Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Budowa tunelu pod Martwą Wisłą.

totenkopf1956 - Nie Paź 23, 2011 12:10 pm
Temat postu: Budowa tunelu pod Martwą Wisłą.
Proponuję podjęcie nowego a myślę iż bardzo ważnego tematu a mianowicie budowy tunelu pod Martwą Wisłą , jednej z najważniejszych inwestycji w Gdańsku jak i w Polsce(pierwszy taki tunel w naszym kraju). Będzie to nie tylko udogodnienie drogowe ale również ogromna atrakcja turystyczna w naszym regionie.
Oto aktualne zdjęcia terenu przy ulicy Marynarki Polskiej w Letniewie, gdzie będzie umiejscowiony wlot – wylot z tunelu. Niedługo miejsce owo zmieni się nie do poznania.

bavar - Nie Paź 23, 2011 12:56 pm

Ciekawe, do czego tak naprawdę się dokopią? Nie chodzi mi o urobek spod samej Wisły ale z obszarów, gdzie będzie się wjeżdżać i wyjeżdżać, czyli po obu stronach kanału.. :%
Sbigneus - Nie Paź 23, 2011 1:25 pm

Jak to co wykopią. Trochę złomu, trochę niewubuchów i śmieci. :haha:
Marek Z - Nie Paź 23, 2011 1:50 pm

Myślałem, że wlot/wylot będzie z drugiej strony Marynarki Polskiej 8))
totenkopf1956 - Nie Paź 23, 2011 2:04 pm

Sbigneus napisał/a:
Jak to co wykopią. Trochę złomu, trochę niewubuchów i śmieci. :haha:
Od strony Letniewa nie powinno być żadnych rewelacji ponieważ do lat 60tych był tam podmokły teren zwany przez nas wałami(poziom terenu taki sam jak działki pod Nowym Portem), zasypany piaskiem z Zakrętu Pięciu Gwizdków podczas jego poszerzania w 1961 roku.
A oto widok z nabrzeża wiślanego na Paged(przyszły przebieg tunelu).

totenkopf1956 - Nie Paź 23, 2011 2:12 pm

Marek Z napisał/a:
Myślałem, że wlot/wylot będzie z drugiej strony Marynarki Polskiej 8))

Gdzieś wyczytałem iż będzie to największe skrzyżowanie w Polsce(???) więc gdzieś się to musi zmieścić. Być może masz rację, nie na darmo zmieniono kierunek Warzywodu.

slowik45 - Nie Paź 23, 2011 3:33 pm

A mnie zaintrygowało to auto , czy nie jest to policyjna polewaczka ?Ciekawe co tam robi ?
totenkopf1956 - Nie Paź 23, 2011 8:13 pm

slowik45 napisał/a:
A mnie zaintrygowało to auto , czy nie jest to policyjna polewaczka ?Ciekawe co tam robi ?

Wczoraj był w Letniewie mecz.

slowik45 - Nie Paź 23, 2011 8:16 pm

Cytat:
Wczoraj był w Letniewie mecz.
no tak , mecz bez policji był by meczem straconym :II smutne .
Krzysztof - Nie Paź 23, 2011 10:49 pm

bavar napisał/a:
Ciekawe, do czego tak naprawdę się dokopią?

Ponieważ "kopać" ma wielki świder, to nawet jak by natrafił na wrak łodzi Wikingów to wypluje jej wióry:II
http://www.trojmiasto.pl/...pis-n51700.html

totenkopf1956 - Pon Paź 24, 2011 10:40 pm

Mniej albo więcej tak ma to wyglądać.
Marek Z - Pon Paź 24, 2011 11:20 pm

Aaa... To teraz wszystko wiadomo. Fajnie to wymyślili. :==
bavar - Wto Paź 25, 2011 11:04 pm

czy to przyszłe rondo na Marynarki Polskiej, to nie przypadkiem 2-poziomowe skrzyżowanie a la estakada? :hmm:
Marek Z - Sro Paź 26, 2011 12:36 am

bavar napisał/a:
czy to przyszłe rondo na Marynarki Polskiej, to nie przypadkiem 2-poziomowe skrzyżowanie a la estakada? :hmm:

Wygląda na to, że samo rondo usytuowane jest na obecnym poziomie, a obie drogi na wprost (z północy na południe i na odwrót) będą "biegły" w wykopie - pod rondem.

Colonel - Sro Paź 26, 2011 10:29 am

A dalej ma byc tak:
http://trojmiasto.tv/Tras...zacja-1262.html

Chris - Czw Paź 27, 2011 1:48 am

Marek Z napisał/a:
Wygląda na to, że samo rondo usytuowane jest na obecnym poziomie, a obie drogi na wprost (z północy na południe i na odwrót) będą "biegły" w wykopie - pod rondem.

Poziom 0 - tramwaj, rondo, połączenia z rondem
Poziom -1 - przejścia niby-podziemne (pod jezdniami ronda, nad poziomem -2)
Poziom -2 - Trasa Słowackiego relacji tunel - Hallera.

tobocian - Sob Paź 29, 2011 9:22 am

Nieźle przedstawione :
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

bavar - Pon Paź 31, 2011 8:28 am

Chris napisał/a:
Poziom -2 - Trasa Słowackiego relacji tunel - Hallera.

Wspomniałeś o Trasie Słowackiego i jej połączeniu z Hallera i znów mnie krew zalała, jak tylko sobie o tym nieporozumieniu przypomniałem, gdyż nie mogę przeboleć faktu niebytu odcinka T.S., łączącego w dalszym jej biegu Hallera z Legionów [ETC] :evil:

Niech mi ktoś powie, jak ta Trasa ma sprawnie funkcjonować???

Colonel - Pon Paź 31, 2011 1:02 pm

bavar napisał/a:

Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi?

bavar - Pon Paź 31, 2011 2:55 pm

Colonel napisał/a:
bavar napisał/a:

Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi?

Chodzi mi o brak sporego i nie mniej istotnego od innych fragmentu Trasy Słowackiego, rozciągającego się pomiędzy ETC [konkretnie rondo oddzielające ul. Legionów od Rzeczpospolitej] a Hallera [skrzyżowanie z Uczniowską]. Więcej wyjaśnić może Tobie tylko ten oto np. filmik [3-ci od góry]

P.S. Oczywiście wiem, że to nie ma związku z tematyką Dawnego Gdańska, to jednak temat ten traktuje o przyszłym tunelu pod Martwą Wisłą i zapewne integralnie z nim związanymi trasami - Słowackiego oraz Sucharskiego :wink:

Krzysztof - Pon Paź 31, 2011 4:12 pm

bavar napisał/a:
brak sporego i nie mniej istotnego od innych fragmentu Trasy Słowackiego

Masz rację. Nie wiem, czy ktoś celowo gmatwa, czy ... :%
Wcześniej pisano, że ten odcinek od Legionów, Rzeczpospolitej do tego ronda na Drodze Zielonej wykona się później, po 2012 r. W tym filmiku mają problem jak nazwać zadanie III. Trasa Słowackiego? - Droga Zielona?
Faktem jest, że to nie może
bavar napisał/a:
sprawnie funkcjonować

Cypis - Wto Lis 01, 2011 1:27 pm

Kiedyś był artykuł o tym odcinku:
Link do trójmiasto

i kilka informacji tu: Link do skyscrapercity

Henio - Wto Lis 01, 2011 9:26 pm

Taki fajny link.
http://youtu.be/LijkBOJqrcI

Colonel - Sro Lis 02, 2011 9:25 am

Post Cypisa wszystko wyjasnia
totenkopf1956 - Nie Lis 13, 2011 8:27 pm

Przyszły teren budowy od strony Letniewa(wczoraj).
Dru - Pon Lis 28, 2011 9:05 pm

Brak odcinka od ulicy Legionów do ronda na trasie Zielonej czy chociażby do ulicy Hallera i nazywanie tego połączeniem Portu lotniczego z Portem Morskim to czysta hipokryzja.

Naprawdę nie wiem kto na to pozwolił by nie przedłużyć tego odcinka bo w takim stanie w jakim zostanie oddana ta trasa będzie powodowała gigantyczne korki przy ETC. Kolejny punkt zapalny będzie przy skrzyżowaniach JP II z Czarnym Dworem i Hallera z Czarnym Dworem. W obu tych miejscach droga zwęża się do jednego pasa i łatwo się domyślić jakie będą tego skutki.

Brak Tunelu pod Wisłą przed Euro 2012 również zablokuje główne miasto. Już teraz przy obecnych rozgrywkach piłkarskich tworzy się zamieszanie i wstrzymywanie ruchu tylko dlatego by kibicie mogli wyjechać autokarami ze stadionu. Za pół roku trzeba dodać do tego masę aut z zagranicy i tłok w komunikacji miejskiej - Na ten czas będę chyba musiał wyjechać gdzieś daleko by ominąć ten przyszłoroczny horror :P

tobocian - Pon Lis 28, 2011 10:38 pm

Ja pierdziu...budowali most wantowy-źle
budują tunel-źle
To moze wzorem Stalinizmu zamiast zwiększać produkcję zmniejszać liczbę konsumentów?
Ot i nie będzie problemów i nie trzeba budować tuneli,mostów,autostrad?
Kolego-nie ma w "kasie" dużo grosza-to co zrobisz?nic nie zrobisz bo szkoda grosza?czy najpierw zbudujesz coś a potem dalsze co nieco?
:???:
pozdrawiam...

pawel.45 - Wto Lis 29, 2011 2:02 am

tobocian napisał/a:
Ja pierdziu...budowali most wantowy-źle
budują tunel-źle...

...Kolego-nie ma w "kasie" dużo grosza-to co zrobisz?nic nie zrobisz bo szkoda grosza?czy najpierw zbudujesz coś a potem dalsze co nieco?...

Nie mogę odnaleźć we wpisach poprzedników krytyki podjęcia budowy tunelu. Wręcz przeciwnie – zastrzeżenia do jego braku, jak również nie zbudowania w odpowiednim czasie (wyprzedzając powstanie obiektów gromadzących wielu ludzi) odcinka drogi umożliwiającej sprawną komunikację. To (dla przykładu) - jak zbudowanie wysokiego budynku z windą od drugiego piętra w górę, a od przyziemia do windy zainstalowanie drabin – bo zabrakło grosza. Jak będzie – to się dobuduje.
W zasadzie nie ma problemu, bo po drabinie też da się wdrapać do windy, a mieszkańcy mogą już zasiedlać budynek. Dalsze co-nieco nastąpi za jakiś czas. :hihi: pozdrawiam.

luanda - Wto Lis 29, 2011 9:56 am

Min. 6000 ton miesięcznie znanej mi paszy zamiast blokować Podwale P do Okopowej pojedzie tym tunelem (i na pusto wróci), ja pojadę (Tobociek pojedziesz?!), i już będzie luźniej w centrum. Oprócz tego miliony innych pojazdów zamiast stać w korku na Podwalu P. od Elbląskiej codziennie (czy od Bystrej w czasie Jarmarku) skorzysta z tego tunelu nawet bez połączenia z naszym aerodromem.
totenkopf1956 - Sob Gru 03, 2011 4:56 pm

Coś drgnęło w sprawie tunelu – dawne „wały” pomiędzy Letniewem a Martwą Wisłą.
Teren byłej Nasycalni , Prozametu a później Techmoru. Dzisiaj.

Jerzy Makieła - Sob Gru 03, 2011 8:48 pm

totenkopf1956 napisał/a:
Coś drgnęło w sprawie tunelu

Drgnęło??? Po drugiej stronie Wisły robotą aż się pali... Na "nowej" Sucharskiego dzisiaj widziałem jak układano krawężniki...

totenkopf1956 - Sob Gru 03, 2011 10:22 pm

Jerzy Makieła napisał/a:
totenkopf1956 napisał/a:
Coś drgnęło w sprawie tunelu

Drgnęło??? Po drugiej stronie Wisły robotą aż się pali... Na "nowej" Sucharskiego dzisiaj widziałem jak układano krawężniki...

Sądziłem iż najpierw wywiercą dziurę a dopiero potem będą układać krawężniki, ale być może to taka nowa technologia , która została zapoczątkowana przy wiadukcie w Letniewie.

tobocian - Sob Gru 03, 2011 11:17 pm

:^^ Ciekawie by wyglądało jakby ze wszystkich "znawców" problemów na forum zebrać ekipę inż-bud i coś "wykonać" :hiihihi: nie wiem czy utknęlibyśmy w morzu pisemek(z braku środków na budowę) czy postawilibyśmy "cudotwór" :^^ wszystkim przyjazny :huuurra:

Luanda-wiadomo o co kaman i oczywiście będę pierwszy który przejedzie tym tunelem :brake: poważnie: masa ciężarówek odciąży ruch na Podwalu...a gdzie pojadą tam pojadą :wink: mniejsze korki będą i wsio :^^
Więcej wiary! :zgooda:

Colonel - Nie Gru 04, 2011 11:07 am

Jerzy Makieła napisał/a:
Po drugiej stronie Wisły robotą aż się pali...

Też to widziałem tydzień temu.
Ale jak widać zawsze muszą się znaleźć tacy, co tylko umieją zrzędzić.

Krzysztof - Czw Lut 16, 2012 12:10 pm

http://www.trojmiasto.pl/...uro-n55462.html
Cytat:
91-metrowe urządzenie za 21 mln euro ma być gotowe we wrześniu.

totenkopf1956 - Sob Lut 25, 2012 9:22 am

Sten z przed tygodnia .
tobocian - Sro Kwi 25, 2012 9:16 pm

No to jak są fotki z jednej strony Wisły :^^ to wrzucam z drugiej bo też się dzieje :wink:
Na razie kopią i wzmacniają coś tam nie znam się żeby wpuścić "kreta" :^^ znaczy tego co dziurę pod kanałem wykopie :szabelka:

tobocian - Sro Kwi 25, 2012 9:24 pm

No to jeszcze wrzucę fotki nowego przęsła nad drogą na Stogi,przedłużenie mostu wantowego(przez niektórych uważanego za niepotrzebny :hiihihi: )
i niech prace trwają w takim tempie jak są to będzie si :wink:

tobocian - Nie Maj 06, 2012 12:39 pm

Nowe przęsła estakady w ciągu ul.Ku Ujściu,w głębi widać niedawno wyremontowany most "czerwony"
totenkopf1956 - Pon Maj 07, 2012 8:49 pm

Letniewski odcinek tunelowy , fotki z 1 maja .
TOMB - Wto Maj 08, 2012 12:09 pm

A jakiś czas temu zwrócono mi uwagę że zamieszczam za dużo zdjęć współczesnych budów... i że to nie jest forum na ten temat. :hihi: :haha:
totenkopf1956 - Wto Maj 08, 2012 6:52 pm

TOMB napisał/a:
A jakiś czas temu zwrócono mi uwagę że zamieszczam za dużo zdjęć współczesnych budów... i że to nie jest forum na ten temat. :hihi: :haha:

Jeśli Tobie na tym bardzo zależy to mogę ustąpić trochę pola na Twoją korzyść . :D :D :D

discus - Pon Kwi 22, 2013 3:19 pm

Drążenie tunelu pod Martwą Wisłą opóźnione o półtora miesiąca
tobocian - Wto Kwi 23, 2013 9:55 pm

Ktoś tam kiedyś tam powiedział:
"Nie ważne jak się zaczyna,ale jak się kończy!"
Przesunęło się, ale obietnice niemiłosiernie opcjują za "terminowym terminem",git majonez. :^^

Colonel - Pią Kwi 26, 2013 2:48 pm

Lepiej lekko opóźnic, niz miec katastrofe budowlana albo prokuratora nasłanego przez PiS.
Martino - Pią Kwi 26, 2013 8:15 pm

Colonel napisał/a:
Lepiej lekko opóźnic, niz miec katastrofe budowlana albo prokuratora nasłanego przez PiS.

Po co "politykowanie"?

Colonel - Pon Maj 06, 2013 1:23 pm

To nie politykowanie, tylko obserwacja zycia.
danziger - Pon Maj 06, 2013 8:17 pm

Kiepskie to obserwacje - akurat prokuratora może ewentualnie nasłać partia rządząca, a nie opozycyjna. Niemniej skupmy się raczej na technicznych aspektach budowy, a nie na przypuszczalnej przynależności partyjnej hipotetycznych osób potencjalnie "nasyłających" organa ścigania na jakieś tam inne osoby, które rzekomo dopuszczą się kiedyś jakichś uchybień.
Colonel - Nie Maj 12, 2013 9:54 am

danziger napisał/a:
akurat prokuratora może ewentualnie nasłać partia rządząca,

Skąd takie teorie? Masz osobliwe widzenie działania państwa.

A o technice masz coś nowego do powiedzenia? Bo ja nie.

danziger - Pon Maj 13, 2013 11:31 am

Colonel napisał/a:
A o technice masz coś nowego do powiedzenia? Bo ja nie.

No to nie pisz nic w tym wątku. Od uprawiania polityki są inne fora.

Colonel - Wto Maj 14, 2013 1:01 pm

.....
discus - Wto Maj 14, 2013 3:25 pm

29 maja ruszamy dalej z budową :D
Henio - Sob Maj 18, 2013 6:47 pm

Jak kto jest zainteresowany budową tunelu to zapraszam na : http://www.skyscrapercity...d.php?t=1450885
29 V to start "pod publikę " , oby otwarcie tak nie było , bo takie "imprezy" to pamiętam z dawnych lat ." Kukardkę " przecieli , ordery bajery i "poprawki" jeszcze rok .

Zbych - Nie Maj 19, 2013 12:27 pm

A rowerem będzie wolno tym tunelem przejechać, czy
tobocian - Pon Maj 20, 2013 11:20 am

Zbych, niestety tak jak i most wantowy :zamykamy2: ...