|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - akcja retro-stylizacja
Makabunda - Sob Cze 11, 2005 12:08 am
Wasze posty mnie ośmieliły do przyznania sie do jednej myśli, która krąży mi po głowie od jakiegoś czasu ale wstydziłem sie do niej przyznać. Otóż myślałem o akcji fotograficznej polegającej na fotografowaniu zakątków dzisiejszego Gdańska i stylizowaniu ich na archiwalne. Byłaby niezła zabawa jeszcze większa gdyby wystapić osobiście na tych zdjeciach w stojach z "epoki" (co w czasach strojów tetatralnych nie powinno być kłopotem).
jahrek - Sob Cze 11, 2005 12:11 am
Ja jak najbardziej się zgadzam, ale skoro w przebraniach, bryczesach, pumpach czy z innymi rekwizytami to
Partyzant napisał/a: | Tylko na dresiarstwo okoliczne trzeba mieć oko |
seestrasse - Sob Cze 11, 2005 12:15 am
Makabundziu, dla mnie bomba
swoją drogą jaki fajny wątek się zrobił, prawda?
dzięki Miko
Makabunda - Sob Cze 11, 2005 12:17 am
jahrek napisał/a: | Ja jak najbardziej się zgadzam, ale skoro w przebraniach, bryczesach, pumpach czy z innymi rekwizytami
|
No nieeee! Skórzane wysokie buty wdzianka z tegoż materiału też odpadają. No przecież nie będziemy występować w galanterii z sex-shopu.
jahrek - Sob Cze 11, 2005 12:45 am
Pisząc o bryczesach i pumpach jako załącznik do nich od kolan w dół miałem na myśli gustowne kolanówki w kratkę [posiadam] i mokasyny
Makabunda - Sob Cze 11, 2005 2:44 am
W liceum też się nosiłem na "lata30-te" i nawet fryzurę (póki miałem coś na głowie) też mialem z epoki. Wtedy taka stylizacja przyszłaby mi bez trudu. Ale teraz?
A co do pumpek (do tego koniecznie podkolanówki w kratę) i bryczesów to dokładnie wiedziałem o co chodzi tylko chciałem dodać pieprzu wątkowi.
Strój to strój ale najpierw trzeba wytypować miejsca gdzie takie zdjęcia możnaby zrobić.
I to jest zadanie godne uczestników forum.
parker - Sob Cze 11, 2005 9:28 am
Matkobosko, a co te kobiety mająna głowach????
Zoppoter - Sob Cze 11, 2005 9:30 am
Makabunda napisał/a: | W liceum też się nosiłem na "lata30-te" i nawet fryzurę (póki miałem coś na głowie) też mialem z epoki. Wtedy taka stylizacja przyszłaby mi bez trudu.. |
A ja ostrzyc sie nie pozwolę! Noszę włosy od przedwojny!
Ale mogę udawać wczesne lata 60-e. Mam do tego nawet odpowiedni samochód...
jahrek - Sob Cze 11, 2005 12:21 pm
Makabunda napisał/a: |
Strój to strój ale najpierw trzeba wytypować miejsca gdzie takie zdjęcia możnaby zrobić.
I to jest zadanie godne uczestników forum. |
Na pierwszy strzał - szeroko pojęte okolice kościoła garnizonowego - kocie łby, stare ogrodzenia, architektura no i... klimat! Jaką ładną scenkę rodzajową można by np. w tym podwórku zmontować
Sabaoth - Sob Cze 11, 2005 12:35 pm
Trzeba by tylko wyretszować tabliczkę z numerem i parę drobiazgów
jahrek - Sob Cze 11, 2005 12:37 pm
Nie z takimi sobie rzeczami Photoshop radził
A wczoraj znalazłem taki urokliwy zakątek. Gdyby nie tablica z numerem....ale bez niej - pasuje idealnie. Ciekawe czy kojarzycie?
seestrasse - Sob Cze 11, 2005 12:50 pm
a jeździ tamtędy tramwaj? (tak a propos tematu wątku )
jahrek - Sob Cze 11, 2005 12:52 pm
No niestety nie, ale to nad Kartuską, dokładnie nad boiskiem gimnazjum, więc do torowiska niedaleko
Makabunda - Sob Cze 11, 2005 1:19 pm
No, no! Nieżle! Tylko jeszcze trzeba by ozywić to ujęcie jakimiś postaciami i będzie to o co mi chodziło. Chociaż........? I bez postaci jest wystarczającao dobrze.
A teraz niech jakaś tajemnicza moc przeniesie nas do nowego wątku.
Corzano - Sob Cze 11, 2005 4:58 pm
parker napisał/a: | Matkobosko, a co te kobiety mająna głowach???? |
Dom, rodzinę...
jahrek - Nie Cze 12, 2005 2:45 am
Makabunda napisał/a: | No, no! Nieżle! Tylko jeszcze trzeba by ozywić to ujęcie jakimiś postaciami i będzie to o co mi chodziło. Chociaż........? I bez postaci jest wystarczającao dobrze. |
Tak sobie myślę.... Pobiedzisko!! kawałek drogi z miejsca na zdjęciu - i mielibyśmy 2 pieczenie na jednym ogniu! Większoś budynków jest tam opatrzona znienawidzonymi żółtymi tabliczkami - uwiecznilibyśmy to, co warte zatrzymania na kliszy - i na dodatek w niepowtarzalny sposób.
Ja niestety całą dokumentację fotograficzną tego miejsca - jak i moich ulubionych małych domków w okolicy ul. Szarej [kt. też idą niedługo pod kilof] musiałem poświęcic na rzecz Oblężenia 1807... Pech chciał, ze tego dnia rano robilem ich dokumentację - a kilka godzin później w decydującym momencie szturmu zabraklo miejsca na karcie...
jahrek - Nie Cze 12, 2005 2:56 am
PS - duży uśmiech do osób odpowiedzialnych za tajemnicze tworzenie i przesuwanie wątków
Szykuje się ciekawa akcja, przenieśmy ją do osobnego tematu, bo nie będziemy zśmiecac autorce pierwotnego wątku [kt. z tramwajami ma tylko ewentualnie cokolwiek wspólnego]
Dobranoc
Paramedic - Nie Cze 12, 2005 8:02 pm
Bardzo fajny temat... W Gdańsku jest wiele miejsc, które można sfotografować, zretuszować w jakimś programie do obróbki zdjęć i pokazywać jako bardzo stare fotografie... To też jedno z takich „starych” zdjęć... Poznajecie?? Pozdrawiam... PARAMEDIC
Marek Z - Nie Cze 12, 2005 11:38 pm
Stawiam na 1968.
Marcin - Nie Cze 12, 2005 11:50 pm
AD 2004.
A jak idzie budowa modelu Bergmanna?
Paramedic - Wto Cze 14, 2005 10:41 pm
Hej... Prace są trudniejsze niz myślałem, ale dam rade z kolegą... I będzie. Obecnie troszke zwolniły, a nawet stoją w miejscu z uwagi na egzaminy i drobne załamanie finansowe, ale spokojnie... od 1 lipca prace ruszają znowu... I model będzie... POZDRAWIAM...
knovak - Sro Cze 15, 2005 9:25 am
jahrek napisał/a: | Jaką ładną scenkę rodzajową można by np. w tym podwórku zmontować |
A z tyłu nie ma tam ogródka?
Może w takim razie "Śniadanie na trawie"?
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 9:40 am
Ja sie pisze, musze tylko poszukac czarnego wdzianka i zapuscic brode. Gdyby ktos nie znal Maneta, zalaczam miniaturke - wzorzec do stylizacji:
Makabunda - Sro Cze 15, 2005 1:22 pm
Sabaoth napisał/a: | :^^ Ja sie pisze, musze tylko poszukac czarnego wdzianka i zapuscic brode. Gdyby ktos nie znal Maneta, zalaczam miniaturke - wzorzec do stylizacji: |
A co z nieskromnymi kobietami?
seestrasse - Sro Cze 15, 2005 1:33 pm
Makabunda napisał/a: | A co z nieskromnymi kobietami? |
dlaczego nie napiszesz "pięknymi"
pumeks - Sro Cze 15, 2005 1:57 pm
Pięknych nam nie brakuje Problem w tym, że jak będą piękne i skromne, to stylizacja nie wyjdzie
Gdanszczanin - Sro Cze 15, 2005 1:59 pm
Trzeba poszukac jakis brunetek
parker - Sro Cze 15, 2005 2:03 pm
Uff, to na szczęscie zadanie dla brunetek
Zoppoter - Sro Cze 15, 2005 2:10 pm
parker napisał/a: | Uff, to na szczęscie zadanie dla brunetek |
Niech ja sobie przypomnę... Wrangla, Annayo, Seestrasse, Labestia..., czy te damy sa brunetkami...?
Mikołaj - Sro Cze 15, 2005 2:15 pm
Cytat: | Wrangla, Annayo, Seestrasse, Labestia |
cóz za poetyckie imiona
pumeks - Sro Cze 15, 2005 2:16 pm
parker napisał/a: | Uff, to na szczęscie zadanie dla brunetek |
Dla ciebie możemy zrobić stylizację z Tycjana
Mikołaj - Sro Cze 15, 2005 2:24 pm
Obawiam się, że nie będziemy pier(w)si
więcej http://www.lodzkaliska.pl/ - "foto" i wybierzcie z górnego menu
parker - Sro Cze 15, 2005 2:26 pm
Boticelli byłby bardziej "nadmorski"
seestrasse - Sro Cze 15, 2005 2:31 pm
uprzedzam, że Wenus Boticellego miała ciężkie suchoty i wkrótce po pozowaniu umarła
parker - Sro Cze 15, 2005 2:34 pm
No to wybierze się którąkolwiek inną na przykład STĄD
danziger - Sro Cze 15, 2005 7:39 pm
parker napisał/a: | No to wybierze się którąkolwiek inną na przykład STĄD |
Parker, skąd Ty znasz takie strony?
Poza tym takie linki powinno się zamieszczać po 23:00
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 7:46 pm
No to mamy zapas scenek do stylizacji
parker - Sro Cze 15, 2005 7:47 pm
danziger napisał/a: | parker napisał/a: | No to wybierze się którąkolwiek inną na przykład STĄD |
Parker, skąd Ty znasz takie strony?
Poza tym takie linki powinno się zamieszczać po 23:00 |
Jak to skąd - ja się trochę interesuję sztuką
danziger - Sro Cze 15, 2005 8:36 pm
parker napisał/a: | Jak to skąd - ja się trochę interesuję sztuką |
Aaaa, to teraz to się sztuka nazywa
Marcin - Sro Cze 15, 2005 8:42 pm
Ars amandi...
Mikołaj - Sro Cze 15, 2005 11:24 pm
sztuka jest sztuka
Marek Z - Sob Cze 18, 2005 12:48 pm
Na tych obrazkach są same sztuki..
Mikołaj - Czw Cze 23, 2005 12:27 am
Dodałem do albumu kilka świeżutkich zdjęć utrzymanych w konwencji odpowiadającej tematowi tego wątku. Zapraszam.
Sabaoth - Czw Cze 23, 2005 6:47 am
Piękne zdjęcia, a jak Ci się udało przegonić ludzi z ulic?
Mikołaj - Czw Cze 23, 2005 11:18 am
tak do końca to mi się nie udało...
seestrasse - Czw Cze 23, 2005 3:07 pm
wspaniałe
Mikołaj - Czw Cze 23, 2005 3:20 pm
to wrzuciłem sobie na tapetę:
jahrek - Czw Cze 30, 2005 6:22 pm
Sabaoth - Czw Cze 30, 2005 7:32 pm
Jakbym słyszał stukot nadjeżdżającego pociągu (po lewej stronie zdjęcia)
jahrek - Pią Paź 07, 2005 5:02 pm
Dla podtrzymania wątku
seestrasse - Pią Paź 07, 2005 5:06 pm
o, Jahrek...
Marcin - Pią Paź 07, 2005 5:13 pm
Zamieść następne, bo pewnie plonem "wrzeszczańskiej" wycieczki nie są jedynie trzy foty.
jahrek - Pią Paź 07, 2005 5:16 pm
Szczerze mówiąc mam z tej wycieczki chyba 200, z Oliwy skąd jest ostatnie, porównywalną ilość [daj małpie cyfrówkę ]..ale nie mam czasu na stylizację wszystkich ;) Teraz udaję się na wycieczkę "pruszczańską", więc jeśli wrzucę więcej, to niestety nie dziś...
Pozdrowienia i do jutra
Sabaoth - Pią Paź 07, 2005 5:24 pm
Przepięęęękne
jahrek - Pią Paź 07, 2005 5:28 pm
dzięki....
PS- A co tam, najwyżej się spóźnię 15minut..
gargoyle dfl - Sob Paź 08, 2005 12:14 am
Jezeli masz wiecej takich zdjec to dla mnie mozesz sie spoznic nawet o 2 godziny
Marcin - Sob Paź 08, 2005 12:24 am
Dla mnie też, tylko żona może mieć odmienne zdanie...
jahrek - Sob Paź 08, 2005 5:49 pm
na prędce takie, na razie więcej nie mam
gargoyle dfl - Pon Paź 10, 2005 2:21 am
Cytat: | tylko żona może mieć odmienne zdanie |
Twoja czy jego???
Horhe - Pon Paź 10, 2005 12:23 pm
Moja fotka, to pewnie nic szczególnego, ale warto zwrócić uwagę o ile lepiej wygląda brama fortu carre Twierdzy Wisłoujście bez tych zbędnych kabli i tablicy "obiekt chroniony".
Grün - Pon Paź 10, 2005 12:33 pm
A którzy to okupanci trzymają wartę? (pytam o mundury)
Horhe - Pon Paź 10, 2005 12:43 pm
6. kompania artylerii (lekkiej) pieszej Xięstwa Warszawskiego stacjonująca w Gdańsku.
fritzek - Wto Paź 11, 2005 2:23 pm
Wszyscy pokazują zewnętrzności, więc ja postanowiłam pokazać wnętrzności
A tak w ogóle to na studiach miałam temat "Gdańsk-w poszukiwaniu zaginionego czasu", w pracowni fotografii klasycznej. Oczywiście wybrałam sobie Wrzeszcz. Jak się dorobię kiedyś skanera to pokażę Wam chociaz część tych zdjęć.
pumeks - Wto Paź 11, 2005 2:42 pm
Sabaoth - Wto Paź 11, 2005 3:17 pm
Chcecie zobaczyć jak ludzie mieszkali przed wojną? Muszę poskanować tylko kilka zdjęć. A to jedno z nich, zwróćcie uwagę, co wisi na ścianie nad kaloryferem.
Sabaoth - Wto Paź 11, 2005 3:47 pm
Chcecie, czy nie i tak wrzucę I to nie żadną stylizację tylko oryginały. Możecie się na nich wzorować przy stylizacjach
fritzek - Wto Paź 11, 2005 4:13 pm
A moje to co? Nie oryginał? No nieoryginalny jest tylko porządek zrobiony do zdjęcia No i sepia. Zastanawiam się czy pokazać to w kolorze. Co wrażliwsi mogą paść
A wzorować się na fotach z dwudziestolecia nie będę. Niedoczekanie Nie cierpię art deco, gebelsów i kuchennych mebli malowanych olejnicą.
Jeżeli masz więcej takich oryginalnych fotek, to ja poproszę. Jeżeli możesz to zdradź gdzie zostały zrobione.
Dorzucam dwa detaliki z kuchni.
jahrek - Wto Paź 11, 2005 4:22 pm
Kurcze....jak skansen pozazdrościć tylko [i fotek też]
fritzek - Wto Paź 11, 2005 4:34 pm
"Skansen" jest dostępny dla zwiedzających, po wcześniejszym zapowiedzeniu się Do rangi muzeum nie pretenduje...Nawet filcowych kapci dla gości nie mam Za to kawę, herbatę i piwo zawsze.
Chociaż bardzo bym chciała, żeby konserwator wpisał kamienicę do rejestru zabytków. Ale nie dla psa kiełbasa i dla Nowego Portu ranga zabytku
Sabaoth - Wto Paź 11, 2005 4:41 pm
Niestety więcej wnętrz nie mam, zewnętrza tak. A co do miejsca nie jestem pewien, albo Al. Wojska Polskiego we Wrzeszczu albo willa na Ogrodowej w Sopocie.
jahrek - Wto Paź 11, 2005 4:53 pm
ja z "wnętrzowych" jeno takie... [swojej meblościanki z lat 70tych nie będę pokazywał]
fritzek - Wto Paź 11, 2005 5:05 pm
To pierwsze retro to mi wygląda na wejście do kamienicy róg Do Studzienki/Fiszera. Mylę się czy nie?
jahrek - Wto Paź 11, 2005 5:22 pm
Zgadza się, a drugie jest to samotna kamienica przy frańciszkanskim klasztorze, bodaj na Rzeźnickiej.
A to na dokładkę, dla odmiany z zewnętrza
fritzek - Wto Paź 11, 2005 6:25 pm
Za "retro3" masz u mnie piatkę z plusem i koroną. Typowy low key, świetna kompozycja, kapitalne uchwycenie momentu.
A ja dorzucam jeszcze fotkę zmierzchową mojego salonu.
fritzek - Sro Paź 12, 2005 2:48 am
A to powinnam wrzucić na początek moich produkcji w tym watku
jahrek - Sro Paź 12, 2005 5:02 am
rozmywa się....Houston, mamy problem z wizją.... a patrząc sobie tak zdjęcie po zdjęciu, to przepraszam za "skansen"..:wink: klimat....jak jakieś deja vu...jak flashbacki z miasta którego nie mam prawa znać, a jednak znajome się zdaje...takie senne nieco...pasuje też do moich wspomnień ze studiów, ja wziąłem za temat "Kafkas Traumwirklichkeit"...z Gdańskiem to nie dużo ma wspólnego, ale patrząc na taki rozmazany obraz, tak ustrojonego mieszkania mieszkania przypomina mi się początek "Procesu" ....Czekam na skaner i fotki z Wrzeszcza
PS- co do Retro3a....podczas gdy wszystkie pozostałe były planowane i przemyślane, rzeczony kadr to zwykłe dzieło przypadku..chyba tylko refleks pomógł trochę
gargoyle dfl - Pią Paź 14, 2005 9:11 am
Qrcze az wstyd sie przyznac ale sp dziadek mial taki kredens ale po jego smierci powedrowal do piwnicy.
Mikołaj - Pon Paź 24, 2005 3:22 am
retro-4.jpg (wejście) dla mnie mistrzostwo świata
jahrek - Pon Paź 24, 2005 3:40 am
Mikołaj napisał/a: | retro-4.jpg (wejście) dla mnie mistrzostwo świata |
ja tylko dodałem ramkę i zmienilem kolor na sepię..... magii w tym ujęciu dokonał sam Wrzeszcz...
fritzek - Wto Paź 25, 2005 12:38 am
gargoyle dfl napisał/a: |
Qrcze az wstyd sie przyznac ale sp dziadek mial taki kredens ale po jego smierci powedrowal do piwnicy. |
Dla jasności. To jest szafa ubraniowa przerobiona na bibliotekę. Własnoręcznie zresztą
A jak czytam i słyszę opowieści o meblach lądujących w piwnicach, na strychach to...
Qrczę. Chyba założę wątek i po kolei będę pokazywała swoje graty z załączonymi historiami. Tylko czy ktoś będzie chciał to oglądać i czytać...
gargoyle dfl - Wto Paź 25, 2005 12:42 am
zapodawaj ile wlezie ,usiadz wygodnie i licz ilu uzytkownikow zaglada
seestrasse - Wto Paź 25, 2005 12:43 am
opłaty pobieraj
seestrasse - Wto Wrz 25, 2007 5:15 pm
po przedmiotach przyszedł czas na ludzi zapraszam
raz
dwa
trzy
gargoyle dfl - Wto Wrz 25, 2007 5:31 pm
prawdziwa sztuka........
wielkie oklaski dla Max'a
Corzano - Wto Wrz 25, 2007 6:08 pm
gargoyle dfl napisał/a: | prawdziwa sztuka |
Powiedziałbym, że drapieżna.
seestrasse - Wto Wrz 25, 2007 6:10 pm
jak muszę wstać w niedzielę o piątej rano, to rzeczywiście jestem drapieżna
Corzano - Wto Wrz 25, 2007 6:24 pm
Widać, ze na zdrowie Ci to wychodzi. Fotografia tez mi nie żal, bo sam pewnie jest zadowolony. Zdjęcia świetne.
parker - Wto Wrz 25, 2007 7:02 pm
Świetne
villaoliva - Wto Wrz 25, 2007 7:22 pm
A te wklejone w album!
Super
seestrasse - Wto Wrz 25, 2007 7:35 pm
dziękuję, cieszę się, że się Wam podobają
to niby z albumu też mi się najbardziej
Corzano - Wto Wrz 25, 2007 7:43 pm
Eeee tam... Trójka najlepsza.
seestrasse - Wto Wrz 25, 2007 7:46 pm
a jak zobaczysz czwórkę i piątkę...
Sabaoth - Wto Wrz 25, 2007 8:11 pm
Ty Zesiu na 5 rano nie narzekaj, kiedyś prawdziwi fotografowie robili zdjęcia do pocztówek tylko o świcie (no bywało jeszcze, że o zmierzchu). A zdjęcia słodziutkie, mnie tylko jeden szczegół nie pasuje... Zwieńczenie Sternwarte nie wygląda na lata 30-te
seestrasse - Wto Wrz 25, 2007 8:20 pm
Sabaoth napisał/a: | Ty Zesiu na 5 rano nie narzekaj, kiedyś prawdziwi fotografowie robili zdjęcia do pocztówek tylko o świcie |
mamy tego świadomość, Sabeuszku
Cytat: | Zwieńczenie Sternwarte nie wygląda na lata 30-te |
to prawda ale czy Cafe Forster na Frauengasse w ogóle istniała?
Corzano - Wto Wrz 25, 2007 8:47 pm
seestrasse napisał/a: | a jak zobaczysz czwórkę i piątkę... |
Litości, mam słabe serce.
parker - Wto Wrz 25, 2007 8:51 pm
pokaż, ja mam silniejsze
a Ty, Corzano, nie podglądaj
(a może by tak jakieś fotki z zamienionymi rolami fotografa i modelki?)
Sabaoth - Wto Wrz 25, 2007 9:02 pm
parker napisał/a: |
(a może by tak jakieś fotki z zamienionymi rolami fotografa i modelki?) |
Znaczy się fotografka i model, tak?
gargoyle dfl - Sro Wrz 26, 2007 12:20 am
seestrasse napisał/a: | a jak zobaczysz czwórkę i piątkę... |
villaoliva - Sro Wrz 26, 2007 11:44 am
A może do straży miejskiej się zgłosić by pokazała obraz z kamer
danziger - Sro Wrz 26, 2007 3:06 pm
Zdjęcia baardzo fajne, zwłaszcza nr 3.
Choć stylizacja jest tu oczywiście nieco umowna...
Dawaj tego więcej!
seestrasse - Sro Wrz 26, 2007 7:28 pm
villaoliva napisał/a: | A może do straży miejskiej się zgłosić by pokazała obraz z kamer | między jednym a drugim setem mijaliśmy dwóch policjantów. tak jakoś dziwnie się uśmiechali...
danziger napisał/a: | Dawaj tego więcej! | zboczeńcy! pewnie, że dam
dzięki raz jeszcze
Corzano - Sro Wrz 26, 2007 8:50 pm
Ta galeria Maxa, do której link dałaś jest ciekawa. "Ciekawa" też jest ciekawa.
seestrasse - Sro Wrz 26, 2007 10:29 pm
czwóreczka
osobom o słabej kondycji kardiologicznej zaleca się oglądanie z zamkniętymi oczami
Hochstriess - Sro Wrz 26, 2007 10:56 pm
Ooooooo Bardzo!
Sabaoth - Czw Wrz 27, 2007 4:28 pm
Poproszę o piąteczkę
seestrasse - Czw Wrz 27, 2007 8:24 pm
no niestety, nie masz na imię Heini
fritzek - Pon Paź 08, 2007 5:08 pm
Świetne! Masz więcej?
To powiedziałam ja, podwójnie dyplomowany fotografista
seestrasse - Pon Paź 08, 2007 9:06 pm
dzięki w imieniu ałtysty
seestrasse - Pią Paź 19, 2007 5:59 pm
no to jeszcze jedno
nonnenacker - Pią Paź 19, 2007 11:20 pm
Co prawda to nie są to takie cudeńka jak Seestrasse ale może się spodoba
jahrek - Nie Cze 15, 2008 1:12 am
A wybrałem się dziś po świeże ryby
ruda - Nie Cze 15, 2008 10:21 am
bacz tylko, aby wehikuł czasu w drodze powrotnej zatrzymał się we właściwym momencie!
Łukasz - Nie Cze 15, 2008 1:51 pm
Niesamowite!
|
|