Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dom Żagiel na Przymorzu

wrangla - Sro Mar 16, 2005 1:22 pm
Temat postu: Dom Żagiel na Przymorzu
Dyskusje o nowoczesnej architekturze cieszą się dużym powodzeniem na tym forum i bardzo dobrze... :) Dlatego chcę Wam pokazać coś, co stanie niedługo na Przymorzu.

"Marina Primore"
Cytat:
Urbanistyka osiedla nawiązuje do wspomnianych akcentów morskich, a kolejne budynki będą nosiły nazwy typów najlepszych żaglowców świata. Znakiem rozpoznawczym osiedla stanie się budynek najbardziej wysunięty w stronę morza, o oryginalnej architekturze, przypominający pełen wiatru żagiel.

Według mnie bardzo fajnie się to prezentuje, pasuje tematycznie do miejsca w którym ma powstać, no i wprowadzi ożywienie do monotonnej architektury blokowiska.

Mi się podoba. :OO

danziger - Sro Mar 16, 2005 1:43 pm

Jak dla mnie super. W pewnym sensie "pasuje do otoczenia", a jednoczesnie wybija się z niego na plus :D
Marcin - Sro Mar 16, 2005 1:58 pm

Ładny ten projekt - podoba mi się bardzo. :D
I dobrze, że go zmieniono - bo poprzedni (czas jakiś temu widziałem go w którejś gazet) to lepiej nie mówić... :wink:

A "Marina Primore" stanie w bezpośrednim sąsaiedztwie miejsca w którym stał Czerwony Dwór.

Marcin - Sro Mar 16, 2005 2:26 pm

Oj, coś mi się pokręciło. :skolowany:

Powstające budynki widoczne na powyższym zdjęciu to
HORYZONT Ekolanu (czyli to co mi się niezbyt podobało :wink: ).
Galeria zdjęć Horyzontu

A "MARINA PRIMORE" jak dobrze rozumiem stanie obok - czyli właśnie miejscu po Czeronym Dworze.

parker - Sro Mar 16, 2005 3:35 pm

No, w porównaniu z Ekolanową "szuflandią" to rzeczywiście wygląda atrakcyjnie :)
Może jeszcze kiedyś wrócę na Przymorze :wink:

Grün - Sro Mar 16, 2005 4:02 pm

Tak - projekt maryny wygląda na bardzo udany. Jest czytelny, stoi we właściwym miejscu i naprawdę przywodzi na myśl to co zawiera jego nazwa. Brawa dla architekta.
Mikołaj - Sro Mar 16, 2005 8:52 pm

Jesteśmy na tak. Projekt przyjęty. :lol:
Gdanszczanin - Sro Mar 16, 2005 9:06 pm

No, jeżeli rzygacze uznali projekt, to musi być on dobry. :)
Ale poważnie, to zgadzę się z Wami. Naprawdę dobry projekt, a ten horyzont to do niczego.

Makabunda - Sro Mar 16, 2005 11:15 pm

Wszystko jest w jak najlepszym porządku tylko nazwa jakaś..... :hmmm: taka...... serbo-chorwacka :hihi:
Grün - Sro Mar 16, 2005 11:34 pm

Fakt - z nazwą to chłopaki przesadziły...
Mikołaj - Sro Mar 16, 2005 11:54 pm

Źródłosłów

Skąd ta nazwa - zapytałam inwestorów, czy to skutek "zagranicznej" mody? I oto co ułyszałam:
Marina to niewielki port, tym słowem oznacza się również miejsce, gdzie cumują jachty i żaglowce.
Primore - to nazwa, która w dawnych czasach oznaczała obszar leżący w niewielkiej odległości od morza.

Makabunda - Czw Mar 17, 2005 12:10 am

Ha ha :hiihihi:
Już widzę jak ludziska mówią: Staaachu! Ja i moja małżonka Zoffia mieszkamy w Marinie Primorie.
Od razu przechrzczą ją na na coś bardziej strawnego.
Ja, mieszkając przez pewien czas na Wiszących Ogrodach musiałem co raz się tłumaczyć, że tam nic nie wisiało a już tym bardziej ogrody. Dla ułatwienia dodam, że hurys? (churys?) też ani widu ani słychu.
A Kiełpinek? Brzydko brzmi?

wrangla - Czw Mar 17, 2005 12:18 am

Przecież fajnie.. móc powiedzieć "mieszkam w Marinie" :OO
...a "Primore" mogłoby być po prostu zmienione na "Przymorze".

seestrasse - Czw Mar 17, 2005 12:25 am

Makabundziu, a jakiejś Semiramidy tam nie było??? swoją drogą osiedle fajne :D
Makabunda - Czw Mar 17, 2005 9:33 am

Nie było Semiramidy ale przy wejściu do domu były (i jeszcze są) kociaki
Grün - Czw Mar 17, 2005 10:45 am

W tym domu najlepszy był "titanic" na klatce schodowej :)
parker - Czw Mar 17, 2005 10:55 am

"Tonące ogrody" ? :mrgreen:
TOMB - Czw Mar 17, 2005 5:36 pm

A ja myślę, że tak jak to zwykle w życiu bywa.... Projekt projektem, a coś tam wtrakcie zmienią, coś wytną i zostanie sam betonowy kloc. W dalszym ciągu nie wiem gdzie to cudo ma stanąć, a żywo jestem ty zainteresowany jako mieszkaniec tegoż Przymorza.
wrangla - Czw Mar 17, 2005 5:58 pm

TOMB napisał/a:
A ja myślę, że tak jak to zwykle w życiu bywa.... Projekt projektem, a coś tam wtrakcie zmienią, coś wytną i zostanie sam betonowy kloc.
ech... kolejny "optymista" :hihi:

TOMB napisał/a:
W dalszym ciągu nie wiem gdzie to cudo ma stanąć, a żywo jestem ty zainteresowany jako mieszkaniec tegoż Przymorza.
Marcin wstawił wyżej dokładną mapę.
TOMB - Sro Mar 23, 2005 10:23 am

No niezbyt ona dokładna... W tym miejscu budują już inne "klockowe" bloki"....
wrangla - Sro Mar 23, 2005 11:01 am

TOMB napisał/a:
No niezbyt ona dokładna... W tym miejscu budują już inne "klockowe" bloki"....
Obok budują.
TOMB - Sro Mar 23, 2005 1:59 pm

Już budują??? Ale tam jeszcze parę dni temu stała stara kotłownia w której jest bodajże hurtownia lekó homeopatycznych.

Acha! I jescze jedna rzecz! Ktoś wcześniej napisał, że ma być to całe osiedle podobnych w oryginalności urbanistycznej budynków mieszkalnych. Muszę Was zmartwić! Władze miasta podjęły kuriozalną decyzję o budowie na całym tym placu od sklepu meblowego (który już się likwiduje) do ulicy Chłopskiej olbrzymiego centrum handlowego z głównym przeznaczeniem na profil hurtowy.

Coś nie po gramatycznemu wyszła mi końcówka ostatniego zdania..... :II

parker - Wto Maj 17, 2005 9:43 pm

Horyzont pnie się w górę ...
Makabunda - Wto Maj 17, 2005 11:56 pm

No to! To lubię! Widoczek niczego sobie. Sami niedługo się przekonacie dlaczego takie widoczki mi imponują.
Marcin - Sro Maj 18, 2005 12:40 am

Cytat:
Sami niedługo się przekonacie dlaczego takie widoczki mi imponują.

To brzmi prawie jak groźba. :wink: :hihi:

Makabunda - Sro Maj 18, 2005 6:48 am

Cytat:
To brzmi prawie jak groźba.

To brzmi jak nowa robota :==

Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 7:10 am

Parker, a innego ujęcia nie masz? Może jakieś "z lotu ptaka" :^^
parker - Sro Maj 18, 2005 8:58 am

Rusztowania mają fajne i wysokie, ale się nie wdrapywałam na nie :mrgreen:
parker - Sro Maj 18, 2005 9:24 am

Jak chcesz więcej, to są TU

Z lotu ptaka również :wink:

pumeks - Sro Maj 18, 2005 9:25 am

Makabunda napisał/a:
Byle nie na Targu Siennym, compadre, por favor :bang:
Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 9:42 am

parker napisał/a:
Jak chcesz więcej, to są TU

Z lotu ptaka również :wink:

Nie musialas wspinac sie na rusztowania, moglas wejsc na dzwig :^^

Corzano - Sro Maj 18, 2005 9:43 am

Sabaoth napisał/a:
moglas wejsc na dzwig :^^

lub się podwiesić. :mrgreen:

parker - Sro Maj 18, 2005 10:26 am

Chyba powiesić...
Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 10:31 am

parker napisał/a:
Chyba powiesić...

Za nogi? Ale wtedy zdjecia bylyby odwrocone o 180 stopni :wink:

Corzano - Sro Maj 18, 2005 10:32 am

I nie byłyby z "lotu ptaka" a ze "zwisu nietoperza". :hihi:
Marcin - Sro Maj 18, 2005 10:33 am

Cytat:
Za nogi?

Mam nadzieję, że poszłaś w spodniach. :mrgreen:

Corzano - Sro Maj 18, 2005 10:35 am

Marcin napisał/a:
Cytat:
Za nogi?

Mam nadzieję, że poszłaś w spodniach. :mrgreen:

Dlaczego masz nadzieję? Obawiasz się czegoś? :wink:

parker - Sro Maj 18, 2005 10:44 am

Sabaoth napisał/a:
parker napisał/a:
Chyba powiesić...

Za nogi? Ale wtedy zdjecia bylyby odwrocone o 180 stopni :wink:

A co za problem... 5 minut w fotoszkopie :wink:

wrangla - Sro Maj 18, 2005 10:45 am

parker napisał/a:
5 sekund :wink:
parker - Sro Maj 18, 2005 10:48 am

wrangla napisał/a:
parker napisał/a:
5 sekund :wink:

"5 minut w fotoszkopie" to takie architektoniczne powiedzenie a nie czas rzeczywisty :wink:

Mikołaj - Sro Maj 18, 2005 1:06 pm

Cytat:
fotoszkopie

nie mówi się w fotoszkopie tylko w fotoniemcu, wszechpolko jedna! :%

Makabunda - Sro Maj 18, 2005 3:27 pm

Cytat:
Makabunda napisał:
Byle nie na Targu Siennym, compadre, por favor

Nie bój nic. Bedę tu trochę niedyskretyny ale jeśli mówimy tu o jakimś zagrożeniu to raczej Sabaoth może mieć obawy. Z moich rusztowań gdyby nie krzywizna ziemi bedę mógł zobaczyć jego balkon. :hiihihi:
PS No może trochę przesadziłem z tą odległością od Saba ale nie tak bardzo.

Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 3:45 pm

Cytat:
jeśli mówimy tu o jakimś zagrożeniu to raczej Sabaoth może mieć obawy

:%

Makabunda - Sro Maj 18, 2005 3:52 pm

Spoko Sab! :dooobry:
Z Jonkoping to Sztokholmu jest kawałek drogi. :hihi:

Odyseusz - Sro Maj 18, 2005 6:57 pm

Skoro jesteście już przy architekturze to was ucieszy :P

Mikołaj - Sro Maj 18, 2005 8:48 pm

Czyżby Lastadia? Misie bardzo, nareszcie jakaś większa mieszkaniowa inwestycja w centrum!
Gdanszczanin - Sro Maj 18, 2005 8:57 pm

Lokalizacja jest bardzo dobra może ożywi wreszcie tą część miasta, jakby jeszcze odbudować spichlerze po drugiej stronie ...
Odyseusz - Wto Maj 24, 2005 12:42 am

Jest nadzieja, że za Invest Komfortem pójdą inni. Wystarczy sobie wyobrazić jak wyglądała by motława w tej okolicy gdyby jeszcze wyremontować i odbudować spochrze oraz porobić zwodzone mosty tak jak to kiedyś obiecywano. :) To byłoby naprwdę coś w skali całego kraju. Ehhh.
wrangla - Pon Maj 30, 2005 1:51 am
Temat postu: Marina Primore już w ofercie
Cytat:
Oferta kompleksu mieszkaniowego Marina Primore do sprzedaży będzie wprowadzona w czerwcu 2005r. Jako pierwszy będzie realizowany budynek KOGA.

Marina Primore to ogrodzony kompleks mieszkaniowy o niebanalnej architekturze. Kolejne, oryginalne budynki noszące nazwy najpiękniejszych żaglowców - Koga, Fregata, Karawela i najwyższy z nich przypominający żagiel - Galeon tworzyć będą morski klimat osiedla.

rispetto - Pon Maj 30, 2005 8:34 am

Odyseusz napisał/a:
Jest nadzieja, że za Invest Komfortem pójdą inni. Wystarczy sobie wyobrazić jak wyglądała by motława w tej okolicy gdyby jeszcze wyremontować i odbudować spochrze oraz porobić zwodzone mosty tak jak to kiedyś obiecywano. :) To byłoby naprwdę coś w skali całego kraju. Ehhh.

Dziwi mnie, że miasto nie egzekwuje od inwestorów takich "wiązanych" transakcji. Przykładem może tu być rekonstrukcja węzła Karczemki, przy któej uczestniczyła IKEA i jeśli część budowy, w której ona uczestniczyła już dawno jest ukończona, to część, za którą odpowiedzialne jest miasto nie jest skończona do dzisiaj (prawie rok poślizgu).
Czy taki Invest Komfort nie mógłby np. wyremontować okolicznych ulic za prawo zakupu tak atrakcyjnej działki???

Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 9:03 am

Cytat:
Czy taki Invest Komfort nie mógłby np. wyremontować okolicznych ulic za prawo zakupu tak atrakcyjnej działki???

Nie wiem, jak jest w tym konkretnym przypadku, ale podejrzewam ze mechanizm jest zawsze podobny - pieniadze, ktore powinny isc na dostosowanie otoczenia trafiaja w postaci zalacznikow do umowy przetargowej do kieszeni osoby podejmujacej decyzje o rozstrzygnieciu konkursu lub wydaniu pozwolenia. :%

rispetto - Pon Maj 30, 2005 9:05 am

Sabaoth napisał/a:
Nie wiem, jak jest w tym konkretnym przypadku, ale podejrzewam ze mechanizm jest zawsze podobny - pieniadze, ktore powinny isc na dostosowanie otoczenia trafiaja w postaci zalacznikow do umowy przetargowej do kieszeni osoby podejmujacej decyzje o rozstrzygnieciu konkursu lub wydaniu pozwolenia. :%

Sorry. Spałem dzisiaj 3 godziny i mnie poniosło :% :hihi:

Sabaoth - Pon Maj 30, 2005 9:07 am

rispetto napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Sorry. Spałem dzisiaj 3 godziny i mnie poniosło :% :hihi:

To znaczy, tak powinno byc i jest w wielu miejscach na swiecie, a Polska jest takim biednym krajem, na dorobku, ze jeszcze nie mozemy sobie na to pozwolic :II

Odyseusz - Pią Cze 10, 2005 7:26 pm

E tam, nie jest jeszcze tak źle. Drugi koniec trasy Słowackiego przebuduje ECE, wielkie centrum handlowe na terenach Fazera. Jeszcze trzy hipermaktety przy słowackiego i wybudują całą drogę heh. :D