Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Wiadukt na Słowackiego - zapadł wyrok

villaoliva - Czw Lis 24, 2005 6:19 am
Temat postu: Wiadukt na Słowackiego - zapadł wyrok
z Gazety Wyborczej
Most do likwidacji
Emilia Salach 24-11-2005

Resztki ceglanego mostu kolejowego przy ul. Słowackiego zostaną wyburzone. Taką decyzję - po konsultacji z konserwatorami zabytków - podjęli gdańscy urzędnicy.

O rozsypującym się starym moście kolejowym pisaliśmy kilka tygodni temu. Do redakcji zgłosił się gdańszczanin, którego niemal nie zraniły odrywające się od resztek konstrukcji cegły.

O zdarzeniu poinformowaliśmy Zarząd Dróg i Zieleni. Wicedyrektor Mieczysław Kotłowski postanowił zwołać naradę urzędników z konserwatorami zabytków. Efektem spotkania jest decyzja o rozbiórce zrujnowanego lewego (jadąc w kierunku Wrzeszcza) przyczółka wiaduktu.

- Zgodnie z planem zagospodarowania terenów miejskich tamtędy będzie przebiegać droga, dodatkowe pasy ulicy Słowackiego - wyjaśnia Kotłowski. - Ponieważ termin budowy jest już całkiem nieodległy - na tym odcinku powinna ruszyć za pięć lat - remontowanie mostu mija się z celem.

Jego zdanie podziela miejski konserwator zabytków. - Pozostawienie pozostałości wiaduktu w tak złym stanie technicznym nie ma sensu - uważa Janusz Tarnacki. - Aby je zachować, trzeba byłoby przeprowadzić gruntowną modernizację. Nie warto tego robić wobec planowanej rozbudowy ul. Słowackiego, a wiadukt w obecnej kondycji zagraża mieszkańcom.

Rozbiórka mostu zostanie przeprowadzona w przyszłym roku. - Zabierzemy się do tego na przełomie marca i kwietnia - mówi Mieczysław Kotłowski.

Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 6:27 am

Trzeba zrobić dokumentację fotograficzną dla przyszłych pokoleń.
villaoliva - Czw Lis 24, 2005 6:38 am

A czy ktoś dysponuje zdjęciem wiaduktu jeszcze w całości?
Ponury - Czw Lis 24, 2005 9:59 am

Marzy mi się coś takiego. Lewa część słusznie do rozbiórki, bo się nowa droga nie zmieści. Ale prawa! Odremontować, jakoś fajnie pomalować albo popiaskować. Na niej umieścić jakieś ciekawe i fajne tabliczki z tym jedynym chyba znanym zdjęciem wiaduktu z 1945 r. , conieco historii linii z lat przedwojennych itd. Ale by to fajnie wyglądało :)
Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 10:10 am

Cytat:
Ale by to fajnie wyglądało

Fajnie,, ale w takim miejscu raczej krotko, zaraz ktos by zaspreyowal, tabliczki pozdejmowal i wszystko byloby po staremu.

P.S. Czy ja jestem pesymista czy realista? :hmmm:

villaoliva - Czw Lis 24, 2005 10:14 am

Sabaoth napisał/a:
[quote
P.S. Czy ja jestem pesymista czy realista? :hmmm:

Jeśli byłyby to tabliczki z metali kolorowych, to jak najbardziej jesteś realistą. :wink:

rispetto - Czw Lis 24, 2005 10:26 am

Można nadać wiaduktowi imię jakiegoś świętego - wtedy przynajmniej część złodziei i"sprayowców" to odstraszy :II
villaoliva - Czw Lis 24, 2005 10:29 am

rispetto napisał/a:
Można nadać wiaduktowi imię jakiegoś świętego

Ojca Dyrektora?

danziger - Czw Lis 24, 2005 10:30 am

rispetto napisał/a:
Można nadać wiaduktowi imię jakiegoś świętego - wtedy przynajmniej część złodziei i"sprayowców" to odstraszy :II

8O :haha:
Rispetto, naprawdę w to wierzysz?

Zoppoter - Czw Lis 24, 2005 10:37 am

rispetto napisał/a:

Albo Jana Pawła II. Albo Józefa Piłsudskiego. :mrgreen:

rispetto - Czw Lis 24, 2005 10:39 am

Piłudski by nie zadziałał, bo pewnie 3/4 z tych wandali nie wie kto to jest, ale "dżej pi tu" może być niezłym pomysłem :hihi:
Corzano - Czw Lis 24, 2005 10:42 am

Widziałbym w takim akcie pewną logikę, bo np. w Sopocie na molo też można wejść tylko z jednego końca. Z tym wiaduktem jest podobnie. :wink:
Sabaoth - Czw Lis 24, 2005 10:57 am

Ale skoro mamy dwa przyczolki wiaduktu to moze nadac im imiona Blizniakow Trzymajacych Wladze (w skrocie BTW) :hihi:
villaoliva - Czw Lis 24, 2005 11:00 am

I może by go wówczas odbudowali bo nie może istnieć przecież taka linia podziału między bracmi :D
jayms - Czw Lis 24, 2005 5:54 pm

Wstawiam zdjęcia z soboty.Coś tak czułem,że go rozwalą...
turecki - Czw Lis 24, 2005 9:33 pm

a ja jestem za-a potem puścić ruch na warszawkę przez Długą i
Długi Targ a dojazd do Sopotu poprzez park oliwski i katedrę...

Jarek z Wrzeszcza - Czw Lis 24, 2005 10:02 pm

A taki był ładny... :II
wodnik88 - Pią Lis 25, 2005 11:23 pm

Boję się jednego. Jeżeli chcą poszerzyć Słowackiego będą musieli także zburzyć południowy przyczułek, ponieważ po lewej stornie nie ma miejsca na jezdnię. Więc aparaty w dłoń i .... Dorastałem oglądając go i rzucając szyszki na przechodniów.
Pepo - Sob Lis 26, 2005 10:52 am

...skoro tak się ma sytuacja, to warto też jeszcze raz przejść się całym szlakiem kolejki - od Abrahama po poligon - po drodze odwiedzić dużo miejsc Weissera Dawidka :) . Parę lat temu zrobiłem sobie taki spacerek i naprawdę, warto było :) A teraz to już ostatni moment na powtórkę...
Jarek z Wrzeszcza - Sob Lis 26, 2005 10:55 am

Zróbmy pospolite ruszenie z aparatami a Ty posłużysz nam za przewodnika ;)

Kto się pisze?

Pepo - Sob Lis 26, 2005 11:08 am

Dobry pomysł :)
Jarek z Wrzeszcza - Sob Lis 26, 2005 12:22 pm

Wrócimy do tego, ale po kolei - najpierw niedzielna wycieczka sopocka :wink:
Maj - Pon Lis 28, 2005 10:57 pm

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, ale juz mi sie podoba. Tez jestem fanem gdańska. Mam fajna fotke wiaduktu na ul. Słowackiego. To jest zdjęcie z 1939, a dokładniej z pierwszych dni wrzesnia. Było to blokowanie polskich linii kolejowych.
Sabaoth - Pon Lis 28, 2005 11:21 pm

Nie, to jest zdjęcie z 1945 r. podobnie zniszczono inne wiadukty wprowadzając na nie lokomotywy, żeby utrudnić usuwanie przeszkody. A zrobiono to żeby powstrzymać nacierającą Armię Czerwoną. W 1939 nie blokowano w Gdańsku żadnych linii, bo nikomu nie było to potrzebne (Polacy wysadzili tyko mosty w Tczewie).
Maj - Pon Lis 28, 2005 11:40 pm

Ehh... to sie nie popisałem na wstepie :oops: hehe... tez mi to nie pasowało, ale jak kiedys sciagałem to zdjecie, to tak przeczytałem. coz... :hmmm:
Mikołaj - Pon Lis 28, 2005 11:59 pm

spoko Maj, nie trać entuzjazmu :wink: swoją drogą nie da się ukryć, że można tu być sprowadzonym na ziemię szybko i skutecznie jak nigdzie indziej
Bobbyx - Wto Lis 29, 2005 1:43 am

Również witam wszystkich ja tez jestem nowy :roll: . Swego czasu w "30 dni" był artykuł na temat ewentualnej reaktywacji dawnej linii do kartuz biegnącej przez ten wiadukt.Gdyby to kiedykolwiek sie spełniło było by pieknie...ehhh fajnie jest sobie pomarzyć.Słyszałem także o planowanej drodze rowerowej biegnacej dawną linią ale jak narazie to i ten pomysł gdzieś upadł.szkoda
Zoppoter - Wto Lis 29, 2005 7:23 am

Maj napisał/a:
Ehh... to sie nie popisałem na wstepie :oops: hehe... tez mi to nie pasowało, ale jak kiedys sciagałem to zdjecie, to tak przeczytałem. coz... :hmmm:

Rany, ileż to jeszcze bzdur podszytych patriotyzmem się ogłasza... Gdzie to tak napisali...?

fstafkartofle - Sro Mar 08, 2006 2:51 pm

co prawda to inny most ale skoro przyslo zdjecie tego na Słowackiego, to wypada wstawić zdjęcie jego brata z Wita Stwosza....tak by bylo razniej
kuoni - Pią Mar 10, 2006 12:15 pm

Jesteście niesamowici :)
Piotr J. - Pią Mar 10, 2006 1:55 pm

A może by tak któryś z forumowiczów pokusiłby się o komputerową rekonstrukcję wiaduktu na Słowackiego na podstawie zdjęcia z 1945. Sam bym to zrobił, ale tu potrzeba zdaje się programu AUTOCAD i trochę umiejętności projektowych .Efekt byłby na pewno super.
fstafkartofle - Pią Mar 10, 2006 2:02 pm

a ja bym sprobowal sie podjąć....tylko prosilbym o jakies opisy bo nie mam zadnych ewentualnie kilka porad odnośnie stylów budowania wiaduktów kolejowych w tamtych czasach to bardzo chętnie spróbuję

i jak ktos mialby inne zdjecia to bardzo poprosze o nie.... moze z innych ujeć

grzechuu - Pią Mar 10, 2006 2:12 pm

Piotr J. napisał/a:
A może by tak któryś z forumowiczów pokusiłby się o komputerową rekonstrukcję wiaduktu na Słowackiego

świetny pomysł :==

ja kiedyś zacząłem się bawić tym zdjęciem i wyszło mi takie oto bardzo nieudolne coś :mrgreen:

wodnik88 - Pią Mar 10, 2006 8:12 pm

Oczywiście rekonstrukcje 3-D ? :wink:
KKS_Gedania - Czw Kwi 20, 2006 11:46 am

Mamy drugą połowę kwietnia a za rozbiórkę wiaduktu jeszcze sie nie zabrali :) . Mam nadzieje że szybko za jego rozbiurkę się nie wezmą i jeszcze postoi z rok (co przy naszej kochanej biurokracji i wogóle tempie prac budowlanych w Polsce jest całkiem realne). Niedługo zakupie sobie nowy aparacik cyfrowy to wtedy wszystko co ciekawe w Gdańsku nie ominie mojego obiektywu (m.in wiadukt na Słowackiego) ;).
wodnik88 - Czw Kwi 20, 2006 9:28 pm

Wiaduktu nie ruszyli, ale już przymierzają się do dosyć dziwnej inwestycji (jak dla mnie). http://www.apartament.pl/osiedle.php?id=548510
sitek - Pią Kwi 21, 2006 8:37 am

uuu la la :wow:

pozwole sobie wkleic projekciki z linka z postu powyzej

KKS_Gedania - Pią Kwi 21, 2006 11:42 am

Mi się nie podoba ten projekt (a jeśli przez niego miałaby zniknąć druga część wiaduktu wraz z nasypem to już wogóle :evil: ). Dla mnie postawienie tam apartamentów jest chore (raz zwiększy to ruch na tej ulicy ze względu na nowych mieszkańców [nie mówiąc już o ciężarówkach potrzebnych do budowy], dwa co za przyjemność jest mieszkać w APARTAMENCIE? przy ruchliwej ulicy do tego często zakorkowanej). Ja bym zaproponował wybudowanie tam jakiegoś obiektu sportowego (boisko, hala [których w Gdańsku mamy jak na lekarstwo]) lub dużego placu zabaw dla dzieci lub ewentualnie budynków służących rozrywce/relaksowi nie ingerując oczywiście w wiadukt :)
wodnik88 - Pią Kwi 21, 2006 11:55 am

Pomijam już to, że Brętowo nigdy nie miało charakteru z budynkami z tyloma kondycjami i dla mnie będzie tylko psyć widoczki. Choć jestem za zbudowaniem czegoś co by tam rzeczywiście pasowało.
Mikołaj - Pią Kwi 21, 2006 12:07 pm

a czytaliście opis?
Cytat:
Obiekt w założeniu ma stanowić dominantę przestrzenną zamykającą oś ulicy Słowackiego od strony centrum Gdańska Wrzeszcza, z drugiej zaś strony wieża sięgająca 17 kondygnacji podkreśla wjazd do Gdańska ciągu komunikacyjnego prowadzącego od drogi obwodowej Trójmiasta.
Bryła budynków rozbita została na dwie 8-9 kondygnacyjne, dynamiczne w formie struktury przestrzenne nawiązujące wysokością do istniejącej sąsiedniej zabudowy wielorodzinnej oraz bryłę wieży o wertykalnym charakterze. Całość tworzy charakterystyczny "znak miejsca", swoiste logo przestrzenne miasta.

Co za architektoniczny bełkot ("dominanta przestrzenna", "struktury przestrzenne", "logo przestrzenne" ), brakuje mi jeszcze "układu przestrzennego" i "tkanki miejskiej". Do jakiej sąsiedniej zabudowy nawiązują "8-9 kondygnacyjne, dynamiczne w formie struktury przestrzenne"? Co to ma być "bryła wieży o wertykalnym charakterze"? Są wieże o horyzontalnym charakterze?

seestrasse - Pią Kwi 21, 2006 12:13 pm

cytując klasyka, czepiasz się szczegółów :P budynki nawiązują do dziesięciopiętrowców z wielkiej płyty w okolicach Srebrzyska, a "wieże o wertykalnym charakterze" itd. to wypisz wymaluj pionowe korytarze posłanki Błochowiak :hihi:
Bartosz B. - Pią Kwi 21, 2006 12:15 pm

KKS_Gedania napisał/a:
a jeśli przez niego miałaby zniknąć druga część wiaduktu wraz z nasypem to już wogóle

Przecieżto kilkaset metrów od nasypu, bliżej Wrzeszcza.

malgos - Pią Kwi 21, 2006 12:48 pm

KKS_Gedania napisał/a:
Mi się nie podoba ten projekt (a jeśli przez niego miałaby zniknąć druga część wiaduktu wraz z nasypem to już wogóle :evil: ).

Popieram choć niewiele mam do powiedzenia nie będąc mieszkanką Gdańska...

KKS_Gedania napisał/a:
(...) [nie mówiąc już o ciężarówkach potrzebnych do budowy] (...)

Ciężarówek to i tak chyba tam jest teraz mnóstwo ze względu na budowę osiedla domków :hmmm: jeśli jeszcze miałaby dojść budowa w/w to ja Wam współczuję....

fritzek - Pią Kwi 21, 2006 1:53 pm

Mikołaj napisał/a:
Co to ma być "bryła wieży o wertykalnym charakterze"? Są wieże o horyzontalnym charakterze?

:haha:
Ja proponuję, żeby jeszcze postawili tam monumentalny pomnik.

danziger - Pią Kwi 21, 2006 1:56 pm

Normalny projekt - nic wybitnego, ale wcale nie jest taki zły.
Co do zwiększenia ruchu - gdziekolwiek cokolwiek do mieszkania się zbuduje, to zwiększa to ruch w tym miejscu - to co - nie budować mieszkań?
A jeśli idzie o nawiązywanie wysokością - bzdura totalna. Przecież to nie historyczne centrum. Gdyby tak myśleć to cały Gdańsk miałby zabudowę parterową (no, góra piętrową) bo przedmieścia kiedyś były wsiami. Bez przesady - miasto musi się normalnie rozwijać, to nie skansen.

KKS_Gedania - Pią Kwi 21, 2006 4:01 pm

Cytat:
Przecieżto kilkaset metrów od nasypu, bliżej Wrzeszcza.

Nie wiedziałem że ten projekt będzie klikaset metrów od nasypu dlatego napisałem "a jeśli przez niego miałaby zniknąć druga część wiaduktu wraz z nasypem to już wogóle" co nie zmienia faktu że i tak mi się nie podoba.
Cytat:
Co do zwiększenia ruchu - gdziekolwiek cokolwiek do mieszkania się zbuduje, to zwiększa to ruch w tym miejscu - to co - nie budować mieszkań?

Ja nie jestem przeciwnikiem budowy nowych mieszkań w Gdańsku ale tam akurat ten projekt nie pasuje. Jakby zbudowali tam to co zaproponowałem to byłoby to i z korzyścią dla obecnych tam mieszkających (bo teraz to tam nic ciekawego nie ma [prócz wiaduktu :wink: ]) i nie zwiększyłoby to mocno natężenia ruchu w pórwnaniu do wybudowania tego apartamentowca. Jest wiele innych miejsc gdzie mógłby pasować bardziej a nie przy i tak mocno natężonej ruchem ulicy Słowackiego.

Sabaoth - Pią Kwi 21, 2006 6:48 pm

Mikuś napisał/a:
Są wieże o horyzontalnym charakterze?

Pewnie że są, jak taka wertykalna wieża się przewróci to staje sie wieżą horyzontalną :P

parker - Pią Kwi 21, 2006 9:05 pm

danziger napisał/a:
Normalny projekt - nic wybitnego, ale wcale nie jest taki zły.
A jeśli idzie o nawiązywanie wysokością - bzdura totalna. Przecież to nie historyczne centrum. Gdyby tak myśleć to cały Gdańsk miałby zabudowę parterową (no, góra piętrową) bo przedmieścia kiedyś były wsiami. Bez przesady - miasto musi się normalnie rozwijać, to nie skansen.

Witaj po ciemnej stronie :wink:

danziger - Pią Kwi 21, 2006 9:44 pm

parker napisał/a:
Witaj po ciemnej stronie :wink:

:uuaaa:

Anna B. - Pią Kwi 28, 2006 9:18 pm

MIESZKAM BARDZO BLISKO MIEJSCA TEJ INWESTYCJI I NIE WIDZE W TYM MIEJSCU TAK WYSOKIEGO BUDYNKU. :???:NIE ŻEBYM BYŁA PRZECIWNA BUDOWANIU MIESZKAŃ ALE WCISKANIE W KAŻDĄ WOLNĄ"DZIURĘ"BUDYNKÓW MI SIE NIE PODOBA(TAK TEŻ JEST OBOK SZKOŁY PODSTAWOWEJ39).PRZECIEŻ ZA MIASTEM JEST DUŻO WIĘCEJ ZIEMI DO ZAGOSPODAROWANIA I NIEKONIECZNIE STAWIANIA TAK WYSOKICH ZABUDOWAŃ! :%
reissdorf - Sro Maj 03, 2006 8:37 pm

Jadac ulica slowackieo w kierunku wrzeszcza po lewej stronie zaraz za autohandlem blisko kosciola burza parterowe budynki(byly stolarz i cos tam jeszcze)!!!!
Wedlug mnie lokalizacja tak wysokiego budynku zaraz przy cmentarzu i kosciele to jakas pomylka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam nadzieje ze to nie jest miejsce na inwestycje "Bretowska Brama"
To jakas paranoja jak oni sobie to wyobrazja!! Do tego wjazd na budowe bezposredni na ulice slowackiego :cry: jakby nam bylo zamalo korkow!!

Anna B. - Sro Maj 03, 2006 9:13 pm

Jestem tego samego zdania i też mi się to nie podoba :evil: Już wcale nie będzie można przejechać przez Słowackiego.Tak wysoka inwestycja na takim nasypie i bezpośrednio przy ulicy!!!!Oby to nie była ta lokalizacja. :II
villaoliva - Sro Maj 03, 2006 10:00 pm

reissdorf napisał/a:
Jadac ulica slowackieo w kierunku wrzeszcza po lewej stronie zaraz za autohandlem blisko kosciola burza parterowe budynki(byly stolarz i cos tam jeszcze)!!!!
Wedlug mnie lokalizacja tak wysokiego budynku zaraz przy cmentarzu i kosciele to jakas pomylka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mam nadzieje ze to nie jest miejsce na inwestycje "Bretowska Brama"
To jakas paranoja jak oni sobie to wyobrazja!! Do tego wjazd na budowe bezposredni na ulice slowackiego :cry: jakby nam bylo zamalo korkow!!

Anna B. napisał/a:
Jestem tego samego zdania i też mi się to nie podoba :evil: Już wcale nie będzie można przejechać przez Słowackiego.Tak wysoka inwestycja na takim nasypie i bezpośrednio przy ulicy!!!!Oby to nie była ta lokalizacja. :II

:blahblah:
To jest to miejsce, wystarczy dobrze obejrzeć zdjęcie umieszczone wcześniej.... i poniżej.
A co do wjazdu na budowe to zostaje jeszcze tylko jedna alternatywa, lotnicza. :%

Anna B. napisał/a:
MIESZKAM BARDZO BLISKO MIEJSCA TEJ INWESTYCJI I NIE WIDZE W TYM MIEJSCU TAK WYSOKIEGO BUDYNKU. :???:NIE ŻEBYM BYŁA PRZECIWNA BUDOWANIU MIESZKAŃ ALE WCISKANIE W KAŻDĄ WOLNĄ"DZIURĘ"BUDYNKÓW MI SIE NIE PODOBA(TAK TEŻ JEST OBOK SZKOŁY PODSTAWOWEJ39).PRZECIEŻ ZA MIASTEM JEST DUŻO WIĘCEJ ZIEMI DO ZAGOSPODAROWANIA I NIEKONIECZNIE STAWIANIA TAK WYSOKICH ZABUDOWAŃ! :%

:blabla:

Za miastem jest dużo ziemi..... i to nazywa się wieś.

Miasto charakteryzuje się również tym, że każdą wolną dziurę zapełnia się budynkami (czasem wysokimi).

Przypominam sobie, że nieopodal w miejscu byłego stawu (między Raymonta a Srebrniki)też stoją wysokie bloki. Nie mówiąc o Niedźwiedniku który wznosi się na mega nasypie (też wysokie budynki).
To wszystko jest w promieniu niecałego kilometra.

Jak ktos nie lubi miasta, zawsze może wyjechać tam gdzie jest więcej ziemi a mniej budynków :arrow: WIEŚ.

Anna B. - Czw Maj 04, 2006 3:42 pm

Nie mam nic do wsi a osiedla tj np Ujeścisko nie są na wsi 8O a jest tam jeszcze dużo miejsca do budowania. Budynki Brętowskiej Bramy które mają stanąć wysokością nie muszą dorównywać budynkom z Niedzwiednika :???: .Mogłyby przecież być niższe ale to tylko moja sugestia.W czasie budowy będzie tam dużo niebezpieczniej niż teraz a przecież tamtędy biegają dzieci do kościoła.Tylko tyle chciałam powiedzieć ze swojej strony.A na wieś się nie wyprowadzę bo miasto jest dużo ciekawsze szczególnie takie jak Nasze :hurra: .
tomi - Pon Maj 08, 2006 12:19 pm

witam
podejrzewam ze w niedalekiej przyszłosci i okolicy powstanie wieksze osiedle i zapewne nastepne wysokie blokowisko .

pzdr

Panbary - Pon Maj 08, 2006 2:33 pm

Pewnie zabudują luksusowymi domkami...
villaoliva - Pon Maj 08, 2006 2:51 pm

A co w tym złego? Jakby zabudowali falowcami to było by lepiej :%

Skończmy z tym myśleniem, że lepiej by teren straszył, zbierali się tam pijaczkowie, stały budy i baraki (jak na Słowackiego przy cmentarzu) niż ma powstać zadbane miejsce z funkcją mieszkaniową.
Bo pomyślę że to zazdrość w stosunku do tych co tam zamieszkają i że ich stać (na kredyty...)

wodnik88 - Pon Maj 08, 2006 5:09 pm

Jak dla mnie to mogą tam zbudować nawet 11 piętrowiec bo i tak go nie będzie widać. Oczywiście jeżeli zbudują go w tej dolince a chyba tylko tam jest miejsce. :mrgreen:

Swoją drogą fajnie by było, gdyby zbudowali jakieś fajne domki jednorodzinne bo fajnie mogło by się to prezentować.

Patryk - Pon Maj 15, 2006 10:06 pm
Temat postu: Osiedle na Garnizonie
Nie znam piękniejszego miejsca w centrum miasta do zamieszkania niż teren byłych składów amunicji w Brętowie.

Kiedyś jak tam zapylałem jako rozpylacz mijałem miejsca nietknięte ręką i nogą człowieka przez całe dziesięciolecia. Musowo były to siedliska rzadkiej roślinności, ciekawe co tam rosło i czy jeszcze coś z tego zostało.

Patryk

Makabunda - Pon Maj 15, 2006 10:14 pm

Cytat:
Kiedyś jak tam zapylałem

A umawialiśmy się, że nie piszemy na forum o seksie :hiihihi:

jayms - Wto Maj 16, 2006 6:19 am
Temat postu: Re: Osiedle na Garnizonie
Patryk napisał/a:
Nie znam piękniejszego miejsca w centrum miasta do zamieszkania niż teren byłych składów amunicji w Brętowie.

Kiedyś jak tam zapylałem jako rozpylacz mijałem miejsca nietknięte ręką i nogą człowieka przez całe dziesięciolecia. Musowo były to siedliska rzadkiej roślinności, ciekawe co tam rosło i czy jeszcze coś z tego zostało.

Patryk

No to widzę,że razem tam spędzaliśmy "nocki" :hihi: .Mi się uzbierało kilkadziesiąt- szczególnie na budach "jedynce" i "dwójce" :^^ .Rzeczywiście piękne miejsce.

rispetto - Wto Maj 16, 2006 8:01 am

Cytat:
Kiedyś jak tam zapylałem

Cytat:
No to widzę,że razem tam spędzaliśmy "nocki"

:lol: :hiihihi: :P

jayms - Pon Cze 05, 2006 7:40 pm

Jadąc wczoraj ul.Słowackiego zauważyłem ,że oczyszczony został z roślinności teren wokół południowego przyczółka mostu.Czyżby były to przygotowania do rozbiórki?:hmmm:
turecki - Pon Cze 05, 2006 9:54 pm

no a co z waqszym foceniem???
villaoliva - Wto Cze 06, 2006 6:21 pm

Wycięto drzewa przy południowym przyczółku wiaduktu.
Właśnie ten przyczółek ma zostać rozebrany pod rozbudowę drogi :|
No i spotkałem innego forumowicza :wink:

grzechuu - Wto Cze 06, 2006 8:34 pm

no ja też forumowicza spotkałem :P
Bartosz B. - Sro Sie 23, 2006 8:43 am

Zaczęli dziś rozbiórkę północnej części wiaduktu.
Aparaty w dłoń!

wodnik88 - Sro Sie 23, 2006 9:07 am

A no zaczeło się.
Panbary - Sro Sie 23, 2006 12:51 pm

Aż się łezka w oku kręci... szkoda tego miejsca, fajne było :II
seestrasse - Sro Sie 23, 2006 1:31 pm

szkoda całej linii... :cry:
villaoliva - Sro Sie 23, 2006 6:38 pm

seestrasse napisał/a:
szkoda całej linii... :cry:
:biedactwo:
No ale to nie oznacza, że linia nie zostanie odtworzona. Zbuduje się nowy wiadukt!

seestrasse - Sro Sie 23, 2006 8:06 pm

ojeju, wiem przecież :hihi: "szkoda" w tym sensie, że jak do tej pory to się tam tylko coś rozbiera, zamiast kłaść tory :wink:
turecki - Sro Sie 23, 2006 8:47 pm

jak ze dwa miesiące temu kręciłem się w okolicy p.o. Brętowo to doszedłem do wnioski,że szykowano miejsce na tor mijankowy podczas budowy-szerokość nasypu znacznie przekracza tam potrzeby 1 toru...
Bartosz B. - Czw Sie 24, 2006 11:17 am

turecki napisał/a:
jak ze dwa miesiące temu kręciłem się w okolicy p.o. Brętowo to doszedłem do wnioski,że szykowano miejsce na tor mijankowy podczas budowy-szerokość nasypu znacznie przekracza tam potrzeby 1 toru...

A rozbierany wiadukt ma przyczółki pod drugą nitkę.

BillyBoy - Czw Sie 24, 2006 12:18 pm

villaoliva napisał/a:
:biedactwo:
No ale to nie oznacza, że linia nie zostanie odtworzona. Zbuduje się nowy wiadukt!

Nie łudź się, nikt tej linii nigdy nie odtworzy. Kto miałby to zrobić i przede wszystkim: kto miałby to sfinansować? W sytuacji gdy PKP jest bankrutem i zamiast cokolwiek odtwarzać jedynie likwiduje kolejne odcinki torów, trzeba być naprawdę niepoprawnym optymistą by w to wierzyć.
Jeśli nawet jakimś cudem tę linię by odbudowano, to sądzisz, że ruch (ilość pasażerów) na niej będzie taki że to połączenie kolejowe będzie w stanie na siebie zarobić? Bo moim zdaniem byłaby to linia wysoce deficytowa (vide szlaki Gd. Główny - Nowy Port albo Pruszcz - Lębork).

seestrasse - Czw Sie 24, 2006 12:23 pm

uuuuuuuu! :wink:
o możliwościach odbudowy tej linii dyskutowaliśmy m. in. tutaj:
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3137

Rumcajs - Sro Sie 30, 2006 1:51 pm

A poza tym na Kaszubach mieszka duuuuuużo ludzi pracujących w Trójmieście. I linia raczej by na siebie zarobiła, gdyby koszty utrzymania zawęzić do rzeczywistych kosztów utrzymania linii. Ale tego chyba nie da się zrobić - 1,5 pokolenia kolejarzy musi odejść, żeby "złapać inną optykę".

BTW
Linia Gdynia-Kościerzyna też jest "deficytowa", ale o dziwo są momenty kiedy do pociągu jest trudno się wbić :hmmm:

Zagadka jest dość prosta, pan konduktor (i jego koleżeństwo) sam proponuje "bilet promocyjny", a że ludność jest biedna i nie zawsze kumata, to kupuje. Raz byłem świadkiem jak na drodze z Osowej do Skorzewa, jako jedyny domagałem się blankietu na wypisany bilet. Pan konduktor patrzył na mnie jak na umysłowego.

Panbary - Nie Wrz 03, 2006 1:33 pm

Ostatnio obiło mi się o uszy, ze jeszcze w tym roku, jakoś niedługo, ma zacząć się przebudowa ul. Słowackeigo. Mają zamknąć jeden pas, a ruch będzie odbywał się mniejwięcej jak we Wszystkich Świętych, czyli do góry Słowackiego, w dół przez Jaśkową Dolinę.
Wie ktoś coś na ten temat?? W styczniu czy lutym na trojmiasto.pl pisali, ze w tym roku nie mają być prowadzone żedne roboty na tej ulicy....

Chris - Nie Wrz 03, 2006 2:00 pm

^^ pierwszy raz slysze ;) Poza tym budowa drugiego pasa moze sie odbyc bez zamykania obecnej jezdni, bo przeciez druga czesc Slowackiego bedzie szla po innym szlaku niz obecna.
grzechuu - Wto Wrz 05, 2006 12:06 am

Czy to nie ktoś znajomy się dziś kręcił koło wiaduktu przed 19:00? :)

No a prace rozbiórkowe trwają :|

Gdynka - Wto Wrz 05, 2006 8:31 am

Cytat:
Czy to nie ktoś znajomy się dziś kręcił koło wiaduktu przed 19:00? :D

Chodzi o stan wiaduktu po wizycie? :hihi:

Gdanszczanin - Czw Wrz 07, 2006 9:08 pm

Ale widze ze powierzchnie reklamowa na wiadukcie wykorzystuja jak dlugo sie da :) [/fade]
grzechuu - Pią Wrz 15, 2006 8:25 pm

Gdynka napisał/a:
Chodzi o stan wiaduktu po wizycie? :hihi:

Nikt się nie odzywa, więc podejrzane. No ewidentnie narozrabiał :D

A tamta reklama dziwnym trafem wciąż wisi :)

Panbary - Pon Wrz 25, 2006 3:01 pm

Lewej części już nie ma (jadąc w stronę Wrzeszcza).... Dziwnie to wygląda teraz.... Od niedawna burzą też drugą część mostu, a mieli ponoć tylko jedną rozebrać....
luanda - Pon Wrz 25, 2006 7:11 pm

Rumcajs napisał/a:
A pan konduktor (i jego koleżeństwo) sam proponuje "bilet promocyjny"

Na tę chorobę zdechła żuławska wąskotorówka...

Strach - Pon Wrz 25, 2006 8:32 pm

... i cała PKP zdycha.
grzechuu - Sob Wrz 30, 2006 8:26 pm

fotka dla leniwych
Chris - Sob Wrz 30, 2006 10:10 pm

ogrodzili ta druga czesc tak jakby ja mieli rowniez rozbierac, a przeciez miala chyba zostac?!
grzechuu - Sob Wrz 30, 2006 11:05 pm

No coś wygląda na to, że ją też rozbiorą :evil: Drzewa wokół niej wycięte, trawa na górze wyrwana... :II
Hochstriess - Nie Paź 01, 2006 12:10 am

O rany jak łyso...Podobno kamienicy (wlasciwie jej ruin) w moim podwórku juz tez nie ma.Nie mam jeszcze zdjęć a wyobrazic sobie jakos nie moge...Podobno jest ladnie i zielono teraz.
Grzechuuu,fotka nie tylko dla leniwych,dla tych daleko tez:-) A to akurat tereny mi najblizsze.
No nie wyobrazam sobie,ze nie bedzie "zwalonego mostu".

grzechuu - Nie Paź 01, 2006 3:02 am

No ja się też jakoś pogodzić z tą myślą nie mogę :II W dzieciństwie widziałem go tylko raz czy dwa razy i jakiś taki tajemniczy mi się zawsze wydawał :)

A kamienicę 22 rzeczywiście musieli wyburzyć - jechałem autobusem i zauważyłem, że jakoś tam luźniej

Hochstriess - Nie Paź 01, 2006 11:20 am

Na pewno jets rozebrana.Mam miec zdjecia,ale nie wiadomo kiedy (kolezanki dziecka kolega robil;) ). A "zwalony most" i "wał" to dziecięctwo moje rowerowe.Ide pogrzebac w kalendarzu wlasnym i rozkladzie lotów ;)
żółtoskrzydły - Nie Paź 01, 2006 3:12 pm

Trwaja przygotowania do rozbiorki drugiego przyczolka wiaduktu. Z jego wnetrza wybrano juz ziemie. Mozna w niej znalezc sruby, takie do przykrecania szyny do podkladow.
Bartosz B. - Pon Paź 02, 2006 8:47 am

Chris napisał/a:
ogrodzili ta druga czesc tak jakby ja mieli rowniez rozbierac, a przeciez miala chyba zostac?!

Miała zostać ta co ją rozebrali. Ta co rozbierają muszą rozebrać dla drugiej jezdni.

villaoliva - Pon Paź 02, 2006 12:20 pm

Zapewne uznali, że i tak się już się ta część sypała i zagrażała bezpieczeństwu. Więc rozebrali.
rispetto - Pon Paź 02, 2006 12:43 pm

A po co niby miałaby zostać ta "druga" ?
gargoyle dfl - Pon Paź 02, 2006 7:45 pm

Cytat:
A po co niby miałaby zostać ta "druga" ?

Dla pokolen!!

Vilip - Pon Paź 02, 2006 8:23 pm

jedno mnie ciekawi, otóż lwia część rozbiórki odbywała się ręcznie (wierzchnia część - cegły), trwało to stosunkowo długo, po zdjęciu owych cegieł okazało się że można jednak most zbyrzyć maszynowo w bodaj dwie doby 8O

teraz pewnie cegiełki będą ozdabiały posesje któregoś z włodarzy naszego grodu :II

turecki - Pią Paź 20, 2006 10:47 pm

precz z burzycielami wiaduktów!!! epoka burzenia wsztstkiego co się da... :evil:
Chris - Pią Paź 20, 2006 11:30 pm

^^ to co? walnac tunel pod przyczolkami starego wiaduktu :D ?
turecki - Sob Paź 21, 2006 6:05 pm

nie tunel-czysta matma-zamiast ciąć po przekątnej-zrobić najazd drogi prostopadle do linii wiaduktu...
Wloczykij - Sob Paź 21, 2006 7:24 pm

Dziś nie było już drewnianego ogrodzenia, ziemia wokół przyczółka ładnie wyrównana i na murze rozpięta siatka zabezpieczająca.
Może jednak nie będą burzyć?

Thelonious - Nie Paź 22, 2006 11:30 am

Włóczykij napisał/a:
Dziś nie było już drewnianego ogrodzenia, ziemia wokół przyczółka ładnie wyrównana i na murze rozpięta siatka zabezpieczająca.
Może jednak nie będą burzyć?

Będą burzyć w przyszłym roku.

villaoliva - Nie Paź 22, 2006 11:37 am

Czy to stwierdzenie jest poparte czymś więcej niż pesymizmem?
Thelonious - Nie Paź 22, 2006 11:54 am

Tak. To stwierdzenie jest poparte wypowiedzią jednego z pracowników. Zakładam, że sobie tego nie wymyślił. Pesymizm nie ma tu nic do rzeczy.
villaoliva - Sro Kwi 25, 2007 6:03 pm

No to odbudowa wiaduktu coraz bardziej realna :hurra:
I nie tylko wiaduktu :D

Gazeta Wyborcza 25.04.2007
Cytat:
Rząd chce dać Trójmiastu pół miliarda złotych na budowę nowej linii SKM. Dotacja ma nam pomóc dobrze przygotować się do przyjęcia kibiców Euro 2012. Gdynia i władze województwa nie mogą się doczekać, Gdańsk jest niezdecydowany.

- Poważnie rozważamy wpisanie Trójmiejskiej Kolei Metropolitalnej do programu inwestycyjnego związanego z organizacją piłkarskich Mistrzostw Europy w 2012 roku - przyznaje "Gazecie" Jakub Doński-Lesiuk z departamentu transportu kolejowego Ministerstwa Transportu.

Nieoficjalne informacje są jeszcze bardziej krzepiące: - Umieszczenie kolei metropolitalnej na listach ministerstwa jest prawie pewne - mówi jedna z osób zaangażowanych w projekt. - Choćby wczoraj mieliśmy pozytywne telefony z Warszawy.

Pod hasłem Trójmiejska Kolej Metropolitalna kryje się kilka nowych rozwiązań komunikacyjnych dla aglomeracji i regionu. Wszystkie jednak wiążą się z odbudową linii kolejowej Wrzeszcz - Kokoszki i modernizacją istniejącego odcinka Gdynia - Osowa (wraz z bocznicą do lotniska w Rębiechowie). Po zakończeniu prac uruchomiona zostałaby druga linia SKM obsługująca "górny taras" Trójmiasta (jej trasa w ramce) - z Zaspy przez lotnisko w Rębiechowie, gdyńską Osowę i Karwiny do lotniska w Babich Dołach.

Do zeszłego roku projekt ten był nierealny. Koszty były nieznane, a do tego Gdańsk całkowicie pominął możliwość budowy nowej linii w swoich planach zagospodarowania przestrzennego. W zeszłym roku poznaliśmy "cenę" nowej linii: - zespół prof. Bożysława Bogdaniuka, Andrzeja Massela, prof. Stanisława Miecznikowskiego i Marcina Wołka przygotował wstępne studium wykonalności inwestycji - koszt trasy to ok. 600 milionów zł. Specjaliści przekonali do pomysłu przedstawicieli PKP PLK i Ministerstwo Transportu. Projekt spodobał się wiceministrowi ds. kolei Mirosławowi Chaberkowi. Problemem pozostały pieniądze. Ale po 18 kwietnia - kiedy okazało się, że w Gdańsku odbędą się mecze w ramach Euro 2012 - wszystko się zmieniło. Ministerstwo przygotowuje bowiem listę inwestycji, które wcześniej nie były istotne, a teraz w związku z decyzją UEFA muszą zostać zrealizowane. Ministerstwo może dać na budowę drugiej linii SKM do 80 proc. kosztów inwestycji - czyli aż 500 milionów złotych.

Ciągle do projektu nie do końca przekonany jest Gdańsk. Biuro Rozwoju Gdańska, które przygotowuje plany urbanistyczne, dotychczas stawiało na tramwaje, które miałyby z lotniska jechać do centrum przez Jasień, Łostowice i Chełm. Nowa SKM od strony Gdyni kończyłaby się więc w Rębiechowie. Ludzie jadący z Osowej lub Karwin do Gdańska musieliby przesiadać się na lotnisku z pociągów do tramwaju. Kolei odbudować do samego Wrzeszcza według BRG nie można, bo jego inżynierowie zaprojektowali na nasypie ul. Nową Abrahama, a poza tym nie przewidzieli miejsca na wiadukt przy budowie ul. Rakoczego.

- Tramwaj na lotnisko to bzdura, niespotykana nigdzie na świecie. Standard to połączenie kolejowe - przyznają w kuluarach magistratu gdańscy urzędnicy. Mimo to w przygotowywanych właśnie przez BRG planach zagospodarowania przestrzennego nie ma ani słowa o odbudowie linii kolejowej, jest za to cały czas ul. Nowa Abrahama i tramwaj na lotnisko. Jeśli zgodnie z zapowiedziami Warszawa przyśle pieniądze, będzie trzeba je ekspresowo zmieniać.

Corzano - Sro Kwi 25, 2007 6:58 pm

villaoliva napisał/a:
No to odbudowa wiaduktu coraz bardziej realna :hurra:
I nie tylko wiaduktu :D

Jestem pod wrażeniem Twojego optymizmu.

villaoliva - Sro Kwi 25, 2007 7:10 pm

No co... wiosna, zielono jest :hihi:
Krzysztof - Sro Kwi 25, 2007 10:12 pm

Jestem w rozterce.
Z jednej strony cieszę się, że wreszcie pojawiła się szansa na odbudowanie tej linii.
Ale, nowa trasa nie ma szansy być tak piękną jak ta z przed 45 r.
Planowane odtworzenie trasy spowodować musi rozbiórkę pozostałych jeszcze mostów i pozostałości po zniszczonych 62 lata temu. Przez całe moje życie ta nieczynna trasa oddziaływała na moją świadomość. Ile wspaniałych wspomnień? I już nigdy (od odtworzenia) nie pojadę rowerem, nasypem w stronę Kiełpinka! Już nigdy nie stanę na przyczółku zwalonego mostu i nie popatrzę na dół! Już nigdy nie siądę pod drzewami rosnącymi na peronie przystanku Brętowo, bo z pewnością wytną je przy modernizacji.
A na Forum: czy napiszemy tyle o czynnej trasie, ile pisaliśmy o rozebranej?
:II :II :II :II :II :II :II :II :II :bieedny: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Ale jeśli ją zrobią, to będzie jedna z najładniejszych w okolicy i już powinniśmy zarezerwować jeden wagon w pierwszym kursie dla FDG.
:co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest: :co_jest:

grzechuu - Sro Kwi 25, 2007 10:23 pm

Krzysztof napisał/a:
Planowane odtworzenie trasy spowodować musi rozbiórkę pozostałych jeszcze mostów i pozostałości po zniszczonych 62 lata temu.

Ano właśnie. Mnie też to boli :II

seestrasse - Sro Kwi 25, 2007 11:28 pm

a fe, melancholicy!
ja również mam szczególny sentyment do tej linii - od znajomości z nią rozpoczęła się moja miłość do Miasta :D
ale zawsze chciałam, aby powstała z martwych :D
:co_jest:

Piotr J. - Sro Kwi 25, 2007 11:35 pm

Podzielam w 100% Twoje emocje , Krzysztof. Mieszkam na ul. Ludowej od urodzenia. Zniszczona linia kolejowa z Wrzeszcza do Kokoszek obrosła mitem podsyconym przez "Weisera Dawidka". Tu jest teren moich dziecięcych zabaw, spacerów po okolicy, tu woziliśmy z żoną w wózkach nasze dzieci, tu jeżdżę rowerem po dawnym wale...Trudno byłoby mi sie z tym rozstać , ale.. kiedyś, w latach osiemdziesiątych rozmawiałem z naszym miejscowym autochtonem, panem Paulem Burgerem z Ludowej 1. Pamiętał doskonale gwizd lokomotywy "Ekspresu Kaszubskiego". Nie pragnąłem wtedy niczego więcej, niż usłyszeć kiedyś pociąg obok naszej ulicy. Przekreślić rok 1945. I wreszcie jest okazja, której nie można przepuścić!! A co do wiaduktów, to przecież mogłyby nawiązywać do pierwowzorów , przyczółki przy Słowackiego można odbudować według pierwotnych kształtów, przesuwając obecnie zachowany tak, aby całość nawiązywała do stanu sprzed zniszczenia, a jednocześnie zmieścić dwie nitki ulicy.Wystarczyłaby dodatkowa podpora między nitkami ulicy. Na zerwanym wiadukcie przy ulicy Polanki są świetnie zachowane barierki,tylko sporządzić dokumentację i projekty.
villaoliva - Czw Kwi 26, 2007 12:36 am

A zauważyliście, że pociąg ma jecheć przez
Cytat:
gdyńską Osowę

Czyżby Gdańsk zamierzał powrócić do starych granic? :hihi:

seestrasse - Czw Kwi 26, 2007 1:08 am

w tym przypadku to zapewne literówka, ale "gdyńska Osowa" naprawdę istnieje :D oficjalnie to bodaj Osowa Dolna, w granicach administracyjnych Gdyni. nawet znam człowieka, który tam mieszka :P :wink:
Zdzislaw - Czw Kwi 26, 2007 1:34 am

Nie chciałbym wrzucać łyżki dziegciu do beczki miodu, ale mam watpliwości co do tego czy planowana kolej metropolitalna będzie realizowana w takim zakresie w jakim zaznaczono ja na mapce. Informacje jakie posiadam, nie są do sprawdzone, ale o ile sie orientuję owa kolej ma raczej spełniać rolę łącznika (szybkiego) pomiędzy Portem Lotniczym Rębiechowo, a planowanym Portem Lotniczym w Babich Dołach. Babie doły mają być lotniskiem ktore będzie w głoiwnej mierze obsługiwać "low costy", a Rębiechowo pozostałe połączenia, chodzi więc raczej o umożliwienie bardzo szybkiego transferu pasażerów. Nie sądzę, aby przy tej długości i przebiegu linii kolejowej, rozbudowa jej w kierunku Gdańska miało uzasadnienie ekonomiczne. Ale ucieszę sie jak tak będzie. :OO
danziger - Czw Kwi 26, 2007 2:03 am

Cytat:
Nie sądzę, aby przy tej długości i przebiegu linii kolejowej, rozbudowa jej w kierunku Gdańska miało uzasadnienie ekonomiczne.

Jako mieszkaniec Osowej sądzę (aczkolwiek to tylko moje przypuszczenia), że miałoby.
A generalnie - będę szczęśliwy jeśli zrealizują choć połowę z obietnic związanych z Euro 2012.

grzechuu - Czw Kwi 26, 2007 2:04 am

W sumie mnie też jakoś w związku z tą linią opętało :wink:
Bo z okazji pewnego spaceru zacząłem szukać w internecie informacji o tych wiaduktach, no i znalazłem... takie jedno forum... :hihi:

Łukasz - Czw Kwi 26, 2007 8:57 am

danziger napisał/a:
Cytat:
Nie sądzę, aby przy tej długości i przebiegu linii kolejowej, rozbudowa jej w kierunku Gdańska miało uzasadnienie ekonomiczne.

Jako mieszkaniec Osowej sądzę (aczkolwiek to tylko moje przypuszczenia), że miałoby.

Podzielam Twoje przypuszczenia, a nawet sądzę, iż więcej ludzi będzie jeździć właśnie tym odcinkiem (o ile powstanie, ale teraz rzeczywiście można w to uwierzyć :) ). Również mieszkam w Osowej i byłbym wniebowzięty, gdyby otrzymała ona połączenie SKM-ką z Gdańskiem. :)

Hochstriess - Czw Kwi 26, 2007 11:22 am

Gdynia by bardzo chciala obslugiwac tanie linie lotnicze, ale nie sądzę zeby Rebiechowo odpuscilo :-)
Mam taka nadzieje, teraz ląduje na swojej ulicy i do Domu turlam sie w doł pare kilometrów. :-)
A Osowa faktycznie czesciowo nalezy do Gdyni.Miedzy innymi ulica Sarnia vis a vis Geanta (czy co tam teraz jest). Strasznie dziwne uczucie, ze bedac w Gdansku jest sie w Gdyni ;-)

villaoliva - Czw Kwi 26, 2007 2:39 pm

Ale to jedna firma jest. Spółka trzech miasta.
W 2006 podpisano umowę w sprawie wykorzystania lotniska Babie Doły na "potrzeby lotnictwa cywilnego". Stroną zarządzającą będzie zarząd lotniska w Rębiechowie.

villaoliva - Czw Kwi 26, 2007 6:55 pm

A może tramwaj i SKM po tych samych torach? :hmmm:

Kontrowersje wokół połączenia Rębiechowa z Gdańskiem
Cytat:
Jak połączyć Port Lotniczy im. Lecha Wałęsy z miastem? Dotąd wydawało się, że jedyną realną (choć odległą) koncepcją jest budowa linii tramwajowej przez Chełm. Być może jednak prędzej dojedziemy tam koleją, dawną trasą Wrzeszcz – Kokoszki.

Pomysł reaktywowania linii wykorzystującej stary nasyp, który od lat chodził po głowach miłośników kolei, teraz ma szanse się ziścić. W ostatnich miesiącach, na zlecenie Polskich Linii Kolejowych, zespół pod kierunkiem prof. Bożysława Bogdaniuka przygotował wstępne studium wykonalności projektu. Jego plany sięgają dużo dalej niż na samo lotnisko. Przede wszystkim zakłada stworzenie okrężnego połączenia z Wrzeszcza przez Rębiechowo do Gdyni i dalej – aż do drugiego lotniska w Babich Dołach. Wszędzie linia wykorzystywałaby istniejące lub zlikwidowane przebiegi torów. Dzięki temu można by ją uruchomić nawet w ciągu 2-3 lat!

Ważną, wskazywaną przez zwolenników tego projektu zaletą jest otwarcie Trójmiasta na zachodnią część województwa, czyli na Kościerzynę, a nawet dalej, na Czersk i Bytów. Za budową kolei przemawia też pięćset milionów złotych, które chce dać na tę inwestycję Ministerstwo Transportu. To znaczna większość, bo budowa miałaby pochłonąć ok. 600 mln zł.
Z Gdańska do portu lotniczego można by tą linią dojechać w ciągu 20 minut – tłumaczy prof. Bogdaniuk. Nowoczesne składy mogłyby rozwijać prędkości sięgające nawet 100 km/h.Gołym okiem widać jednak, że projekt ma istotne wady. Najważniejsza z nich wynika z odtworzenia starego przebiegu trasy, która przechodziła przez stosunkowo mało zaludnione obszary i w dużej odległości od osiedli. Czy mieszkańcy Matarni, Osowej czy Karwin będą chcieli z niej korzystać, jeśli będą mieli do stacji nawet 3 kilometry?
Przeszkodą dla budowy linii kolejowej mogą być także rozwiązania planistyczne miasta Gdańska. Od lat Gdańsk przewiduje inną koncepcję połączenia z lotniskiem – poprzez budowę linii tramwajowej – ale o innym przebiegu. W Studium Uwarunkowań Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Gdańsk w miejscu fragmentu nasypu kolejowego – między Wrzeszczem a Moreną – zaprojektowana jest linia tramwajowa (z Zaspy na Morenę i Chełm) oraz ulica – tzw. Nowa Abrahama, razem z chodnikiem i ścieżką rowerową.
Szybki tramwaj na lotnisko miałby być natomiast przedłużeniem budowanej właśnie trasy tramwajowej na Chełm. Po minięciu tej dzielnicy jego trasa wiodłaby dalej, przez ul. Jabłoniową, Kiełpino Górne i Kokoszki. Podróż z centrum Gdańska do portu lotniczego zajmowałaby 25 minut. Zaletą trasy jest fakt, że szłaby ona przez osiedla, a nie przez lasy. Dodatkowo – wykorzystywałaby budowaną właśnie infrastrukturę. Wady? Na razie ta koncepcja jest przewidziana do realizacji do 2030 roku...
Czy możliwe jest połączenie sił – miasta i kolei? – Jestem gorącym zwolennikiem Kolei Metropolitalnej – mówi Maciej Lisicki, zastępca prezydenta Gdańska. – Nie widzę przeszkód, aby między nitkami jezdni Nowej Abrahama jeździł na zmianę tramwaj i pociąg.
Podobne rozwiązania, takie jak tramwaj dwusystemowy, są już stosowane w wielu europejskich miastach, takich jak Lizbona i Karlsruhe. W Gdańsku sprzyjałby mu fakt, że rozstaw torów
– kolejowych i tramwajowych – jest identyczny.

Jakub Wielicki - Dziennik Bałtycki

Hochstriess - Czw Kwi 26, 2007 9:11 pm

Niech sobie sami lądują w Babich Dołach !!!!!! :evil:
Piotr J. - Czw Kwi 26, 2007 9:44 pm

"Nie widzę przeszkód, aby między nitkami jezdni Nowej Abrahama jeździł na zmianę tramwaj i pociąg."
To absurd. Mógłby jeszcze dołożyć tor formuły 1,tor wyścigów konnych i pływacki. Saneczkarski raczej nie, bo za małe nachylenie terenu.
Niech linia kolejowa służy kolei. Za spaliny w Lesie Oliwskim dziękuję. :evil:

turecki - Czw Kwi 26, 2007 10:18 pm

Faktem jest-to co pisali inni zwolennicy kolei z fdg-trasa dla pociągu jaki by on nie był ,jest idealna.Na 100% konieczna jest przebudowa nasypów w miejscach planowanych wiaduktów,ale przecież to w kosztorysie uwzględniono.A na tramwaje też w Gdańsku miejsce się znajdzie...jak to by wyglądało-Bergmann na nasypie kolejki do Kartuz :hmmm: a pamiętacie inicjatywę fdg aby nazwać elementy wiaduktu imionami braci K -teraz by nie kosztowało wiele odbudować wiadukt!!!
Patryk - Pią Kwi 27, 2007 10:42 am

Cytat:
"Na zerwanym wiadukcie przy ulicy Polanki są świetnie zachowane barierki,tylko sporządzić dokumentację i projekty."

Ozdoba barierek wiaduktu przy ulicy Polanki

patryk

villaoliva - Wto Maj 15, 2007 7:13 pm

Ja nadal jestem optymistą
Gdańscy radni chcą drugiej linii SKM

Cytat:

Komisja Rozwoju Przestrzennego gdańskiej Rady Miasta wezwała w poniedziałek prezydenta Pawła Adamowicza do szybkiego wpisania do miejskich planów budowy Trójmiejskiej Kolei Metropolitalnej, na którą Ministerstwo Transportu chce przeznaczyć pół miliarda złotych.

Wynik głosowania w komisji był jednogłośny - Kolej Metropolitalna, czyli planowana druga linia SKM z Wrzeszcza przez Niedźwiednik, Morenę, lotnisko, Osowę i Karwiny do Gdyni, zjednoczyła zarówno przedstawicieli Platformy Obywatelskiej, jak i Prawa i Sprawiedliwości :== .

Przypomnijmy: pod koniec kwietnia projekt poparł wiceminister transportu ds. kolei Mirosław Chaberek. Problemem okazały się jednak plany Gdańska, które nie przewidziały odbudowy torów na starym nasypie biegnącym z Wrzeszcza w stronę lotniska. Czasu jest mało - w sierpniu Rada Ministrów ma określić listę projektów komunikacyjnych związanych z Euro 2012, które zostaną sfinansowane z budżetu centralnego i funduszy UE.

- Wezwaliśmy prezydenta Adamowicza, by miejscy planiści wpisali do "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Gdańska" Trójmiejską Kolej Metropolitalną zamiast tzw. ulicy Nowej Abrahama - mówi Agnieszka Pomaska z PO. - To oczywiście tylko wezwanie, decyzje podejmuje prezydent. Będziemy go jednak do tego gorąco przekonywać - zapowiada radna Platformy.

Jeśli zmiany zostaną wprowadzone, następnym krokiem będzie dokonanie korekt planów zagospodarowania przestrzennego, które na dawnym nasypie kolejowym pomiędzy VII Dworem a Moreną zakładają budowę dwujezdniowej trasy, czyli Nowej Abrahama.

- Podejrzewam, że niestety przeciwnicy budowy kolei nie oddadzą sprawy bez walki - mówi radny Piotr Skiba. - Codziennie muszę wysłuchiwać idiotycznych argumentów, że linia będzie biegła przez las z dala od osiedli. Nie wydaje mi się, żeby VII Dwór, Niedźwiednik, Morena czy Osowa to były lasy - kwituje Skiba.

- Jak tylko prezydent zapozna się z wnioskiem, podejmie decyzję - powiedziała nam Aleksandra Dulkiewicz, asystentka Adamowicza.

kkamila - Wto Maj 15, 2007 11:18 pm
Temat postu: :(
Mi osobiście ten projekt się nie podoba :evil: Ciekawe gdzie ludzie będą na spacery chodzić (?)Trasa z VII dworu na Niedźwiednik (częściowo po torze pociągu i nasypem) to trasa dosyć gęsto przemierzana przez okolicznych mieszkańców, nie wyobrażam sobie żeby koło np.kościoła w Brętowie śmigała skmka czy cokolwiek innego, absurd...
danziger - Wto Maj 15, 2007 11:29 pm
Temat postu: Re: :(
kkamila napisał/a:
absurd...

Podobnie absurdem mogła się kiedyś wydawać komuś kolej w Gdańsku, kilkupasmowa Wielka Aleja/ul. Główna, Obwodnica itd.
Co nie zmienia faktu, że odbudowa tej kolei to rozwiązanie wielu problemów komunikacyjnych i wybawienie dla wielu mieszkańców Gdańska. Jest to najbardziej potrzebny dla mieszkańców miasta projekt ze wszystkich, które mają powstać z okazji Euro.

Strach - Wto Maj 15, 2007 11:32 pm

kkamila napisał/a:
Mi osobiście ten projekt się nie podoba :evil: Ciekawe gdzie ludzie będą na spacery chodzić (?)Trasa z VII dworu na Niedźwiednik (częściowo po torze pociągu i nasypem) to trasa dosyć gęsto przemierzana przez okolicznych mieszkańców, nie wyobrażam sobie żeby koło np.kościoła w Brętowie śmigała skmka czy cokolwiek innego, absurd...

Dlatego że się ludzie przyzwyczaili miasto nie ma się rozwijać? :hmmm:
Absurd, bo sobie nie wyobrażasz? :???: Nic nie rozumiem :II

seestrasse - Wto Maj 15, 2007 11:36 pm

wybacz, ale absurdalne właśnie jest to, że niemal gotowa trasa kolejowa stoi pół wieku stoi niewykorzystana. a jeśli idzie o spacery, to mieszkańcy spółdzielni VII Dwór mają na nie sporo miejsca w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym. i akurat są w tej szczęśliwej sytuacji, że nie muszą do niego dojeżdżać.
seestrasse - Wto Maj 15, 2007 11:36 pm

o, masiw atak na kkamilę... :wink:
Chris - Sro Maj 16, 2007 12:08 am

Cytat:
o, masiw atak na kkamilę...

Trudno żeby było inaczej po takiej wypowiedzi ;)

Strach - Sro Maj 16, 2007 12:28 am

seestrasse napisał/a:
o, masiw atak na kkamilę... :wink:

Nie na kkamilę, tylko na to co napisała.

villaoliva - Sro Maj 16, 2007 1:55 am

Odpowiadając kkamili warto dodać, że to nawet nie jest rozwój czy jakaś nowa inwestycja.
To jest dopiero odbudowa tego co normalnie funkcjonowało do 1945 roku.

My wciąż się podnosimy z ruin.
Przywracamy normalność temu co tu już dawno było i funkcjonowało.
A piesi się tam pojawili tylko z tego powodu, że pociągi tam nie mogły dojechać właśnie w wyniku wojny.
Kilka osób z pieskami na spacerku musi niestety ustąpić potrzebom całej aglomeracji.

P.S. A do kościoła w Brętowie da się od VII Dworu bez problemy dotrzeć istniejącym wiaduktem z 1913 roku rozpoztartym nad wąwozem.

Chyba go koleżanka nigdy nie widziała :wink:
A do Niedźwiednika można dojść wogóle nie przecinając linii kolejowej, idąc ścieżkami w pobliżu dawnego wyciągu narciarskiego na tzw. Lagrach.

wodnik88 - Sro Maj 16, 2007 9:36 am

villaoliva napisał/a:
(...)P.S. A do kościoła w Brętowie da się od VII Dworu bez problemy dotrzeć istniejącym wiaduktem z 1913 roku rozpoztartym nad wąwozem...

Właśnie boje się tego iż ta odbudowa pociągnie za sobą zniszczenie tego co przetrwało te wszystkie lata jak ten wiadukt na przykład. Jestem pewien, że go rozbiorą ze względu na stan techniczny, a odbudową czy ewentualną konserwacją nikt się nie zajmie. :II

kkamila - Sro Maj 16, 2007 12:34 pm
Temat postu: o jeny
ale się naraziłam :P Mieszkam na Strzyży i lubię się przejść wąwozem od kościoła do Brętowa albo nawet na Niedźwiednik i wrócić VII Dworem, VII Dwór jest w nieco lepszej sytuacji niż osiedle na którym mieszkam :P tutaj praktycznie nie ma gdzie iść na spacer :II Grunwaldzka/Wojska Polskiego..nie mam psa i nie chodzi mi o spacer z pieskiem :P jeszcze niedawno można było się pokręcić po "budowlance"a teraz jest cała ogrodzona i wewnętrznie podzielona między uniwerek a PSB i nawet na skróty do domu nie można iść (z Wojska Polskiego koło zajezdni na Chopina). Łudzę się że jak wybudują osiedle na miejscu koszar to że pomyślą tam o jakimś deptaku i że nie będzie to kompleks zamknięty, byłoby gdzie się poszwędać ;) Wg mnie komunikacja w Gdańsku jest jako taka i po prostu kolejna kolej jest niepotrzebna, może jak ją jednak odnowią to mi się spodoba :???: Póki co nie wyobrażam sobie tego po prostu i więcej nie będę Was denerwować moimi poglądami;)chcę tu żyć w pokoju :co_jest:
Łukasz - Sro Maj 16, 2007 12:56 pm

Pomieszkaj przez miesiąc na "górnym tarasie", to zobaczymy, czy nadal będziesz uważać, że komunikacja w Gdańsku jest jako taka. ;)
kkamila - Sro Maj 16, 2007 1:10 pm
Temat postu: ok
8)) no dobra już nic nie mówię..
villaoliva - Sro Maj 16, 2007 1:39 pm

wodnik88 napisał/a:
villaoliva napisał/a:
(...)P.S. A do kościoła w Brętowie da się od VII Dworu bez problemy dotrzeć istniejącym wiaduktem z 1913 roku rozpoztartym nad wąwozem...

Właśnie boje się tego iż ta odbudowa pociągnie za sobą zniszczenie tego co przetrwało te wszystkie lata jak ten wiadukt na przykład. Jestem pewien, że go rozbiorą ze względu na stan techniczny, a odbudową czy ewentualną konserwacją nikt się nie zajmie. :II

Przecież nic mu nie dolega.
Po konstrukcjach z tamtych czasów do dziś jeżdzą pociągi na Pomorzu.
A ten wiadukt służy tylko jako kładka nad torami.
Mogę się założyć, że nie zostanie rozebrany. :)

Krzysztof - Sro Maj 16, 2007 9:08 pm

Cytat:
Mogę się założyć, że nie zostanie rozebrany.

Obawiam się, że przegrałbyś, ale nie będę się zakładać by nie mieć dylematu po jego rozbiórce: Płakać po nim, czy cieszyć się z wygranej?
Niestety o wiele łatwiej podpisać decyzję o rozbiórce, niż o tym, że może być użytkowany. :evil:
Dodatkowym zagrożeniem dla niego jest planowana budowa Nowej Abrahama (po tej samej trasie). Zlecono jej projektowanie zanim odżyła koncepcja odbudowy kolei. Można pogodzić obie inwestycje, ale ne bez poszerzenia wykopu.

seestrasse - Sro Maj 16, 2007 9:42 pm

kkamila, a czemu Ty mieszkasz na Strzyży? :^^
kkamila - Sro Maj 16, 2007 11:16 pm
Temat postu: znowu sie mnie czepiają...
...bo lubię jak mi rzeka (np.Strzyża) przepływa między nogami ;) jak już tak się czepiasz to oświadczam, że mieszkam na osiedlu Strzyża....ech...
villaoliva - Sro Maj 16, 2007 11:30 pm

A to osiedle w jakiej dzielnicy leży?
Piotr J. - Sro Maj 16, 2007 11:39 pm

villaoliva napisał/a:
Odpowiadając kkamili warto dodać, że to nawet nie jest rozwój czy jakaś nowa inwestycja.To jest dopiero odbudowa tego co normalnie funkcjonowało do 1945 roku. My wciąż się podnosimy z ruin.

W pełni cię popieram.Chyba jak niewielu z naszego grona tak blisko będę oddziaływania starej/nowej kolei. A jednak całym sercem popieram wskrzeszenie dawnej linii Wrzeszcz-Kiełpinek. :co_jest: Moja babcia, gdy jeszcze żyła powtarzała: "po Niemcach nie poprawiaj". Takich "poprawek" gorzko doświadczył mój przedwojenny dom. I za takie "poprawki" uważam koncepcje drogowo - tramwajowe. Już bardziej kręciła mnie idea malowniczej trasy rowerowej. A tak na marginesie uwag kkamili, to nie są one pozbawione racji, inwestorzy muszą uwzględnić ugruntowany na tej trasie ruch pieszy i rowerowy, dlatego konieczne jest wyznaczenie równoległych ciągów pieszo-rowerowych, zwłaszcza na odcinku Polanki-Słowackiego. Technicznie jest to jak najbardziej wykonalne.

kkamila - Sro Maj 16, 2007 11:45 pm
Temat postu: <bec>
villaoliva napisał/a:
A to osiedle w jakiej dzielnicy leży?

Wrzeszcz 8O
Ja z Chopina, kto mojego wątku nie czytał....

villaoliva - Sro Maj 16, 2007 11:52 pm

No to od tego momentu zmieniasz adres zamieszkania. Bo już nie mieszkasz we Wrzeszczu. :haha:

Tu :arrow: masz podział administracyjny Gdańska na dzielnice

Zobacz również wykaz ulic dzielnicy Strzyża :wink:

I warto wzbogacać swój język polski poznając jego niuanse
Za Wikipedią
Cytat:
dzielnica miasta - jednostka podziału administracyjnego miasta obejmująca część jego terytorium: ulice, osiedla lub zwyczajowa nazwa części miasta
Osiedle typu miejskiego – typ jednostki osadniczej, której cechy lokują ją między wsią a miastem :hihi:

seestrasse - Czw Maj 17, 2007 12:04 am
Temat postu: Re: znowu sie mnie czepiają...
kkamila napisał/a:
jak już tak się czepiasz to oświadczam, że mieszkam na osiedlu Strzyża

nie czepiam się, tylko uważam, że: pierwsze primo. Twoje osiedle nie zostało wybudowane jako osobny fragment dzielnicy Wrzeszcz, tylko jako jej integralny element (porównaj sobie Oliwę i osiedle Żabianka chociażby). zwarta zabudowa rulez :wink: a drugie primo. "mieszkam na Strzyży" - brzmi to fatalnie, i tyle.

choć, cholera, mieszkam na Stogach, na Przeróbce, na Siedlcach... :^^

villaoliva - Czw Maj 17, 2007 12:08 am

Dzielnica Strzyża jest najlepiej oznakowaną dzielnicą Gdańska. Na każdej drodze wjazdowej stoi tablica z nazwą dzielnicy. Na Chopina również :^^
grzechuu - Czw Maj 17, 2007 12:29 am
Temat postu: Re: znowu sie mnie czepiają...
seestrasse napisał/a:
choć, cholera, mieszkam na Stogach, na Przeróbce, na Siedlcach... :^^

albo "na Morenie" jak to jest w moim przypadku :evil: :haha:

Łukasz - Czw Maj 17, 2007 8:46 am

Ależ na "w/na", jeżeli chodzi o dzielnice i osiedla, nie ma żadnej reguły. Wszystko zależy od zwyczaju. Generalnie częściej używa się "na" w stosunku do dzielnic/osiedli "bardziej miejskich", a "w" w stosunku do tych, które są lub były wyodrębnione od zwartej miejskiej zabudowy (np. są wsiami przyłączonymi do miasta). "Na Strzyży" w googlach występuje trzy razy częściej niż "w Strzyży". Strzyża to historycznie i architektonicznie część Wrzeszcza, tak? A więc raczej "na" niż "w". :mrgreen:
kkamila - Czw Maj 17, 2007 10:08 am
Temat postu: ;P
chociaż ktoś mnie poparł, dzięki Łukasz :) reszcie udało się wzbudzić we mnie poczucie zacofania :hmmm:
Hochstriess - Czw Maj 17, 2007 10:30 am

Co ciekawe Hochstriess (ulica Słowackiego) nie należy do Strzyży....
Wie ktos gdzie płynie Strzyża na Chopina? ;-)

villaoliva - Czw Maj 17, 2007 11:14 am

W kranach? :hmmm:
kkamila - Czw Maj 17, 2007 11:18 am

a co ja na to mogę że to osiedle/dzielnicę tak nazwali....?jak zobaczyłam tablicę kilka lat temu to trochę mnie zatkało :???: w kranach mamy Straszyn ;)
danziger - Czw Maj 17, 2007 11:55 am

Jakby ktoś mi powiedział, że mieszka "w Strzyży" to w pierwszym odruchu pomyślałbym, że to jakiś Wodnik Szuwarek. Zdecydowanie lepiej brzmi zformułowanie "na Strzyży".
kkamila - Czw Maj 17, 2007 12:57 pm

dobra skończmy już czy w/na/pod/nad, wątek czego innego się przecież tyczy;)
seestrasse - Czw Maj 17, 2007 2:25 pm

danziger napisał/a:
Zdecydowanie lepiej brzmi zformułowanie "na Strzyży".

yoł, men! i o wiele lepiej pasuje w tym kontekście sformułowanie "na dzielni". chodźta, ziomale! :^^

a pan Małysz mieszka na ten przykład w Wiśle :wink:

Sabaoth - Czw Maj 17, 2007 2:40 pm

seestrasse napisał/a:

To On jakiś nurek jest czy co? :hihi:

Saiph - Czw Maj 17, 2007 2:54 pm

Łukasz napisał/a:
A więc raczej "na" niż "w". :mrgreen:

Całkowicie popieram!
A jeśli chodzi o poznawanie niuansów języka, to polecam raczej korzystanie z porad językoznawców aniżeli Wikipedii - zajrzyjcie do Poradni 8)

kkamila - Czw Maj 17, 2007 3:14 pm
Temat postu: hehe
Sabaoth napisał/a:
seestrasse napisał/a:

To On jakiś nurek jest czy co? :hihi:

raczej Yellow Submarine :wink:

villaoliva - Sob Cze 09, 2007 3:30 pm

W Gdyni też odkryli Amerykę :hihi:
Kolejowa obwodnica potrzebna jak tlen
Cytat:
Inwestycja nie przyniesie zysków finansowych, ale da wiele innych korzyści: skróci czasu przejazdu, rozładuje korki, ograniczy emisję spalin - mówiono w piątek w Gdyni na spotkaniu poświęconym trójmiejskiej kolei metropolitalnej. Gotowy jest już wstępny projekt przedsięwzięcia nazywanego kolejową obwodnicą Trójmiasta.

Nad projektem od roku pracowali naukowcy z Centrum Naukowo-Technicznego Kolejnictwa. - Kolej metropolitalna, która wykorzysta istniejącą już infrastrukturę, ma połączyć kilka funkcji. Po pierwsze: sprawne skomunikowanie Trójmiasta z portami lotniczymi w Rębiechowie i planowanym Gdynia Kosakowo. Po drugie będzie stanowić alternatywną komunikację dla skazanych na transport samochodowy i autobusowy mieszkańców takich dzielnic jak Osowa, Morena oraz Karwiny, Kack czy północne dzielnice Gdyni. Po trzecie wreszcie pozwoli na lepsze połączenie Trójmiasta z resztą Kaszub - mówi dr Andrzej Massel, dyrektor CNTK.

W pracach zespołu uczestniczył także gdyński radny dr Marcin Wołek, ekonomista z UG. - Inwestycja nazywana kolejową obwodnicą Trójmiasta nie przyniesie bezpośrednich zysków finansowych, ale da wiele innych korzyści: skróci czasu przejazdu, rozładuje korki, ograniczy emisję spalin - mówi Wołek, który jest przekonany, że na kolei metropolitalnej zyskają wszyscy mieszkańcy regionu.

- To pierwszy prawdziwie metropolitalny projekt w naszym regionie. A także jedyny sposób, by uniknąć postępującego zakorkowania naszych miast - uważa Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni, który podobnie jak inni uczestnicy wczorajszego spotkania jest zdania, że kolei metropolitalna powinna być częścią SKM.

Jednak ani koszty, ani harmonogram przedsięwzięcia nie są jeszcze znane. - Ale na pewno musimy się spieszyć, bo to najwyższa pora na składanie aplikacji o pieniądze unijne - mówi Wołek.

villaoliva - Pią Cze 15, 2007 10:23 pm

Sprawa nabiera rumieńców.
Już wiadomo ile torów będzie :wink:

Druga linia SKM w Trójmieście jest realna
Cytat:
Droga do budowy kolei metropolitarnej, czyli drugiej linii SKM w Trójmieście, otwarta. Gdańsk zdecydował się na zmianę planów zagospodarowania przestrzennego tak, aby uwzględniały możliwość jej powstania

Kolej metropolitarna to projekt zakładający odbudowę linii kolejowej na starym nasypie z Wrzeszcza na lotnisko oraz modernizację torów biegnących z lotniska przez Osowę, Karwiny i centrum Gdyni na Pogórze. Dzięki tym inwestycjom utworzono by drugą linię SKM obsługującą port lotniczy oraz dzielnice położone na tzw. górnym tarasie. Dodatkowo wprowadzone zostałyby bezpośrednie pociągi regionalne z Gdańska do Kartuz i Kościerzyny.
Do niedawna cały projekt traktowano jako marzenie ściętej głowy, jednak przyznanie Gdańskowi organizacji mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012 roku sprawiło, że kolej metropolitarna stała się realna. Pomorscy inżynierowie i ekonomiści zainteresowali projektem wiceministra transportu Mirosława Chaberka. - Poważnie rozważamy wpisanie Trójmiejskiej Kolei Metropolitalnej do programu inwestycyjnego związanego z organizacją piłkarskich mistrzostw Europy - przyznaje "Gazecie" Jakub Doński-Lesiuk z departamentu transportu kolejowego Ministerstwa Transportu. Decyzja o finansowaniu trasy ma zapaść w ciągu dwóch miesięcy.
To nie pieniądze stały jednak dotychczas na drodze odbudowie, lecz... Gdańsk. Wszystko za sprawą miejskich planów zagospodarowania przestrzennego, które nie przewidziały na starym nasypie odbudowy linii kolejowej. Miasto nie chciało ich zmienić, gdyż sceptycznie podchodziło do rentowności przedsięwzięcia, a na nasypie planowało linię tramwajową. W końcu jednak Gdańsk zmienił zdanie.

- Nie będziemy przeszkadzać - mówi Marcin Szpak, wiceprezydent Gdańska. - W planach pojawi się możliwość budowy linii kolejowej po starym nasypie, choć równolegle z linią tramwajową pomiędzy ul. Wita Stwosza a Moreną.

Na razie nie ustalono, czy oznacza to, że tory tramwajowe i kolejowe będą na tym odcinku iść obok siebie, czy tramwaje i pociągi będą korzystały z tego samego torowiska. Więcej natomiast wiadomo o kształcie samej linii.
PKP Polskie Linie Kolejowe, które wybudują nową trasę, zdecydowały się wstępnie na wariant zakładający budowę linii jednotorowej z trakcją elektryczną. To ograniczy maksymalną częstotliwość kursowania pociągów do 20 minut (ew. 15 po wybudowaniu dodatkowych mijanek), ale zmniejszy także koszty - wersja dwutorowa kolei metropolitarnej kosztuje bowiem ok. 640 mln zł. Jeden tor jest ok. 200 mln zł tańszy.

seestrasse - Pią Cze 15, 2007 10:27 pm

no pięknie :D
...ale ze źródła dobrze poinformowanego wiem (bo mam znajomego radnego*, ha ha :P ), że powyższa sytuacja skomplikuje finanse względem rozwoju tramwajów na gdańskim Południu, mianowicie linię przez Ujeścisko i Jasień do lotniska :hmmm:

*a nawet dwóch, a jeden to w PiSie jest! (ale tego akurat znam mniej :wink: )

villaoliva - Pią Cze 15, 2007 10:29 pm

Trudno, nie będzie tam tramwajów :P
seestrasse - Pią Cze 15, 2007 10:30 pm

no właśnie, i tak mam zamiar wyprowadzić się gdzieś nad morze :mrgreen:
villaoliva - Pią Cze 15, 2007 10:33 pm

Ale nad morzem też nie ma tramwajów w których można zamieszkać :hihi:
seestrasse - Pią Cze 15, 2007 10:35 pm

e, znajdę sobie jakieś stare pudło na działce :hihi:
villaoliva - Pią Cze 15, 2007 11:14 pm

Ale w Lauenthal likwidują działki :^^
Chris - Sob Cze 16, 2007 1:14 am

Jeden tor, zalamka ;( :II
villaoliva - Sob Cze 16, 2007 8:46 am

Malkontent :rwie_wlosy:
A teraz jest ile torów?
Dobrze, żę wogóle będą, a być może się okaże, że to pomysł wyjściowy, bo znajdzie się np, więcej pieniędzy.

Chris - Sob Cze 16, 2007 2:16 pm

Jeden tor to porazka. Zobaczysz, ze zaraz zaczna sie problemy w organizacji ruchu na tej trasie. Pieniedzy wiecej sie raczej nie znajdzie, bo materialy caly czas ide w gore :|
Gdynka - Sob Cze 16, 2007 4:59 pm

villaoliva napisał/a:
Druga linia SKM w Trójmieście jest realna

W Gdyni ostatnio można było podróżować szynobusem na trasie Gdynia Główna - Wielki Kack. :D Takie połączenie uruchomiono z okazji wizyty prezydenta USA.
Z komunikatu ZKM: W każdym kursie autobusu szynowego do Wiekiego Kacka pojechało przynajmniej 30 pasażerów, a w niektórych – nawet 50. Można więc pokusić się o stwierdzenie, że nasza mała szynobusowa integracja, stanowiąca zaczątek projektowanej kolei metropolitarnej okazała się przedsięwzięciem niezwykle udanym.

danziger - Sob Cze 16, 2007 5:25 pm

Gdynka napisał/a:
W Gdyni ostatnio można było podróżować szynobusem na trasie Gdynia Główna - Wielki Kack. :D Takie połączenie uruchomiono z okazji wizyty prezydenta USA.

To połączenie cały czas istnieje (aż do Kościerzyny), tylko pociągi coraz rzadziej tamtędy kursują. Z okazji wizyty pewnie zwiększyli częstotliwość na tym odcinku (do Kacka).

Gdynka - Sob Cze 16, 2007 5:33 pm

danziger napisał/a:
Gdynka napisał/a:

To połączenie cały czas istnieje (aż do Kościerzyny), tylko pociągi coraz rzadziej tamtędy kursują. Z okazji wizyty pewnie zwiększyli częstotliwość na tym odcinku (do Kacka).

Tak? :wow: :wink:
Pociągami do Kościerzyny tez można było jechać do Kacka na podstawie biletu ZKM + dodatkowe szynobusy.

villaoliva - Sob Cze 16, 2007 5:34 pm

Zamiast się chwalić, możę ZKM by nie czekał na kolejną wizytę prezydenta tylko skoro są klienci to zacząłby zarabiać i jeździć stale szynobusem na tej trasie.
A nawet dalej np. do Osowy, gdzie jak wiemy Gdynia ma swoją kolonię :hihi:

Gdynka - Sob Cze 16, 2007 5:41 pm

Do Osowy też można było pojechać. :P I do Matarnii.
Niestety tylko dziś w ramach Dni Techniki Kolejowej. :II

villaoliva - Sob Cze 16, 2007 5:49 pm

No właśnie :II
renekk - Sob Cze 16, 2007 9:57 pm

Gdynka napisał/a:
do Matarni [...] dziś w ramach Dni Techniki Kolejowej

Wiatr w uszach, łzy w oczach, dwudziestka na liczniku.

Patryk - Nie Cze 17, 2007 5:20 pm

Stoję sobie przy Ruchu na rondzie de la Sale, a tu od Osiedla Młodych w lesie zbliżające się kłęby dymu, lokomotywa sapie ciągnąc wagony pod górę, przejeżdża wiaduktem nad Słowaka i znika w wąwozie koło Sreberka,tylko dym widać z nad górki jeszcze przez jakiś czas.

Może to zbyt literackie nie jest. ale w skrócie tak opiszę przejeżdżającą Costerinę relacji Gdańska - Kościerzyna.

seestrasse - Nie Cze 17, 2007 6:15 pm

ja cię... Ty masz rację! :== :co_jest:
Piotr J. - Pon Cze 18, 2007 1:18 pm

Patryk napisał/a:
Może to zbyt literackie nie jest. ale w skrócie tak opiszę przejeżdżającą Costerinę relacji Gdańska - Kościerzyna.

No tak, ale Costerinę mamy już z Gdyni. Przy okazji rozkład na nadchodzące wakacje:
http://www.parowozy.com.p...ic.php?p=12014.
Taki historyczny pociąg to mogłaby być np. Cartusia , Ekspres Kaszubski jak pisał Zwarra , a może Weiser - Express. :hihi: Ale poważnie, linia obrosła już taką legendą, że nie wyobrażam sobie pozostawienia tego odcinka wyłącznie składom SKM-ki.
Przy okazji parę fotek z 2004 roku, miejsca znane, trochę nowe ujęcia.
http://blockeweg.fotosik.pl/albumy/211776.html#e

Piotr J. - Wto Lip 10, 2007 11:53 am

W felietonie Andrzeja Januszajtisa http://miasta.gazeta.pl/t...35,4226233.html znalazłem zdjęcie stacji kolejowej, niestety nie mogę odczytać nazwy. Czy to jeden z przystanków na trasie Wrzeszcz - Stara Piła?
renekk - Wto Lip 10, 2007 1:19 pm

W papierowym wydaniu zdjęcie było podpisane jako przedstawiajace budynek stacyjny w Leźnie.
Przy okazji, szkoda że Profesor nawypisywał rzeczy rodem ze spiskowej teorii dziejów...
[cyt.]Jak opowiadano, ktoś "ważny" kazał rozebrać tory i przekazał je Sowietom. Gdy później zaawansował na wysokie stanowisko w Warszawie, konsekwentnie torpedował wszelkie starania o odbudowę. Jak to często bywa, wspierały go w tym opracowane pod dyktando ekspertyzy, wykazujące "nieopłacalność" odbudowy. W końcu sprawa linii do Kokoszek stała się swoistym tabu. Nowe projekty jej unikały[cyt.]

penetrator - Wto Lip 10, 2007 8:46 pm

To stacja w Leźnie,w tle budynków widać drzewa przy szosie do Żukowa.
villaoliva - Czw Lip 26, 2007 11:45 am

Euro 2012. Do stadionu dojedziemy SKM-ką.

Cytat:
Pociągi przy lotniskach, w centrum Gdańska nowy dworzec kolejowy, do Warszawy zaś znacznie krócej i bezpieczniej - tak ma wyglądać pomorska kolej w 2012 roku. Na stadionu Baltic Arena, na mistrzostwa Europy w piłce nożnej, będzie kibiców wozić Szybka Kolej Miejska.

Plany budowy nowych tras i modernizacji istniejących przedstawiono wczoraj w Oddziale Regionalnym Polskich Linii Kolejowych (PLK) w Gdańsku. Przede wszystkim powstanie kolej metropolitalna w Trójmieście. Połączy ona projektowany dworzec Gdańsk Śródmieście z lotniskami w Rębiechowie oraz w Gdyni Babich Dołach - przez osiedla położone na trójmiejskich wzgórzach morenowych: Piecki Migowo, Matarnię, Osowę, Wielki Kack i Witomino. Z obliczeń wynika, że w 2012 roku kolej na trasie Gdańsk - Rębiechowo obsługiwać będzie codziennie 20 tysięcy pasażerów.
- Dla kolei metropolitalnej wykonaliśmy dopiero wstępne studium wykonalności, zostały zrobione pierwsze przymiarki w zakresie rozwiązań projektowych. Jeszcze na same prace przedrealizacyjne potrzeba 2, 3 lat. Wtedy wejdziemy na plac budowy - powiedział Eugeniusz Pietrzak z gdańskiego oddziału PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
Zaznaczył jednocześnie, że wystarczy czasu na zakończenie inwestycji przed mistrzostwami Europy.
Według Mieczysława Struka, wicemarszałka województwa pomorskiego, koncepcja budowy kolei metropolitalnej w Trójmieście zyskała uznanie nie tylko w polskim rządzie, ale również w Komisji Europejskiej. Koszt: od prawie 390 mln do niemal 515 mln złotych - zależnie od zakresu prac.
Niezmiernie ważne dla organizacji mistrzostw Europy w piłce nożnej będzie wznowienie ruchu kolejowego na trasie Gdańsk - Nowy Port. Powstaną dwie linie: jedna do Brzeźna, druga do Zaspy Towarowej. Spodziewane nakłady: 70 mln złotych.
- Zwiększy się też częstotliwość kursowania jednostek SKM - zapowiada Andrzej Osipów, prezes zarządu tej spółki. Będą one jeździć nawet co 4 minuty w godzinach największego natężenia ruchu.
Inwestycją ułatwiającą komunikację podczas Euro 2012 jest także modernizacja linii kolejowej z Gdyni do Warszawy. Po modernizacji, pociągi na tej trasie będą mogły jeździć z prędkością od 160 do 200 km na godzinę, zaś podróż z Gdańska do Warszawy Wschodniej, która teraz zajmuje bez mała 4 godziny, będzie skrócona do 2 godz. 43 min., a nawet - 2 godz. 43 min.

Oby starczyło tego czasu.

Corzano - Czw Lip 26, 2007 11:50 am

villaoliva napisał/a:
Powstaną dwie linie: jedna do Brzeźna, druga do Zaspy Towarowej.

Po co dwie? To nie jest ta sama trasa?

renekk - Czw Lip 26, 2007 8:42 pm

Ta sama, a od wiaduktu nad Kliniczną na wspólnym torowisku. Dziennikarz czegoś nie zrozumiał i poszedł na skróty. W tej chwili od Gdańska Głównego do Zaspy Towarowej prowadzą dwie jednotorowe linie: SKM i towarowa, które zbiegają się właśnie przed tym wiaduktem. Chodzi o to, aby przez przystosowanie linii towarowej do ruchu mieszanego można było do rejonu stadionu prowadzić ruch pasażerski po dwóch torach.
villaoliva - Pią Paź 19, 2007 9:52 am

Ciemne chmury nad naszą linią kolejową :II

Niech tytuł was nie zmyli - Chcemy to szybko zbudować
Cytat:
Znamy już listę obiektów, które władze Trójmiasta chcą wybudować z okazji Euro 2012. Do piątku dokument musi trafić do ministerstwa.(...)

Najważniejszą inwestycją jest stadion, ale przecież nie będziemy do niego dojeżdżać furmankami – mówi Krzysztof Rudziński, dyrektor wydziału programów rozwojowych Urzędu Miasta Gdańska. - W czasie mistrzostw będziemy musieli przewieźć w jego pobliże nawet 80 tys. osób każdego dnia. Dlatego niezmiernie ważna jest rozbudowa ul. Słowackiego, budowa trasy Sucharskiego czy nowy na liście projekt poszerzenia do czterech pasów ul. Jana z Kolna i przebudowy węzła Kliniczna.

I tak w ramach usprawnienia ruchu komunikacyjnego na ministerialne biurko trafą również m.in. projekty budowy linii tramwajowych na Morenę i na Ujeścisko, Systemu Sterowania Ruchem Tristar, stacji SKM i węzła przesiadkowego Gdańsk Śródmieście, rozbudowy lotnisk w Gdańsku, Babich Dołach i Malborku oraz remontu torów kolejowych do Letnicy.

Co do połączenia SKM z lotniskiem, to z wyliczeń miasta i Portu Lotniczego wynika, że na razie nie warto prowadzić tam nowej linii – mówi Krzysztof Rudziński. - Jeżeli poszerzymy ul. Słowackiego, to pasażerowie dojadą do miasta samochodami lub komunikacją miejską.

Patryk - Pią Paź 19, 2007 6:28 pm

doszedłem do wniosku że główna wina za postępujący upadek pomysłu odbudowy linii leży po stronie szeroko pojętej PKP, z tą instytucją nie dogada się nikt a ona sama jest tylko zdolna do sporządzania zestawień koniecznych dotacji do jej funkcjonowania

szkoda, a myślałem że Platini załatwi nam Costerinę na szlaku zwiniętych torów

patryk

villaoliva - Pią Paź 19, 2007 6:36 pm

Ja jednak widzę winę zaniechania po stronie miasta :II
Wybrali tramwaje, a zapominają, że to nie miała być kolej tylko do lotniska ale dla wielu osiedli i dzielnic np. Osowy.
Mam nadzieję, że przy okazji innych funduszy tzw. "europejskich" sprawa jednak powróci.

Chris - Sob Paź 20, 2007 1:26 am

Miasto, miasto, miasto i jeszcze raz miasto. Jak sie analizuje oplacalnosc na odcinku Wrzeszcz <> Lotnisko to za chusteczke nie moze byc to oplacalne - to tak samo jak analizowac odcinek Stocznia - Glowny. :evil: :II
danziger - Sob Paź 20, 2007 9:16 pm

Urna ich mać! Przecież komunikacja miejska nie jest po to żeby "się opłacało". Do samych przewozów regionalnych czy miejskich często się dopłaca i to jest normalne. Ale dzięki temu zyskuje się lepszy komfort życia mieszkańców, mniejsze korki, mniejsze nakłady na naprawy dróg, czystsze powietrze... Per saldo to się bardzo opłaca.
gargoyle dfl - Nie Paź 21, 2007 9:21 am

no to jest takie myslenie : jak stac cie na domek w np.Baninie to i stac cie na samochod zeby sobie nim do pracy dojechac a nie srodkami komunikacji miejskiej bedziesz sie tam bujal,nie?
TOMB - Nie Paź 21, 2007 1:50 pm

danziger napisał/a:
Urna ich mać! Przecież komunikacja miejska nie jest po to żeby "się opłacało". Do samych przewozów regionalnych czy miejskich często się dopłaca i to jest normalne. Ale dzięki temu zyskuje się lepszy komfort życia mieszkańców, mniejsze korki, mniejsze nakłady na naprawy dróg, czystsze powietrze... Per saldo to się bardzo opłaca.

Nie u nas. Paradoksalnie na takie oszczędzanie i rozwiązania stać tylko bogate kraje, których nie stać na rozrzutność.

villaoliva - Pią Sty 04, 2008 11:12 pm

Pojawia się światło w "tunelu" kolejowym :D

Na lotnisko pojedziemy koleją

Cytat:

Będą miliony złotych na połączenia szynowe z lotniskami miast organizujących mecze Euro 2012. W przypadku Gdańska chodzi o ok. 350 mln, które oznaczają zielone światło dla projektu Trójmiejskiej Kolei Metropolitalnej

Decyzja o wydzieleniu specjalnych środków z unijnego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na połączenie miasta z lotniskiem oznaczają koniec dyskusji nad tym, czy do Rębiechowa z miasta pojedzie tramwaj czy pociąg. :==

- Wspólnie z Gdynią i Urzędem Marszałkowskim ogłosimy przetarg na szczegółowe studium wykonalności inwestycji Kolei Metropolitalnej - mówi wiceprezydent Gdańska Marcin Szpak. Wcześniej władze Gdańska powtarzały, że w powstaniu nowej linii kolejowej nie będą przeszkadzać, ale że same chcą równocześnie rozwijać połączenia tramwajowe na lotnisko.

- Sprawa jest prosta - mówi nam jeden z pracowników gdańskiego magistratu. - Jedyną szansą na otrzymanie 350 mln zł jest szybkie i sprawne przygotowanie projektu połączenia z lotniskiem. Kolej Metropolitalna jest bardziej zaawansowana w czasie, więc trzeba na nią postawić, a nie na tramwaj, bo możemy stracić te środki.

Ponieważ jednak 350 mln zł razem z wkładem własnym nie starczy na cały projekt, zostanie on podzielony na części. Ze specjalnej puli sfinansowany zostanie odcinek biegnący po dawnym nasypie kolejowym z Gdańska Wrzeszcza do Portu Lotniczego im. Lecha Wałęsy. Druga część nowej linii, łącząca lotnisko w Rębiechowie z gdyńskim Pogórzem, zostanie zgłoszona do normalnego konkursu w ramach programu Infrastruktura i Środowisko. Trzeci etap, czyli modernizacja linii z Kokoszek do Kartuz i budowa stacji przesiadkowej w Nowym Glinczu, umożliwiającej wymianę pasażerów pomiędzy pociągami jadącymi do Kartuz i Kościerzyny, weźmie na siebie Urząd Marszałkowski. - Możemy go sfinansować z naszego Regionalnego Programu Operacyjnego [to część unijnych funduszy rozdzielanych na poziomie województwa - red.] - mówi wicemarszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk.

Jeśli wszystkie trzy etapy zostaną zrealizowane, będziemy mieli w Trójmieście nową linię Szybkiej Kolei Miejskiej łączącą centrum Gdańska z centrum Gdyni przez dzielnice "górnego tarasu" i lotnisko, oraz możliwość szybkiego przejazdu bezpośrednim pociągiem z Gdańska do Kartuz, Sierakowic, Kościerzyny czy Bytowa.

Budowa byłaby realizowana przez specjalnie powołaną przez Urząd Marszałkowski spółkę, która byłaby także właścicielem obecnego torowiska, po którym jeżdżą pociągi SKM.

- W ciągu miesiąca ogłosimy przetarg na szczegółowe studium inwestycji, która da nam m.in. odpowiedzi dotyczące liczby torów - mówi Struk. Gdańsk chce, by cała trasa z Gdańska do Gdyni miała taki charakter jak istniejąca linia SKM, czyli posiadała dwa tory i sieć trakcyjną.

Jeśli nie pojawią się problemy przy rozstrzyganiu przetargów na studium, projekt i budowę, prace mogłyby ruszyć w połowie przyszłego roku. Cała linia byłaby wtedy gotowa na parę miesięcy przed pierwszym meczem Mistrzostw Europy w 2012.

Danzigerek - Nie Sty 06, 2008 12:04 am

Nareszcie coś drgnęlo :co_jest: :hurra:
Hofherr - Nie Sty 06, 2008 12:05 am

A co do tematu. To chyba gdzieś na trasie. :co_jest:
Mikołaj - Nie Sty 06, 2008 1:37 am

Cytat:
chyba

no chyba :wink:

Patryk - Nie Sty 06, 2008 3:07 pm

Wypiję toast w pierwszym pociągu jadącym nad Słowackiego.

Hurrra.

grzechuu - Nie Sty 06, 2008 3:24 pm

Hofherr napisał/a:
A co do tematu. To chyba gdzieś na trasie. :co_jest:

Hofherr, a to jakieś trochę starsze zdjęcie? Da się okreslić z których lat? :)

Danzigerek - Nie Sty 06, 2008 5:17 pm

Patryk napisał/a:

Hurrra.

Jarównież
to jedna z niezabliźnionych wojennych ran Gdańska

Hofherr - Pon Sty 07, 2008 12:05 am

Wbrew pozorom fotka nie jest stara. Pochodzi z okresu pomiędzy 1994-98 i była tylko zrobiona na czarno-białej kilszy i tak też wywołana. Gdzieś miałem jeszcze jedną fotkę, ale nie mogę się do niej dokopać.
gargoyle dfl - Pon Sty 07, 2008 2:06 am

Hofherr napisał/a:
Wbrew pozorom fotka nie jest stara. Pochodzi z okresu pomiędzy 1994-98 i była tylko zrobiona na czarno-białej kilszy i tak też wywołana. Gdzieś miałem jeszcze jedną fotkę, ale nie mogę się do niej dokopać.

:czytaj: tu jest napisane "szukaj az znajdziesz"...

Piotr J. - Pon Sty 07, 2008 8:32 pm

Danzigerek napisał/a:
Patryk napisał/a:

Hurrra.

Jarównież

Panowie, co mówicie? Ja się uchleję w trupa.

Danzigerek - Sro Sty 09, 2008 11:13 pm

Piotr J. napisał/a:
Danzigerek napisał/a:
Patryk napisał/a:

Hurrra.

Jarównież

Panowie, co mówicie? Ja się uchleję w trupa.

To widzę ze szykuje się nam mala imprezka z okazji otwarcia kolei metropolitalnej
Tylko obyśmy doczekali :oops: :co_jest:

TOMB - Czw Sty 10, 2008 7:39 pm

No no.... Aż wpadnie SOK i będzie po imprezie. :shoot: :zrowko: :impr:
Bartosz B. - Pią Sty 11, 2008 12:48 pm

Popić można na tzw. kładce Weisera. Popić i liczyć pociągi. Jeden skład = jeden browar.
;)

Danzigerek - Pią Sty 11, 2008 6:12 pm

Bartosz B. napisał/a:
Popić można na tzw. kładce Weisera. Popić i liczyć pociągi. Jeden skład = jeden browar.
;)

Jestem za :hurra: :co_jest: :haha:

villaoliva - Pią Sty 11, 2008 6:18 pm

Ok

A teraz proponuję wznieść toast za pomyślność odbudowy linii i skończyć już to pijackie :blah:

Danzigerek - Pią Sty 11, 2008 7:26 pm

Masz rację
ale nadal twierdzę że jest się z czego cieszyć :hurra:

Piotr J. - Nie Sty 13, 2008 4:43 pm

Kilka świeżych zdjęć linii kolejowej z dzisiejszego słonecznego popołudnia: http://blockeweg.fotosik.pl/albumy/211776.html
(zdjęcia nr 10-18 ) :)

Tequilla - Nie Sty 13, 2008 5:24 pm

Piękne tereny tylko to co pozostało nada się jeszcze do remontu obawiam się że trzeba będzie to wszystko budować od podstaw
villaoliva - Sro Sty 23, 2008 11:08 pm
Temat postu: Kolej Metropolitalna na razie poza listą
Chyba zawału a'la indyk dostanę od tych zmiennych informacji :whaaat:

Kolej Metropolitalna na razie poza listą

Cytat:
Nowa linia SKM będzie musiała walczyć o pieniądze w konkursach. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego nie znalazło prawnego sposobu, by wpisać połączenia szynowe miast - organizatorów Euro2012 z lotniskami na listy indykatywne.
O tym, że Ministerstwo Infrastruktury chce, aby szybkie połączenia szynowe centrów Wrocławia, Poznania i Gdańska z lotniskami nie musiały walczyć o fundusze w konkursach, pisaliśmy na przełomie roku. Do ich wpisania na listę indykatywną, która gwarantuje bezpośrednie finansowanie, miało dojść w ostatnich dniach, w których Ministerstwo Rozwoju Regionalnego dokonywało korekty list. Gdańsk uzyskał 50 mln euro więcej na Trasę Sucharskiego, połączenia z lotniskami na liście się jednak nie pojawiły.

- Razem z ministrem rozwoju regionalnego nie znaleźliśmy sposobu na wpisanie tych projektów na listę - powiedział "Gazecie" minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. To teoretycznie oznacza, że Kolej Metropolitalna o fundusze będzie musiała walczyć w konkursach, które ruszą w październiku. Teoretycznie, bo w praktyce lista indykatywna będzie aktualizowana za pół roku. Obecnie z projektów komunikacyjnych w miastach znajdują się na niej jedynie trzy fragmenty drugiej linii stołecznego metra. Jeśli przygotowania do budowy któregokolwiek z nich będą się przedłużały, rząd będzie musiał go z listy skreślić, zwiększając pulę dostępną w konkursach, lub wpisać zamiast niego inny projekt.

Koszt odcinka Kolei Metropolitalnej, który kwalifikowałby się do wpisania na listę, to ok. 400 mln zł. Suma dofinansowania do II linii metra zapisana na obecnej liście indykatywnej to 3 mld 230 mln zł.

woytek - Czw Sty 24, 2008 4:02 pm
Temat postu: Re: Kolej Metropolitalna na razie poza listą
villaoliva napisał/a:
Chyba zawału a'la indyk dostanę od tych zmiennych informacji :whaaat:
Cytat:
Nowa linia SKM będzie musiała walczyć o pieniądze w konkursach (...)
- Razem z ministrem rozwoju regionalnego nie znaleźliśmy sposobu na wpisanie tych projektów na listę - powiedział "Gazecie" minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. (...) Obecnie z projektów komunikacyjnych w miastach znajdują się na niej jedynie trzy fragmenty drugiej linii stołecznego metra. (...) Koszt odcinka Kolei Metropolitalnej, który kwalifikowałby się do wpisania na listę, to ok. 400 mln zł. Suma dofinansowania do II linii metra zapisana na obecnej liście indykatywnej to 3 mld 230 mln zł.

Premier z Trójmiasta a nic się nie zmieniło "Cały naród odbudowuje (i buduje) swoją stolicę". Ale w taki razie proponuję coś takiego, skoro cały naród się na to metro składa to w zamian wszyscy powinniśmy mieć szczególne prawo nim jeżdżenia. Proponuję aby w każdy drugi wtorek miesiąca metrem jeżdzili Warszawiacy, a w pozostałe dni reszta Polaków. Na przykład Gdańszczanie w trzecią środę m-ca ale co drugi miesiąc, mieszkańcy Sopotu na wyłaczność dwa razy w roku, itd. I to wszysto za okazaniem dowodu z miejscem zameldowania na bramce:)

villaoliva - Pon Lut 04, 2008 11:52 am
Temat postu: Kolej na Kartuzy i dalej
Drążenie skały trwa.

Kolej na Kartuzy i dalej

Cytat:
Kolej metropolitalna to szansa dla regionu - Kartuz, Kościerzyny, nawet Bytowa. Dla młodych kolej do Gdańska to szansa na wykształcenie i pracę. Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni, apelował, by projekt kolei metropolitalnej mądrze wpisać w projekty Euro 2012.

- Po Euro 2012 ta infrastruktura zostanie, trzeba wykorzystać tę imprezę, by pokonać problem komunikacyjny w Trójmieście - mówił. - Kolej może pomóc w obsłudze Euro 2012, bo da możliwość korzystania z bazy noclegowej poza Gdańskiem.

W Żukowie, w miejscu magicznej zwrotnicy, kierującej pociągi albo do Kościerzyny, albo w stronę Kartuz, spotkali się przedstawiciele samorządów, zainteresowanych budową kolei metropolitalnej z urzędnikami Ministerstwa Infrastruktury. Obecni byli prezydenci Gdyni i Sopotu, starostowie i burmistrzowie ościennych miast oraz wójtowie.

Marcin Wołek z Uniwersytetu Gdańskiego przedstawił szanse rozwojowe i społeczne związane z budową tej kolei. Jeden z projektów zakłada odbudowę linii kolejowej Gdańsk Wrzeszcz - Kokoszki, łącząc Trójmiasto z portem lotniczym, bez elektryfikacji linii. Druga wersja zakłada połączenie dwóch rodzajów ruchu - aglomeracyjnego i regionalnego - z Kartuz, Kościerzyny, a może nawet z Bytowa. Byłaby to linia zelektryfikowana, na odcinku z Gdańska Wrzeszcza do Gdańska Kiełpinka dwutorowa, na lotnisku powstałaby przelotowa stacja kolejowa. Trasa kolei wiodłaby bezkolizyjnie nad ulicą Słowackiego.

Wiceminister Anna Wypych-Namiotko była zachwycona projektem. - Kolej musi powstać - mówiła. - W Trójmieście nie da się zbudować metra, jego rolę musi pełnić SKM.

Pomorskie samorządy mają w swoich budżetach razem 2,5 mln zł na wykonanie studium techniczno - środowiskowego. Lada dzień podpiszą porozumienie o wspólnym sfinansowaniu tego dokumentu.

turecki - Pon Lut 04, 2008 9:16 pm

Czyli jak zwykle...weźmy się i zróbcie to! :II Tylko gdzie byli ministrowie ,gdy składano wniosek o Euro 2012? :%
a jeśli ma być tramwaj i kolej w jednym to może z Warszawki wziąć EN94? http://transport.asi.pwr.wroc.pl/duze/10/27794.jpg

turecki - Pon Lut 04, 2008 10:40 pm
Temat postu: Zaspa-Rębiechowo 2010
taki oto pociąg dojeżdżał do przystanku Lotnisko jesienią 2010
feyg - Wto Lut 05, 2008 2:42 pm

Dla podniesienia morale i pokazania że jak się chce (i ma pieniądze) to można - przykład ze Świnoujścia gdzie niemiecka spółka UBB właśnie kończy budowę przedłużenia swojej linii do tego miasta. Otwarcie planowane jest na koniec marca lub 1 kwietnia.
Kolejnym etapem tej inwestycji ma być przedłużenie linii dalej przez teren Polski do Niemiec przez Garz i nieczynny od II wojny światowej (i odcięty od lądu) most zwodzony koło miejscowości Karnin do stacji Ducherow, czyli śladem dawnej linii, zlikwidowanej przez Rosjan.
Fotogaleria z terenu budowy:
Fotogaleria 1
Fotogaleria 2
i link strony operatora kolei UBB
Może kiedyś i my doczekamy takich widoków na Kolei Metropolitalnej :wink:

deltazetakappa - Czw Lut 28, 2008 11:32 pm

nie wem na prawdę czym się tak ekscytujecie. Rozumiem, że korki są poważnym problemem i że trzeba to jakoś rozwiązać. Ale czy kosztem tak wspaniałych, można by powiedzieć historycznych terenów? Sam przemieszczam się samochodem i wiem jak długi czas zajmuje dostanie się z miejsca na miejsce w godzinach szczytu, ale jestem też świadomy tego, że te tereny, po zrealizowaniu wspomnianej inwestycji, nigdy już nie będą wyglądały tak jak teraz.

Cytat:
;)

" Zgodnie z ich koncepcją, od przystanku SKM Gdańsk Zaspa tory poprowadzonoby starym nasypem kolejowym. Istniejący już wał należałoby poszerzyć tak, aby biegły nim dwa tory kolejowe. W związku z biegiem linii tramwajowej, nasyp trzeba by także podwyższyć przy ulicy Wita Stwosza. Nieopodal powstałby przystanek przy ul. Abrahama, a kolejne na Niedźwiedniku i oraz za mostem przy ul. Rakoczego." (www.trojmiasto.pl, "Kolej Metropolitalna lekarstwem na korki?")

W świetle tego tekstu myśle też, że nikt z Was nie wypije żadnego piwa na kładce Weisera, gdyż ta kładka po prostu przestanie istnieć z resztą tak jak większość interesujących obiektów na tej trasie. Znikną wspaniałe tereny spacerowe, a wraz z nimi namacalna cząstka historii tego regionu. Nie wierze aby pozostawiono wszystkie mosty, tunele, elementy infrastruktury dawnej jednotorowej linii kolejowej. Zostaną one zrównane z ziemią a na ich miejscu pojawią się nowe, dostosowane do poprowadzenia przez nie ruchu dwutorowego.

Wbrew wrażeniu jakie mogłoby się odnieść po przeczytaniu mojego posta, jestem zwolennikiem postępu, jestem jednak też wielkim miłośnikiem zabytków, za jakie uważam pozostałości starego nasypu kolejowego,a to każe mi patrzeć z dużą dozą sceptycyzmu na projekt kolei metropolitalnej.

Piotr J. - Pią Lut 29, 2008 12:46 am

Jakoś nie przekonuje mnie, co piszesz. I chyba nie wiesz, co nas naprawdę fascynuje. Tu nie tylko chodzi o pozbycie się korków na ulicach. "Racjonalne" forum na ten temat znajdziesz tu: http://www.skyscrapercity...ad.php?t=429764
Mnie, sąsiadowi Kolei chodzi o przekreślenie straszliwych konsekwencji marca 45, tak jak z nadzieją patrzę na każdą odbudowę na Głównym Mieście, tak niecierpliwie czekam , kiedy z naszej okolicy znikną chwasty, samosiejki klonu i prymitywne altanki działkowe na terenie dawnej Kolei. Jeżeli to co jest, nazywasz zabytkiem, to przejdź się nasypem i sprawdź, jak ten "zabytek" się prezentuje. Rozsypujące się resztki. Co do projektu TKM, masz rację, historyzujący wygląd wszystkich obiektów inżynierskich to mrzonka. Jednak Most Weisera i wiadukt na Słowackiego dzięki książce Huellego powoli stają się symbolami naszego miasta, tak jak Żuraw i Neptun. Nie wyobrażam sobie linii TKM bez mostku Weisera. Nie wiem, czy obecny zostanie rozebrany, czy nie, ale w jego miejscu musi powstać identyczny.Jest jeszcze czas na lobbowanie u projektantów, od czego taka potężna gromadka jak my? A tereny spacerowe? Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, projektanci muszą wziąć pod uwagę powstałą po wojnie na terenie linii komunikację pieszą i rowerową. Jestem gotów na zmianę trasy spacerów, i naprawdę trzeba złej woli , aby ktoś powiedział, że kolej przeszkadza mu spacerować.

villaoliva - Pią Lut 29, 2008 12:59 am

Cytat:
Rozumiem, że korki są poważnym problemem i że trzeba to jakoś rozwiązać. Ale czy kosztem tak wspaniałych, można by powiedzieć historycznych terenów? Sam przemieszczam się samochodem i wiem jak długi czas zajmuje dostanie się z miejsca na miejsce w godzinach szczytu, ale jestem też świadomy tego, że te tereny, po zrealizowaniu wspomnianej inwestycji, nigdy już nie będą wyglądały tak jak teraz.

Historycznie rzecz biorąc to właśnie tam nadal powinna jeździć kolej.
Koniec i kropka. :wink:
Nawet jeśli to będą nowe wiadukty, kładki i mosty.

Łukasz - Sob Mar 01, 2008 11:11 am

deltazetakappa napisał/a:
Znikną wspaniałe tereny spacerowe, a wraz z nimi namacalna cząstka historii tego regionu.

Któryś już raz czytam o zniszczeniu terenów spacerowych i znowu nie wierzę własnym oczom. Przecież osoby, które mieszkają przy nasypie mają dosłownie rzut beretem do TPK, a więc do największego terenu spacerowego, jaki można sobie wyobrazić w mieście. Spacerowanie po nasypie (abstrahując od tego, że właśnie zgodnie z duchem historii powinny tam jeździć pociągi) można więc zamienić na spacery po pobliskich leśnych ścieżkach, co będzie zresztą znacznie przyjemniejsze - oczywiście to mój osobisty punkt widzenia - ja tam spacerować lub pedałować wolę po lesie, bo nie ma tam gór śmieci, meneli (i zwykle ludzi w ogóle) i hałasu. Gdybym tam mieszkał, to i tak łaziłbym po lesie. Drzewa nie gryzą, TPK to nie Stary Las z Władcy Pierścieni. :hihi:

Natomiast co do niszczenia zabytków, to po pierwsze zgadzam się z Villaolivą, a po drugie dodam, że zostawienie nasypu w obecnym stanie byłoby tym samym, co zostawienie w obecnym stanie Wyspy Spichrzów. "Wszystkie mosty, tunele, elementy infrastruktury dawnej jednotorowej linii kolejowej", o których piszesz, są i tak nieliczne (zwłaszcza tunele :hihi: ) i zniszczone całkowicie lub częściowo.

Patryk - Sob Mar 01, 2008 11:13 pm

tereny spacerowe!!!!!

jakie tereny spacerowe,od wielu juz lat obserwuję nierówną i nieśmiałą walkę służb miejskich budujących to altankę to stawiających gdzieś ławkę z wszechmocnymi wandalami (kiedyś ktoś z rodziny powiedział mi że rury z balustrady na moście Weiseera doskonale się nadają do łamaków zamków samochodowych dla złodziei). Butelki plastikowe, szklane folia, śmieci domowe i co tylko chcecie to prawdziwy obraz terenów spacerowych.

Zapewniam Was że w latach 70-tych o wiele bardziej się czuło aromat dymu z parowozu idąc nasypem. Wtedy o odbudowie myślałem z powodu utraconych wrażeń i ewidentnych potrzeb rozwoju miasta i kaszub. Teraz za nic nie mogę wśród tych butelek uchwycić klimatu. Pozostała ekonomia i zadość uczynienie światłym budowniczym i projektantom.
pozdrawiam

Ponury2 - Nie Mar 02, 2008 11:22 am

Patryk napisał/a:
(kiedyś ktoś z rodziny powiedział mi że rury z balustrady na moście Weiseera doskonale się nadają do łamaków zamków samochodowych dla złodziei).

Nonsens :hiihihi:

Zygfryd - Czw Mar 06, 2008 6:19 pm

Dawno mnie tu nie było, kumpel mowil że jakiś fajny nowy stuff się pojawił więc odwiedzam znow. Dla ciekawostki - cegła z wiaduktu któego już nie ma. Jak rozbierali to podebrałem. Może ktoś wie co to za literki?

To sa literki 'HR'

Chris - Czw Mar 06, 2008 7:48 pm

Hitler Rulez :haha: :OO :^^ :P :P :P :P
Hochstriess - Czw Mar 06, 2008 8:28 pm

:II no ręce opadają...
Zygfryd - Czw Mar 06, 2008 9:00 pm

Cytat:
Hitler Rulez
To ma być jakaś aluzja?
Cytat:
no ręce opadają...
Możecie śmiać się, ale nigdzie nie znalazłem o co chodzi. Znaczy domyślam się że związane jest to z cegielnią, w której wypalono cegłę.
Ponury2 - Sob Mar 08, 2008 11:57 am

To mogła być równie dobrze cegła z cegielni w Brętowie albo na Niedźwiedniku. W końcu po co miano sprowadzac budulec z daleka, jeżeli zakłady produkcyjne były kilka kilometrów dalej :)
grzechuu - Sob Mar 08, 2008 3:24 pm

Ale akurat na wiadukcie nad ulica Ogrodową jest cegła z napisem Poznań :???: http://www.forum.dawnygda...p?p=69857#69857

i taką HR przy okazji znalazłem też
http://www.forum.dawnygda...p?p=71693#71693
dalej w tył wątku nie przeglądałem, może jest więcej ;p

Gdynka - Czw Mar 27, 2008 3:03 am
Temat postu: www.kolej-metropolitalna.pl
villaoliva napisał/a:
Drążenie skały trwa.

Złóż podpis popierający kolej metropolitalną
Cytat:
Radni Platformy Obywatelskiej tworzący razem stronę internetową www.mojradny.pl stworzyli specjalną witrynę, na której można wyrazić swoje poparcie dla projektu kolei metropolitalnej.

- Na stronie www.kolej-metropolitalna.pl zbieramy podpisy poparcia projektu kolei metropolitalnej - mówi radna Agnieszka Pomaska, wiceprzewodnicząca Rady Miasta Gdańska. - Podpisy chcemy przekazać ministrowi infrastruktury, by pokazać że mieszkańcy Pomorza popierają inicjatywę pomorskich władz. Wiemy, że tak naprawdę chodzi o pieniądze i mamy nadzieję, że te podpisy przyczynią się do zrealizowania tej inwestycji.

Strona działa od wczoraj. Na razie podpisy złożyli gdańscy radni i kilkunastu mieszkańców województwa. Na stronę można wejść także z witryny www.mojradny.pl

Kolej metropolitalna ma połączyć Gdańsk i Gdynię z lotniskiem w Rębiechowie. Władze Trójmiasta i Pomorza chcą, by projekt został dofinansowany ze środków unijnych. Planowany koszt to 170 mln euro.

Katarzyna Szcześniak - POLSKA Dziennik Bałtycki

villaoliva - Pią Sie 01, 2008 12:36 am

Pierwszy post tego tematu jest już całkowicie nieaktualny. Przychodzi czas budowy :hurra:

Spełni się moje marzenie.

fot.Herder Institut - Hansa Luft

Pojedzie pociąg po starym nasypie i pod mostem Weisera :co_jest:

Rewolucja komunikacyjna na Pomorzu
Cytat:
Szykuje się rewolucja komunikacyjna w Trójmieście i całym regionie. Województwo pomorskie otrzyma z UE 306 milionów złotych na projekt budowy Kolei Metropolitalnej. Dzięki niej SKM dotrze do Moreny, Osowy, Karwin i lotniska. Otworzy też "kolejowy" Gdańsk na Kaszuby. To jedna z najważniejszych inwestycji ostatnich dziesięcioleci.
Kiedy powstawały pierwsze projekty Kolei Metropolitalnej większość mieszkańców Trójmiasta traktowała je, jak nierealną wizję kilku pasjonatów.

A jednak druga linia SKM staje się faktem. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, wpisało ją na listę projektów finansowanych w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

- To świetna decyzja nie tylko dla metropolii, ale całego regionu. Dzięki Kolei Metropolitalnej Trójmiasto zdecydowanie zbliży się do Kaszub - cieszy się Mieczysław Struk, wicemarszałek województwa pomorskiego.

Koszt budowy całej trasy to 612 milionów złotych. Połowa tej kwoty pochodzić będzie z unijnej dotacji, resztę pokryje województwo, Gdańsk, Gdynia i PKP Polskie Linie Kolejowe.

Nowa linia swój początek będzie miała na wysokości przystanku SKM Gdańsk Zaspa. Po starym nasypie kolejowym, po którym niegdyś biegła linia Gdańsk - Kokoszki, dotrze w okolice lotniska. Na tym odcinku powstanie kilka przystanków, między innymi w dzielnicach VII Dwór, Niedźwiednik, Morena, w okolicach Jasienia i Kiełpinka. Nie wiadomo jeszcze jak będzie wyglądała trasa przy samym lotnisku, jednak najprawdopodobniej kolej dotrze w okolice terminalu, a następnie "wróci" w kierunku obwodnicy i po bocznicy prowadzącej do lotniska dotrze do Osowej. Na tym odcinku mają powstać dwa przystanki: Barniewice i Klukowo. Od Osowej Kolej Metropolitalna będzie korzystała z torów istniejącej linii Gdynia - Kościerzyna. Planuje się, że powstaną na niej nowe przystanki: w Osowej przy wiadukcie z ulicą Kielnieńską, na Karwinach oraz na wysokości Witomina.

Szczegóły przebiegu drugiej linii SKM poznamy, gdy powstanie jej studium wykonalności. Do 7 sierpnia firmy mogą zgłaszać swoje oferty w przetargu na jej wykonanie, ogłoszonym przez Urząd Marszałkowski. Gdy studium będzie gotowe, dowiemy się, gdzie dokładnie będą przystanki, ile torów będzie miała linia, jak będzie wyglądać przystanek przy lotnisku.

Kolej Metropolitalna to milowy krok w rozwoju trójmiejskiej aglomeracji. Zapewni sprawny dojazd do lotniska, ułatwi dostęp do centrum miasta mieszkańcom "górnego tarasu" (dzielnice przy trójmiejskiej obwodnicy) wpłynie na rozwój tych terenów. Otworzy również Gdańsk na Kaszuby. Dzięki jej powstaniu możliwe będzie uruchomienie połączeń z Gdańska do Kościerzyny czy Kartuz.

- Trwa przygotowywanie studium wykonalności modernizacji linii Gdynia - Kościerzyna. Decyzja o przyznaniu środków na budowę Kolei Metropolitalnej nie mogła pojawić się w lepszym momencie. Te dwa projekty zrewolucjonizują komunikacje na Kaszubach. - mówi dr Marcin Wołek, z katedry rynku transportowego wydziału ekonomicznego UG.

Na modernizację trasy kościerskiej w Regionalnym Programie Operacyjnym przewidziane jest ponad 46 milionów euro. Ma ona się zakończyć do 2012 roku. Dzięki temu, że część prac na odcinku Gdańsk Osowa - Gdynia Główna zostanie przeprowadzona w ramach projektu Kolei Metropolitalnej, więcej środków będzie można przeznaczyć na modernizację tras na Kaszubach. Powstać mają połączenia kolejowe Gdańska z Kościerzyną i Kartuzami.

- To sprawi, że Kartuzy staną się częścią metropolii, ponieważ czas przejazdu wyniesie zaledwie 50 minut - mówi dr Wołek.

Kolej Metropolitalna ma powstać do końca 2011 roku.

- Jest to termin jak najbardziej realny. Nasza inwestycja została wpisana na listę projektów związanych z Euro 2012, do których stosuje się specjalną ustawę przyśpieszającą wszystkie procedury - zapewnia Paweł Wróblewski, koordynator projektu Kolei Metropolitalnej w Urzędzie Marszałkowskim.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

Strach - Pią Sie 01, 2008 7:51 am

:co_jest: :OO :co_jest:
wodnik88 - Pią Sie 01, 2008 10:45 am

villaoliva napisał/a:
Pojedzie pociąg po starym nasypie i pod mostem Weisera :co_jest:

Niestety obawiam się, że wraz z odbudową "brętowskie murki" jak i reszta wiaduktów i mostków(w tym Weisera) będzie zbudowana na nowo.

Ale chociaż będzie można sobie pojechać jakimś "fajnym" składem po naspie.

Danzigerek - Pią Sie 01, 2008 4:33 pm

Super jestem pierwszy który pisze się na jazdę koleją :co_jest: :== 8)
radeck - Pią Sie 01, 2008 5:59 pm

Jeszcze nie za bardzo to do mnie dotarło ale mocno wierzę że się uda
:co_jest:

Danzigerek - Pią Sie 01, 2008 9:39 pm

Żeby tylko faktycznie ta kolej pojechała a nie skończyło się jak to zawsze w Polsce na wielkich zapowiedziach
Piotr J. - Sob Sie 02, 2008 11:05 am

Wspaniała wiadomość z odbudową kolei, chociaż moi sąsiedzi z ul. Ludowej są bardziej sceptyczni, mówią o hałasie. Odpowiadam im ,że lepsza kolej niż ulica, na którą chrapkę miały władze naszego miasta. Jednak nie ukrywam, że całą moja okolicę czeka rewolucja, zacznie się pewnie od ryku pił spalinowych przy wycinaniu samosiejek, jazdy spychaczy i innych maszyn. I jeszcze pytanie do zdjęcia, które Villaoliva dołączył do swojego ostatniego postu: toż to pierwsza przedwojenna fotografia naszej linii, poznaję wyraźnie wiadukty nad Wita Stwosza, Polankami, zabudowania VII Dworu, uliczkę Drożyny, a nawet trafostację przy Polankach. Nie zaglądam ostatnio często na Forum, czy dyskutowaliście już na temat tego zdjęcia?, jeśli tak do zapodajcie link. Zdjęcie musi pochodzić sprzed 1934 roku, nie ma jeszcze zajezdni tramwajowej.
Pepo - Sob Sie 02, 2008 11:37 am

Piotr J. napisał/a:
toż to pierwsza przedwojenna fotografia naszej linii, poznaję wyraźnie wiadukty nad Wita Stwosza, Polankami, zabudowania VII Dworu, uliczkę Drożyny (...) Zdjęcie musi pochodzić sprzed 1934 roku, nie ma jeszcze zajezdni tramwajowej.

Prezentowane zdjęcie pochodzi ze zbiorów fotograficznych Instytutu Herdera w Marburgu i z tego, co się orientuję, wszystkie zamieszczone tam zdjęcia lotnicze Gdańska i okolic pochodzą z jednego roku (1929).

Potwór - Nie Sie 03, 2008 1:00 am

Niezłe zdjęcie. Postawili meczet w meijscu jakiegoś gospodarstwa.
Panbary - Nie Sie 03, 2008 6:57 pm

Ciekawa czy dalej będzie można spacerować drogą pod mostem Weisera, czy ze względu na tory zabronią tamtędy chodzić...

Jak miasto chce tak szybko zakończyć budową linii to prace powinny niedługo ruszyć :)

G. Drzycimski - Pon Sie 04, 2008 6:43 pm

Tory z tego co rozumiem muszą iść pod mostem Weisera więc o chodzeniu nie ma mowy. Ja mam duże wątpliwości czy w ogóle most Weisera ma szanse się uchować przy tej inwestycji. Szczegóły nie są znane, ale domyślam się, że mają być pociągnięte dwa tory a nasyp wcale zbyt szeroki nie jest. Pójdzie pod topór masę drzew.
Ponury2 - Pon Sie 04, 2008 6:56 pm

A niech idzie. Kolej Metropolitarna to szansa na szybki rozwój dość zaniedbanych dzielnic takich jak osiedla Migowo, Bysewo i podobne.

Niestety, coś za coś. Most wywalą, ale ścieżka jest także na górze, więc w czym problem? :%

Potwór - Pon Sie 11, 2008 11:42 am

Na moje, to przejście pod mostem weisera będzie zamknięte(ale porobią się jakieś inne skróty bo to wygodne przejście jest). Jak ktoś już wspomniał to nasyp nie jest zbyt szeroki. A z tego co wczesniej tu można było zobaczyć ( gdzies na forum ktoś dał rozkładówkę starej kolei) to pociąg wtedy jeżdził wahadłowo. A tu potrzeba ruchu w obie strony na raz. Więc rozwalą pewnie wszystkie mosty, i poszerzą nasypy. Szkoda trochę tych mostów ale wolałbym do Gdańska jeździć kolejką niż zatłoczonymi, dusznymi autobusami.
Chris - Pon Sie 11, 2008 12:21 pm

Z tego co mi wiadomo, obecnie rozpatrywane sa dwa warianty.

wariant a) ekonomiczny (bleee) - jeden tor z prundem + dlugie mijanki.
wariant b) 'full wypas' - dwa tory z prundem.

Tadeusz Marek - Sro Sie 13, 2008 12:49 am

Piotr,ta ulica na dole zdjęcia to Wita Stwosza? Bo coś nie mogę się połapać z kierunkami.
Piotr J. - Sro Sie 13, 2008 9:52 pm

Tak, to Wita Stwosza, na prawo masz północ, na lewo południe. Lecisz ze wschodu na zachód.
Piotr J. - Pią Wrz 19, 2008 12:18 pm

Przeglądając zdjęcia rodzinne natknąłem się na zdjęcie moich rodziców z wczesnych lat 60 na tle Mostku Weisera. Nie wiem jednak, jaka jest orientacja zdjęcia, może ono być wykonane zarówno w kierunku Wrzeszcza jak i Kiełpinka. Zwróćcie uwagę na niewielką ilość roślinności, pewnie z budową TKM czeka nas kolejne "odsłonięcie" torowiska.
Krzysztof - Pią Wrz 19, 2008 2:51 pm

To może być ta trasa, ale mostu, to ja nie widzę :???:
villaoliva - Pią Wrz 19, 2008 3:40 pm

Przecież widac wyraźnie po lewej, za drzewem. :D
To jest widok w kierunku Wrzeszcza.

Krzysztof - Sob Wrz 20, 2008 12:29 pm

villaoliva napisał/a:
Przecież widac wyraźnie po lewej, za drzewem. :D
To jest widok w kierunku Wrzeszcza.

Nad głową mężczyzny jest jakiś most :hmmm: ale nie pasuje mi do żadnego z tej trasy :|

Piotr J. - Sob Wrz 20, 2008 5:59 pm

Zrobiłem właśnie kilkunastominutowy spacer w domniemane miejsce zrobienia zdjęcia, teraz chyba nie ma już wątpliwości, te same kamienne słupki na zdjęciu dawnym i współczesnym zdradzają, gdzie na spacer wybrali się moi rodzice. Villaoliva , masz rację, to widok w kierunku Wrzeszcza.
villaoliva - Nie Wrz 21, 2008 5:25 pm

Piotr J. napisał/a:
Villaoliva , masz rację, to widok w kierunku Wrzeszcza.

Dziś w kierunku dzielnicy Strzyża :D

Hochstriess - Nie Wrz 21, 2008 7:41 pm

Strzyża, która nie ma Strzyży :hihi:
G. Drzycimski - Nie Wrz 21, 2008 10:52 pm

Strzyża i bez Strzyży się broni. Byleby tylko jej przy wszystkich planowanych na najbliższe lata inwestycjach - współczesnej, ale trochę retro Strzyży nie rozjechały pociągi, ciężarówki, tramwaje. Mam nadzieję, że Rada Dzielnicy będzie czuwała.
Krzysztof - Pon Wrz 22, 2008 12:46 pm

Piotr J. napisał/a:
teraz chyba nie ma już wątpliwości,

Nie ma :==
Że też sam nie dowidziałem :oops:
Dziękuję :wink:

Hochstriess - Pon Wrz 22, 2008 6:48 pm

Też mam taką nadzieję :-) Ale żal mi Hochstriess... serce pęka...
Piotr J. - Nie Wrz 28, 2008 8:13 pm

Jeszcze jedno zdjęcie z http://www.herder-institu...e&posbeg=0#jump ( wybrać Hansa Luftbild i wpisać Danzig , co daje 226 odsłon).
Proszę o weryfikację moich spostrzeżeń, ale jako mieszkaniec dzielnicy od urodzenia mam nadzieję że nie mylę się.

wodnik88 - Pon Wrz 29, 2008 9:50 am

Sądze, że jest właściwie opisane, chociaż jakość zostawia wiele do życzenia.
A z innej beczki. Dojrzałem "coś" i nie wiem czy jest to kępa drzew czy jakiś budynek. Jest w lini prostej nad literą "s", gdzie Piotr opisał przepust koło kościoła. Nad tym na stoku są jakieś drzewka i na wypłaszczeniu jest jakby budyneczek. Widać to dobrze na powiększeniu tego zdjęcia. Ale może widzę to co chcę zobaczyć.

grzechuu - Pon Wrz 29, 2008 5:44 pm

jak wyrysowałem na mapie kreskę względem krawędzi budynku z pierwszego planu i wylotu Chopina to rzeczywiście wychodzi tam Lipnik :???:
wodnik88 - Pon Wrz 29, 2008 5:59 pm

Właśnie mapa jak i google earth "celuje" niemal idealnie w Lipnik. :palce:
Ponury2 - Wto Wrz 30, 2008 7:28 pm

I co z tego? I tak nic dokładniej nie widać :???:
Bartosz B. - Nie Mar 04, 2012 1:27 pm

Czy to jest wiadukt (ten http://byekuf.republika.p...t_%20koscZm.jpg ) przy ul. Gomółki obok Kościoła Zmartwychwstania Pańskiego, widok w kierunku ul. Słowackiego? :

Fotka prawdopodobnie z drugiej połowy lat 50. Prawdopodobnie chłopaki z Zamenhofa i okolic.

Fuzzy - Nie Mar 04, 2012 4:18 pm

Czy ktoś wie jaka decyzja zapadła w sprawie mostu Waiseraw świetle prac nad Koleją Metropolitalną? Nie doszukałem się w wątku...

No i pytanie z zakresu budownictwa infrastrukturalnego:
Czy możliwa byłaby odbudowa ceglanego wiaduktu w Brętowie nad ulicą Dolne Migowo? Cała konstrukcja nośna wydaje się OK. Brakuje "tylko" samego środku wiaduktu - łącznika. Kiedyś jeździły po nim ciężkie składy kolejowe. Miniskład typu bus-pociąg jaki planuje na tej linii Kolej Metropolitalna powinien być żadnym obciążeniem dla nawet leciwej konstrukcji. Zachowano by walory krajobrazowe a linia byłaby piękna.

Krzysztof - Nie Mar 04, 2012 7:56 pm

Bartosz B. napisał/a:
Czy to jest wiadukt

Wygląda na ten.
Fuzzy napisał/a:
Czy ktoś wie jaka decyzja zapadła w sprawie mostu Waisera

Jestem pesymistą. Będę mile zaskoczony jak którykolwiek ze starych mostów ocaleje. Obawiam się, że i te które przetrwały 45 rok zostaną rozebrane i zastąpione nowymi. Możliwe, że nawet podobnymi do oryginałów. O wiele łatwiej podpisać ekspertyzę o braku wytrzymałości, niż pozytywną, a koledzy budowlańcy będą wdzięczni za zwiększenie zakresu robót. :nerwus:

Piotr J. - Pon Mar 05, 2012 10:24 pm

Bartosz B. napisał/a:
Czy to jest wiadukt (ten http://byekuf.republika.p...t_%20koscZm.jpg ) przy ul. Gomółki obok Kościoła Zmartwychwstania Pańskiego, widok w kierunku ul. Słowackiego? .

Na 100%
Dla porównania dzisiejsza fotka
Metalowych barierek nie było już w latach 70.

Bartosz B. - Wto Mar 06, 2012 10:21 am

Dzięki. Taki skarb miałem od lat w zbiorach. Cudze chwalicie...
wodnik88 - Sro Mar 07, 2012 8:07 pm

Niestety każdy obiekt inżynieryjny zostanie rozebrany ze względu na: "(mniej więcej) zły stan techniczny i niewymiarową skrajnię".

A co do mostu Weissera to tak ma wyglądać:

A przy okazji jako ciekawostka dotycząca tematu. Przy południowym przyczółku wiaduktu, dzięki pracom przy ulicy, wyłonił się z nasypu mur oporowy, czy właściwie cześć dalsza przyczółka, która miała służyć ewentualnej rozbudowie linii na dwutorową.

villaoliva - Sro Gru 19, 2012 12:03 am

Warto porobić zdjęcia. Za miesiąc te miejsca zaczną się zmieniać nie do poznania.

Jest pozwolenie na (od)budowę kolei

Cytat:
Zniszczona w 1945 roku kolej zostanie w końcu odbudowana. Pomorska Kolej Metropolitalna otrzymała pozwolenia na budowę. Wkrótce rozpoczną się wycinka drzew i niezbędne wyburzenia. To ostatnia okazja aby odwiedzić znane nam miejsca przed wielką budową.

Bartosz B. - Sro Gru 19, 2012 10:02 am

Zdjęcia warto porobić zaraz po wycince.
Bartosz B. - Nie Sty 20, 2013 3:24 pm

http://www.pkm-sa.pl/glow...-na-trasie-pkm/

Focił ktoś? Mi tam na razie nie pod drodze.

Piotr J. - Pon Sty 21, 2013 9:18 am

ja wczoraj - skromnie
http://www.skyscrapercity...429764&page=261

villaoliva - Sro Sty 30, 2013 8:09 pm

Krajobraz szybko się zmienia!

Wycinka drzew na wale kolejowym

Cytat:
Od 9 stycznia trwa wycinka drzew stojących w pasie kolejowym przyszłej Pomorskiej Kolei Metropolitalnej. Robotnicy weszli już na odcinek między ul. Wita Stwosza a ul. Polanki.

discus - Pon Lut 04, 2013 9:13 am

Dla tych co lubią rower - http://www.trojmiasto.pl/...nej-n65998.html
Krzysztof - Sro Mar 13, 2013 11:09 am

http://www.trojmiasto.pl/...nej-n67053.html
Cytat:
rozbiórka nasypów i pogłębienie wykopów w świetle dawnej Kolei Kokoszkowskiej. Objętość ziemi, którą będzie trzeba wybrać i wywieźć z placu budowy, wielokrotnie przewyższa tę, którą wywieziono ciężarówkami z placu budowy stadionu w Letnicy.

- Operacja będzie prowadzona praktycznie na całym odcinku, ponieważ stan techniczny starych nasypów nie odpowiada współczesnym normom. Poza tym stary nasyp był budowany dla linii jednotorowej, a PKM będzie dwutorowa.
Cytat:
Wielu mieszkańców Gdańska miało nadzieję, że zachowany zostanie historyczny, znany z okładki pierwszego wydania książki Pawła Huelle, tzw. most Weisera zobacz na mapie Gdańska ocaleje. Niestety, nie ma na to szans.

villaoliva - Czw Kwi 18, 2013 7:53 pm

Jak Wam się podoba?

Animacja komputerowa Kolei Metropolitalnej

Cytat:
Pomorska Kolej Metropolitalna zaprezentowała animację komputerową całej trasy i przystanków budowanej kolei.

danziger - Czw Kwi 18, 2013 8:38 pm

Cytat:
Jak Wam się podoba?

Wcale.
Prezentacja, jak prezentacja, ale wynika z niej, że pociągnięcie PKM do Gdyni pozostanie tylko pustą obietnicą.
Czyli PKM będzie tylko do Banina, a z Osową łączyć się będzie tylko przez starą, jednotorową linię Gdynia - Kościerzyna, po której z przyczyn oczywistych kursowanie z częstotliwością co 15 min. będzie niemożliwe. Czyli do pracy nadal dojeżdżać trzeba będzie autem. :II

fazi - Pon Kwi 22, 2013 9:46 pm

Fotki sprzed dwóch tygodni
Zbych - Pon Kwi 22, 2013 9:47 pm

danziger napisał/a:
Prezentacja, jak prezentacja ...

Proponuję zobaczyć inną prezentację. Strona nie jest nowa i pewnie niektórym uczestnikom forum znana, ale z okazji budowy PKM można tę stronę przypomnieć. Na stronie jest opis dawnej linii oraz obszerna współczesna dokumentacja fotograficzna z przed rozpoczęcia wycinki drzew plus dwa duże zdjęcia lotnicze z 1929 r. z Instytutu Herdera.
Do tego seria zdjęć na stronie mmtrojmiasto.pl.
Ps. Nie zauważyłem, że Fazi w międzyczasie dodał swoją prezentację. Fajna. To teraz są trzy.

aldek1944 - Pon Kwi 22, 2013 11:49 pm

27 kwietnia o godz.18 pożegnanie Mostu im.Weisera Dawidka.
villaoliva - Nie Kwi 28, 2013 7:16 pm

Blisko pół tysiąca osób żegnało symboliczne „Most Weisera”. Most wytrzymał!

Tłumy żegnały Most Weisera

aldek1944 - Nie Kwi 28, 2013 8:35 pm
Temat postu: Wydano 700 kart z wizerunkiem mostu
http://www.mmtrojmiasto.p...a?category=news
seestrasse - Sob Maj 04, 2013 10:02 pm

dokładam zdjęcie mostu w Migowie z 1973 roku, wyszperane na panoramio.com
zdjęcia Andrzeja Paczyńskiego, warto przeglądnąć cały album bo jest jeszcze kilka z okolicy oraz sprzed lat :)

grzechuu - Pon Maj 06, 2013 12:58 am

seestrasse napisał/a:
dokładam zdjęcie mostu w Migowie z 1973 roku, wyszperane na panoramio.com
zdjęcia Andrzeja Paczyńskiego, warto przeglądnąć cały album bo jest jeszcze kilka z okolicy oraz sprzed lat :)

Dzięki za wyszperanie - to ja dodam prawie takie samo ujęcie z marca 2013, czyli już po przycięciu krzaków
[a gdyby ktoś chciał wejśc na to wzgórze, to ostrzegam, że żyje na nim rój mrówek :P ]

seestrasse - Pon Maj 06, 2013 2:07 am

:== dzięki za komparystykę
się pozmieniało troszkę... :wink:

grzechuu - Pon Maj 06, 2013 9:03 pm

No to jeszcze coś dla miłośników drzewek :P

(sprzed wielkiej wycinki :tniemy: )

villaoliva - Sro Cze 05, 2013 11:20 pm

Gdy linia ta zostanie odbudowana, to dla mnie symbolicznie skończy się II wojna światowa, bo ostatni ślad - ruina po działaniach wojennych – zniknie – mówił w kwietniu Paweł Huelle

:arrow: Runął Most Weisera [ZDJĘCIA]

Cytat:
O 20:34 runął Most Weisera. Wydarzenie to obserwowało kilka tysięcy osób. Kończy się II Wojna Światowa. Rusza na dobre budowa Pomorskiej Kolei Metropolitalnej.

Koondel - Czw Cze 06, 2013 10:02 am

Ostatnia sekunda Mostu Waisera.

Plus FILM z inscenizacji bitwy o Mostek Waisera. Pzdr.

Piotr J. - Sro Cze 19, 2013 9:11 am

Wracamy do sprawy zawartej w temacie wątku.
Jutro mają się zabrać za rozbiórkę przyczółka wiaduktu, który się ostał przy ul. Słowackiego.
Informacja z http://gdansk.naszemiasto...e10f9ec8f,1,3,8

grzechuu - Pią Cze 21, 2013 1:20 am

Łuk wiaduktu padł około 23:00 :II Rano może uda się jeszcze coś sfocić.
villaoliva - Pią Lip 12, 2013 2:52 pm

Czas na budowę pierwszego wiaduktu! :huuurra:

Półroczne zawężenie al. Grunwaldzkiej

Cytat:
Rozpoczyna się budowa wiaduktu kolejowego nad al. Grunwaldzką. W związku z tym aleja zostanie zwężona do dwóch pasów ruchu w każdą stronę. Utrudnienia potrwają około pół rolki i dotyczą 200-metrowego odcinka al. Grunwaldzkiej na granicy Strzyży i Oliwy, w okolicach skrzyżowania z ul. Abrahama.

Zbych - Pią Lip 12, 2013 8:08 pm

villaoliva napisał/a:
Czas na budowę pierwszego wiaduktu! :huuurra:

Po obu stronach ulicy Wita Stwosza koło zajezdni tramwajowej też już zaczęto prace :huuurra:
Przejeżdżałem tamtędy dzisiaj tramwajem.

grzechuu - Czw Sie 01, 2013 2:13 am

Aż ciężko uwierzyć, ze to znika :II
mikolajsobczak - Pią Paź 18, 2013 8:24 pm
Temat postu: a propo budowy PKM proponuję
Kronika budowy Pomorskiej Kolei Metropolitalnej [nieoficjalna (ponieważ stworzona przez fana PKM) i na bieżąco aktualizowana]

https://www.facebook.com/...566149383433502

Krzysztof - Sob Paź 19, 2013 8:04 am

Ale to:
Cytat:
Po zdobyciu w marcu 1945 roku Gdańska przez Armię Czerwoną i Ludowe Wojsko Polskie trasa kolejowa uległa zniszczeniu i rozszabrowaniu.
nie jest zgodne z prawdą :%
mikolajsobczak - Pon Gru 02, 2013 2:50 pm
Temat postu: a propo budowy PKM proponuję
Kronika budowy Pomorskiej Kolei Metropolitalnej [nieoficjalna (prowadzona przez fana PKM) i na bieżąco aktualizowana]: http://mikolajsobczak.blo...etropolitalnej/

P.S. jest to jedyny adres ww. kroniki

Romek52 - Pon Gru 02, 2013 10:51 pm

Kronika budowy PKM bardzo ciekawa,gratuluje cierpliwości i proszę o dalszy ciąg. Całość przegląda się jak film z rzutnika. I jest rzeczywiście prowadzona przez fana bo np. mnie to by się nie chciało. :== Pozdrawiam
mikolajsobczak - Pon Gru 02, 2013 11:20 pm

Romek52 napisał/a:
Kronika budowy PKM bardzo ciekawa,gratuluje cierpliwości i proszę o dalszy ciąg. Całość przegląda się jak film z rzutnika. I jest rzeczywiście prowadzona przez fana bo np. mnie to by się nie chciało. :== Pozdrawiam

dziękuję:)

mam zamiar niebawem znowu pójść w trasę i porobić zdjęcia:)

rzeczywiście, wymaga to cierpliwość ale ileż w tym satysfakcji:)

mikolajsobczak - Pon Gru 02, 2013 11:30 pm

grzechuu napisał/a:
No to jeszcze coś dla miłośników drzewek :P

(sprzed wielkiej wycinki :tniemy: )

Obrazek

to samo miejsce 12 października 2013 roku:

https://lh4.googleusercontent.com/-g0J-kDXl90w/Ulm2YTu9INI/AAAAAAAAekE/UFz78euHK_U/s640/Zdj%25C4%2599cie2443.jpg

EwkaW - Wto Gru 03, 2013 12:17 am

Krzysztof napisał/a:
Ale to:
Cytat:
Po zdobyciu w marcu 1945 roku Gdańska przez Armię Czerwoną i Ludowe Wojsko Polskie trasa kolejowa uległa zniszczeniu i rozszabrowaniu.

A co z tym? Krzysztof zazwyczaj wie, co pisze :hmm:

feyg - Wto Gru 03, 2013 7:42 am

Cytat:

Nie po ale przed zdobyciem i nie została zniszczona i rozszabrowana tylko ocalała nawierzchnia posłużyła do odbudowy odcinka Lębork - Maszewo. Gdzie jak nie na stronie fana PKM powinny znajdować się prawdziwe informacje...

norveg - Wto Gru 03, 2013 9:55 am

Krzysztof napisał/a:

Mikołaju do poprawki. Ewentualnie pokaż dowody na to, że to prawdziwe. Choć brzmi to niespójnie w połączeniu z następnym zdaniem mówiącym o rozbiórce w 1946 r. Wiadukty (nie wszystkie) owszem w wyniku działań wojennych uległy zniszczeniu w 1945 r., ale ciężko mówić o rozszabrowaniu czy zniszczeniu trasy kolejowej.

mikolajsobczak - Wto Gru 03, 2013 11:00 am

EwkaW napisał/a:
Krzysztof napisał/a:
Ale to:
Cytat:

A co z tym? Krzysztof zazwyczaj wie, co pisze :hmm:

rozmawiałem na ten temat m.in. z autorem książki "Koleją z Wrzeszcza na Kaszuby" i w takiej formie może to pozotać

norveg - Wto Gru 03, 2013 11:40 am

mikolajsobczak napisał/a:
rozmawiałem na ten temat m.in. z autorem książki "Koleją z Wrzeszcza na Kaszuby" i w takiej formie może to pozotać

Ależ nie lubię takich sytuacji. Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Bo widzę, że zdanie o rozbiórce dopisałeś, ale zostawiłeś też te błędne (IMO) o rozszabrowaniu. Facebook to zło – archiwum jest. Oto odpowiedź wysłana Tobie 17 września 2013 r.

Miro - Wto Gru 03, 2013 12:53 pm

Zdjęcie z kolekcji Gerharda Jeske.
Wstawiam je z przyjemnością nie tylko jako miłośnik Dawnego Gdańska,
ale również jako wierny od 50 lat kibic piłkarskiego klubu Lechia Gdańsk.

Miro

mikolajsobczak - Wto Gru 03, 2013 2:45 pm

norveg napisał/a:

Ależ nie lubię takich sytuacji. Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Bo widzę, że zdanie o rozbiórce dopisałeś, ale zostawiłeś też te błędne (IMO) o rozszabrowaniu. Facebook to zło – archiwum jest. Oto odpowiedź wysłana Tobie 17 września 2013 r.

poprawiłem:

"Po zdobyciu w marcu 1945 roku Gdańska przez Armię Czerwoną i Ludowe Wojsko Polskie zniszczeniu uległo wiele wiaduktów. Tory zaś zostały zdemontowane w 1946 roku. W sierpniu 1946 roku DOKP w Gdańsku ogłosiło przetarg na rozbiórkę linii Wrzeszcz–Kokoszki i odbudowę odzyskanym materiałem odcinka z Łebna (wstępna powojenna nazwa Lęborka) do Maszewa"

norveg - Wto Gru 03, 2013 3:32 pm

poprawiłem

Lepiej jako źródło podać – podawane pod wskazanym linkiem – numery „Dziennika Bałtyckiego”. Wiesz jak jest w necie. Linkowana strona zniknie i będzie linkował w próźnię. A gazetę każdy może sprawdzić w bibliotece. Ale to tylko sugestia, którą we wrześniu również otrzymałeś, a pominąłeś.

mikolajsobczak - Wto Gru 03, 2013 3:38 pm

norveg napisał/a:
poprawiłem

Lepiej jako źródło podać – podawane pod wskazanym linkiem – numery „Dziennika Bałtyckiego”. Wiesz jak jest w necie. Linkowana strona zniknie i będzie linkował w próźnię. A gazetę każdy może sprawdzić w bibliotece. Ale to tylko sugestia, którą we wrześniu również otrzymałeś, a pominąłeś.

zrobione

Krzysztof - Wto Gru 03, 2013 5:29 pm

A ja dalej uważam, że zdanie
Cytat:
Po zdobyciu w marcu 1945 roku Gdańska przez Armię Czerwoną i Ludowe Wojsko Polskie zniszczeniu uległo wiele wiaduktów.

Fałszuje historię i wprowadza czytających w błąd. Sugeruje ono, że Armia Czerwona i Ludowe Wojsko Polskie po zdobyciu Gdańska wysadziło w powietrze te mosty, a nie jest to prawdą.

mikolajsobczak - Wto Gru 03, 2013 6:22 pm

Krzysztof napisał/a:
A ja dalej uważam, że zdanie
Cytat:
Po zdobyciu w marcu 1945 roku Gdańska przez Armię Czerwoną i Ludowe Wojsko Polskie zniszczeniu uległo wiele wiaduktów.

Fałszuje historię i wprowadza czytających w błąd. Sugeruje ono, że Armia Czerwona i Ludowe Wojsko Polskie po zdobyciu Gdańska wysadziło w powietrze te mosty, a nie jest to prawdą.

Zmieniłem:

"W marcu 1945 roku wycofujące się z Gdańska niemieckie wojska wysadziły wiele wiaduktów. Trwała wtedy ewakuacja przed zbliżającą się Armią Czerwoną. Tory zaś zostały zdemontowane w 1946 roku. W sierpniu 1946 roku DOKP w Gdańsku ogłosiło przetarg na rozbiórkę linii Wrzeszcz–Kokoszki i odbudowę odzyskanym materiałem odcinka z Łebna (wstępna powojenna nazwa Lęborka) do Maszewa"

mikolajsobczak - Sro Sty 08, 2014 3:56 pm

Kronika budowy Pomorskiej Kolei Metropolitalnej [nieoficjalna (ponieważ stworzona przez fana PKM) i na bieżąco aktualizowana] ma nowy adres: http://mikolajsobczak.blo...etropolitalnej/
mikolajsobczak - Czw Sty 16, 2014 12:24 am

Nieoficjalna kronika oraz fotoblog budowy Pomorskiej Kolei Metropolitalnej: http://mikolajsobczak2.bloog.pl/
JMjr - Wto Cze 03, 2014 11:05 am

Piotr J. napisał/a:
Jeszcze jedno zdjęcie z http://www.herder-institu...e&posbeg=0#jump ( wybrać Hansa Luftbild i wpisać Danzig , co daje 226 odsłon).
Proszę o weryfikację moich spostrzeżeń, ale jako mieszkaniec dzielnicy od urodzenia mam nadzieję że nie mylę się.

Nie potrafię ściągnąć a na tej jakości nie mogę dopatrzyć się, czy moja brzoza (obecnie największa na Chopina) już była. Pomóż proszę
JM

Piotr J. - Czw Cze 05, 2014 3:37 pm

To zdjęcie mam w pełnym rozmiarze, zamówiłem je będąc w Instytucie w 2010 r., niestety nie mam prawa go publikować. Ale sprawdzę i Ci napiszę.
Krzysztof - Pią Paź 03, 2014 7:52 pm

Czyżby rozważana była rozbiórka nowego (jeszcze nie skończonego) mostu Weisera Dawidka?
http://www.trojmiasto.pl/...ene-n83916.html
Cytat:
Problem z wąwozem kolejowym
PKM-ka wymusiła także rewizje pewnych zamierzeń na wysokości odcinka leśnego. Dotychczas zakładano, że wąwóz kolejowy zostanie wypełniony ziemią, poszerzając tym samym możliwość łatwego kształtowania korytarza drogowo-tramwajowego. Obecnie wariant ten został zmieniony na utworzenie murów oporowych. Oczywiście do nowej sytuacji komunikacyjnej będzie trzeba też dostosować powstałe przejścia pod i nad torami kolejowymi, odpowiednio je przedłużając.

Wariantów jest kilka (a mogą być i inne), ale pod tym mostem to żaden się nie zmieści.

Zbych - Pią Paź 03, 2014 10:33 pm

Krzysztof napisał/a:
Czyżby rozważana była rozbiórka nowego (jeszcze nie skończonego) mostu Weisera Dawidka?
Na razie nie. Nie ma jeszcze żadnych konkretów. A nowa Abrahama, jeśli w ogóle powstanie to miną lata i jej przebieg nie jest jeszcze ustalony. Koncepcja nowej Abrahama jest starsza od decyzji budowy PKM i ta druga będzie miała istotny wpływ na tę pierwszą i może spowodować jej duże zmiany lub nawet rezygnację z niej. Realizacja budowy PKM spowodowała to, że w przypadku budowy linii tramwajowej jak na przedstawionym rysunku wystąpi na dość sporym odcinku dublowanie się linii kolejowej i tramwajowej. Nowy mostek Weisera nie jest mocno zagrożony perspektywą rozbiórki, a już na pewno nie szybkiej. Dodam jeszcze, że ten mostek nie jest nie skończony, jego budowa jest zakończona, a to że nie można z niego korzystać wynika z faktu, iż znajduje się na terenie budowy i tylko przepisy nie pozwalają na jego użytkowanie.
Zbych - Pon Paź 06, 2014 9:53 pm

Trochę się pośpieszyłem z twierdzeniem, że budowa nowego mostka Weisera jest zakończona. Zakończona jest konstrukcja, ale pozostało jeszcze wykończenie, w tym barierki. Jednak bez względu na to jak szybko by jego budowę dokończyć, to i tak do użytku będzie oddany razem z całą budową PKM.
Krzysztof - Nie Paź 25, 2015 8:22 pm

To zdjęcie powinno się tu znaleźć.