Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - NOC MUZEÓW w Gdańsku

parker - Wto Maj 10, 2005 6:55 pm
Temat postu: NOC MUZEÓW w Gdańsku
NOC MUZEÓW w Gdańsku
Marcin - Wto Maj 10, 2005 8:51 pm

Cytat:
• Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie
Muzeum czynne w godz. 9,00 – 20,00. W programie: godz. 14,00 – pokaz sztuki ludowej (warsztaty rzeźby, plecionkarstwa i malowania na szkle), godz. 15,30 – prezentacja nagrań różnych interpretacji „Pieśni Legionów Polskich we Włoszech” w wykonaniu znanych polskich artystów m.in. Urszuli Dudziak, Kazika Staszewskiego, Stanisława Sojki, Trebunich Tutek. Niektóre z tych interpretacji są bardzo ciekawe a inne… szokujące. Godz. 16,30 – pokaz musztry paradnej w wykonaniu żołnierzy Pułku 2. Piechoty Armii Księstwa Warszawskiego, godz. 18,00 – wernisaż wystawy „Gdańsk w czasach Józefa Wybickiego”, godz. 19,00 – ognisko i piosenki wojskowe z okresu Księstwa Warszawskiego i zaborów.

:wink:

Marcin - Wto Maj 10, 2005 9:39 pm

Noc muzeów w Gdańsku
seestrasse - Sro Maj 11, 2005 4:02 pm

można też sobie pojeździć
http://www.zkm.gda.pl/komunikatnocmuz.htm :D

lusinek1 - Sro Maj 11, 2005 4:06 pm

Ktoś z Was się wybiera na to nocne buszowanie muzealne w ogóle?
Marcin - Sro Maj 11, 2005 9:13 pm

Chyba się skuszę. :D
pumeks - Pią Maj 13, 2005 3:32 pm

Muzeum Akademii Rzygaczy też się postanowiło przyłączyć do inicjatywy - z tej okazji zmieniłem godziny otwarcia :mrgreen:
Grün - Pią Maj 13, 2005 3:41 pm

:== :hiihihi:
Marcin - Sob Maj 14, 2005 9:49 am

Nocne zwiedzanie gdańskich muzeów
parker - Sob Maj 14, 2005 11:06 am

To co? Będzie jakaś kolektywna wycieczka?
lusinek1 - Sob Maj 14, 2005 4:56 pm

No właśnie - będzie? Z tego, co widzę jak na razie Marcin i Parkerka zgłosili chęć nocnego buszowania? Ktoś jeszcze? :)
Marcin - Sob Maj 14, 2005 6:29 pm

No właśnie - kto jeszcze?
parker - Sob Maj 14, 2005 6:53 pm

Jak na razie to ja mam tylko chęci - a nie mam z kim pójść... sama się nie będę włóczyć po nocy.
Kasia_57 - Sob Maj 14, 2005 7:54 pm

Marcin napisał/a:
No właśnie - kto jeszcze?

Ja!!!!!
Nie ma jak nocne zwiedzanie :==
planuję i Ratusz i Narodowe.

ktoś jeszcze?????????????

DarioB - Nie Maj 15, 2005 12:06 am

Super sprawa. Wspaniałe tańce w Ratuszu, aż się nie chciało wychodzić. Ludzi tyle że ciężko się zwiedzało. Dobrze, że wyruszyliśmy wcześniej. Fajnie było popatrzeć z okien Muzeum Archeo na okna swojego domu :) Szkoda tylko że Oskara juz nie dało rady z bliska obejrzeć :(. I przy okazji była możliwość porobienia sobie fotek z nowo wybraną Panienką z Okienka. Dziewczyna speszona na maxa :) Na dobrą sprawę, to taka akcja mogla by trwać cały weekend bo czasu nie starcza by oblecieć całość ;)
Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 12:13 am

Jeśli nie byliście w MHMG i w Narodowym, to nie żałujcie.
Jedyne, co było ciekawe, to opowieść E. Śledzia (kierownika Dwrou Artusa).
poza tym - żenada.
Panienka w Ratuszu szalenie enigmatycznie "oprowadziła" gawiedź żądną wiedzy - i jakby tak wycisnąć, to co powiedziała, polałaby się woda. Zręcznie omijała każdy trudniejszy temat - bardzo uważając, by nie zaplątać się w nic co by wymagało dokładniejszego omówienia. Wskazała wprawdzie na "sufit, prosze panstwa, szalenie dekoracyjny" w Letniej Sali Rady, i tyle... Ani słowa o scalaniu komninka w Zimowej Sali Rady. Ale za to dokładnie opisala strój jaki miała na sobie.
Zgroza.
:nerwus:
W Narodowym - tłok i totalny ścisk przed drzwiami. Organizacja do ... organizmu.
Sale pozamykane - bo PO CO otworzyć malarstwo gdańskie!!! Jedynie Memling cieszył oczy, jeśli w ogóle można mówić o cieszeniu, skoro tak beznadziejnie oświetlony...
Na wiecej wędrówek po muzeach nie miałam już ochoty.
Szkoda, że cała para poszła w gwizdek...
Ludzie wściekli, bo poprzychodzili z dzieciakami, poprzyjeżdżali z drugiego końca Trójmiasta.
Jednym słowem - normalna organizacja, jak to w Gdańsku....
Ktoś był w Archeologicznym i w Morskim?????
Ciekawa jestem jak tam było.

parker - Nie Maj 15, 2005 2:44 am

Byliśmy w Morskim i u Franciszkanów. Relacja wkrótce :mrgreen:
Zaliczyliśmy ostatnią zmianę :wink:

parker - Nie Maj 15, 2005 1:09 pm

Cóś moi współtowarzysze zwiedzania milczą... nie nastawiałam się na merytoryczne rewelacje, tylko na klimat, a że i towarzystwo trafiło mi się niezgorsze, to nie będę narzekać. Podobało mi się, jak 50 osób szło w środku nocy korytarzem klasztornym za przewodnikiem z jedną świeczką... taki mały wehikuł czasu.

W każdym razie powiedzenie "nie spać, zwiedzać" nabiera nowego znaczenia, jak się o pierwszej w nocy siedzi na schodach w Narodowym :hihi:

Corzano - Nie Maj 15, 2005 1:18 pm

parker napisał/a:
Zaliczyliśmy ostatnią zmianę :wink:

Dewianci. :wink:

Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 2:02 pm

a o której nastąpiła nocna zmiana? ja poszłam przed 24:00 bo wkurzył mnie bałagan totalny. postanowliśmy zrobić zadymę w dyrekcji. Okazało się, że nie ja jedna cholerowałam na bajzel, myślę, że przestaną mnie tam lubić :%
parker - Nie Maj 15, 2005 2:05 pm

Weszliśmy na ostatnie "przedstawienie" około wpół do drugiej...
I szczerze mówiąc cały klimat psuli właśnie ci, którzy się awanturowali :%

Mikołaj - Nie Maj 15, 2005 2:29 pm

Zdecydowaliśmy się jak to często bywa za pięć dwunasta, no może w pół do dziesiątej. Plan był taki, by o 22, najpóźniej 22.30 wejść do Starożytnego Żórawia, a potem na 23 zdążyć na świtało i dźwięk do Narodowego.
Tymczasem w kolejce do Żurawia spędziliśmy z półtorej godziny, do tego dręczeni "pożegnaniem Liverpoolu" i nnymi szantami. W samym Żurawiu interesował mnie najbardziej sam Żuraw, ale niewiele zobaczyłem. Były za to świetne makiety.
Potem gubiąc pościg pomknęliśmy co koń mechaniczny wyskoczy do Narodowego na światło i dźwięk. Całe szczęście okazało się, że zainteresowanie jest spore i powtarzają program dla kolejnych grup. Czekająca przed nami była tak zdesperowana, że wyłamała kawałek drzwi prowadzących do krużganków :roll:
Pokaz może nie był wyjątkowo spektakularny, ale na pewno na długo pozostanie mi w pamięci, choćby z tych powodów o których pisała Parker. Było tajemniczo. :^^
Ochrona miała swój własny pokaz "światło i dźwięk" - co chwila włączał im się alarm. Nie zdziwiłbym się, gdyby zamiast oryginału wisiałą już tylko kopia "Sądu ostatecznego" :hihi:

parker - Nie Maj 15, 2005 3:10 pm

Langfuhrterkowa "kapsuła" nie dała się zgubić po drodze :wink:

Ja tylko jeszcze chciałam dodać, że na naszej "zmianie" trafiła się awanturująca się pani (i mam nadzieję, że nie była to Kasia :wink: ), która krzyczała, że skoro spodziewali się takiej frekwencji, to powinni zacząć pokazy po południu. Ta pani zdecydowanie nie rozumiała słowa "NOC", bo przecież nie chodziło o to, żeby jak co dzień pochodzić sobie po salach i pooglądać eksponaty, to właśnie BRAK ŚWIATŁA był atrakcją :hihi:

Corzano - Nie Maj 15, 2005 3:13 pm

parker napisał/a:
to właśnie BRAK ŚWIATŁA był atrakcją :hihi:

Można zgasić światło i zasłonić okna za dnia. :mrgreen:

parker - Nie Maj 15, 2005 3:20 pm

Trochę ciężko zrobić to w majowe popołudnie na dziedzińcu, Corzano :wink:
Kasia_57 - Nie Maj 15, 2005 7:41 pm

Nie rzecz w tym, by wyrażać głośno niezadowolenie, bo to akurat do nikogo nie trafia, tam - to idzie w sklepienia.
Muzeum Narodowe ma dość szczególne nastawienie do zwiedzajacych. Oni jeszcze nie odkryli, że to muzeum jest dla "publiki" a nie publika dla nich.
A wczorajszy numer ze zwiedzaniem i zamkniętymi wystawami - dowiódł tego, że tu po prostu nikt nie jest przygotowany na zmiany.
Nie tak dawno chodziłam tam na zajecia, prowadzone przez pracowników działu podobno oświatowego. Poziom, tak językowy, jak i merytoryczny był, delikatnie mówiąc żenujący. Pani, która nie potrafiła opisac schematu budowy klasztoru cysterskiego... Inny pan w meblach się zupełnie zatracił, bowiem nie bardzo potrafił rozróżnić gdańskie od elbląskich...
Tak więc, wczorajsza noc muzealna tylko potwierdza opinię o tym miejscu. A szkoda. :II
Taka impreza może się faktycznie podobać, jeśli nie widziało się innych i nie wie się, jak powinna wyglądac organizacja takich "spędów". Myśmy widzieli i brali udział - stąd głęboki niesmak.

A wystarczyło podzielić gawiedź na grupy, zabrać na malarstwo, i w odpowiednim czasie zchodzić sukcesywnie na krużganki. Szkopuł w tym, że panie odpowiedzialne za wystawy NIC o nich nie potrafią powiedzieć. Na górze był ich tłumek, skupiony jak kwoczki koło Memlinga. Z wściekłymi minami śledziły każdego kto wchodził. A wystraczyło kazac im przegonić towarzystwo po malarstwie gdańskim choćby. Ale... jak wszytsko - tak i to wymaga myślenia.
W Ratuszu, mimo iż pani plotła co jej ślina na język przyniosła (też dział oświatowy o zgrozo), to jednak rozładowano ścisk, przeganiając tłumy po salach.
Jedyne miejsce, które tak naprawdę coś dało z siebie - to Dwó Artusa.
Pozostaje nadzieja, że MHMG i MN wyciągną wnioski....

wrangla - Nie Maj 15, 2005 9:02 pm

GW: Gdańszczanie oblegali muzea podczas sobotnio-niedzielnej nocy
Mikołaj - Nie Maj 15, 2005 9:44 pm

Cytat:
Jedyne co zawiodło, to gastronomia. Masy ludzi nie miały gdzie czegoś zjeść.

A z tym to święta prawda! Podczas czekania w Narodowym przerzucaliśmy się nazwami i opisami potraw, na jakie mamy ochotę. Tak się nakręciliśmy, że o 2.30 wylądowaliśmy w nocnym fasfudzie na Miszewskiego, tam to dopiero były tłumy!

Marcin - Nie Maj 15, 2005 10:08 pm

To i ja dorzucę trzy grosze... :wink:
Warto było się wybrać - zwiedzanie Żurawia w półmroku i klasztor franciszkański w oprawie światła na długo pozostaną mi w pamięci. :D
Wrażenia jak najbardziej pozytywne, ale...
Przy takiej ilości zwiedzających (faktycznie organizatorzy nie przewidzieli takich tłumów) niemożliwym było "zaliczenie" wszystkich muzeów - z jednego prostego powodu... "Noc muzeów" (dla muzeów :wink: ) kończyła się najpóźniej około godziny pierwszej. :II I pomimo tego, iż nasza "wesoła kompanija" miałaby jeszcze ochotę pobuszować niestety musieliśmy zadowolić się fastfoodem. :wink: :hihi:
GW napisał/a:
Osiem przedstawień światło i dźwięk w Muzeum Narodowym obejrzało 400 osób, nie starczyło miejsca dla wszystkich chętnych. Ostatni zwiedzający opuścił gmach przy ul. Toruńskiej o godz. 1.30,

To chyba o nas. :wink:
GW napisał/a:
Żuraw zwiedziło ponad 700 osób. Aby wejść do środka, trzeba było ponad godzinę spędzić w kolejce. Kolejkowicze skracali sobie ten czas i odpędzali sen na różne sposoby, m.in. czytaniem książek przy świetle latarni; tańcem do piosenek śpiewanych przez Andrzeja Starca i spacerami nad Motławą.

Lub fotografowaniem "zabytków". :wink: Ale w tak wesołym (jak nasze) towarzystwie te półtorej godziny oczekiwania w kolejce wydało się ledwie chwilą. :D

parker - Nie Maj 15, 2005 11:55 pm

Kasia_57 napisał/a:

Taka impreza może się faktycznie podobać, jeśli nie widziało się innych i nie wie się, jak powinna wyglądac organizacja takich "spędów". Myśmy widzieli i brali udział - stąd głęboki niesmak.

Wybacz, Kasiu, ale nie każdy jest taki jak "wy", kogokolwiek owo "myśmy widzieli i brali udział" dotyczy. Nie zakładaj, że każdy jest taki uczony jak ty, niektórym w zupełności wystarcza minimalna porcja informacji i nietypowy, nocny klimat. Gdyby się oprowadzający zaczęli produkować nadmiernie, to byłoby zwyczajnie nudne dla większości. Myślę, że w tego typu imprezach nie chodzi o to, żeby douczyć przewodników i miłośników muzeów, ale żeby ściągnąć do nich tych ludzi, którzy normalnie nigdy by się tam nie wybrali.

Popatrz na nas ("ostatnią zmianę" :wink: ). Nam się podobało (i cieszę się, że pozostali członkowie mojej grupy mają takie samo zdanie jak ja, bo to oznacza, że tego typu wycieczkę trzeba będzie koniecznie jeszcze powtórzyć :mrgreen: ). Jak będę chciała dowiedzieć się czegoś więcej, to otworzę sobie książkę a potem pójdę jeszcze raz, w normalny dzień.

parker - Pon Maj 16, 2005 8:30 am

A jeszcze z uporem maniaka wracając do wypowiedzi Kasi...

Cytat:
Muzeum Narodowe ma dość szczególne nastawienie do zwiedzajacych. Oni jeszcze nie odkryli, że to muzeum jest dla "publiki" a nie publika dla nich.
A wczorajszy numer ze zwiedzaniem i zamkniętymi wystawami - dowiódł tego, że tu po prostu nikt nie jest przygotowany na zmiany.

Nie było tak źle, wg programu pokazy miały się odbyć dwa, o 23 i 24 i mieliśmy pewne obawy, czy jadąc tam po północy jeszcze kogoś zastaniemy - a zrobili dodatkowe seanse, do "ostatniego klienta". A chodziły słuchy, że takie np. archeologiczne wyprosiło klientelę o 22-giej. :II

annayo - Pon Maj 16, 2005 9:37 am

Takie było założenie, że o godzinie 22 zamykają drzwi. Podane do wiadomości wcześniej.
Nie było chętnych by za friko siedzieć przez noc - co jest zresztą zrozumiałe.

janak - Pon Maj 16, 2005 10:25 am

annayo napisał/a:
Nie było chętnych by za friko siedzieć przez noc - co jest zresztą zrozumiałe.

Przygotowuje jeden z wykładów na III BFN i robie to za friko, więc dla mnie nie jest to zrozumiałe :wink:

Corzano - Pon Maj 16, 2005 10:29 am

janak napisał/a:
Przygotowuje jeden z wykładów na III BFN

Który? Wybieram się tam. :)

DarioB - Pon Maj 16, 2005 11:27 am

Cytat:
Nie było tak źle, wg programu pokazy miały się odbyć dwa, o 23 i 24 i mieliśmy pewne obawy, czy jadąc tam po północy jeszcze kogoś zastaniemy - a zrobili dodatkowe seanse, do "ostatniego klienta". A chodziły słuchy, że takie np. archeologiczne wyprosiło klientelę o 22-giej. :II

Ja już o 20 byłem świadkiem kłótni pracowników między sobą :) Dodam tylko, że dość głośnej. A najlepszy był text pani z recepcji: "Na wieże proszę nie wchodzić, bo to jest płatne..."

Gdynka - Czw Kwi 20, 2006 5:42 pm
Temat postu: Nocne zwiedzanie 2006
W ubiegłym roku Noc mnie w Kazimierzu została.
Może tym razem mi się uda!

Europejska Noc Muzeów w sobotę 20 maja.
Na razie znany jest program Centralnego Muzeum Morskiego. Wstęp - 1 złoty. Dla każdego gościa - niespodzianka. W cenę biletu zakupionego w Żurawiu wliczony jest również przejazd SKM pomiędzy godziną 18 a 1.30. Dla zwiedzających udostępniony zostanie także autobus linii 121, przejazd tym autobusem jest bezpłatny.

Oprócz CMM do tegorocznej nocy włączyło się także Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Muzeum Narodowe w Gdańsku, Muzeum Archeologiczne w Gdańsku, Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia, Instytut Sztuki Wyspa i Muzeum Sopotu.

DarioB - Czw Kwi 20, 2006 9:38 pm
Temat postu: Re: Nocne zwiedzanie 2006
Gdynka napisał/a:

Na razie znany jest program Centralnego Muzeum Morskiego. Wstęp - 1 złoty. Dla każdego gościa - niespodzianka. W cenę biletu zakupionego w Żurawiu wliczony jest również przejazd SKM pomiędzy godziną 18 a 1.30. Dla zwiedzających udostępniony zostanie także autobus linii 121, przejazd tym autobusem jest bezpłatny.

Dzięki, naprawdę wielki dzięki. Kurde nie mogłaś wcześniej tego podać :(

Taka imreza mi przejdzie koło nosa :(
Już wpłaciłem tutaj --> http://netten.pl/~arturro/matura/ na imprezę w tym samym czasie. Mówi sietrudno :(

parker - Czw Kwi 20, 2006 9:54 pm

No co ty, 10-lecie matury trzeba obejść :wink: A muzea są co roku :)
DarioB - Czw Kwi 20, 2006 10:07 pm

parker napisał/a:
No co ty, 10-lecie matury trzeba obejść :wink: A muzea są co roku :)

W sumie racja, trza zobaczyć jak się gęby pozmieniały po takim czasie ;)

Gdynka - Pią Kwi 21, 2006 3:07 pm
DarioB napisał/a:
Gdynka napisał/a:

Już wpłaciłem tutaj --> http://netten.pl/~arturro/matura/ na imprezę w tym samym czasie. Mówi sietrudno :(

Ale ja nie wiedziałam wcześniej. Dlaczego :bang: do posłańca??? :cry:

DarioB - Pią Kwi 21, 2006 5:22 pm
Gdynka napisał/a:
DarioB napisał/a:
Gdynka napisał/a:

Ale ja nie wiedziałam wcześniej. Dlaczego :bang: do posłańca??? :cry:

No co ty. Nie tak to miało być odebrane. Sorki :)

Gdynka - Wto Kwi 25, 2006 4:47 pm

Cytat:
No co ty. Nie tak to miało być odebrane. Sorki

:D
Już się nie :%

Gdynka - Pią Maj 12, 2006 2:21 pm
Temat postu: ...a w Łaźni
PROGRAM wydarzeń w CSW Łaźnia
wstęp 1 pln, oprowadzanie przez kuratorów o pełnej godzinie,

19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy:

1. Międzynarodowa wystawa „Artysta i broń”
Ekspozycja składa się z prac, realizowanych przy użyciu wielu mediów – rysunku, fotografii, malarstwa, a przede wszystkim wideo, dotyczy wojny jako stałej cechy współczesnego świata.

2. Nils Olav Bøe “Skonstruowany pejzaż”
Medytacyjna audio-wizualna instalacja, norweskiego artysty.

3.Mariusz Waras” drag & drop”
zaprezentowane na wystawie prace wykorzystują podstawową ikonografię wojny w postaci mobilnych elementów-znaków. Obiekty, malarstwo
Wystawy w zamyśle kuratorskim zderzają dwa współczesne światy i radykalnie odmienne rzeczywistości kulturowe, które istnieją paralelnie w otaczającym nas świecie: pustej i spokojnej przestrzeni nordyckiej otwierającej człowieka na medytację i rzeczywistości rozdartej przez wielowarstwowe konflikty.

Godz. 18.00
W cyklu In Progress: koncert
Jeff Gburek, Djalma Primordial Science
Artyści zainspirowani integralnością tańca i muzyki w tradycji jawajskiej i afrykańskiej, zaprezentują performance nazwany „cielesną muzyką” - artystyczną formą, w której taniec i teatr są rytualnymi parametrami dla muzyki.

villaoliva - Pią Maj 12, 2006 7:15 pm
Temat postu: Re: ...a w Łaźni
Gdynka napisał/a:

19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy

Ciekawe czy w 1 zł jest wliczony koszt ubezpieczenia przebywania tam w tych godzinach :hihi:

Gdynka - Wto Maj 16, 2006 6:43 pm
Temat postu: Re: ...a w Łaźni
villaoliva napisał/a:
Gdynka napisał/a:

19.00-01.00 zapraszamy na trzy multimedialne wystawy

Ciekawe czy w 1 zł jest wliczony koszt ubezpieczenia przebywania tam w tych godzinach :hihi:

W Oliwie na pewno będzie bezpieczniej, zwłaszcza że tylko do 22.00
tutaj Pałac Opatów
a tu cała reszta

knovak - Sro Maj 17, 2006 4:01 pm

To też wygląda ciekawie...
roland - Czw Maj 18, 2006 5:45 pm
Temat postu: Noc pełna wrażeń
Informuję Szanownych Forumowiczów że prawdopodobnie... (trwają poszukiwania rzutnika multimedialnego dużej mocy) w sobotę ok. godz.22 odbędzie się pokaz multimedialny na ścianie Ratusza. Jest to pierwsza próba takiej akcji. W czasie pokazu prezentowane będą zdjęcia Gdańska przedwojennego oraz filmik z mojego przelotu nad Starym Miastem motolotnią.
Hagedorn - Czw Maj 18, 2006 7:08 pm
Temat postu: noc muzeów w Malborku
jeśli komuś chce się przejechać, polecam noc muzeów na zamku w Malborku
więcej tutaj:
noc na zamku malborskim
to raczej rzadka okazja do wejścia na zamek bez odstania swego w kolejce do kasy...
:hurra:

roland - Pią Maj 19, 2006 2:20 pm
Temat postu: Odwołana akcja
Z przykrością informuję, że pokaz multimedialny na ścianie Ratusza jest odwołany (nie udało się zdobyć specjalnego projektora). Zapowiadana wcześniej akcja odbędzie sie w dniu 3 czerwca - w czasie "Zjazdu Gdańszczan".
postman - Pią Maj 19, 2006 5:38 pm

No trzeba chyba pojechać do Malborka. :hmmm:
postman - Nie Maj 21, 2006 11:47 am

No to moja wyprawa sie udała ,byłem w Malborku,ludzii nie było aż tak dużo jak podobno rok temu ,wiec nie było strasznych tłoków żeby sie dostać do wielu komnat.wszędzie byli przewodnicy przebrani za krzyżaków i starali sie opowiadać o historii danego miejsca.Zrobiłem pare fotek klamek które zamieszczam w innym dziale.Było super.
Marcin - Nie Maj 21, 2006 3:03 pm

A w Będominie... :wink:
syrenka - Nie Maj 21, 2006 3:50 pm

W Poznaniu "Noc Muzeów" udała się świetnie - nawet mimo półgodzinnej awarii prądu w Narodowym (a spróbujcie oglądac obrazy w półmroku... ;) ). frekwencja była bardzo duża, co mnie cieszy ogromnie, a ja odwiedzilam sobie wystawę obrazów Pankiewicza, na ktorą od dawna miałam ochotę iść. Pozdrawiam i przedstawiam obraz, który autentycznie mnie urzekł...
Gdynka - Wto Maj 15, 2007 6:28 pm
Temat postu: Noc Muzeów 2007 - 19 maja
Przed nami kolejna Noc Muzeów. Już w najbliższą sobotę - 19 Maja.

Cytat:
MUZEUM NARODOWE W GDAŃSKU
Gmach Główny
Oddział Sztuki Dawnej
ul. Toruńska 1
80-822 Gdańsk
tel. / fax. 058 301 70 61, 058 301 11 25
czynny 19:00 - 1:00

19:00 muzyczna dobranocka (spotkanie dla najmłodszych)
20:00 pokaz i nauka tańca dawnego w wykonaniu Zespołu Tańca Dawnego Chastelana
21:00–22:00 parę strof o wystawie Usłyszeć obraz. Muzyka w sztuce europejskiej od XV do początku XX wieku
22:00 "muzyczne" anioły Memlinga (Alicja Andrzejewska-Zając)
22:30 muzyka w rzeźbie zaklęta (Lech Łopuski)
23:00 tańce, hulanki, swawole, czyli jak się dawniej bawiono (Magdalena Mielnik).
Wstęp – 1 zł.

Oddział Sztuki Współczesnej
Pałac Opatów w Oliwie
ul. Cystersów 18
80-330 Gdańsk – Oliwa
tel. 058 552 12 71
czynny 19:00 – 22:00

Tegoroczna impreza odbywać się będzie pod hasłem: Wernisaże, wernisaże…
1900 otwarcie wystawy w Galerii Promocyjnej: Ewa Hać – grafika. Zbigniew Wąsiel – rzeźba
2000 otwarcie wystawy prac fotograficznych Tadeusza Linka: Tadeusz Link. Sztuka widzenia teatru.
Wstęp – 1 zł.

Oddział Etnografii
ul Cystersów 19
80-330 Gdańsk-Oliwa
tel. / fax. 058 552 12 71 do 75;
058 552 41 39; 058 552 46 37
czynny 12:00 - 21:00

12:00-17:00 po interesującej wystawie czasowej Woda - opowieść o rzeczy bezcennej oprowadzać będzie autorka wystawy
17:00-20:30 pokaz filmów etnograficznych: kiermasz sztuki ludowej, pokazy haftowania, rzeźbienia twórców z regionu pomorskiego; degustacja wypieków regionalnych
Wstęp – 1 zł.

Oddział Gdańska Galeria Fotografii
ul. Grobla I 3/5
80 - 384 Gdańsk
tel./fax. 058 301 71 47, 058 01 11 25,
czynne 11:00 – 24:00

W czasie otwarcia galerii: ocena amatorskich prac fotograficznych, spotkania ze słuchaczami Studium Fotografii Artystycznej, możliwość współtworzenia zbiorów galerii.
17:00 (co godzinę) Komentarze kuratorów do wystaw: Jan Bułhak. Zagadkowa podróż ze zbiorów Gdańskiej Galerii Fotografii oraz Historia Galerii Gdańskiej w obrazkach – I część wystawy z okazji jubileuszu XXX lat Galerii.
18:15 spotkanie z uczestnikami i redaktorami projektu „Artyści i naukowcy na rzecz „Solidarności” 1980-1990” oraz promocja katalogu.
21:00 – 22:00 prezentacja fotografii omawianych na łamach Gazety Wyborczej Trójmiasto przez red. Dorotę Karaś oraz jej rozmówców Stefana Figlarowicza i Grażynę Goszczyńską w cyklu Na drugi rzut oka.
22:00–23:00 Indochiny - pokaz fotografii z podróży do Kambodży, Laosu i Tajlandii (prezentacja rękodzieła, kuchni, muzyki) – Katarzyna Goc i Barbara Czarnek.
Wstęp – 1 zł.

Muzeum Hymnu Narodowego
83-422 Będomin,
Gmina Nowa Karczma
tel./fax. 058 687 71 83;
058 687 74 24
czynne 9:00 - 20:00

15:00 spotkanie członków Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie
17:00 prezentacja filmu "Otwarcie Muzeum Obozu Dora-Mittelbau - 10.09.2006 r."
18:00 wernisaż wystawy Carmina Patria. Polskie Hymny Narodowe. Od "Bogurodzicy" do Hymnu "Soldarności"
18:30 koncert Polskie Hymny Narodowe w wykonaniu artystów Capelli Gedanensis.
19:30 spotkanie przy ognisku
Wstęp – 1 zł.

CENTRALNE MUZEUM MORSKIE W GDAŃSKU
ul. Ołowianka 9-13
80-571 Gdańsk
tel. 058-301-86-11 w. 431
www.cmm.pl
czynne 19:00 - 1:00

Zaprasza na Noc Piratów:

Spichlerze na wyspie
Ołowianka w Gdańsku

Pirackie opowieści - pirackie historie
z różnych epok, czytanie książki "Burzliwe dzieje Pirata Rabarbara", śpiewanie szant, poznawanie ulubionych rozrywek piratów, kawiarnia, pamiątki, książki, pocztówki.
Wstęp – 1 złoty

Dar Pomorza
Nocne zwiedzanie żaglowca.
Wstęp – 1 złoty

CENTRUM SZTUKI WSPOŁCZESNEJ ŁAŹNIA
ul. Jaskółcza 1
Gdańsk Dolne Miasto tel.: 305 40 50 www.laznia.pl

19:00-24:00 zespół merytoryczny CSW Łaźnia co godzinę oprowadzać będzie po aktualnej wystawie Last News - projekcie poruszającym problematykę mass-mediów w sztuce współczesnej.
19:00 w ramach cyklicznego projektu muzycznego In progres wystąpi Colin Potter - artysta eksperymentujący na polu muzyki elektronicznej. Uznanie szerokiej publiczności zdobył dzięki innowacyjnemu miksowaniu i przetwarzaniu dźwięku. Kurator: Łukasz Szałankiewicz.
12:00-24:00 warsztaty edukacyjne Zobacz jak bawią się dzieci, których uczestnikami będą zarówno dzieci, jak
i osoby dorosłe. Zajęcia prowadzone będą "pod okiem" artysty Rene Kotek - Grupa Dialogu i Mikołaja Roberta Jurkowskiego. Uczestnicy wcielą się w prezenterów radiowych i telewizyjnych i przekazywać będą skonstruowane przez siebie wiadomości Cała akcja będzie rejestrowana przez kamery i przesyłana w inne miejsca na terenie Polski, gdzie w tym samym czasie realizowany będzie podobny projekt, tworząc w ten sposób pętle między wszystkimi punktami. Kurator: Mikołaj Jurkowski, Anna Kozłowska.
Wstęp wolny.

MUZEUM ARCHEOLOGICZNE W GDAŃSKU
ul. Mariacka 25/26
80-958 Gdańsk

Podczas tegorocznej edycji Nocy Muzeów zaprezentowane zostaną: wystawa Pacifica Terra. Prusowie-Słowianie-Wikingowie u ujścia Wisły, Blaski i cienie życia w średniowiecznym grodzie: pokaz rzemiosł, dawne przysmaki, magia i czary, demonstracja uzbrojenia; sztuka zdobienia ciała: historia i mity z ukazaniem roli tatuażu w kulturach świata, nocny urok Gdańska z wieży widokowej. W sprzedaży oferowana będzie publikacja Muzeum Archeolo-gicznego: "Litografia jako technika artystyczna". Wykład i prezentacja na podstawie zbioru matryc kamiennych eksponowanych na wystawie pt. "Gdańsk na kamiennych tablicach".
Wstęp - 1 zł.

MUZEUM HISTORYCZNE MIASTA GDAŃSKA
Wstęp - Karnet – 4zł

Ratusz Głównego Miasta Gdańska
ul. Długa 47
80-831 Gdańsk
tel. 58 76 79 100

O godzinie 1900 Wielka Sala Wety zamieni się w jedno z pomieszczeń tybetańskiego klasztoru. Przy blasku tysiąca świec będzie można posłuchać koncertu na najstarszym instrumencie świata - tybetańskim gongu. Robert Usewicz obudzi również na tę noc do życia duchy zaklęte w innych starożytnych instrumentach. Przemówią szamańskie bębny z Afryki, bambusowe flety z Azji i grające rury
z Australii. Występy odbywać się będą w cyklach 1 godzinnych (ostatnie wejście o godz.2400).

Dwór Artusa
Długi Targ 31
80-831 Gdańsk
tel. 058 76 79 100
czynny 19:00 – 1:00

Biesiada w Dworze Artusa

19:00 wprowadzenie gości do Wielkiej
Hali, zajęcie miejsc przy stołach, powitanie gości
19:05 ceremoniał przystąpienia Georga Stelzenera w poczet Braci Ławy św. Rajnolda i Malborskiej
19:45 ceremonialny strzał z feluki na zakończenie inscenizacji
19:50 sesja fotograficzna, zakup pamiątek dyplomów i monet
19:50 zakończenie programu.
Równocześnie na makiecie Dworu Artusa (sala wystawowa) prezentowane będą dwa filmy: Krótka historia Wielkiego Pieca
i inscenizacja historyczna Monolog mistrza zduńskiego Georga Stelzenera wygłoszony w Roku Pańskim 1545
w Dworze Artusa do przesławnych panów rajców gdańskich i łaskawych członków Ław Argusowych. Biesiada odbywać się będzie
w cyklach 1 godzinnych (ostatnie wejście o godz. 24:00).

Muzeum Bursztynu
Zespół Przedbramia
Ulicy Długiej, Gdańsk
tel. 058 301 47 33
czynne 19:00 – 1:00

Na tę noc muzeum, znane przede wszystkim ze swej wyjątkowej i niepowtarzalnej kolekcji bursztynu, stanie się miejscem inscenizacji historycznej, poświęconej okresowi Pierwszego Wolnego Miasta i pobytowi w tym miejscu wojsk Napoleońskich podczas wizyty cesarza Napoleona w Gdańsku. Zobaczyć będzie można bogatą galerię mundurów. Wśród atrakcji znajdą się także : pokaz dyscypliny wojskowej, musztry piechoty polskiej i pruskiej z lat 1807-1813, przegląd broni i pokaz jej konserwacji (metodami sprzed 200 lat), odlewanie kul karabinowych i sporządzanie ładunków. Będzie można usłyszeć alarm wybijany na bębnie dobosza, a także odwiedzić punkt werbunkowy i biuro przepustek. Pomiędzy Zespołem Przedbramia a Ratuszem Głównomiejskim przemaszerują patrole
z latarniami, a w bramach staną wartownicy. Podczas gotowania wojskowego jadła w kociołku na ognisku będzie można poznać bliżej „smaki” obozowego życia.

MUZEUM SOPOTU WILLA ERNESTA CLAASZENA
ul. Poniatowskiego 8
81-724 Sopot
tel. 058 551 22 66
fax. 058 551 71 98

Noc Muzeów 2007 w Muzeum Sopotu przebiegać będzie pod hasłem Noc w Sopocie z chińską sztuką. Na tę noc przygotowany został specjalny program: projekcje filmów, prezentacje multimedialne, oprowadzanie po wystawie Kruche piękno. Chińska kolekcja Carla Cordsa, degustacja kuchni chińskiej oraz inne atrakcje.
Wstęp - 1 zł.

MUZEUM MARYNARKI WOJENNEJ
Skwer Kościuszki 12,
81–912 Gdynia
www.mw.mil.pl

Zwiedzanie Ekspozycji Plenerowej Broni i Uzbrojenia Morskiego oraz okrętu ORP Błyskawica".

Mikołaj - Wto Maj 15, 2007 9:44 pm

Cytat:
Muzeum Bursztynu
Zespół Przedbramia
Ulicy Długiej, Gdańsk
tel. 058 301 47 33
czynne 19:00 – 1:00

Na tę noc muzeum, znane przede wszystkim ze swej wyjątkowej i niepowtarzalnej kolekcji bursztynu, stanie się miejscem inscenizacji historycznej, poświęconej okresowi Pierwszego Wolnego Miasta i pobytowi w tym miejscu wojsk Napoleońskich podczas wizyty cesarza Napoleona w Gdańsku. Zobaczyć będzie można bogatą galerię mundurów. Wśród atrakcji znajdą się także : pokaz dyscypliny wojskowej, musztry piechoty polskiej i pruskiej z lat 1807-1813, przegląd broni i pokaz jej konserwacji (metodami sprzed 200 lat), odlewanie kul karabinowych i sporządzanie ładunków.

zgadnijcie kogo będzie można spotkać :^^

seestrasse - Wto Maj 15, 2007 9:47 pm

ja wiem, ja wiem! :hihi:
danziger - Wto Maj 15, 2007 10:19 pm

Dla ścisłości - to będzie noc z soboty na niedzielę, czy z piątku na sobotę?
Mikołaj - Wto Maj 15, 2007 10:32 pm

Z soboty na niedzielę. Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom?
danziger - Wto Maj 15, 2007 10:47 pm

Bardzo bym chciał i będę się starał, ale ze względu na mocno zajęty weekend (od dawna umawiane rodzinne "przymusowe" roboty budowlano-porządkowe) nic nie mogę obiecać.
Pietrucha - Sro Maj 16, 2007 1:47 am

Cytat:
Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom?

Może lepiej przed muzeum? bo podejrzewam że bedzie sporo osób i trudno będzie się znaleść w środku

Mikołaj - Sro Maj 16, 2007 10:27 am

tak tak
Corzano - Sob Maj 19, 2007 6:06 pm

Mikołaj napisał/a:
Może spotkamy się powiedzmy o 20 w Muzeum Bursztynu i pokibicujemy chłopakom?

A czy "chłopaki" będą robić jakąś rekonstrukcję? O której?

Corzano - Nie Maj 20, 2007 9:25 am

Zrobiłem zdjęcie, a potem mnie rozstrzelali. :hihi:
Horhe - Nie Maj 20, 2007 1:02 pm

fotki, fotki,dajcie fotki, więcej fotek błagam :)
Miło było spotkać wielu użytkowników tego forum w Muzeum Bursztynu.
Macie zdjęcie komendanta przedbramia, bo mam "parcie na szkło" :) ??????

seestrasse - Nie Maj 20, 2007 1:50 pm

Horhe napisał/a:
mam "parcie na szkło"

gratulacje za szczerość :hihi: foty będą późniejszym popołudniem :D

Horhe - Nie Maj 20, 2007 2:17 pm

seestrasse napisał/a:
Horhe napisał/a:
mam "parcie na szkło"

gratulacje za szczerość :hihi: foty będą późniejszym popołudniem :D

No przecie my wszyscy tak mamy :hiihihi:
Ale czego się nie robi dla naszego miasta :co_jest:

Corzano - Nie Maj 20, 2007 2:19 pm

Horhe napisał/a:
Macie zdjęcie komendanta przedbramia, bo mam "parcie na szkło" :) ??????

Nie wiem który to. Ten co stał przy wejściu?

A kto w ogóle był? Ja widziałem jeszcze tylko Rolanda.

seestrasse - Nie Maj 20, 2007 2:38 pm

Prusak! duży, masywny Prusak! :hihi: :wink:
parker - Nie Maj 20, 2007 2:56 pm

Horhe napisał/a:
fotki, fotki,dajcie fotki, więcej fotek błagam :)
Miło było spotkać wielu użytkowników tego forum w Muzeum Bursztynu.

No tak. A ja nie znalazłam towarzystwa, żeby się wspólnie wybrać i poszłam grzecznie spać zaraz po dobranocce. :<>

ahmed - Nie Maj 20, 2007 2:57 pm

Cytat:
No tak. A ja nie znalazłam towarzystwa, żeby się wspólnie wybrać i poszłam grzecznie spać zaraz po dobranocce.

Oj nieładnie nieładnie ;)

seestrasse - Nie Maj 20, 2007 3:16 pm

:aparat:
ahmed - Nie Maj 20, 2007 4:00 pm

No cóż jak widać pruscy żolnierze z usmiechem przyjmuja chłoste :mrgreen: :hihi: Szczególnie ten jeden -ukryte marzenia? :lol:
Pietrucha - Nie Maj 20, 2007 4:34 pm

Ja byłem o 20, ale zrezygnowałem, ta kolejka chyba jeszcze do dzisiaj tam stoi :wink:
A widziałem jedynie Marcina "przy bramce".

turecki - Nie Maj 20, 2007 5:23 pm

a tu coś z mojego punktu widzenia...było fajnie!
danziger - Nie Maj 20, 2007 6:06 pm

cotakleje...ołów.jpg
Ooo, to medal "zasłużonym na polu chwały" istniał juz w czasach napoleońskich? To ta wersja z Lenino i flagami ZSRR + Polski, czy późniejsza? :hihi:

Edit po chwili - sorki, pomyliły mi się wstążki - ta jest przecież od VM. Tylko dlaczego na niej zamist krzyża jakiś medal dynda?

Horhe - Nie Maj 20, 2007 8:04 pm

Już wyjaśniam, to order z czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie. Jedno jest pewne, to bardzo rzadkie odznaczenie z 2 połowy 18 wieku. Taki wiarus ma prawo nosić na piersi coś takiego, my za młodzi jesteśmy :mrgreen:
pawel.45 - Nie Maj 20, 2007 9:39 pm

Horhe napisał/a:
... "Za 18 lat odsłużone w jednymże regimencie". Nie twierdzę, że wstążka jest prawidlowa, tak zostało to kupione w komplecie...

Wstążka niestety nie jest prawidłowa. Właściwa wg wzoru z 1765r. zarówno za długoletnią służbę "w Corpusie" jak też "w Regimencie" była jednobarwna - błękitna. Pozdrawiam.

Horhe - Nie Maj 20, 2007 10:51 pm

No i pięknie, przekaże tacie co ma poprawić. Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? Z chęcią bym się dowiedział więcej. Dzięki
seestrasse - Nie Maj 20, 2007 11:01 pm

oglądając fotorelację tureckiego zastanawiam się, dlaczego żołnierze pruscy mają takie złe oczy :hihi:
schulze - Pon Maj 21, 2007 9:31 am

Ludzki Prusak ,o dobrych oczach :wink:

seestrasse - Pon Maj 21, 2007 11:08 am

ten z prawej? :hihi:
danziger - Pon Maj 21, 2007 5:18 pm

Horhe napisał/a:
Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy?

Nie wiem skąd info zaczerpnął Paweł, ale informacje można znaleźć np. w książeczce "Polskie ordery i odznaczenia" Wandy Bigoszewskiej, również (na 99,9%, bo nie mogę teraz sprawdzić) w książce pod podobnym tytułem autorstwa Stefana Oberleitnera. I pewnie w każdej innej publikacji falerystycznej dotyczącej okresu przed- i "okołonapoleońskiego" w Polsce :)

pawel.45 - Pon Maj 21, 2007 6:33 pm

Horhe napisał/a:
No i pięknie, przekaże tacie co ma poprawić. Mógłbyś podać źródło swojej wiedzy? Z chęcią bym się dowiedział więcej. Dzięki

Materiałów na ten temat jest sporo. Danziger podał już przykładowe. Zajrzyj także np. na stronę http://klub.chip.pl/asnieg/.
Jeszcze tyko taka uwaga- to nie order lecz medal i niestety nie jest rzadkością, a noszono go na krótkiej wstążce (zresztą inne medale również). Na wskazanej stronie możesz zobaczyć ja wyglądała oryginalna (to te dwie po bokach, środkowa jest niewłaściwa).Pozdrawiam.

Sabaoth - Pon Maj 21, 2007 6:55 pm

schulze napisał/a:
Ludzki Prusak ,o dobrych oczach :wink:
[url=http://img527.images...mh8.jpg]Obrazek[/URL]

On tylko takie dobre oczy robi żeby dziecko nabrało do niego zaufania. Potem, jak każdy Prusak, pewnie to dziecko zje! :^^

ahmed - Pon Maj 21, 2007 7:30 pm

Cytat:
Potem, jak każdy Prusak, pewnie to dziecko zje!

"bo kazdy prusak to pijak i zlodziej" ;)

turecki - Sro Maj 23, 2007 9:11 am

w temacie oblężenia ...
Zoppoter - Sob Cze 26, 2010 8:20 am
Temat postu: Noc Muzeów 2010
Wykopałem stary wątek po 3 latach, ale on właściwie powinien co roku ozywać...

Przy wydatnej pomocy Kuźni Wodnej w Oliwie, tegoroczną Noc Muzeów przerobiłem na Weekend Muzeów, wyjątkowo nieekologiczny zresztą :mrgreen: , mianowicie spowodowałem zwiększona emisję dwutlenku węgla i różnych innych zabójczych substancji, które bezpowrotnie zmieniły nam klimat w regionie. Co gorsza, za rok mam zamiar to powtórzyć.

Z pewnym poślizgiem zapraszam do obejrzenia relacji z tej imprezy.

Oprócz nader miłej dla organizatorów relacji autorstwa jednego z uczestników o nicku GDA http://czekoladka.125p.eu/raid_kowala ukazały się też nieco narcystyczne relacje (dość podobne do siebie :mrgreen: ) mojego autorstwa, ze zdjęciami moich kolegów: http://www.lanciaklub.pl/aktualnosc/247/2/ , http://www.stadobaranow.pl/?p=10778 . Możliwe, że skrócona wersja tego tekstu ukaże się też na łamach "Automobilisty" - ale to już zależy od Redakcji.