|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - stare-nowe tramwaje
seestrasse - Czw Lis 18, 2004 10:50 pm Temat postu: stare-nowe tramwaje ze stronki zetkaemu
"Stare jak nowe (pełna modernizacja wagonów tramwajowych)
Do Gdańska wróciły z Łodzi po generalnej modernizacji dwa wagony tramwajowe. Dotychczas wyremontowano już osiem wagonów w ciągu dwóch miesięcy. Ostatni przyjechał pod koniec października. Obecnie rozpoczęliśmy drugi etap modernizacji. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Łódź Sp. z o.o. wykona dla nas generalny remont 16 wagonów typu 105N. Pierwsze dwa wagony już są na zajezdni we Wrzeszczu. Prawdopodobnie skład pojawi się na linii nr 12 już w niedzielę lub poniedziałek. Całkowicie zmieniony został przód tramwaju. Poza tym zmodernizowano napęd drzwi, wymieniono przetwornice wirowe na statyczne, zamontowano wyświetlacze elektroniczne, zmieniono tapicerkę oraz w drugim wagonie zlikwidowano kabinę motorniczego, co ma wpływ na estetykę wnętrza i zwiększenie powierzchni dla pasażerów. Odnowione składy tramwajowe na pewno spodobają się Gdańszczanom."
fotka
Marcin - Czw Lis 18, 2004 10:52 pm
Cytat: | Odnowione składy tramwajowe na pewno spodobają się Gdańszczanom."
fotka |
Niczego sobie.
Mikołaj - Czw Lis 18, 2004 11:02 pm
no normalnie tram-tuning chyba przygotowują ekspansję na Chełm
tam chłopaki to samo robią z maluchami
Sabaoth - Czw Lis 18, 2004 11:06 pm
Ładne, i jakie nowoczesne Ale szkoda, że usunęli kabinę motorniczego z przyczepy. Lubiłem kiedyś wczuwać się w rolę motorniczego
Corzano - Pią Lis 19, 2004 8:07 am
Czy coś w ogóle zostało ze starego tramwaju?
janak - Pią Lis 19, 2004 8:11 am Temat postu: Re: stare-nowe tramwaje
Cytat: | Poza tym zmodernizowano napęd drzwi, |
I co będą się w końcu cicho zamykać? Bo do tej pory to zamykanie drzwi powodowało mini trzęsienie ziemi.
Faktycznie na fatce tramwaj prezentuje się bardzo dobrze, troche jest teraz podobny do tych niskopodłogowych.
Marcin - Pią Lis 19, 2004 8:52 am
Cytat: | Czy coś w ogóle zostało ze starego tramwaju? |
Kasowniki.
Zoppoter - Pią Lis 19, 2004 9:12 am
Corzano napisał/a: | Czy coś w ogóle zostało ze starego tramwaju? |
Prawie wszystko wbrew pozorom. To zmiany kosmetyczne, zresztą Gdańsk jest jednym z ostatnich miast, do którego te modyfikacje typu 105 N trafiają. Wygląd ściany czołowej odbiega nieco od wczesniejszych modernizacji w innych miastrach w Polsce.
Marek Z - Pią Lis 19, 2004 2:40 pm
No, no.. Jak już ktoś powiedział: pięknieje nam Gdańsk..
Corzano - Pią Lis 19, 2004 2:47 pm
Marek Z napisał/a: | No, no.. Jak już ktoś powiedział: pięknieje nam Gdańsk.. |
Czas najwyższy stanąć na nogach po II wojnie światowej.
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 7:13 pm
Wojna jak wojna, najgorsza była sama końcówka
Dziki REX - Sob Lis 20, 2004 8:19 pm
To co zrobili z tym tramwajem to wiejski tuning heh. Obciach dla Łodzi i Gdańska. W Bydgoszczu robią ze starych tramawjów prawdziwe cudo a to co wykonali w łodzi to kosmetyka. Nie wymienili nawet deski kontrolnej w kabinie motorniczego bo cały ten pulpit ze starej wersji startreka pozostał. Porażka.
Podczas gdy w Poznań kupije nowoczesne Simensy a Kraków przejmuje za grosze tabór z Wiednia, który przynajmniej ma jakiś styl i klimat my robimy wiejski tuning starych 105N. :(
seestrasse - Sob Lis 20, 2004 8:25 pm
Pan Czepialski...
oczywiscie
Dziki REX - Sob Lis 20, 2004 8:37 pm
Jak do tej pory to zgodna opinia wszystkich z którymi rozmawiałem. Wasz zachwyt mnie szczerze zdumiał.
seestrasse - Sob Lis 20, 2004 9:05 pm
nie zauwazylam, zeby ktos sie zachwycal troche ironii nie zawadzi...
Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 9:15 pm
Cytat: | Wasz zachwyt mnie szczerze zdumiał |
Zachwytu dużo tu nie ma.
Cytat: | To co zrobili z tym tramwajem to wiejski tuning |
Wiejski, to by był gdyby robili go metodą chałupniczą. Ten tuning jest przeprowadzony profesjonalnie. Jak kupujesz tuningowane fabrycznie Audi to tez nie jest to wiejski tuning. Wiem, nie można porównać 105N do Audi ale zasada jest taka sama, tuning nie został przecież wykonany w stodole przy pomocy celofanu, styropianu i części od kombajnu.
Gdanszczanin - Sob Lis 20, 2004 11:55 pm
Mi się w sumie podoba. Napewno wyglądają lepiej niż przedtem.
Grün - Nie Lis 21, 2004 12:06 am
Bo już gorzej nie mogły
Gdanszczanin - Nie Lis 21, 2004 12:10 am
Cytat: | Bo już gorzej nie mogły |
Mogły ,mogły wystarczyło jeszcze poczekać parę lat bez remontu
DarioB - Pon Lis 22, 2004 9:01 am
Przy okazji tramwajowego tematu, mam pytanie. Czy ktoś ma namiary na firmy robiące remonty generalne tramwajów i autobusów. Jakby co poproszę o kontakt.
Marcin - Pon Lis 22, 2004 7:17 pm
Przyznaj się. Masz tramwaj lub autobus i chcesz go wyremontować.
DarioB - Pon Lis 22, 2004 7:22 pm
Nie, ale fajnie by było. Produkuję elektronikę dla przemysły motoryzacyjnego.
Grün - Pon Lis 22, 2004 8:05 pm
No tak... ma tramwaj, a nas nie przewiózł jak dotąd...
Zoppoter - Pon Lis 22, 2004 8:05 pm
DarioB napisał/a: | Nie, ale fajnie by było. Produkuję elektronikę dla przemysły motoryzacyjnego. |
Sam?
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 8:49 pm
Cytat: | Wiejski, to by był gdyby robili go metodą chałupniczą. Ten tuning jest przeprowadzony profesjonalnie. Jak kupujesz tuningowane fabrycznie Audi to tez nie jest to wiejski tuning. Wiem, nie można porównać 105N do Audi ale zasada jest taka sama, tuning nie został przecież wykonany w stodole przy pomocy celofanu, styropianu i części od kombajnu. |
W moim odczuciu to jest wiejski tuning. Co z tego, że uskutecznia go fabryka. W stanach jest wiele profesjonalnych firm, które robią wiejski tuning heh tak aby wozy wyglądały jak z filmu szybcy i wściekli a my mamy zakłądy w Łodzi, które stylizują stare 105N na nową modłę zaokranglając je od przodu i dodając wiejskie gadżety. Z tego zmodernizowanego tramwaju tchnie ubustwem.
Grün - Pon Lis 22, 2004 9:06 pm
A na której to wsi widziałeś takie wiejskie gadżety przy tramwajach, co tchną ubustwem w dodatku?
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 10:34 pm
Sorry, ale nie wytrzymałem. - Rex, czy ty w życiu wszystko krytykujesz ? Powiedz, co ci się podobało w temacie Gdańsk ? (podczas bytności na forum), Czy ciebie jest w stanie cokolwiek zadowolić ?
Rozumiem, że takie a nie inne masz zdanie, każdy ma prawo je mieć, ale po lekturze twoich postów mam wrażenie, że czytuję wiecznego malkotenta. No chyba, że jest to cel zamierzony.
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 11:03 pm
Cytat: | No chyba, że jest to cel zamierzony. |
Jak najbardziej zamierzony. REX zawsze staje w opozycji do innych, on musi po prostu zaistnieć, potrzebuje tego. I temat nie ma tu znaczenia.
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 11:10 pm
stary szkot - Pon Lis 22, 2004 11:25 pm
Oto prawdziwy tramwaj z wiejskimi gadżetami (dwoma ). Problemów komunikacyjnych by nie rozwiązał ale atrakcja turystyczny by była i bezrobocie by się zmniejszyło, gdyż ze względu na czystość miasta za każdy tramwajem by ktoś z wiaderkiem i szuflą chodzić musiał...
DarioB - Pon Lis 22, 2004 11:26 pm
Zoppoter napisał/a: | DarioB napisał/a: | Nie, ale fajnie by było. Produkuję elektronikę dla przemysły motoryzacyjnego. |
Sam? |
Chciałbym. Reprezentuję tylko niemieckiego producenta (WE).
Dziki REX - Pon Lis 22, 2004 11:36 pm
Sabaoth napisał/a: | Cytat: | No chyba, że jest to cel zamierzony. |
Jak najbardziej zamierzony. REX zawsze staje w opozycji do innych, on musi po prostu zaistnieć, potrzebuje tego. I temat nie ma tu znaczenia. |
Hehe, poprostu nie macie tu zbyt wiele optymistycznie nastrajających mnie tematów na tym forum co nie zmienia faktu, że gdyby życie było tylko optymistyczne to nie było by sensu dyskutować wogule. Akurat jest to trzecie w kolejności forum na którym wypowiedziałem się w kwesti tych tramwaji gdyż tu najpóźniej zauważyłem taki temat.
Tak powinna wyglądać porządna modernizacja - 105N made in Bydgoszcz
Nie wiem czy widać tą fotę bo ja czasem jej nie widzę.
Mikołaj - Pon Lis 22, 2004 11:41 pm
widać. jak to też jest modernizacja to ja nie mam pytań...
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 11:44 pm
Wszystko jest kwestią kosztów, np. nowy kształt okien i szyb do nich.
Dziki REX - Wto Lis 23, 2004 12:03 am
No ale taki tramwaj z bydgoszczy wygląda jak nowy praktycznie, ma wymienioną całą elektrykę i system sterowania więc pewnie pojeździ też z dziesieć lat dłużej co też się opłaca. Wolałbym zobaczyć na naszych torach nieco mniej takich tramawjów, ale porządnie wykonanych niż więcej tych z Łodzi. Zresztą teraz to i tak już bez różnicy. Jak tak dalej pójdzie każdy tramwaj w Gdańsku będzie inny heh. To też ma swój urok. Hehe.
Grün - Wto Lis 23, 2004 9:17 am
Ten wyglonda wogule jak z kosmosu. Tylko pytanie ile kosztował i ile zmodernizowano w ten sposób tramwajów w Bydgoszczy
Petelka - Wto Lis 23, 2004 10:22 am
Uczciwie powiem, że o wiele mniejsze znaczenie ma dla mnie jak będą wyglądać te nowo-stare tramwaje. Oby tylko były:
a. nieawaryjne,
b. szybkie (oczywiście jak na nasze torowe warunki),
c. ciche,
d. w środku - wygodne, ciepłe zimą i chłodne latem.
No i żeby jeszcze punktualnie pojawiały się na przystankach. No ale ja jeżdżę nimi na codzień.
Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 10:36 am
Nie sadze, zeby Bydgoszcz miala wiecej tramwajow niz Gdansk. No i moze oni moga sobie pozwolic na taki face-lifting.
Marek Z - Wto Lis 23, 2004 2:20 pm
A w ogóle to po co robić aż taki tuning ? Wymieniać ona, przód, dach, pantograf, elektrykę, blachy... Nie lepiej zbudować nowy ?
Zoppoter - Wto Lis 23, 2004 2:44 pm
Marek Z napisał/a: | A w ogóle to po co robić aż taki tuning ? Wymieniać ona, przód, dach, pantograf, elektrykę, blachy... Nie lepiej zbudować nowy ? |
Lepiej, ale w przypadku pojazdów szynowych także drożej.
Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 2:45 pm
To jest wlasnie budowa nowego tramwaju wykorzystujaca, stare, zuzyte czesci. Taki recycling
Marek Z - Wto Lis 23, 2004 3:27 pm
Chyba recyclingotuning
Cytat: | Lepiej, ale w przypadku pojazdów szynowych także drożej. |
A że zapytam. Wagony osobowe kolei, SKM-ki, czy inne też tak się modernizuje ?
To chyba nowość. Wcześniej o tym nie słyszałem.
pumeks - Wto Lis 23, 2004 3:35 pm
Marek Z napisał/a: | A że zapytam. Wagony osobowe kolei, SKM-ki, czy inne też tak się modernizuje ?
To chyba nowość. Wcześniej o tym nie słyszałem. |
Modernizuje się ale tylko wnętrza. Niedawno jechałem takim wagonem. Z zewnątrz stary EN 57, a w srodku nowe siedzenia i poręcze, w stylu komunikacji miejskiej w Niemczech.
Zoppoter - Wto Lis 23, 2004 4:09 pm
pumeks napisał/a: | Marek Z napisał/a: | A że zapytam. Wagony osobowe kolei, SKM-ki, czy inne też tak się modernizuje ?
To chyba nowość. Wcześniej o tym nie słyszałem. |
Modernizuje się ale tylko wnętrza. Niedawno jechałem takim wagonem. Z zewnątrz stary EN 57, a w srodku nowe siedzenia i poręcze, w stylu komunikacji miejskiej w Niemczech. |
Jesli chodzi o wagony w Polsce, to rzeczywiście głównie wnętrza i wyposażenie. W przypadku SKM są też dwa składy EN57 z nowymi oknami. No i inne malowanie.
W przypadku wagonów 110 / 111 / 112 stanowiących trzon taboru pasażerskiego PKP to oprócz nowych wnętrz mamy w wielu wagonach nowe okna (są nieco wyższe z zaokrąglonymi rogami, oryginalne były kanciaste), nowe systemy ogrzewania, pneumatyczne drzwi w prejściach międzywagonowych. Są to modernizacje z lat 90-ch i współczesne, podczas gdy same wagony pochodzą z lat 1965 - 1990.
Na kolejach zachodnioeuropejskich o wiele dalej posunięte modernizacje (również wyglądu zewnętrznego i układów jezdnych) starych wagonów sa powszechnie stosowane od lat 60-ych kiedy przerabiano wagony przedwojenne.
DarioB - Sro Lis 24, 2004 9:30 am
Szukając partnerów dla mojej firmy znalazłem coś takiego Link
Petelka - Sro Lis 24, 2004 9:36 am
DarioB napisał/a: | Szukając partnerów dla mojej firmy znalazłem coś takiego Link |
Ciekawe.
DarioB - Sro Lis 24, 2004 9:48 am
Jeszcze jeden link. Trochę tu antyków Link
Grün - Sro Lis 24, 2004 1:34 pm
Najfajniej wygląda po demontażu wszystkiego właściwie go nie ma
parker - Sro Lis 24, 2004 5:39 pm
tramwaj - widmo
mat - Czw Lis 25, 2004 10:50 pm
Lepsze takie niz zadne.Złom sie czasem psuje moze teraz troche mniej bedzie.
parker - Pon Lis 29, 2004 6:38 pm
Miałam dziś przyjemność przejechać się starym-nowym tramwajem.
Oprócz nowocześniejszego wyglądu, oklejonych wykładziną dywanową siedzeń i kilku wyświetlaczy - nie zauważyłam znaczących różnic dla użytkownika
knovak - Pon Lis 29, 2004 8:43 pm
Jechałem dziś takim tramwajem, tyle że modernizowanym jakis rok temu. Siedzenia wyglądały tragicznie, wolałem nie siadać żeby się nie przykleić
Mikołaj - Pon Lis 29, 2004 8:51 pm
jest super-jest super-więc o co wam chodzi
knovak - Pon Lis 29, 2004 9:23 pm
Grün napisał/a: | Ten wyglonda wogule jak z kosmosu. Tylko pytanie ile kosztował i ile zmodernizowano w ten sposób tramwajów w Bydgoszczy |
Sztuk 1
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 10:22 pm
No to sie mogli szarpnąć na profesjonalny face lifting
pumeks - Wto Lis 30, 2004 3:31 pm
Może taki?
Zoppoter - Wto Lis 30, 2004 3:38 pm
pumeks napisał/a: | Może taki? |
Jooo, zaraz by sie okazało, że nie spełnia jakichś norm bezpieczeństwa bo ma wystajace elementy, szyby, światła źle rozmieszczone (sa chyba w dziurach ryja, nieprawdaż?) o obrażaniu czyichś uczuc nie wspomniawszy. Na przykład wegetarian...
Corzano - Wto Lis 30, 2004 3:56 pm
Zoppoter napisał/a: | o obrażaniu czyichś uczuc nie wspomniawszy. Na przykład wegetarian... | O wegetarian możesz być spokojny. Obawiałbym się bardziej, ze zostałoby to odebrane jako atak na władzę.
Mikołaj - Wto Lis 30, 2004 6:43 pm
Pumeks, czy to zdjęcie z Bremy?
pumeks - Sro Gru 01, 2004 9:33 am
Nie mam pojęcia, to z zestawu rozrywkowych obrazków rozsyłanych mailem przez ludzi którym się nudzi w pracy
Corzano - Sro Gru 01, 2004 10:44 am
Znalazłem to samo zdjęcie tu: http://www.blt.ch/s_extrafahrten.asp .
Mikołaj - Sro Gru 01, 2004 11:06 am
według jakiego klucza szukałeś?
Corzano - Sro Gru 01, 2004 11:11 am
Po nazwie pliku. Szasne były małe, ale coś się znalazło.
pumeks - Sro Gru 01, 2004 12:53 pm
Corzano napisał/a: | Po nazwie pliku. Szasne były małe, ale coś się znalazło. |
Nazwa była nadana przeze mnie Wyciągnąłem ten obrazek z prezentacji w Powerpoincie.
A w związku ze znalezionym linkiem, wiemy już że to nie Brema, tylko Bazylea w Szwajcarii.
Sabaoth - Sro Gru 01, 2004 1:05 pm
A moze tak zaczac naciskac na wladze zeby zrobily profesjonalny face-lifting tramwajow w Gdansku i zlecily przebudowe tak, zeby te tramwaje nawiazywaly
Petelka - Sro Gru 01, 2004 1:16 pm
Cytat: | A moze tak zaczac naciskac na wladze zeby zrobily profesjonalny face-lifting tramwajow w Gdansku i zlecily przebudowe tak, zeby te tramwaje nawiazywaly |
Świetny pomysł. Może by jakieś lobby utworzyć na rzecz rzygaczopodobnych tramwajów?
Mikołaj - Sro Gru 01, 2004 1:26 pm
Marcin - Sro Gru 01, 2004 7:31 pm
Marek Z - Czw Gru 02, 2004 2:41 am
Dziki REX - Czw Gru 02, 2004 8:11 pm
Hehe, taki tramwaj mógłby przy okazji armatką wodną usuwać przeszkody z drogi w postaci poldków, które zechcą zgasnąć akurat na torach
turecki - Sro Lis 02, 2005 3:04 am
jeśli chodzi o modernizację -była konieczna-a jeśli chodzi cz są ładne-rzecz gustu-tu inne krajowe wariacje 105[111]n faktem jest to-że ze starego niewiele zostaje
danziger - Sro Lis 02, 2005 2:15 pm
Ten katowicki ma drzwi z obu stron, czy ja tylko źle widzę??
Sabaoth - Sro Lis 02, 2005 2:19 pm
Chyba ma i sklad jest tak zestawiony, ze tramwaj moze jezdzic w dwoch kierunkach bez zawracania na petli.
Corzano - Sro Lis 02, 2005 2:26 pm
Mi podoba się instrukcja dla warszawskich motorniczych, gdzie mają się zatrzymywać. Dobrze, bo nie przeoczą przystanku.
Zoppoter - Sro Lis 02, 2005 3:08 pm
danziger napisał/a: | Ten katowicki ma drzwi z obu stron, czy ja tylko źle widzę?? |
Tak, bo to trawmaj przerobiony na dwukierunkowy. Zdaje się, ze tam była (jest?) jakaś linia bez pętli, mam wrażenie, że do Gliwic.
seestrasse - Sro Lis 02, 2005 5:39 pm
nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś na DŚ istnieją też przesiadki "drzwi w drzwi"
venator - Sro Lis 02, 2005 11:10 pm
Nie ma co modernizować, lepiej kupić nowe:
oto propozycje firmy Bombardier:
http://www.bombardier.com/index.jsp
Jak widać parę Polskich miast już je ma...
turecki - Pią Lis 04, 2005 10:44 am
co do tych katowickich-to przerobiony projekt 105n-czyli fabryczny 111n,jedzie w dwie strony jako wahadło-podczas remontów torów.miał jeździć do bytomia ,ale w 2 sztuki[a tylko tak jest dwukierunkowy]jest za ciężki-i zbyt energożerny jeśli zaś o modernizacje chodzi-1 szt NGd99[czyli Citadis 100-te najnowsze dwuprzeguby]kosztuje 3 mln pln ,a modernizacja kilkunastu szt 105n tyle samo,mając na uwadze okres expl.tramwaju ok 30 lat-trzeba policzyć[samoobrona kazała-bo albo kilka osób wygobnie-reszta chodnikami-albo więcej jedzie ale bez luksusu]
a co do DŚ-to został jedynie Wrocek
turecki - Pią Lis 04, 2005 10:55 am
a takich 8 ma jeździć po Elblągu[!]
Sabaoth - Pią Lis 04, 2005 12:52 pm
W Elblągu mają bardzo ciekawe tramwaje, do dzisiaj chyba jeżdżą 4N (ale mogę się mylić, w każdym razie z sześć lat temu widziałem). A co to jest za model na trzech zdjęciach poniżej?
seestrasse - Pią Lis 04, 2005 5:44 pm
sorki turecki - DŚ pomieniał mi się z GŚ
turecki - Sob Lis 05, 2005 12:07 am
te ,,niemce,,to gt6 z Moguncji[a enki jeszcze tylko jako historyczny-i nie 4n a 5n 5nd-wąskotorowe]reszta tramwajów 5n trafiła do Jeleniej Góry-1 szt,Legnicy -1sz,Grudziądza-2 szt-zezłomowane
turecki - Sob Lis 05, 2005 9:57 am
a tu propozycja na pogodzenie dawnego sporu T-rexa i Zoppiego na tramwaj do N.Portu po torach skm
Sabaoth - Sob Lis 05, 2005 10:56 am
Czy ważny jest wygląd zewnętrzny tramawaju w sytuacji, kiedy "bebechy" odmawiają posłuszeństwa?
Po gdańskich ulicach jeżdżą niesprawne tramwaje
Cytat: | Tramwaj linii nr 2 wbił się w tył "dwunastki" na ul. Pomorskiej. Powód - brak zasilania. Dzień wcześniej ten sam pojazd miał taką samą awarię na linii 6. Mimo to znowu wyjechał w miasto wozić ludzi.
Do zdarzenia doszło w ostatni czwartek o 5.45. Gdy jadąca ul. Chłopską "dwójka" zbliżała się do skrzyżowania z Pomorską, motorniczy zauważył, że nie może sterować pojazdem. Zamiast skręcić w prawo do Jelitkowa, pozbawiony możliwości hamowania wóz nr 1323 skręcił w lewo w stojącą na przystanku "dwunastkę". Na szczęście nie jechał szybko, więc uszkodzenia były niewielkie, nikomu też nic się nie stało. Zakład Komunikacji Miejskiej na razie nie chce mówić o powodach kolizji. "Gazeta" dowiedziała się jednak, że przyczyną był brak zasilania układów sterowania. Ustaliliśmy również, że w środę ten sam "1323" miał podobne problemy. - Wieczorem wysiadło w nim zasilanie, a akumulatory, które powinny umożliwić hamowania, były wyładowane - powiedział nam jeden z motorniczych, proszący o anonimowość. Z naszych ustaleń wynika, że w czwartek akumulatory również na nic się nie zdały. Dlatego motorniczy nie mógł ani przestawić zwrotnicy w stronę Jelitkowa, ani tym bardziej wyhamować na przystanku. Sprawne akumulatory są warunkiem prawidłowego działania tramwaju w przypadku braku prądu, np. z powodu chwilowego spadku napięcia w sieci. Czy to możliwe, że w nocy nikt nie zajął się felernym pojazdem i na miasto wypuszczono tramwaj, który w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa? Wczoraj nie otrzymaliśmy od ZKM odpowiedzi na nasze pytanie w tej sprawie. Zabroniono nawet fotoreporterowi "Gazety" wstępu do zajezdni we Wrzeszczu, gdzie stoi uszkodzony w czwartkowym wypadku tramwaj.
Bardziej rozmowny był Piotr Michalski z Zarządu Transportu Miejskiego, który od pół roku w imieniu miasta kupuje usługi przewozowe od ZKM-u. - Umowa z ZKM wymaga od przewoźnika podstawiania w pełni sprawnych pojazdów - zapewnia Michalski. Po chwili dodaje jednak, że nie ma żadnej możliwości sprawdzenia, jak ZKM się z tego obowiązku wywiązuje, gdyż umowa takich procedur kontrolnych nie przewiduje. Przewiduje natomiast kary za niewyjechanie pojazdów na trasę.
- I właśnie wyjazd wszystkich tramwajów, nawet jeśli są niesprawne, jest priorytetem dyrekcji ZKM - mówi anonimowo motorniczy. |
turecki - Sob Lis 05, 2005 4:28 pm
1323 wygląda na tramwaj nie remontowany w Łodzi ,lecz w Protramie wrocławskim lub zntk Gdańsk
turecki - Pon Gru 12, 2005 9:35 pm
Co do elbląskich 5n-parę trafiło do bielska gdzie istnieje muzeum komunikacji miejskiej.A w temacie poszukiwań zabytków-z "gazety bydgoskiej"[tytuł coś w tym klimacie][tak dziwna forma postu wynika z mego niedouczenia w technice komputerowej-jak ktoś ma siły mnie poduczyć-czekam]
turecki - Wto Gru 13, 2005 8:42 pm
a tak "bydgoszczak" wyglądał kiedyś...tylko ten opis 1935..jeśli wycofano go w 1914...ale na fotach bydgoskich nie mam podobnego do "staruszka""altanki"no i w informacjach nie zawsze jest coś konkretnego...jak ktoś coś wie...pisać!!!
Krystian_Jacobson - Pon Paź 23, 2006 11:35 am
turecki napisał/a: | 1323 wygląda na tramwaj nie remontowany w Łodzi ,lecz w Protramie wrocławskim lub zntk Gdańsk |
1323 był remontowany w protramie. Przy okazji pytanie, dlaczego bez mojej zgody są tu publikowane moje fotki tego wozu, i to w dodatku z usuniętymi stopkami ?
Mikołaj - Pon Paź 23, 2006 12:46 pm
Cytat: | z usuniętymi stopkami ? |
turecki, wypadałoby wskazac źródło, skoro korzystasz z cudzych zdjęć, wycinania podpisu to nawet nie będę komentował...
turecki - Wto Paź 24, 2006 9:54 pm
nie było to celowe-jeśli jest możliwe to podmienię
turecki - Wto Paź 24, 2006 11:08 pm
Pragnę Cię Krystianie przeprosić na łamach forum za ten okropny incydent[z brakiem sygnatur]i za fakt nieuzyskania Twej zgody na umieszczenie tych zdjęć...mam jednak nadzieję,że zgadzasz się na pozostawienie ich-tyle,że uzupełnionych o sugnatury na forum.
Mikołaj - Wto Paź 24, 2006 11:21 pm
Jeśli to miałoby się wiąząć z podmienianiem większej ich ilości przeze mnie, to może dogadajcie się panowie i niech zostanie wyraźnie napisane czyjego są autorstwa, skąd są zaczerpnięte etc.
seestrasse - Wto Paź 24, 2006 11:37 pm
bardzo dobry pomysł...
turecki - Nie Paź 29, 2006 9:48 pm
Krystianie-na jednym zdjęciu nie było stopki-dlatego data może się nie zgadzać-Zesiu stokrotne dzięki za pomoc
turecki - Pią Lut 23, 2007 9:04 pm
Postanowiłem w tym temacie-bo ucieka gdzieś na koniec ,a przecież bardziej pasuje
Dotarł wczoraj drugi "helmutek"czyli przyszły 1133.Jak na dziś stoi sobie we wrzeszczańskiej zajezdni i czeka na modyfikację i przemalowanie Czyli kolorowy 1140 i żółty 1133 nie wystąpią w ruchu liniowym.Na trasach pojawią się w II połowie marca-jak wszystko pójdzie po myśli ZKM.
turecki - Wto Mar 03, 2009 9:50 am
Od września oczekiwany w Gdańsku n8c po modernizacji jest jeszcze w 3 częściach,ale już gotowych do poskładania.Brak jeszcze szyb drzwi członu niskopodłogowego i innych drobiazgów.Co można zaliczyć na plus dla firmy ,to,że w pośpiechu nie zapomniała o jakości-a tym tłumaczy opóźnienie.Faktem jest,że szansa na jazdę w marcu tym cudem w Gdańsku jest nikła.Tramwaj czekają jeszcze testy,a te najpewniej odbędą się w Poznaniu.Na szczęście na drugi egzemplarz nie trzeba będzie czekać kolejnych 6 miesięcy,bo jest w przygotowaniu do malowania.Zdjęć nie udostępnię,bo nie mam.Zastanawia mnie na ile sensownie rozwiązano część niskopodłogową,bo nie wygląda aby miała dużą powierzchnię.Tu jednak część winy ponosi konstrukcja pojazdu i pozostawienie tej samej jego długości.Pewnie nie będzie się różnić od rozwiązań z tramwajów n8s z Krakowa
wodnik88 - Sro Mar 04, 2009 8:49 am
Tu jest kilka zdjęć ->N8C
turecki - Czw Kwi 16, 2009 7:57 am
a tak się zmienia wygląd przodu... czekolada i tzw"beta" http://kmpk.cba.pl/grafik...derusbeta_1.jpg tramwaje dostaną sprzęg zgodny z obecnie stosowanym w Gdańsku,przez co ich spinanie nie będzie stosowane na co dzień.Wykluczają to głównie za krótkie przystanki.
dotik - Nie Kwi 19, 2009 3:17 pm Temat postu: historia, historia Zdjęcie mojej babci, ale nie wiem kiedy zrobione...
pumeks - Nie Kwi 19, 2009 8:20 pm
MOLTO FANTASTICO!!!
Hochstriess - Pon Kwi 20, 2009 12:18 pm
O!
dotik - Pon Kwi 20, 2009 10:29 pm Temat postu: :) nooo:)
turecki - Pią Kwi 24, 2009 7:47 am
extra fotka,a tu wreszcie n8c 1113 dotarł do Gdańska z 7 miesięcznym opóźnieniem.No,ale dotarł,oby się dobrze sprawował. http://farm4.static.flick...66ef91fe1_o.jpg fotka ze str. http://www.skyscrapercity.com autor- tomaso_gda
|
|