|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - Nazwy miejscowości
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 7:48 pm Temat postu: Nazwy miejscowości Podczas mojego ostatniego, krótkiego pobytu w Gdańsku zabrałem moje stare mapy. Teraz je poskanowałem i chcę się z Wami podzielić pewnymi spostrzeżeniami. Otóż proces ustalania nazw miejscowości na tzw. ziemiach odzyskanych był procesem długotrwałym. Mapy zaś były tworzone w oparciu o mapy przedwojenne z pewną wizją przyszłości.
Mapa pierwsza - Sieci Kolejowej R.P. wydanie I, stan na 1 IV 1946 r. wyraźnie pokazuje linię kolejową z Wrzeszcza przez Brentowo do Starej Piły. Ponadto na Żuławach pojawiają się bądź nieprzetłumaczone nazwy miejscowości - Knüppelkrug, bądź tylko spolszczone - jak Nitych (Nowy Staw obecnie), bądź zupełnie fantazyjne, jak Ścieżki czy Obozy (to pewnie Sztutowo).
Mapa druga - Polska Zachodnia - Mapa Komunikacyjno-Administracyjna ze słownikiem nazw niemiecko-polskim (też w moim posiadaniu ) z roku 1945 pokazuje przebieg dawnej granicy Wolnego Miasta! (czyżby myślano wtedy o przywróceniu stanu prawnego z 1938 r. ). Na mapie Steegen jest w oryginale, Nowy Staw nazywa się Nytych, a Bohnsack nazywa się jeszcze Bąsak.
Co o tym sądzicie?
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 8:21 pm
I jeszcze trzecia mapa - Okręg Mazurski, z 1946 r. Do mapy dołączony słowniczek nazw Na mapie podobnie jak na poprzednich zaznaczono obszar Wolnego Miasta. Niektóre nazwy nie zostały jeszcze przetłumaczone, inne mają dawne nazwy. Ciekawostką jest Stegna, tu nazwana Ściegna! A nawiązując do innego wątku: Marzęcino - nieczynne wrota przeciwsztormowe na tej mapie Marzęcino jest jeszcze nazywane Panna.
Mikołaj - Wto Paź 05, 2004 9:41 pm
Cytat: | przebieg dawnej granicy Wolnego Miasta | potraktowany z duużą dowolnością!
Czy na niektórych studzienkach nie ma czasem napisu Pasewark?
seestrasse - Wto Paź 05, 2004 9:58 pm Temat postu: Re: Nazwy miejscowości pierwsza mapka wisi u mnie na stronie
Sabaoth napisał/a: | Co o tym sądzicie? |
na przyklad to, ze niektóre nowe nazwy nie maja zadnego zwiazku z historia ani tradycja regionu (np. Przegalina czy Sobieszewo)
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 10:03 pm
Cytat: | pierwsza mapka wisi u mnie na stronie |
CAŁA? Ona jest dosyć duża.
seestrasse - Wto Paź 05, 2004 10:32 pm
och, czepiasz sie...
cala w sensie sieci zulawskiej waskiej - to na pewno
Sabaoth - Wto Paź 05, 2004 11:47 pm
Zajrzyj do maila, będziesz mogła podmienić mapkę na stronie na "kolorowszą"
seestrasse - Wto Paź 05, 2004 11:53 pm
no toz mówilam juz tutaj , ze jestes genialny...
Sabaoth - Sro Paź 06, 2004 12:15 am
To dorzucę jeszcze dwie pocztówki, których raczej nie wykorzystam. Gottswalde ze stacją kolejową dla Seestrasse i Gemlitz.
seestrasse - Sro Paź 06, 2004 3:30 pm
CZY MAM POWIEDZIEC, ZE CIE KOCHAM?!
a nie daloby sie w nieco wiekszej rozdzielczosci...?
Sabaoth - Sro Paź 06, 2004 5:09 pm
seestrasse napisał/a: | CZY MAM POWIEDZIEC, ZE CIE KOCHAM?!
|
Nie bardzo, bo żona byłaby zazdrosna
seestrasse napisał/a: | a nie daloby sie w nieco wiekszej rozdzielczosci...? |
Niestety mam tylko takie
Marek Z - Sro Paź 06, 2004 10:04 pm
Cytat: | CZY MAM POWIEDZIEC, ZE CIE KOCHAM?!
|
Fiuuuu... ale się zrobiło miło na Forum.
Mikołaj - Sro Paź 06, 2004 10:22 pm
Chyba zajmę sie kolekcjonowaniem pocztówek, nie wiedziałem, że to robi takie wrażenie na kobietach
Grün - Sro Paź 06, 2004 10:35 pm
Zawsze można zaprosić do siebie wieczorem, żeby pooglądać pocztówki do rana... zaczynam zbierać
Marek Z - Sro Paź 06, 2004 11:30 pm
Cytat: | Chyba zajmę sie kolekcjonowaniem pocztówek |
He, he... uderz w stół a nozyce się odezwą...
Marcin - Sro Paź 06, 2004 11:35 pm
Wiedziałem co robię, gdy ostatnio kupiłem po okazyjnej cenie dwa fajne egzemplarze (Sabaoth wiesz o czym mówię).
seestrasse - Czw Paź 07, 2004 1:23 am
, chlopaki
teraz juz wiecie, na co podrywac Rzygaczki
dla wszystkich Forumowiczów i Forumowiczek tez (ech, te równouprawnienie...)
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 9:22 pm
Zauważyłem na Twojej stronie piękne zdjęcie parowozu wąskotorowego. Nie znalazłem u Ciebie dalszej części tego zdjęcia, więc załączam. Zdjęcie przedstawia pociąg stojący na stacji Groß-Zünder.
Mikołaj - Sob Paź 09, 2004 9:25 pm
Nie myśl Sabaoth, że jak siedzisz w tej Szwecji to mąż Izy Cię tam nie dopadnie!
seestrasse - Sob Paź 09, 2004 9:51 pm
Grün - Sob Paź 09, 2004 9:56 pm
Podrywacz!!!!!!
seestrasse - Sob Paź 09, 2004 9:56 pm
Sabaoth napisał/a: | Zauważyłem na Twojej stronie piękne zdjęcie parowozu wąskotorowego. Nie znalazłem u Ciebie dalszej części tego zdjęcia, więc załączam. Zdjęcie przedstawia pociąg stojący na stacji Groß-Zünder. |
alez ja to bardzo dobrze wiem
next time mój awatar bedzie przedstawial wlasnie Wielkocedrowa Kure Waskotorowa
a jakbys jeszcze zajrzal do któregos tam numeru 30Dni, jakos tak wiosna 2002...
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 10:07 pm
To ja już obrazków nie będę załączać
seestrasse - Sob Paź 09, 2004 10:10 pm
Sabaociku... plizzz... jakze mam Cie udobruchac?
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 10:17 pm
W innym wątku napisałem, że słucham się żony. A Ci mi tu takie cóś! Ja tak z dobroci serca, skanując materiały do strony dorzuciłem jeszcze jeden.
Seestrasse, ale na swojej stronie nie zauważyłem tej stacji, parowóz jest.
seestrasse - Sob Paź 09, 2004 10:20 pm
Zgadza sie. Po prostu znane nam skadinad pisemko nie zmiescilo mi sie w skaner
Sabaoth - Sob Paź 09, 2004 10:21 pm
Wysłałbym Ci mailem skan, ale potem będą to komentować.
seestrasse - Sob Paź 09, 2004 10:36 pm
badzmy ponad slij... bardzo Cie ladnie prosze
seestrasse - Nie Paź 10, 2004 12:09 am
no i prosze
dziekuje
Grün - Nie Paź 10, 2004 12:29 am
Czy my Wam czasem nie przeszkadzamy?
Mikołaj - Nie Paź 10, 2004 3:07 am
a czy to się godzi, żeby tak 93-latkę adorować?
parker - Nie Paź 10, 2004 9:57 am
Kobiety są jak wino, im starsze tym lepsze
Sabaoth - Nie Paź 10, 2004 11:04 am
Grün napisał/a: | Czy my Wam czasem nie przeszkadzamy? |
Zupełnie nie!
Marcin - Nie Paź 10, 2004 11:08 am
Na pewno?
Sabaoth - Nie Paź 10, 2004 11:09 am
Marcin napisał/a: | Na pewno? |
Oczywiście, dyskusja o nazwach ciekawie się rozwija
seestrasse - Pon Paź 11, 2004 2:43 pm
Marek Z - Pon Paź 11, 2004 3:04 pm
Cytat: | Kobiety są jak wino, im starsze tym lepsze |
Czego nie mozna powiedzieć o facetach..
parker - Pon Paź 11, 2004 7:27 pm
Marek Z napisał/a: | Cytat: | Kobiety są jak wino, im starsze tym lepsze |
Czego nie mozna powiedzieć o facetach.. |
no, może z wyjątkiem pan Seana Connery
Grün - Pon Paź 11, 2004 7:30 pm
Jasne - może jeszcze Gustawa Holoubka?
parker - Pon Paź 11, 2004 7:41 pm
wolę tego pierwszego, absolutnie
Horhe - Sob Lip 02, 2005 2:42 pm
Poszukuję współczesnego odpowiednika nazwy Rashtau (Rasztau). Ktoś zna?
Był tam w 1807 roku park artylerii oblężniczej. Znając przekazy ikonograficzne i plany oblęzenia, wynika że było to gdzieś koło Suchanina.
Ktoś coś wie na ten temat? Pomocy, bo mam zastój z mgr z tego powodu
Mikołaj - Sob Lip 02, 2005 10:59 pm
Nie powinno być Rasthau?
niestety ani tutaj ani tutaj nic nie znalazłem
Horhe - Nie Lip 03, 2005 9:43 am
Może i Rasthau?
J. Staszewski: Artyleria polska pod Gdańskiem 1807 r., „Rocznik Gdański”, t. VII, VIII, 1933-34 na stronach 217-218 podaje Rasztau
de Namore - Sro Lis 09, 2005 9:09 am
Witam,
jestem nowy na forum więc nie będę sie wymądrzał, ale jeżeli kogos interesuje sposób tworzenia nazw na "Ziemiach Odzyskanych" polecam:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70728117
Sam kupiłem, potem wystraszyłem się, że nie będzie obiektywna - ale nie jest źle.
Boskey - Nie Sty 22, 2006 9:50 pm
Może to nic znaczącego, ale dla mnie ciekawostką jest umieszczanie obok miejscowości "Gdańsk"- na obecnych szwedzkich mapach - przystani promowej "Neufahrwasser". Jak pojawianie się starej nazwy całego miasta w ogóle nie dziwi , to używanie dawnych nazw dzielnicowych obok obecnej nazwy miasta przykuło moją uwagę...
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 10:00 pm
Już gdzieś o tym pisałem, w Nynäshamn wisiała mapa, na której nazwy miast i miejscowości po drugiej stronie jeziora Wschodniego (zwanego przez niektórych Bałtykiem) były w wersji przedwojennej. Dopiero niedawno Danzig został zmieniony na Gdańsk.
Boskey - Nie Sty 22, 2006 10:15 pm
Też to widziałem, ale nadal pływa się do Neufahrwasser obok Gdańska
Ohranka - Sob Wrz 16, 2006 7:55 pm
Czy słyszeliście kiedykolwiek o wiosce położonej na Żuławach o dawnej nazwie Schoenehr? Obiecałam jednemu z turystów, że postaram się odnaleźć miejscowość, z której wyemigrowała jego rodzina, i taką właśnie nazwę mi podał. Mi nic ta nazwa nie mówi, na przedwojennych mapach ani w spisie też nie znalazłam niczego takiego
Mikołaj - Sob Wrz 16, 2006 8:22 pm
a może chodzi o Ostaszewo/Schoeneberg/Szynberk?
roland - Nie Wrz 17, 2006 12:39 pm
A może to Schoenrohr- Trzcińsko.
Ohranka - Nie Wrz 17, 2006 5:35 pm
Też właśnie myślałam o Trzcinisku, ta nazwa ze wszystkich zaczynających się na Schoen- jest najbardziej zbliżona. Wysłałam już temu panu maila z zapytaniem, czy ta miejscowość mogła nazywać się nieco inaczej niż podał, ale jeszcze nie odpowiedział
Zdzislaw - Wto Wrz 19, 2006 12:10 am
Ponieważ mój "niemiecki" może posłużyć najwyżej do zamawiania dwóch.... no może trzech piw, mam prośbę. Co oznacza nazwa "Legstries" z tym, że owo "s" jest pisane jako tzw. scharf-S. (to z dwoma brzuszkami). W zadnym z posiadanych slowników (mam kiepskie) nie mogę znaleźć znaczenia. Załączony skan to fragment mapy (nie wiem z jakiego roku) ale co ciekawe nazwa ta nie pojawia sie na innych znanych mi mapach....
A przy okazji co to za Marchenmulde.....?
Marcin - Wto Wrz 19, 2006 12:45 am
Legsrieß -> Strzyża Dolna
I polecam na przyszłość "słownik" nazw na stronie naszego Sabaotha.
|
|