|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Wodowanie
Corzano - Czw Sie 18, 2005 2:35 pm Temat postu: Wodowanie Jak komuś się będzie jutro, tj. 19.VIII nudziło to może wybrać się na boczne wodowanie w Stoczni Północnej. Planowo ma odbyć się o 14:00 i będzie widoczne z mostu na Ostrów.
Wodowana jednostka to prom Folkestad (L 87,6 m, B 16,4 m).
wrangla - Pią Sie 19, 2005 10:38 pm
Fotki z wodowania
oraz
Pikna portowa tapeta
Corzano - Pią Sie 19, 2005 11:19 pm
W poniedziałek wrzucę swoje.
wrangla - Pią Sie 19, 2005 11:22 pm
Czekam
Corzano - Pon Sie 22, 2005 10:48 am
Wodowanie i pozujące holowniki.
Przepraszam za jakość, ale pstrykałem pod słońce kiepskiej jakości aparatem.
parker - Pon Sie 22, 2005 11:00 am
To takie "chlup" i koniec? Ile czasu trwa takie wodowanie?
Grün - Pon Sie 22, 2005 11:00 am
Na trzecim zdjęciu wygląda jakby od razu pod wodę poszedł
Corzano - Pon Sie 22, 2005 11:16 am
parker napisał/a: | To takie "chlup" i koniec? |
Oczywiście, że nie. Wcześniej są przemówienia i nadanie imienia.
Cytat: | Ile czasu trwa takie wodowanie? |
Sam zjazd z takiej pochylni do 10 sekund, przeważnie mieści się w 5. I raczej nikt z przeprowadzających wodowanie i właścicieli statku nie chciałby, aby trwało dłużej.
Grün napisał/a: | Na trzecim zdjęciu wygląda jakby od razu pod wodę poszedł |
Ostatnie zdjęcie było robione przed pierwszym.
Gdynka - Pią Cze 16, 2006 1:03 pm
Bardzo bym chciała zobaczyć boczne wodowanie. Kiedyś już prawie widziałam, byłam w Północnej, wysłuchałam oficjalnych przemówień i... coś się popsuło
Będę jak dacie znać, że będzie "wodowianie"
Corzano - Pią Cze 16, 2006 1:16 pm
Zwykle wiem wcześniej o wodowaniach w Gdańsku, więc nie ma problemu, moge napisać. Nie pisałem o kazdym, bo nie wzbudzały one zainteresowania.
Otatnie wodowanie w było przedwczoraj w Gdyni.
Gdynka - Pią Cze 16, 2006 2:47 pm
Cytat: | nie wzbudzały one zainteresowania. |
...a ja będę
Cytat: | Ostatnie wodowanie było przedwczoraj w Gdyni. |
...ale nie boczne, a takie bym chciała
danziger - Pią Cze 16, 2006 3:01 pm
Gdynka napisał/a: | Cytat: | nie wzbudzały one zainteresowania. |
...a ja będę |
Będziesz wzbudzać zainteresowanie?
wrangla - Sob Cze 17, 2006 12:23 pm
Corzano napisał/a: | Zwykle wiem wcześniej o wodowaniach w Gdańsku, więc nie ma problemu, moge napisać. Nie pisałem o kazdym, bo nie wzbudzały one zainteresowania. |
Jeśli mógłbyś, to ja bardzo proszę o info. o wodowaniach, np. w tym wątku. Dzięki.
aries.mehehe - Sob Cze 17, 2006 9:46 pm
Też z chęcią się dowiem "przed" ;) W sumie mam już kilka obfotografowanych, ale zawsze można coś lepiej zrobić ;) Marzy mi się wodowanie przy gęsto zasnutym ciemnymi chmurami nbiebie
Gdynka - Wto Cze 20, 2006 2:27 pm
To jest już troje "wzbudzających zainteresowanie"
Corzano - Sro Cze 28, 2006 8:08 am
29 VI 2006 (czwartek), godz. 14:00, Stocznia Północna: wodowanie AHTS-a 'Leonard Tide' - wielozadaniowego holownika i zaopatrzeniowca offshore. Jak na holownik jednostka spora, bo o długości 70 m.
Wodowanie można oglądać z mostku łączącego Ostrów ze stałym lądem (ul. Swojska/Na Ostrowiu).
Jeśli ktoś zamierza robić zdjęcia, to uprzedzam, że o tej porze będzie "pod słońce".
A jak już ktoś tam będzie to warto odwrócić się w drugą stonę, by zobaczyć niecodzienny widok: zacumowany jest tam fragment (długości kilkudziesięciu odstępów wręgowych) śródokręcia (środkowej części statku) Lucky Lady - jednostki przebudowywanej w Remontowej na statek heavy-lift.
Corzano - Czw Cze 29, 2006 9:52 am
Oficjalny komunikat prasowy dot. wodowania:
Cytat: | Gdańsk, 26.06.2006 roku
Uprzejmie informujemy, że w dniu 29.06.2006 roku o godzinie 14:00 w Stoczni Północnej S.A. odbędzie się wodowanie wielozadaniowego statku typu AHTS służącego do obsługi platform wiertniczych oraz kotwic.
Statek o numerze budowy B844/2 o nazwie „Leopard Tide” budowany jest na zamówienie Gdańskiej Stoczni Remontowa im. J. Piłsudskiego S.A dla klienta amerykańskiego – największej na świecie firmy działającej w przemyśle „ off- shore” – Tidewater Marine Inc. Z Nowego Orleanu w Luizjanie. Jest to drugi z serii, łącznie czwarty statek budowany przez firmy należące do Grupy REMONTOWA dla tego Armatora.
Wodowany dziś statek o długości całkowitej 70 m napędzany będzie dwoma silnikami Diesla o mocy 5 000 KM przy 900 obrotach na minutę. Pozwoli to na osiągnięcie serwisowej prędkości - 13 węzłów i maksymalnej prędkości 15 węzłów na godzinę.
Standard budowanego statku odpowiadać będzie klasie DP-1, ale na życzenie klienta istnieje możliwość zmodyfikowania do wyższej klasy - DP-2. Podstawowym zadaniem statku będzie obsługa operacji kotwienia platform wiertniczych oraz pełnienie funkcji holownika pełnomorskiego. Główną częścią systemu obsługi kotwic będzie winda o udźwigu 300 T zasilana niskociśnieniowym systemem hydraulicznym. Winda posiadać będzie dwa bębny o pojemności 1 500 m liny o średnicy 72 mm -jeden do holowania, drugi do obsługi kotwic.
Otwarty pokład statku o powierzchni 400 m2 i ładowności 1 000 T, umożliwi pełnienie funkcji dostawczych. Pod pokładem głównym znajdzie się 55 zbiorników na wodę, paliwa oraz substancje sypkie.
Statek wyposażony zostanie w system zwalczania pożarów o wydajności 1200 m3/h – będzie mógł, więc pełnić funkcję statku pożarniczego.
Statek budowany jest według projektu biura konstrukcyjnego NED – należącego go Grupy Remontowa pod nadzorem towarzystwa klasyfikacyjnego ABS. Przekazanie statku Armatorowi planowanie jest na październik bieżącego roku.
Kierownikiem Projektu jest pan Adam Kuncer, zastępcami Kierownika Projektu są panowie: Henryk Lubański i Krzysztof Górowski.
Dane uzupełniające:
Długość 70,00 m
Szerokość 15,50 m
Wysokość 6,60 m
Serdecznie zapraszamy wszystkich dziennikarzy do wzięcia udziału w wodowaniu. Wejście na teren Stoczni przez bramę od ul. Marynarki Polskiej lub od ul. Swojskiej za okazaniem legitymacji dziennikarskiej.
Z poważaniem
PREZES ZARZĄDU
Jarosław Flont |
danziger - Czw Cze 29, 2006 10:13 am
Cytat: | Wejście na teren Stoczni przez bramę od ul. Marynarki Polskiej lub od ul. Swojskiej za okazaniem legitymacji dziennikarskiej. |
Czyli "zwykły ludź" nie będzie mógł wejść?
Corzano - Czw Cze 29, 2006 10:14 am
Nie, ale najlepszy widok i tak jest z mostu.
Chris - Czw Cze 29, 2006 6:49 pm
http://foto.megawap.net/wodowanie.wmv moje dzisiejsze
Gdynka - Czw Cze 29, 2006 6:53 pm
Corzano
dzięki Tobie dziś po 14stej przeżyłam ooooolbrzymią przyjemność...
I chce jeszcze raz i jeszcze...
Dzięki za info!
Cytat: | Jeśli ktoś zamierza robić zdjęcia, to uprzedzam, że o tej porze będzie "pod słońce". |
Nie było
Cytat: | http://foto.megawap.net/wodowanie.wmv moje dzisiejsze |
Nie można wyświetlic strony
Chris - Czw Cze 29, 2006 7:14 pm
wybierz "Zapisz jako" i zapisz gdziekolwiek na dysku, a pozniej odpal ;) to je ino film
Corzano - Pią Cze 30, 2006 8:13 am
Zdjęcia z wodowania autorstwa Piotra B. Stareńczaka
Wloczykij - Sro Lip 05, 2006 10:35 am
Z archiwum rodzinnego - wodowanie trawlera w Stoczni Gdańskiej 26.04.1959r.
Corzano - Pią Lip 21, 2006 10:12 am
26 lipca odbędzie się chrzest i wodowanie Galatei - bliźniaczej jednostki do wodowanej ostatnio w Północnej. Miejsce to samo, a godzinie jeszcze napiszę.
Corzano - Pon Lip 24, 2006 12:12 pm
Wspomniane wyżej wodowanie przewidziano na 13:30. Więcej informacji tutaj.
gargoyle dfl - Pon Lip 24, 2006 2:29 pm
Kurcze,jak dla ksiecia to zaraz i Rolls-Royce'a mu montuja
Gdynka - Pon Lip 24, 2006 3:33 pm
Czyli to nie fragment B 842/2 wczoraj widziałam?
Corzano - Pon Lip 24, 2006 4:32 pm
Też patrzalem jak holowali to wczoraj koło 19-ej. To zdecydowanie nie jest to, co będzie wodowane pojutrze. Galatea stoi na pochylni w miejscu wodowania, w Północnej.
Gdynka - Czw Lip 27, 2006 1:30 pm
Cytat: | najlepszy widok i tak jest z mostu. |
A ja się skusiłam na wejście do stoczni i... gł. kolorowe baloniki zobaczyłam...
Corzano - Czw Lip 27, 2006 1:59 pm
Gdynka napisał/a: | gł. kolorowe baloniki zobaczyłam... |
Ale chyba Prezydenta Miasta też widziałaś, co?
Gdynka - Czw Lip 27, 2006 3:25 pm
Corzano napisał/a: | Gdynka napisał/a: | gł. kolorowe baloniki zobaczyłam... |
Ale chyba Prezydenta Miasta też widziałaś, co? | Nie
ale częściowo zrekompensowały mi to niezwykle interesujące rozmowy tubylców i turystów. Jedni zastanawiali się dlaczego "go wodują skoro jeszcze nie gotowy", a drudzy rozważali dokąd "dziś popłynie"...
Gdynka - Czw Wrz 14, 2006 12:42 pm
Właśnie sobie czytam, że przedwczoraj kolejne wodowanie było.
A Corzano nie wiedział???
Corzano - Czw Wrz 14, 2006 1:34 pm
Gdynka napisał/a: | A Corzano nie wiedział??? |
Wiedział za późno, by szum na forum robić.
Corzano - Wto Sty 09, 2007 3:06 pm
Jutro o 13:30 w Stoczni Północnej kolejne wodowanie. Tym razem jednostki, która w przyszłości będzie wyglądała jak pokazano na tej stronie.
Gdynka - Wto Kwi 03, 2007 5:21 pm
Kolejne wodowanie w Stoczni Północnej w Gdańsku
Cytat: | Każdy chętny może w (czwartek 05.04) o godzinie 14.00 wziąć udział w wodowaniu wielozadaniowego statku typu AHTS służącego do obsługi platform wiertniczych.
Jest to już trzeci z serii czternastu, statek budowany w Stoczni Północnej SA na zamówienie Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. J. Piłsudskiego S.A dla amerykańskiego armatora – największej na świecie firmy działającej w przemyśle „off – shore”” -
Tidewater Marine Inc. z Nowego Orleanu w Luizjanie.
Wodowanie odbędzie się w Stoczni Północnej S.A. w Gdańsku, ul. Marynarki Polskiej 177
Wejście na teren Stoczni bramą przy ul. Marynarki Polskiej od godziny 13.30.
klima - Dziennik Bałtycki |
Gdynka - Czw Cze 14, 2007 9:42 pm
Wodowanie dziś było
"Sutton Tide" to kolejny z serii specjalistycznych statków przystosowanych do obsługi platform wiertniczych, który zwodowano w czwartek w Stoczni Północnej w Gdańsku. - pisze Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Corzano - Czw Cze 14, 2007 9:48 pm
Gdynka napisał/a: | Wodowanie dziś było |
To powód do smutku?
Gdynka - Czw Cze 14, 2007 9:51 pm
Nooo. Wolałabym być na nim obecna niż tylko przeczytać info po fakcie.
Corzano - Czw Cze 14, 2007 9:57 pm
W godzinach pracy było, a poza tym po południu, więc zdjęcia byłyby pod słońce. Nic nie straciłaś.
Gdynka - Czw Cze 14, 2007 10:13 pm
No właśnie
Serdecznie zapraszamy.... (...)
Z poważaniem
PREZES ZARZĄDU
Jarosław Flont
dlaczego prezes nie zaprasza nas w weekendy? I zaprasza pod słońce?
Chris - Czw Cze 14, 2007 11:15 pm
Gdynka napisał/a: | Wodowanie dziś było
"Sutton Tide" to kolejny z serii specjalistycznych statków przystosowanych do obsługi platform wiertniczych, który zwodowano w czwartek w Stoczni Północnej w Gdańsku. - pisze Gazeta Wyborcza Trójmiasto |
Kuzwa :[ Tez nie wiedzialem :[ Wrrrrrrrrrrrrrr
renekk - Pią Cze 29, 2007 6:32 pm
Wodowanie w Północnej 34 lata temu... Proszę zwrócić uwagę na most, jeszcze pontonowy (pamiętam!) oraz ogórek z przyczepą
Corzano - Pią Cze 29, 2007 6:41 pm
A'propos. Szykuje się kolejne wodowanie. Pewnie w przyszłym tygodniu - jeszcze nie znam szczegółów, ale zapowiada się duży plusk, bo jednostka jest spora (jak na Północną).
renekk - Pią Cze 29, 2007 8:51 pm
Proszę Cię o informację z chociaż jednodniowym wyprzedzeniem
Chris - Sob Cze 30, 2007 12:37 am
^^ dołaczam sie do apelu
pawel.45 - Sob Cze 30, 2007 12:44 am
renekk napisał/a: | Wodowanie w Północnej 34 lata temu... |
ten trałowiec na fotografii - to do połowu ryb, czy min?
Marcin - Sob Cze 30, 2007 1:02 am
Tego do min nie robionoby w Północnej raczej...
pawel.45 - Sob Cze 30, 2007 1:28 am
Marcin napisał/a: | Tego do min nie robionoby w Północnej raczej... |
a czemu nie? - przecież ponad 20 szt. trałowców proj.361T tu właśnie zbudowano.
SMW i Komuna nie miały monopolu.
renekk - Sob Cze 30, 2007 9:16 am
Sądząc po pochylni na rufie, to chyba rybacki.
TOMB - Sob Cze 30, 2007 10:11 am
Nie chyba a na pewno! Nie pamiętam jakiego typu (pewnie ktoś przypomni). Większość z tych statków wysyłaliśmy do ZSRR w podzięce za ustrój sprawiedliwości społecznej zaszczepiony na polskim gruncie
pawel.45 - Sob Cze 30, 2007 11:24 pm
renekk napisał/a: | Sądząc po pochylni na rufie, to chyba rybacki. |
czyli raczej trawler a nie trałowiec.
TOMB - Nie Lip 01, 2007 7:23 am
pawel.45 napisał/a: | renekk napisał/a: | Sądząc po pochylni na rufie, to chyba rybacki. |
czyli raczej trawler a nie trałowiec. |
No jasne! Trawler to taki cywilny trałowiec.
Gdynka - Pon Lip 09, 2007 1:28 pm
Moja prośba o wodowania w weekendy została wysłuchana
Cytat: | Nowy statek opuści stocznię gdańską
W najbliższą sobotę, 14 lipca 2007 roku, o godzinie 10 na terenie Stoczni Północnej S.A. odbędzie się wodowanie wielozadaniowego statku transportowego. Wydarzenie to będzie mógł obejrzeć każdy mieszkaniec Trójmiasta. Wejście do stoczni bramą przy ul. Marynarki Polskiej od godziny 9.
Wodowanym statkiem będzie transportowiec, przeznaczony do ciężkich ładunków. Został on zbudowany dla fińskiego armatora OY Gaimare w Stoczni Północnej S.A., na zamówienie Gdańskiej Stoczni "Remontowa" S.A.
PB - NaszeMiasto.pl |
Corzano - Pon Lip 09, 2007 1:39 pm
O tej porze najlepsze światło będzie z mostu. Ci w stoczni będą mieli pod słońce. Oczywiście chodzi mi o robienie zdjęć.
seestrasse - Pon Lip 09, 2007 3:14 pm
przepraszam za idiotyczne pytanie, ale z jakiego mostu? chętnie bym coś
Sabaoth - Pon Lip 09, 2007 3:20 pm
Corzano napisał/a: | Ci w stoczni będą mieli pod słońce. |
Oczywiście pod warunkiem, że nie będzie padał deszcz
Corzano - Pon Lip 09, 2007 3:22 pm
seestrasse napisał/a: | przepraszam za idiotyczne pytanie, ale z jakiego mostu? |
Z mostu na Ostrów między Swojską, a Na Ostrowiu.
seestrasse - Pon Lip 09, 2007 3:26 pm
dzięki postaram się być!
Corzano - Sob Lip 14, 2007 11:40 am
Plum!
Gdynka - Sob Lip 14, 2007 2:15 pm
Wprawdzie trzeba było zerwać się bladym świtem, ale byłam!
Moźna spróbować znaleźć 10 różnic między obrazkami
villaoliva - Sob Lip 14, 2007 3:45 pm
Na drugim jest większe plum
Gdynka - Sob Lip 14, 2007 4:47 pm
Stoczniowcy na mostku mówili, że za ok. 2-3 tygodnie następne plum będzie.
Corzano - Sob Lip 14, 2007 5:19 pm
Chciałem, by widać było statek.
Teraz lepiej? Kto da więcej?
Gdynka napisał/a: | Stoczniowcy na mostku mówili |
Ci ze zdjęcie?
Gdynka - Sob Lip 14, 2007 5:31 pm
Podniosę tę rękawicę.
Nie ci z rusztowań, ci z holowników.
villaoliva - Sob Lip 14, 2007 5:32 pm
Corzano napisał/a: | Chciałem, by widać było statek.
Teraz lepiej? Kto da więcej?
|
Ja
Gdynka - Sob Lip 14, 2007 5:40 pm
Photoshop czy Corel?
villaoliva - Sob Lip 14, 2007 5:43 pm
Ależ skąd!
Ja sam
Gdynka - Sob Lip 14, 2007 6:01 pm
Wiadomo, gdzie dwóch się pojedynkuje, trzeci korzysta.
renekk - Nie Lip 15, 2007 7:38 pm
Więcej da pewnie ta druga jednostka, bo ma większe zanurzenie.
O, i na zdjęciu się załapałem
tobocian - Nie Lip 15, 2007 8:14 pm
A mnie ciekawi ta skrzynka na linie z dźwigu z prawej strony...Co to?No bo normalnie to nie zostawia się "towaru" na haku chyba...
Corzano - Nie Lip 15, 2007 8:40 pm
To kosz. Służy do transportu ludzi w miejsca, gdzie nie można dostać się inaczej, a wisi pewnie na okoliczność wodowania.
Corzano - Wto Sie 14, 2007 3:16 pm
Kolejne wodowanie w Północnej będzie w najbliższy piątek o 14:00. Spłynie osiemdziesięcioczterometrowy patrolowiec dla Szkotów.
tobocian - Wto Sie 14, 2007 3:57 pm
Corzano a powiedz jak dotrzeć lub gdzie się ustawić żeby mieć dobry widoczek?
Corzano - Wto Sie 14, 2007 4:28 pm
Tam, gdzie zwykle:
Cytat: | Z mostu na Ostrów między Swojską, a Na Ostrowiu. |
Sabaoth - Wto Sie 14, 2007 5:09 pm
A ja uchwyciłem moment przecięcia linki zwalniającej hamulce. Chwilę po tym było duże plum
Chris - Sob Sie 18, 2007 7:08 pm
Filmik z ostatniego wodowania
http://www.gdapolis.pl/wo...17.08.2007.html
kalinowski11 - Sob Sie 25, 2007 8:15 am Temat postu: Hirta Stocznia Północna " Hirta " wodowanie z dnia 17.08.2007
http://youtube.com/watch?v=1rqYNiiCijo
Chris - Sob Sie 25, 2007 3:21 pm
Co za akcja
Corzano - Wto Sty 22, 2008 11:21 am
http://gdansk.naszemiasto.pl/imprezy/127709.html
Cytat: | WODOWANIE W STOCZNI PÓLNOCNEJ S.A
Stocznia Północna S.A.
Gdańsk ul. Marynarki Polskiej 177
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Trójmiasta do udziału w uroczystości chrztu oraz wodowania wielozadaniowego statku służącego do przewozu kontenerów, ładunków ciężkich, wielkogabarytowych i niebezpiecznych.
Wodowany statek otrzyma imię „Eugeniusza Kwiatkowskiego”, a jego matką chrzestną zostanie pani Julita Maciejewicz Ryś – wnuczka patrona.
Statek budowany jest na zamówienie Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. J. Piłsudskiego S.A. z przeznaczeniem do eksploatacji w nowo powołanej spółce armatorskiej Gdańskie Linie Morskie S.A.
Uroczystość odbędzie się w Stoczni Północnej S.A. w Gdańsku, ul. Marynarki Polskiej 177
w czwartek, 24 stycznia 2008 roku o godzinie 11.00.
Wejście na teren Stoczni bramą przy ul. Marynarki Polskiej od godziny 10.00.
Wstęp wolny |
tobocian - Wto Sty 22, 2008 1:03 pm
Tzn.wejście przez bramę między biurowcem a stadionem?
Corzano - Wto Sty 22, 2008 1:17 pm
Nie, trochę dalej w stronę Śródmieścia, między ruderami.
feyg - Wto Sty 22, 2008 4:50 pm
Stocznia armatorem
Cytat: | Spółkę żeglugową Gdańskie Linie Morskie utworzyła Gdańska Stocznia Remontowa SA. W Stoczni Północnej SA w Gdańsku budowane są już dla tej nowej firmy z Grupy Remontowa dwa uniwersalne kontenerowce REM 120. Wkrótce w "Pólnocnej", na zlecenie Remontowej SA, rozpocznie się budowa następnych dwóch takich statków. |
(za wybór patrona wodowanego statku również )
kalinowski11 - Czw Sty 24, 2008 5:02 pm
A ja zapraszam na wodowanie...
http://www.youtube.com/watch?v=yV3fkcq4vNY
Pozdrawiam
feyg - Pią Mar 14, 2008 8:25 pm
Przez ostatnie tygodnie z okien SKM-ki obserwowałem postępy na budowie i zastanawiałem się kiedy wodowanie, a tymczasem dziś w południe...
Cytat: | Pierwsze wodowanie w Stoczni Gdańskiej
W południe, w Stoczni Gdańskiej, zwodowano pierwszy w tym roku statek - wielozadaniowiec CombiDock II, który pełnić będzie funkcję pływającego doku.
- Od innych jednostek różni go to, że na jego najniższy pokład mogą np. wpływać inne mniejsze statki. W tym celu musi się zanurzyć, zostają wówczas tylko burty i wygląda jak zatopiony dok. Po wypompowaniu wody ze zbiorników balastowych, o łącznej pojemności 18 tys. metrów sześciennych, ładunek osiada na belkach – opowiada Aldona Dybuk, rzecznik prasowy Stoczni Gdańsk.
CombiDockII jest także przygotowany do przewozu innych ciężkich ładunków i kontenerów. Po wyposażeniu w trzy dźwigi może nawet samodzielnie prowadzić załadunek. Jednostka ma zaledwie 162 metry długości i 25,4 m szerokość. Jej zanurzenie dokowe wynosi 11m.
Wielozadaniowiec zamówiła polska firma CRIST, a końcowym odbiorcą jest armator niemiecki. To jednocześnie pierwsze wodowanie statku, od kiedy większościowym właścicielem Stoczni Gdańsk jest Konsorcjum ISD Polska. O planach restrukturyzacji gdańskiej stoczni przez ukraińskie konsorcjum pisaliśmy już w lutym.
mr |
kalinowski11 - Wto Maj 06, 2008 8:45 am
Jutro, 7 maja o godzinie 10:30 odbędzie się wodowanie "Gazowca"
w Stoczni Północnej. Wodowanie jest otwarte, chętni mogą wejść
na teren stoczni od godz. 9:30 bramą od ulicy Marynarki Polskiej.
Ja osobiście polecam widoki z mostu Na Ostrowiu
http://tiny.pl/nfgn
Pozdrawiam.
kalinowski11 - Sro Maj 07, 2008 5:31 pm
Zapraszam na wodowanie
http://pl.youtube.com/watch?v=pW29W_tli7w
http://www.portalmorski.p...ul.php?ida=8807
Pozdrawiam
racibo - Sro Maj 07, 2008 11:39 pm
też zapraszam na wodowanie tu kliknij (link jak mi się znudzi to może wygasnąć)
Corzano - Czw Lip 03, 2008 3:45 pm
Cytat: | Serdecznie zapraszamy na uroczystość chrztu i wodowania statku „Gdańsk”, która odbędzie się w piątek, 4 lipca 2008 r., o godz. 11.00 na terenie Gdańskiej Stoczni Remontowej S.A. Matką chrzestną statku będzie Teresa Adamowicz, matka Prezydenta Miasta Gdańska, Pawła Adamowicza. Będzie to pierwszy statek o imieniu „Gdańsk” we współczesnej flocie handlowej. (Tak na prawdę będzie to trzecia jednostka o tej nazwie w powojennej historii Polskiej Marynarki Handlowej, nie licząc jednostek przedwojennych i statków innych armatorów, takich jak pływający obecnie masowiec Gdansk należący do cypryjskiej, ale mającej siedzibę w Sopocie spółki SMT. red. PM)
Wodowany statek, o numerze budowy B 603/2, to drugi kontenerowiec z serii REM 120, budowany przez Stocznię Północną S.A. dla Gdańskich Linii Morskich. Pierwszy statek tej serii był zwodowany 24 stycznia 2008 roku w Stoczni Północnej, a imię „Eugeniusz Kwiatkowski” nadała mu wnuczka tego wielkiego Polaka, Julita Maciejewicz – Ryś.
„Gdańsk” to wielozadaniowny statek do transportu ładunków ciężkich, wielkogabarytowych i niebezpiecznych, a także ładunków przewożonych w kontenerach – konwencjonalnych i chłodzonych.
Statek o długości całkowitej 122,45 m, szerokości ponad 18,20 m, tonażu pojemnościowym brutto 6215 jednostek, nośności 7500 ton i zanurzeniu projektowym 6,60 m, wyposażony w dwa żurawie o udźwigu 120 ton każdy, będzie mógł rozwijać prędkość serwisową 15 węzłów. Rejon jego żeglugi jest nieograniczony, włącznie z Wielkimi Jeziorami i Australią. „Gdańsk” będzie mógł przewieźć 533 kontenery 20 – stopowe (w tym 30 kontenerów chłodzonych).
Samo wodowanie będzie miało niecodzienny przebieg. Kadłub statku powstał bowiem na nowej płycie montażowej w Stoczni Północnej, która pozwala obecnie budować tam jednostki o parametrach do 135 metrów długości i 24 metrów szerokości. Stępkę pod budowę „Gdańska” położono tam we wrześniu 2007 r.
Jego kadłub został niedawno przesunięty z płyty na dok pływający, który wcześniej został przebudowany w Remontowej S.A. Wodowanie statku będzie polegało na jego wydokowaniu z doku pływającego.
Klasyfikatorem statku jest Towarzystwo Klasyfikacyjne Germanischer Lloyd Polen.
Obecnie w Stoczni Północnej trwa budowa trzeciego kontenerowca typu REM 120. Do chwili obecnej w portfelu zamówień Grupy REMONTOWA jest 8 statków tego typu.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w wodowaniu. Wejście na teren Gdańskiej Stoczni Remontowej S.A. przez bramę nr 2, ul. Na Ostrowiu. |
Źródło: http://www.portalmorski.p...ul.php?ida=9454
Wodowanie chyba najnudniejsze z możliwych (poza wodowaniem w suchym doku), ale nazwa jednostki jest ciekawostką.
I info dla wybierających się na tą "operację": brama nr 2 Remontówki, to pierwsza jej brama od mostu prowadzącego na Ostrów.
pumeks - Czw Lip 03, 2008 8:05 pm
Zrób dokumentację foto dla tych co nie będą mogli zobaczyć na własne oczy.
Corzano - Pią Lip 04, 2008 12:15 pm
pumeks napisał/a: | Zrób dokumentację foto |
Nie miałem możliwości, ale fotografujących było sporo. Nie wspominając o TVP3.
racibo - Pią Lip 04, 2008 1:10 pm
wkleje fotki spoko, chociaż nie było czemu... statek jak stał tak stoi. No ewentualnie notabli można było zobaczyć
edit:
zdjęcia pod linkiem Wodowanie
Corzano - Pią Lip 04, 2008 1:24 pm
martwypies napisał/a: | chociaż nie było czemu... statek jak stał tak stoi. |
No, mówiłem.
tobocian - Wto Paź 21, 2008 1:42 pm
Czy jakieś wodowanie jest planowane niebawem?
Corzano - Wto Paź 21, 2008 1:56 pm
Północna woduje na okrągło, najczęściej jednostki z serii kilkunastu (na razie) AHTS-ów. Ostatnie wodowanie było w zeszłym tygodniu.
tobocian - Sro Paź 22, 2008 11:38 am
W czasie przyszłym bardziej mnie interesuje podaj może Corzano jakiegoś linka gdzie można dowiedzieć się bliżej?
Pozdrawiam!
tobocian - Sro Paź 22, 2008 11:40 am
Corzano możesz podać datę najbliższego lub linka gdzie mozna się dowiedzieć?
Pzdr.
Corzano - Sro Paź 22, 2008 12:07 pm
tobocian napisał/a: | Corzano możesz podać datę najbliższego lub linka gdzie mozna się dowiedzieć? |
Nie mogę, bo nie znam - ani daty, ani linka.
stolzenberger - Sro Paź 22, 2008 9:56 pm
A propos wodowań w Stoczni Gdańskiej mogę wam powiedzieć, kiedy będą jakieś wodowania, mój ojciec pracuje w stoczni, i z tego co wiem niedawno było tam wodowanie (bodajże Combi Dock II), więc następne będzie za jakieś 4 miesiące najwcześniej...
Ponury2 - Czw Lis 13, 2008 8:14 pm
Jeżeli stocznia dotrwa. Ojciec się już nie pakuje?
stolzenberger - Czw Lis 13, 2008 9:15 pm
narazie nie, Gdańska przecież przetrwa
racibo - Sob Mar 07, 2009 3:40 pm
Wczoraj zasłyszałem że 17 III w Północnej będzie wodowanie. Póki co tylko tyle wiem.
feyg - Nie Mar 15, 2009 12:31 pm
martwypies napisał/a: | Wczoraj zasłyszałem że 17 III w Północnej będzie wodowanie. Póki co tylko tyle wiem. |
Cytat: | Tue, 17 March, 14:00 – 14:30
WhereStocznia Północna SA, Gdańsk (map)
17.03.2009 o godzinie 14:00 odbędzie się wodowanie wielozadaniowego statku typu AHTS służącego do holowania obiektów morskich i obsługi kotwic oraz przewozu sypkich, płynnych i ciężkich ładunków niezbędnych przy pracy platform wiertniczych i wydobywczych. Statek o numerze budowy B 844/9, o nazwie Ievoli Blue budowany jest na zlecenie Gdańskiej Stoczni "Remontowa" im. J. Piłsudskiego SA dla armatora włoskiego - Marnavi Offshore SPA z Neapolu. Statek o długości całkowitej 70,00 m napędzany jest dwoma silnikami firmy Wartsila o łącznej mocy 7500 kW. Pozwala to na osiągnięcie serwisowej prędkości 15 węzłów i uciągu na palu ponad 120 T. Koncepcja statku powstała w Biurze Offshore Stoczni "Remontowa" S.A., zaś dokumentację wykonało biuro konstrukcyjne Naval Enginering & Design NED należące do Grupy REMONTOWA. Statek budowany jest pod nadzorem towarzystw klasyfikacyjnych ABS i RINA. |
źródło
racibo - Sro Lip 21, 2010 6:44 pm Temat postu: Wodowanie 30 lipca o godzinie 14 wodowanie w Stoczni Gdańskiej. Powtarzam w Stoczni Gdańskiej.
Czyli coś dla znudzonych ciągłymi efektownymi wodowaniami bocznymi z Północnej.
więcej info
Ostatnio na takim wodowaniu byłem (tu pokaz zdjęć) aż w 2006 roku. Także należy łapać okazję. Nie było tego za wiele.
kalinowski11 - Pią Lip 30, 2010 8:40 pm Temat postu: Wodowanie - FUGRO SYMPHONY - 30.07.2010 - Stocznia Gdańska Wodowanie - FUGRO SYMPHONY - 30.07.2010 - Stocznia Gdańska
http://www.youtube.com/watch?v=PWoB6Ykfxfc
Zapraszam i pozdrawiam
Sbigneus - Pią Lip 30, 2010 10:04 pm
Lata 50-te też było wodowanie.
pumeks - Pią Lip 30, 2010 10:17 pm
Skoro wzdłużne a nie boczne, to znaczy, że to na pochylni u Schichaua.
pumeks - Czw Gru 02, 2010 10:44 am
Cytat: | Skoro wzdłużne a nie boczne, to znaczy, że to na pochylni u Schichaua | Wycofuję się z tego co napisałem wyżej: doczytałem ostatnio, że w okresie powojennym powstały nowe pochylnie na terenie dawnej Stoczni Cesarskiej (czyli nie u Schichaua), i tam też wodowano statki "rufą do przodu", tak jak wcześniej w Stoczni Schichaua. Jedną z nich przedstawia właśnie to zdjęcie, druga była po drugiej stronie widocznej po lewej stronie zdjęcia konstrukcji stalowej (ma ona jakąś fachową nazwę której nie pamiętam, może Corzano podpowie?) i to na tej drugiej zbudowano "Sołdka".
Anker - Pią Gru 10, 2010 10:20 pm
Ostatnimi jednostkami zbudowanymi w The International Shipbuilding Co. Danzig (Danziger Werft AG) były ms. Bielsko i ms. Łódż oba statki budowano dla Gdynia-Ameryka Line GAL.
Bielsko i Łódź- drobnicowce
29.09.1937 zamówione przez Gdynia-America Line
stocznia: The International Shipbuilding Co., Danzig (WMG)
cena za oba: 4 mln złp + 7,142,688 guldenów gd.
Bielsko: numer stoczniowy 96
20.09.1938 położenie stępki
04.1939 zwodowany (niepewne, być może dopiero jesienią)
09.1939 przejęty przez Niemców - Bonn, Norddeutscher Lloyd / Bremen
07.09.1941 wcielony do KM - krążownik pomocniczy HSK.9=Schiff 28=Michel
17.10.1943 zatopiony koło Yokohamy (33.39N/139.01E) przez USS Tarpon
Łódź: numer stoczniowy 97
koniec 1938 położenie stępki
09.1939 przejęty przez Niemców
04.1940 zwodowany - Minden, Norddeutscher Lloyd / Bremen
przeholowany do stoczni Helsingors Kernskibs & Maskinbyggeri A/s (Dania) i tam ukończony
10.11.1943 ukończony
02.02.1944 przejęty przez KM (bzn) jako o.-cel dla ćwiczeń o.p.
19.10.1944 zwrócony NDL
11.07.1945 Empire Nidd, bandera brytyjska (ON 180652)
1946 Denis Dawydow, bandera ZSRR
20.05.1947 Generał Walter, Gdynia-America Line
01.01.1951 bzn, Polskie Linie Oceaniczne (IMO 5128089)
1970 wycofany, 27.07.1970 przybył do Hongkongu na złomowanie
od 10.1970 pocięty w Yau Wing Shipbreaking Co.
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1306132
ms. Bielsko -> HSK Michel
http://www.bismarck-class...zer/michel.html
http://www.reocities.com/...hel/michel.html
ms. Łódż -> ms. Generał Walter
http://www.graptolite.net...ral_Walter.html
http://marynista.republik...e%20big/a23.jpg
tobocian - Sro Kwi 11, 2012 12:34 pm Temat postu: Zobacz wodowanie! W czwartek 12.04.12 prom Stavanger Fjord zjedzie z pochylni po szczegóły klikaj tu
Pozdro!
[ Komentarz dodany przez: Mikołaj: Sro Kwi 11, 2012 11:44 am ]
scalone z właściwym tematem
Henio - Nie Lut 10, 2013 6:31 pm
W czwartek 14 lutego odbędzie się wodowanie kadłuba statku typu PSV ( holownik oceaniczny do obsługi platform) o num. budowy 853/1.
Jeszcze nie znam dokładnej godz. ale pewnie jak zwykle 10oo .
Stocznia dawna Północna .
Najlepsze miejsca widokowe oczywiście na moście . Ja będę się jako pierwszy wspinał po sztormtrapie na pokład
Mikołaj - Nie Lut 10, 2013 7:31 pm
scalone
Henio - Wto Lut 12, 2013 4:35 pm
Potwierdzam wodowanie - czwartek , godz 10oo .
Henio - Czw Lut 28, 2013 7:49 pm
http://www.portalmorski.p...-stoczni-gdansk
Jutro o 13 ostatnie wodowanie w Stoczni Gdańsk.
|
|