Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kanzelhaus

Miro - Nie Cze 13, 2010 7:45 pm
Temat postu: Kanzelhaus
Poproszę o komentarz to tego zdjęcia.
Gdzie znajdował się Kanzelhaus.

Miro

pumeks - Nie Cze 13, 2010 8:50 pm

Po lewej widać szczytową ścianę przytułku (tego z barokowym portalem), po prawej istniejący do dziś dom przy Tobiasza 6/7/8.
dandola - Pon Cze 14, 2010 1:23 pm

Kanzelhaus - czyli dom kaznodziei? inaczej mówiąc plebania?
pumeks - Pon Cze 14, 2010 1:45 pm

Nie. Kanzelhaus to po prostu dom galeriowy.
dandola - Pon Cze 14, 2010 1:57 pm

Czyli zwykły dom mieszkalny, w którym mogła mieszkać wzorem innych kościołów służba kościelna.
pumeks - Pon Cze 14, 2010 2:08 pm

Zwykły dom dla ubogich mieszkańców (bardzo niski standard), ten konkretny należał do szpitala, czyli - w dzisiejszym sensie - przytułku przy kościele św. Ducha. Raczej mieszkali tam bardzo ubodzy ludzie, tacy jak legendarna para żebraków których figury znajdują się w barokowym portalu pokazanym np. wyżej przez Miro.
dandola - Sro Gru 01, 2010 5:46 pm

Urokliwe "Kanzelhausy". Drugi znany, pierwszy przy Tobiasgasse.
Mikołaj - Sro Gru 01, 2010 6:25 pm

Schüsseldamm - Łagiewniki

darzan - Sro Gru 08, 2010 12:37 pm

Jestem nowy na Waszym Forum, zapłacę "frycowe", dołączając takie zdjęcie.
dandola - Sro Gru 08, 2010 12:56 pm

Czemu frycowe, które płaci się za karę? :hihi: To chyba nie kara uczestniczyć w tym forum?
darzan - Sro Gru 08, 2010 1:02 pm

O.K. Myślałem o frycowym jako o wymianie, bo ściągnąłem kilka fanstastycznych obrazów.
pumeks - Sro Gru 08, 2010 1:07 pm

Takiego ujęcia nie znałem, bardzo dziękuję :==
dandola - Sro Gru 08, 2010 1:16 pm

Pumeks objaśnij zdjęcie dla prowincjusza. : :zgooda: ?
darzan - Sro Gru 08, 2010 1:16 pm

Ja też dziękuję Pumeks, po przejrzeniu Waszej strony, wydajesz się bardzo kompetentny, dowiedziałem się wielu rzeczy dzięki Twoim wpisom.

Wytłumaczcie, czy istnieje na Forum możliwość wymiany plików pomiędzy uczestnikami, oczywiście w większej rozdzielczości ?

Mikołaj - Sro Gru 08, 2010 2:26 pm

dandola napisał/a:
kanzelhaus_tobiasgasse.jpg

na zdjęciu jest ten sam kanzelhaus, który wrzucałeś kilka postów wyżej

dandola - Sro Gru 08, 2010 2:29 pm

Czyli przy kościele św. Trójcy, a ten budynek to co za jeden, bo u mnie i obecnie go nie ma?
pumeks - Sro Gru 08, 2010 3:09 pm

Mikołaj napisał/a:
dandola napisał/a:
kanzelhaus_tobiasgasse.jpg

na zdjęciu jest ten sam kanzelhaus, który wrzucałeś kilka postów wyżej

Nie przy św. Trójcy, tylko przy kościele św. Ducha. Ten sam dom jest także w pierwszym poście wątku. Prawidłowy adres to Szpital Św. Ducha 9, ulica Tobiasza była przed 1945 w trochę innym miejscu. A w ogóle kompendium wiedzy o Kanzelhausach to Felix Gentzen, Die Kanzelhäuser und ähnliche Miethäuser Alt-Danzigs, do ściągnięcia w Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej.
Budynek który widać obok Kanzelhausu na zdjęciu Darzana, został odbudowany, w tej chwili ma zdaje się adres ul. U Furty 3, jest użytkowany jako dom mieszkalny - posiada barokowy portal z postaciami pary starych żebraków.

darzan - Czw Gru 09, 2010 10:09 am

Znalazłem w internecie zdjęcie powojenne z widokiem od Grobli.
Mikołaj - Czw Gru 09, 2010 10:22 am

stąd

darzan - Czw Gru 09, 2010 10:27 am

Jeśli to sugestia nakłaniająca do podania źródła fotografii to nie jestem w stanie go podać, bo ściągnąłem je dawno temu nie zapisując strony. Wydaje mi się, że pochodzi ze zbioru MHMG.
Miro - Nie Gru 12, 2010 7:48 pm

Kanzelhaus Fleischergasse..
dandola - Nie Gru 12, 2010 9:17 pm

darzan napisał/a:
Znalazłem w internecie zdjęcie powojenne z widokiem od Grobli.

Co może być napisane na tablicy na budynku?

Miro - Sro Gru 15, 2010 6:42 pm

pumeks napisał/a:
po prawej istniejący do dziś dom przy Tobiasza 6/7/8.

Miro

darzan - Sro Gru 15, 2010 8:26 pm

Dodajmy, jeszcze istniejący, bo tyle prowizorycznych elementów podtrzymujących ten budynek oraz atrakcyjność miejsca chyba wskazuje na wydany na niego "wyrok śmierci".
pumeks - Sro Gru 15, 2010 9:38 pm

darzan napisał/a:
Dodajmy, jeszcze istniejący, bo tyle prowizorycznych elementów podtrzymujących ten budynek oraz atrakcyjność miejsca chyba wskazuje na wydany na niego "wyrok śmierci".

Jeśli chodzi o Tobiasza 6/7/8, to był tu chyba odrębny wątek na jego temat. Faktycznie, małe są szanse, że przetrwa.

darzan - Sro Gru 22, 2010 4:11 pm

Znalezłem zdjęcie z lat czterdziestych, pokazujące zniszczenia miejsca, o którym mowa.
dandola - Czw Gru 23, 2010 8:32 am

A w którym miejscu stał ten Kanzelhaus?
pumeks - Czw Gru 23, 2010 8:59 am

Ciągle w tym samym, co w poprzednich postach :mur: Szpital Św. Ducha 9, niesłusznie przypisywany do ul. Tobiasza.
dandola - Wto Gru 28, 2010 12:48 pm

Mikołaj napisał/a:
Schüsseldamm - Łagiewniki

Obrazek

Trochę inne ujęcie i z mieszkańcami i w innym stanie technicznym

Miro - Wto Sie 23, 2011 10:19 am

Dom galeriowy w Zaułku Mniszek (Nonnenhof).

Miro

Miro - Wto Gru 13, 2011 9:12 am

Kanzelhaus Kneiphof.

Miro

dandola - Wto Gru 13, 2011 4:39 pm

Jak już dałeś to dokładnie opisz - gdzie, kto, dlaczego... etc. + źródło
roland - Sro Gru 14, 2011 9:29 am

dandola napisał/a:
Jak już dałeś to dokładnie opisz - gdzie, kto, dlaczego... etc. + źródło

Czy kolega jest pierwszy raz na forum? :II przecież wystarczy cofnąć się o jedna stronę i wszystko jasne.

Miro - Pon Lis 26, 2012 2:48 pm

Kanzelhaus Nonnenhof.

Miro

massimo54 - Pon Gru 17, 2012 9:45 pm

Miro napisał/a:
Kanzelhaus Nonnenhof.

Miro

jest do kupienia

http://tablica.pl/oferta/...D3-ID1aPoh.html

Adamdownunder - Sro Kwi 24, 2013 2:56 pm

Miro napisał/a:
Kanzelhaus Nonnenhof.

Miro

Dom Galeriowy przy ulicy Brygidki 4. Cecha charakterystyczna Domu Galeriowego bylo wejscie do izb mieszkalnych polozonych na pietrze, ze wspolnej, jedynie zadaszonej galerii, otwartej na zewnatrz. Takie domy przeznaczone byly dla najbiedniejszej ludnosci w Gdansku. Zalaczam plan mieszkalny tego wlasnie Domu Galeriowego Kanzelhaus Nonnenhof 4

Adamdownunder - Sro Kwi 24, 2013 3:13 pm

massimo54 napisał/a:
jest do kupienia

Niestety, dom przy ul. Brygidki 4 juz nie istnieje. Teraz na ul. Brygidki znajdują się obecnie 4 budynki:13, 14, 14B i 15, z czego budynek 14B jest domem kazalnicowym, jednakże odbudowanym w 1990 r.

Adamdownunder - Sro Lip 17, 2013 11:57 am

Dom Galeriowy przy ulicy Brygidki 4 (Kanzelhaus Nonnenhof) pod koniec XIX wieku
Adamdownunder - Pon Wrz 23, 2013 12:17 pm

Mam prośbę, czy ktoś może wie jaki był kiedyś adres mieszkalny tego starego domu typu "Tudor" przylegającego po lewej stronie do Domu Galeriowego (Kanzelhaus - Nonnenhof 4) w Gdańsku? :???:
Chyba adresowo podlegał on do jakiejś nie istniejącej już ulicy od strony dzisiejszej ulicy Katarzynki.

Ciekawy jestem czy ktoś ma jakieś poodobne ujecie pokazujace ten "Tudor" stylowy dom w XIX wieku

HENRYK0072 - Pon Wrz 23, 2013 1:17 pm

A można prosić o większe zdjęcie Brygidki 4 XIX wiek.jpg
pumeks - Pon Wrz 23, 2013 6:55 pm

Nie mam pojęcia dlaczego nazywasz to "Tudor" :???: Ale jeśli chodzi o ryglowy budynek na dziewiętnastowiecznej ilustracji, to wtedy, kiedy już wprowadzono adresy (czyli po 1 lipca 1853 r.) był on oznaczony Kleine Nonnengasse 5. Natomiast w książkach adresowych z końcowego okresu przed zniszczeniem, wzmiankowano jedną nieruchomość Kl. Nonnengasse 4/5 i jest to zapewne murowany budynek, który widać powyżej na zdjęciu zamieszczonym przez Miro 26 listopada 2012 r.
pumeks - Pon Wrz 23, 2013 7:51 pm

A tu nieco inne ujęcie domku Nonnenhof 4 (ściągnięte ze strony FOTOPOLSKA, gdzie możecie je obejrzeć w większej rozdzielczości)
princessita - Pon Wrz 23, 2013 10:06 pm

Może Tudor od dynastii Tudorów? A swoja droga gdybym miała mozliwości to taki własnie domek bym sobie wybudowała.
pumeks - Pon Wrz 23, 2013 10:45 pm

No ale co taki dom mógłby mieć wspólnego z Tudorami? Z pewnością nie był aż taki stary.
No chyba że to synonim konstrukcji ryglowej (timber framing?) w Anglii.

discus - Wto Wrz 24, 2013 9:07 am

Tak sobie oglądam obrazek Brygidki 4 XIX i porównuję go z prawdopodobnym obecnym miejscem , zastanawiam się dlaczego na tym pierwszym nie widać świątyni religijnej.

Zakładam, iż obecne budynki przy ulicy są innaczej usytuowane do tych ze zdjęć przedwojennych dlatego dom ze ścianą szkieletową umiejscowił bym przy samej rzece w luźnej zabudowie.

pumeks - Wto Wrz 24, 2013 10:02 am

discus napisał/a:
Tak sobie oglądam obrazek Brygidki 4 XIX i porównuję go z prawdopodobnym obecnym miejscem, zastanawiam się dlaczego na tym pierwszym nie widać świątyni religijnej.

Zakładam, iż obecne budynki przy ulicy są innaczej usytuowane do tych ze zdjęć przedwojennych dlatego dom ze ścianą szkieletową umiejscowił bym przy samej rzece w luźnej zabudowie.

Tam nie ma i nie było żadnej rzeki 8O Zgaduję, że masz na myśli kanał Raduni, ale to i tak pudło - "Kanzelhaus" był w zupełnie innym miejscu.

discus - Wto Wrz 24, 2013 10:12 am

Hm :% . Tak te szczegóły. Uwielbiam je. :lol: Do prawidłowego trafienia w cel należy mieć dużo danych, jeżeli ich nie ma to wskakuje prawdopodobieństo i mamy pudła :)
Adamdownunder - Wto Wrz 24, 2013 10:44 am

pumeks napisał/a:
to synonim konstrukcji ryglowej (timber framing?) w Anglii

Dziekuje! po Angielsku styl budownictwa nazywa się „Tudor”, niestety nie wiedziałem jak to się mówi po Polsku. Wiec niech jest Dom Galeriowy a obok niego dom ze ścianą szkieletową - ryglowy budynek.
Załączam większe ujᶒcie starej litografi Domu Galeriowego i najprawdopodobniejszy kierunek ujecia grafiki (jesli się nie mylę).
Jest to dotychczas nieznana i zaginiona grafika zapomnianej Gdańskiej artystki która była znana w gronie wybitnych malarzy Gdańskich. :co_jest:
Miała swoje prace wystawione w Stadtmuseum, dzisiejsze Muzeum Narodowe w Gdańsku. Artystka mieszkala w Sopocie na poczatku XX wieku w latach dwudziestych. Malowala obok wszystkich najważniejszych artystów tego czasu, co znaczy że prowadziła intensywną działalność artystyczną w tym okresie. Grafika nie ma daty. Wiadomo ze litografia juz istniała w 1920 roku, a wiec wykonano ją na pewno nie pózniej niż w 1920 roku historyzyjac ujecie Kanzelhaus jak czesto czynili Gdańscy malarze, lub dużo wcześniej pod koniec XIX wieku jak to pokazuje poniższe ujęcie.
Przygotowuje opracowanie w tej sprawie i niedługo napiszę więcej na ten temat na innym moim malarskim temacie: Artystki Gdanskie oraz ich tworczosc z końca XIX i XX wieku.
Serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych na tą strone

pumeks - Wto Wrz 24, 2013 11:38 am

Podobny obraz namalował Paul Kreisel

Ale tu już nie ma w tle żadnego "Tudora"

Adamdownunder - Wto Wrz 24, 2013 12:45 pm

Tak tylko to zrobil duzo pózniej bo w 1916 roku
pumeks - Wto Wrz 24, 2013 6:38 pm

Adamdownunder napisał/a:
Grafika nie ma daty. Wiadomo ze litografia juz istniała w 1920 roku, a wiec wykonano ją na pewno nie pózniej niż w 1920 roku

Skąd twoje przekonanie, że Kreisel malował "dużo później"? nie rozumiem :???:

Adamdownunder - Wto Wrz 24, 2013 9:51 pm

Jak widać na powiekszeniu obraz "Kanzelhaus Nonnenhof" Kreisela ma date wykonania pod podpisem 1916 rok.
Zebrałem też wszystkie pokazane wczesniej pocztówki. Mają one daty obiegowe od 1925 do 1930 roku wiec można śmiało założyc, że to miejsce własnie tak wygladalo w latach 1920-tych i nie miało już ryglowego budynku Kleine Nonnengasse 5 przylagajacego od lewej strony.

Adamdownunder - Czw Wrz 26, 2013 2:41 pm

pumeks napisał/a:
po 1 lipca 1853 r. był on oznaczony Kleine Nonnengasse 5. Natomiast w książkach adresowych z końcowego okresu przed zniszczeniem, wzmiankowano jedną nieruchomość Kl. Nonnengasse 4/5 i jest to zapewne murowany budynek

Kiedy po raz pierwszy w książkach adresowych widnial zmieniony adres nieruchomości na Kl. Nonnengasse 4/5

Hagedorn - Sob Wrz 28, 2013 7:46 pm

aktualnie na eBay...
fulko - Pon Wrz 30, 2013 5:35 pm

To jeszcze jeden, którego w wątku nie widziałem.
Wszystkie 3, które mam są tu: http://danziger79.pl/gallery/kanzelhaus/

Romek52 - Nie Gru 29, 2013 10:56 am

W starej książce pobranej z biblioteki cyfrowej było kilka takich fotek.
Romek52 - Wto Gru 31, 2013 1:46 pm

a na eBay znalazłem takie do kompletu.
Romek52 - Sro Sty 01, 2014 8:37 pm

To jeszcze kilka skanów ze starej książki.
Anker - Pią Sty 03, 2014 4:54 pm

Baumannshof
Adamdownunder - Sob Sty 04, 2014 1:12 pm

Romek52 napisał/a:
a na eBay znalazłem takie do kompletu

Jeszcze jedna pocztówka tematyczna z eBay

djjack - Nie Kwi 06, 2025 6:43 pm
Temat postu: Zaułek Baumanna i dom galeriowy
Zaułek Baumanna i dom galeriowy na pocztówkach (część I)