|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - NOC MUZEÓW w Gdańsku
parker - Wto Maj 10, 2005 6:55 pm Temat postu: NOC MUZEÓW w Gdańsku NOC MUZEÓW w Gdańsku
Marcin - Wto Maj 10, 2005 8:51 pm
Cytat: | • Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie
Muzeum czynne w godz. 9,00 – 20,00. W programie: godz. 14,00 – pokaz sztuki ludowej (warsztaty rzeźby, plecionkarstwa i malowania na szkle), godz. 15,30 – prezentacja nagrań różnych interpretacji „Pieśni Legionów Polskich we Włoszech” w wykonaniu znanych polskich artystów m.in. Urszuli Dudziak, Kazika Staszewskiego, Stanisława Sojki, Trebunich Tutek. Niektóre z tych interpretacji są bardzo ciekawe a inne… szokujące. Godz. 16,30 – pokaz musztry paradnej w wykonaniu żołnierzy Pułku 2. Piechoty Armii Księstwa Warszawskiego, godz. 18,00 – wernisaż wystawy „Gdańsk w czasach Józefa Wybickiego”, godz. 19,00 – ognisko i piosenki wojskowe z okresu Księstwa Warszawskiego i zaborów. |
Marcin - Wto Maj 10, 2005 9:39 pm
Noc muzeów w Gdańsku
seestrasse - Sro Maj 11, 2005 4:02 pm
można też sobie pojeździć
http://www.zkm.gda.pl/komunikatnocmuz.htm
lusinek1 - Sro Maj 11, 2005 4:06 pm
Ktoś z Was się wybiera na to nocne buszowanie muzealne w ogóle?
Marcin - Sro Maj 11, 2005 9:13 pm
Chyba się skuszę.
pumeks - Pią Maj 13, 2005 3:32 pm
Muzeum Akademii Rzygaczy też się postanowiło przyłączyć do inicjatywy - z tej okazji zmieniłem godziny otwarcia
Grün - Pią Maj 13, 2005 3:41 pm
Marcin - Sob Maj 14, 2005 9:49 am
Nocne zwiedzanie gdańskich muzeów
parker - Sob Maj 14, 2005 11:06 am
To co? Będzie jakaś kolektywna wycieczka?
lusinek1 - Sob Maj 14, 2005 4:56 pm
No właśnie - będzie? Z tego, co widzę jak na razie Marcin i Parkerka zgłosili chęć nocnego buszowania? Ktoś jeszcze?
Marcin - Sob Maj 14, 2005 6:29 pm
No właśnie - kto jeszcze?
parker - Sob Maj 14, 2005 6:53 pm
Jak na razie to ja mam tylko chęci - a nie mam z kim pójść... sama się nie będę włóczyć po nocy.
Kasia_57 - Sob Maj 14, 2005 7:54 pm
Marcin napisał/a: | No właśnie - kto jeszcze? |
Ja!!!!!
Nie ma jak nocne zwiedzanie
planuję i Ratusz i Narodowe.
ktoś jeszcze?????????????
DarioB - Nie Maj 15, 2005 12:06 am
Super sprawa. Wspaniałe tańce w Ratuszu, aż się nie chciało wychodzić. Ludzi tyle że ciężko się zwiedzało. Dobrze, że wyruszyliśmy wcześniej. Fajnie było popatrzeć z okien Muzeum Archeo na okna swojego domu Szkoda tylko że Oskara juz nie dało rady z bliska obejrzeć :(. I przy okazji była możliwość porobienia sobie fotek z nowo wybraną Panienką z Okienka. Dziewczyna speszona na maxa Na dobrą sprawę, to taka akcja mogla by trwać cały weekend bo czasu nie starcza by oblecieć całość ;)
Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 12:13 am
Jeśli nie byliście w MHMG i w Narodowym, to nie żałujcie.
Jedyne, co było ciekawe, to opowieść E. Śledzia (kierownika Dwrou Artusa).
poza tym - żenada.
Panienka w Ratuszu szalenie enigmatycznie "oprowadziła" gawiedź żądną wiedzy - i jakby tak wycisnąć, to co powiedziała, polałaby się woda. Zręcznie omijała każdy trudniejszy temat - bardzo uważając, by nie zaplątać się w nic co by wymagało dokładniejszego omówienia. Wskazała wprawdzie na "sufit, prosze panstwa, szalenie dekoracyjny" w Letniej Sali Rady, i tyle... Ani słowa o scalaniu komninka w Zimowej Sali Rady. Ale za to dokładnie opisala strój jaki miała na sobie.
Zgroza.
W Narodowym - tłok i totalny ścisk przed drzwiami. Organizacja do ... organizmu.
Sale pozamykane - bo PO CO otworzyć malarstwo gdańskie!!! Jedynie Memling cieszył oczy, jeśli w ogóle można mówić o cieszeniu, skoro tak beznadziejnie oświetlony...
Na wiecej wędrówek po muzeach nie miałam już ochoty.
Szkoda, że cała para poszła w gwizdek...
Ludzie wściekli, bo poprzychodzili z dzieciakami, poprzyjeżdżali z drugiego końca Trójmiasta.
Jednym słowem - normalna organizacja, jak to w Gdańsku....
Ktoś był w Archeologicznym i w Morskim?????
Ciekawa jestem jak tam było.
parker - Nie Maj 15, 2005 2:44 am
Byliśmy w Morskim i u Franciszkanów. Relacja wkrótce
Zaliczyliśmy ostatnią zmianę
parker - Nie Maj 15, 2005 1:09 pm
Cóś moi współtowarzysze zwiedzania milczą... nie nastawiałam się na merytoryczne rewelacje, tylko na klimat, a że i towarzystwo trafiło mi się niezgorsze, to nie będę narzekać. Podobało mi się, jak 50 osób szło w środku nocy korytarzem klasztornym za przewodnikiem z jedną świeczką... taki mały wehikuł czasu.
W każdym razie powiedzenie "nie spać, zwiedzać" nabiera nowego znaczenia, jak się o pierwszej w nocy siedzi na schodach w Narodowym
Corzano - Nie Maj 15, 2005 1:18 pm
parker napisał/a: | Zaliczyliśmy ostatnią zmianę |
Dewianci.
Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 2:02 pm
a o której nastąpiła nocna zmiana? ja poszłam przed 24:00 bo wkurzył mnie bałagan totalny. postanowliśmy zrobić zadymę w dyrekcji. Okazało się, że nie ja jedna cholerowałam na bajzel, myślę, że przestaną mnie tam lubić
parker - Nie Maj 15, 2005 2:05 pm
Weszliśmy na ostatnie "przedstawienie" około wpół do drugiej...
I szczerze mówiąc cały klimat psuli właśnie ci, którzy się awanturowali
Mikołaj - Nie Maj 15, 2005 2:29 pm
Zdecydowaliśmy się jak to często bywa za pięć dwunasta, no może w pół do dziesiątej. Plan był taki, by o 22, najpóźniej 22.30 wejść do Starożytnego Żórawia, a potem na 23 zdążyć na świtało i dźwięk do Narodowego.
Tymczasem w kolejce do Żurawia spędziliśmy z półtorej godziny, do tego dręczeni "pożegnaniem Liverpoolu" i nnymi szantami. W samym Żurawiu interesował mnie najbardziej sam Żuraw, ale niewiele zobaczyłem. Były za to świetne makiety.
Potem gubiąc pościg pomknęliśmy co koń mechaniczny wyskoczy do Narodowego na światło i dźwięk. Całe szczęście okazało się, że zainteresowanie jest spore i powtarzają program dla kolejnych grup. Czekająca przed nami była tak zdesperowana, że wyłamała kawałek drzwi prowadzących do krużganków
Pokaz może nie był wyjątkowo spektakularny, ale na pewno na długo pozostanie mi w pamięci, choćby z tych powodów o których pisała Parker. Było tajemniczo.
Ochrona miała swój własny pokaz "światło i dźwięk" - co chwila włączał im się alarm. Nie zdziwiłbym się, gdyby zamiast oryginału wisiałą już tylko kopia "Sądu ostatecznego"
parker - Nie Maj 15, 2005 3:10 pm
Langfuhrterkowa "kapsuła" nie dała się zgubić po drodze
Ja tylko jeszcze chciałam dodać, że na naszej "zmianie" trafiła się awanturująca się pani (i mam nadzieję, że nie była to Kasia ), która krzyczała, że skoro spodziewali się takiej frekwencji, to powinni zacząć pokazy po południu. Ta pani zdecydowanie nie rozumiała słowa "NOC", bo przecież nie chodziło o to, żeby jak co dzień pochodzić sobie po salach i pooglądać eksponaty, to właśnie BRAK ŚWIATŁA był atrakcją
Corzano - Nie Maj 15, 2005 3:13 pm
parker napisał/a: | to właśnie BRAK ŚWIATŁA był atrakcją |
Można zgasić światło i zasłonić okna za dnia.
parker - Nie Maj 15, 2005 3:20 pm
Trochę ciężko zrobić to w majowe popołudnie na dziedzińcu, Corzano
Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 7:41 pm
Nie rzecz w tym, by wyrażać głośno niezadowolenie, bo to akurat do nikogo nie trafia, tam - to idzie w sklepienia.
Muzeum Narodowe ma dość szczególne nastawienie do zwiedzajacych. Oni jeszcze nie odkryli, że to muzeum jest dla "publiki" a nie publika dla nich.
A wczorajszy numer ze zwiedzaniem i zamkniętymi wystawami - dowiódł tego, że tu po prostu nikt nie jest przygotowany na zmiany.
Nie tak dawno chodziłam tam na zajecia, prowadzone przez pracowników działu podobno oświatowego. Poziom, tak językowy, jak i merytoryczny był, delikatnie mówiąc żenujący. Pani, która nie potrafiła opisac schematu budowy klasztoru cysterskiego... Inny pan w meblach się zupełnie zatracił, bowiem nie bardzo potrafił rozróżnić gdańskie od elbląskich...
Tak więc, wczorajsza noc muzealna tylko potwierdza opinię o tym miejscu. A szkoda.
Taka impreza może się faktycznie podobać, jeśli nie widziało się innych i nie wie się, jak powinna wyglądac organizacja takich "spędów". Myśmy widzieli i brali udział - stąd głęboki niesmak.
A wystarczyło podzielić gawiedź na grupy, zabrać na malarstwo, i w odpowiednim czasie zchodzić sukcesywnie na krużganki. Szkopuł w tym, że panie odpowiedzialne za wystawy NIC o nich nie potrafią powiedzieć. Na górze był ich tłumek, skupiony jak kwoczki koło Memlinga. Z wściekłymi minami śledziły każdego kto wchodził. A wystraczyło kazac im przegonić towarzystwo po malarstwie gdańskim choćby. Ale... jak wszytsko - tak i to wymaga myślenia.
W Ratuszu, mimo iż pani plotła co jej ślina na język przyniosła (też dział oświatowy o zgrozo), to jednak rozładowano ścisk, przeganiając tłumy po salach.
Jedyne miejsce, które tak naprawdę coś dało z siebie - to Dwó Artusa.
Pozostaje nadzieja, że MHMG i MN wyciągną wnioski....
wrangla - Nie Maj 15, 2005 9:02 pm
GW: Gdańszczanie oblegali muzea podczas sobotnio-niedzielnej nocy
Mikołaj - Nie Maj 15, 2005 9:44 pm
Cytat: | Jedyne co zawiodło, to gastronomia. Masy ludzi nie miały gdzie czegoś zjeść. |
A z tym to święta prawda! Podczas czekania w Narodowym przerzucaliśmy się nazwami i opisami potraw, na jakie mamy ochotę. Tak się nakręciliśmy, że o 2.30 wylądowaliśmy w nocnym fasfudzie na Miszewskiego, tam to dopiero były tłumy!
Marcin - Nie Maj 15, 2005 10:08 pm
To i ja dorzucę trzy grosze...
Warto było się wybrać - zwiedzanie Żurawia w półmroku i klasztor franciszkański w oprawie światła na długo pozostaną mi w pamięci.
Wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale...
Przy takiej ilości zwiedzających (faktycznie organizatorzy nie przewidzieli takich tłumów) niemożliwym było "zaliczenie" wszystkich muzeów - z jednego prostego powodu... "Noc muzeów" (dla muzeów ) kończyła się najpóźniej około godziny pierwszej. I pomimo tego, iż nasza "wesoła kompanija" miałaby jeszcze ochotę pobuszować niestety musieliśmy zadowolić się fastfoodem.
GW napisał/a: | Osiem przedstawień światło i dźwięk w Muzeum Narodowym obejrzało 400 osób, nie starczyło miejsca dla wszystkich chętnych. Ostatni zwiedzający opuścił gmach przy ul. Toruńskiej o godz. 1.30, |
To chyba o nas.
GW napisał/a: | Żuraw zwiedziło ponad 700 osób. Aby wejść do środka, trzeba było ponad godzinę spędzić w kolejce. Kolejkowicze skracali sobie ten czas i odpędzali sen na różne sposoby, m.in. czytaniem książek przy świetle latarni; tańcem do piosenek śpiewanych przez Andrzeja Starca i spacerami nad Motławą. |
Lub fotografowaniem "zabytków". Ale w tak wesołym (jak nasze) towarzystwie te półtorej godziny oczekiwania w kolejce wydało się ledwie chwilą.
parker - Nie Maj 15, 2005 11:55 pm
Kasia_57 napisał/a: |
Taka impreza może się faktycznie podobać, jeśli nie widziało się innych i nie wie się, jak powinna wyglądac organizacja takich "spędów". Myśmy widzieli i brali udział - stąd głęboki niesmak.
|
Wybacz, Kasiu, ale nie każdy jest taki jak "wy", kogokolwiek owo "myśmy widzieli i brali udział" dotyczy. Nie zakładaj, że każdy jest taki uczony jak ty, niektórym w zupełności wystarcza minimalna porcja informacji i nietypowy, nocny klimat. Gdyby się oprowadzający zaczęli produkować nadmiernie, to byłoby zwyczajnie nudne dla większości. Myślę, że w tego typu imprezach nie chodzi o to, żeby douczyć przewodników i miłośników muzeów, ale żeby ściągnąć do nich tych ludzi, którzy normalnie nigdy by się tam nie wybrali.
Popatrz na nas ("ostatnią zmianę" ). Nam się podobało (i cieszę się, że pozostali członkowie mojej grupy mają takie samo zdanie jak ja, bo to oznacza, że tego typu wycieczkę trzeba będzie koniecznie jeszcze powtórzyć ). Jak będę chciała dowiedzieć się czegoś więcej, to otworzę sobie książkę a potem pójdę jeszcze raz, w normalny dzień.
parker - Pon Maj 16, 2005 8:30 am
A jeszcze z uporem maniaka wracając do wypowiedzi Kasi...
Cytat: | Muzeum Narodowe ma dość szczególne nastawienie do zwiedzajacych. Oni jeszcze nie odkryli, że to muzeum jest dla "publiki" a nie publika dla nich.
A wczorajszy numer ze zwiedzaniem i zamkniętymi wystawami - dowiódł tego, że tu po prostu nikt nie jest przygotowany na zmiany. |
Nie było tak źle, wg programu pokazy miały się odbyć dwa, o 23 i 24 i mieliśmy pewne obawy, czy jadąc tam po północy jeszcze kogoś zastaniemy - a zrobili dodatkowe seanse, do "ostatniego klienta". A chodziły słuchy, że takie np. archeologiczne wyprosiło klientelę o 22-giej.
annayo - Pon Maj 16, 2005 9:37 am
Takie było założenie, że o godzinie 22 zamykają drzwi. Podane do wiadomości wcześniej.
Nie było chętnych by za friko siedzieć przez noc - co jest zresztą zrozumiałe.
janak - Pon Maj 16, 2005 10:25 am
annayo napisał/a: | Nie było chętnych by za friko siedzieć przez noc - co jest zresztą zrozumiałe. |
Przygotowuje jeden z wykładów na III BFN i robie to za friko, więc dla mnie nie jest to zrozumiałe
Corzano - Pon Maj 16, 2005 10:29 am
janak napisał/a: | Przygotowuje jeden z wykładów na III BFN |
Który? Wybieram się tam.
DarioB - Pon Maj 16, 2005 11:27 am
Cytat: | Nie było tak źle, wg programu pokazy miały się odbyć dwa, o 23 i 24 i mieliśmy pewne obawy, czy jadąc tam po północy jeszcze kogoś zastaniemy - a zrobili dodatkowe seanse, do "ostatniego klienta". A chodziły słuchy, że takie np. archeologiczne wyprosiło klientelę o 22-giej. |
Ja już o 20 byłem świadkiem kłótni pracowników między sobą Dodam tylko, że dość głośnej. A najlepszy był text pani z recepcji: "Na wieże proszę nie wchodzić, bo to jest płatne..."
Gdynka - Czw Kwi 20, 2006 5:42 pm Temat postu: Nocne zwiedzanie 2006 W ubiegłym roku Noc mnie w Kazimierzu została.
Może tym razem mi się uda!
Europejska Noc Muzeów w sobotę 20 maja.
Na razie znany jest program Centralnego Muzeum Morskiego. Wstęp - 1 złoty. Dla każdego gościa - niespodzianka. W cenę biletu zakupionego w Żurawiu wliczony jest również przejazd SKM pomiędzy godziną 18 a 1.30. Dla zwiedzających udostępniony zostanie także autobus linii 121, przejazd tym autobusem jest bezpłatny.
Oprócz CMM do tegorocznej nocy włączyło się także Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Muzeum Narodowe w Gdańsku, Muzeum Archeologiczne w Gdańsku, Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia, Instytut Sztuki Wyspa i Muzeum Sopotu.
DarioB - Czw Kwi 20, 2006 9:38 pm Temat postu: Re: Nocne zwiedzanie 2006
Gdynka napisał/a: | W ubiegłym roku Noc mnie w Kazimierzu została.
Na razie znany jest program Centralnego Muzeum Morskiego. Wstęp - 1 złoty. Dla każdego gościa - niespodzianka. W cenę biletu zakupionego w Żurawiu wliczony jest również przejazd SKM pomiędzy godziną 18 a 1.30. Dla zwiedzających udostępniony zostanie także autobus linii 121, przejazd tym autobusem jest bezpłatny. |
Dzięki, naprawdę wielki dzięki. Kurde nie mogłaś wcześniej tego podać :(
Taka imreza mi przejdzie koło nosa :(
Już wpłaciłem tutaj --> http://netten.pl/~arturro/matura/ na imprezę w tym samym czasie. Mówi sietrudno :(
parker - Czw Kwi 20, 2006 9:54 pm
No co ty, 10-lecie matury trzeba obejść A muzea są co roku
DarioB - Czw Kwi 20, 2006 10:07 pm
parker napisał/a: | No co ty, 10-lecie matury trzeba obejść A muzea są co roku |
W sumie racja, trza zobaczyć jak się gęby pozmieniały po takim czasie ;)
Gdynka - Pią Kwi 21, 2006 3:07 pm Temat postu: Re: Nocne zwiedzanie 2006
DarioB napisał/a: | Gdynka napisał/a: | W ubiegłym roku Noc mnie w Kazimierzu została.
Na razie znany jest program Centralnego Muzeum Morskiego. Wstęp - 1 złoty. Dla każdego gościa - niespodzianka. W cenę biletu zakupionego w Żurawiu wliczony jest również przejazd SKM pomiędzy godziną 18 a 1.30. Dla zwiedzających udostępniony zostanie także autobus linii 121, przejazd tym autobusem jest bezpłatny. |
Już wpłaciłem tutaj --> http://netten.pl/~arturro/matura/ na imprezę w tym samym czasie. Mówi sietrudno :( |
Ale ja nie wiedziałam wcześniej. Dlaczego do posłańca???
DarioB - Pią Kwi 21, 2006 5:22 pm Temat postu: Re: Nocne zwiedzanie 2006
Gdynka napisał/a: | DarioB napisał/a: | Gdynka napisał/a: | W ubiegłym roku Noc mnie w Kazimierzu została.
Już wpłaciłem tutaj --> http://netten.pl/~arturro/matura/ na imprezę w tym samym czasie. Mówi sietrudno :( |
Ale ja nie wiedziałam wcześniej. Dlaczego do posłańca??? |
No co ty. Nie tak to miało być odebrane. Sorki
Gdynka - Wto Kwi 25, 2006 4:47 pm
Cytat: | No co ty. Nie tak to miało być odebrane. Sorki |
Już się nie
Gdynka - Pią Maj 12, 2006 2:21 pm Temat postu: ...a w Łaźni PROGRAM wydarzeń w CSW Łaźnia
wstęp 1 pln, oprowadzanie przez kuratorów o pełnej godzinie,
19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy:
1. Międzynarodowa wystawa „Artysta i broń”
Ekspozycja składa się z prac, realizowanych przy użyciu wielu mediów – rysunku, fotografii, malarstwa, a przede wszystkim wideo, dotyczy wojny jako stałej cechy współczesnego świata.
2. Nils Olav Bøe “Skonstruowany pejzaż”
Medytacyjna audio-wizualna instalacja, norweskiego artysty.
3.Mariusz Waras” drag & drop”
zaprezentowane na wystawie prace wykorzystują podstawową ikonografię wojny w postaci mobilnych elementów-znaków. Obiekty, malarstwo
Wystawy w zamyśle kuratorskim zderzają dwa współczesne światy i radykalnie odmienne rzeczywistości kulturowe, które istnieją paralelnie w otaczającym nas świecie: pustej i spokojnej przestrzeni nordyckiej otwierającej człowieka na medytację i rzeczywistości rozdartej przez wielowarstwowe konflikty.
Godz. 18.00
W cyklu In Progress: koncert
Jeff Gburek, Djalma Primordial Science
Artyści zainspirowani integralnością tańca i muzyki w tradycji jawajskiej i afrykańskiej, zaprezentują performance nazwany „cielesną muzyką” - artystyczną formą, w której taniec i teatr są rytualnymi parametrami dla muzyki.
villaoliva - Pią Maj 12, 2006 7:15 pm Temat postu: Re: ...a w Łaźni
Gdynka napisał/a: | PROGRAM wydarzeń w CSW Łaźnia
19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy |
Ciekawe czy w 1 zł jest wliczony koszt ubezpieczenia przebywania tam w tych godzinach
Gdynka - Wto Maj 16, 2006 6:43 pm Temat postu: Re: ...a w Łaźni
villaoliva napisał/a: | Gdynka napisał/a: | PROGRAM wydarzeń w CSW Łaźnia
19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy |
Ciekawe czy w 1 zł jest wliczony koszt ubezpieczenia przebywania tam w tych godzinach |
W Oliwie na pewno będzie bezpieczniej, zwłaszcza że tylko do 22.00
tutaj Pałac Opatów
a tu cała reszta
knovak - Sro Maj 17, 2006 4:01 pm
To też wygląda ciekawie...
roland - Czw Maj 18, 2006 5:45 pm Temat postu: Noc pełna wrażeń Informuję Szanownych Forumowiczów że prawdopodobnie... (trwają poszukiwania rzutnika multimedialnego dużej mocy) w sobotę ok. godz.22 odbędzie się pokaz multimedialny na ścianie Ratusza. Jest to pierwsza próba takiej akcji. W czasie pokazu prezentowane będą zdjęcia Gdańska przedwojennego oraz filmik z mojego przelotu nad Starym Miastem motolotnią.
Hagedorn - Czw Maj 18, 2006 7:08 pm Temat postu: noc muzeów w Malborku jeśli komuś chce się przejechać, polecam noc muzeów na zamku w Malborku
więcej tutaj:
noc na zamku malborskim
to raczej rzadka okazja do wejścia na zamek bez odstania swego w kolejce do kasy...
roland - Pią Maj 19, 2006 2:20 pm Temat postu: Odwołana akcja Z przykrością informuję, że pokaz multimedialny na ścianie Ratusza jest odwołany (nie udało się zdobyć specjalnego projektora). Zapowiadana wcześniej akcja odbędzie sie w dniu 3 czerwca - w czasie "Zjazdu Gdańszczan".
postman - Pią Maj 19, 2006 5:38 pm
No trzeba chyba pojechać do Malborka.
postman - Nie Maj 21, 2006 11:47 am
No to moja wyprawa sie udała ,byłem w Malborku,ludzii nie było aż tak dużo jak podobno rok temu ,wiec nie było strasznych tłoków żeby sie dostać do wielu komnat.wszędzie byli przewodnicy przebrani za krzyżaków i starali sie opowiadać o historii danego miejsca.Zrobiłem pare fotek klamek które zamieszczam w innym dziale.Było super.
Marcin - Nie Maj 21, 2006 3:03 pm
A w Będominie...
syrenka - Nie Maj 21, 2006 3:50 pm
W Poznaniu "Noc Muzeów" udała się świetnie - nawet mimo półgodzinnej awarii prądu w Narodowym (a spróbujcie oglądac obrazy w półmroku... ;) ). frekwencja była bardzo duża, co mnie cieszy ogromnie, a ja odwiedzilam sobie wystawę obrazów Pankiewicza, na ktorą od dawna miałam ochotę iść. Pozdrawiam i przedstawiam obraz, który autentycznie mnie urzekł...
Gdynka - Wto Maj 15, 2007 6:28 pm Temat postu: Noc Muzeów 2007 - 19 maja Przed nami kolejna Noc Muzeów. Już w najbliższą sobotę - 19 Maja.
Cytat: | MUZEUM NARODOWE W GDAŃSKU
Gmach Główny
Oddział Sztuki Dawnej
ul. Toruńska 1
80-822 Gdańsk
tel. / fax. 058 301 70 61, 058 301 11 25
czynny 19:00 - 1:00
19:00 muzyczna dobranocka (spotkanie dla najmłodszych)
20:00 pokaz i nauka tańca dawnego w wykonaniu Zespołu Tańca Dawnego Chastelana
21:00–22:00 parę strof o wystawie Usłyszeć obraz. Muzyka w sztuce europejskiej od XV do początku XX wieku
22:00 "muzyczne" anioły Memlinga (Alicja Andrzejewska-Zając)
22:30 muzyka w rzeźbie zaklęta (Lech Łopuski)
23:00 tańce, hulanki, swawole, czyli jak się dawniej bawiono (Magdalena Mielnik).
Wstęp – 1 zł.
Oddział Sztuki Współczesnej
Pałac Opatów w Oliwie
ul. Cystersów 18
80-330 Gdańsk – Oliwa
tel. 058 552 12 71
czynny 19:00 – 22:00
Tegoroczna impreza odbywać się będzie pod hasłem: Wernisaże, wernisaże…
1900 otwarcie wystawy w Galerii Promocyjnej: Ewa Hać – grafika. Zbigniew Wąsiel – rzeźba
2000 otwarcie wystawy prac fotograficznych Tadeusza Linka: Tadeusz Link. Sztuka widzenia teatru.
Wstęp – 1 zł.
Oddział Etnografii
ul Cystersów 19
80-330 Gdańsk-Oliwa
tel. / fax. 058 552 12 71 do 75;
058 552 41 39; 058 552 46 37
czynny 12:00 - 21:00
12:00-17:00 po interesującej wystawie czasowej Woda - opowieść o rzeczy bezcennej oprowadzać będzie autorka wystawy
17:00-20:30 pokaz filmów etnograficznych: kiermasz sztuki ludowej, pokazy haftowania, rzeźbienia twórców z regionu pomorskiego; degustacja wypieków regionalnych
Wstęp – 1 zł.
Oddział Gdańska Galeria Fotografii
ul. Grobla I 3/5
80 - 384 Gdańsk
tel./fax. 058 301 71 47, 058 01 11 25,
czynne 11:00 – 24:00
W czasie otwarcia galerii: ocena amatorskich prac fotograficznych, spotkania ze słuchaczami Studium Fotografii Artystycznej, możliwość współtworzenia zbiorów galerii.
17:00 (co godzinę) Komentarze kuratorów do wystaw: Jan Bułhak. Zagadkowa podróż ze zbiorów Gdańskiej Galerii Fotografii oraz Historia Galerii Gdańskiej w obrazkach – I część wystawy z okazji jubileuszu XXX lat Galerii.
18:15 spotkanie z uczestnikami i redaktorami projektu „Artyści i naukowcy na rzecz „Solidarności” 1980-1990” oraz promocja katalogu.
21:00 – 22:00 prezentacja fotografii omawianych na łamach Gazety Wyborczej Trójmiasto przez red. Dorotę Karaś oraz jej rozmówców Stefana Figlarowicza i Grażynę Goszczyńską w cyklu Na drugi rzut oka.
22:00–23:00 Indochiny - pokaz fotografii z podróży do Kambodży, Laosu i Tajlandii (prezentacja rękodzieła, kuchni, muzyki) – Katarzyna Goc i Barbara Czarnek.
Wstęp – 1 zł.
Muzeum Hymnu Narodowego
83-422 Będomin,
Gmina Nowa Karczma
tel./fax. 058 687 71 83;
058 687 74 24
czynne 9:00 - 20:00
15:00 spotkanie członków Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie
17:00 prezentacja filmu "Otwarcie Muzeum Obozu Dora-Mittelbau - 10.09.2006 r."
18:00 wernisaż wystawy Carmina Patria. Polskie Hymny Narodowe. Od "Bogurodzicy" do Hymnu "Soldarności"
18:30 koncert Polskie Hymny Narodowe w wykonaniu artystów Capelli Gedanensis.
19:30 spotkanie przy ognisku
Wstęp – 1 zł.
CENTRALNE MUZEUM MORSKIE W GDAŃSKU
ul. Ołowianka 9-13
80-571 Gdańsk
tel. 058-301-86-11 w. 431
www.cmm.pl
czynne 19:00 - 1:00
Zaprasza na Noc Piratów:
Spichlerze na wyspie
Ołowianka w Gdańsku
Pirackie opowieści - pirackie historie
z różnych epok, czytanie książki "Burzliwe dzieje Pirata Rabarbara", śpiewanie szant, poznawanie ulubionych rozrywek piratów, kawiarnia, pamiątki, książki, pocztówki.
Wstęp – 1 złoty
Dar Pomorza
Nocne zwiedzanie żaglowca.
Wstęp – 1 złoty
CENTRUM SZTUKI WSPOŁCZESNEJ ŁAŹNIA
ul. Jaskółcza 1
Gdańsk Dolne Miasto tel.: 305 40 50 www.laznia.pl
19:00-24:00 zespół merytoryczny CSW Łaźnia co godzinę oprowadzać będzie po aktualnej wystawie Last News - projekcie poruszającym problematykę mass-mediów w sztuce współczesnej.
19:00 w ramach cyklicznego projektu muzycznego In progres wystąpi Colin Potter - artysta eksperymentujący na polu muzyki elektronicznej. Uznanie szerokiej publiczności zdobył dzięki innowacyjnemu miksowaniu i przetwarzaniu dźwięku. Kurator: Łukasz Szałankiewicz.
12:00-24:00 warsztaty edukacyjne Zobacz jak bawią się dzieci, których uczestnikami będą zarówno dzieci, jak
i osoby dorosłe. Zajęcia prowadzone będą "pod okiem" artysty Rene Kotek - Grupa Dialogu i Mikołaja Roberta Jurkowskiego. Uczestnicy wcielą się w prezenterów radiowych i telewizyjnych i przekazywać będą skonstruowane przez siebie wiadomości Cała akcja będzie rejestrowana przez kamery i przesyłana w inne miejsca na terenie Polski, gdzie w tym samym czasie realizowany będzie podobny projekt, tworząc w ten sposób pętle między wszystkimi punktami. Kurator: Mikołaj Jurkowski, Anna Kozłowska.
Wstęp wolny.
MUZEUM ARCHEOLOGICZNE W GDAŃSKU
ul. Mariacka 25/26
80-958 Gdańsk
Podczas tegorocznej edycji Nocy Muzeów zaprezentowane zostaną: wystawa Pacifica Terra. Prusowie-Słowianie-Wikingowie u ujścia Wisły, Blaski i cienie życia w średniowiecznym grodzie: pokaz rzemiosł, dawne przysmaki, magia i czary, demonstracja uzbrojenia; sztuka zdobienia ciała: historia i mity z ukazaniem roli tatuażu w kulturach świata, nocny urok Gdańska z wieży widokowej. W sprzedaży oferowana będzie publikacja Muzeum Archeolo-gicznego: "Litografia jako technika artystyczna". Wykład i prezentacja na podstawie zbioru matryc kamiennych eksponowanych na wystawie pt. "Gdańsk na kamiennych tablicach".
Wstęp - 1 zł.
MUZEUM HISTORYCZNE MIASTA GDAŃSKA
Wstęp - Karnet – 4zł
Ratusz Głównego Miasta Gdańska
ul. Długa 47
80-831 Gdańsk
tel. 58 76 79 100
O godzinie 1900 Wielka Sala Wety zamieni się w jedno z pomieszczeń tybetańskiego klasztoru. Przy blasku tysiąca świec będzie można posłuchać koncertu na najstarszym instrumencie świata - tybetańskim gongu. Robert Usewicz obudzi również na tę noc do życia duchy zaklęte w innych starożytnych instrumentach. Przemówią szamańskie bębny z Afryki, bambusowe flety z Azji i grające rury
z Australii. Występy odbywać się będą w cyklach 1 godzinnych (ostatnie wejście o godz.2400).
Dwór Artusa
Długi Targ 31
80-831 Gdańsk
tel. 058 76 79 100
czynny 19:00 – 1:00
Biesiada w Dworze Artusa
19:00 wprowadzenie gości do Wielkiej
Hali, zajęcie miejsc przy stołach, powitanie gości
19:05 ceremoniał przystąpienia Georga Stelzenera w poczet Braci Ławy św. Rajnolda i Malborskiej
19:45 ceremonialny strzał z feluki na zakończenie inscenizacji
19:50 sesja fotograficzna, zakup pamiątek dyplomów i monet
19:50 zakończenie programu.
Równocześnie na makiecie Dworu Artusa (sala wystawowa) prezentowane będą dwa filmy: Krótka historia Wielkiego Pieca
i inscenizacja historyczna Monolog mistrza zduńskiego Georga Stelzenera wygłoszony w Roku Pańskim 1545
w Dworze Artusa do przesławnych panów rajców gdańskich i łaskawych członków Ław Argusowych. Biesiada odbywać się będzie
w cyklach 1 godzinnych (ostatnie wejście o godz. 24:00).
Muzeum Bursztynu
Zespół Przedbramia
Ulicy Długiej, Gdańsk
tel. 058 301 47 33
czynne 19:00 – 1:00
Na tę noc muzeum, znane przede wszystkim ze swej wyjątkowej i niepowtarzalnej kolekcji bursztynu, stanie się miejscem inscenizacji historycznej, poświęconej okresowi Pierwszego Wolnego Miasta i pobytowi w tym miejscu wojsk Napoleońskich podczas wizyty cesarza Napoleona w Gdańsku. Zobaczyć będzie można bogatą galerię mundurów. Wśród atrakcji znajdą się także : pokaz dyscypliny wojskowej, musztry piechoty polskiej i pruskiej z lat 1807-1813, przegląd broni i pokaz jej konserwacji (metodami sprzed 200 lat), odlewanie kul karabinowych i sporządzanie ładunków. Będzie można usłyszeć alarm wybijany na bębnie dobosza, a także odwiedzić punkt werbunkowy i biuro przepustek. Pomiędzy Zespołem Przedbramia a Ratuszem Głównomiejskim przemaszerują patrole
z latarniami, a w bramach staną wartownicy. Podczas gotowania wojskowego jadła w kociołku na ognisku będzie można poznać bliżej „smaki” obozowego życia.
MUZEUM SOPOTU WILLA ERNESTA CLAASZENA
ul. Poniatowskiego 8
81-724 Sopot
tel. 058 551 22 66
fax. 058 551 71 98
Noc Muzeów 2007 w Muzeum Sopotu przebiegać będzie pod hasłem Noc w Sopocie z chińską sztuką. Na tę noc przygotowany został specjalny program: projekcje filmów, prezentacje multimedialne, oprowadzanie po wystawie Kruche piękno. Chińska kolekcja Carla Cordsa, degustacja kuchni chińskiej oraz inne atrakcje.
Wstęp - 1 zł.
MUZEUM MARYNARKI WOJENNEJ
Skwer Kościuszki 12,
81–912 Gdynia
www.mw.mil.pl
Zwiedzanie Ekspozycji Plenerowej Broni i Uzbrojenia Morskiego oraz okrętu ORP Błyskawica". |
Mikołaj - Wto Maj 15, 2007 9:44 pm
Cytat: | Muzeum Bursztynu
Zespół Przedbramia
Ulicy Długiej, Gdańsk
tel. 058 301 47 33
czynne 19:00 – 1:00
Na tę noc muzeum, znane przede wszystkim ze swej wyjątkowej i niepowtarzalnej kolekcji bursztynu, stanie się miejscem inscenizacji historycznej, poświęconej okresowi Pierwszego Wolnego Miasta i pobytowi w tym miejscu wojsk Napoleońskich podczas wizyty cesarza Napoleona w Gdańsku. Zobaczyć będzie można bogatą galerię mundurów. Wśród atrakcji znajdą się także : pokaz dyscypliny wojskowej, musztry piechoty polskiej i pruskiej z lat 1807-1813, przegląd broni i pokaz jej konserwacji (metodami sprzed 200 lat), odlewanie kul karabinowych i sporządzanie ładunków. |
zgadnijcie kogo będzie można spotkać
seestrasse - Wto Maj 15, 2007 9:47 pm
ja wiem, ja wiem!
danziger - Wto Maj 15, 2007 10:19 pm
Dla ścisłości - to będzie noc z soboty na niedzielę, czy z piątku na sobotę?
Mikołaj - Wto Maj 15, 2007 10:32 pm
Z soboty na niedzielę. Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom?
danziger - Wto Maj 15, 2007 10:47 pm
Bardzo bym chciał i będę się starał, ale ze względu na mocno zajęty weekend (od dawna umawiane rodzinne "przymusowe" roboty budowlano-porządkowe) nic nie mogę obiecać.
Pietrucha - Sro Maj 16, 2007 1:47 am
Cytat: | Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom? |
Może lepiej przed muzeum? bo podejrzewam że bedzie sporo osób i trudno będzie się znaleść w środku
Mikołaj - Sro Maj 16, 2007 10:27 am
tak tak
Corzano - Sob Maj 19, 2007 6:06 pm
Mikołaj napisał/a: | Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom? |
A czy "chłopaki" będą robić jakąś rekonstrukcję? O której?
Corzano - Nie Maj 20, 2007 9:25 am
Zrobiłem zdjęcie, a potem mnie rozstrzelali.
Horhe - Nie Maj 20, 2007 1:02 pm
fotki, fotki,dajcie fotki, więcej fotek błagam
Miło było spotkać wielu użytkowników tego forum w Muzeum Bursztynu.
Macie zdjęcie komendanta przedbramia, bo mam "parcie na szkło" ??????
seestrasse - Nie Maj 20, 2007 1:50 pm
Horhe napisał/a: | mam "parcie na szkło" |
gratulacje za szczerość foty będą późniejszym popołudniem
Horhe - Nie Maj 20, 2007 2:17 pm
seestrasse napisał/a: | Horhe napisał/a: | mam "parcie na szkło" |
gratulacje za szczerość foty będą późniejszym popołudniem |
No przecie my wszyscy tak mamy
Ale czego się nie robi dla naszego miasta
Corzano - Nie Maj 20, 2007 2:19 pm
Horhe napisał/a: | Macie zdjęcie komendanta przedbramia, bo mam "parcie na szkło" ?????? |
Nie wiem który to. Ten co stał przy wejściu?
A kto w ogóle był? Ja widziałem jeszcze tylko Rolanda.
seestrasse - Nie Maj 20, 2007 2:38 pm
Prusak! duży, masywny Prusak!
parker - Nie Maj 20, 2007 2:56 pm
Horhe napisał/a: | fotki, fotki,dajcie fotki, więcej fotek błagam
Miło było spotkać wielu użytkowników tego forum w Muzeum Bursztynu.
|
No tak. A ja nie znalazłam towarzystwa, żeby się wspólnie wybrać i poszłam grzecznie spać zaraz po dobranocce.
ahmed - Nie Maj 20, 2007 2:57 pm
Cytat: | No tak. A ja nie znalazłam towarzystwa, żeby się wspólnie wybrać i poszłam grzecznie spać zaraz po dobranocce. |
Oj nieładnie nieładnie ;)
seestrasse - Nie Maj 20, 2007 3:16 pm
ahmed - Nie Maj 20, 2007 4:00 pm
No cóż jak widać pruscy żolnierze z usmiechem przyjmuja chłoste Szczególnie ten jeden -ukryte marzenia?
Pietrucha - Nie Maj 20, 2007 4:34 pm
Ja byłem o 20, ale zrezygnowałem, ta kolejka chyba jeszcze do dzisiaj tam stoi
A widziałem jedynie Marcina "przy bramce".
turecki - Nie Maj 20, 2007 5:23 pm
a tu coś z mojego punktu widzenia...było fajnie!
danziger - Nie Maj 20, 2007 6:06 pm
cotakleje...ołów.jpg
Ooo, to medal "zasłużonym na polu chwały" istniał juz w czasach napoleońskich? To ta wersja z Lenino i flagami ZSRR + Polski, czy późniejsza?
Edit po chwili - sorki, pomyliły mi się wstążki - ta jest przecież od VM. Tylko dlaczego na niej zamist krzyża jakiś medal dynda?
Horhe - Nie Maj 20, 2007 8:04 pm
Już wyjaśniam, to order z czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie. Jedno jest pewne, to bardzo rzadkie odznaczenie z 2 połowy 18 wieku. Taki wiarus ma prawo nosić na piersi coś takiego, my za młodzi jesteśmy
pawel.45 - Nie Maj 20, 2007 9:39 pm
Horhe napisał/a: | ... "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie... |
Wstążka niestety nie jest prawidłowa. Właściwa wg wzoru z 1765r. zarówno za długoletnią służbę "w Corpusie" jak też "w Regimencie" była jednobarwna - błękitna. Pozdrawiam.
Horhe - Nie Maj 20, 2007 10:51 pm
No i pięknie, przekaże tacie co ma poprawić. Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? Z chęcią bym się dowiedział więcej. Dzięki
seestrasse - Nie Maj 20, 2007 11:01 pm
oglądając fotorelację tureckiego zastanawiam się, dlaczego żołnierze pruscy mają takie złe oczy
schulze - Pon Maj 21, 2007 9:31 am
Ludzki Prusak ,o dobrych oczach
seestrasse - Pon Maj 21, 2007 11:08 am
ten z prawej?
danziger - Pon Maj 21, 2007 5:18 pm
Horhe napisał/a: | Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? |
Nie wiem skąd info zaczerpnął Paweł, ale informacje można znaleźć np. w książeczce "Polskie ordery i odznaczenia" Wandy Bigoszewskiej, również (na 99,9%, bo nie mogę teraz sprawdzić) w książce pod podobnym tytułem autorstwa Stefana Oberleitnera. I pewnie w każdej innej publikacji falerystycznej dotyczącej okresu przed- i "okołonapoleońskiego" w Polsce
pawel.45 - Pon Maj 21, 2007 6:33 pm
Horhe napisał/a: | No i pięknie, przekaże tacie co ma poprawić. Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? Z chęcią bym się dowiedział więcej. Dzięki |
Materiałów na ten temat jest sporo. Danziger podał już przykładowe. Zajrzyj także np. na stronę http://klub.chip.pl/asnieg/.
Jeszcze tyko taka uwaga- to nie order lecz medal i niestety nie jest rzadkością, a noszono go na krótkiej wstążce (zresztą inne medale również). Na wskazanej stronie możesz zobaczyć ja wyglądała oryginalna (to te dwie po bokach, środkowa jest niewłaściwa).Pozdrawiam.
Sabaoth - Pon Maj 21, 2007 6:55 pm
On tylko takie dobre oczy robi żeby dziecko nabrało do niego zaufania. Potem, jak każdy Prusak, pewnie to dziecko zje!
ahmed - Pon Maj 21, 2007 7:30 pm
Cytat: | Potem, jak każdy Prusak, pewnie to dziecko zje! |
"bo kazdy prusak to pijak i zlodziej" ;)
turecki - Sro Maj 23, 2007 9:11 am
w temacie oblężenia ...
Zoppoter - Sob Cze 26, 2010 8:20 am Temat postu: Noc Muzeów 2010 Wykopałem stary wątek po 3 latach, ale on właściwie powinien co roku ozywać...
Przy wydatnej pomocy Kuźni Wodnej w Oliwie, tegoroczną Noc Muzeów przerobiłem na Weekend Muzeów, wyjątkowo nieekologiczny zresztą , mianowicie spowodowałem zwiększona emisję dwutlenku węgla i różnych innych zabójczych substancji, które bezpowrotnie zmieniły nam klimat w regionie. Co gorsza, za rok mam zamiar to powtórzyć.
Z pewnym poślizgiem zapraszam do obejrzenia relacji z tej imprezy.
Oprócz nader miłej dla organizatorów relacji autorstwa jednego z uczestników o nicku GDA http://czekoladka.125p.eu/raid_kowala ukazały się też nieco narcystyczne relacje (dość podobne do siebie ) mojego autorstwa, ze zdjęciami moich kolegów: http://www.lanciaklub.pl/aktualnosc/247/2/ , http://www.stadobaranow.pl/?p=10778 . Możliwe, że skrócona wersja tego tekstu ukaże się też na łamach "Automobilisty" - ale to już zależy od Redakcji.
|
|