako najeźdźców, bo w ich składzie były również wojska polskie. Ponadto polecam zaznajomić się z tematem buntu w Gdańsku w 1793 roku i nad jego przyczynami oraz nad powszechną dezercją z gdańskiej twierdzy w 1807 roku. Do legii gen.Dąbrowskiego wstępowali nawet prusacy, bo mieli już dość służenia Fryderykowi Wilhelmowi III. Nie wybielam tutaj postaci Napoleona,ale nie raz śpiewamy "...dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy...".
Porównywanie Napoleona do Hitlera, to spadek po radzieckiej propagandzie, kiedy to uwidaczniano klęskę jednego i drugiego na skutek srogiej rosyjskiej zimy i wyzwoleńczej wojny ojczyźnianej.

Owszem, Napoleona razem z jego polskim wojskiem uwazam za najeźdźców na Gdańsk, najeźdźców, ktrzy przyczynili się do powaznych kłopotów Miasta. Odizolował Napoleon Gdańsk od zaplecza, ciągnął z niego cięzkie pieniądze na swoje wojenne zabawy w sytuacji, kiedy Gdańsk nie był w stanie na to zarobić z powodu izolacji, naraził dwukrotnie na zniszczenia wojenne, naraził tez na brak pomocy w czasie epidemii. I to zarówno samo miasto jak okoliczne miejscowości.

Porównanie z Hitlerem jest całkowicie mojego autorstwa, nawet nie wiedziałem, że sowieci wymyslili to przede mną.

A teksty piesni patriotycznych nie są i nie będą dla mnie żadnym wyznacznikiem do wyrabiania sobie własnych poglądów. Wręcz przeciwnie.

wrangla - Czw Maj 12, 2005 2:54 pm

Od stołu z mapą do patriotyzmu. :%
Horhe - Czw Maj 12, 2005 2:58 pm

Czy ja mieszkam w Polsce?
Do czego Panowie dążycie?

danziger - Czw Maj 12, 2005 2:59 pm

Cytat:
Odizolował Napoleon Gdańsk od zaplecza

Napoleon? Prusacy! On co najwyżej nie przywrócił stanu poprzedniego...

Zoppoter - Czw Maj 12, 2005 3:03 pm

danziger napisał/a:
Cytat:
Odizolował Napoleon Gdańsk od zaplecza

Napoleon? Prusacy! On co najwyżej nie przywrócił stanu poprzedniego...

Prusacy odcieli Gdańsk od zaplecza w latach 1772 - 1793. Później już Gdańsk miał zaplecze, zapewne nie tak lukratywne jak przed 1772 ale jednak miał. Napoleon w 1807 roku ponownie odciął Gdańsk od zaplecza: tym razem pruskiego.

Zoppoter - Czw Maj 12, 2005 3:07 pm

Horhe napisał/a:

Na pierwsze pytanie sam sobie odpowiedz, Ty chyba wiesz to najlepiej.
Na drugie odpowiadam w swoim imieniu: do poznania prawdy historycznej o Gdańsku i całym regionie. Obiektywnej prawdy, a nie widzianej przez pryzmat czyichkolwiek uczuc patriotycznych. I do wyciągnieęcia wniosków z tej historii.

seestrasse - Czw Maj 12, 2005 3:11 pm

Zoppoter napisał/a:
Horhe napisał/a:

Na pierwsze pytanie sam sobie odpowiedz, Ty chyba wiesz to najlepiej

pomocą służy dowód osobisty :wink:
Horhe, poczytaj Forum... nie będziesz musiał zadawać niektórych pytań
Zoppusiu, po co... :LL:

pumeks - Czw Maj 12, 2005 3:12 pm

Horhe napisał/a:

O co walczymy dokąd zmierzamy? dodałbym jeszcze: kto za tym stoi? i młyn jakich sił jest to woda? :hihi:

seestrasse - Czw Maj 12, 2005 3:14 pm

i lep jakich nici... o musztardzie było powiedzieć :hihi:
danziger - Czw Maj 12, 2005 3:19 pm

pumeks napisał/a:
Horhe napisał/a:

O co walczymy dokąd zmierzamy? dodałbym jeszcze: kto za tym stoi? i młyn jakich sił jest to woda? :hihi:

Na młyn, Pumeks, na młyn :hihi:
Mozna by jeszcze dodac kto pociąga za sznurki i komu to słuzy :%

pumeks - Czw Maj 12, 2005 3:20 pm

Wpadłem w nastrój antybonapartystowski i zmieniłem awatar. :P
pumeks - Czw Maj 12, 2005 3:21 pm

danziger napisał/a:
kto pociąga za sznurki i komu to słuzy

I z dziecinną radością pociągnął za sznurek...

Gdanszczanin - Czw Maj 12, 2005 4:47 pm

Ludzie ale Napoleon żył 200 lat temu !! :)
danziger - Czw Maj 12, 2005 5:29 pm

Doigrałeś się, monsieur Pumeks! :pojedynek:
Zoppoter - Czw Maj 12, 2005 6:14 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Ludzie ale Napoleon żył 200 lat temu !! :)

Różne krążą informacje na ten temat. Taki Presley niby też nie zyje, a.... :mrgreen:

ahmed - Czw Maj 12, 2005 6:22 pm

tak tak to moze wywalmy z miasta wszystko co zbudowali krzyzacy :% Hm Panowie to historia,naszym obowiazkiem jest ja pielegnowac,a nie klocici sie o to kto byl najezdzca a kto nie,ilosc oddzialow ktora przez wieki przewalila sie pod murami naszego miasta jest spora....idac tym dywersyjnym krokiem wywalmy wszystko co niemieckie,rosyjskie,szwedzkie a nawet poskie :wink: A teraz na serio,pomnik dobry pomysl ale lokalizacja choc historyczna,chybiona szybko zrewiduja jego obecnosc domorosli niszczyciele najezdzcow,z butelczynami istrzykawkami w rekach 8))
wrangla - Wto Maj 17, 2005 8:11 pm

Gdańsk i Napoleon na Allegro "XIX-wieczna grafika"

coś mi tu nie gra :%

danziger - Wto Maj 17, 2005 8:27 pm

wrangla napisał/a:
coś mi tu nie gra :%

No wiesz, nie każdy Francuz musi wiedzieć, że Gdańsk leży nie w górach, a nad morzem :D
Ale poza tym trochę dziwi mnie data - 1830 rok. Nie jestem pewien, czy w tym czasie produkcja pamiątek po Napoleonie nie była nawet zabroniona (?) ...

Corzano - Wto Maj 17, 2005 8:35 pm

wrangla napisał/a:
Gdańsk i Napoleon na Allegro "XIX-wieczna grafika"

Było. :%

Marcin - Wto Maj 17, 2005 11:00 pm

To może być widok obleganego Gdańska od pólnocnego-wschodu, a w tle widać Hagelsberg, Bischofsberg...
Ale znając życie to autor w życiu nie widział Gdańska (lub tworzył z pamięci kilkanaście lat po wydarzeniach 1807 roku), a tu popuścił wodze fantazji... :wink:
Burboni już w kilka lat po restauracji przestali tępić ślady Cesarstwa i epoki napoleońskiej.

wrangla - Wto Maj 17, 2005 11:05 pm

Corzano napisał/a:
Było. :%
Ale nie w tym wątku :wink:
No i tajemnicze 'góry' tak bez echa wówczas pozostały :mrgreen:

Horhe - Sro Maj 18, 2005 6:04 pm
Temat postu: Poszukuję kontaktu do tego gościa w czerwonym mundurze
Poszukuję kontaktu do tego gościa w czerwonym mundurze. Jest to mundur Royal Marines.
Gościu ten grał w "Panu i Wladcy". Jak macie jakieś jego inne zdjęcia to poproszę.sprawa jest pilna,może ktoś go zna.

Corzano - Sro Maj 18, 2005 6:18 pm
Temat postu: Re: Poszukuję kontaktu do tego gościa w czerwonym mundurze
Horhe napisał/a:
Poszukuję kontaktu do tego gościa w czerwonym mundurze. Jest to mundur Royal Marines.
Gościu ten grał w "Panu i Wladcy".

http://www.imdb.com/name/nm0000128/ :wink:

Marcin - Pią Maj 27, 2005 11:27 pm

I małe zboczenie... :wink:

Taki łuk triumfalny "odnalazłem" (bo po raz pierwszy widziałem go jakieś 12 lat temu, ale zapomniałem niebawem gdzie) pomiędzy Koninem i Inowrocławiem. :D

Corzano - Pią Maj 27, 2005 11:34 pm

Marcin napisał/a:
Taki łuk triumfalny "odnalazłem"

Napoleona już nie ma, a kierowcy się pewnie cieszą, że mają takie coś na drodze. :mrgreen:

Zoppoter - Sob Maj 28, 2005 7:22 am

Corzano napisał/a:
Marcin napisał/a:

Taki łuk triumfalny "odnalazłem"

Napoleona już nie ma, a kierowcy się pewnie cieszą, że mają takie coś na drodze. :mrgreen:
Jooo, zwłaszcza ciężarowi. 3,3 metra wysokości, pusty śmiech bierze...
Sabaoth - Sob Maj 28, 2005 9:45 am

To trzeba zgłosić do Urzędu Miasta, niech sobie nasz ukochany włodarz też taki ustawi :^^
Horhe - Pon Cze 13, 2005 10:21 pm

A ja dalej Was pomeczę moimi poszukiwaniami.
Kto zna tego gościa z dzieckiem na ręku, to niech raz dwa daje mi do niego namiary, bo chyba posiał moją wizytówkę.

Poza tym zapraszam do galerii GKK Schron, gdzie ujest sporo zdjęć z naszej imprezy.
http://www.schron.multico...ppermine&cat=11

Sabaoth - Pon Cze 13, 2005 10:23 pm

Ten z prawej, sądząc po zaroście to jakiś dezerter, ciężko go będzie namierzyć :^^
Grün - Pon Cze 13, 2005 11:14 pm

Dziecko wygląda na syna pułku. :^^
pumeks - Wto Cze 14, 2005 9:11 am

... i pułkownikowej? :wink:
Corzano - Wto Cze 14, 2005 9:12 am

pumeks napisał/a:

Sądzisz, że ten z zarostem jest kobietą? :hmmm:

Marcin - Wto Cze 14, 2005 9:15 am

Cytat:
Dziecko wygląda na syna pułku. :^^

Całego pułku? Aaaa... rozumiem. :wink: :hiihihi:

Sabaoth - Wto Cze 14, 2005 9:28 am

Corzano napisał/a:
pumeks napisał/a:

Sądzisz, że ten z zarostem jest kobietą? :hmmm:

Moze baba z broda :hihi:

pumeks - Wto Cze 14, 2005 9:29 am

Kobiety krasnoludów mają brody :%
Sabaoth - Wto Cze 14, 2005 9:40 am

pumeks napisał/a:

A wiesz, masz racje. On (ona?) cos taki konusowaty :^^

Corzano - Wto Cze 14, 2005 9:50 am

Sabaoth napisał/a:
pumeks napisał/a:

A wiesz, masz racje. On (ona?) cos taki konusowaty :^^

Fakt. I kapturek ma! :mrgreen:

Grün - Wto Cze 14, 2005 10:00 am

A u krasnoludów holenderskich, broda u "żony" jest czymś normalnym :%
Horhe - Wto Cze 14, 2005 11:43 am

Zadaję konkretne pytanie,a Wy prowadzicie bezsensowną dysputę :<>
Spodziewałem się po tym forum wyższego poziomu. :II

Sabaoth - Wto Cze 14, 2005 11:45 am

Takie mamy poczucie humoru! :^^ A sadzac z wypowiedzi raczej nie jestesmy w stanie Ci pomoc. :II
pumeks - Wto Cze 14, 2005 11:52 am

Gdybyś miał jakieś zdjęcie dziewiętnastowieczne, to może byśmy rozpoznali osobę :wink: Ale umiejętność podawania danych o wszystkich mieszkańcach Trójmiasta i okolic AD 2005 na podstawie fotografii dość luźno wiąże sie z profilem tego forum.
parker - Wto Cze 14, 2005 2:48 pm

A czym się różni krasnolud holenderski od nieholenderskiego? :???:
pumeks - Wto Cze 14, 2005 2:53 pm

Nieholenderskie mogą się żenić wyłącznie z krasnoludami pci odmiennej :%
Horhe - Wto Cze 14, 2005 11:18 pm

Sabaoth napisał/a:
Takie mamy poczucie humoru! :^^ A sadzac z wypowiedzi raczej nie jestesmy w stanie Ci pomoc. :II

No to rzygacz Wam w oko :P
Dałem radę bez Waszej pomocy. Mam już namiary na niego :co_jest:
Kto wie, może to Wasz sąsiad :P

Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 6:44 am

Horhe napisał/a:
Kto wie, może to Wasz sąsiad :P

Mój na pewno nie :II Znam wszystkich dwóch Polaków w okolicy :mrgreen:

Horhe - Wto Wrz 27, 2005 10:55 pm

Macie może jakiś pomysł kto mógłby wesprzeć "Oblężenie Gdańska 1807" w latach 2006 i 2007. Co kilkadziesiąt głów, to nie jedna.
Wszelcy dobrodzieje mile widziani:)

danziger - Sro Wrz 28, 2005 10:50 am

Horhe napisał/a:
Macie może jakiś pomysł kto mógłby wesprzeć "Oblężenie Gdańska 1807" w latach 2006 i 2007. Co kilkadziesiąt głów, to nie jedna.
Wszelcy dobrodzieje mile widziani:)

Chcesz wiedzieć, jakie oddziały w oblężeniu w 1807 po obu stronach uczestniczyły, czy szukasz namiarów na grupy rekonstrukcyjne?

Marcin - Sro Wrz 28, 2005 12:07 pm

Horhemu nie chodziło ani o jedno, ani o drugie. :hihi:
Corzano - Sro Wrz 28, 2005 12:10 pm

Marcin napisał/a:
Horhemu nie chodziło ani o jedno, ani o drugie. :hihi:

A jak nie wiadomo o co chodzi...

danziger - Sro Wrz 28, 2005 12:17 pm

Acha - musiałem przyjrzeć się temu postowi bardzo dokładnie, żeby dojrzeć o co chodzi :hihi:
Może w takim razie Prokom - oni są (podobno) skorzy do pomocy różnym przedsięwzięciom.
Poza tym może jakies firmy związane z branżą militarną - np. militaria.pl

Horhe - Sro Wrz 28, 2005 3:49 pm

Hmmm militaria.pl, no może napisze się.
Hehe zrobimy na fortach zrobimy Prokom Forty Open i będziemy grać zapalonym granatem, przegra ten, któremu buchnie :devil: :devil:
No,ale kto jeszcze z regionu mógłby nas wesprzeć?
Szczerze, to liczę na wsparcie Lotto i Browarów Tyskich ze względu na napoleoński charakter niektórych reklam.
Nie liczy się tylko kasa, może być drewno, słoma, suchy prowiant, transport, wolontariusze chętni do pomocy. Nowi ludzie w szeregach też by się przydali :co_jest:

Zoppoter - Sro Wrz 28, 2005 4:57 pm

Horhe napisał/a:
Nowi ludzie w szeregach też by się przydali :co_jest:

Na mieso armatnie? :hihi: Czyżbyscie odnotowali straty po ostatniej bitwie? :mrgreen: :haha:

danziger - Sro Wrz 28, 2005 9:07 pm

jak browar, to Amber - naturalnie z Pomorza! :mrgreen:
A jeśli chodzi o duże firmy regionalne - to Lotos, Hestia.....
I to chyba tyle.... Stocznie za bogate raczej nie są...
Nie wiem, kto jeszcze :hmmm:
Chyba, żeby po mniejszych firmach poszukać (np. takich jak wspomniany Amber)

Corzano - Sro Wrz 28, 2005 9:22 pm

danziger napisał/a:
Stocznie za bogate raczej nie są...

Bogactwa nigdy za dużo. :wink:

Zoppoter - Czw Wrz 29, 2005 7:28 am

danziger napisał/a:

A jeśli chodzi o duże firmy regionalne - to Lotos, Hestia.....

Żeby wzrosły ceny paliw i składki ubezpieczeniowe...? :%

Corzano - Czw Wrz 29, 2005 7:33 am

Zoppoter napisał/a:
Żeby wzrosły ceny paliw i składki ubezpieczeniowe...? :%

Jakbyś nie wiedział, że oni te pieniądze i tak wydadzą. :%

Horhe - Czw Wrz 29, 2005 12:11 pm

Zoppoter napisał/a:
Horhe napisał/a:
Nowi ludzie w szeregach też by się przydali :co_jest:

Na mieso armatnie? :hihi: Czyżbyscie odnotowali straty po ostatniej bitwie? :mrgreen: :haha:

Wszystko jest ok, tylko wojska więcej by się przydało na miejscu.
Może coś gdańskiego? :co_jest:

Zoppoter,a wiedziałeś, że w 1807 roku sopoccy rybacy wyplatali kosze szańcowe na Łostowicach. Owe kosze były niezbędne przy oblężeniu, bo dawały osłonę (wypełnione ziemią) wojskom przybliżającym się okopami tzw."zygzakami" pod wały Gdańska.

Zoppoter - Czw Wrz 29, 2005 12:19 pm

Horhe napisał/a:

Zoppoter,a wiedziałeś, że w 1807 roku sopoccy rybacy wyplatali kosze szańcowe na Łostowicach. Owe kosze były niezbędne przy oblężeniu, bo dawały osłonę (wypełnione ziemią) wojskom przybliżającym się okopami tzw."zygzakami" pod wały Gdańska.

Nie wiedziałem, ale to nie jest zaskakujące. Wszak wojska toczące wojnie na danym terenie zawsze zmusza jego ludnośc do jakichs prac lub daniny w celu wspomożenia prowadzonej wojny. I dobrze, jeśli na tym sie kończy...

Horhe - Czw Wrz 29, 2005 12:36 pm

Zoppoter,masz etat rybaka-wyplatacza koszy :haha:
Ponadto, niejaki sopocki rybak Abraham przedrzeźniał się z załogą angielskiej kanonierki patrolującej wybrzeże. Ów rybaka i jego osadę ostrzeliwano często, bo prowokował Anglików wychodząc na plażę, spacerując brzegiem wśród świstających angielskich kul armatnich, do czasu aż go w koncu trafiła, urywając mu nogę. Na szczęście rybaka, wraz wojskami napoleońskimi było wielu chirurgów, którzy życie Abrahama uratowali, no ale nogi już nie. Więcej na ten temat w Bedekerze Sopockim. Ciekawe to historie :wink:

luka - Sro Lis 23, 2005 5:13 pm

Fajne imiona mieli dawni gdańscy rybacy :wink:
pumeks - Czw Lis 24, 2005 8:59 am

luka napisał/a:
Fajne imiona mieli dawni gdańscy rybacy :wink:

A jakie na przykład? bo Abraham to akurat nazwisko, które notabene powinno być znane każdemu kto choć trochę zetknął się z historią Kaszub albo Gdyni.

Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 9:03 am

Abraham, Abraham :hmmm: to ten od Lincolna? :hihi:
Zoppoter - Czw Lis 24, 2005 9:11 am

Sabaoth napisał/a:
Abraham, Abraham :hmmm: to ten od Lincolna? :hihi:

Nie, to ten od łona. :mrgreen:

seestrasse - Czw Lis 24, 2005 4:59 pm

:haha:
pumeks - Pią Lis 25, 2005 9:11 am

Miałem na myśli tego:
Tóna Ôbram
(tu więcej i w bardziej znanym języku: Antoni Abraham).

Horhe - Pią Lis 25, 2005 11:30 am

Bedeker Sopocki nie podaje, czy Abraham to było imie,czy nazwisko tego rybaka.
luka - Sob Lis 26, 2005 1:26 pm

Pójdźmy na zgniły kompromis i uznajmy, że miał tak na imię i nazwisko :%
pumeks - Pon Lis 28, 2005 2:03 pm

Biblijne imiona były rozpowszechnione głównie wśród protestantów, np. Willem van den Block (anabaptysta) nadał swoim 4 synom imiona Abraham, Izaak, Jakub i Dawid. W przypadku tego rybaka, moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest że chodzi o nazwisko.
dago - Czw Gru 01, 2005 10:48 pm

Być może historia rybaka Abrahama jest prawdziwa i ma związek z HMS "Ariel" który przebywał na wodach Zatoki Gdańskiej w 1809 r. a jego kapitan I. Ross wykonał mapę Zatoki, http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=35

Pozdrawiam

Horhe - Pon Gru 05, 2005 4:33 pm

Nie nie, to wydarzyło się w 1807 roku.
Patrzcie w telewizji byłem http://www.heute.de/ZDFme...12842-5,00.html

Horhe - Pią Gru 16, 2005 12:59 pm

Aktualnie pracujemy nad trailerem imprezy na 2006 rok.
Czy ma ktoś jakiś nie znany nam materiał z kamery cyfrowej z inscenizacji w 2005 roku?
Sprawa jest dosyć pilna. Szukamy ciekawych ujęć, głównie z bliska.

pumeks - Pią Gru 16, 2005 1:11 pm

Tutaj ciekawe ujęcie:

ale nie z cyfrówki, tylko ze strony http://www.transload.net/...llany/boxmedal/

Sabaoth - Pią Gru 16, 2005 4:20 pm

Czy to w tle to dowolna interpretacja na temat Gdańska? :%
seestrasse - Pią Gru 16, 2005 4:22 pm

Horhe napisał/a:
Szukamy ciekawych ujęć

Twoich? :wink:

Horhe - Pią Gru 16, 2005 5:28 pm

Wszystkich, całej imprezy. Od ujęć na Długiej, w obozie, po sam szturm.
Horhe - Czw Sty 12, 2006 10:42 am

Na dniach pojawi się trialer imprezy do ściągnięcia. :co_jest:
Horhe - Wto Sty 17, 2006 2:19 pm

Tak jak obiecałem. :co_jest:
Już można ściągać:

http://www.1807.pl/files/danzig.avi
19,7MB

Marcin - Wto Sty 17, 2006 6:29 pm

:== dla autora...
Aż szkoda, że nie dłuższy. :D

wrangla - Wto Sty 17, 2006 7:38 pm

Ciekawie to wygląda. :D
janak - Sro Sty 18, 2006 3:59 pm

Horhe, pewnie to już masz, ale w "Pomerani" 6/2005 (grudniowa) jest artykuł p. Landowskiego, oparty o wspomnienia, na temat zdobycia Tczewa w trakcie kam-panii z 1807 roku.

Cytat:
40. Roman Landowski, Jak „pastuchy” Prusaków pogonili
Kulminację kampanii napoleońskiej na Pomorzu w 1807 roku stanowiło oblężenie i zdobycie Gdańska. Kluczem do tej fortecy był Tczew, który wojska polsko-francusko-badeńskie zdobyły 23 lutego owego roku. Decydującą rolę w tej bitwie odegrały jednak legiony gen. Jana Henryka Dąbrowskiego. Zapewne dlatego sam Napoleon batalię o Tczew nazwał „polską bitwą”, przyznając wojakom kilkanaście krzyży Legii Honorowej...

Horhe - Sro Mar 15, 2006 12:10 am

Poszukuję osób, które chciałyby pomóc przy imprezie.
Aktualnie pilnie poszukiwany jest twórca "www" i grafik komputerowy, co by ożywić padniętą stronę www.1807.pl Niestety posypała się :II
Może ktoś ma nieopublikowany tekst o historii miasta w tym czasie? Z chęcią coś opublikujemy na łamach www.1807.pl
Mile widziane osoby do stałej współpracy przy tego typu inicjatywach, najlepiej chcące się wdrożyć w rekonstrukcje historyczne. Rzecznik prasowy by się przydał, bo ja nie dam rady być wszędzie. :co_jest:

Horhe - Pon Kwi 03, 2006 8:30 pm

Impreza tydzień temu została odwołana z powodu wycofania się strategicznego partnera finansowego. :II
Mikołaj - Pon Kwi 03, 2006 9:45 pm

a wywalczyłeś coś z tą domeną? bo strona już od dawna gotowa do podpięcia...
Horhe - Sro Kwi 05, 2006 12:09 am

Czekam na DNSy. Strona będzie też o innych wydarzeniach z 1807 roku.
Gdynka - Czw Kwi 20, 2006 4:44 pm

Horhe napisał/a:
Impreza tydzień temu została odwołana z powodu wycofania się strategicznego partnera finansowego. :II

Na trojmiasto.pl ciągle jest info o imprezie!
Szkoda, że się nie udało :II

Marcin - Sro Lip 05, 2006 11:30 pm

A jeśli ktoś byłby w niedzielę przypadkiem w Pułtusku, to niech nie przegapi tej imprezy... :D Warto bo impreza o takiej pirotechnice (600 ładunków wybuchowych w ziemi które będą detonowane) i ilości uczestników nie powtórzy się prędko (wg zapewnień organizatorów od 1500 do 2500 rekonstruktorów). Aha i w tłumie uczestników należy szukać bermycy (w właściwie kozmycy)... :hihi:

http://www.pultusk.pl/

i dekoracje... które mam nadzieję spłoną... :wink: :hihi:

Wojtazz - Wto Kwi 17, 2007 6:51 pm

To teraz kiedy ta inscenizacja będzie?
Marcin - Wto Kwi 17, 2007 7:47 pm

"Oblężenie Gdańska 1807" będzie odbywać się w dniach 25-27 maja. Rekonstruktorów będzie można spotkać na ulicach Głównego
Miasta od piątku do niedzieli.
Sama inscenizacja - na którą serdecznie zapraszam - rozpocznie się w niedziele o godzinie 12.00 "na Opływie Motławy",
zdobywane będą Brama Nizinna i Bastion Żubr. Po bitwie (ok. 13.45) obędzie się przemarsz wojsk w kierunku Bramy Wyżynnej
(Mostowa, Grodza Kamienna, Plac Wałowy, Rzeźnicka, Św. Trójcy, Okopowa), a następnie defilada Traktem Królewskim.

Horhe - Nie Kwi 22, 2007 11:47 am

Zapraszamy i życzymy miłego oglądania.

http://www.youtube.com/watch?v=X_Boba2pI3Y

Na tydzień przed rekonstrukcją oblężenia będzie można nas spotkać w Zespole Przedbramia w ramach atrakcji w Noc Muzeów.

:co_jest:

tobocian - Pon Kwi 23, 2007 11:34 am

Coś mi się nie mieści strona-o co chodzi? :hmmm:
Corzano - Pon Kwi 23, 2007 12:00 pm

tobocian napisał/a:
Coś mi się nie mieści strona-o co chodzi? :hmmm:

Obrazki są za duże. Trzeba zgłosić administracji. :wink:

seestrasse - Pon Kwi 23, 2007 8:43 pm

szewc bez butów chodzi :wink:
Marcin - Pon Kwi 23, 2007 9:45 pm

Jak ktoś ma ochotę to niech zmieni na http://www.imageshack.us/ :% :P
danziger - Pon Kwi 23, 2007 9:52 pm

Z imageshacka można wstawiać na różne sposoby...
seestrasse - Pon Kwi 23, 2007 9:56 pm

Horhe, jakieś szczegóły o imprezie? :D :co_jest:
Horhe - Czw Kwi 26, 2007 12:19 am

Wkrótce szczegóły, bo tone w papierach. Pozwolenia,podania,regulaminy,rachunki etc....

Aktualnie poszukuję drewnianej łódki, 6, bądź 8 wiosłowej. Może ktoś ma do użyczenia na 2 godziny 27 maja?
Jednocześnie zaznaczam, że inne obiekty pływające nie będą się mogły dostać do Opływu Motławy, no poza Policją Wodną.

Pozwolę sobie zamieścić mapkę roboczą terenu inscenizacji, tj . Brama Nizinna wraz z Bastionem Żubr. Proszę się zapoznać
z terenem i drogami dojścia. W tym miejscu 27 maja 2007 odbędzie się szturm Gdańska, godz. 12.00-13.15.

NA FORCIE GRODZISKO NIE BĘDZIE ŻADNEJ BITWY

seestrasse - Czw Kwi 26, 2007 12:23 am

a na co Ci ta łódka? czyżby do wybierania z wody trupów pruskiej artylerii? :mrgreen:
Horhe - Czw Kwi 26, 2007 12:39 am

Pudło!
seestrasse - Czw Kwi 26, 2007 1:12 am

a, już rozumiem. łódka zostanie puszczona z dymem (na wodzie) jako duuuże ognisko :hihi:
Horhe - Sob Kwi 28, 2007 7:36 am

Nie po prostu przyjadą Marynarze Gwardii i dobrze by było, żeby sobie popływali
Sabaoth - Sob Kwi 28, 2007 10:23 am

To marynarze nie potrafią pływać bez łodzi? :hihi:
Horhe - Wto Maj 22, 2007 11:59 pm

Corzano - Sro Maj 23, 2007 7:16 am

Sugestia: by był bardziej dostępny, wrzućcie ten plakat na serwer dawnygdansk.pl, bo niektóre sieci korporacyjne blokują dostęp do Imageshacka. :roll:
ahmed - Pią Maj 25, 2007 7:49 am

Infanterie-Regiment von Hamberger No.52 zaprasza wszelkich zainteresowanych do punktu rekrutacyjnego ktory bedzie sie znajdowal przy obozie prusko-rosyjskim(fosa redity)Jesli czujesz sie zwiazany z historia miasta,chcialbys zalozyc mundur ktory nosili takze gdanszczanie,lubisz pobudki o 6 rano,wrzaski i kije podoficerow :hihi: ,chcialbys zaznac smaku pruskiego drylu-zapraszamy.IR52 w 1807 roku bronil Gdańska ,służyli w nim polscy mieszkańcy Prus Wschodnich,Kaszub oraz gdańszczanie.Twierdzy bedziemy bronic do ostatniego guzika(wraz z posiłkami z Ślaska )-albo poddamy sie honorowo :haha:
A tak juz na serio-jesli jest ktos kogo interesuja armia pruska z okresu obleżenia Gdańska-zapraszamy by sie z nami spotkać,czy to na "Grodzisku" czy w sobote na Dlugim Targu

Corzano - Pią Maj 25, 2007 8:14 am

A ja mam pytanie o niedzielę: gdzie tak przy bastionie najlepiej się ustawić, by widzieć jak najwięcej i móc zdjęcia robić? :)
ahmed - Pią Maj 25, 2007 8:46 am

W dzisiejszym DB jest mapka pola bitwy.
Corzano - Pią Maj 25, 2007 9:04 am

No to posiadacze DB się ucieszą. Szkoda, że do nich nie należę.
Marcin - Pią Maj 25, 2007 9:11 am

Cytat:
gdzie tak przy bastionie najlepiej się ustawić, by widzieć jak najwięcej i móc zdjęcia robić?

Wg. Horhego (organizatora) najlepszym punktem na być bastion św. Gertrudy (sektor A)...
http://www.grodzisko.pl/d...acja_og1807.jpg

Marcin - Pią Maj 25, 2007 10:28 pm

Oblężenie Gdańska 2007 i rekrutacja do XW

Gdańsk w pierwszej lidze kampanii napoleońskich

Gdańskie rezydencje Napoleona

seestrasse - Pią Maj 25, 2007 10:52 pm

Cytat:
Gdańsk w pierwszej lidze kampanii napoleońskich

a w wersji papierowej pod fotą Rosjan w Będominie - piękne zdjęcie armii pruskiej :mrgreen:

Corzano - Nie Maj 27, 2007 5:25 pm

Było fantastycznie! Chcę więcej takich imprez w Gdańsku!
Corzano - Nie Maj 27, 2007 5:27 pm

Forum ustawia sobie zdjęcia wg własnego klucza, ale kolejnośc zdjęć odpowiada numeracji plików. Cd...
wodnik88 - Nie Maj 27, 2007 5:29 pm

Corzano napisał/a:
Było fantastycznie! Chcę więcej takich imprez w Gdańsku!

Rzeczywiście impreza była kapitalna. Tylko ten upał. Nie chciałbym być w skórze tych co musieli zdobywać Gdańsk. :wink:

Więcej takich imprez. :co_jest:

seestrasse - Nie Maj 27, 2007 7:11 pm

Corzano napisał/a:
Forum ustawia sobie zdjęcia wg własnego klucza

radą na to jest cierpliwość :wink:
trzeba wklejać zdjęcia niespiesznie, powiedzmy jedno na kilkadziesiąt sekund

fota dimg_4180.jpg - wykonanie rozkazu zdobycia mostu kolei żelaznej? :hihi:

Gdanszczanin - Nie Maj 27, 2007 9:08 pm

Efekty pirotechniczne robiły wrażenie , szczególnie te wybuchy w wodzie:) Szkoda tylko że od miejsc dla publiczności były trochę daleko do bitwy więc ciężko było robić zdjęcia bez zooma a to co się działo na tym moście w głębi było raczej mało widoczne ( no chyba że z tych kajaków:) ) . Ale to pewnie kwestie bezpieczeństwa...
schulze - Nie Maj 27, 2007 10:20 pm

Witam
było ok,nawet wystrzałowo :D ,poza ochroniarzami bezczelnymi z firmy Piorun,i "niech ich trafi "
my staliśmy w sektorze B,a chłopcy w kamizelkach centralnie zasłaniali przebieg wydarzeń,a na prośby widowni zachowywali sie jeszcze złośliwiej , nie mam odpowiednich fotek ,moze ktoś wrzuci :D

Trzy słowa od ojca prowadzącego:

Schulze, jak już było wafset razy napisane, wrzucanie zdjęć o formacie 2048x1536 to kiepski pomysł...

Corzano - Pon Maj 28, 2007 2:15 pm

Nikt więcej nie focił? Ciekawy jestem, jak to wyglądało z innych stanowisk.
Marcin - Pon Maj 28, 2007 2:25 pm

No właśnie, kto był jeszcze? Bo ja widziałem jedynie Mikołajka i Gdańszczanina.
Corzano - Pon Maj 28, 2007 3:17 pm

Marcinie, a gdzie Ty byłeś? Nie wypatrzyłem Cię. :II
ahmed - Pon Maj 28, 2007 3:46 pm

Przeciez jest na Twoim 6 zdjeciu-z tylu w drugim szeregu widac bermyce.
Anna B. - Pon Maj 28, 2007 4:03 pm

Inne ujęcia z imprezy widziałam u Kosycarza.
Są też tam pojedyncze zdjęcia z piątku i soboty.

kwidzin - Pon Maj 28, 2007 4:04 pm

Byłem, byłem :)
Przy okazji chciałem wyrazić swój podziw dla uczestników, którzy przeżywali pewnie męki piekielne w tym upale. Za trafny uważam wybór miejsca inscenizacji. Można było spokojnie śledzić rozwój wydarzeń z odpowiedniej perspektywy, a przebieg walk wydawał się bardziej efektowny niż w scenerii Grodziska. Panowie tak trzymać!
P.S. Pozdrawiam sympatycznych "współoglądaczy". Tak, tak, właśnie Pana ze statywem. :co_jest:

Corzano - Pon Maj 28, 2007 4:17 pm

ahmed napisał/a:
Przeciez jest na Twoim 6 zdjeciu-z tylu w drugim szeregu widac bermyce.

No tak. Jak mogłem nie poznać. :hihi:

schulze - Pon Maj 28, 2007 4:51 pm

wybacz Ojcze Czuwający ,ale to była fotka nie z mojego aparatu nie przewidziałem rozdielczości :oops:
teraz bedzie lepiej :wink:

kwidzin - Pon Maj 28, 2007 6:13 pm

I trochę moich fotek:
turecki - Pon Maj 28, 2007 6:14 pm

seestrasse napisał/a:
Corzano napisał/a:
Forum ustawia sobie zdjęcia wg własnego klucza

radą na to jest cierpliwość :wink:
trzeba wklejać zdjęcia niespiesznie, powiedzmy jedno na kilkadziesiąt sekund

fota dimg_4180.jpg - wykonanie rozkazu zdobycia mostu kolei żelaznej? :hihi:

też mi się podoba ten tunel czasowy...a tu zaraz po odjeździe Bergiego z przystanku na 3 maja

Mikołaj - Pon Maj 28, 2007 11:22 pm

Ja mam zdjęcia, nawet sporo i nawet fajnych :hiihihi: , ale padł mi laptop, a w sprzęcie, z którego tymczasowo korzystam nie mam żadnych programów do obróbki...
seestrasse - Pon Maj 28, 2007 11:24 pm

slij_mejl, to ja im zrobię, co trzeba :LL:
tobocian - Wto Maj 29, 2007 8:51 am

seestrasse napisał/a:
... ja im zrobię, co trzeba :LL:

No Ześka... :oops:

seestrasse - Wto Maj 29, 2007 9:07 pm

foty Mikołaja :D
seestrasse - Wto Maj 29, 2007 9:09 pm

:aparat:
seestrasse - Wto Maj 29, 2007 9:11 pm

seestrasse - Wto Maj 29, 2007 9:13 pm

seestrasse - Wto Maj 29, 2007 10:23 pm

i jeszcze jedna bardzo interesująca galeria :D
Horhe - Sro Maj 30, 2007 1:04 pm

Jeśli ktoś ma ochote podzielić się zdjęciami, to proszę o kontakt poprzez PW. Filmiki też są mile widziane :co_jest: Zbieram materiał do podsumowania imprezy.

Przy okazji chciałbym nadmienić, że w czasie inscenizacji były oddziały, które faktycznie w 1807 broniły Gdańska

Kto zgadnie co to za oddziały?

Więcej fotek i relacja na...">www.gdansk.pl

ahmed - Sro Maj 30, 2007 2:07 pm

Dokladnie rekonstruktorzy w mundurach trzech roznych oddzialow broniacych miasta w 1807...
Horhe - Sro Maj 30, 2007 2:33 pm

Do wygrania okolicznościowy szyling gdański rocznik 2007. Rekonstruktorzy i ich rodziny nie mogą brać udziału w konkursie,bo znają odpowiedzi i owe szylingi już posiadają :co_jest:
kwidzin - Czw Maj 31, 2007 6:34 am

Wiem, że ta informacja powinna znaleźć się w dziale aukcje, ale chyba tutaj pasuje lepiej.
Może ktoś jest zainteresowany takim dokumentem?

Horhe - Czw Maj 31, 2007 9:53 am

Zapraszam do udziału w konkursie.
Ciekawy opis aukcji, głównie to, że Rapp był dowódcą 10. korpusu Wielkiej Armii. Dowódcą tego korpusu był marszałek Macdonald.

Zostało nam po imprezie troszkę drewna,czy ktoś ma ochotę na obrzyny tartaczne? Kontakt poprzez PW. Transport i załadunek we własnym zakresie.

seestrasse - Czw Maj 31, 2007 2:03 pm

zakładasz sklepik internetowy? :hiihihi:
Horhe - Czw Maj 31, 2007 10:40 pm

seestrasse napisał/a:
zakładasz sklepik internetowy? :hiihihi:

Ależ nie :) Drewienka już nie ma, więc nieaktualne.
No co z tym konkursikiem? To takie proste :)

seestrasse - Czw Maj 31, 2007 10:45 pm

to konkursik nie poszedł wraz z drewienkiem? :hihi:
tobocian - Pią Cze 01, 2007 6:50 pm

O rety Horhe,to te oddziały już mają ponad 200lat!!!Ale się trzymają chłopaki... :hihi: niech podadzą receptę na długowieczność :hiihihi:
Ale i tak nie wiem :???: