Dostalem dzisiaj mailem pytanie, na ktore nie potrafie udzielic dokladnej odpowiedzi, a pytanie jest ciekawe. Moze ktos z Profesorow Szanownej Akademii zna odpowiedz.
Cytat:
Chciałbym dowiedzieć się czy w Wolnym Mieście Gdańsku istniało Polskie Radio, jeżeli tak to przy jakiej ulicy się znajdowało, oraz interesuje mnie czy istniała rozgłośnia radiowa Wolnego Miasta Gdańska i gdzie się mieściła. Dziękuję!!!
Chciałbym dowiedzieć się czy w Wolnym Mieście Gdańsku istniało Polskie Radio, jeżeli tak to przy jakiej ulicy się znajdowało, oraz interesuje mnie czy istniała rozgłośnia radiowa Wolnego Miasta Gdańska i gdzie się mieściła. Dziękuję!!!
Polskie Radio to raczej nie. Ale Gdańskie Radio było, wszak w 1945 roku zaczęło tu działac Polskie Radio. Z tego co wiem, to skorzystało z budynku i sprzętu wcześniejszego radia gdańskiego. I to chyba we Wrzeszczu.
Będę musiał zajrzeć do źródeł, ale o ile mię pamięć nie myli to polskiego radia nie było. Natomiast radio gdańskie transmitowało przez większość czasu antenowego program radia z Królewca, stopniowo rozwijając własny program. Rozgłośnia mieściła się na Hagelsbergu. Tyle pamiętam. Resztę sprawdzę wieczorem na mojej półce.
Rozgłośnia została uruchomiona początkowo w obiektach byłej radiostacji wojskowej na Hagelsbergu, a następnie (nie pamiętam? od 1926?) miesciła się na Placu Wintera - niektórzy twierdzą że na ostatnim piętrze Oberpocztdyrekcji, ale nie jestem na 100% pewien. Istnieje artykuł Marka Andrzejewskiego "Rozgłośnia radiowa w Wolnym Mieście Gdańsku" opublikowany w 1987 r. ("Studia i Materiały do Dziejów Wielkopolski i Pomorza", tom 16, zeszyt 2).
Polskiego Radia w WMG, oczywiście, nie mogło być i nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum