|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kościuszki x Grunwaldzka x Słowackiego
Krzysztof - Sro Kwi 04, 2007 12:03 am Temat postu: Kościuszki x Grunwaldzka x Słowackiego Aby nie profanować tematu ¤ Cmentarz przy Labesweg wydzieliłem wątek komunikacyjno - budowlany.
Nawet nie zauważyliśmy demontażu kolejnego elementu w tym rejonie, charakterystycznych balustrad na podjeździe do mostu na Kościuszki. Dla mnie; były od zawsze. Ale nawet ja nie pamiętam, czy były takie przed 45 r.
Gdyby ich nie zamontowano, jako tymczasowych przy Grunwaldzkiej już by były na złomie.
Odmalowane, jeszcze jakiś czas, będą cieszyć oczy kunsztem kowalskiego rzemiosła.
villaoliva - Sro Kwi 04, 2007 12:15 am
I tak szok, że je zachowano.
Już dawno mogły się znaleźć na złomowcu.
pawel.45 - Sro Kwi 04, 2007 2:16 am
villaoliva napisał/a: | I tak szok, że je zachowano.
Już dawno mogły się znaleźć na złomowcu. |
"zagospodarownie" miejscami już rozpoczęto.
postman - Nie Kwi 08, 2007 12:16 am
No Krzysiu zauważyłeś taki szczegół,jestem obok nich codziennie,fakt że jest ich może 10-15 metrów.Już nie moge sobie zaparkować autka na poboczu żeby poczte roznieść,a takie fajne miejsce miałem
nad stawem - Nie Kwi 22, 2007 3:50 pm Temat postu: Re: Kościuszki x Grunwaldzka x Słowackiego a co się stało z tymi pięknymi jeszcze długo przed wojną posadzonymi głogami .
czy wszystkie zostały scięte ?
pamiętam jeszcze na początku lat 70-tych były pielęgnowane i co jakiś czas podcinane .
no a potem porosły w gorę .
Krzysztof - Nie Kwi 22, 2007 4:54 pm
Cytat: | a co się stało z tymi pięknymi jeszcze długo przed wojną posadzonymi głogami . |
Czy były one po obu stronach mostu?
Wszystko co było po stronie południowo-zachodniej zlikwidowano obniżając nawet nasyp podjazdu na most.
Druga strona, na razie, nie ruszana.
Strach - Nie Kwi 22, 2007 4:59 pm
Gotują się do przerzucenia drugiego wiaduktu w przyszłości
Krzysztof - Nie Kwi 22, 2007 5:03 pm
Ale nie od strony Nad Stawem.
Do Euro, chyba, zdążą.
nad stawem - Nie Kwi 22, 2007 7:38 pm
pawel.45 napisał/a: | villaoliva napisał/a: | I tak szok, że je zachowano.
Już dawno mogły się znaleźć na złomowcu. |
"zagospodarownie" miejscami już rozpoczęto. |
to zdjęcie pokazuje zejście ( te już bardziej nowoczesne
) z Kościuszki na ul. Nad Stawem .
Głogi tam jeszcze są .
i naprawdę przydało by je się obciąć .
Tequilla - Sro Gru 26, 2007 7:31 pm
Kilka zdjęć Al. Grunwaldzka okolice? ok.1950r
Makabunda - Czw Gru 27, 2007 11:38 am
Już spieszę z pomocą w rozszyfrowaniu nie zidentyfikowanej lokalizacji ostatniego zdjęcia. według mnie jest to widok na ulicę Mickiewicza w kierunku placu Komorowskiego. Osoby na zdjęciu znajdują sie na wysokości małego parkingu obok kościoła. W tle widoczny charakterystyczny budynek poczty.
renekk - Czw Gru 27, 2007 12:18 pm
Cytat: | Już spieszę z pomocą w rozszyfrowaniu nie zidentyfikowanej lokalizacji ostatniego zdjęcia. |
A w baraku po lewej zakład fryzjerski mistrza Pęśki!
Tequilla - Czw Gru 27, 2007 1:59 pm
Zdjęcie wykonane w roku 1949 , osoby na pierwszym planie są mi dobrze znane
Dziękuje za potwierdzenie moich przypuszczeń
wirt-gda - Sro Sty 02, 2008 4:48 pm
balustrady w czasie remontu nawierzchni i pobocza ul. Grunwaldzkiej
http://wirtualny-gdansk.p...album=45&pos=98
http://wirtualny-gdansk.p...album=45&pos=90
Ponury2 - Czw Sty 03, 2008 9:01 pm
Zdjęcie pierwsze podpisane jako al. Grunwaldzka.jpg jakoś dziwnie przypomina ul. Partyzantów zaraz koło Poradni Zdrowia, z widokiem na parking przy parku po prawej, a po lewej wjazd w ul. Sosnową, z nieujętym na zdjęciu budynkiem Straży Pożarnej?
jayms - Czw Sty 03, 2008 11:08 pm
Ponury2 napisał/a: | Zdjęcie pierwsze podpisane jako al. Grunwaldzka.jpg jakoś dziwnie przypomina ul. Partyzantów zaraz koło Poradni Zdrowia, z widokiem na parking przy parku po prawej, a po lewej wjazd w ul. Sosnową, z nieujętym na zdjęciu budynkiem Straży Pożarnej? |
To raczej na pewno ul.Grunwaldzka we Wrzeszczu.Po lewej stronie zdjęcia (za budką)widać szczyt wyburzonego kilka lat temu spichlerza,który stał mniej więcej w miejscu dzisiejszego supermarketu "Albert" czy jak mu tam.
Ponury2 - Czw Sty 03, 2008 11:19 pm
Faktycznie Kobieta jest na wysokości tzw. domków robotniczych "napoleońskich"
bassa - Czw Sty 03, 2008 11:42 pm
Zdjęcia Tequilli pokazują także budującą sie pierzeję Mickiewicza? A wyglądało,jakby te bloki tam były od czasów poczty co najmniej...Zal też tych płytek chodnikowych i rantu z malutkiej granitowej kostki,charakterystycznej dla Dolnego Wrzeszcza jak głogi i jaśminowe żywopłoty.Piękny taki przykład kostki we wzory z Pestalozziego niegdyś pokazał tu Sabaoth.Było...w wiekszości zginęło pod asfaltem i nowymi chodnikami.
villaoliva - Pią Sty 04, 2008 12:30 am
A te bloki Cytat: | Zdjęcia Tequilli pokazują także budującą sie pierzeję Mickiewicza? A wyglądało,jakby te bloki tam były od czasów poczty co najmniej... |
A to nie była odbudowa?
Makabunda - Pią Sty 04, 2008 4:42 pm
Jayms
Cytat: | To raczej na pewno ul.Grunwaldzka we Wrzeszczu.Po lewej stronie zdjęcia (za budką)widać szczyt wyburzonego kilka lat temu spichlerza,który stał mniej więcej w miejscu dzisiejszego supermarketu "Albert" czy jak mu tam. |
Masz na myśli oczywiście LIDLA a nie ALBERTA
Ponury
Cytat: | Faktycznie Kobieta jest na wysokości tzw. domków robotniczych "napoleońskich" |
Pytanie: pod jakim względem one są "napoleońskie". Z tego powodu, że są napoleońskich rozmiarów?
Ponury2 - Sob Sty 05, 2008 10:33 pm
Dziadek kiedyś opowiadał, że powstały pod koniec XIX wieku z pieniędzy, które Napoleon III musiał zapłacić II Rzeszy w ramach układu pokojowego po przegranej wojnie z tamtego okresu. Czy to prawda?
villaoliva - Nie Sty 06, 2008 2:06 pm
Nie prawda
Cytat: | W 1869 roku została założona fundacja Abegga, której celem była budowa i utrzymanie domów dla robotników. Kwotę 64 tysiące marek przeznaczył na jej funkcjonowanie gdański kupiec Heinrich B. Abegg (1791-1868), a przez wiele lat fundacją kierował nią zięć ofiarodawcy -zasłużony lekarz gdański Georg Abegg.
W latach 1895-1905, na gruntach ówczesnej Strzyży Dolnej, między ul. Grunwaldzką a linią kolejową, fundacja Abegga zbudowała kolonię domów dla robotników i uboższych urzędników. Na wydzielonym obszarze wytyczono 7 wewnętrznych uliczek i plac zabaw. W części północno-zachodniej wzniesiono kilkanaście domów dla uboższych urzędników, w pozostałej ponad 40 dwurodzinnych domów dla robotników. Każdy z tych bliźniaczych domów posiadał dwa niewielkie mieszkania na obu kondygnacjach. Każde mieszkanie składało się z 2 pokoi, kuchni, ubikacji i piwnicy. Fundacja umożliwiała kupno domu na dogodnych warunkach (system rat i kredyt hipoteczny), właściciel mógł sam użytkować górne mieszkanie lub wynająć je.
Kolonia przy ul. Grunwaldzkiej przetrwała do dziś w swej zasadniczej części, powojenne poszerzenie ulicy doprowadziło do likwidacji jej południowo-zachodniego fragmentu.
|
Ponury2 - Nie Sty 06, 2008 2:10 pm
Dzięki!
danziger - Nie Sty 06, 2008 11:01 pm
Za to z pieniędzy wypłaconych w ramach francuskich kontrybucji powstał m.in. gdański Hauptbahnhof.
Ponury2 - Pon Sty 07, 2008 9:12 pm
Gdański co?
villaoliva - Pon Sty 07, 2008 9:25 pm
Hauptbahnhof
Ponury2 - Pon Sty 07, 2008 11:19 pm
A po polsku?
villaoliva - Wto Sty 08, 2008 12:58 am
Zachęcam do małego śledztwa
pawel.45 - Wto Sty 08, 2008 1:12 am
villaoliva napisał/a: | Zachęcam do małego śledztwa... |
Uwaga! - jeśli ta zachęta skierowna do pytającego (jako funkcjonariusza) ma jakiś podtekst - może by wykorzystana przeciwko zachęcającemu
villaoliva - Wto Sty 08, 2008 1:17 am
Ja tylko wykazuję daleko idącą współpracę z organami
pawel.45 - Wto Sty 08, 2008 1:25 am
To radziłbym złożyc formalny wniosek. "Zacheta" może byc żle zinterpretowana
Ponury2 - Wto Sty 08, 2008 6:16 pm
Kurde, myślałem że to polskojęzyczne forum
kalinowski11 - Pon Sty 21, 2008 6:54 pm
Witam znalazłem dzisiaj dwie fotki z roku najprawdopodobniej 1969 (w wózku jestem ja)
Na jednej widać budynek którego ja nie pamiętam...
nad stawem - Pon Sty 21, 2008 11:25 pm
kalinowski11 napisał/a: | Witam znalazłem dzisiaj dwie fotki z roku najprawdopodobniej 1969 (w wózku jestem ja)
Na jednej widać budynek którego ja nie pamiętam... |
to jeszcze te stare skrzyżowanie ze Słowackiego, szkoda ze w całości go nie widać .
Na początku lat 70-tych były na tym " dzikim " przejściu pozakładane łańcuchy.
A wiem to dokładnie bo mam z nimi związane dosyć niemile przeżycie.
Mianowicie biegnąc na skróty do kina Zawisza zawisłem na takim łańcuchu dokładnie tam gdzie mordę Warszawy widać . Zaczepiłem o takowy , poleciałem na modre, złamałem sobie rękę w nadgarstku i o mało nie rozjechał mnie jadący akurat traktor .
Zamiast oglądania filmu były odwiedziny w pogotowiu . Domek ten pamiętam ale kiedy go rozebrali to nie wiem , prawdopodobnie w czasie przebudowy skrzyżowania .
Maci - Sro Kwi 02, 2008 12:15 pm
Witam wszystkich forumowiczów
Poszukuję informacji czy kiedykolwiek ulicą Słowackiego jeździł tramwaj?
Na jednym ze starych zdjęć widziałem coś jakby element trakcji, gdzieś na wysokości koszar. Nie pamiętam już gdzie to zdjęcie znalazłem a i "trakcja" taka jakaś uboga na nim byla. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
pozdrawiam
wodnik88 - Sro Kwi 02, 2008 1:59 pm
Już kiedyś się o to ktoś pytał. Nie nigdy nie jeździł.
grzechuu - Sro Kwi 02, 2008 4:39 pm
to było zapewne zdjęcie z Grunwaldzkiej - a budynki koszarowe na nim widoczne to te, które stały w miejscu dzisiejszych czteropiętrowych bloków
Piotr J. - Sro Kwi 02, 2008 4:45 pm
Konkretnie mowa o tym była tu: http://www.forum.dawnygda...der=asc&start=0
|
|