|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - ul. Goszczyńskiego - część Siedlec "Schlapke/Człapka/Sz
adzygmunt - Wto Gru 23, 2008 11:12 pm Temat postu: ul. Goszczyńskiego - część Siedlec "Schlapke/Człapka/Sz Dotyczy pocztówki ze strony 52 'Pozdrowienia z Emaus
Uwazam lepiej późno niz wcale. Dlatego piszę
Przy okazji rozszfrowywania co tam widac udało mi się ustalic:
Myślę że obrazek ulicy Kartuskiej
- górne ;- pętla tramwajowa za kościołem św. Franciszka,
- dolne od rogu ul.Goszczyńskiego.
Pierwsze tramwaje w Gdańsku były na zaprzęg konny. Uruchomiono pierwszą linię w 1886 roku. Linia elektryczna na Emaus została uruchomiona 12.08.1896 roku.
Na obrazku tramwaj posiada linię elektryczną.
Przed remizą tramwajową jest pole. Komitet budowy kościoła zawiązał się w 1904 r. a konsekracja kościoła odbyła się w 1906 r.
Obrazek jest więc z okresu lat 1896-1904.
Na dolnym fragmencie widać tory tramwajowe więc widok nie jest z miejsca dalej niż pętla tramwajowa.
Przy wejściu na ul.Goszczyńskiego była karczma pod "czerwonym kogutem". Ten kogut jeszcze powinien być na tym budynku. Do lat siedemdziesiatych tam jeszcze był? chyba tak.
Teraz jest tam sklep.
Jedna kartka, a tyle ciekawych wspomnień.
Zdecydowałem się, mimo że odsłona tej pocztówki była =/- rok temu dodać tych parę słów, które udało mi sie wydobyć z zapomnienia.
Potrzebnie?, zdecydujcie sami.
pumeks - Sro Gru 24, 2008 2:02 am
adzygmunt napisał/a: | (...)
Przy wejściu na ul.Goszczyńskiego była karczma pod "czerwonym kogutem". Ten kogut jeszcze powinien być na tym budynku. Do lat siedemdziesiatych tam jeszcze był? (...) |
Jest jest...
ZOO Akademii Rzygaczy - Kogut
Od tego kogutka nawet ulica Goszczyńskiego brała swoją nazwę - Rothähnchenweg.
A przy Rothähnchenweg w 1939 r. mieszkał sławny dziadek premiera Tuska
grzechuu - Sro Gru 24, 2008 7:17 am
No oby więcej takich postów! Podlinkuję tamtą pocztówę.
Co do karczmy - czy ona została więc przebudowana na kamienicę - z zachowaniem kogucika (foto niżej)?
Ale na marginesie - Januszajtis w najnowszym przewodniku napisał tak: "Do jeszcze jednej, czynnej w 1791 roku karczmy - "Czerwony Kogucik" prowadziła dzisiejsza ulica Goszczyńskiego" - czyli chyba jednak nie "do" jak napisał, chyba że od strony Suchanina podążając?
adzygmunt - Pią Gru 26, 2008 11:17 pm
Nie wiedziałem, że ul Goszczyńskiego ma taką przeszłość. Przechodziłem po niej każdego dnia od 48 r. Zatem wiele z niej pamiętam.
Wchodząc na Goszczyńskiego od Kartuskiej po lewej stronie był sklep ogólnospożywczy. Sprzedawano tam cukierki "raczki"i mleko luzem do "kanki". Dalej było zagracone za drewnianym płotem podwórko, z kolei ruiny dużego domu, potem pozostałości piętrowego domu, którego podmuch bomby pozbawił piętra Dalej mały ogródek a potem duży dwurodzinny dom drewniany stojący na rogu ulicy Zagórnej. Ten dom sfotografował Nonnenacker Nie umiem otworzyć linku to piszę Forum fotografii Siedlec strona 3 z 6ściu. Dalej trochę wolnej przestrzeni tam był jakiś ogród i zakończenie Goszczyńskiego utworzone przez trzy bloki.
Wracając po lewej mamy dwa bloki , z kolei były ruiny za nimi mini domek i już mamy wylot na stara Kartuską.
I na koniec zostawiłem pytanie:
Gdzie mieszkał sławny protoplasta rodu Tusków???
Ps w rozebranym domu fotografowanym przez Nonneackera mieszkał krótko obecny- przew. gminy żydowskiej? Gdańska Michał Samet!
grzechuu - Sob Gru 27, 2008 12:16 am
No to podlinkuję foto - bo tu na forum budynek był, ale w postaci zdjęcia z momentu wyburzania
Nonnenacker się tu pojawia, to myślę że się nie obrazi ;)
A może ma więcej jego foto? Bo jak ja się tam kręciłem to już domku niestety nie było
PS - a może by wydzielić te kilka postów jako "ul. Goszczyńskiego", albo część Siedlec pt "Schlapke/Człapka/Szkódka"? ;)
Mikołaj - Sob Gru 27, 2008 2:58 am
grzechuu napisał/a: | może by wydzielić |
adzygmunt - Sob Gru 27, 2008 10:45 am
Szkódka to może byłoby właściwe słowo, bo po kiego dom wyburzono!!!
grzechuu - Sob Gru 27, 2008 10:35 pm
adzygmunt napisał/a: | Szkódka to może byłoby właściwe słowo, bo po kiego dom wyburzono!!! |
Może żeby odsłonić mało ciekawy tył następnego domku?
Dziekuję za wydzielenie, mam powiedzieć wierszyk? teraz może prędzej jeszcze kto co powie po jakimś czasie
pumeks - Sob Gru 27, 2008 11:13 pm
adzygmunt napisał/a: | I na koniec zostawiłem pytanie:
Gdzie mieszkał sławny protoplasta rodu Tusków??? |
Rothahnchengang 25 (poprzednio chyba źle napisałem niemiecką nazwę ulicy). Według spisu z 1937/38 to był największy numer po "nieparzystej" stronie ulicy, ostatni przed skrzyżowaniem z Zagórną.
grzechuu - Sob Gru 27, 2008 11:20 pm
Albo się zmieniła numeracja, albo coś jest nie tak Za IPG: parzysta strona jest do 12, nieparzysta do 23, a 25 jest na samym końcu na środku - czyli na ostatnim moim zdjęciu te z czerwonymi dachami od lewej kolejno to 25, 12, 23, 21-19 i 17-15
[btw nawet chciałem strzelić, że na samym końcu, ale sobie mówię, a co będę tak strzelał ;) ]
adzygmunt - Pon Gru 29, 2008 10:36 pm
Nie umiem "ustawić" obrazu ze zdjęć w w szarych komórkach. Jedyny bardzo czytelny to wgląd na budynek nr 25 /ten za rozebranym/. Czyli w tej 25 mieszkał dziadek Tuska?
Dlaczego nie umiem, proste. Raz do roku przyjeżdżam na stare śmiecie, a tam dojechać można od Skarpowej. Goszczynskiego została mi w pamięci, teraz widzę nieszczególnej, bo w moim opisie z głowy, czyli z niczego, zabrakło kilku budynków. Czy się wstydzę? chyba nie. Bo ja jeszcze chcę pamiętać, co mi się jako tako, ale udaje.
A Grzechowi dziękuje za te zdjęcia, jak również za "morenowe". Tam bywałem jak rosły lasy było jeziorko z żabami, właściwie dwa stawy i można się było dobrze wykąpać!. A na Budapesztańskiej krótko, bo krótko ale miałem mieszkanie!
pumeks - Wto Gru 30, 2008 12:13 am
Wynik ze strony Zumi.pl:
http://www.zumi.pl/namapi...=&sId=&x=60&y=5
grzechuu - Wto Gru 30, 2008 1:19 am
adzygmunt napisał/a: | Nie umiem "ustawić" obrazu ze zdjęć w w szarych komórkach. Jedyny bardzo czytelny to wgląd na budynek nr 25 /ten za rozebranym/. Czyli w tej 25 mieszkał dziadek Tuska? |
Więcej czasu będę miał za kilka dni - ale jeszcze zmalowałem numery starych budynków, bo nie wiem czy się dobrze rozumiemy
- ten za wyburzoną "10" to jest akurat Zagórna "2+4"
- a moje zdjęcia ze wzgórz są jedno jakby od lewej strony robione, drugie od prawej
[a na marginesie to mam jeszcze kilka zdjęć, ale nie będę zapychał forum - jakby były potrzebne to mogę maile wysłać oczywiście]
Mustafa - Wto Gru 30, 2008 10:51 pm Temat postu: Koniec"piątki" Faktycznie sławny "dziadek Tuska" mieszkał w domu numer 25 a jego teściowie w domu "pod kogutkiem" lub w bezpośrednim jego sąsiedztwie o czy pisze B. Zwarra w książce Gdańsk 1939.
Na poddaszu w tym samym domu po prawej stronie mieszkał też K.H Jessner autor strony www.jessner.homepage.t-online.de/danzig.htm .de Pisze on min " Im Januar 1929 begann mein Leben in Danzig-Schidlitz, im Rothahnschen Gang!" Dom ten po działaniach wojennych w 1945 roku w prawej jego części od parteru po dach był uszkodzony. Frontowa ściana oraz ściana boczna była wraz z oknem wyrwana. Do dzisiaj na metalowym wzmocnieniu framugi drzwi widać ślad po pocisku o kalibrze ok 40 mm (działo PAK 40??)
W domu nr 10 oprócz Michała Sameta mieszkał też w dzieciństwie ksiądz Władysław Matys aktualny proboszcz par. Miłosierdzia Bożego Gdańsk Migowo.
A dodatkowo w promocji foty z "ostatnich chwil" domu nr 5 i z podwórka Goszczyńskiego 25 zimą.
jayms - Sro Gru 31, 2008 5:10 pm Temat postu: Re: Koniec"piątki"
Mustafa napisał/a: |
A dodatkowo w promocji foty z "ostatnich chwil" domu nr 5 |
A tutaj można obejrzeć ten budynek,na krótko przed rozbiórką.
adzygmunt - Nie Kwi 26, 2009 1:41 pm
To fragment ulubionej ulicy Dietera.
Kto zgadnie?
Jeśli Dieter chciałbyś więcej to podaj adres e-mail na priv.
Mam bowiem wątpliwości czy można resztę /3/ zdjęć przesłać tą drogą
Jerzy Makieła - Nie Kwi 26, 2009 2:07 pm
Ja chyba nie powinienem odpowiadać mieszkałem parę domków w lewo
Fasola_Gdańsk - Pon Kwi 27, 2009 1:49 pm
adzygmunt napisał/a: | Na Zboczu..JPG | hmmm, gdzie to moze byc... ;)
grzechuu - Pon Kwi 27, 2009 7:39 pm
Pewnie na zboczu jakiejś górki ;) może na przykład tej na której zbudował się Chełm?
[zrobiłem podobne foto kilka dni temu ]
jayms - Nie Gru 06, 2009 5:26 pm
Chciałbym wrócić jeszcze do kwestii kogutka. Może to moje złudzenie,ale wydaje mi się że w szarfie pod jego nóżkami widać jakiś napis. Może ktoś odgadnie jaki?
Gulden - Nie Gru 06, 2009 7:25 pm
Wydaje mi się, że "Den roten hahn" lub "Am roten hahn".
jayms - Pon Gru 07, 2009 8:21 pm
Dziękuję Gulden,po Twojej odpowiedzi i mnie "objawił" się tam wyraz "roten".
tomadm - Sro Gru 09, 2009 10:44 am
Witam jestem nowy na forum zdjęcie wykonane przedz mojego ojca przedstawia ul. Goszczyńskiego i Zagurną w latach 60-tych widok ze skarpy w.z.w pijalnia piwa ul. Kartuska (pod skarpą) pozdrawiam
tomadm - Sro Gru 09, 2009 11:07 am
zdjęcie
tomadm - Sro Gru 09, 2009 11:08 am
zdjęcie
tomadm - Sro Gru 09, 2009 11:11 am
pr. ul. Zagórna
adzygmunt - Sro Gru 09, 2009 11:51 am
Zakosy to był mój rejon "polowań i przygód".
Próbuje ustalić miejsce, w którym stał fotograf.
Z uwagi że po lewej widać kościół na Emaus a napisałeś, że ze wzgórza ulicy Zakosy to wyobraźnia podpowiada mi, że to mogło być miejsce usytuowane za zakrętem, z którego na skróty zbiegało sie na Kartuską na słynne "es"tramwajowe, trochę bardziej w stronę piaskowego urwiska nad bunkrem, schronem, garażem - niepotrzebne skreślić.
Gdyby zdjęcie było wyraziste, to poniżej tak mi podpowiada wyobraźnia widziałbym gołębniki chłopaków Średnickich?
tomadm - Sro Gru 09, 2009 12:45 pm
Witam jeszcze raz oto nieco lepsze ujęcia niestety fotum ma ograniczy rozmiar plików do wklejenia, jeżeli będzie zła jakośc to poprawię. Wido na ulicę goszczynskiego natomiast po prawej widok kturego brak gołębniki Wylamowskich i Średnickich
tomadm - Sro Gru 09, 2009 12:57 pm
Widok na emaus brak aktualna zabudowa ulica goszczyńskiego lata-90 te, garaże usunięto prawdopodobnie w latach osiemdziesiątych. Powyżej górka, po prawej stronie niestety bardzo niewyraźnie widać stał dom niestety nie znam numeru, aktualnie pozostało drzew rośnie ono obecnie na środku placu zabaw ul. Goszczyńskiego, Bądkowskiego.
adzygmunt - Czw Gru 10, 2009 9:31 am
Pierwsze zdjęcie jest już czytelne. Widać nawet miejsce gdzie moja mama miała działkę pracownicza na tzw wałach /tak to nazywaliśmy/
Dziękuje za wspaniałe przypomnienie dawnych lat. Ech "to se ne wrati" !!!
Widok z Brukowej na Gdańsk w oddali. Bliżej widać Skarpową, Ojcowską, Legnicką, Kolonię - zapomniałem nazwę, zrujnowaną wieżę kościoła Mariackiego, budynek na Biskupiej Górze?
Dla chętnych pełny wymiar. Kliknąć w obrazek.
adzygmunt - Czw Gru 10, 2009 10:27 am Temat postu: Brukowa Widok z Brukowej około 1948 r.
Fotkę umieszczam dla widoku jaki rozciągał się z Brukowej na Gdańsk.
W dole Skarpowa, W górze Ojcowska, Legnicka, Kolonia? W dali Gdańsk ze zrujnowaną wieżą kościoła Mariackiego.
pumeks - Czw Gru 10, 2009 11:36 am
Oby jak najwięcej podobnych zdjęć
Zainspirowany powyższym zdjęciem, zamieszczam inne, chyba z tej samej okolicy - poprawcie, jeśli się mylę, ale domy na pierwszym planie to chyba ul. Skarpowa? na wieży Ratusza widać chyba rusztowania, czyli data wykonania zdjęcia ok. 1950 r.?
adzygmunt - Sob Gru 12, 2009 11:10 am
Foto, które prezentujesz moim zdaniem jest zrobione pod bardzo zbliżonym kątem do ujecia mojego.
Wniosek wyciągnąłem z porównania ustawienia kościła Mariackiego do wieży Ratusza głównomiejskiego.
Na moim zdjęciu jest widoczne zbocze z końca Zakosów, które "wisi" nad ciut niższą częścią Skarpowej, już poniżej dawnego stawku.
Jeśli więc się nie mylę to robiący Twoje zdjęcie musiał tam stać.
Na koniec mała prośba umieść zdjęcie tak bym mógł go powiększyć. Moje w tym drugim poście starałem się umieścić właśnie tak ale coś pokręciłem i tylko u mnie sie otwiera dobrze?
Od innych ludzi nie mam potwierdzenia.
pumeks - Sob Gru 12, 2009 9:16 pm
adzygmunt napisał/a: | Na koniec mała prośba umieść zdjęcie tak bym mógł go powiększyć. Moje w tym drugim poście starałem się umieścić właśnie tak ale coś pokręciłem i tylko u mnie sie otwiera dobrze? |
U mnie też się otwiera. Wrzuciłem "moje" zdjęcie na ImageShack i dodałem jeszcze drugie, to jest chyba niższa część Skarpowej, więc oddalamy się od tematu wątku czyli ul. Goszczyńskiego i Człapki, za co bardzo przepraszam. Oba zdjęcia wykonał fotograf być może w czasie jednego spaceru po wzgórzach.
adzygmunt - Sob Gru 12, 2009 9:55 pm
Oba zdjęcia zyskały na możliwości powiększenia
Ale to z planem dolnej Skarpowej, Wyczółkowskiego i Zakopiańskiej jest niesamowite.
Ogrodnik, którego gospodarstwo jest widoczne, zawsze nas chłopaków intrygował. Podchodziliśmy do niego pytając: dlaczego nie ma ręki?
W końcu opowiedział nam historię jej utraty, czy prawdziwą?
"Znalazłem na grządce wieczne pióro, i kiedy chciałem je rozkręcić wybuchło odrywając mi rękę"!
Wskażę kolegom Twoje zdjęcie.
Na tych wzgórzach upłynęły nam lata podstawówki nr 30.
Na tym wzgórzu kolega z ostatniego domu na Skarpowej po lewej /czyli po krakowsku w dół/ miał ogród.
Chciałbym go mieć w swojej kolekcji!!!
Makabunda - Pon Gru 21, 2009 9:51 am
Z pomocą "lokalnych informatorów" udało mi się dodać trochę szczegółów do powyższych zdjęć.
Efekt poniżej.
adzygmunt - Pon Gru 21, 2009 5:28 pm
Zuch dziewczyna!
Tak to zapamiętałem z tamtych, jakże odległych lat.
Agaciu - Pią Paź 02, 2015 11:20 pm
Witam serdecznie forumowiczów
Zdjęcie zapożyczone od użytkownika Makabunda
Poniżej zielonej lini obecnie istnieje szkoła SP 58
Pamiętam jeszcze tego "ogrodnika" a dokładnie nieużywany plac, na którym obecnie stoi Fesh Market a wcześniej była dyskoteka "Rondo" oraz nowe budynki Skarpowa 1 i wieżowce na Zakopiańskiej
Pozdrawiam
Agaciu - Pią Paź 02, 2015 11:23 pm
PS. Co tutaj tak cicho?
Mustafa - Sob Paź 03, 2015 9:51 am Temat postu: cisz Cisza bo czekamy aż coś nowego się pojawi. Może ktoś wyjmie jakiś stary album z szafy i powrzuca coś ciekawego.
Fotomemoria - Sob Paź 03, 2015 10:22 am
Gdyby były kłopoty z "wrzucaniem", to deklaruję pomoc przy kopiowaniu obrazów utrwalonych na każdym materiale (papier, negatywy).
adzygmunt - Sob Paź 03, 2015 10:46 am
Nie wiem dlaczego tak się dzieje u mnie tylko? chciałem wrzucić zdjęcie i.... jest tytuł zdjęcia a dalszego ciągu brak. Oczywiście wiem o "pojemności" fotki. Zawsze był komunikat: "zdjęcie za duże". Teraz cisza!
|
|