|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Wrzeszcz - rejon Kościuszki i Legionów
bassa - Sro Cze 02, 2004 11:55 pm
Heh...a ja lubie szalenie i chciałabym jak najczesciej uzywac..przy gdanskich tematach..albo wrzeszczanskiech (uklon do Cześka). Gdzie sensowna stronka pamiatek Wrzeszcza ?!!!!
Marek Z - Pią Cze 04, 2004 8:18 am
Cytat: | (uklon do Cześka). |
Co się tylko do Cześka uśmiechasz ? A inni wrzeszczanie ?
bassa - Nie Cze 06, 2004 1:31 am
Heh...Roztomiły wrzeszczański krajanie, Marku Z !...Moge sie usmiechac nawet jak dawna pętla ,,8,, na rogu Kosciuszki i Al.Legionow(Dzierzynskiego).
Jeno to Czesiek ma wspaniała strone...znaczy..zrobił ???
Znaczy- potrafi ??? znaczy- kapitan..;-))
(zapłacilam za stronke na onecie na rok - zatem ?? Wrzeszczanie wszystkich epok mozna....;-)) albo co...)
Czesiek - Nie Cze 06, 2004 8:30 pm
Cytat: | Jeno to Czesiek ma wspaniała strone...znaczy..zrobił ???
Znaczy- potrafi ??? znaczy- kapitan..;-)) | widzę że po mału wkręcam się w forum dzięki za ja też lubię Borhardta ( piszę z pamięci) a na dawnej pętli 8 też mogę się uśmiechać, lubiłem i lubię dawną Legionów którą nazywaliśmy Alejką , jeździło się tam rowerami i często z kolegami robiliśmy wyscigi kolarskie. Może ktoś pamięta że przy likwidacji tej pętli wykopano parę niewypałów z II wś.
Sabaoth - Nie Cze 06, 2004 9:53 pm
A pamiętacie poczekalnię (taka budka pomalowana na szaro) przy pętli? Z tej pętli wiele razy odjeżdżałem 7-ką, z dziadkiem do Brzeźna. Podobna budka przetrwała dużo dłużej na Mickiewicza.
A może ktoś pamięta, kawałek dalej przy bramie lotniska była taka mała fontanna z gipsowymi łabędziami.
lucy - Nie Cze 06, 2004 10:17 pm
Fontanny nie pamietam ale chodziłam do przedszkola tuż przy lotnisku
To było, bardzo, bardzo dawno temu
Marek Z - Pon Cze 07, 2004 10:57 am
Cytat: | Może ktoś pamięta że przy likwidacji tej pętli wykopano parę niewypałów z II wś. |
Pamiętam likwidację tej pętli, dla nas chłopaków to było nie lada wydarzenie ! Wykopy, spychacz i inne maszyny, demontaż torów, ale jakoś o niewypałach nie słyszałem. Natomiast byłem przy znalezieniu niewypału na boisku sąsiadującej z pętlą szkoły 49 do której chodziłem. Przyjechali wtedy saperzy, policja i usunęli to. Ale była gratka !
Cytat: | A może ktoś pamięta, kawałek dalej przy bramie lotniska była taka mała fontanna z gipsowymi łabędziami. |
Fontannę też pamiętam, była ona zaraza za bramą lotniska, przy dużej płaczącej wierzbie. Na jej dnie było zawsze pełno monet, które z chłopakami chcieliśmy wyciągać. Obmyślaliśmy nawet stroje nurkowe, żeby zejść pod wodę...
Cytat: | chodziłam do przedszkola tuż przy lotnisku |
Lucy, ja też chodziłem do tego przedszkola - nr 6 przy Krzemienieckiej.
pumeks - Pon Cze 07, 2004 11:08 am
Marek Z napisał/a: | Fontannę też pamiętam, była ona zaraza za bramą lotniska, przy dużej płaczącej wierzbie. |
A ja pamiętam już tylko samą wierzbę na początku lat osiemdziesiątych wykopano ją i gdzieś przesadzono. Co do pętli przy SP 49, to pamiętam że była i zniknęła. A do przedszkola na Krzemienieckiej odprowadzałem brata
lucy - Pon Cze 07, 2004 11:10 am
Cytat: | Lucy, ja też chodziłem do tego przedszkola - nr 6 przy Krzemienieckiej |
No popatrz Marku
Tylko ja trochę wczesniej
Sabaoth - Pon Cze 07, 2004 12:04 pm
Cytat: | Fontannę też pamiętam, była ona zaraza za bramą lotniska, przy dużej płaczącej wierzbie. |
No, wiec jednak byla, a juz myslalem, ze mi sie przysnila. Nikt z moich znajomych nie pamieta. Czasami dziecko zapamieta cos, na co dorosli nie spojrza.
A jesli chodzi o przedszkole, to mnie wychowywali dziadkowie, mieszkajacy na Pestalozziego, dopiero pozniej poszedlem do przedszkola na Przymorzu (od razu do starszakow ).
Czesiek - Pon Cze 07, 2004 11:05 pm
Cytat: | A pamiętacie poczekalnię (taka budka pomalowana na szaro) przy pętli? Z tej pętli wiele razy odjeżdżałem 7-ką, z dziadkiem do Brzeźna | za moich czasów jeździło się do Brzeźna 5 z końcowego przystanku na ul.Warynskiego, przez plac Komorowskiego i Chrobrego.
Cytat: | Natomiast byłem przy znalezieniu niewypału na boisku sąsiadującej z pętlą szkoły 49 do której chodziłem. | Marku Z. złapałeś mnie na kłamstwie faktycznie niewypały były na boisku szkolnym, ja też chodziłem do 49 lecz tylko do 8 klasy, natomiast fontannę przy lotnisku pamiętam mgliście
Marek Z - Wto Cze 08, 2004 2:39 pm
Cytat: | Marku Z. złapałeś mnie na kłamstwie faktycznie niewypały były na boisku szkolnym, |
Eee... tam, to tylko przysłowiowe parenaście metrów dalej, tak że błąd był w granicach tolerancji.
Cytat: | natomiast fontannę przy lotnisku pamiętam mgliście |
Chciałem tylko uściślić. Była ona NA terenie lotniska, a właściwie portu lotniczego za bramą wjazdową, mniej więcej przed dzisiejszym wjazdem do ETC z Rzeczpospolitej. jadąc od strony Kościuszki. A w miejscu wierzby stoi dzisaj śmietnik.
A swoją drogą: ciekawe czy Kasia nie ma czkawki ? Temat brzmi przecież: "A nasza Kasia kochana"...
Mikołaju, moze zrobisz z ostatnich kilku postów nowy wątek pt. Wrzeszcz - rejon Kościuszki i Legionów ?
bassa - Sro Cze 09, 2004 11:20 pm
Ten rejon nawet sie nazywa...to jest wątek matecznik , tak sobie wymyslili ludzie przy dogadywaniu sie ze chcemy siec netowa -spodobalo sie i tak zostalo.nawet stronka jest kupiona na onecie dla matecznik.pl i czeka na Czeska..;-)) I jego tysiac fotek...
A przedszkole na Krzemienieckiej od dwoch lat jest Poradnia Psychologiczna-wybor zawodu dla mlodych, badania i doradztwo dzieciakom z kilku dzielnic Gdanska.
pumeks - Czw Cze 10, 2004 8:18 pm
A jak ja próbowałem wejść w necie na ten MATECZNIK to mi się tylko reklamy sekstelefonów pootwierały
Kasia_57 - Czw Cze 10, 2004 9:07 pm
Fontanna, powiadacie? Nie pamietam zupełnie... Z ktorej strony? Od strony sali odpraw? ja tylko pamiętam strach, kiedy się leciało tymi trzęsącymi się samolotami..
Gdzie ta fontanna była, bo mi teraz spokoju nie da.
a, faktycznie, miałam jakąś czkawkę
bassa - Czw Cze 10, 2004 11:43 pm Temat postu: okolice Kosciuszki-Al legionow Pumeksie drogi...toc stronki jeszcze nie ma ! Znaczy- jest zaplacona na onecie i bedzie czynna do 31.05 2005 ale tresci trza wpisac dopiero...Jest, jak najbardziej- strona www.digimer.pl czyli firmy ktora zrobila nam tu siec.I owszem, Henryk Kucmierz chce dac i przestrzen na serwerze i inna pomoc-co tylko chcemy...
A co chcemy ?Umieszczac fotki i wspominki wrzeszcanskie...tyle,ze ja nie umiem tego zrobic, ani zeskanowac ani stronke...;-))) Umiem- dotrzec do dowolnych wspomnien-osoby- i fotek-i co z tego...Teraz- przy Kongresie FOP www.fop.razem.pl 25,26 czerwca-tez okazja dotarcia do pomorskich wrzeszczan....ale nie przerobie tego na netowe i to jest klops,stety
Marek Z - Pią Cze 11, 2004 1:37 am
Cytat: | Fontanna, powiadacie? Nie pamietam zupełnie... Z ktorej strony? Od strony sali odpraw? ja tylko pamiętam strach, kiedy się leciało tymi trzęsącymi się samolotami..
Gdzie ta fontanna była, bo mi teraz spokoju nie da. |
Przekraczając bramę Portu Lotniczego, w miejscu, gdzie się kończyła ówczesna Dzierżyńskiego, fontannę mieliśmy lekko z prawej strony, na wysokości wejścia do budynku (pamiętam, że na piętrze była kawiarnia - zapach kawy z expresu pamiętam do dzisiaj, choć wtedy byłem brzdącem. Mieli też super lody w pucharkach). Wokół placu była ulica w formie ronda - które można było objechać dookoła. W środku tego ronda, prawie w centralnym punkcie była fontanna w formie prostokąta, z tryskającą do góry wodą i coś mi się wydaje, że właśnie ze wspominanych przez Sabaotha łabędzi (a właściwie z ich pysków) ta woda tryskała. Patrząc na wprost od bramy były niebieskie barierki oddzielające rondo od płyty lotniska, gdzie wysiadali pasażerowie.
Po lewj stronie od barierek był jeszcze parking dla samochodów, a za nim - patrząc w kierunku zachodnim widać było Aeroklub. Stały tam kukuryźniki, awionetki, szybowce, itp., z tym, że pomiedzy nimi a lotniskiem był jeszcze niedostępny teren wojskowy.
Aaaa... W tej kawiarence mieli jeszcze cukier w kostkach !! Co na tamte czasy było nie lada atrakcją. Przynajmniej dla takiego berbecia jak ja.
bassa - Wto Lip 06, 2004 11:36 pm
Hip hip hurra- mam wreszcie to opracowanie Wydz Arch Politechniki Gd na temat gdanskich osiedli z lat dwudziestych XX w... autorzy:arch Romana Cielatkowska i Piotr Lorens. Ile fotek ! Ile ciekawostek... Arcyciekawa bibliografia na koncu ! Umozliwia dalsze poszukiwania-a dwie pozycje z bibliografi zobaczylam ,,na zywo,, 20 min po wizycie na PG- mianowicie w kapitalnym antykwariacie w piwnicy bloku Fiszera 4c. Prawde mowiac, nawet nie wiedzialam ze cichcem dobudowano nowy blok w strukture kamienic i domkow ,,z widokiem na teren PG,,.
I cos dla Yarecque- jak najbardziej, są teksty i fotki o okolicach Kochanowskiego, Sochaczewska itd..;-))
He he- naklad 200 egz, znaczy- mam bialego kruka!!! Pewnie, ze pozycze !!
seestrasse - Wto Lip 06, 2004 11:43 pm
to skanuj, Basso, fotki i na stronke dawaj!
Mikołaj - Sro Lip 07, 2004 2:42 pm
fotki w tej książce są baaardzo kiepskiej jakości...
bassa - Sro Lip 07, 2004 3:06 pm
Prawda-nie popisala sie firma-skladacz tekstu...z czego wniosek, ze trza dotrzec do autorow, pytajac o dalszy ciag (o ktorym pisza w egz!!!) i zaproponowac ,,ludzkie,,zeskanowanie fotek ehm..a przy okazji dla nas...;-))
a po co mam kserowac nielegalnie zalączony tam tekst o badaniach socjologicznych (poziomu zadowolenia mieszkancow-wysokiego zreszta...)i 80 % poparcia dla potrzeby tworzenia stow lokalnego....skoro mozna dostac dyskietke z legal tekstem od dr Dymnickiej..;-))
No tak- jak by sie poszlo z pisemkiem stow internautow...
Przed chwila znalazłam w zdumiewajacym miejscu info o imprezie Wolne Miasto Gdansk pod koniec sierpnia-1 wrzesnia 2004 ...zgadniecie, gdzie ??? heh, czy to zaczyna byc serial ,,zagadki bassy?,,
szczegolnie ze juz widze oczami duszy mojej, jak uczestnicy imprezy wbijaja slupki z tablicami info...;-)) i linkiem do dawnygdansk...;-))
Marek Z - Sro Lip 07, 2004 6:17 pm
No, co to za impreza ?
Barabasz - Sro Lip 07, 2004 8:18 pm
Co za impreza...???
Marcin - Sro Lip 07, 2004 8:23 pm
Jak sama nazwa wskazuje - będzie to impreza secesyjna (i nie chodzi mi o kierunek w sztuce i architekturze).
Jarek z Wrzeszcza - Pią Lip 09, 2004 3:02 pm
Cytat: | I cos dla Yarecque- jak najbardziej, są teksty i fotki o okolicach Kochanowskiego, Sochaczewska itd..;-)) |
bassa - Sob Lip 10, 2004 1:18 am
wow..ale sie porobilo...impressa to www.miniportal.harc.pl znaleziona dzieki Forum II Lo... na http://2lo.sun.shl.pl
KSIAZKA o osiedlach z lat dwudziestych to Cielatkowska Lorens-MA Czeslaw w tej chwili moj egz-tak, da sie pozyczyc...sms czeslawa i- ,,opracowalismy,, dzis przekazywanie roznych rzeczy via pizzeria na Wajdeloty czynna do 23...
na przyklad ,Niedokonczona gaweda,, dla Marcina !!!
aaaabsolutnie aaaaby wrzeszczanskie tematy ogarnac- ptrzebny nowy wątek...
Na przyklad- spedzilam wieczor dzis z pania, ktora PAMIETA kto gdzie co-lokal- mial na Wajdeloty i zna te osoby ! telefony domowe itp...
alberht - Pon Lip 12, 2004 4:13 pm
@bassa - http://2lo.sun.shl.pl/ jest nieoficjalnym forum 2lo, ale jako, że 2lo nie posiada innego /ids nie udostępnia nic, co mogłoby w tym pomóc, do tego wiesz jak działa.../ to możesz spokojnie pisać, że to forum 2lo, bo administrcja nie ma chyba nic przeciwko
co do strony matecznika, to wiesz, że mogę pomóc i jeżeli tylko będę w stanie to zrobię to z przyjemnością /pomogę, nie zakupy w galerii madison / do tego postaram się zeskanować kilka zdjęć z tamtych okolic - moja mama chodziła do 2lo, moja rodzina mieszka tam już jakiś czas /wcześniej mieszkali w oliwie/
z tego co zauważyłem, to rejony pg są bardzo bogate w ślady przeszłości - przeglądałem listę z napisami na ścianach i do studzienki zajmuje na niej całkiem sporo miejsca, chodziłem do podstawówki i gimnazjum na Traugutta, a nigdy nie przyjżałem się tamtym budynkom na tyle, by dostrzec jakiś, jak będę miał chwilę, to się przejdę tam i pooglądam, bo jestem ich bardzo ciekaw
bassa - Pon Lip 12, 2004 9:21 pm
Heh...poczytałabym, co stworzył Zespol Historyczny II LO (zeszt historyczny + dane...)
ale przecie nie drukiem...
Mloda Dwojka, ---->CD pliiisss !
Swoja droga...link do strony, na ktorej jest o tym mowa zna chyba tylko Alberht. Chyba ze by wrzucic w www.szukacz.pl nazwisko Kakareko - tez sposob...
Aaaa i odkryłam Cos Special dla marka Z i Cześka-mam tekscik o jubileuszu Sz P nr 49 - z fotkami, a jakze...Waldemar Nocny wrecza...(moze swoja nowa ksiazke o Brzeznie ???). Sporo o historii szkoly, nazwiska...
Zgadnijcie w czym -strona A-4 tekstu...czarno bialy ...
alberht - Pon Lip 12, 2004 11:03 pm
jedyna strona zwiazana z jubileuszem to z tego co wiem - http://www.zso4.gdansk.ids.pl/jubileusz.htm można oczywiście napisać do jednego z panów Kakareko, ale imo ja mam zbyt małe wiadomości /jak na nazie/ by móc zabierać głos w tej sprawie
Cytat: | Mloda Dwojka, ---->CD pliiisss ! |
ja takiej płyty na oczy nie widziałem, ale mogę podejść do szkoły i zapytać, ale kogo ?? są wakacje...
Mikołaj - Wto Lip 13, 2004 1:04 am
Cytat: | mogę podejść do szkoły i zapytać, ale kogo ?? są wakacje... |
alberht - Wto Lip 13, 2004 10:20 am
wakacje są okresem wypoczynku zarówno dla uczniów jak i nauczycieli - projekt ten koordynuje prof. Kakareko, kopię ma napewno biblioteka, wątpię by prócz nich ktoś miał kopię tej publikacji, a czy oni są - tego nie wiem
Marek Z - Wto Lip 13, 2004 2:41 pm
Cytat: | Aaaa i odkryłam Cos Special dla marka Z i Cześka-mam tekscik o jubileuszu Sz P nr 49 - z fotkami, a jakze...Waldemar Nocny wrecza...(moze swoja nowa ksiazke o Brzeznie ???). Sporo o historii szkoly, nazwiska... |
Basso, super ! A możesz przesłać ten tekst na e-maila ? lub wskazać stronę ?
Czesiek - Wto Lip 13, 2004 6:54 pm
też jestem za 49 to jest to
bassa - Sro Lip 14, 2004 12:05 am
No tak...ale ta strona lezy przygotowana w paczuszce dla Yarecque-do skanowania.Jest to strona A-4 drukiem !!! Stety.....W majowym Nowym Kurierze Nadbałtyckim, ktory wydaje Emma Popik- i oczywiscie zawsze 15 egz dla ISPI bedzie do odbioru na portierni CKU, na Augustynskiego 1 - na opasce jest zawsze napisane- bassa ! Tyle, ze ja mam problem z odbiorem-wyprawa specjalna po to..przez korki w srodmiesciu, brr ! Czy nikt nie pracuje w okolicy ? Jakies dziecie sie nie uczy szlachetnego zawodu poligrafa w CKU ?? Raz w mcu wpasc po Kurier....arcyciekawa gdanska gazetka !!Ale Kurier jakos sie nie moze dorobic stronki- i nie mozna poczytac w necie, jak www.gazeta.razem.pl i Herold.....jakies pomysly ?????moze macie ???
rispetto - Sro Lip 14, 2004 8:10 am
Ja chętnie podejmę się tego zadania. W końcu CKUMiE to moja szkoła, a Emma Popik była przez jakiś czas moją nauczycielką angielskiego Poza tym zawsze będzie okazja "powagarować" na fortach jak za starych dobrych lat, gdy każdą lekcję rosyjskiego spędzaliśmy nad fosą
P.S. Dla bywalców tamtych stron serdecznie polecam obejrzenie byłej bursy CKUMiE. Kiedyś o mało co się nie zawaliła, a teraz na szczęście przejęła ją jakaś instytucja i pięęęęknie odremontowała. Nawet mozna podejśc o dotknąć, choć kamery patrzą
Pozdrawiam
Paweł
lucy - Sro Lip 14, 2004 12:18 pm
rispetto napisał/a: |
P.S. Dla bywalców tamtych stron serdecznie polecam obejrzenie byłej bursy CKUMiE. Kiedyś o mało co się nie zawaliła, a teraz na szczęście przejęła ją jakaś instytucja i pięęęęknie odremontowała. Nawet mozna podejśc o dotknąć, choć kamery patrzą
Pozdrawiam
Paweł |
Ogladałam w ubiegłym roku bo zaciągnął mnie tam mąż, który pięć lat tam mieszkał i uczył się w technikum
Marek Z - Sro Lip 14, 2004 5:17 pm
Cytat: | ta strona lezy przygotowana w paczuszce dla Yarecque-do skanowania |
Yarecque, (ale trudno się to pisze ) a jak zeskanujesz to prześlesz na maila ?
Czesiek - Sro Lip 14, 2004 7:04 pm
Ja też chcę na maila - chodziłem do 49 do 8 klasy i 3 dni do 1 klasy ha ha
Jarek z Wrzeszcza - Czw Lip 15, 2004 12:46 pm
Proszę o pw z adresami, to wyślę ;)
bassa - Czw Lip 15, 2004 2:52 pm
Lata 50-Mamy obiecane fotki z okolic Chrobrego , Mickiewicza, Hallera - a trzy fotki z Zbyszka z Bogdanca z mniej wiecej 1954 roku Yarecque ma w reku w tej chwili, oraz- cos dla alberhta - trzy fotki z ul Brzozowej, wraz z pogladem jak wygladał mundurek szkoly podstawowej w tamtych czasach...na dziewczynie !
takze- fotki z boiska II LO z grupa uczennic II LO z tamtych czasow !
alberht - Czw Lip 15, 2004 3:36 pm
hehe, o yeah też mam kilka fotek, ale z końca lat '70 - z boiska 2lo, z ulicy danusi, zdjęcia z wykopków, zeszyt ze zdjęciami tablo matury '80 + pojedyncze zdjęcia ludzi z tametgo okresu (portretowe), może będe miał coś jeszcze, poszukam
bassa - Czw Lip 15, 2004 5:23 pm
Aaaaa ! dawaj !!! Nie wiem, czy i jak umieszczac /pokazac tutaj na Forum...w ogole nie umiem umiescic fotki !
Wiedzę Pętelki (---> w wątku techniczne - plus piekne foty latarni morskiej- czyzby to pana Michalaka latarnia z Nowego Portu ?) to ja uzyskam moze circa za 500 lat...
Czy nie czas zalozyc - II LO- pamiatki wrzeszcz jako osobny wątek ??
alberht - Czw Lip 15, 2004 5:42 pm
pod tematem wybierz 'Odpowiedz', napisz posta, a następnie 'Załącz plik' > 'Przeglądaj' > znajdź plik na swoim dysku, zaznacz go > kliknij 'Otwórz' w polu obok 'Przeglądaj' widzisz ścieżkę do niego, teraz możesz dodać komentarz w polu poniżej > 'Dodaj załącznik' > powtarzać dowolną ilość razy i na końcu 'Wyślij' lub 'Podgląd' jeżeli chcesz zobaczyć jak to wszystko wygląda
pamiętaj, że załączniki muszą być mniejsze niż 100kb, więc w razie czego będziesz musiała zmniejszyć rozmiary obrazka lub zmniejszyć rozdzielczość
Mikołaj - Czw Lip 15, 2004 5:52 pm
1. instrukcja załączania zdjęć
2. pomoc
polecam lekturę
bassa - Czw Lip 15, 2004 5:56 pm
Lucy ! Toz sie okaze ze nadzwyczajne gdanskie zdjecia to Lucy ma w archiwach rodzinnych ....!!! Forty z okresu przed ,,remontem,, czy Baszte Białą..moze takze wnetrza ?
CKU ma wspaniale wlasne archiwalia -kroniki, fotki -sporo bylo o tym w 30 Dni !!! Jeno hmm...ma je w szkole i chyba nie w formie netowej...;-))
skoro Nowy Kurier Nadb 2,5 tys egz drukow. -nie ma strony czy chocby- forum, newslettera...
alberht - Czw Lip 15, 2004 6:03 pm
szukałem przed chwilą w internecie i google nic nie znalazły poza wzmiankami o NKN, ale wiekszego info nie ma... :/
bassa - Nie Lip 18, 2004 11:02 pm
Niewatpliwie byłby to miły gest, gdyby Rispetto odbieral nasze 10-czasem uda sie 15 egz.Nowego Kuriera Nadbaltyckiego - z portierni CKU.Pozostaje z nadzieja...!!!
Słuze tez dostepem do egz Gazety Swietojanskiej wydawanych drukiem.Szczegolnie do tekstow publikowanych w rubryce Dawna Gdynia...Owszem, mozna je przejrzec na stronce www.gazeta.razem.pl -po kliknieciu w okładke w prawym górnym rogu mozna dotrzec do tekstow.Ale mi jakos wygodniej -z drukowanym egz.
DarioB - Pon Lip 19, 2004 12:54 am
Witam,
Jak macie problem z wrzeszczańskimi zdjęciami, to podsyłajcie je do mnie a ja je umieszczę w jednej wielkiej galerii (oczywiscie w miarę dochodzenia nowych będzie je można dorzucać).
Będzie to wygladało mniej wiecej tek:
Stare Cmentarze
Zielonka
Kocham Gdańsk cz.1.
A tak przy okazji szukam usilnie starych zdjeć z okolic Reja, Kochanowskiego, Mickiewicza.
Kiedyś podczas wystawy pocztówek w Sieni Gdańskiej natknąłem się na kilka pochodzących z tych okolic, a dokładniej na widok Kochanowskeigo od strony Reja i od strony Mickiewicza (autor jednak nie zgodził się na jej zeskanowanie). Będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś dysponuje przedwojennymi zdjęciami z tych okolic.
Marek Z - Pon Lip 19, 2004 3:39 am
Cytat: | Stare Cmentarze
Zielonka
Kocham Gdańsk cz.1. |
Galerie to świetny pomysł. Na Forum już jest mnóstwo zdjęć z Gdańska (szczególnie tego mniej znanego. Przejrzałeś już je ?) a następne będą sukcesywnie dodawane.
Grün - Pon Lip 19, 2004 8:56 am
No Dario... Moje uznanie. Fotki przepiękne. Widzę, że masz podobne do naszego podejście do fotografii miejskiej i robisz wszystko
Trochę bym na Twoim miejscu popracował nad podpisami pod obrazkami, ale to tak tylko, zebyś nie osiadł na laurach piszę wybacz tę zgryźliwość, ale trafiłeś właśnie do grona o upierdliwości znacznie ponad przeciętną, zwłaszcza jeśli chodzi o Miasto.
Sądząc z obrazków z cmentarza krematoryjnego, byłeś tam na moment przedtem, zanim z Marcinem ustawiliśmy kilka płyt w pionie i na miejscu.
No nic - tylko tak dalej.
DarioB - Pon Lip 19, 2004 9:20 am
Z miłą chęcią zmienię podpisy, tylko będę wdzieczny za wskazanie które i na co zmienić. Galerie wrzucałem na szybcika i nie miałem czasu więcej poszperać i poszukać nazw, a moja wiedza jest skromna ;(. Co do galerii jest tego oczywiści więcej, muszę w końcu zrobić stronkę gdzie wszystkie zbiorę, bo co chwila powstają nowe. I będą powstawać jeśli czas pozwoli bo pomysłów mam trochę w zapasie
Grün - Pon Lip 19, 2004 9:27 am
Hm... musiałbyś powiedzieć, jaką przyjmujesz koncepcję podpisywania zdjęć. Czy współczesną czy historyczną - a może mieszaną...
Tak na przykład zdjęcia banków przy Bramie Wyżynnej - wszystko jest ok, ale aż się prosi dać nazwy oryginalnych użytkowników. Ale to mi sie prosi - Ty możesz się skupić na aktualnych nazwach.
W paru miejscach - zwłaszcza przy detalach i pojedynczych budynkach proponowałbym w przypadku, jeśli da się obiekt bardziej szczegółowo opisać, to właśnie zrobić. Na przykład portal ze złotym reliefem - na Domu Ławy i okienko od panienki w tymże. Informacje na ten temat znajdziesz na www.rzygacz.friko.pl/akademia/muz/nimfa.html
Zresztą jak tu z nami pobędziesz to się szybko z szczegółowymi nazwami oblatasz.
Fakt - warto by z tych pięknych fotek zrobić jakąś stronę koncepcyjną... Masz jakiś pomysł?
DarioB - Pon Lip 19, 2004 9:52 am
Pomysł mam oczywiście. Ale to będzie głównie zbiór moich wszystkich galerii (rodzinne, Lechia, śluby, okazjonalne, Gdańsk) , czyli nie tylko tematyka Gdańska.
Grün - Pon Lip 19, 2004 10:18 am
No i pięknie. Czekamy na realizację
Petelka - Pon Lip 19, 2004 10:37 am
Witaj Dario! Bardzo fajne zdjęcia. Tylko Zielonka nie chce mi sie otworzyć i każe zajrzeć później.
A te drzewa wrośnięte w płoty... byl tutaj wątek o 'powrastanych' drzewach i te fotki pasowałyby do niego jak ulał.
lucy - Pon Lip 19, 2004 1:39 pm
Piękne zdjecia, brawo!!!!
Tylko Zielonka dalej się nie otwiera
Jarek z Wrzeszcza - Pon Lip 19, 2004 1:53 pm
Cytat: | A tak przy okazji szukam usilnie starych zdjeć z okolic Reja, Kochanowskiego, Mickiewicza. |
No proszę... to szukamy ich razem! ;)
A tak w ogóle to witaj Ładne robisz zdjęcia
seestrasse - Pon Lip 19, 2004 3:47 pm
super fotki, Dario,
a poza tym jaki ten nowy Forumowicz mily i sympatyczny, prawda?
DarioB - Pon Lip 19, 2004 7:16 pm
Yarecque napisał/a: |
No proszę... to szukamy ich razem! ;) |
Najgorsze że ja te widokówki widziałem, ale nie udało mi się ich wypożyczyć. Miały być wydane później w albumie. Album był i owszem ale bez tych widokówek na których mi zależało :(. Szukałem nei raz już na jarmarku, ale bez rezultatu.
A tak przy okazji dodałem właśnie kolejną małą galerię: Ruiny Na Wyspie Spichrzów
bassa - Wto Lip 20, 2004 10:01 pm
Suuuper ! tez sie ciesze, Yarecque, z pracowitości DariaB - zostaje tylko pozbierac zgody pisemne włascicieli fotek na publikacje...i maile kontaktowe do nich..;-)) Szczegolnie do Absolwentow II LO - bo juz np Conradinum to ma wszystko starannie pozbierane , udokumentowane , wydawnictwa nawet sa...kontakt Absolwenci utrzymuja a Szkola w tym bardzo pomaga...
PAULUS MAZUR - Czw Lip 29, 2004 10:06 pm
Noooo Dario -postarałeś się.
ISPI - Sob Sie 28, 2004 10:57 pm Temat postu: Wrzeszczanie, pamiątki, 2LO Ulica Brzozowa , lata wczesne pięćdziesiąte
Grün - Nie Sie 29, 2004 5:14 pm
Świetne zdjęcie - kłaniaj się od nas Ofiarodawczyni.
Zoppoter - Pon Sie 30, 2004 9:39 am
Grün napisał/a: | Świetne zdjęcie - kłaniaj się od nas Ofiarodawczyni. |
Wiem, że to głupie pytanie, ale ja słabo znam Wrzeszcz według nazw ulic. Ten dom jeszcze istnieje?
Marek Z - Pon Sie 30, 2004 1:01 pm
Zdjęcie było robione chyba gdzieś w okolicach 1 maja. Na budynku widnieje zdjęcie Bieruta z napisem MAJ i flagi biało czerwone.
Czesiek - Pon Sie 30, 2004 6:16 pm
to nie jest chyba Brzozowa do obecna dmowskiego tam gdziejest antykwariat , w bramie po lewej (jest obecnie zabudowana) JEST SKLEP ZE SKÓRAMI TORBY ITP
Czesiek - Wto Sie 31, 2004 6:31 pm
Załączam aktualne zdjęcie z 31.08.2004 godz 7.00 widok na ten sam budynek
nawet balustrady balkonów sa takie same brak natomiast jest wieżyczek na dachach
natomiast po lewo widać gablotę reklamującą warsztat introligatorski Gorzelanego który istnieje do dzisiaj. i to by było na tyle...
Jarek z Wrzeszcza - Wto Sie 31, 2004 6:37 pm
Brawo Czesiek!
Skanując miałem wrażenie, że znam to miejsce, ale nijak nie mogłem go umiejscowić... :(
Jarek z Wrzeszcza - Wto Sie 31, 2004 6:47 pm
Umiejscowić miejsce...
Grün - Wto Sie 31, 2004 6:57 pm
No ale ozdoby znikły przy malowaniu - prościej skuć niż się szarpać z pędzlem na tych pohitlerowskich wygibasach :(
Maciek - Wto Sie 31, 2004 8:59 pm
Tak, miejsce niby to samo ,ale takie jakieś ubogie...
Cytat: | prościej skuć niż się szarpać z pędzlem |
Marek Z - Sro Wrz 01, 2004 1:03 pm
Panie Rektórze, może dałoby sie wrzucić te dwa zdjęcia do komparystyki ?
Grün - Sro Wrz 01, 2004 1:24 pm
Dałobysię, wszystko by się dało. Jak któś napisze artykulik to zrobimy.
bassa - Sro Wrz 01, 2004 10:57 pm
Idea jest zgrabna nadzwyczaj- własnie wymysliliscie, ze stara fotke Wrzeszcza nalezy uzupelnic (co najmniej) zdjeciem wspolczesnym...
Jak Czeska fotka -,, jak jest teraz,, .
Yarecque sie napracował, te stare fotki i papiery...skanowanie to jest kuparoboty !
Za juz nie wspomne o nagraniu relacji co jest co-ktora wlasciwie teraz by trza spisac z tasmy ? Zdjec (z prawami publikacji dla lokalnego ISPI) jest wiecej, a bedzie ...1000 ? Konkretne opracowane archiwum wrzeszczanskie.
Heh..pomarzyc warto. Czesiu ! A uzupełnienie ,,jak jest teraz,, do przeuroczej -na FDG umieszczonej fotki Sabaotha z ul Pestalozziego ? Az sie prosi....
ISPI - Sob Paź 16, 2004 3:52 pm
Z pieknych idei to jeszcze jest do przedyskutowania cos bardziej serio....na przyklad gdzies by sie mogło u nas zalęgnac stale przedstawicielstwo Internet Obywatelski...
http://www.egov.pl/index....=1627&Itemid=62
Grün - Sob Paź 16, 2004 4:16 pm
4 zł
ISPI - Sob Paź 16, 2004 4:35 pm
aaaa...to juz dorownamy do 5 zl...sie wyda na pisemka popierajace gdanszczanke-wrzeszczanke ??? publicystke netowa albo lokalna....poprzemy jakas młoda pania w staranich o stypendium w USA ???
http://www.iwmf.org/programs/fellowapp.html
Martino - Pon Paź 18, 2010 5:25 pm
Marek Z napisał/a: | Cytat: | Fontanna, powiadacie? Nie pamietam zupełnie... Z ktorej strony? Od strony sali odpraw? ja tylko pamiętam strach, kiedy się leciało tymi trzęsącymi się samolotami..
Gdzie ta fontanna była, bo mi teraz spokoju nie da. |
Przekraczając bramę Portu Lotniczego, w miejscu, gdzie się kończyła ówczesna Dzierżyńskiego, fontannę mieliśmy lekko z prawej strony, na wysokości wejścia do budynku (pamiętam, że na piętrze była kawiarnia - zapach kawy z expresu pamiętam do dzisiaj, choć wtedy byłem brzdącem. Mieli też super lody w pucharkach). Wokół placu była ulica w formie ronda - które można było objechać dookoła. W środku tego ronda, prawie w centralnym punkcie była fontanna w formie prostokąta, z tryskającą do góry wodą i coś mi się wydaje, że właśnie ze wspominanych przez Sabaotha łabędzi (a właściwie z ich pysków) ta woda tryskała. Patrząc na wprost od bramy były niebieskie barierki oddzielające rondo od płyty lotniska, gdzie wysiadali pasażerowie.
Po lewj stronie od barierek był jeszcze parking dla samochodów, a za nim - patrząc w kierunku zachodnim widać było Aeroklub. Stały tam kukuryźniki, awionetki, szybowce, itp., z tym, że pomiedzy nimi a lotniskiem był jeszcze niedostępny teren wojskowy.
Aaaa... W tej kawiarence mieli jeszcze cukier w kostkach !! Co na tamte czasy było nie lada atrakcją. Przynajmniej dla takiego berbecia jak ja. |
zdjęcie fontanny ze strony Macieja Kosycarza: www.kfp.pl
Duqq - Pią Maj 26, 2017 12:11 pm
Czy ktoś się może orientuje w którym konkretnie roku został zbudowany ten rząd kamienic przy Kościuszki widoczny na zdjęciu? Kamienice Kościuszki
A może ktoś dodatkowo wie, jaka jest ich historia? Z tego co wiem, to był kiedyś Polenhof, a teren został zagospodarowany jakoś po I WŚ na byłych terenach należących do wojska. Ale może ktoś coś wie więcej, albo gdzie można poczytać?
Krzysztof - Pią Maj 26, 2017 12:44 pm
Przeglądnij ten wątek: http://forum.dawnygdansk....ciuszki&start=0
Duqq - Pią Maj 26, 2017 3:54 pm
Dzięki, wątek ciekawy, jednak niestety pytania bez odpowiedzi ;-) Z tego co można wywnioskować to były budynki typowo socjalne (choć może nie w dzisiejszym tego słowa znaczeniu) po prostu typowe czynszowe kamienice w rozrastającym się mieście, bo z tego co wiem to po I WŚ w gdańsku panował spory deficyt mieszkaniowy, więc budowano dużo. Tereny powojskowe we Wrzeszczu były dobrą lokalizacją, dlatego tyle tam osiedli z tego okresu.
Z tego co wiem to okolice Kościuszki, Chrobrego były w sporym procencie zamieszkiwane przez Polonię gdańską więc istnieje spore prawdopodobieństwo, że i tam mieszkali lokatorzy polskiej narodowości.
No, ale gdyby ktoś wiedział więcej to czekam.
Swoją drogą na jednym ze zdjęć widać kamienice przy Kościuszki od strony podwórek
Czy ja dobrze widzę, że te miejsca które dziś są zamurowane - inny odcień cegły - i ludzie mają tam dziś w większości łazienki lub spiżarki, kiedyś były takimi małymi balkonami? Czy może te wnęki miały jakąś inną funkcję?
Dieter - Sob Maj 27, 2017 11:52 pm
Duqq, ja gratuluje Ci za setny post.
A ja mam 444 to jest "Schnapszahl", ale jak Wam tu kielicha postawic?
Pavvel - Sro Maj 31, 2017 10:06 pm
Duqq napisał/a: |
Swoją drogą na jednym ze zdjęć widać kamienice przy Kościuszki od strony podwórek
Obrazek
Czy ja dobrze widzę, że te miejsca które dziś są zamurowane - inny odcień cegły - i ludzie mają tam dziś w większości łazienki lub spiżarki, kiedyś były takimi małymi balkonami? Czy może te wnęki miały jakąś inną funkcję? |
Zdjęcia przedstawiają część kamienicy przy al. Legionów, a konkretnie numery 62-64-66.
To po prawej pochodzi sprzed dobrych paru lat, jeszcze sprzed prywatyzacji i podziału podwórek w obrębie tego budynku.
|
|